Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kitrona

#1726 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

prof. wrote:
klavirdžija wrote:Naravno, mada ti naravno nisi kadar da shvatiš da baliluk i baljanderi najviše i mogu smetati upravo normalnim Bošnjacima. Sa svojom mentalnom subraći u drugim nacijama će puno lakše naći zajednički jezik, što je do sada milion puta i dokazano.

Tu naravno nema ništa čudno, isti insektoidni mentalni sklop gdje je samo etnička etiketa drugačija, IQ jednak broju cipela i to je to -- više vam ni ne treba.
pa ima li većeg baliluka od takvog pričanja o svojim sunarodnjacima? kakvi god da su, ja ih poštujem.
Poštovanje da - ali ako ja mislim da su moji Hrvati ili tvoji Bošnjaci pretplaćeni na pravdu i istinu onda si u krivu.

ima takvih a i puno gorih i među hrvatima i srbima pa se oni međusobno ne vrijeđaju i ne dijele.

To jednostavno nije istina! Trebam li spominjati vrijeđanje u Hrvatskoj "krezavi domoljubi", "Rvatine". Taj rat traje svakodnevno!

na kraju krajeva, termin balijander i jeste za one koji se stige svog naroda i misle da će se uvlačenjem u guzicu susjedima predstaviti kao neki urbani i napredni sloj a u stvari su za žaljenja.
Samoironija. Prihvaćanje zajebancije, šale i na svoj račun i ismijavanje sebe. Nemoj se držati sa metlom u guzicu. To je isto odlika inteligentnih ljudi.
mekaba

#1727 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mekaba »

Dok je BiH krvarila neki su trgovali. Posto su sva postrojenja uglavnom bila popaljena a ona koja nisu ostala su bez struje tako da se nista nije ni proizvodilo. Dakle imash potrebu za svim i svacim i u toj situaciji hajruje naravno Hrvatska. Aktiviraju se "trgovci" u onim gradicima(uz granicu) gdje je naseljeno hrvatsko zivlje i nastaju male firme za uvoz roba iz Hrvatske. Granicna kontrola nije ni postojala a obaveze prema drzavi u smislu neke carine ili nekog poreza nije ni postojala. Uglavnom se placalo ispod ruke za prolaz kamiona. Npr. 2000 DM i kamion prolazi. U Hrvatskoj se za neki artikl placalo npr. 1 DM a prodavalo za 2 DM ili cak vishe. Po jednom kamionu zaradjivalo se po 10 000 DM pa cak i vishe. Kamioni iz dijelova pod kontrolom A BiH su dolazili i placali keshom a ono sto dovuku Npr. u Zenicu prodavali po 3 DM. Nije se ovdje radilo o desetak kamiona vec bukvalno o hiljadama. Dakle kupish za marku tusnesh za dvije i tako haman 3 godine. Procvjetao ovaj dio uz Hrvatsku a tamo haman i nije bilo rata. Hajrovali samo tako. Par godina poslije ti mali granapi postaju generalni zastupnici u BiH za uvoz pojedinih proizvoda iz Hrvatske. Tako je nastao mit o "hrvatskom biznismenu". Nije ovo nista strasno jer bi se i Bosnjaci vjerovatno ponasali isto da je bila obrnuta situacija. Strasno je to sto danas po hrvatskim portalima mozete procitati da su nas ONI hranili i da mi nismo zbog toga zahvalni???? Bgm. kao da su sve slali u BiH besplatno. Znamo i kako su prolazili brodovi sa naoruzanjem za A BiH a odnos je bio 2/3 hrvatskoj a 1/3 A BiH. Drugacije nije moglo proci. Da napomenem da to oruzje koje je stizalo nije bilo gratis nego je placano. Mi platimo a oni pokupe. Hajde sto su to uzimali ni po muke nego nam jos prigovaraju kako su nas odbranili :lol: :lol: :lol: Ratne i poratne godine su bila zlatna vremena za Hrvate u BiH i Hrvatskoj i oni ta vremena nikako da zaborave. Oni jedino Bosnjacima mogu glumiti biznismene jer je Bosnjak po prirodi ne iskvaren,naivan do bola, lakovjeran....... da ne kazem blesav. Nije djaba Mesa Selimovic rekao za Bosnjake: "Najlakshe ih lijepom rijecju prevarit". Evo danas kad imamo ovaj bojkot ustade na noge kuka i motika kod hudi Hrvata a sve u strahu da ne izgube Bosnjka ko` musteriju. Bgm. kako stvari stoje kasno su se sjetili. Nece vishe biti izvlacenja gotovog novca iz BiH i to kombijima. Dozvolili smo im da u BiH plasiraju svoje proizvode bez ikakvih problema. Dozvolili smo da Konzum postane glavni trgovacki lanac pa nam komsije opet nisu zadovoljne??? Mozda bi njima najbolje odgovaralo da im uplacujemo direktno na konto a da nam ovu robu i ne salju. Sto se Jadrana i odlaska na more tice i tu nismo rahat :( :( I tu nam svako malo prigovaraju da smo loshi turisti,da jedemo pastete,prostiremo velike deke po plazama,pishamo u more i sl. Voljeli bi Hrvati da ne dolazimo ali samo ko` bajagi. Znaju oni da im nema ko drugi doci osim hudog Bosnje. Nece Bgm. Svajcarac doci da spava na krevetu koji je postavljen na dvije prazne gajbe od Karlovackog piva i gdje klima grije. Nece Shvabo lech u propali krevet ali Bosnjo hoce jos ce reci gazdarici: "Hajde nije problem,prodevero je Mujo i gore". Nece Italijan tamo gdje peku sardine u fritezi na uzeglom ulju iz prosle sezone. Nece Austrijanac na plazu gdje se tush otvara francuskim kljucem. I ja bih rado jebo sta sa naslovne strane al nema :D :D To jebu odlikashi a vi gospodo Hrvati imate jedva prolaznu. Ja oduzi a mozda i nisam trebao. Hajde za kraj da poselamim ove sto bojkotuju i da mi budu zivi,zdravi,veseli te da ustraju uz parolu: "Reci ne proizvodima iz EU giganta Hrvatske"
Bodkin

