Arapi u BiH, dobro ili lose?

Locked
PeppermintSA

#1726 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by PeppermintSA »

HAVANA wrote:Ma ovde ko god je doso u cudu je osto. :D A sada da ti, brate Ivane, objasnim ono o šljivama.

Kad sam u proljeće AD 1869. stigao u ovaj kraj, zamijetih nešto što nigdje i nikad vidio nisam. Ovdje, naime, svi piju, što je zapravo najblaži izraz za uživanje u rakiji, što se ogleda u cjelodnevnom napajanju tim vražjim eliksirom. Piju Turci, piju kmetovi, piju i katolici i pravoslavni podjednako revnosno, a vidjeh i svećenike (od sve tri vjere – neka im Bog oprosti!) kako im nije mrsko to smeće. Svima su od rakije lica zemljane boje, oči se jedva naziru kroz nabubrele kapke, i gotovo da ne možeš sresti čovjeka koji ide pravo, a da ne tetura. Turci – begovi još i nekako (oni i ne hodaju nego jašu na konjima), ali nadničari mogu raditi najviše sat-dva, a onda se svale u jarak (ako ga kopaju).

Ili, nakon sudaranja sa stablima koja su kanili posjeći, naprosto zamru od rakije.

Muka je to velika jer ovdje šljive uzgajaju isključivo da bi od njih destilirali rakiju. Pa da bar to čine na način kako se to u svijetu radi. Ovdje su, naime, u stanju iz deset kilograma prevrelog voća izvući dvadeset litara otrova koga niko živ i nigdje u svijetu okusio ne bi. A ovi ga piju umjesto vode, jer kažu – od vode obole bubrezi, ispadaju zubi, napada kostobolja.

Vidjevši tu muku i propast, odlučim podučiti bijednike da se šljive mogu sušiti, pa u zimi, okrepljujući i hranljivi kompot od njih praviti. Trapisti oduvijek suše voće pa ponudili seljacima da ga kušaju. I bijahu zadivljeni. Da bih im nekako šljive uskratio, lani sam s ostalom braćom sagradio sušionicu. Onda sam ponudio dobru cijenu i otkupljivao to voće, punio sušnicu, a pred prošli Božić, besplatno, raji i kmetovima, bez razlike vjere, to sušeno voće dijelio. Vjerovao sam da će im se oči otvoriti: uzeli su novce (a ostali bez šljiva) i onda te šljive sušene dobili. Bilo je očekivati da će ove godine i sami početi šljive sušiti jer sam razglasio da ću sve viškove otkupiti.

Niko sretniji od mene kada sam prošloga oktobra i novembra zaključio da se šljiva destilira tek na dva-tri mjesta u cijelome kraju. Jer ovi jadnici su gotovo cijeli urod prodali za našu sušnicu. Minula je Nova godina, stigao januar, snijeg je cijeli kraj gotovo zatrpao, tek smo put do samostana uspjeli malo prokrčiti. A onda se moja zamisao srušila, a bolje bi bilo, neka mi Svevišnji oprosti, da su se nebesa provalila i još jedan opći potop nastao! Hulio sam u sebi, a sada nastavljam perom. Da skratim: jednoga dana dolazi samostanu brojno izaslanstvo. I nose darove. Neko mlijeko, neko kolcu, tjeraju i nekoliko ovčica, napiti li svježe ispečenih ogromnih kruhova, i svi pjevaju (bolje je kazati – zavijaju kao vukovi) i, dragi moj brate u Kristu Ivane – svi pijani da ne mogu pijaniji biti!

