piupiu, trazila sam je u pdf izdanjupiupiu wrote:Nije loša ova knjiga, fino je razradjena.Connaisseur Karlin wrote:Tko je i zašto zagovarao jugoslavenstvo u različitim vremenima?
Vesna Drapač, viša predavačica povijesti na Sveučilištu u Adelaidi,
Jugoslovenstvo
- Connaisseur Karlin
#1726 Re: Jugoslovenstvo
- piupiu
#1728 Re: Jugoslovenstvo
Lično mislim da je više regionalizam i kulturalizam, nego nacionalizam. Kao Evropljanin ili Balkanac.Connaisseur Karlin wrote:pogresno razmisljas: jugoslovnstvo nije antinionalizam, jer je isti termin jugoslavenstvo takodjer naionaliziran , single nation , opet jedna ideologijaNovak20 wrote:
Jugoslovenstvo danas se može pojednostaviti riječima emancipacija i antinacionalizam. Vrijeđa me stavljanje jugoslovenstva u isti koš sa nacionalistima svih backgrounda uključujući i bošnjačke. Priča o BHS počela je stotinama godina prije jugoslovenstva. Jbg, meni je Otomanska imperija izvor, korijen različitog vrednovanja naroda i njegove religije a tebi Jugoslavija. Ok. Bilo kako bilo, ovaj zadnji rat se završio prije 22 godine a ne vidim nekog velikog napretka ni u čemu. Nije da nije moglo kud i kamo bolje jer Jugoslavije nema a imaju u njeno doba napravljene elektrane, školske i bolničke zgrade itd. Sve je to već staro, treba praviti novo i bolje. Samo kome kad svi idu vanka.
![]()
- Connaisseur Karlin
#1729 Re: Jugoslovenstvo
auuuuinsomnia78 wrote:
![]()
![]()
- insomnia78
#1730 Re: Jugoslovenstvo
To su supljaci. Svaki Francuz ce za sebe prvenstveno reci da je Francuzpiupiu wrote:Lično mislim da je više regionalizam i kulturalizam, nego nacionalizam. Kao Evropljanin ili Balkanac.Connaisseur Karlin wrote:pogresno razmisljas: jugoslovnstvo nije antinionalizam, jer je isti termin jugoslavenstvo takodjer naionaliziran , single nation , opet jedna ideologijaNovak20 wrote:
Jugoslovenstvo danas se može pojednostaviti riječima emancipacija i antinacionalizam. Vrijeđa me stavljanje jugoslovenstva u isti koš sa nacionalistima svih backgrounda uključujući i bošnjačke. Priča o BHS počela je stotinama godina prije jugoslovenstva. Jbg, meni je Otomanska imperija izvor, korijen različitog vrednovanja naroda i njegove religije a tebi Jugoslavija. Ok. Bilo kako bilo, ovaj zadnji rat se završio prije 22 godine a ne vidim nekog velikog napretka ni u čemu. Nije da nije moglo kud i kamo bolje jer Jugoslavije nema a imaju u njeno doba napravljene elektrane, školske i bolničke zgrade itd. Sve je to već staro, treba praviti novo i bolje. Samo kome kad svi idu vanka.
![]()
- insomnia78
#1731 Re: Jugoslovenstvo
Ma e. Od toliko vojnika bas njega uslikase kako "puca u Srbe"Connaisseur Karlin wrote:auuuuinsomnia78 wrote:
![]()
![]()
nije photoshopirano
- piupiu
#1732 Re: Jugoslovenstvo
Pa upravo to, mislim da je to isto i sa Jugoslovenstvom - svoj si i pripadaš nekoj široj kulturološkoj zajednici.insomnia78 wrote:To su supljaci. Svaki Francuz ce za sebe prvenstveno reci da je Francuzpiupiu wrote:Lično mislim da je više regionalizam i kulturalizam, nego nacionalizam. Kao Evropljanin ili Balkanac.Connaisseur Karlin wrote:
pogresno razmisljas: jugoslovnstvo nije antinionalizam, jer je isti termin jugoslavenstvo takodjer naionaliziran , single nation , opet jedna ideologija![]()
- Connaisseur Karlin
#1733 Re: Jugoslovenstvo
ja mislim da je sve , jer termin i njegovo znacnnje je analiziran iz razlictih uglova, a jedno do njih je: jugoslavenstvo jete politicka ideologijapiupiu wrote:Lično mislim da je više regionalizam i kulturalizam, nego nacionalizam. Kao Evropljanin ili Balkanac.Connaisseur Karlin wrote:
pogresno razmisljas: jugoslovnstvo nije antinionalizam, jer je isti termin jugoslavenstvo takodjer naionaliziran , single nation , opet jedna ideologija![]()
- piupiu
#1734 Re: Jugoslovenstvo
Sve ti je ovaj tekst rekao. Kombinacija internacionalizma i transnacionalnih struja.Connaisseur Karlin wrote:piupiu, trazila sam je u pdf izdanjupiupiu wrote:
