Sebija All about

Post Reply
Matzan

#1726 Re: Sebija All about

Post by Matzan »

hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1727 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

Matzan wrote:I za ovo je Sebija kriva :mrgreen:

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/448 ... asima.html
Ha najnovniji glasnik SDA "Slobodna od pameti Bosna" pokusava izokola da opere Sebiju. OK ajde mi onda objasni kako su se ti odlasci poceli desavati bas dolaskom ove jebacice!!!
palestinka

#1728 Re: Sebija All about

Post by palestinka »

Hvala mosaljeze. Nije dobro.
Matzan

#1729 Re: Sebija All about

Post by Matzan »

hrasno38 wrote:

Ha najnovniji glasnik SDA "Slobodna od pameti Bosna" pokusava izokola da opere Sebiju. OK ajde mi onda objasni kako su se ti odlasci poceli desavati bas dolaskom ove jebacice!!!

Kao prvo, niti sam pozvan, a nisam ni plaćen da branim prof. dr. Sebiju Izetbegović ili njenog muža.
Kao drugo, već sam to ranije napisao, sa SDA nemam ama baš ništa zajedničko.
Ali su mi više smiješni SDP botovi na temama o Bakiru, Sebiji, SDA, pa kad je i to bilo malo onda se dohvatiše i Bakirove i Sebijine kćerke i njenog privatnog života.
Kad sabereš i oduzmeš, onda vidiš da nekoliko istih nickova pljuje po svemu i svačemu što ima ikakve veze sa gore spomenutim.

A konkretno u vezi KCUS-a: ne znam tačno šta se gore dešava izuzev onoga što povrmeno saznam iz medija. Mogu iznijeti samo neko lično mišljenje, a to je da je KCUS godinama zapostavljan, dešavale su se neke jako čudne stvari u vezi javnih nabavki, KCUS-om se nije odgovorno upravljalo jer je isti do dolaska nove direktorice zadužen sa 100-injak miliona KM, a posebna priča je radna disciplina, odnosi među ljekarima i odnos prema pacijentima.
Imamo na forumu temu http://forum.klix.ba/doktori-sestre-ban ... 53407.html gdje su ljudi od 2008. godine pisali o uglavnom lošim iskustvima sa doktorima (ne samo u KCUS nego općenito u BiH).
Još jedna od bitnih stvari je privatna praksa uposlenih u KCUS koja se obavlja(la) u radno vrijeme i za koju pouzdano znam da su pojedini doktori zloupotrebljavali naručujući pacijente iz KCUS u svoju privatnu kliniku. Ovo je u najmanju ruku direktan sukob interesa, a o moralnom aspektu da i ne pričamo.
Dakle, sve u svemu nije baš ni bilo bajno stanje u zdravstvu i KCUS-u kao jednom segmentu zdravstvenog sistema.

Druga strana priče je prof. dr. Sebija Izetbegović.
Jasno je k'o dan da je na dužnost direktorice postavljena po stranačkoj i familijarnoj liniji.
Pa zar ima neka iole bitna funkcija u ovoj državi a da nije stranački čovjek na njoj?! Dobar dio njih je isto tako familijarno povezan. Sve se to više-manje zna.
Činjenica je da je nova direktroica poprilično uzdrmala neke stvari. To što je dio ljekara otišao za vrijeme njenog upravljanja KCUS-om je jako široka priča, svaki taj slučaj je priča za sebe i siguran sam da nije tako crno-bijelo kako to neki pokušavaju predstaviti. Ne znam za sve, ali sigurno da ima tu sujete i sa jedne i sa druge strane.
Ono što mi se nimalo ne sviđa je to što pacijenti moraju sami kupovati lijekove, a toga je koliko znam bilo i ranije.
Mislim da će prof. dr. Sebija I. pokrenuti neke stvari na bolje, barem se nadam da je tako i želim joj puno uspjeha u tome.