Sklopljenih ruku zaustih se obratiti Svevišnjem, no najstariji među zabludjelima pristupi s nakanom da mi ruku poljubi, ali se onako pijan nosom svali u snijeg. Prignuh se da ga podignem, no on se izvali, i blaženog izraza otpoče govoriti: “Neka Bog blagoslovi pater Vranju i sve patere, i ovaj samostan, i sve trapiste koliko god i gdje god ih ima! Dok vi, sveti oci, ne dođoste, mi smo, bijedni, ujesen rakiju pekli, popili bi je do iza Božića, a onda cijelu zimu suha grla tugovali. Kad ste nas prosvijetlili da se šljiva sušiti može, nama su se Nebesa otvorila. Neka vam Bog da zdravlja i veselja, jer sada, i u pola zime, mi rakiju od suhih šljiva peći moremo! I bolja je, oče duovniče, od one sirove, jesenske. Ilija dodaj-de našem premilostivom i učevnom pater Vranji plošku da se i on pričesti ovom blagoslovljenom mučenicom od njegovih suhih šljiva!”
Stisnuo sam zube brale Ivane da ne bih kletvu izustio! Pobjegoh od bezbožnika koji su, neka im Bog oprosti, u stanju rakiju i od suhih drva napraviti! Cijeli dan i cijelu noć provedoh u molitvi i pokori, bez mrvice kruha i kapi vode, a sve to uz flagelaciju do krvi! Braća su molila uz mene, a neki suze zadržati nisu mogli dok sam bičevao svoje griješno tijelo. Svevišnji mi je svjedok da ni u snu ne pomislih kako će se moja benevolentna nakana u blasfemiju izroditi!

Na koncu, sve što sam mogao učiniti bilo je da obznanim kako pristup samostanu neću dopustiti nikome ko pije. Pijance nećemo ispovijedati ni pričešćivati, niti ih crkvi pripuštati. Da je onda tek bilo jad naš vidjeti! Mise smo nedjeljama držali u gotovo praznoj crkvi. O pričestima neću niti pisati. Zatvorili bismo jedno oko na krštenjima, a posljednju pomast davali smo u domovima umirućih – no tu ne možemo utjecati na ukućane koji smrt, baš kao rođenje i krštenje, bez rakije zamisliti ne mogu. Za utjehu, i na kraju: stanje se koncem februara počelo popravljali.

Crkva je gotovo puna na nedjeljnoj misi. Skrušeno mole puni pokajanja, ispovjede se i pričeste, a onda nestrpljivo jure pred samostan, na livade, i tu počinju lokati. I muški i ženski, bez razlike, i tako do zalaska sunca (ako ga ima).
Najradije bih pobjegao u Afriku, u misije, no još nisam ispunio zavjet, a to je da ovaj Samostan postane zubljom industrijskog preporoda i općeg, gospodarskog i kulturnog napretka ovog dijela Turske. Svevišnji će se, uz našu molitvu, pobrinuti da ovako ne ostane zauvijek. Neka te, premili brate u Kristu Ivane, ova epistola zatekne u dobrome zdravlju.

Moli za nas koji smo ovdje, u sumračnome kutku Balkana. Moli da nas Svevišnji uzdrži u Vjeri, Nadi i Ljubavi da istrajemo na svome križnome putu!

Moli i za ove nesretnike koji, osim u Boga, vjeruju još samo u rakiju…

Tvoj brat u Kristu Franjo

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Drvosjeca iz Dejcica

#1727 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

aratet wrote:Sve religije su se sirile macem.

Ali danas je krscanstvo poprilicno modernizovano, neke stvari su odbacene, na Zapadu smijes slobodno prikazati Isusa kao pedera ili u nekom drugom kontekstu koji vrijedja krscane, ali zato prikazi Muhameda, pada mrtva glava odmah.
Iskreno sve abrahamske religije su nasilne, pune gnjeva, sve neki strah, kazne, pazi ovo, pazi ono...za mene su to sve bajke. Religije prije abrahamskih su manje nasilne po meni.
breuer

#1728 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by breuer »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:[Kršćanstvo je starije od islama pa moramo krenuti ranije. Pa upravo kraj zapadnog rimskog carstva je udarilo temelje kršćanstva u Evropi, srednji vijek je već završena priča širenja kršćanstva a sve ono što se odvijalo prije je sve samo ne mirno.
nije istina, jeste ostavilo trag koji je kasnije korišten kao povod i veza za prihvatanje kršćanstva, temelj je nešto na šta se nastavlja ostala konstrukcija, a ono se nije direktno nastavilo na to, već postoji jedan ogromni period mnogoboštva, paganizma, različitih vjerovanja i sl. uostalom, i rimsko carstvo je uvelo kršćanstvo odlukom cara, ne nametom spolja :P
crazy_diamond

