Ma ne zanima mene da li ti privatno vjeruješ ili ne. Moja vjera, pa ni te pokrivene žene, nema nikave veze s tobom. A i ne odobrava to o čemu pišeš. To je fašizam, ako nisi znao.Idriz wrote:kao ateista koji se zanima za teologiju mogu ti dati odgovor. krstenje je praksa u katolicanstvu i pravoslavlju a obije denominacije smrde na laz i prevaru cak iz isusove perspektive. ja kao pravo krscanstvo priznajem samo protestantsku vjeru i to posebno kalvinizam u kojoj krstenje, iako se desava, nije obavezno za spasenje duse. ni crkva, ni popovi, samo biblija.ABH017 wrote:Btw. Što slične nebuloze ne pišeš, kad je u pitanju krštenje tek rođenog djeteta, uvođenje religijskih praznika kao institucionalnih u PiSi-ju, da ne govorim o zabranjivanju drugima o nacionalnom izjašnjavanju i odabiru jezika kojim govore, nametanju djeci koji jezik, koju historiju će učiti i koji svetac će im biti zaštitnik vrtića ili škole??? Interesuju me motivi,,, Idrize?Idriz wrote:
Tebi je argumemt za hidzab to sto je on propis. Ako je religijski propis validan argument za uvodjenje u institucionalnu praksu, zasto se zaustaviti na jednom?
Sto se tice djece. Bebe se ne radjaju religiozne, njima roditelji indoktriniraju mozak vjerskom dogmom sto je vid zlostavljanja gori i od seksualnog jer ostavlja psihicke traume i pravi od njih psihopate. Ova djevojka ce kao odrasla mozda nositi hidzab ali ko ju je pitao da li to zeli sa 12 godina? Nemas pravo to da radis samo zato sto si ga rodila. Pusti ga da odraste pa nek onda bude vjermik ako hoce. Ili je i to propis? Na koliko propisa cemo se zaustaviti prije nego sto jednostavno ne uvedemo serijat?
Da li cemo za apostaziju skidati glave?
Btw radjena su opsirna naucna istrazivanja nedavno koja dokazuju da su djeca iz ateistickih porodica zdravija i bolja za drustvo a iz vjerskih naginju ka bezosjecajnosti i sociopatiji.
radjeno je istrazivanje medju katolicima i pravoslavcima po ovim novovjerskim istocnoevropskim zemljama. tamo su na popisu katolici i pravoslavci preko 80 i 90% stanvnistva. isti ti ljudi, na pitanje " vjerujete li da je isus hodao po vodi" odgovaraju pozitivno samo u 20% slucajeva.
znaci ne vjeruju, nego se identifikuju sa praznicima i obicajima. baka farbala jaja pa smo malo sentimentalni na te obicaje i to je to.
nije slucajno da se ante iz mostara i neki jovan sa sokoca furaju na to da njihovi preci "nisu izdali vjeru za veceru". ti likovi shvataju vjeru kao identitet a ne kao kartu za raj.
to je vise nacionalizam nego religioznost. treba ih satrat, popove povjesaat, crkve porusit i spalit - osim ako nemaju umjetnico-arhitektonsku vrijednost kao stare srpske crkve na kosovu koje treba stavit pod zastitu unesco ali istjerati popove i pretvoriti u muzeje jer imaju samo, ali jedino, umjetnicku vrijednost.
Ateizam ne čini ljude ni boljim ni pametnijim, ako to oni nisu svakako.
Meni odgovara prijateljevanje sa dobrim pravoslavcima, katolicima, muslimanima, ateistima. Loši ljudi su isti i imaju zajednički sadržilac, bez obzira ko su, kako se odijevaju, kako se mole Bogu.