Na kraju, bilo bi dobro da istražni organi dobro pročešljaju poslovanje KCUS-a u zadnjih 20 godina i da, ukoliko se nađu bilo kakve neregularne radnje, pokrenu postupke za odgovornost. Bilo ko da je u pitanju.
palestinka

#1730 Re: Sebija All about

Post by palestinka »

Mnogi obrazovani, nażalost i ljakari, odlaze iz BiH u potrazi za mirnim, stabilnim životom i dobro plaćenim poslom za koji su se školovali. No, ako misliš da odlazak ljekara sa KCUS i Sebijino mahnito ponašanje, możeš podvesti pod ovaj nazivnik, debelo griješiš.
Vipsilon

#1731 Re: Sebija All about

Post by Vipsilon »

Što neko ne pokrene temu o tome koliko je ljudi umrlo nemarom ovih nazovi doktora? Koliko je od njih uzelo mito? Je li nekome od njih uzeta licenca izuzev onog jednog slučaja?
palestinka

#1732 Re: Sebija All about

Post by palestinka »

Vipsilon wrote:Što neko ne pokredne temu o tome koliko je ljudi umrlo nemarom ovih nazovi doktora? Koliko je od njih uzelo mito? Je li nekome od njih uzeta licenca izuzev onog jednog slučaja?
Onaj ko predlaže, neka temu i pokrene. Jedne dnevne novine i prateći portal objavljuju diskreditirajuće tekstove o svakom odlazećem ljekaru iz KCUS i onda to objavljuju na fb u tek osnovanim grupama tipa lhekari ubice. U tim tekstovim nema podataka samo nagađanja, sebijin i strankin nacin da sroza ugled onima koji odu. Na to me podsjeti i ovaj tvoj post. Ako imaš informacije o svemu što pričaš, otvori temu.
ultima_palabra

#1733 Re: Sebija All about

Post by ultima_palabra »

Matzan wrote:
hrasno38 wrote:

Kao prvo, niti sam pozvan, a nisam ni plaćen da branim prof. dr. Sebiju Izetbegović ili njenog muža.
Ali su mi više smiješni SDP botovi na temama o Bakiru, Sebiji, SDA, pa kad je i to bilo malo onda se dohvatiše i Bakirove i Sebijine kćerke i njenog privatnog života.
Kad sabereš i oduzmeš, onda vidiš da nekoliko istih nickova pljuje po svemu i svačemu što ima ikakve veze sa gore spomenutim.

A konkretno u vezi KCUS-a: ne znam tačno šta se gore dešava izuzev onoga što povrmeno saznam iz medija. Mogu iznijeti samo neko lično mišljenje, a to je da je KCUS godinama zapostavljan, dešavale su se neke jako čudne stvari u vezi javnih nabavki, KCUS-om se nije odgovorno upravljalo jer je isti do dolaska nove direktorice zadužen sa 100-injak miliona KM, a posebna priča je radna disciplina, odnosi među ljekarima i odnos prema pacijentima.
Imamo na forumu temu http://forum.klix.ba/doktori-sestre-ban ... 53407.html gdje su ljudi od 2008. godine pisali o uglavnom lošim iskustvima sa doktorima (ne samo u KCUS nego općenito u BiH).
Još jedna od bitnih stvari je privatna praksa uposlenih u KCUS koja se obavlja(la) u radno vrijeme i za koju pouzdano znam da su pojedini doktori zloupotrebljavali naručujući pacijente iz KCUS u svoju privatnu kliniku. Ovo je u najmanju ruku direktan sukob interesa, a o moralnom aspektu da i ne pričamo.
Dakle, sve u svemu nije baš ni bilo bajno stanje u zdravstvu i KCUS-u kao jednom segmentu zdravstvenog sistema.

Jasno je k'o dan da je na dužnost direktorice postavljena po stranačkoj i familijarnoj liniji.
Pa zar ima neka iole bitna funkcija u ovoj državi a da nije stranački čovjek na njoj?! Dobar dio njih je isto tako familijarno povezan. Sve se to više-manje zna.
Činjenica je da je nova direktroica poprilično uzdrmala neke stvari. To što je dio ljekara otišao za vrijeme njenog upravljanja KCUS-om je jako široka priča, svaki taj slučaj je priča za sebe i siguran sam da nije tako crno-bijelo kako to neki pokušavaju predstaviti. Ne znam za sve, ali sigurno da ima tu sujete i sa jedne i sa druge strane.
Ono što mi se nimalo ne sviđa je to što pacijenti moraju sami kupovati lijekove, a toga je koliko znam bilo i ranije.
Mislim da će prof. dr. Sebija I. pokrenuti neke stvari na bolje, barem se nadam da je tako i želim joj puno uspjeha u tome.