Nije loša ova knjiga, fino je razradjena.ako pronadjem, postavim na temi
- Connaisseur Karlin
#1735 Re: Jugoslovenstvo
ima i fotka kako Mestrovic pravi Titovu bistu, a Tito se pozira 1943 godineinsomnia78 wrote:Ma e. Od toliko vojnika bas njega uslikase kako "puca u Srbe"Connaisseur Karlin wrote:auuuuinsomnia78 wrote:
![]()
![]()
nije photoshopirano
- piupiu
#1736 Re: Jugoslovenstvo
Bila, više nije. Sad je samo ostalo kao kulturološka identifikacija kod dijela ljudi.Connaisseur Karlin wrote:ja mislim da je sve , jer termin i njegovo znacnnje je analiziran iz razlictih uglova, a jedno do njih je: jugoslavenstvo jete politicka ideologija
Last edited by piupiu on 27/05/2017 14:32, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#1737 Re: Jugoslovenstvo
yup , al' et' ako negdje naidjem, postavimpiupiu wrote:Sve ti je ovaj tekst rekao. Kombinacija internacionalizma i transnacionalnih struja.Connaisseur Karlin wrote:piupiu, trazila sam je u pdf izdanjupiupiu wrote:
Nije loša ova knjiga, fino je razradjena.ako pronadjem, postavim na temi
-
John Cleese
#1738 Re: Jugoslovenstvo
Titovu bistu... Mestrovic... i jos '43...Connaisseur Karlin wrote:ima i fotka kako Mestrovic pravi Titovu bistu, a Tito se pozira 1943 godine![]()
Pod pseudonimom "Augustincic"?
- piupiu
#1739 Re: Jugoslovenstvo
Sa srećom - ne znam da li ćeš je naći u PDF-u, relativno je nova knjiga. U završnom poglavlju ona ponavlja šta je napisala u svakom poglavlju ponaosob, pa ako to nadješ - ko da si pročitala knjigu.Connaisseur Karlin wrote:yup , al' et' ako negdje naidjem, postavimpiupiu wrote:Sve ti je ovaj tekst rekao. Kombinacija internacionalizma i transnacionalnih struja.Connaisseur Karlin wrote:
piupiu, trazila sam je u pdf izdanjuako pronadjem, postavim na temi
![]()
Jedan od argumenata je da su self-interest i oportunizam onih koji su Partiji služili rezultirao u marksistički loše potkovanom (loše obrazovanom) kadru, koji je državu pretvorio u participativnu diktaturu, koja je imala više atribute buržoaskog, nego socijalističkog društva; kao i da država nikada nije postigla konsenzus oko zajedničkih vrijednosti svih članova društva. Drugi je da Jugoslavija nije bila potrebna post-sovjetskoj Evropi, pa za njeno održanje nije bilo političke motivacije. I ima još nekoliko zanimljivih teza...
- Connaisseur Karlin
#1740 Re: Jugoslovenstvo
to je OK< ali danas mnogi iz jugo grupa, insistiraju da je stako izajsnjavaju u popisu stanovnistva ( a koji nema veze sa kulturnom identifikacijom)piupiu wrote:Bila, više nije. Sad je samo ostala kao kulturološka identifikacija kod dijela ljudi.Connaisseur Karlin wrote:ja mislim da je sve , jer termin i njegovo znacnnje je analiziran iz razlictih uglova, a jedno do njih je: jugoslavenstvo jete politicka ideologija
za mene je jugoslavensto odvijek znacilo drzavljanstvo i to je to
jugoslavestvo kao kulturoloska identifikacija je sve sto veze jugolsovonsku ideologiju i propagandu pioniri,pionirske pjesme, stafeta, Dan Mladosti, pratizanski pokreti, NOB spomenici, kult licnosti Tita , vojen parade i sl., taj dio je prisutan u sjecanjima mnogim generacija, no trebalo bi napraviti adkevantu kovainu za taj dio jugoslavenstva ; licno, meni je kult Tita uvijek bio nejasan, Titove Staze Revolucije, takmicenja, obicna gnjavaza , u kuci nisma imala Titovu sliku na zidu, , nije niko bio toliko opsjednut covjekom
spomenici,muzeji , umjetnsot i literautra su jedini dio koje prihvatam kao dio jugo-kulture , a za mladje generacije, postoje muzeji jugo-kulture, i to postujem
Jucer, sam napisala, mnoge generacije,drugacije dozivlajvaju jugoslavenstvo , ali jugolavenstvo nije bilo prisutno kod mnogih SFRJ drzavljana, a o tome se jako malo prica
- Connaisseur Karlin
#1741 Re: Jugoslovenstvo
oh, ooops, da, tek sam ustalaJohn Cleese wrote:Titovu bistu... Mestrovic... i jos '43...Connaisseur Karlin wrote:ima i fotka kako Mestrovic pravi Titovu bistu, a Tito se pozira 1943 godine![]()
![]()
![]()
Pod pseudonimom "Augustincic"?
