USA fan page
-
Avetinho
#1726 Re: USA fan page
Nosaricu je murija nekad dobro nazilagu.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1727 Re: USA fan page
izgleda da je bilo pendrečenja po belim bubrezima

- nosara
- agnostic_front
#1730 Re: USA fan page
nosara, je li to namjerno ideš u Banoviće, da te nema ako ne daj Bože kojim slučajem danas Sarajevo pobijedi? 
- nosara
#1731 Re: USA fan page
Nigdje ja ne idem...agnostic_front wrote:nosara, je li to namjerno ideš u Banoviće, da te nema ako ne daj Bože kojim slučajem danas Sarajevo pobijedi?
- Fantassin
#1733 Re: USA fan page
nosara wrote:Nigdje ja ne idem...agnostic_front wrote:nosara, je li to namjerno ideš u Banoviće, da te nema ako ne daj Bože kojim slučajem danas Sarajevo pobijedi?
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#1734 Re: USA fan page
Nema potrebe za cinizam i ironiju kada pricamo o stotinama hiljada nevinih civilnih zrtava. Sve to sto si nabrojao je bilo ali to je radila Japanska VOJSKA a ne CIVILI koje su ovi pobili. Dakle ratni zlocin nezapamcen u novijoj istoriji.General War wrote:Jes vala, mogli su ameri bombardovati, laserski navodjenim bombama, GPS, krstarecim...ali nee, atomska pa poravnjajUnscarD wrote:Pa sto nisu gadjali neprijatelja a ne sravnili sa zemljom 2 grada puna CIVILA ? Ratni zlocin, vjerovatno najgori u istoriji covjecanstva.Stoner wrote:Rokanje atomskim bombama nije zlocin pogotovo ako iste koristis da pobijedis neprijatelja koji ti raznosi luke pilotima samoubicama.Sve je CNN kriv, da nije lagao kako japanci taru od Indokine preko pacifika da kamen na kamenu ne ostaje, nebi smjeo truman bacat A bombe ko pomahnitao...
- Fantassin
#1735 Re: USA fan page
Nego moze li ko meni spomenuti jedan rat koji je vodjen pravicno i po "pravilima" ? Po pravilu je kako raste intenzitet rata tako opada broj odrednica koje se postuju.. sa svih strana.. a neko sanjanje o zakonima,pravilima i pravima u ratu mozete ostaviti za skolske debate.
-
UnscarD
#1736 Re: USA fan page
Ja uopste ne pricam o tome da li je rat pravedan ili nije i da li se postuju pravila ili ne, ja samo isticem cinjenicu da je bacanje bombe bio ratni zlocin za koji niko nije odgovorao i da je javnosti ponudjena drugacija interpretacija kako bi zapadnjaci lakse spavali. Poenta mog pisanje jeste da stvari nazovu pravim imenom a u ovom slucaju jedini pravi naziv je stravican zlocin SAD-a protiv civilnog stanovnistva Japana. Nesto za sta bi da je pravde na svijetu kao sto je nije, nego trebao da odgovara. No, posto zlocin nije zlocin kada ga pocini pobjednik, tako i USA najcesce prolaze nekaznjeno, sto i nije toliki problem koliki je to sto se na ovaj nacin kreira mitska istorija Orvelijanskog modela a na koju ja licno nikada nisam niti cu ikada pristajati.Fantassin wrote:Nego moze li ko meni spomenuti jedan rat koji je vodjen pravicno i po "pravilima" ? Po pravilu je kako raste intenzitet rata tako opada broj odrednica koje se postuju.. sa svih strana.. a neko sanjanje o zakonima,pravilima i pravima u ratu mozete ostaviti za skolske debate.
Cak je i dobitnik pulicerove nagrade za knjigu Pravljenje atomske bombe Richard Rhodes promjenio svoje misljenje i njegovo poslednje stalajliste jeste da je Japan kapitulirao zbog ulaska Sovjetskog Saveza koji je par dana nakon bombe bacena na Hiroshimu objavio rat Japanu. Kao sto dokazano, prave razmjere stete Japan nije mogao da zna u tim danima neposredno nakon bombi ali je za Sovjetsku objavu rata i te kako znao kao sto je i znao da to znaci brzi i bolan kraj.