#1728 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Bodkin »

kitarona i dalje dominira na temi u odbrani :lol:
Kitrona

#1729 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

mekaba wrote:Dok je BiH krvarila neki su trgovali. Posto su sva postrojenja uglavnom bila popaljena a ona koja nisu ostala su bez struje tako da se nista nije ni proizvodilo. Dakle imash potrebu za svim i svacim i u toj situaciji hajruje naravno Hrvatska. Aktiviraju se "trgovci" u onim gradicima(uz granicu) gdje je naseljeno hrvatsko zivlje i nastaju male firme za uvoz roba iz Hrvatske. Granicna kontrola nije ni postojala a obaveze prema drzavi u smislu neke carine ili nekog poreza nije ni postojala. Uglavnom se placalo ispod ruke za prolaz kamiona. Npr. 2000 DM i kamion prolazi. U Hrvatskoj se za neki artikl placalo npr. 1 DM a prodavalo za 2 DM ili cak vishe.

Vjerojatno nije netocno to sto pricas ali mislim da si nekorektan. Istices Hrvate kao da su nesto posebno nekorektni a poznata je stvar da se u ratnim uvjetima zlatom placalo jedno jaje!I to u sred Beča i Amsterdama! To je stvar opće kulture, o tome su napisane knjige i snimljeni filmovi!

Rat je rat. I završio je prije 20 godina.

Ako si mislio da medju Hrvatima nema profitera ili da ih ne bi trebalo biti onda si u teskoj zabludi. Ja ne mogu jamčiti što mi misli prvi susjed a da ne spominjem tamo nekog Hrvata iz ko zna otkud.

Ako u isto vrijeme misliš da nije bilo Hrvata koji su najebali od svih onda si opet u teškoj zabludi. I takvi su u veeeeelikoj većini.
Nece Austrijanac na plazu gdje se tush otvara francuskim kljucem.
Dobra :D
Last edited by Kitrona on 05/09/2015 21:47, edited 1 time in total.
prof.