Na kraju, bilo bi dobro da istražni organi dobro pročešljaju poslovanje KCUS-a u zadnjih 20 godina i da, ukoliko se nađu bilo kakve neregularne radnje, pokrenu postupke za odgovornost. Bilo ko da je u pitanju.
Jest vas Seka ustrojila, morate svaki put kad joj ime pomenete pisati prof.dr... i pride salavate u sebi proučiti :lol:
hrasno38

#1734 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

palestinka wrote:
Vipsilon wrote:Što neko ne pokredne temu o tome koliko je ljudi umrlo nemarom ovih nazovi doktora? Koliko je od njih uzelo mito? Je li nekome od njih uzeta licenca izuzev onog jednog slučaja?
Onaj ko predlaže, neka temu i pokrene. Jedne dnevne novine i prateći portal objavljuju diskreditirajuće tekstove o svakom odlazećem ljekaru iz KCUS i onda to objavljuju na fb u tek osnovanim grupama tipa lhekari ubice. U tim tekstovim nema podataka samo nagađanja, sebijin i strankin nacin da sroza ugled onima koji odu. Na to me podsjeti i ovaj tvoj post. Ako imaš informacije o svemu što pričaš, otvori temu.
Pa ja rade prodane duse punom parom.
palestinka

#1735 Re: Sebija All about

Post by palestinka »

@ultima_palabra bravo, odlično zapažanje. još samo uz prof. dr. Sebija Izetbegović fali uvažena i mnogopoštovana:-)fakat je utjerala strah u kosti:-)
Alfons Kauders

#1736 Re: Sebija All about

Post by Alfons Kauders »

palestinka wrote:@ultima_palabra bravo, odlično zapažanje. još samo uz prof. dr. Sebija Izetbegović fali uvažena i mnogopoštovana:-)fakat je utjerala strah u kosti:-)
Prva Dama, blažena, bogorodica...

"Šahu, kralju, paša... Dajte nam to sjedalo!"
hrasno38

#1737 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

Alfons Kauders wrote:
palestinka wrote:@ultima_palabra bravo, odlično zapažanje. još samo uz prof. dr. Sebija Izetbegović fali uvažena i mnogopoštovana:-)fakat je utjerala strah u kosti:-)
Prva Dama, blažena, bogorodica...

"Šahu, kralju, paša... Dajte nam to sjedalo!"
:lol: :lol: :lol: :lol:
hrasno38

#1738 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

Doticna gospodja je fantastican primjer za izucavanja kako sebi stvarati neprijatelje a na kraju ce biti "od blata do zvijezda pa opet u kaljuzu"!!!
mario001

#1739 Re: Sebija All about

Post by mario001 »

hrasno38 wrote:

Jos jedan od forumskih bisera, to sto nisu novinari izvjestavali o tome ne znaci da se nije desavalo, a desavalo se u jednakoj mjeri...
Recimo najbolji interventni kardiolog Vedad Mujacic je otisao sa Klinickog prije Seke, i po meni to je daleko najveci kadrovski gubitak u toj ustanovi.
Ali ti nemas pojma ni ko je to, ni zasto je to gubitak...tebe to zanima iskljucivo zbog Seke, kmecanje neograniceno
biscanka2

#1740 Re: Sebija All about

Post by biscanka2 »

Njemacka- zdravstvo!
Evo ni ovdje Sebija neJma umjesane prste (njeno tituliranje sam namjerno izostavila da mi neko od forumasa nebi rekao da joj tepam). :D
http://www.aerzteblatt.de/bilder/2015/1 ... 756362.jpg

Za prevod (ko nevlada njemackim) nek se sa guglicem posluzi. :D
Doktori koji misle da im na zapadu ruze cvjetaju ... . :roll:
Redovne plate i sigurnost - to stoji ali prava pacijenata, kultura ponasanja prema pacijentu i osoblju,odgovornost na poslu, radno vrijeme, to
je drug prica. :oops:
Nero Histrion

#1741 Re: Sebija All about

Post by Nero Histrion »

ultima_palabra wrote:
Matzan wrote:
hrasno38 wrote:

Jest vas Seka ustrojila, morate svaki put kad joj ime pomenete pisati prof.dr... i pride salavate u sebi proučiti :lol:
evo ne smije se vise za medije govorit :D stig'o dopis uposlenicima :izet: a moze po forumima, valjda, dok i tu ne dohakaju
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=32543
biscanka2

#1742 Re: Sebija All about

Post by biscanka2 »

