prof. wrote:Kitrona wrote:Argumenti su visestruko izneseni i klavirdzija bi se u svojim postovima nadovezao na njih.
Da sad ne ponavljam -
a.) receno je da je BiH jedina u CEFTI koja nije pristala na slobodnu trgovinu (a sto nije demantirano),
b.) BiH mljekari predstavljaju nelojalnu konkurenciju HR(zbog porezne politike a moguce i siroke prakse neplacanja nikakvog poreza) kao i razlicitih standarda proizvodnje mlijeka(vec spomenuta pravila o uzgoju)
c.) BiH mlijeko bi najvecim dijelom zavrsilo u HR unutar EU a sto HR cini i najpozvanijom da odlucuje
d.) Odluka o dozvoli uvoza je donesena mimo uobicajene procedure
U svemu tome jedini argument koji ja prihvacam sa BiH strane je da je nesrazmjer u trgovinskoj razmjeni prevelik na strani Hrvatske i da se po tom pitanju nesto mora uciniti. Tu se slazem. No tu i BiH strana mora pokazati inicijativu.
hajmo redom -
a) termin slobodna trgovina nije odgovarajući. ovdje se radi o zaštiti tržišta od proizvoda cijele EU a ne samo hrvatske.. da su naši pristali na 'tradicionalne kvote' kako ih popularno zovu to bi se odnosilo i na proizvode svih ostalih članica EU a ne samo hrvatske, neko je već objasnio kako bi hrvatski izvoznici imali prednost nad našim uvoiznicima jer bi tuđe proizvode prepakovali i prikazivali ih kao svoje i uvozili po tradicionalnim kvotama
Nisam siguran u ovo - mislim da se ovo odnosi samo na proizvode iz Hrvatske. Ako je istina onda je prirodno da se BiH gradjani brane preferiranjem domaćih proizvoda. Primijeti da preferiranje domaćih proizvoda nije isto što i bojkot proizvoda iz jedne zemlje.
b) čekaj malo, naši mljekari sa minimalnim poticajima koji kasne po dvije godine bi bili konkurencija nekome?! što se tiče standarda proizvodnje oni su usklađeni, zato i nismo mogli izvoziti do sada
Ne, nisu usklađeni. Pročitaj ostatak ove teme, javio se jedan sudionik koji je gledao hrvatske poljoprivredne emisije i saznao da svaka krava mora imati određen broj kvadratnih metara, veterinarski pregledi i cijepljenje su različiti, etc...
Jednostavno - cijena proizvodnje mlijeka u BiH je puno manja nego u HR.
Tu je i pitanje prebijanja poreza. Ja sam spomenuo da se u BiH može prebijati porez sa dugovanjem države za poticaje no na netu sam našao samo odluku o prebijanju u nekretninama tako da je taj argument samo djelomično točan ako ne nađem drugi primjer.
c)pa i hr mlijeko će u najvećoj mjeri završiti na našem tržištu, znači i mi imamo pravo da odlučujemo o kontramjerama?
Naravno! No bojkot je nedozvoljena mjera.
d)o ovome sad prvi put čujem?! kako to da se nijedna druga članica o tome nije oglasila?
Imaš na linku koji sam dao (tportal). Mogu ga ponovo postaviti, ukratko, prije donešenja ovakve odluke tražći se i diskretno očitovanje svake zemlje EU u određenom roku. Ovaj put to nije napravljeno. Barem prema ovom tekstu.
Razlog zašto se nisu oglasile ostale članice EU je u tome što nisu zabrinute mlijekom iz BiH za koje je ionako rečeno da će najvećim dijelom završiti u HR.
Mislim da se ovim bojkotom u BiH traži i nekakvo unutarnje solidariziranje. BiH vježba nacionalno jedinstvo preko HR leđa.