#1730 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by prof. »

Istina, nisi bio vulgaran ali si jednostran jer ne prihvaćaš kontraargument niti dozvoljavaš da se fokus rasprave barem i privremeno premjesti na argumente druge strane.
da bih prihvatio nečije argumente taj neko ih mora i iznijeti. volio bih da mi pokažeš gdje je konkretno klavirdžija iznio barem jedan argument! u njegovim postovima se radi o napadu na druge jer mu se ne sviđaju tuđi argumenti. konstantno se poziva na svoje pravo da svojim novcem kupuje što želi a niko mu to ni ne brani :-)
Zbog toga si potencijalno efikasniji i u biti razorniji od psovača jer su takvi inteligentniji i najčešće su ideolozi kampanja o kojima "laju" psovači.
ovo je forum a ja koliko znam forumi služe za razmjenu mišljenja, stavova i argumenata. ja od početka iznosim svoj stav a u svom prvom postu sam iznio argumente i ne vidim iskreno potrebu da se zbog toga pravdam, kao što ne očekujem ni od drugih da se pravdaju za svoje stavove.
Riječi imaju razornu snagu. Mogu nas rastužiti, razbjesniti, učiniti nesretnim. Zato je klaviržija pretjerao i sa svoje strane mu preporučam da razmisli o upotrebi uvredljivih riječi.

No ne mogu si pomoći da ne kažem da u njegovom uvredama ne prepoznajem simbole i sebe u trenucima kad svi trube u istu trubu da se popišam na tu masovnu histeriju. Radi takvih ljudi ja bih dao BiH i više nego što traži i pristao čak i na nepovoljnije uvjete po "moju" stranu jer mislim da čovjek jednostavno prirodno uvažava i interese one druge strane i svjestan je i da i oni postoje.
ne možeš udarati kontre samo zato što većina trubi u istu trubu, to ne mora značiti da je to nešto loše. kontra se udara kad se s nečim ne slažeš ali tako što izneseš argumente a ne nazivanjem nekoga baljanderom. mada moram reći da mi nije drago što je banovan, ja sam uvijek za otvorenu raspravu pa čak kad se druga strana i ne pridržava osnovnih principa kulturne razmjene ideja.
Last edited by prof. on 05/09/2015 21:51, edited 3 times in total.
dalmatinka

#1731 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by dalmatinka »

Bodkin wrote:kitarona i dalje dominira na temi u odbrani :lol:
A gdje su ti kokice? :D
Bodkin

#1732 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Bodkin »

dalmatinka wrote:
:meza1: bujrum da pravis drustvo :D
radostan dan

#1733 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by radostan dan »

definitivno najjača tema na forumu trenutno... :D
dalmatinka

#1734 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by dalmatinka »

Bodkin wrote:
dalmatinka wrote:
Hvala, mogu ti uzvratiti domaćom višnjevačom (ako je ne bojkotiraš :D ) - mrtva usta bi je pila :zzzz: :D
Bodkin

#1735 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Bodkin »

dalmatinka wrote:
Bodkin wrote:
dalmatinka wrote: A gdje su ti kokice? :D
Hvala, mogu ti uzvratiti domaćom višnjevačom (ako je ne bojkotiraš :D ) - mrtva usta bi je pila :zzzz: :D
:D :thumbup: samo reci da su visnje iz bosne i nema problema :D
prof.

#1736 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by prof. »

nije dovoljno da su višnje iz bosne, mora biti prerađeno i zapakovano u domaćoj firmi i kupljeno u domaćem trgovinskom lancu :oops:

došlo vrijeme da se malo i zezamo :kiss:
mekaba

#1737 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mekaba »

Kitrona wrote:
mekaba wrote:Dok je BiH krvarila neki su trgovali. Posto su sva postrojenja uglavnom bila popaljena a ona koja nisu ostala su bez struje tako da se nista nije ni proizvodilo. Dakle imash potrebu za svim i svacim i u toj situaciji hajruje naravno Hrvatska. Aktiviraju se "trgovci" u onim gradicima(uz granicu) gdje je naseljeno hrvatsko zivlje i nastaju male firme za uvoz roba iz Hrvatske. Granicna kontrola nije ni postojala a obaveze prema drzavi u smislu neke carine ili nekog poreza nije ni postojala. Uglavnom se placalo ispod ruke za prolaz kamiona. Npr. 2000 DM i kamion prolazi. U Hrvatskoj se za neki artikl placalo npr. 1 DM a prodavalo za 2 DM ili cak vishe.

