Deblokada Sarajeva???

Post Reply
PM72

#1726 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Ne mogu se porediti BiH i Kosovo ni po kojem osnovu.Kosovo je etnički homogena sredina .Skoro da je bilo više Srba u i oko Sarajeva nego na komplet Kosovu.Imali su Albaniju iza leđa i kult oružja.Daj mu pušku,pištolj i štancaj čeljad.To što su izgurali daleko bolje nije plod njihove borbenosti i hrabrosti (većih kukavica nisam vidio) nego su im se posložile kockice pa uboli Bingo.Svi su pobjegli pa ih NATO vratio kući.
Mister Yes

#1727 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

Evo samo da pogledamo Bihać i cazinsku krajinu. Oni su bili opkoljeni sve dok Hrvatska nije napravila vojno redarstvenu operaciju OLUJA.

E sad, zamislimo scenario da su Bošnjaci (tada Muslimani) 92-ge ostali zajedno sa Srbima. Hrvatska ne bi imala šanse da napravi Oluju. Prije svega zahvaljujući petom korpusu RSK je na tom dijelu bila uska i bez pozadine. Zamislimo da su Bošnjaci Bihaća (kao i ostali Bošnjaci) bili na strani Srba. Srbi ne bi imali liniju prema 5 korpusu već bi tu imali dubinu teritorije. Srbi iz BiH ne bi imali liniju prema Armiji BiH već bi svi (zajedno sa Bošnjacima) ratovali protiv Hrvata. Sve u svemu, ne bi bilo šanse da Hrvati osvoje Glamoč, Grahovo i taj dole dio što je također bio preduslov za Oluju. Po svakoj logici Hrvatska ne bi imala šanse da napravi Oluju niti da uopšte oslobodi dijelove Hrvatske koje se kontrolisali Srbi. Morali bi pristati da Srbima daju dobar dio Hrvatske (barem kao entitet)

I onda kada se sve to smiri Milošević pokreće rat protiv Bošnjaka. U tom ratu cazinska krajina bi bila sa svih strana okružena Srbima bez ikakve šanse da ih HV nekad deblokira (jer za HV rat bi bio završen). Bilo bi samo pitanje vremena kada bi kapitulirali (vjerovatno Fikretovim autonomašima). Dakle, ne samo da ne bi bilo HV da nam pomaže da oslobodimo Sanski Most, Ključ, Krupu i Petrovac već bi izgubili sve u krajini.

Bez HV i njihove uloge u Krajini (dolazak pred Banja Luku) Srbi ne bi imali nikakav razlog da potpišu mirovni sporazum koji im ne daje barem konfederalno uređenje BiH. Srbi su svo vrijeme insistirali na tome da novo uređenje BiH bude konfederacija. Tek kad smo im došli pred Banja Luku oni pristaju da ne bude konfederacija. A bez HV nema dolaska pred Banja Luku.

Sreća pa naši lideri nisu bili tako kratkovidi kao neki naši forumaši
crazy_diamond

#1728 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

Jedan od kolega rece da samo cinjenice vode do spoznaje, a cinjenica je to da alija i probosanske snage u cjelini, od duznosnika pa sve do najobicnijeg gradjanina nisu odlucile napustiti veliku srbiju, nikad ne bi doslo do stvaranja armije bih, jedine legalne postrojbe bi bile jna i vojska bosanskih srba u nekom obliku, eh sad sta bi tu bosnje, sta bi hrvati, sta bi medjunarodna zajednica...

Sva moguca logika ovog svijeta nalaze samo ove zakljucke, sapatom uz tihi genocid pala bi bosna za koji mjesec kompletna, ostanak u krnjoj jugoslaviji znacio bi predaju i ono malo oruzja i onda po starom srpskom receptu njihove ko fol paravojne formacije ulijeci i kolju, bosnje mirno i dostojanstveno se cude sto nas napadose i traze spas od jna, doslo bi sigurno i do nekih pokusaja otpora koji bi bio brzo ugusen od strane jna artiljerije i tenkova, koja bi i dalje bila legitimna vojna silai koja bi po svom dobrom receptu samo stvarala predispozicije fol paravojnim jedinicima da dovrse pokolj, najbolje sto bi bosnjaci mogli dobiti je nekoliko getoa po uzoru na varsavski ili mogucnost da s dvije najlonske kese bjeze u evropu.