#1729 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

Smijesno je pricati o tome da se islam sirio ognjem i macem, a krscanstvo na dobrovoljnoj bazi, totalna zamjena teza a nase podneblje je najbolji primjer za to, turci s kojima je islam dosao osvojili su mnoge zemlje krscanske u evropi, i osim u bih i albaniji islam se nigdje ozbiljnije primio, sto znaci da prisile ipak nije bilo, jer turci su pod svojom vlascu drzali grke,makedonce,srbe,hrvate,crnogorce,madjare,rumune,bugare,ukrajince,moldavce itd, mnoge i po par stotina godina, i svi su ostali u svojo vjeri,cak su i jevreji protjerivani iz krscanskih kraljevstava svoje utociste nasli u osmanskom carstvu

A osmansko carstvo je bilo srednjovjekovna drzava, a u to vrijeme vazio je princip cija zemlja tog i vjera, to je vrijeme inkvizicije i brutalnog odnosa krscana i prema sumnjivim iz vlastitih redova a kamoli prema onima druge vjere, niti jedno krscansko carstvo n nije bilo ni blizu multikonfesionalno kao osmansko, i smijesno je upravo islam prozivati da se sirio macem

Tamo gdje su muslimani bili vlast i glavne baje, i u evropi,africi i na bliskom istoku do danas dan su opstali i rimokatilici i pravoslavci i jevreji, a nakon sto su osmanlie oslabile i gubile teritorije, i kad su glavne baje postali krscani ili jevreji u svojim zemljama, ponovo nije bilo vise mjesta za multikonfesionalnost i desio se ili desava se brutalan obracun sa muslimanima

Prije osmanlija slicni su bili i arapi koji su imali halifat ogroman i koji su skoro 500 godina bili najorganizovanija, najkulturnija i najprogresivnija drzava u tadasnjem svijetu, nazalost danasnji arapi su daleko od tog civilizacijskog stepena i nemamo se po cemu na njih ugledati, samo ih treba guliti finansijski kad vec imaju toliko novca, a bahati su i rastrosni
Drvosjeca iz Dejcica

#1730 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

breuer wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:[Kršćanstvo je starije od islama pa moramo krenuti ranije. Pa upravo kraj zapadnog rimskog carstva je udarilo temelje kršćanstva u Evropi, srednji vijek je već završena priča širenja kršćanstva a sve ono što se odvijalo prije je sve samo ne mirno.
nije istina, jeste ostavilo trag koji je kasnije korišten kao povod i veza za prihvatanje kršćanstva, temelj je nešto na šta se nastavlja ostala konstrukcija, a ono se nije direktno nastavilo na to, već postoji jedan ogromni period mnogoboštva, paganizma, različitih vjerovanja i sl. uostalom, i rimsko carstvo je uvelo kršćanstvo odlukom cara, ne nametom spolja :P
Pa sve OK, ne sporim ja Konstantina i njegovu odluku ali sam ti lijepo naveo primjere agresivnog i netolerantog kršćanstva koje je osvajalo ognjem i mačem dio po dio dok nije ušlo u Evropu. Ti na to kažeš pusti to to je antika, nije antika, to su temelji kršćanstva koje se služilo i tim metodama. Znaš kada se kršćanstvo širilo mirnim putem? Kada su apostoli išli okolo i pričali sa ljudima i tako širili, iza njih je bilo nasilja itekako.
Sanjarko

#1731 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Sanjarko »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa sve OK, ne sporim ja Konstantina i njegovu odluku ali sam ti lijepo naveo primjere agresivnog i netolerantog kršćanstva koje je osvajalo ognjem i mačem dio po dio dok nije ušlo u Evropu. Ti na to kažeš pusti to to je antika, nije antika, to su temelji kršćanstva koje se služilo i tim metodama. Znaš kada se kršćanstvo širilo mirnim putem? Kada su apostoli išli okolo i pričali sa ljudima i tako širili, iza njih je bilo nasilja itekako.
Pa covjek pragmatican bio da nije to uradio zavrsio bi na kolcu il krstu.
Sta je trebo, glava mu bila u torbi.
aratet

#1732 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by aratet »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