Vjerojatno nije netocno to sto pricas ali mislim da si nekorektan. Istices Hrvate kao da su nesto posebno nekorektni a poznata je stvar da se u ratnim uvjetima zlatom placalo jedno jaje!I to u sred Beča i Amsterdama! To je stvar opće kulture, o tome su napisane knjige i snimljeni filmovi!

Rat je rat. I završio je prije 20 godina.

Ako si mislio da medju Hrvatima nema profitera ili da ih ne bi trebalo biti onda si u teskoj zabludi. Ja ne mogu jamčiti što mi misli prvi susjed a da ne spominjem tamo nekog Hrvata iz ko zna otkud.

Ako u isto vrijeme misliš da nije bilo Hrvata koji su najebali od svih onda si opet u teškoj zabludi. I takvi su u veeeeelikoj većini.
Nece Austrijanac na plazu gdje se tush otvara francuskim kljucem.
Dobra :D
Ma znamo mi da je rat prosao ali neznate Vi :D :D Pa nije kod nas rat da uzimate lopatom. Pustili smo Vas sasvim dovoljno cak i previshe. Imaju pravila igre i to se mora postovati. Kad ste se ovako uplashili od "protektorata" mogu misliti kako Vam se gace tresu od Shvaba. :D :D
dalmatinka

#1738 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by dalmatinka »

prof. wrote:
nije dovoljno da su višnje iz bosne, mora biti prerađeno i zapakovano u domaćoj firmi i kupljeno u domaćem trgovinskom lancu :oops:

Nije :roll: Vinograd sa lozom ( od čega se pravi rakija ) iz Dalmacije, višnje dalmatinske, šećer slavonski,
nije kupljeno nego pravljeno doma, ali ako ne kupuješ nego budeš ponuđen, da li i onda važi bojkot? :mrgreen:
Kitrona

#1739 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

prof. wrote:
Istina, nisi bio vulgaran ali si jednostran jer ne prihvaćaš kontraargument niti dozvoljavaš da se fokus rasprave barem i privremeno premjesti na argumente druge strane.
da bih prihvatio nečije argumente taj neko ih mora i iznijeti. volio bih da mi pokažeš gdje je konkretno klavirdžija iznio barem jedan argument! u njegovim postovima se radi o napadu na druge jer mu se ne sviđaju tuđi argumenti. konstantno se poziva na svoje pravo da svojim novcem kupuje što želi a niko mu to ni ne brani :-)
Argumenti su visestruko izneseni i klavirdzija bi se u svojim postovima nadovezao na njih.

Da sad ne ponavljam -

a.) receno je da je BiH jedina u CEFTI koja nije pristala na slobodnu trgovinu (a sto nije demantirano),
b.) BiH mljekari predstavljaju nelojalnu konkurenciju HR(zbog porezne politike a moguce i siroke prakse neplacanja nikakvog poreza) kao i razlicitih standarda proizvodnje mlijeka(vec spomenuta pravila o uzgoju)
c.) BiH mlijeko bi najvecim dijelom zavrsilo u HR unutar EU a sto HR cini i najpozvanijom da odlucuje
d.) Odluka o dozvoli uvoza je donesena mimo uobicajene procedure

U svemu tome jedini argument koji ja prihvacam sa BiH strane je da je nesrazmjer u trgovinskoj razmjeni prevelik na strani Hrvatske i da se po tom pitanju nesto mora uciniti. Tu se slazem. No tu i BiH strana mora pokazati inicijativu.

Zbog toga si potencijalno efikasniji i u biti razorniji od psovača jer su takvi inteligentniji i najčešće su ideolozi kampanja o kojima "laju" psovači.
ovo je forum a ja koliko znam forumi služe za razmjenu mišljenja, stavova i argumenata. ja od početka iznosim svoj stav a u svom prvom postu sam iznio argumente i ne vidim iskreno potrebu da se zbog toga pravdam, kao što ne očekujem ni od drugih da se pravdaju za svoje stavove.