Vrlo brzo bi bila zavrsena i hrvatska prica po seseljevom prorocanstvu, jer ne bi bilo armije da velikosrpske snage drzi na frontu od jedno hiljadu kilometara, da im veze stotinjak hiljada ljudi i nebrojeno tenkova,artiljerije i qraca palaca, i bosanski i hrvatski srbi proglasili bi prisajedinjenje sa srbijom i crnom gorom, nesto kasnije fasovali bi i siptari i to je to,na cjelokupan scenario svjetske sile bi se samo pocesale po jajcima, buranija bi protestvovala i utihnula, moguce da bi bilo jedino ozbiljnijih reakcija tipa gradjenja zidova i zica jer dje cemo sad s tolikim balkancima

Jedino armija bih i obican narod i borci tipa pm70, sarajmen,fudo itd, i njihovo vojno i politicko rukovodstvo kakvo god da bilo bili su garant opstanka bih a bogami i bratskih hrvatskih i siptarskih naroda, i otpora kakvih takvih, ko vjeruje da bi garant bila jna, i da u slucaju neprihvatanja puta u nezavisnost srebrenica ne bi bila srebrenica, da drina ne bi bila krvava,da ne bi bilo polja smrti u dokini sane, da batko ne bi bio batko... ko u to vjeruje, i jos pokusava nekome to nekim kvaziargumentima dokazati, takav je vec zagazio u odredjeni stepen retardacije
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1729 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by JoseMujica »

Sarajmen wrote:Netačno, prije Sarajeva se desio Sijekovac, Bijeljina i Ravno.Tuđman je pogrešno mislio da je Izetbegović kao Spaho, i da je cvijeće. Milošević nije htio 1999 godine prihvatiti da ima u srbijanskoj Skupštini 30% albanskih ćulafa koji bi zajedno sa Bošnjacima imali u demokratskom ambijentu isuviše vlasti za njegov ukus i opstanak. Specijalni rat se na SAP Kosovo vodio par decenija prije nego se to vojno otvoreno uradilo 1999. Svi smo mi očekivali da prvo na Kosovu pukne, a ono haman na kraju.

Nije Tuđman imao šta pogrešno misliti kada je, hronološki kada poredamo stvari, već sve poteze unaprijed dogovorio sa Slobom...od primirja u HR, razmjene teritorija i podjele Bosne.

A upravo i pominjem Kosovo i Albance kao primjer iz kojeg sarajevske budale trebaju učiti kako sse vodi politička igranka. Mogli su i Albanci da se dignu kada se u HR krhalo,ali nisu već su trpili i gradili poziciju.

A vi propagandno veličanje referenduma objasnite onima što završiše u masovnim grobnicama, ostavljeni da se dovama brane dok je Memlija obrno milione na trgovini oružjem :-)

Referendum je dobar pravno-politički potez, ali nezavisnost proglašavaš kada znaš da ćeš je sigurno ostvariti. A mi i sada 25 godina nakon te epohalne budalaštine, realno moremo samo sanjati o stvarnom suverenitetu i nezavisnosti BiH kad nam se Guardian popiša po glavi kad god mu je qorcu ćeif.

