Jugoslovenstvo

Post Reply
Connaisseur Karlin

#1726 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Tko je i zašto zagovarao jugoslavenstvo u različitim vremenima?
Vesna Drapač, viša predavačica povijesti na Sveučilištu u Adelaidi,
Nije loša ova knjiga, fino je razradjena.
piupiu, trazila sam je u pdf izdanju :-D ako pronadjem, postavim na temi :-D
insomnia78

#1727 Re: Jugoslovenstvo

Post by insomnia78 »

Image
piupiu

#1728 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

Novak20 wrote:
Jugoslovenstvo danas se može pojednostaviti riječima emancipacija i antinacionalizam. Vrijeđa me stavljanje jugoslovenstva u isti koš sa nacionalistima svih backgrounda uključujući i bošnjačke. Priča o BHS počela je stotinama godina prije jugoslovenstva. Jbg, meni je Otomanska imperija izvor, korijen različitog vrednovanja naroda i njegove religije a tebi Jugoslavija. Ok. Bilo kako bilo, ovaj zadnji rat se završio prije 22 godine a ne vidim nekog velikog napretka ni u čemu. Nije da nije moglo kud i kamo bolje jer Jugoslavije nema a imaju u njeno doba napravljene elektrane, školske i bolničke zgrade itd. Sve je to već staro, treba praviti novo i bolje. Samo kome kad svi idu vanka.
pogresno razmisljas: jugoslovnstvo nije antinionalizam, jer je isti termin jugoslavenstvo takodjer naionaliziran , single nation , opet jedna ideologija :D ;-)
Lično mislim da je više regionalizam i kulturalizam, nego nacionalizam. Kao Evropljanin ili Balkanac.
Connaisseur Karlin

#1729 Re: Jugoslovenstvo

insomnia78 wrote:Image
:lol: :lol: :lol:
auuuu :shock: nije photoshopirano :?
insomnia78

#1730 Re: Jugoslovenstvo

Post by insomnia78 »

piupiu wrote:
Novak20 wrote:
Jugoslovenstvo danas se može pojednostaviti riječima emancipacija i antinacionalizam. Vrijeđa me stavljanje jugoslovenstva u isti koš sa nacionalistima svih backgrounda uključujući i bošnjačke. Priča o BHS počela je stotinama godina prije jugoslovenstva. Jbg, meni je Otomanska imperija izvor, korijen različitog vrednovanja naroda i njegove religije a tebi Jugoslavija. Ok. Bilo kako bilo, ovaj zadnji rat se završio prije 22 godine a ne vidim nekog velikog napretka ni u čemu. Nije da nije moglo kud i kamo bolje jer Jugoslavije nema a imaju u njeno doba napravljene elektrane, školske i bolničke zgrade itd. Sve je to već staro, treba praviti novo i bolje. Samo kome kad svi idu vanka.
pogresno razmisljas: jugoslovnstvo nije antinionalizam, jer je isti termin jugoslavenstvo takodjer naionaliziran , single nation , opet jedna ideologija :D ;-)
Lično mislim da je više regionalizam i kulturalizam, nego nacionalizam. Kao Evropljanin ili Balkanac.
To su supljaci. Svaki Francuz ce za sebe prvenstveno reci da je Francuz
insomnia78

#1731 Re: Jugoslovenstvo

Post by insomnia78 »

Ma e. Od toliko vojnika bas njega uslikase kako "puca u Srbe" :lol:
piupiu

#1732 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

insomnia78 wrote:
piupiu wrote:
To su supljaci. Svaki Francuz ce za sebe prvenstveno reci da je Francuz
Pa upravo to, mislim da je to isto i sa Jugoslovenstvom - svoj si i pripadaš nekoj široj kulturološkoj zajednici.
Connaisseur Karlin

#1733 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote:
ja mislim da je sve , jer termin i njegovo znacnnje je analiziran iz razlictih uglova, a jedno do njih je: jugoslavenstvo jete politicka ideologija :)
piupiu

