Dan (i) nakon referenduma u RS

Post Reply
bh.tornjak

#1726 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by bh.tornjak »

Svidrigajlov wrote:Pogle koliko komentara na jednu observaciju.

Nisam iz RS-a bas me briga za njih i znam da krse lovu niusta i da kradu. Ali ipak, poneka zaduzenja bivaju potrosena za stvari od javnog znacaja. Evo sinoc sam procitao da im je KfW odobrio kredit od 60 mil za neke vjetroelektrane. Ne cujem za takve stvari u Federaciji. Ali kao sto rekoh, ne pratim detaljno.

Inace, Federacija bi morala biti visestruko naprednija s obzirom da su u Federaciji gradovi i industrija a RS je samo suma i divljina sa par izuzetaka u BL i BN.
dje si vidio da se u dzamahiriji nesto radi i gradi.....sta je s tobom...

dzamahirci po vascijeli dan samo sjede dove,zikre...i cekaju kad ce ezan da klanjaju....i to sve ponovo...iz dana u dan...
tespihi im ne ispadaju iz ruku.....

i pritajeno zale sto ne zive u RS-u.....

PS.
i jedva cekaju da dodje dan kad ce slobodno da skinu ikone s tavana...
oakville

#1727 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by oakville »

Nisam iz RS-a bas me briga za njih i znam da krse lovu niusta i da kradu. Ali ipak, poneka zaduzenja bivaju potrosena za stvari od javnog znacaja. Evo sinoc sam procitao da im je KfW odobrio kredit od 60 mil za neke vjetroelektrane. Ne cujem za takve stvari u Federaciji. Ali kao sto rekoh, ne pratim detaljno.

Inace, Federacija bi morala biti visestruko naprednija s obzirom da su u Federaciji gradovi i industrija a RS je samo suma i divljina sa par izuzetaka u BL i BN.
Ma dobri su tvoji postovi, samo previše opštih mjesta. Možeš li nam dati podatke o tim kapitalnim investicijama, da vidimo kako stoje, odobreni kredit za obećanje investicije i ne zvuči baš kapitalno? Konkretno šta se dosad uradilo, na stranu politika odlično je čuti da dolazi do kapitalnih investicija, te najčešće služe za razvoj?
statixx

#1728 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by statixx »

Evo sinoc sam procitao da im je KfW odobrio kredit od 60 mil za neke vjetroelektrane. Ne cujem za takve stvari u Federaciji.
Taj isti KfW odobrio je kredite, mnog ranije, za izgradnju vjetroelektrana (Mesihovina, Podvelezje, Debelo brdo i jos neke).
Quaresma

#1729 Re: RE: Re: RE: Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by Quaresma »

artime wrote:
oakville wrote:
Svidrigajlov wrote:BiH je relativno malo zaduzena u odnosu na vecinu zemalja u svijetu i u odosu na zemlje u regiji. RS relativno u odnosu na ucesce u BDP-u vjerovatno vise ucestvuje u toj zaduzenosti nego Federacja, ali je zanimljivo i da vise investiraju u kapitlne projekte, tj pametije trose.

Ovo je zanimljiva opservacija, možeš li nam dati podatke o tim kapitalnim projektima, to zvuči odlično?
Haha ovo zvuci kao replika sa reklame topshop da se bolje proda proizvod :D jeste ofirni. Nego trebamo Dodiku da napravimo TOPLU dobrososlicu posto se "prepao" lik doci u sa. Ja predlazem da ga odvedemo u 7 brace da baci pokoji novcic da mu bude hairli godina. Pa onda na BOSANSKU kafu na carsiju. :D potom da se napije sa Begove cesme da nam ponovo dodje. :*
Ja samo da se uslikam s njim pred sebiljom meni dosta, ili gore na vidikovcu

Sent from my E6653 using Tapatalk
seln

#1730 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by seln »

Nisam iz RS-a
Ni ja nisam osunecen. :wink:
seln

#1731 Re: RE: Re: RE: Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by seln »

Quaresma wrote:
artime wrote:
oakville wrote:

Ovo je zanimljiva opservacija, možeš li nam dati podatke o tim kapitalnim projektima, to zvuči odlično?
Haha ovo zvuci kao replika sa reklame topshop da se bolje proda proizvod :D jeste ofirni. Nego trebamo Dodiku da napravimo TOPLU dobrososlicu posto se "prepao" lik doci u sa. Ja predlazem da ga odvedemo u 7 brace da baci pokoji novcic da mu bude hairli godina. Pa onda na BOSANSKU kafu na carsiju. :D potom da se napije sa Begove cesme da nam ponovo dodje. :*
Ja samo da se uslikam s njim pred sebiljom meni dosta, ili gore na vidikovcu

Sent from my E6653 using Tapatalk
Ja samo da ga cujem kako peva.
Point.