Tek sad primjetih da mi link nije tekst izbacio - moje izvinjenje . :cry: :D
Tekst u cjelini

Berlin – Viele Krankenhausärzte sind körperlich und seelisch überlastet. Das geht aus dem „MB-Monitor 2015“ hervor, für den der Marburger Bund (MB) seine Mitglieder zu ihrer Arbeitsbelastung befragt hat. Etwa 4.000 Mitglieder des MB haben sich an der Umfrage beteiligt. 72 Prozent von ihnen gaben an, dass die Gestaltung ihrer Arbeitszeiten sie in ihrer Gesundheit beeinträchtige, zum Beispiel in Form von Schlafstörungen oder häufiger Müdigkeit. 59 Prozent fühlen sich zudem durch ihre Tätigkeit häufig psychisch belastet. Und 77 Prozent gaben an, dass die Arbeit sie so stark in Anspruch nehme, dass dadurch ihr Privat- und Familienleben leide.

Anzeige

Trotz Arbeitszeitgesetz liegen die Arbeitszeiten der meisten Ärzte über der im Gesetz festgelegten Höchstgrenze von durchschnittlich 48 Stunden. So erklärte fast die Hälfte der Ärzte, zwischen 49 und 59 Stunden pro Woche zu arbeiten, inklusive aller Dienste und Überstunden. Jeder Fünfte gab zudem an, 60 bis 79 Stunden pro Woche zu arbeiten. Dabei geht der Wunsch in eine andere Richtung: 90 Prozent der Ärzte wollen der Umfrage zufolge weniger als 48 Stunden arbeiten.

Jeder zweite Arzt erwägt, seinen jetzige Tätigkeit aufzugeben
„Die Ergebnisse des MB-Monitors legen nahe, dass der ökonomische Druck in den Krankenhäusern zu einer hohen Arbeitsbelastung und zu einer Beeinträchtigung der Gesundheit der Ärzte führt“, resümierte der 1. Vorsitzende des Marburger Bundes, Rudolf Henke, heute bei der Präsentation der Umfrage in Berlin zusammen.

Die Zahlen machten die große Diskrepanz zwischen der beruflichen Anforderung und der personellen Ausstattung in den Kliniken deutlich. „Für dieses Missverhältnis sind vor allem die Bundesländer verantwortlich, die seit Jahren ihren Investitionsverpflichtungen nur sehr unzureichend nachkommen“, kritisierte Henke. Dies führe dazu, dass vielfach Betriebsmittel, die eigentlich für die Patientenversorgung und das Krankenhauspersonal vorgesehen seien, für dringende bauliche Maßnahmen verwendet würden.

Die hohe Arbeitsbelastung führt auch dazu, dass viele Krankenhausärzte mit ihren Arbeitgebern nicht zufrieden sind: Fast die Hälfte der Befragten machte diese Angabe. Ebenfalls knapp die Hälfte erwägt sogar, ihre jetzige Tätigkeit aufzugeben. Ein weiterer Grund für die Unzufriedenheit ist, dass über zwei Drittel der Ärzte meinen, nicht genug Zeit für die Behandlung ihrer Patienten zu haben.

Fast die Hälfte der Chefärzte haben Verträge mit ökonomischen Zielgrößen
Im Krankenhausstrukturgesetz (KHSG), das der Bundestag heute verabschiedet hat, soll jede Art von Zielvereinbarungen in Verträgen mit leitenden Ärzten verboten werden, die zu finanziell begründeten Mengenausweitungen führen. Diese Regelung war auf Druck der Ärzteschaft in das Gesetz aufgenommen worden. Wie notwendig sie ist, zeigt ein weiteres Ergebnis des MB-Monitors. So gaben 45 Prozent der Chefärzte an, dass ihre Verträge ökonomische Zielgrößen enthalten.

Dazu passend hat der MB auch die Frage gestellt, ob sich die Ärzte durch ökonomische Erwartungen, die ihr Arbeitgeber an sie heranträgt, in ihrer ärztlichen Diagnose- und Therapiefreiheit beeinträchtigt fühlen. Neun Prozent beantworteten diese Frage mit „Ja, fast immer“, 30 Prozent mit „Ja, häufig“ und 34 Prozent mit „Manchmal“.