Ali danas je krscanstvo poprilicno modernizovano, neke stvari su odbacene, na Zapadu smijes slobodno prikazati Isusa kao pedera ili u nekom drugom kontekstu koji vrijedja krscane, ali zato prikazi Muhameda, pada mrtva glava odmah.
Iskreno sve abrahamske religije su nasilne, pune gnjeva, sve neki strah, kazne, pazi ovo, pazi ono...za mene su to sve bajke. Religije prije abrahamskih su manje nasilne po meni.
Pa jesu, ali kako je tempo razvoja isao, vise se strah ubacivao.
Vise straha ima u krscanstvu nego u judaizmu, a zatim u Islamu nego u krscanstvu.
Tim redosljedom je i ulazila religija kao nacin zivota u covjeka, koji u Islamu ima i vise obaveza nego li u krscanstvu.
Recimo, zene se moraju zamotavati, mora se klanjati pet puta dnevno, ne smijes piti, ne smijes jesti krmetinu, ne smijes pusiti cigare, za vrijeme ramazana smijes jesti samo u fazama s velikom pauzom.
aratet

#1733 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by aratet »

crazy_diamond wrote:Smijesno je pricati o tome da se islam sirio ognjem i macem, a krscanstvo na dobrovoljnoj bazi, totalna zamjena teza a nase podneblje je najbolji primjer za to, turci s kojima je islam dosao osvojili su mnoge zemlje krscanske u evropi, i osim u bih i albaniji islam se nigdje ozbiljnije primio, sto znaci da prisile ipak nije bilo, jer turci su pod svojom vlascu drzali grke,makedonce,srbe,hrvate,crnogorce,madjare,rumune,bugare,ukrajince,moldavce itd, mnoge i po par stotina godina, i svi su ostali u svojo vjeri,cak su i jevreji protjerivani iz krscanskih kraljevstava svoje utociste nasli u osmanskom carstvu

A osmansko carstvo je bilo srednjovjekovna drzava, a u to vrijeme vazio je princip cija zemlja tog i vjera, to je vrijeme inkvizicije i brutalnog odnosa krscana i prema sumnjivim iz vlastitih redova a kamoli prema onima druge vjere, niti jedno krscansko carstvo n nije bilo ni blizu multikonfesionalno kao osmansko, i smijesno je upravo islam prozivati da se sirio macem

Tamo gdje su muslimani bili vlast i glavne baje, i u evropi,africi i na bliskom istoku do danas dan su opstali i rimokatilici i pravoslavci i jevreji, a nakon sto su osmanlie oslabile i gubile teritorije, i kad su glavne baje postali krscani ili jevreji u svojim zemljama, ponovo nije bilo vise mjesta za multikonfesionalnost i desio se ili desava se brutalan obracun sa muslimanima

Prije osmanlija slicni su bili i arapi koji su imali halifat ogroman i koji su skoro 500 godina bili najorganizovanija, najkulturnija i najprogresivnija drzava u tadasnjem svijetu, nazalost danasnji arapi su daleko od tog civilizacijskog stepena i nemamo se po cemu na njih ugledati, samo ih treba guliti finansijski kad vec imaju toliko novca, a bahati su i rastrosni
Zaboravio si nam spoemnuti da je Osmansko carstvo bio robovlasnicki sistem, gdje su nevjernici imali kmetovski status, a muslimani su se ulijenili.
Zamisli da su svi nevjernici presli na Islam, ko bi tu radio?
Drvosjeca iz Dejcica

#1734 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

aratet wrote:

Pa jesu, ali kako je tempo razvoja isao, vise se strah ubacivao.
Vise straha ima u krscanstvu nego u judaizmu, a zatim u Islamu nego u krscanstvu.
Tim redosljedom je i ulazila religija kao nacin zivota u covjeka, koji u Islamu ima i vise obaveza nego li u krscanstvu.
Recimo, zene se moraju zamotavati, mora se klanjati pet puta dnevno, ne smijes piti, ne smijes jesti krmetinu, ne smijes pusiti cigare, za vrijeme ramazana smijes jesti samo u fazama s velikom pauzom.
Sve žene u to doba su bile pokrivene bez obzira na religiju, imale neku vrstu pokrivala glave, pa čak i muškarci. Cigarete u islamu nisu zabranjene, vjerovatno zato što u to doba nisu bile poznate kao takve i kao današnji proizvod. Alkohol...zabranjeno je vino, odnosno zabranjeno je sve što opija i što pomuti um i jasno rasuđivanje pa tako sva alhololna pića. Svinjetina nije zabranjena samo muslimanima, jevrejima je isto zabranjena, pa i kršćanima dok nije ukinuto. Mada je interesantno to da Isus kao Jevrej sigurno nije konzumirao svinjetinu dok njegovi sljedbenici jedu. Post generalno također nije dat samo muslimanima već svim abrahamskim religijama, pa i prije njih je poznat. naravno mislim da je islamski post najteži. Generalno moj odnos prema svim tim ritualima je da rituali čovjeka neće spasiti u tom nekom duhovnom smislu, siguran sam isto tako da određeni imaju i pozitivan učinak na njegovo fizičko zdravlje.
Drvosjeca iz Dejcica