#1732 Re: RE: Re: RE: Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by Point. »

seln wrote: Ja samo da ga cujem kako peva.
Ja samo da mi oplodi zenu nerotkinju.
Acid25

#1733 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by Acid25 »

Svidrigajlov wrote:.
Image
Acid25

#1734 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by Acid25 »

DonieBrasco wrote:
Acid25 wrote:Moraće zbog tog famoznog ulaska u EU naći sebi Sanadera, a u BiH Sanadera koliko hoćeš.
Daj Boze da jedan dođe na sud, evo sa Dodikom je kao nesto pocelo samo da vidmo hoce li biti pomaka.
Mora biti pomaka. Inače ništa od EU.
A šta će tek biti kad na red dođe priznavanje Kosova i ulazak u NATO? Već vidim materijala za 2-3 referenduma prije "glavnog referenduma". :mrgreen:
Svidrigajlov

#1735 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by Svidrigajlov »

U EU se ne prima po zasluzi vec politicki.
bh.tornjak

#1736 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by bh.tornjak »

Milenko Savanović Ništa od smanjenja penzija u RS-u
Penzije u Republici Srpskoj (RS) neće biti smanjene do kraja godine - potvrdio je ministar rada i boračko- invalidske zaštite Milenko Savanović, kako stoje stvari ni u iducih deset godina.
Kaže da "nije od jučer“ inicijativa Udruženja penzionera RS-a o smanjenju penzija, ali da je nerealno to očekivati u ovoj godini.

Resorni ministar se slaže da penzije u tom bh. entitetu i nisu toliko velike koliko to zasluzuju veterani privrednog prosperiteta, ali su, navodi, njihova isplata je u vrhu prioriteta za Vladu.
"Ili ce te primati te penzije....ili ce se taj novac preusmjerit u dodatnu pomoc koju vlada RS-a salje narodima sirom planete....ali od smanjenja nema nista"- kategorican je ministar Savanovic.

Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj najavio je ranije da će za iduću godinu uputiti zahtjev za smanjenje iznosa penzija, “koji će biti teško odbiti”.
Naime, prijedlog penzionera je da se njima isplacuje 20% sadasnjeg iznosa,sto je prema svim pokazateljima vise nego dovoljno da od te penzije jedan penzioner moze da izdrzava tri-cetiri prosjecne familije, a ostatak da vlada uplacuje u humanitarne fondove.

" Evo....upravo sada gledamo strahovite prizore podrucja koja su pogodjeni uraganom "Matthew"....mi ultimativno trazimo od vlade RS da se nase penzije preusmjere narodu SAD-a , ko ce tom jadnom narodu pomoci ako ne mi"- izjavio je sa suzama u ocima i jecajuci Predsjednik Udruzenja penzionera RS-a Rade Rakulj i nastavio:
"Pomogli bi mi i penzionere i radnicku klasu u tzv. Federacij tzv. BiH, ali....kako njima pomoci kad ni sami sebi ne zele da pomognu,samo sjede i citaju "islamsku deklaraciju" i smisljaju kako da nam napakoste....ali nama ne mogu napakostit, s nama je sv.Sava i krsna slava nase Republike i od Boga nam dat Precjednik Milorad Dodik..."- s tugom i ponosom u glasu konstatuje Rakulj.

-Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je u stanju koje je prema svim parametrima "najbogatiji" od svih država bivše Jugoslavije jer korisnici imaju najvise penzije od rata do danas i najvisu stopu doprinosa od 78,5 posto koju prati Hrvatska s 20 posto - naveo je Rakulj i ujedno pozvao sve relevantne politicare da daju svoje savjete i prijedloge gdje,kome i koliko treba da pomognu ovi ljudi velikog srca.
Ukazao je da RS ima i najmanji broj penzionera u odnosu na broj stanovnika.
p206

#1737 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by p206 »

Slušam jutros radio RTRS, kaže spiker u Nevesinju se održava neki kulturni skup pod nazivom Šantićevi dani u njegovom drugom rodnom mjestu Nevesinju.. odavno se sladje nisam nasmijao. Ima li išta da nisu falsifikovali, ako su Srbi otišli u Nevesinje na nagovor onog s Durmitora, i granatirali Mostar, nije i Šantić sa njima.
radostan dan

#1738 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by radostan dan »

ti si od šantića samo - ostajte ovdje - čitO, jeL da? :D
animus

#1739 Re: RE: Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by animus »

radostan dan wrote:ti si od šantića samo - ostajte ovdje - čitO, jeL da? :D
Ti si inae nacitan pa nam prenesi koliko je šantić pisao o nevesinju i iz nevesinja. Kako se braca samo nadju da podrze jedan drugog. SSSS :)
oakville

#1740 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by oakville »

p206 wrote:Slušam jutros radio RTRS, kaže spiker u Nevesinju se održava neki kulturni skup pod nazivom Šantićevi dani u njegovom drugom rodnom mjestu Nevesinju.. odavno se sladje nisam nasmijao. Ima li išta da nisu falsifikovali, ako su Srbi otišli u Nevesinje na nagovor onog s Durmitora, i granatirali Mostar, nije i Šantić sa njima.
Nemoj ti kritikovati identitet i kulturu srpskog naroda, to nije u skladu s multivitaminskom tradicijom BiH, a nije ni fino, svako ima pravo sebi da odredi šta mu je tradicija i kultura i gdje i kako da se obilježava. Akobogda, za 10 godina Šantićevi dani će se održavati u Beogradu, kao i Andrićevi dani. To su dva srpska pisca slučajno rođena izvan matice Srbije, i njihova djela i treba da budu ovjekovečena u matici Srbiji u čije ime su svoja djela i pisali.
animus

#1741 Re: RE: Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by animus »

KvaziExpert wrote:
vivaldi wrote:
peru zato sto su puni fosfata koji je zabranjen ili totalno minimiziran u eu jer fosfati jebu majku prirodi, ali kod nas vecina zakona iz te oblasti nasljededjeno iz juge.
E ovo nije tačno, nego upravo suprotno, fosfati pomažu prirodu, pošto su đubrivo. Međutim, u Evropi su zabranjeni zbog plovnih kanala i rijeka, da se izbjegne/umanji rast vegetacije u njima. Ima li RS plovnih kanala i rijeka :? :D
E ti ga sad bas pretjera. Sad covjek nece doci vise na ovu temu a mozda ni na forum. [emoji106] [emoji1]
Ja da sam se ovako obrukao nebi palio kompjuter mjesec dana.
radostan dan

#1742 Re: RE: Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by radostan dan »

animus wrote:
Ti si inae nacitan pa nam prenesi koliko je šantić pisao o nevesinju i iz nevesinja. Kako se braca samo nadju da podrze jedan drugog. SSSS :)
Rado, ali neće ti se dopasti... :mrgreen:
klixo

#1743 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by klixo »

Moze li se ta odluka ponistiti na neUstavnom sudu ? :)
oakville

#1744 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by oakville »

Bio je to plodan pjesnik srpske dijaspore izvan matične Srbije, s mnogim prepoznatljivim stihovima ushićene ljubavi prema matici. Evo mala selekcija stihova
U GAJU

Pa sred mile te tišine,
U cvijeću i miline,
Slušajući tičiji poj,
I ja pjevam: "Bože mili,
Od varvara, oj zakrili,
Mili srpski narod moj".

Bog će čuti molbe moje,
Svete želje što se roje,
U mom srcu svaki čas:
Daće Srbu snage, sile,
Zakliktaće srpske vile
Varvarima na užas
!

PEPEO SVETOG SAVE
Spališe na Vračaru
Svetog Savu,
Predadoše ognju, žaru
Srpsku slavu.
.....
Da mu opet domovina
Srećom pjeva,
Da ga opet sa visine
Sunce zgr'jeva.

Pa hvala ti, oj pepele
Srpske slave, -
Pa hvala ti, oj pepele
Svetog Save!

Srbin će te poštovati
Dokle živi!
U duši te njegovati
Soko sivi!