Ako želimo da lažemo sami sebe onda moremo nastaviti pisati ode kretenluku bez imalo kritičkog uvida u posljedice i realne rezultate tih poteza.
PM72

#1730 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Sarajmen,
Kao i mnogo puta do sada,skidam ti kapu :thumbup:

A ovaj pasus je neumoljiv i istinit:
Mi preživjeli samo svjedočimo njegovu barbarsku opsadu, a u međuvremenu sitnim koracima koračamo ka njegovim svojevremeno ubijenim braniocima. Prolongirana smrt, tako nekako... :wink:
Što bi rek'o poštovani Avdo kad je onomad iza rata pročitao da je mladića od 30 godina spucao infarkt :" ovako rat ubija one koji misli da su preživjeli"
bdzs

#1731 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bdzs »

Ono zbog čega se glasalo na referendumu 92 godine je sa Dejtonskim sporazumom zavšena priča. Za ovaj cirkus sad što imamo, niko nije glasao.
bdzs

#1732 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bdzs »

bdzs wrote:Ono zbog čega se glasalo na referendumu 92 godine je sa Dejtonskim sporazumom, zavšena priča. Za ovaj cirkus sad što imamo, niko nije glasao.
crazy_diamond

#1733 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

Nije zavrsena prica, prije referenduma, proglasenja nezavisnosti i medjunardnog priznanja bih nije bila nikakav drzavni subjekt, odluka o tome bila je prava i jedina moguca stvar, sad vidim evo i price da je to glupo i da je kao trebalo cekati s tim,zasto cekati, ko biva nismo bili spremni za rat pa je trebalo cekati,sta cekati, velikosrbi ne bi cekali kao sto nisu uopste cekali ni referendum ni kako ce se ko izjasniti vec su puno prije poceli pripremu za rat i da se nije islo u nezavisnost samo bi im se jos i olaksali i s mirom i u tisini bi napravili genocid jos veci i umjesto 70 posto okupirali bi bez vecih problema 100 posto teritorije bih jer u okviru krnje jugoslavije bilo kakav ozbiljniji otpor bio bi nemoguc

Bez referendumske odluke se ne bi stiglo do deytona u kojem je priznat drzavnopravni kontinuitet bih i bih je nastavila postojati sto je najvaznije,uz nakaradan sistem i praksu, ali ipak nastavila je postojati tako da ni formalno-pravno a ni sustinski nikakva prica nije zavrsena

Ajmo se vratit temi, deblokada sarajeva, desavanja u sarajevu, za nas koji nismo bili tamo,sta bi bilo da je akcija i uspjela djelimicno,recimo da je uzeta ilidza i da je mogao biti otvoren magistralni put prema mostaru, ili ovaj preko vogosce i semizovca, sta bi to donijelo sad opkoljenom sarajevu onako realno,da li bi to bila neka velika stvar
bach

#1734 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bach »

crazy_diamond wrote:Nije zavrsena prica, prije referenduma, proglasenja nezavisnosti i medjunardnog priznanja bih nije bila nikakav drzavni subjekt, odluka o tome bila je prava i jedina moguca stvar, sad vidim evo i price da je to glupo i da je kao trebalo cekati s tim,zasto cekati, ko biva nismo bili spremni za rat pa je trebalo cekati,sta cekati, velikosrbi ne bi cekali kao sto nisu uopste cekali ni referendum ni kako ce se ko izjasniti vec su puno prije poceli pripremu za rat i da se nije islo u nezavisnost samo bi im se jos i olaksali i s mirom i u tisini bi napravili genocid jos veci i umjesto 70 posto okupirali bi bez vecih problema 100 posto teritorije bih jer u okviru krnje jugoslavije bilo kakav ozbiljniji otpor bio bi nemoguc

Ajmo se vratit temi, deblokada sarajeva, desavanja u sarajevu, za nas koji nismo bili tamo,sta bi bilo da je akcija i uspjela djelimicno,recimo da je uzeta ilidza i da je mogao biti otvoren magistralni put prema mostaru, ili ovaj preko vogosce i semizovca, sta bi to donijelo sad opkoljenom sarajevu onako realno,da li bi to bila neka velika stvar

Da se ovo boldirano desilo iz Sarajeva bi pobjegao svako sa dvije zdrave noge i to hitrim korakom. Jedna se stvar zaboravlja kad je ta nesretna deblokada iz 1995. u pitanju. Alija Izatbegović nije želio deblokadu, u smislu probijanja cestovaog koridora, recimo preko Ilidže. Takvo ne što je vojnički bilo moguće, čak i za jednu AR BiH. Probleme je bio sljedećei: Ako bi se otvorio koridor preko Ilidže, iz Sarajeca bi pobjegla većina stanovništva. Ne bi to valjalo, bar su tako razmišljali dedo Alija i debeli Rasim. Zato akcija iz juna 1955. nije bila akcija deblokade, nego akcija "oslobađanja" Sarajeva.