a zasto bista 1943 godine
- Connaisseur Karlin
#1742 Re: Jugoslovenstvo
bosanstvo i jugslavenstvo imaju slicnosti,a EU ima slicnosti sa bosnastvom ijugoslavenstvomEdin H. wrote:Ja vidim Bosnu kao Jugoslaviju u malom, nazalost doslo je vrijeme da je mnogi tako ne vide.
nema potrebe nepravilno koristiti pojmove
-
John Cleese
#1743 Re: Jugoslovenstvo
Da, da... Inace ih, naravno, razlikujesConnaisseur Karlin wrote:oh, ooops, da, tek sam ustalaJohn Cleese wrote:Titovu bistu... Mestrovic... i jos '43...Connaisseur Karlin wrote:ima i fotka kako Mestrovic pravi Titovu bistu, a Tito se pozira 1943 godine![]()
![]()
![]()
Pod pseudonimom "Augustincic"?![]()
![]()
a zasto bista 1943 godine![]()
![]()
Odgovarajuce pitanje bi bilo - zasto Mestrovic i otkud on tu '43... Ma nebitno - uzivaj
-
Novak20
#1744 Re: Jugoslovenstvo
Ima raznih knjiga i promišljanja o samoj ideji jugoslovenstva. Neke su pisali Jugosloveni, neke nacionalisti, svako iz svog razloga uz činjenicu da istoriju pišu pobjednici. Evo jedne od Dragana Markovine, "Jugoslavenstvo poslije svega".

Ko i kako prihvata pojedine stavove autora, stvar je individue a ideja jugoslovenstva nije dogma nego se mijenja u skladu sa vremenom i okolnostima. Možda ponajprije zbog činjenice da SHBC govore jednim jezikom
bez obzira kako mu dali ime, uvijek će nekome ta ideja biti interesantna. Ako od nje ima praktične koristi, još bolje.
Vezivati jugoslovenstvo isključivo za SFRJ i njen društveni sistem, upitno je.

Ko i kako prihvata pojedine stavove autora, stvar je individue a ideja jugoslovenstva nije dogma nego se mijenja u skladu sa vremenom i okolnostima. Možda ponajprije zbog činjenice da SHBC govore jednim jezikom
Last edited by Novak20 on 27/05/2017 15:07, edited 2 times in total.
- Connaisseur Karlin
#1745 Re: Jugoslovenstvo
it's so truepiupiu wrote:Sa srećom - ne znam da li ćeš je naći u PDF-u, relativno je nova knjiga. U završnom poglavlju ona ponavlja šta je napisala u svakom poglavlju ponaosob, pa ako to nadješ - ko da si pročitala knjigu.Connaisseur Karlin wrote:yup , al' et' ako negdje naidjem, postavimpiupiu wrote:
Sve ti je ovaj tekst rekao. Kombinacija internacionalizma i transnacionalnih struja.![]()
![]()
Jedan od argumenata je da su self-interest i oportunizam onih koji su Partiji služili rezultirao u marksistički loše potkovanom (loše obrazovanom) kadru, koji je državu pretvorio u participativnu diktaturu, koja je imala više atribute buržoaskog, nego socijalističkog društva; kao i da država nikada nije postigla konsenzus oko zajedničkih vrijednosti svih članova društva. Drugi je da Jugoslavija nije bila potrebna post-sovjetskoj Evropi, pa za njeno održanje nije bilo političke motivacije. I ima još nekoliko zanimljivih teza...
-
John Cleese
#1746 Re: Jugoslovenstvo
I ide tako Sizif uzbrdo kotrljajuci onu kamencinu... i ide... ide...piupiu wrote:Bila, više nije. Sad je samo ostalo kao kulturološka identifikacija kod dijela ljudi.