Evo interesantan clanak koga tema zanima :
http://www.boston.com/bostonglobe/ideas ... surrender/
- Fantassin
#1737 Re: USA fan page
Valjda nebi bilo zlocina da je Amerika izvrsila kopnenu invaziju sa par miliona mrtvih.....
A naravno Japanci se prepali kad su culi da su Rusi proglasili rat... djes na Rusiju
i odma se predali... ko veli sa Amerima je lako al djes sa Rusima 
A naravno Japanci se prepali kad su culi da su Rusi proglasili rat... djes na Rusiju
- JohnnyS
#1739 Re: USA fan page
O bogtemilimazo, Japan se predao zbog Rusa... Ovo je za psihijatrije već, nije ovo obično idolopoklonstvo, već i gubitak doticaja s realnošću...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1740 Re: USA fan page
Pa Japan nije napao ni kad je njemacka vojsk,a operacijom Barbarosa, dosla do kote gdje se vidi Kremlj obicnim durbinomJohnnyS wrote:O bogtemilimazo, Japan se predao zbog Rusa... Ovo je za psihijatrije već, nije ovo obično idolopoklonstvo, već i gubitak doticaja s realnošću...
-
UnscarD
#1741 Re: USA fan page
Pa kada ne bi ucio istoriju sa History Kanala nego kada bi nesto procitao u zivotu na tu temu, mozda bi ti neke stvari bile jasnije.JohnnyS wrote:O bogtemilimazo, Japan se predao zbog Rusa... Ovo je za psihijatrije već, nije ovo obično idolopoklonstvo, već i gubitak doticaja s realnošću...
Ovo ne kazem ja nego profesor Univerziteta Kalifornije Tsuyoshi Hasegawa :
http://www.history.ucsb.edu/people/pers ... ount_id=35
U svojoj knjizi :
http://www.amazon.com/Racing-Enemy-Stal ... 0674022416
Koja mu je osnov za predavanja na ovu temu
-
UnscarD
#1742 Re: USA fan page
Pa nije bas tako simplifikovano. Japanski vrh nije ni iz bliza bio fanatican i lud kako se to zeli predstaviti javnosti. Ljudi su kada su shvatili da su rat izgubili, pokrenuli diplomatsku inicijativu preko Moskve i Staljina sa ciljem da poptisu kapitulaciju ali se nadajuci da ce dajuci Sovjetima odredjene teritorije u Aziji, uspjeti da izlobiraju Sovjetski uticaj koji bi onda nagovorio USA da im odrzi cara u provizornoj ulozi kao i da imaju odredjeni stepen autonomne interne organizacije u pojedinim oblasima upravljanja drzavom. Nakon Hiroshime, poslali su ponovo svoje prijedloge Sovjetima sa molbom da stvari ubrzaju. Kao odgovor iz Sovjetskog Saveza su dobili objavu rata. Odmah nakon toga potpisuju bezuzlovnu kapitulaciju jer su iscrpili sve druge opcije.Fantassin wrote:Valjda nebi bilo zlocina da je Amerika izvrsila kopnenu invaziju sa par miliona mrtvih.....
A naravno Japanci se prepali kad su culi da su Rusi proglasili rat... djes na Rusijui odma se predali... ko veli sa Amerima je lako al djes sa Rusima
Ima hiljade clanaka na temu zasto bombardovanje nijebilo presudno za kapitulaciju. To su jednostavno bajke za (povrsne) zapadne konzumente cak i upakovane da reflektuju zapdne "demokratske" vrijednosti pa je tako osnovna ideja bila da je Japanski vrh, vidjevsi velike zrtve, sprijecio dalji masakr sopstvenog naroda potpisujuci kapitulaciju. Tako bi valjda uradila zapadna vlada i to je nestro sto zapadni konzument moze da proguta, prepozna i da razumije. To sto vojsku Japana smrt svog naroda nikada nije previse uzbudjivala (pa ni u slucaju Hiroshime i Nagasakija koje direktni svijedoci i dokumenti opisuju kao - ZABRINJAVAJUCU a niposto kao nesto sto moze i treba da utice na uslove predaje) jer su vladali na drugim principima, to naravno nema potrebe da se objasnjava. Svakako je pitanje da li bi shvatili.