Maloumno i vojnički nezrelo, ali šta ćeš. Takvi su nas ljudi vodili...
crazy_diamond

#1735 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

I ja velim da je tu bilo nezrelosti, nisam nikakav expert za sarajevo ali koliko poznajem seher i otprilike te linije oko grada kud su isle, cak da je deblokada uspjela, da je jedan pravac probijen, i to kvalitetan putni pravac kao ovaj preko ilidze prema mostaru, sta bi to sad veliko donijeo osim velikog odliva ljudi i vrlo vjerovatne velike akcije novih razaranja jer pizde s brda uvijek tako odgovaraju na svaki vojni poraz,ne znam sta bi to znacajno moglo uci u sarajevo da je bio slobodan taj put

Nekako jedini pravilan nacin deblokade po meni bi bio uspjeh na drugim ratistima i tjeranje velikosrba na potpisivanje povoljnijeg mira nego dejtonskog i mirna kompletna deblokada, svaka ratna deblokada kako god razmislis vodi ka onoj skuplja pita nego tepsija, da bi bilo nekog hajra od deblokade vojnickim putem govna bi se morala rastjerati sa svih polozaja oko grada vrlo brzo i to na desetak kilometara udaljenosti, a to bi onda znacilo oslobodjenje svih opcina i kota u tom prstenu, jer ako bi i malo ostalo po njihovom kontrolom govna bi granatirala do iznemoglosti, a to tjeranje pizdi je bilo naucna fantastika ipak, tako kad se o tom razmisli, stvarno ne znam zasto se islo na tu akciju.

Puno je logicnije bilo kako god skontas s tim potencijalom koji se poslao na deblokadu napasti negdje drugo i s boljim kartama ici za dejtonski sto , do kraja rata oko sarajeva prijetiti ali ne cackati puno da civili i vojska ne gine dzaba, a na drugim ratistima jacati karte.uostalom tako se nesto i uradilo i sarajevo je na taj nacin i deblokirano, ali vojno-politicko vodstvo je sa nepotrebnim rasipanjem potencijala na pokusaju vojne deblokade propustilo puno bolje prilike
exliberal-ex

#1736 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

bach wrote:
crazy_diamond wrote:Nije zavrsena prica, prije referenduma, proglasenja nezavisnosti i medjunardnog priznanja bih nije bila nikakav drzavni subjekt, odluka o tome bila je prava i jedina moguca stvar, sad vidim evo i price da je to glupo i da je kao trebalo cekati s tim,zasto cekati, ko biva nismo bili spremni za rat pa je trebalo cekati,sta cekati, velikosrbi ne bi cekali kao sto nisu uopste cekali ni referendum ni kako ce se ko izjasniti vec su puno prije poceli pripremu za rat i da se nije islo u nezavisnost samo bi im se jos i olaksali i s mirom i u tisini bi napravili genocid jos veci i umjesto 70 posto okupirali bi bez vecih problema 100 posto teritorije bih jer u okviru krnje jugoslavije bilo kakav ozbiljniji otpor bio bi nemoguc

Da se ovo boldirano desilo iz Sarajeva bi pobjegao svako sa dvije zdrave noge i to hitrim korakom. Jedna se stvar zaboravlja kad je ta nesretna deblokada iz 1995. u pitanju. Alija Izatbegović nije želio deblokadu, u smislu probijanja cestovaog koridora, recimo preko Ilidže. Takvo ne što je vojnički bilo moguće, čak i za jednu AR BiH. Probleme je bio sljedećei: Ako bi se otvorio koridor preko Ilidže, iz Sarajeca bi pobjegla većina stanovništva. Ne bi to valjalo, bar su tako razmišljali dedo Alija i debeli Rasim. Zato akcija iz juna 1955. nije bila akcija deblokade, nego akcija "oslobađanja" Sarajeva.