#1734 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

piupiu wrote:
Sve ti je ovaj tekst rekao. Kombinacija internacionalizma i transnacionalnih struja.
Connaisseur Karlin

#1735 Re: Jugoslovenstvo

insomnia78 wrote:
Ma e. Od toliko vojnika bas njega uslikase kako "puca u Srbe" :lol:
ima i fotka kako Mestrovic pravi Titovu bistu, a Tito se pozira 1943 godine :shock:
piupiu

#1736 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:ja mislim da je sve , jer termin i njegovo znacnnje je analiziran iz razlictih uglova, a jedno do njih je: jugoslavenstvo jete politicka ideologija :)
Bila, više nije. Sad je samo ostalo kao kulturološka identifikacija kod dijela ljudi.
Last edited by piupiu on 27/05/2017 14:32, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#1737 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote:
piupiu wrote:
Sve ti je ovaj tekst rekao. Kombinacija internacionalizma i transnacionalnih struja.
yup , al' et' ako negdje naidjem, postavim :thumbup: :-D
John Cleese

#1738 Re: Jugoslovenstvo

Post by John Cleese »

Connaisseur Karlin wrote:ima i fotka kako Mestrovic pravi Titovu bistu, a Tito se pozira 1943 godine :shock:
Titovu bistu... Mestrovic... i jos '43... :| :lol:

Pod pseudonimom "Augustincic"? :D
piupiu

#1739 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

piupiu wrote:
Sa srećom - ne znam da li ćeš je naći u PDF-u, relativno je nova knjiga. U završnom poglavlju ona ponavlja šta je napisala u svakom poglavlju ponaosob, pa ako to nadješ - ko da si pročitala knjigu. :D

Jedan od argumenata je da su self-interest i oportunizam onih koji su Partiji služili rezultirao u marksistički loše potkovanom (loše obrazovanom) kadru, koji je državu pretvorio u participativnu diktaturu, koja je imala više atribute buržoaskog, nego socijalističkog društva; kao i da država nikada nije postigla konsenzus oko zajedničkih vrijednosti svih članova društva. Drugi je da Jugoslavija nije bila potrebna post-sovjetskoj Evropi, pa za njeno održanje nije bilo političke motivacije. I ima još nekoliko zanimljivih teza...
Connaisseur Karlin

#1740 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:ja mislim da je sve , jer termin i njegovo znacnnje je analiziran iz razlictih uglova, a jedno do njih je: jugoslavenstvo jete politicka ideologija :)
Bila, više nije. Sad je samo ostala kao kulturološka identifikacija kod dijela ljudi.
to je OK< ali danas mnogi iz jugo grupa, insistiraju da je stako izajsnjavaju u popisu stanovnistva ( a koji nema veze sa kulturnom identifikacijom)

za mene je jugoslavensto odvijek znacilo drzavljanstvo i to je to :)

jugoslavestvo kao kulturoloska identifikacija je sve sto veze jugolsovonsku ideologiju i propagandu pioniri,pionirske pjesme, stafeta, Dan Mladosti, pratizanski pokreti, NOB spomenici, kult licnosti Tita , vojen parade i sl., taj dio je prisutan u sjecanjima mnogim generacija, no trebalo bi napraviti adkevantu kovainu za taj dio jugoslavenstva ; licno, meni je kult Tita uvijek bio nejasan, Titove Staze Revolucije, takmicenja, obicna gnjavaza , u kuci nisma imala Titovu sliku na zidu, , nije niko bio toliko opsjednut covjekom :D
spomenici,muzeji , umjetnsot i literautra su jedini dio koje prihvatam kao dio jugo-kulture , a za mladje generacije, postoje muzeji jugo-kulture, i to postujem :)

Jucer, sam napisala, mnoge generacije,drugacije dozivlajvaju jugoslavenstvo , ali jugolavenstvo nije bilo prisutno kod mnogih SFRJ drzavljana, a o tome se jako malo prica :-D
Connaisseur Karlin