Immer mehr Krankenhäuser erfassen die Arbeitszeit elektronisch
Der MB-Monitor zeigt auch, wie sich die Krankenhäuser bei der Erfassung der Arbeitszeiten bewegt haben. So teilten 44 Prozent der Ärzte im aktuellen Monitor mit, dass ihre Arbeitszeit elektronisch erfasst wird. Im Jahr 2007 lag dieser Anteil noch bei 26 Prozent, im Jahr 2010 bei 36 Prozent. Diese Entwicklung zeige, dass die tarifpolitischen Bemühungen des Marburger Bundes, die Arbeitgeber zu einer systematischen Erfassung sämtlicher Arbeitszeiten zu bewegen, zunehmend Wirkung entfalten, so der MB.

Inwieweit die dokumentierte Arbeitszeit jedoch vollständig vergütet werde, stehe auf einem anderen Blatt. Denn 28 Prozent der befragten Ärzte gaben an, dass ihre Überstunden weder überwiegend vergütet noch mit Freizeit ausgeglichen wurden. Als Folge würden jährlich schätzungsweise 15,4 Millionen Überstunden geleistet werden, die weder bezahlt oder mit Freizeit ausgeglichen würden, meint der MB.

„Das Thema Investitionskostenfinanzierung bleibt auf der Agenda“
„Die Situation in den Krankenhäusern soll nun mit dem Krankenhausstrukturgesetz verbessert werden“, sagte Henke. „Bei den Betriebskosten haben die Kranken­häuser auch wirklich etwas erreicht. Das ist finanziell ertragreich, auch, wenn man bedenken muss, dass die 500 Millionen Euro für den geplanten Pflegezuschlag den Krankenhäusern nicht zusätzlich gezahlt werden, sondern als Ersatz für den wegfallenden Versorgungszuschlag. Hier fließt also genauso viel Geld wie vorher.“

Leider ändere dieses Gesetz aber nichts daran, dass die Länder ihren Investitions­verpflichtungen nicht nachkommen. Damit werde sich der MB jedoch nicht zufrieden­geben. Auch nach der Verabschiedung des KHSG bleibe das Thema auf der Agenda. Dass es anders gehe, zeige das Beispiel Baden-Württemberg. „Das Land hat die Investitionskosten um 30 Prozent erhöht“, so Henke. „Man sieht also: Es geht, wenn der politische Wille dafür vorhanden ist.“

MB-Hauptversammlung findet morgen und übermorgen in Berlin statt
Morgen und übermorgen wird der Marburger Bund in Berlin seine Hauptversammlung abhalten. Neben dem KHSG, dem Tarifeinheitsgesetz und der geplanten Reform des Medizinstudiums wird das Hauptthema der Versammlung der Gesundheitsschutz von Ärzten sein. © fos/aerzteblatt.de

zum Thema
zum MB-Monitor 2015
Gesamtauswertung MB-Monitor
aerzteblatt.de
Krankenhäuser müssen die Hälfte ihrer Investitionen selbst finanzieren
Bündnis Junger Ärzte fordert bessere Berufsbedingungen
Arbeitszeitreport: Jeder dritte Arbeitnehmer in der Freizeit vom Betrieb kontaktiert
Umfrage: Krankenhausärzte im Norden massiv überlastet
Hohe Arbeitsbelastung verursacht mehr Erkrankung
Ali_G

#1743 Re: Sebija All about

Post by Ali_G »

Otisao je Mujacic, vracen Ajanovic[emoji4] a sto se tice interventne kardiologije, ima ih jos nezadovoljnih. Al nezadovoljnih da su se toliko skolovali, da su konstantno pod zracenjem, dezure, pripravnosti, i zivi od prvog do prvog.
S jedne strane se blate ovi koji odu, a s druge svaki koji ode ispade eminentni strucnjak. A pomenuse tema gdje se ljekarima na KCUS spominje uza i sira familija[emoji3]

Sent from my iPhone using Tapatalk
palestinka

#1744 Re: Sebija All about

Post by palestinka »