Maloumno i vojnički nezrelo, ali šta ćeš. Takvi su nas ljudi vodili...
Hvalim te boze da nisam jedni koji ovo kaze.....
crazy_diamond

#1737 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

razmjenjivala su se misljenjenja i o onome sta je bilo, i onome sta bi bilo kad bi bilo, i sta je moglo biti i kad nije. sta ja znam, ja sam nesto malo poznovao sarajevsku situaciju, ovdje na forumu na ovoj i drugim temama moglo se dosta toga nauciti od vas branilaca, al kako god saberem i oduzmem, nikako ne mogu da nadjem razlog valja zbog cega se tako insistiralo na toj velikoj operaciji deblokade, nikako mi ne moze u mozak uci kako je nas vrh tako glup potez povukao, dobro im je rekao naser oric pred tu operaciju, mozete uspjeti jedino ako cetnici se ne budu branili i sami odu s tih brda

sta ja znam, ovi moji posavci, heroji i doktori ratovanja koji su prosli ovo zestoko ratiste, i mnoga druga, tako i tu akciju deblokade, ti doktori ratovanja se ne mogu nacuditi kako ih je neko tako glupo poslao tamo oko sarajeva, dok na drugim mjestima cetnicke linije zjape i ogromni prostori prakticno nebranjeni
bach

#1738 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bach »

crazy_diamond wrote:razmjenjivala su se misljenjenja i o onome sta je bilo, i onome sta bi bilo kad bi bilo, i sta je moglo biti i kad nije. sta ja znam, ja sam nesto malo poznovao sarajevsku situaciju, ovdje na forumu na ovoj i drugim temama moglo se dosta toga nauciti od vas branilaca, al kako god saberem i oduzmem, nikako ne mogu da nadjem razlog valja zbog cega se tako insistiralo na toj velikoj operaciji deblokade, nikako mi ne moze u mozak uci kako je nas vrh tako glup potez povukao, dobro im je rekao naser oric pred tu operaciju, mozete uspjeti jedino ako cetnici se ne budu branili i sami odu s tih brda

sta ja znam, ovi moji posavci, heroji i doktori ratovanja koji su prosli ovo zestoko ratiste, i mnoga druga, tako i tu akciju deblokade, ti doktori ratovanja se ne mogu nacuditi kako ih je neko tako glupo poslao tamo oko sarajeva, dok na drugim mjestima cetnicke linije zjape i ogromni prostori prakticno nebranjeni
Da li je tebi poznato da su tokom rata sestre Alije Izetbegovića živjele na Grbavici i da im dlaka sa glave nije falila?
crazy_diamond

#1739 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

bach wrote:
crazy_diamond wrote:razmjenjivala su se misljenjenja i o onome sta je bilo, i onome sta bi bilo kad bi bilo, i sta je moglo biti i kad nije. sta ja znam, ja sam nesto malo poznovao sarajevsku situaciju, ovdje na forumu na ovoj i drugim temama moglo se dosta toga nauciti od vas branilaca, al kako god saberem i oduzmem, nikako ne mogu da nadjem razlog valja zbog cega se tako insistiralo na toj velikoj operaciji deblokade, nikako mi ne moze u mozak uci kako je nas vrh tako glup potez povukao, dobro im je rekao naser oric pred tu operaciju, mozete uspjeti jedino ako cetnici se ne budu branili i sami odu s tih brda

Da li je tebi poznato da su tokom rata sestre Alije Izetbegovića živjele na Grbavici i da im dlaka sa glave nije falila?
jos uvijek su blagdanski dani pa mi se ne pominju necije sestre u negativnom kontekstu :)
crazy_diamond

#1740 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

a i nisu sestre koliko se sjecam alijine bile tamo tako da ne grijesim dusu, mislim svastika mu je bila al ajd, nije to bitno za pricu oko deblokade
klej

#1741 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by klej »

bach wrote:

evo, meni nije poznat taj podatak. ako moze malo detaljnije?
bach

#1742 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bach »

Sarajmen wrote:Taj podatak je iznio Neđo Ševo, jak igrač srpske tajne policije na Grbavici u presretnutom razgovoru sa Jusufom Prazinom sredinom 1992. Transkipt je objavljen u knjizi ''Državne tajne ''.
U tom razgovoru srpski komandanat pita Juku šta će da radi sa Alijinim sestrama koje su "tu".

