TheHound wrote:kiligonzales wrote:
Eto u USA, Njemackoj, Australiji i td, nebi znali sta ce bez nas. Pa eto posto je samo software nesto sto se stvara i prodaje, stvori ti nesto, pa prodaj ako je lako tako kako ti mislis ili preprodaj?
Dobro nek ti bude s ovim da ne varaju drzavu minimalcem, vec samo zele radniku ugodit.
Imo sam vise takvih s kojim sam radio, ne bih ih sve mogao pohvaliti da jednako vole uciti.
Znaju oni vrlo dobro sta bi bez nas, placali tri pita vise za istu pamet, sta mislis sto nas traze, nije sto smo im dragi sigurno. Pa stvaram nesto svaki dan i uzimam pare za to i ja i firma za koju radim. Sto cu preprodavati nesto ako mogu stvarati nesto za bolje pare?
Gdje sam ja to rekao da ne varaju drzavu? Samo sam rekao da im to nije cilj nego sredstvo. Cilj je da radnik dobije sto vise a jedno od sredstava je varanje na porezu.
Stvaram i ja svaki dan nesto od grafike, videa, sajtova, pa i koda, od skora i nativne aplikacije, eto juce covjeku za sat pripremio sajt, sad se on jebe s njim i mjenja ga kako zeli, kad nekome zatreba i temu mu vlastitu prema svome ili njegovom dizajnu pripremim za wp za dan ili dva. To mi je rutina. Koliko mi je izazovno poceo sam uciti Cinema 4d. Nije nesto, ali ne srecem mnogo raje koja to rade kod nas.
Vidis da je sve u stvaranju, komunizam nebi nikad propao, ti su proizvodili i previse jer su njegovali doktrinu da se visak vrijednosti ostvaruje u proizvodnji, a ne u onome sto se proda, pa je poslje nastao velik problem, hiperprodukcija nije donjela i hiperprodaju, sto je dovelo do enormnih gubitaka. Tako ti je i u ovome poslu, ono sto stvaras trebas znati prodati, pa sta god bilo, posao je znati prodati i svoje i ono sto neko drugi stvori. Volio bih da u BiH imamo domaceg proizvodjaca racunara, mobitela, uopste bijele tehnike i da prodajemo kao sto drugi prodaju nama. Za sad mi tudje moramo prodavati jer svoje i nestvaramo. Osim ako cemo reci da nam je Tring mjera za razvoj vlastitog hardwarea. Imamo mi industriju softwarea, ali daleko je da industrija softwarea od toga da nekome postavlja standarde. O tome se ovdje radi. Redom firme koje traju, traju jer rade za trzista gdje je vrijednost usluga i naplativost veca nego na domacem trzistu.
Kad vec pricamo o IT industriji i nasoj industriji softwarea reci mi jedan nas software koji je postao prepoznatljiv u svijetu.
Nemoj samo spomenuti IrfanView.
I da dodam, otisla je malo tema zbog nas u OFF. Halalite ljudi. Malo se rasprava rasplamsala radi razlicitih misljenja i iskustava.