#1735 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

aratet wrote:
crazy_diamond wrote:Smijesno je pricati o tome da se islam sirio ognjem i macem, a krscanstvo na dobrovoljnoj bazi, totalna zamjena teza a nase podneblje je najbolji primjer za to, turci s kojima je islam dosao osvojili su mnoge zemlje krscanske u evropi, i osim u bih i albaniji islam se nigdje ozbiljnije primio, sto znaci da prisile ipak nije bilo, jer turci su pod svojom vlascu drzali grke,makedonce,srbe,hrvate,crnogorce,madjare,rumune,bugare,ukrajince,moldavce itd, mnoge i po par stotina godina, i svi su ostali u svojo vjeri,cak su i jevreji protjerivani iz krscanskih kraljevstava svoje utociste nasli u osmanskom carstvu

Zaboravio si nam spoemnuti da je Osmansko carstvo bio robovlasnicki sistem, gdje su nevjernici imali kmetovski status, a muslimani su se ulijenili.
Ne bih ja rekao da je to bio robovlasnički sistem.
crazy_diamond

#1736 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by crazy_diamond »

aratet wrote:

Kakav robovlasnicki sistem, to je bio obicni feudalni sistem u kojem su i vjernici i nevjernici morali raditi, naravno neko je bio kmet, neko elita, ne moze se to porediti sa sadasnjim ljudskim pravima, a mozda i moze, i danas radnicka klasa u svijetu ima dosta tih kmetovskih odlika

Ono sto hocu da kazem da nije bilo bajno normalno biti krscanin u osmanskom carstvu, nije bilo bajno ni za 99 posto muslimana, al poenta je u tome da je u to vrijeme pravoslavac,katolik ili jevrej mogao biti kmet u osmanskom carstvu i nije morao mijenjati vjeru, dok je musliman u to vrijeme u krscanskim drzavama mogao biti jedino razapet, al imao je i neku pogodnost, ako razapet na krstu iskaze odanost crkvi mogao je biti prvo ubijen pa zapaljen, ako ne onda zivog zapale

A pravili smo na ovoj temi paralele kako su bosnjaci gubili zemlju od kmetova srba,i kako se slicno moze desiti s arapima kako neki smijesno povukose paralelu, mi imamo tu srpsku propagandu o tome kako su turci izrabljivali srbe, a sta je to sad cudno ne kontam, opste je poznato da recimo u krajini nikad srba nije bilo dok ih turci nisu tamo naselili iz tada slobodarske crne gore, tj bosanski begovi muslimani koii su im dali svoju zemlju da obradjuju, uzimavsi od toga procenat, pa po istom principu i njemacki gazda preduzeca na svoju imovinu zaposli npr nekog bosnju, bosnjo guli,stvori neku vrijednost, i od tog mu procenat uzme gazda svabo i drzava njemacka, nije puno drugaciji princip bio ni kod osmanlija

A i jos jedna velikosrpska propaganda je da su svi srbi bili kmetovi, a sva muslimani gospoda, mada je istorijska istina da su i muslimani dosta radili kod begova na procenat, da su placali drzavi porez i jos uz to za razliku od krscana imali i vojnu obavezu da ginu za sultana
prog321

#1737 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by prog321 »

I kršćani u Osmanskom carstvu bili su zemljoposjednici.
Imali su svoje tamijate i išli su u boj u ime sultana sve do kraja 17 vijeka.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1738 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by KatarinaKosaca »

Point. wrote: Ne zanima al imputiras. Ako te ne zanima, prestani mi jahati za vratom, kmecati modovima i razguli sa teme, ako ces svakoga ko ne dijeli tvoje uzviseno misljenje nazivati fasistom, rasistom, prizivati Hitlera i slicne mladalacke gluposti.
Postovi ti jesu hitlerovski, nije vise ni predrasua nego otvorena mrznja. I ne panici oko.modova, davno sam ih prestala prizivati, ali da je tvoj sovinizam opasan jeste I te kako....
Point.