Kaže Juka: "Ma pobij to"...

:lol: :lol: :lol: :lol:
exliberal-ex

#1743 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

bach wrote:
Sarajmen wrote:Taj podatak je iznio Neđo Ševo, jak igrač srpske tajne policije na Grbavici u presretnutom razgovoru sa Jusufom Prazinom sredinom 1992. Transkipt je objavljen u knjizi ''Državne tajne ''.
U tom razgovoru srpski komandanat pita Juku šta će da radi sa Alijinim sestrama koje su "tu".

za njegova familija nije bila u samcu cijeli rat?
PM72

#1744 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

exliberal-ex wrote:
bach wrote:

za njegova familija nije bila u samcu cijeli rat?
Jašta je ali pod zemljom.Čisto sumnjam u podatak o Alijinim sestrama na Grbavici.Moj komšija Mido mu je bio rođak i znam da se nije plaho okoristio prezimenom.Na početku rata su ga ćuhnuli u štab jer su mislili da mu je Alija minimalno amidža a ono - niđe veze.Njegova kćerka je ona glumica.
crazy_diamond

#1745 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

bach wrote:

Ma nisu ba ljudi alijine sestre, u tom razgovoru juka-nenad gdje dogovaraju poslove ovaj nenad govori juki kakav si sa alijom, ovamo mu je svastika sa kcerkom na grbavici, ne sestre, juka veki nesto u smislu ko im j mater i aliji i njima ne interesuje ga to,koliko se ja sjecam
crazy_diamond

#1746 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

Pricao mi je profesor,koji je bio aljin savjetnik, kako je otpor sarajeva zadivio i samog slobu koji je na opste iznenadjenje u deytonu onako prilicno iznenada pregovarackim stranama lupio ponudu da se sarajevo deblokira tako da federaciji pripadne ovo sto je pripalo osim grbavice,iako je nasa delegacija ocekivala da je najvise sto se moze dobiti status distrikta,prijedlog distrikta koji su i amerikanci forsirali ispocetka, slobo je rekao zasluzili su, iako je stav krajsnika bio da nema teorije
VjecitiStudent

#1747 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by VjecitiStudent »

I na kraju, herojski otpor i tolike žrtve samo da bi na kraju postali vikend naselje domaćih izdajnika i bogatih stranaca

Ovo je zemlja prodata samo jednoj mešetarskoj kompaniji u samo jednom selu kod Sarajeva.

Image
crazy_diamond

#1748 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by crazy_diamond »

vidis sta ti je ironija sudbine,historije i zivota, momci ginu da se koji hektar zemlje oslobodi, padne neka politicka odluka i onda ta zemlja odjednom postane nevazna, srbi koji su nekad govorili kako oko sarajeva i sirom bosne brane evropu od najezde arapa mudzahedina, danas trljaju ruke kad prodaju prađedovinu a arapi su im najpriznatije musterije jer se ne cjenjkaju. kako je krenulo, moglo bi sarajevo zapasti u novu blokadu - gruntovnu
Mister Yes

#1749 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Mister Yes »

Malo je potrajalo (imao dosta posla na poslu) ali evo napokon i ovo da završim:

Image

Link na punu rezoluciju:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... ajanja.JPG

Dakle, još jednom da napomenem, ovo je predratno stanje stanovništva sa ucrtanom ratnom linijom razdvajanja. Korisno je iz razloga što objašnjava kakvi su bili preduslovi za blokadu. Naravno, uz ovaj raspored stanovnika ključnu ulogu su odigrale i neke kasarne JNA te naravno JNA tenkovi i transporteri i ostalo oružje koje su predali Srbima. Ipak, i ovdje se vidi zašto je baš to područje Grbavice, Kovačića i Vraca bilo pod okupacijom a ne recimo Trg Heroja ili Soukbunar. Zašto su pod okupacijom bili Nedžarići, Ilidža i Vogošća a nisu Dobrinja, Alipašino ili Kobilja Glava. Zašto smo mi u startu držali Otes ali i zašto je bilo teško zadržati ga (klin) Itd.