Sa tobom će uv'jek snažno
Ginut', mr'jeti!
I žurit' se on odvažno
Svojoj meti
!
SLATKI SANČE!
......
Ali, sanče, sve je to badava:
Jer u grobu srpska sloga spava...
Prezrena je od sinova svoji'!
Usamljena s tugom dane broji...
Ao, sanče, sve je, sve badava:
Jer brat brata za zlato prodava,
Pljuje ime, vjere se odriče,
U duši mu crni pak'o niče,
Ne zna Boga - ne znala ga sreća! -
Krsta huli, Hristova raspeća,
Nevjernik je - svoju vjeru m'jenja,
Nema duše nit' ima poštenja;
Sa jatom se tuđijem udruži
Pa na štetu roda njemu služi...
Rodu plete oštre biče muka -
Pratila ga kletva kao Vuka!
Koljeno mu utrlo se crno,
U ponora vječnoga posrn'o,
"A zemlja mu kosti izmećala"
- Oj Srbine, tebi sreća cvala!
Prepoznao je Šantić one što prodadoše vjeru za večeru, pa je i red da se njegovo djelo obilježava u matičnom Beogradu i matici Srbiji o kojoj je sanjao i u čiju slavu je pjevao.
prog321

#1745 Re: RE: Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by prog321 »

animus wrote: E ti ga sad bas pretjera. Sad covjek nece doci vise na ovu temu a mozda ni na forum. [emoji106] [emoji1]
Ja da sam se ovako obrukao nebi palio kompjuter mjesec dana.
Doći će Viva, siguran sam.
Na ekonomiji sam ga isprovaljivao desetak puta ali se uvijek pojavi sa novim glupostima :-D
radostan dan

#1746 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by radostan dan »

Vidi mog žiranta, što se razletio po Guglu...čovjek pita za Nevesinje, maN se šantićeve ofsajd zone. Dakle - šantic i nevesinje?
radostan dan

#1747 Re: RE: Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by radostan dan »

prog321 wrote: Doći će Viva, siguran sam.
Na ekonomiji sam ga isprovaljivao desetak puta ali se uvijek pojavi sa novim glupostima :-D
Koga si ti na ovom forumu crni kukavce isprovaljivao? E da mi je tvoja glava, da počinem jednu nedjelju ko covjek...
oakville

#1748 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by oakville »

radostan dan wrote:Vidi mog žiranta, što se razletio po Guglu...čovjek pita za Nevesinje, maN se šantićeve ofsajd zone. Dakle - šantic i nevesinje?
Vjerujem da ti to bolje znaš, ali sam iz nekog razloga siguran da se i Šantić kao i ostali pripadnici srpske dijaspore u potrazi za maticom razletio malo po Dubrovniku, malo po Nevesinju, sve uzdilj uzdišući za maticom Srbijom. Ko huda dijaspora, uvijek u bolu za maticom :P

Da ne off topičimo bezveze, ima sigurno negdje drugo tema poezija srpske dijasporse, pa to možeš tamo raspraviti.
Last edited by oakville on 07/10/2016 19:33, edited 1 time in total.
radostan dan

#1749 Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by radostan dan »

Ja ne raspravljam, ja samo konstatujem.da si se zesce.provalio u postu o anticu i nevesinju, i da ta.glupost nije.prosla nezapazeno.
Poeziju TI postavljas, a ne ja...ja sam cak uredno zamoljen da objasnim poveznicu izmedju santica i nevesinja, ali sam odbio....ljepse mi je da gledam kako se koprcas i vadis iz vlastite gluposti. :mrgreen:
prog321

#1750 Re: RE: Re: Dan (i) nakon referenduma u RS

Post by prog321 »

radostan dan wrote:
prog321 wrote: Doći će Viva, siguran sam.
Koga si ti na ovom forumu crni kukavce isprovaljivao? E da mi je tvoja glava, da počinem jednu nedjelju ko covjek...
Koliko sam te prokužio ti i ne pokušavaš da svjesno iskrivljuješ fakte, brojeve i teze kao ti jaran Viva nego se služiš predškolskim doskočicama, praznim frazama i besmislicama u frutalnom pokušaju da zvučiš humoristično. :-D
Prozivaš me par puta ali ne vidim zašto bi ja i ti diskutovali? Nismo u istom filmu.
Post Reply