#1741 Re: Jugoslovenstvo

John Cleese wrote:
Connaisseur Karlin wrote:ima i fotka kako Mestrovic pravi Titovu bistu, a Tito se pozira 1943 godine :shock:

oh, ooops, da, tek sam ustala :D :lol:

a zasto bista 1943 godine :D :lol:
Connaisseur Karlin

#1742 Re: Jugoslovenstvo

Edin H. wrote:Ja vidim Bosnu kao Jugoslaviju u malom, nazalost doslo je vrijeme da je mnogi tako ne vide.
bosanstvo i jugslavenstvo imaju slicnosti,a EU ima slicnosti sa bosnastvom ijugoslavenstvom :D

nema potrebe nepravilno koristiti pojmove :-D
John Cleese

#1743 Re: Jugoslovenstvo

Post by John Cleese »

John Cleese wrote:

Da, da... Inace ih, naravno, razlikujes :D

Odgovarajuce pitanje bi bilo - zasto Mestrovic i otkud on tu '43... Ma nebitno - uzivaj :)
Novak20

#1744 Re: Jugoslovenstvo

Post by Novak20 »

Ima raznih knjiga i promišljanja o samoj ideji jugoslovenstva. Neke su pisali Jugosloveni, neke nacionalisti, svako iz svog razloga uz činjenicu da istoriju pišu pobjednici. Evo jedne od Dragana Markovine, "Jugoslavenstvo poslije svega".

Image

Ko i kako prihvata pojedine stavove autora, stvar je individue a ideja jugoslovenstva nije dogma nego se mijenja u skladu sa vremenom i okolnostima. Možda ponajprije zbog činjenice da SHBC govore jednim jezikom :D bez obzira kako mu dali ime, uvijek će nekome ta ideja biti interesantna. Ako od nje ima praktične koristi, još bolje.

Vezivati jugoslovenstvo isključivo za SFRJ i njen društveni sistem, upitno je.
Last edited by Novak20 on 27/05/2017 15:07, edited 2 times in total.
Connaisseur Karlin

#1745 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote:
piupiu wrote:
Sa srećom - ne znam da li ćeš je naći u PDF-u, relativno je nova knjiga. U završnom poglavlju ona ponavlja šta je napisala u svakom poglavlju ponaosob, pa ako to nadješ - ko da si pročitala knjigu. :D

Jedan od argumenata je da su self-interest i oportunizam onih koji su Partiji služili rezultirao u marksistički loše potkovanom (loše obrazovanom) kadru, koji je državu pretvorio u participativnu diktaturu, koja je imala više atribute buržoaskog, nego socijalističkog društva; kao i da država nikada nije postigla konsenzus oko zajedničkih vrijednosti svih članova društva. Drugi je da Jugoslavija nije bila potrebna post-sovjetskoj Evropi, pa za njeno održanje nije bilo političke motivacije. I ima još nekoliko zanimljivih teza...
it's so true :thumbup: zato dobijam osip kad mi starije generacije pocnu pricati da je sve bilo bratstvo i jedinstvo :D
John Cleese

#1746 Re: Jugoslovenstvo

Post by John Cleese »

piupiu wrote:Bila, više nije. Sad je samo ostalo kao kulturološka identifikacija kod dijela ljudi.
I ide tako Sizif uzbrdo kotrljajuci onu kamencinu... i ide... ide... :|
Connaisseur Karlin

#1747 Re: Jugoslovenstvo

John Cleese wrote:
John Cleese wrote:

Da, da... Inace ih, naravno, razlikujes :D

Odgovarajuce pitanje bi bilo - zasto Mestrovic i otkud on tu '43... Ma nebitno - uzivaj :)
naravno da znam za oba umjetnika :-D
meni jeste smijesno praviti bistu u toku rata :D ali, i Hitlera su istovremeno postavljali kistovima na platno :D trebalo je biti u toku sa propganadom, razvojem kultizma :lol:

pitanje je bilo: zasto bista u toku rata , halo BISTA :D :lol: kuzis :P
Connaisseur Karlin

#1748 Re: Jugoslovenstvo

Novak20 wrote:Ima raznih knjiga i promišljanja o samoj ideji jugoslovenstva. Neke su pisali Jugosloveni, neke nacionalisti, svako iz svog razloga uz činjenicu da istoriju pišu pobjednici. Evo jedne od Dragana Markovine, "Jugoslavenstvo poslije svega".