Kao što sam rekao - riječi imaju razornu snagu. Mogu biti izrečene da povrijede, oštete, potaknu na negativno.

Kažu da čitanjem knjiga činimo mentalnu higijenu. To je zato što ono što čitamo ulazi u našu psihu. Ako smo prisutni na forumu i čitamo negativnosti - onda te negativnosti posatju naša stvarnost. Zato i ti, kao i svi mi imamo neku odgovornost prema onome što pišemo. Nemoj mislite da se i riječi bez direktnih uvreda ne mogu iščitati kao namjera da povrijede ili potaknu negativnosti.

Riječi imaju razornu snagu. Mogu nas rastužiti, razbjesniti, učiniti nesretnim. Zato je klaviržija pretjerao i sa svoje strane mu preporučam da razmisli o upotrebi uvredljivih riječi.

No ne mogu si pomoći da ne kažem da u njegovom uvredama ne prepoznajem simbole i sebe u trenucima kad svi trube u istu trubu da se popišam na tu masovnu histeriju. Radi takvih ljudi ja bih dao BiH i više nego što traži i pristao čak i na nepovoljnije uvjete po "moju" stranu jer mislim da čovjek jednostavno prirodno uvažava i interese one druge strane i svjestan je i da i oni postoje.
ne možeš udarati kontre samo zato što većina trubi u istu trubu, to ne mora značiti da je to nešto loše. kontra se udara kad se s nečim ne slažeš ali tako što izneseš argumente a ne nazivanjem nekoga baljanderom. mada moram reći da mi nije drago što je banovan, ja sam uvijek za otvorenu raspravu pa čak kad se druga strana i ne pridržava osnovnih principa kulturne razmjene ideja.
To bi bilo tako kad bi mi bili super pametni sa ugrađenim smislim za pravdu i istinu. No čovjek je sam po sebi slab i podležan prapovijesnim instiktima. Jedan od tih instikata je i čoporativno ponašanje. Iz tih čopora su spaljivane vještice, nacionalističko ludilo, fašizam, komunističke uravnilovke i masovna pogubljenja.

Povijest nas je do sad trebala naučiti da kad svi počnu huškat da se ne prepustimo nagonima nego da malo zastanemo sa strane i zapitamo se što se ustvari dešava.
prof.

#1740 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by prof. »

dalmatinka wrote:
prof. wrote:

Nije :roll: Vinograd sa lozom ( od čega se pravi rakija ) iz Dalmacije, višnje dalmatinske, šećer slavonski,
nije kupljeno nego pravljeno doma, ali ako ne kupuješ nego budeš ponuđen, da li i onda važi bojkot? :mrgreen:
sve dok se ne vrši novčana transakcija bojkot nema smisla, može višnjevača :mrgreen:
na kraju krajeva, ja sam vas dalmatince uvijek nekako smatrao bliže nama bosancima nego gore slavoncima i zagorcima, po smilsu za humor i radnim navikama prevashodno :mrgreen:
Kitrona

#1741 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

mekaba wrote: Kad ste se ovako uplashili od "protektorata" mogu misliti kako Vam se gace tresu od Shvaba. :D :D
Švabe su posebna priča. Ne zaboravljamo nacističku histeriju ali ta zemlja i taj narod su izrodili toliko umjetnika, znanstvenika a njihovo inžinjerstvo je vjerojatno sami svjetski vrh.

Premali smo mi za njih i nema se tu šta uspoređivati ali se slažem da to ne znači da treba skidati gaće pred njima.
Last edited by Kitrona on 05/09/2015 22:22, edited 1 time in total.
Co0l

#1742 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

Kitrona wrote:
Co0l wrote: To je isto da ja tebe pitam kako to da cijela Evropa nema prigovor na kvalitet bosanskog mlijeka,samo Hrvatska ima.
Pravo pitanje je da li je BiH uradila nesto nelegalno?Nije.I to sto je Srbija nesto dogovorila sa Hrvatskom ne mora znacit da i BiH mora.Stvar je reciprociteta a Hrvatska brani uvoz bosanskog mlijeka i mlijecnih proizvoda jos od 2013.-te,nije to od juce.