Vedad Mujačić je odličan ljekar i koliko se sjećam on je pošteno odlučio da ne želi raditi na pola nego je otvorio privatno na Dobrinji. Zato i kažem da treba donijeti zakon na federalnom nivou koji zabranjuje rad i privatno i u državnoj ustanovi, pa bujrum. No, onima koji rade u državnoj službi treba omogućiti dignitet, osigurati dobre plate i uslove i ne dozvoljavati ni mito ni štelu, a kamoli dvostruki rad. Problem je što se Sebija ne bori za to, niti za prava pacijenata, nego preko leđa i doktora i pacijenata ganja status najmenadżerice. Dugovanja na UKCS nisu počela,sa Sebijom, ali ona,sa čupanjem grkljana, zastrašivanjem i ponašanjem kao da je to njena privatna klinika, uništi sve. UKCS treba biti najjači klinički centar u državi sa najboljim kadrom i tretmanom pacijenata. Trenutno nema ni gaze, lijekove nabavljaju pacijenti u njenoj štela apoteci Dina, a ljekari stručnjaci bježe glavom bez obzira od njene strahovlade. Tu će se liječiti ko nema izbora, specijalizanti će eksprimentisati na pacijentima, a bogati će se svakako liječiti privatno ili u inostranstvu.
hrasno38

#1745 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

palestinka wrote:Vedad Mujačić je odličan ljekar i koliko se sjećam on je pošteno odlučio da ne želi raditi na pola nego je otvorio privatno na Dobrinji. Zato i kažem da treba donijeti zakon na federalnom nivou koji zabranjuje rad i privatno i u državnoj ustanovi, pa bujrum. No, onima koji rade u državnoj službi treba omogućiti dignitet, osigurati dobre plate i uslove i ne dozvoljavati ni mito ni štelu, a kamoli dvostruki rad. Problem je što se Sebija ne bori za to, niti za prava pacijenata, nego preko leđa i doktora i pacijenata ganja status najmenadżerice. Dugovanja na UKCS nisu počela,sa Sebijom, ali ona,sa čupanjem grkljana, zastrašivanjem i ponašanjem kao da je to njena privatna klinika, uništi sve. UKCS treba biti najjači klinički centar u državi sa najboljim kadrom i tretmanom pacijenata. Trenutno nema ni gaze, lijekove nabavljaju pacijenti u njenoj štela apoteci Dina, a ljekari stručnjaci bježe glavom bez obzira od njene strahovlade. Tu će se liječiti ko nema izbora, specijalizanti će eksprimentisati na pacijentima, a bogati će se svakako liječiti privatno ili u inostranstvu.
Koliko ja znam a mada licno ne podrzavam zakon dozvoljava dvojnu praksu tako da jedino ko ovdje krsi zakone je Sebija Izetbegovic i nadam se da ce neko povuci tuzbu protiv nje. U stvari Dizdarevic je vec dobio.....vidjet cemo ko je sljedeci.

ZAKON O ZDRAVSTVNEOJ ZASTITI F BIH

Clan 98.

Zdravstveni radnici koji ispunjavaju uvjete koje propise ministar zdravstva po pribavljenom misljenju nadlezne komore, mogu obavljati poslove u svojoj struci izvan punog radnog vremena, ali ne duze od jedne trecine punog radnog vremena.
Zdravstveni radnici iz stava 1. ovog clana mogu poslove u svojoj struci izvan punog radnog vremena, obavljati koristeci vlastiti prostor i medicinsko-tehnicku opremu i prostor i medicinsko- tehnicku opremu zdravstvene ustanove kod koje su u radnom odnosu, odnosno druge zdravstvene ustanove ili zdravstvenog radnika koji obavlja privatnu praksu.
Uvjete obavljanja poslova iz stava 1. ovog clana kao i uvjete koriscenja sredstava rada iz stava 2. ovog clana, zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove, odnosno zdravstveni radnici koji obavljaju privatnu praksu uredjuju posebnim ugovorom.
Zdravstvene usluge koje se pruzaju na nacin iz st. 1. i 2. ovog clana ne mogu se finansirati iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.
Odobrenje za rad zdravstvenim radnicima iz stava 1. ovog clana izdaje ministar zdravstva, odnosno kantonalni ministar.
hrasno38

#1746 Re: Sebija All about

Post by hrasno38 »

He pa jasno ko dan da hoce stara kurava sa svojim ahbabima i dupeuvlakacima da preuzme kontrolu nad komletnim zdravstvom KS!!!

https://www.klix.ba/vijesti/bih/stevano ... /170125031
JThomas

#1747 Re: Sebija All about

Post by JThomas »

krajnji je cilj da nas što je više moguće plaća i doprinose i privatniku. naravno, pretežno odabranim privatnicima. nameti da ostanu isti, ali da ne ideš gore jer znaš da ništa nećeš dobiti.
saale

#1748 Re: Sebija All about

Post by saale »