- Connaisseur Karlin
#1747 Re: Jugoslovenstvo
naravno da znam za oba umjetnikaJohn Cleese wrote:Da, da... Inace ih, naravno, razlikujesConnaisseur Karlin wrote:oh, ooops, da, tek sam ustalaJohn Cleese wrote:
Titovu bistu... Mestrovic... i jos '43...![]()
![]()
Pod pseudonimom "Augustincic"?![]()
![]()
a zasto bista 1943 godine![]()
![]()
Odgovarajuce pitanje bi bilo - zasto Mestrovic i otkud on tu '43... Ma nebitno - uzivaj
meni jeste smijesno praviti bistu u toku rata
pitanje je bilo: zasto bista u toku rata , halo BISTA
- Connaisseur Karlin
#1748 Re: Jugoslovenstvo
a za-sto ga ti vezesNovak20 wrote:Ima raznih knjiga i promišljanja o samoj ideji jugoslovenstva. Neke su pisali Jugosloveni, neke nacionalisti, svako iz svog razloga uz činjenicu da istoriju pišu pobjednici. Evo jedne od Dragana Markovine, "Jugoslavenstvo poslije svega".
Ko i kako prihvata pojedine stavove autora, stvar je individue a ideja jugoslovenstva nije dogma nego se mijenja u skladu sa vremenom i okolnostima. Možda ponajprije zbog činjenice da SHBC govore jednim jezikombez obzira kako mu dali ime, uvijek će nekome ta ideja biti interesantna. Ako od nje ima praktične koristi, još bolje.
prica o jednom jeziku je zavrsena, i to je dio proslosti
- piupiu
#1749 Re: Jugoslovenstvo
Činjenica je da dva živa insana ne doživljavaju leptira i trešnju na isti način, a kamo li identitet.Connaisseur Karlin wrote:
to je OK< ali danas mnogi iz jugo grupa, insistiraju da je stako izajsnjavaju u popisu stanovnistva ( a koji nema veze sa kulturnom identifikacijom)
za mene je jugoslavensto odvijek znacilo drzavljanstvo i to je to![]()
jugoslavestvo kao kulturoloska identifikacija je sve sto veze jugolsovonsku ideologiju i propagandu pioniri,pionirske pjesme, stafeta, Dan Mladosti, pratizanski pokreti, NOB spomenici, kult licnosti Tita , vojen parade i sl., taj dio je prisutan u sjecanjima mnogim generacija, no trebalo bi napraviti adkevantu kovainu za taj dio jugoslavenstva ; licno, meni je kult Tita uvijek bio nejasan, Titove Staze Revolucije, takmicenja, obicna gnjavaza , u kuci nisma imala Titovu sliku na zidu, , nije niko bio toliko opsjednut covjekom![]()
spomenici,muzeji , umjetnsot i literautra su jedini dio koje prihvatam kao dio jugo-kulture , a za mladje generacije, postoje muzeji jugo-kulture, i to postujem![]()
Jucer, sam napisala, mnoge generacije,drugacije dozivlajvaju jugoslavenstvo , ali jugolavenstvo nije bilo prisutno kod mnogih SFRJ drzavljana, a o tome se jako malo prica
Ja još uvijek mislim da se ovdje konstantno miješaju pojmovi ideologije i identiteta, sve ovo što ti gore pišeš odnosi se na ideologiju jugoslovenskog socijalizma, a ne na ideju Jugoslovenstva.
Evo i od mene jedna preporuka, ovaj čovjek je sigurno najznačajniji sociolog s naših prostora i bavi se identitetom i nacionalizmom vjerovatno baš zato što je s ovih prostora:
http://www.palgrave.com/us/book/9781403987860.
A za ovo ti predlažem da pročitaš "Whose Bosnia?" Edina Hajdarpašića, mislim da je ta ideja bratstva (i jedinstva) malo starija od FNRJ/SFRJ, ona je više jedna anti-kolonijalna (a ne totalitarna, kako je, čini mi se, ti vidiš) ideja...Connaisseur Karlin wrote:it's so truezato dobijam osip kad mi starije generacije pocnu pricati da je sve bilo bratstvo i jedinstvo
-
John Cleese
#1750 Re: Jugoslovenstvo
Ma bas te briga - vazno je da se dobro zabavljas uceci maternji jezikConnaisseur Karlin wrote:naravno da znam za oba umjetnika![]()
meni jeste smijesno praviti bistu u toku rataali, i Hitlera su istovremeno postavljali kistovima na platno
trebalo je biti u toku sa propganadom, razvojem kultizma
![]()
pitanje je bilo: zasto bista u toku rata , halo BISTA![]()
kuzis
![]()