#1739 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Point. »

KatarinaKosaca wrote:
Point. wrote: Ne zanima al imputiras. Ako te ne zanima, prestani mi jahati za vratom, kmecati modovima i razguli sa teme, ako ces svakoga ko ne dijeli tvoje uzviseno misljenje nazivati fasistom, rasistom, prizivati Hitlera i slicne mladalacke gluposti.
Postovi ti jesu hitlerovski, nije vise ni predrasua nego otvorena mrznja. I ne panici oko.modova, davno sam ih prestala prizivati, ali da je tvoj sovinizam opasan jeste I te kako....
Sabah hajrulah i tebi! Imas li ti sta konkretno reci o temi ili ti je glavni adut prozivanje forumasa i etiketirati ih raznim imenima cisto nako jer se ne slazu sa tvojim Uzvisenim Misljenjem? Shvati da postoji razlika izmedju kritike i mrznje. Kad to savladas onda se javi. :kiss:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1740 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by _BataZiv_0809 »

breuer wrote:pa nije to baš istina, kršćanstvo su evropska kraljevstva primila svojevoljno i čitavi narodi se krstili tako, dok je islam na tlo Evrope došao mačem
Ma ja, znamo tu standardizovanu priču od kršćanskih klerika. Još samo uklopi paljenje aleksandrijske biblioteke od strane kršćana i tadašnji genocid u tu priču. :oops:
Hocemo li zaboraviti jos jedno unistavanje, nekih 300 godina poslije? :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1741 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by KatarinaKosaca »

Reci za visemilijunsku populaciju da je glupa, zatucana, primitivna, I da ih "ne volim" moze samo netko iz koga zraci mrznja, primitivizam, predrasuda I zeljan bijede I cijene kvadrata 500KM u Sarajevu. E, pa, malo si se zajebao
Pilaw_Pavlaka

#1742 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Ako cemo biti iskreni, Arapi iz Emirata su 1000 svjetlosnih godina ispred Bosnjaka. Velika vecina ih je zavrsila fakultet u Velikoj Britaniji na pretiznim fakultetima, pricaju engleski perfect. Bosnjacima je vrh Univerzitet u Sarajevu a oni iz ruralnijih dijelova zavrsavaju univerzitete po Travniku, Bihacu itd.

Kako ce ikada jedan Emiracanin biti vise zatucen od jednog Ive iz Ljubuskog ili Mostara ili jeddnog Muje sa Iliidze?
Point.

#1743 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Point. »

KatarinaKosaca wrote:Reci za visemilijunsku populaciju da je glupa, zatucana, primitivna, I da ih "ne volim" moze samo netko iz koga zraci mrznja, primitivizam, predrasuda I zeljan bijede I cijene kvadrata 500KM u Sarajevu. E, pa, malo si se zajebao
Uh kako si naporna. Ne volim ih, ne mrzim ih, zatvorenici su vjere, sta ti tu nije jasno? Gluposti pises, izadji na sladoled.
Pilaw_Pavlaka

#1744 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Point. wrote:
KatarinaKosaca wrote:Reci za visemilijunsku populaciju da je glupa, zatucana, primitivna, I da ih "ne volim" moze samo netko iz koga zraci mrznja, primitivizam, predrasuda I zeljan bijede I cijene kvadrata 500KM u Sarajevu. E, pa, malo si se zajebao
Uh kako si naporna. Ne volim ih, ne mrzim ih, zatvorenici su vjere, sta ti tu nije jasno? Gluposti pises, izadji na sladoled.
Ne odredjuje vjera svijest ljudi nego bogatstvo. Bosnjaci su teska bijeda recimo. Zato 60% njih vjeruju u sihre i slicne stvar i 50% su krezavi. Eto onaj Indijac ili Bangledijsac koji radi za Arapa u Emiratima nije zatvorenik vjere ali se njegova svijest svodi na otvoriti pastetu na kraju dana i hrvanje u parku sa drugim Bangladescanima. Arap sa druge strane ode u soping u London pa svrati u Pariz i onda akda se vrati kuci ide u lov sa onim pticama koje placaju po 500.000 po komadu.