Da si čitao link koji sam ti dao, onda bi pročitao da je odluka o dozvoli uvoza mlijeka izdana mimo uobičajene procedure.
EU se tek treba očitovat.
Sad i EU krivite :lol:
Dajte bar malo dostojanstva u kmecanju. :izet:
prof.

#1743 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by prof. »

Kitrona wrote:Argumenti su visestruko izneseni i klavirdzija bi se u svojim postovima nadovezao na njih.

Da sad ne ponavljam -

a.) receno je da je BiH jedina u CEFTI koja nije pristala na slobodnu trgovinu (a sto nije demantirano),
b.) BiH mljekari predstavljaju nelojalnu konkurenciju HR(zbog porezne politike a moguce i siroke prakse neplacanja nikakvog poreza) kao i razlicitih standarda proizvodnje mlijeka(vec spomenuta pravila o uzgoju)
c.) BiH mlijeko bi najvecim dijelom zavrsilo u HR unutar EU a sto HR cini i najpozvanijom da odlucuje

U svemu tome jedini argument koji ja prihvacam sa BiH strane je da je nesrazmjer u trgovinskoj razmjeni prevelik na strani Hrvatske i da se po tom pitanju nesto mora uciniti. Tu se slazem. No tu i BiH strana mora pokazati inicijativu.

hajmo redom -
a) termin slobodna trgovina nije odgovarajući. ovdje se radi o zaštiti tržišta od proizvoda cijele EU a ne samo hrvatske.. da su naši pristali na 'tradicionalne kvote' kako ih popularno zovu to bi se odnosilo i na proizvode svih ostalih članica EU a ne samo hrvatske, neko je već objasnio kako bi hrvatski izvoznici imali prednost nad našim uvoiznicima jer bi tuđe proizvode prepakovali i prikazivali ih kao svoje i uvozili po tradicionalnim kvotama

b) čekaj malo, naši mljekari sa minimalnim poticajima koji kasne po dvije godine bi bili konkurencija nekome?! što se tiče standarda proizvodnje oni su usklađeni, zato i nismo mogli izvoziti do sada

c)pa i hr mlijeko će u najvećoj mjeri završiti na našem tržištu, znači i mi imamo pravo da odlučujemo o kontramjerama?

d)o ovome sad prvi put čujem?! kako to da se nijedna druga članica o tome nije oglasila?
Kitrona

#1744 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

prof. wrote:
Kitrona wrote:Argumenti su visestruko izneseni i klavirdzija bi se u svojim postovima nadovezao na njih.

Da sad ne ponavljam -

hajmo redom -
a) termin slobodna trgovina nije odgovarajući. ovdje se radi o zaštiti tržišta od proizvoda cijele EU a ne samo hrvatske.. da su naši pristali na 'tradicionalne kvote' kako ih popularno zovu to bi se odnosilo i na proizvode svih ostalih članica EU a ne samo hrvatske, neko je već objasnio kako bi hrvatski izvoznici imali prednost nad našim uvoiznicima jer bi tuđe proizvode prepakovali i prikazivali ih kao svoje i uvozili po tradicionalnim kvotama

Nisam siguran u ovo - mislim da se ovo odnosi samo na proizvode iz Hrvatske. Ako je istina onda je prirodno da se BiH gradjani brane preferiranjem domaćih proizvoda. Primijeti da preferiranje domaćih proizvoda nije isto što i bojkot proizvoda iz jedne zemlje.

b) čekaj malo, naši mljekari sa minimalnim poticajima koji kasne po dvije godine bi bili konkurencija nekome?! što se tiče standarda proizvodnje oni su usklađeni, zato i nismo mogli izvoziti do sada
Ne, nisu usklađeni. Pročitaj ostatak ove teme, javio se jedan sudionik koji je gledao hrvatske poljoprivredne emisije i saznao da svaka krava mora imati određen broj kvadratnih metara, veterinarski pregledi i cijepljenje su različiti, etc...

Jednostavno - cijena proizvodnje mlijeka u BiH je puno manja nego u HR.

Tu je i pitanje prebijanja poreza. Ja sam spomenuo da se u BiH može prebijati porez sa dugovanjem države za poticaje no na netu sam našao samo odluku o prebijanju u nekretninama tako da je taj argument samo djelomično točan ako ne nađem drugi primjer.

c)pa i hr mlijeko će u najvećoj mjeri završiti na našem tržištu, znači i mi imamo pravo da odlučujemo o kontramjerama?