Praktično, u haosu na početku rata malo je ko znao kako se ratuje. Većina stanovnika su bili obični ljudi. Ko je bio gdje većina tu je organizovao ulične straže, barikade/kontrabarikade i zapikalo se šta je čije još početkom aprila s tim što su pripreme za to zapikavanje vršene mjesecima ranije a samo zapikavanje rađeno u martu. Početkom aprila dakle već je svako zapikao svoje gdje je većina. Do maja je linija utvrđena. Nakon toga se samo na par mjesta pomjerila linija (naša oslobađanja na Žuči i brda Mojmilo, njihovo osvajanje Otesa i Aerodromskog).

Kad se pogledaju sela prema Palama vidi se da su to mala sela. Čovjek se pita zašto se tu nije postavila linija dalje prema Palama. A onda čitam blog zbsg.blogger.ba gdje čovjek pripadnik Zelenih beretki objašnjava da su, nakon što su Srbi postavili barikade ispred svojih sela, naši postavili barikade prema njima. I gdje su te barikade postavljene praktično je bila linija čitav rat. Dakle naši kažu "aha, eno ga srpsko selo gore, hajmo postaviti barikadu ovdje". Iz današnje perspektive to može dijelovati besmisleno ali treba se pokušati staviti u tu perspektivu iz marta 92-ge. Srpsko malo selo postavi barikadu na putu ispred svoga sela i teoretski ne bi trebao biti veliki problem napasti ih i pomjeriti barikadu prema Palama (jer je selo malo). Ali ko je u martu 92-ge uopšte pomišljao zapucati i krenuti ofanzivno na neko selo? Bez obzira kako malo bilo. Osim toga, tu je bila JNA koja se svako malo postavljala kao da "razvađa" a u stvari ispred barikada.

Zadnjih mjesec dana intenzivno čitam sve moguće teme o ratu (zato malo pišem). I na ovom forumu i na drugim forumima i na blogovima. Sad mi je sve u glavi leglo i potpuno mi je jasno kako su se stvari na početku dešavale baš tako kako su se dešavale. Koliki je to haos bio. Kakve su se sve igre i igrice igrale. Ali na kraju sve je zaista maksimalno logično i uvijek u skladu sa ljudskom prirodom.

Ono što mi je također palo na pamet je kako bi u slučaju novog rata sve bilo toliko drugačije. Danas bi linije u startu bile poznate (entitetska linija) bez neprijateljskih kasarni u unutrašnjosti, bez haosa ko je gdje uspostavio kontrolu u startu, bez ilegale (jer su u svim tijelima i anamooni), bez tada toliko prisutnih sumnji tipa "JNA će nas braniti" i slično. Jedino što bi čini mi se bilo isto je što bi opet imali neke mitinge za mir onog naivnijeg dijela populacije. :kiss:
Last edited by Mister Yes on 02/10/2015 21:25, edited 1 time in total.
PM72

#1750 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

ovdje se vidi zašto je baš to područje Grbavice, Kovačića i Vraca bilo pod opsadom a ne recimo Trg Heroja ili Soukbunar. Zašto su pod opsadom bili Nedžarići, Ilidža i Vogošća a nisu Dobrinja, Alipašino ili Kobilja Glava.
On di adr hend...što bi rek'o Ivica Dačić,blago tebi kad imaš vremena glupostima i lažima se zamajavati.Ispade da sam ja na Trgu Heroja držao u opsadi Grbavicu? Najradije bih ti sad pomenuo sve u familiji ali dobiću ban,ne isplati se.
Post Reply