Dakle finansijsko stanje je, od kako postoji svijet, odredjivalo svijest ljudi. Zasto recimo te bosanke uvijek se lijepe za nas dijasporce? Zato sto smo zatucena kapitalisticka gamad sa pokvarenog zapada ili zato sto smo zavrsili bolje fakultlete i imamo bolju buducnost i malo vise nam pristize para na racun?

Tako je i sa arapima. Ja sam za arapina bijeda. Ako odem dva puta godisnje na daleku destincaciju poput Thailanda i Indonezije a jos par puta godisnje odem na skijanje u Austriju, Sarajevo... onda je to vec okej za mene. Arapin to radi svakog vikenda.
Point.

#1745 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Point. »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Point. wrote:
Ne odredjuje vjera svijest ljudi nego bogatstvo. Bosnjaci su teska bijeda recimo. Zato 60% njih vjeruju u sihre i slicne stvar i 50% su krezavi. Eto onaj Indijac ili Bangledijsac koji radi za Arapa u Emiratima nije zatvorenik vjere ali se njegova svijest svodi na otvoriti pastetu na kraju dana i hrvanje u parku sa drugim Bangladescanima. Arap sa druge strane ode u soping u London pa svrati u Pariz i onda akda se vrati kuci ide u lov sa onim pticama koje placaju po 500.000 po komadu.

Dakle finansijsko stanje je, od kako postoji svijet, odredjivalo svijest ljudi. Zasto recimo te bosanke uvijek se lijepe za nas dijasporce? Zato sto smo zatucena kapitalisticka gamad sa pokvarenog zapada ili zato sto smo zavrsili bolje fakultlete i imamo bolju buducnost i malo vise nam pristize para na racun?

Tako je i sa arapima. Ja sam za arapina bijeda. Ako odem dva puta godisnje na daleku destincaciju poput Thailanda i Indonezije a jos par puta godisnje odem na skijanje u Austriju, Sarajevo... onda je to vec okej za mene. Arapin to radi svakog vikenda.
Sta bolan pricas? Po tvojoh sprehi svaki arap na planeti zemlji skokne do Pariza i Londona na vikend kad mu je kurcu cejf. Jest al malo morgen. Ovo sto ti opisujes moze sebi priustiti samo neka arapska kraljevska familija, razni sejhovi i princevi a ima ih masallah. Prosjecan arap je bijeda, koji cita Kuran svaki dan i tu nalazi utjehu. I ovo sto su izgradili u Dubajiu su vecinom zapadni arhitekti stvorili, od zgrada do multi aerodroma.
listopad

#1746 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by listopad »

Pilaw_Pavlaka wrote:Ako cemo biti iskreni, Arapi iz Emirata su 1000 svjetlosnih godina ispred Bosnjaka. Velika vecina ih je zavrsila fakultet u Velikoj Britaniji na pretiznim fakultetima, pricaju engleski perfect. Bosnjacima je vrh Univerzitet u Sarajevu a oni iz ruralnijih dijelova zavrsavaju univerzitete po Travniku, Bihacu itd.

Kako ce ikada jedan Emiracanin biti vise zatucen od jednog Ive iz Ljubuskog ili Mostara ili jeddnog Muje sa Iliidze?
Znaci njih pet milijuna zavrsilo fakultete u Engleskoj. :lol: :-)