Naravno! No bojkot je nedozvoljena mjera.

d)o ovome sad prvi put čujem?! kako to da se nijedna druga članica o tome nije oglasila?
Imaš na linku koji sam dao (tportal). Mogu ga ponovo postaviti, ukratko, prije donešenja ovakve odluke tražći se i diskretno očitovanje svake zemlje EU u određenom roku. Ovaj put to nije napravljeno. Barem prema ovom tekstu.
Razlog zašto se nisu oglasile ostale članice EU je u tome što nisu zabrinute mlijekom iz BiH za koje je ionako rečeno da će najvećim dijelom završiti u HR.

Mislim da se ovim bojkotom u BiH traži i nekakvo unutarnje solidariziranje. BiH vježba nacionalno jedinstvo preko HR leđa.
Reisova

#1745 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Reisova »

Meni je sve sto se proizvodi u BiH, nas proizvod iz prostog razloga jer uposljava tu nase ljude, tu placaju porez, tu uplacuju penziono itd... Pocev od kole, preko bimala, poli salame argete do klasa isl... Ranije je neko pominjao extra profit i te stvari, ne sjecam se koji je nick, uglavnom to ne treba posmatrati kroz tu prizmu jer realno svugdje u svijetu su privatnici isti i boli ih ona stvar za drzavu i radnike dok mogu zaradjivati. Zato neka masala ima posla i stvarno gledati gdje se sta proizvodi i koga mi to guramo umjesto svoje. Edukovati i nase roditelje jer njima se lakse podvali
Kitrona

#1746 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

Reisova wrote:Meni je sve sto se proizvodi u BiH, nas proizvod iz prostog razloga jer uposljava tu nase ljude, tu placaju porez, tu uplacuju penziono itd... Pocev od kole, preko bimala, poli salame argete do klasa isl... Ranije je neko pominjao extra profit i te stvari, ne sjecam se koji je nick, uglavnom to ne treba posmatrati kroz tu prizmu jer realno svugdje u svijetu su privatnici isti i boli ih ona stvar za drzavu i radnike dok mogu zaradjivati. Zato neka masala ima posla i stvarno gledati gdje se sta proizvodi i koga mi to guramo umjesto svoje. Edukovati i nase roditelje jer njima se lakse podvali

Pitanje odljeva novca iz zemlje je viseslojno.

Proizvodi iz druge zemlje su samo jedan od tih nacina i ne nuzno najveci. Postoje i drugi nacini - profit na kraju obracunskog razdoblja, prodaja intelektualnih usluga, etc... Pokusao sam surfajuci stranicama BiH tvrtki pronaci podatke o profitima tvrtki medjutim primjetio sam da ih puno manje javno prikazuju te podatke na netu nego sto je to u slucaj u HR.

Zanimljivo, Konzum koji se ovdje sotonizira u Hrvatskoj je poznat kao tvrtka koja povlaci vrlo malo profita. Kad je Todoric prvi put istaknuo da zeli kupiti Merkator, u slovenskoj javnosti su se cudili kako tvrtka koja zaposljava desetke tisuca ljudi moze imati tako malo profita. Konzum, u biti Agrokor, povlaci jako malo novca za svoju velicinu, sve ulazu u prosirenje i akvizicije.
Kitrona

#1747 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

prof. wrote: na kraju krajeva, ja sam vas dalmatince uvijek nekako smatrao bliže nama bosancima nego gore slavoncima i zagorcima, po smilsu za humor i radnim navikama prevashodno :mrgreen:

Šta fali Slavoncima?

Zagrepčani se kurče nekakvom urbanošću, Dalmatinci Mediteranom, Istrijani evopejstvom i nekakvom tolerancijom, Ličani su sami po sebi tvrdi, Zagorci prefrigani, Slavonci su valjda jedini nepretenciozni u Hrvatskoj.
Kitrona

#1748 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

Kitrona wrote:Konzum, u biti Agrokor, povlaci jako malo novca za svoju velicinu, sve ulazu u prosirenje i akvizicije.