Hocew li iko iznjeti cinjenice o ovim stvarima,,da se zna zasto ti doktori upravo sada napustaju UKCS, jebmu misa ako si zaposlen gore pa ima covjece da radis puno radno vrijeme,,uporno se spinuju stvari vecina ovih ljudi je otisla jel im je bolje privatno radit i to je najveca istina,,kakve veze gosp Izzetbegovic ima s tim osim sto zena hoce da se postuje zakon i procedure, ako je neko otjeran pa postoje sudovi sindikati valjda bi neko do sad podnio tuzbu zalbu!?
palestinka

#1749 Re: Sebija All about

Post by palestinka »

hrasno38 wrote:
palestinka wrote:Vedad Mujačić je odličan ljekar i koliko se sjećam on je pošteno odlučio da ne želi raditi na pola nego je otvorio privatno na Dobrinji. Zato i kažem da treba donijeti zakon na federalnom nivou koji zabranjuje rad i privatno i u državnoj ustanovi, pa bujrum. No, onima koji rade u državnoj službi treba omogućiti dignitet, osigurati dobre plate i uslove i ne dozvoljavati ni mito ni štelu, a kamoli dvostruki rad. Problem je što se Sebija ne bori za to, niti za prava pacijenata, nego preko leđa i doktora i pacijenata ganja status najmenadżerice. Dugovanja na UKCS nisu počela,sa Sebijom, ali ona,sa čupanjem grkljana, zastrašivanjem i ponašanjem kao da je to njena privatna klinika, uništi sve. UKCS treba biti najjači klinički centar u državi sa najboljim kadrom i tretmanom pacijenata. Trenutno nema ni gaze, lijekove nabavljaju pacijenti u njenoj štela apoteci Dina, a ljekari stručnjaci bježe glavom bez obzira od njene strahovlade. Tu će se liječiti ko nema izbora, specijalizanti će eksprimentisati na pacijentima, a bogati će se svakako liječiti privatno ili u inostranstvu.
Koliko ja znam a mada licno ne podrzavam zakon dozvoljava dvojnu praksu tako da jedino ko ovdje krsi zakone je Sebija Izetbegovic i nadam se da ce neko povuci tuzbu protiv nje. U stvari Dizdarevic je vec dobio.....vidjet cemo ko je sljedeci.

ZAKON O ZDRAVSTVNEOJ ZASTITI F BIH

Clan 98.

Zdravstveni radnici koji ispunjavaju uvjete koje propise ministar zdravstva po pribavljenom misljenju nadlezne komore, mogu obavljati poslove u svojoj struci izvan punog radnog vremena, ali ne duze od jedne trecine punog radnog vremena.
Zdravstveni radnici iz stava 1. ovog clana mogu poslove u svojoj struci izvan punog radnog vremena, obavljati koristeci vlastiti prostor i medicinsko-tehnicku opremu i prostor i medicinsko- tehnicku opremu zdravstvene ustanove kod koje su u radnom odnosu, odnosno druge zdravstvene ustanove ili zdravstvenog radnika koji obavlja privatnu praksu.
Uvjete obavljanja poslova iz stava 1. ovog clana kao i uvjete koriscenja sredstava rada iz stava 2. ovog clana, zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove, odnosno zdravstveni radnici koji obavljaju privatnu praksu uredjuju posebnim ugovorom.
Zdravstvene usluge koje se pruzaju na nacin iz st. 1. i 2. ovog clana ne mogu se finansirati iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.
Odobrenje za rad zdravstvenim radnicima iz stava 1. ovog clana izdaje ministar zdravstva, odnosno kantonalni ministar.
Da zakon dozvoljava i ona to zna, a poziva se na to samo kada neko ode i kaze pa on je ionako radio privatno. Kada neki njen poslusnik radi i privatno i UKCS, onda je to u redu. Sve po zakonu i ne spominje se. Zakon bi svakako trebalo promijeniti u interesu građana, a drugi je par rukava kad se Sebija poziva na njega ili ga ignoriše prema svojim interesima.
palestinka

#1750 Re: Sebija All about

Post by palestinka »

hrasno38 wrote:He pa jasno ko dan da hoce stara kurava sa svojim ahbabima i dupeuvlakacima da preuzme kontrolu nad komletnim zdravstvom KS!!!

https://www.klix.ba/vijesti/bih/stevano ... /170125031
:thumbup:
Post Reply