Znas li ti kolika je plata obicnog radnika tamo? 100 eura. Da ne pricamo o njihovom pravnom statusu tamo koji je nikakav. Ljudi rade kao robovi i cesto mjesecima ne primaju plate. Dobro je samo onim strucnjacima sa Zapada koje tamo uvoze zbog nedostatka kvalifikovanih kadrova u svojoj zemlji. Dakle, gdje su ti svi ti silni apsolventi engleskih fakulteta? U Emiratima, Saudijskoj Arabiji i Kataru misle da ce se vjecno kupati u petrodolarima i da zbog toga svoja drustva mogu dalje drzati u srednjem vijeku. Mozda vama i trebaju ti Arapi kod kojih cete rintati za sto eura ili manje, a vase zene im sluziti kao cistacice, kucne pomagacice, koje su, usput, u njihovim zemljama cesto zrtve silovanja. Kada se to desi negdje u okolini Sarajeva gdje grade svoje kupleraje, Bakir ce reci da je to pojedinacan slucaj i da je zena kriva zato sto joj se vidio lakat, a to uzbudilo jadnog sejha.
Pilaw_Pavlaka

#1747 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Point. wrote: Sta bolan pricas? Po tvojoh sprehi svaki arap na planeti zemlji skokne do Pariza i Londona na vikend kad mu je kurcu cejf. Jest al malo morgen. Ovo sto ti opisujes moze sebi priustiti samo neka arapska kraljevska familija, razni sejhovi i princevi a ima ih masallah. Prosjecan arap je bijeda, koji cita Kuran svaki dan i tu nalazi utjehu. I ovo sto su izgradili u Dubajiu su vecinom zapadni arhitekti stvorili, od zgrada do multi aerodroma.
Arapi iz Emirata to svi sebi mogu priustiti. A upravo Emiracani prave onaj grad kod Trnova. U emiratima ako hoces recimo ferrari od 5 miliona dollara i obicni si gradjanin Emirata sa Emiratiskim pasosom; samo napises molbu princu da zelis to auto i odmah ga dobijes sledece sedmice.

Ako zelis 3 miliona dolara za putovanje; samo napises molbu i to i dobijes. Tako to tamo funkcionise. Malo se raspitaj.
Pilaw_Pavlaka

#1748 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by Pilaw_Pavlaka »

listopad wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:Ako cemo biti iskreni, Arapi iz Emirata su 1000 svjetlosnih godina ispred Bosnjaka. Velika vecina ih je zavrsila fakultet u Velikoj Britaniji na pretiznim fakultetima, pricaju engleski perfect. Bosnjacima je vrh Univerzitet u Sarajevu a oni iz ruralnijih dijelova zavrsavaju univerzitete po Travniku, Bihacu itd.

Znaci njih pet milijuna zavrsilo fakultete u Engleskoj. :lol: :-)

Znas li ti kolika je plata obicnog radnika tamo? 100 eura. Da ne pricamo o njihovom pravnom statusu tamo koji je nikakav. Ljudi rade kao robovi i cesto mjesecima ne primaju plate.
obicni radnici tamo su Bangladescani, Indijci, Bosanci, Srbi, Filipinci. Kakve to veze ima sa Arapima? :D

To su njihovi gastarbeideri isto kao recimo i Turci ili Yugoslaveni u Njemackoj prije 40 godina.
HAVANA

#1749 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by HAVANA »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Point. wrote: Sta bolan pricas? Po tvojoh sprehi svaki arap na planeti zemlji skokne do Pariza i Londona na vikend kad mu je kurcu cejf. Jest al malo morgen. Ovo sto ti opisujes moze sebi priustiti samo neka arapska kraljevska familija, razni sejhovi i princevi a ima ih masallah. Prosjecan arap je bijeda, koji cita Kuran svaki dan i tu nalazi utjehu. I ovo sto su izgradili u Dubajiu su vecinom zapadni arhitekti stvorili, od zgrada do multi aerodroma.
Arapi iz Emirata to svi sebi mogu priustiti. A upravo Emiracani prave onaj grad kod Trnova. U emiratima ako hoces recimo ferrari od 5 miliona dollara i obicni si gradjanin Emirata sa Emiratiskim pasosom; samo napises molbu princu da zelis to auto i odmah ga dobijes sledece sedmice.

Ako zelis 3 miliona dolara za putovanje; samo napises molbu i to i dobijes. Tako to tamo funkcionise. Malo se raspitaj.
Eki to.U svijetu postoji jedno caaarstvooo :serbo:
insomnia78

#1750 Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?

Post by insomnia78 »

Pilaw_Pavlaka wrote:

[emoji1] [emoji1] [emoji1] [emoji1]
Locked