Podatak iz 2013:

Dobit Agrokora koji sada zaposljava cca 70.000 ljudi, 7 milijardi eura prometa i dobit - 4.5 milijuna eura?! Usporedbe radi - Mamic je samo na Simunovicu zaradio 5.5 milijuna eura.

Dakle, oni su hrvatskoj drzavi iz svih tih regionalnih tvrtki za godinu dana priskrbili 25% poreza na dobit tj - cca 1.2 milijuna eura :D

http://www.jatrgovac.com/2014/07/agroko ... 13-godini/
BISCANIN2

#1749 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by BISCANIN2 »

Pozdrav svima, nebi skodilo malo vise medjusobnog uvazavanja i argumentiranog dijaloga.
Posto sam puno vezan za Hrvatsku sto poslovno sto rodbinski pa i geografski slobodan sam reci koju na temu cro proizvoda.
Prije ove gungule bio sam u privatno u Zg tacnije u servisu zeppelin, mogu reci da su napravili korektan posao u servisu ali da im je ophodjenje i usluga ispod svakog nivoa. Nisam cak dobio ni racun. Ali tako rade.prema svima pa onda nisam nista ni poduzimao.
Interspar u areni velike vrucine i hocu vodu da kupim trazim. Prvo sto je preskupa drugo nema niti jedne Bosanske. Ponukan tim krenem u potragu da vidim imali i jedan proizvod iz Bosne onako iz zafrkancije. Nista, apsolutno nista. Ne treba biti pametan pa znati da je Bosanska voda jedna od najkvalitetnijh u Evropi a koje ni slucajno nema u Zg u jednom od najvecih trgovackih centara. Zeni skrenem paznju reko vidi pa ovde nema nista iz Bosne ni slucajno. Sve je to bilo prije ovih previranja Onda se vratim u Bihac, koji je preplavljen sa reklamama karlovackog , pana dorine itd. Kupovati pivu, vodu i mlijeko i mlijecne prozvode, meso da nisu Bosanski moze samo dobar glupan i sadomazohist. Nrma nista kvalitetnije a cjenovno prihvatljivije od nase robe. Znaju to u Cro, Pusicka & co mislio sam da su glupi ali sa pravom ljudi stite.Mada mislim da su mogli odigrati takticnijeSa ovim ce saml odloziti neizbjezno. Medjutim hvala im malo je ko ucinio za Bosnu ko sto du oni ovim potezom. Bosanski privrednici im puno duguju sad su slijepim i ogranicenim otvorili oci. Nece biti vise ko sto je bilo. I hvala im jos jedanput. Da Slavonci su posebneljudine siroke duse.
Kitrona

#1750 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

BISCANIN2 wrote: Interspar u areni velike vrucine i hocu vodu da kupim trazim. Prvo sto je preskupa drugo nema niti jedne Bosanske. Ponukan tim krenem u potragu da vidim imali i jedan proizvod iz Bosne onako iz zafrkancije. Nista, apsolutno nista. Ne treba biti pametan pa znati da je Bosanska voda jedna od najkvalitetnijh u Evropi a koje ni slucajno nema u Zg u jednom od najvecih trgovackih centara. Zeni skrenem paznju reko vidi pa ovde nema nista iz Bosne ni slucajno. Sve je to bilo prije ovih previranja Onda se vratim u Bihac, koji je preplavljen sa reklamama karlovackog , pana dorine itd. Kupovati pivu, vodu i mlijeko i mlijecne prozvode, meso da nisu Bosanski moze samo dobar glupan i sadomazohist. Nrma nista kvalitetnije a cjenovno prihvatljivije od nase robe. Znaju to u Cro, Pusicka & co mislio sam da su glupi ali sa pravom ljudi stite.Mada mislim da su mogli odigrati takticnijeSa ovim ce saml odloziti neizbjezno. Medjutim hvala im malo je ko ucinio za Bosnu ko sto du oni ovim potezom. Bosanski privrednici im puno duguju sad su slijepim i ogranicenim otvorili oci. Nece biti vise ko sto je bilo. I hvala im jos jedanput. Da Slavonci su posebneljudine siroke duse.
A Konzum?
Post Reply