Image

Ko i kako prihvata pojedine stavove autora, stvar je individue a ideja jugoslovenstva nije dogma nego se mijenja u skladu sa vremenom i okolnostima. Možda ponajprije zbog činjenice da SHBC govore jednim jezikom :D bez obzira kako mu dali ime, uvijek će nekome ta ideja biti interesantna. Ako od nje ima praktične koristi, još bolje.
Vezivati jugoslovenstvo isključivo za SFRJ i njen društveni sistem, upitno je.
a za-sto ga ti vezes :D

prica o jednom jeziku je zavrsena, i to je dio proslosti :-D
piupiu

#1749 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

to je OK< ali danas mnogi iz jugo grupa, insistiraju da je stako izajsnjavaju u popisu stanovnistva ( a koji nema veze sa kulturnom identifikacijom)

za mene je jugoslavensto odvijek znacilo drzavljanstvo i to je to :)

jugoslavestvo kao kulturoloska identifikacija je sve sto veze jugolsovonsku ideologiju i propagandu pioniri,pionirske pjesme, stafeta, Dan Mladosti, pratizanski pokreti, NOB spomenici, kult licnosti Tita , vojen parade i sl., taj dio je prisutan u sjecanjima mnogim generacija, no trebalo bi napraviti adkevantu kovainu za taj dio jugoslavenstva ; licno, meni je kult Tita uvijek bio nejasan, Titove Staze Revolucije, takmicenja, obicna gnjavaza , u kuci nisma imala Titovu sliku na zidu, , nije niko bio toliko opsjednut covjekom :D
spomenici,muzeji , umjetnsot i literautra su jedini dio koje prihvatam kao dio jugo-kulture , a za mladje generacije, postoje muzeji jugo-kulture, i to postujem :)

Jucer, sam napisala, mnoge generacije,drugacije dozivlajvaju jugoslavenstvo , ali jugolavenstvo nije bilo prisutno kod mnogih SFRJ drzavljana, a o tome se jako malo prica :-D
Činjenica je da dva živa insana ne doživljavaju leptira i trešnju na isti način, a kamo li identitet.

Ja još uvijek mislim da se ovdje konstantno miješaju pojmovi ideologije i identiteta, sve ovo što ti gore pišeš odnosi se na ideologiju jugoslovenskog socijalizma, a ne na ideju Jugoslovenstva.

Evo i od mene jedna preporuka, ovaj čovjek je sigurno najznačajniji sociolog s naših prostora i bavi se identitetom i nacionalizmom vjerovatno baš zato što je s ovih prostora:

http://www.palgrave.com/us/book/9781403987860.
Connaisseur Karlin wrote:it's so true :thumbup: zato dobijam osip kad mi starije generacije pocnu pricati da je sve bilo bratstvo i jedinstvo :D
A za ovo ti predlažem da pročitaš "Whose Bosnia?" Edina Hajdarpašića, mislim da je ta ideja bratstva (i jedinstva) malo starija od FNRJ/SFRJ, ona je više jedna anti-kolonijalna (a ne totalitarna, kako je, čini mi se, ti vidiš) ideja...

:wink: :)
John Cleese

#1750 Re: Jugoslovenstvo

Post by John Cleese »

Connaisseur Karlin wrote:naravno da znam za oba umjetnika :-D
meni jeste smijesno praviti bistu u toku rata :D ali, i Hitlera su istovremeno postavljali kistovima na platno :D trebalo je biti u toku sa propganadom, razvojem kultizma :lol:

pitanje je bilo: zasto bista u toku rata , halo BISTA :D :lol: kuzis :P
Ma bas te briga - vazno je da se dobro zabavljas uceci maternji jezik :D
Post Reply