U stvarnosti Staljin je samo zavlacio Japance i davao im lazne signale oko tih potencijalnih diplomatskih manevara a istovremno je ubrzano pripremao vojsku za sveopsti napad na Japan. Japan je vec tada bio samo pijun u igri izmedju SAD i SSSR-a. Tu partiju je SAD dobio. Doduse pocinivsi usput strasan ratni zlocin.
- JohnnyS
#1743 Re: USA fan page
Japanci mogu samo Budi zahvaljivati što su Rusi bili nesposobni da bez špijunaže naprave atomsku bombu, jer da su Rusi imali u arsenalu atomsko oružje, a znajući njihove suptilne metode i sklonost moralnom ratovanju, nakon sovjetkse objave rata japansko otočje bi bilo toliko izbušeno, da bismo sad pričali o japanskim atolima...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1744 Re: USA fan page
I on nekome prica o bolesti 
-
Avetinho
#1745 Re: USA fan page
Cekaj da sumiram ovo trabunjanje.
Nije Japan kapitulirao zbog beznadja protiv americkih A-bombi, nego sto su im tri dana kasnije Rusi objavili rat, pa su se htjeli Staljinu predati.
Tako da su se onda predali Amerima da ne bi pali u ruke Rusima, kojima su prvo htjeli pasti u ruke, ali se ne zna zasto nisu.
Nije Japan kapitulirao zbog beznadja protiv americkih A-bombi, nego sto su im tri dana kasnije Rusi objavili rat, pa su se htjeli Staljinu predati.
Tako da su se onda predali Amerima da ne bi pali u ruke Rusima, kojima su prvo htjeli pasti u ruke, ali se ne zna zasto nisu.
- JohnnyS
#1746 Re: USA fan page
Avetinho wrote:Cekaj da sumiram ovo trabunjanje.
konzumeristu...
-
UnscarD
#1747 Re: USA fan page
Procitaj ponovo...samo sporije. Znam ja da je ovo kompleksna tema ali nemoj da odustajes na prvuAvetinho wrote:Cekaj da sumiram ovo trabunjanje.
-
UnscarD
#1748 Re: USA fan page
Sta bi Rusi uradili da su mogli (odnosno Sovjeti) ostaje u sferi nagadjanja. Ono sto je cementirano u istoriji jeste RATNI ZLOCIN SAD-a nad civilnim stanovnistvom Japana.JohnnyS wrote:Japanci mogu samo Budi zahvaljivati što su Rusi bili nesposobni da bez špijunaže naprave atomsku bombu, jer da su Rusi imali u arsenalu atomsko oružje, a znajući njihove suptilne metode i sklonost moralnom ratovanju, nakon sovjetkse objave rata japansko otočje bi bilo toliko izbušeno, da bismo sad pričali o japanskim atolima...
- JohnnyS
#1749 Re: USA fan page
Nije, jer nema nijedne presude za ratni zločin. Isto kao što ja mogu sad pričati da je Crvena armija horda seksualnih manijaka zbog stotina tisuća silovanih Njemica i Austrijanki, ali s obzirom na manjak sudskih presuda, ne mogu pričati o tome, a kamoli o cementu i istoriji...UnscarD wrote:Sta bi Rusi uradili da su mogli (odnosno Sovjeti) ostaje u sferi nagadjanja. Ono sto je cementirano u istoriji jeste RATNI ZLOCIN SAD-a nad civilnim stanovnistvom Japana.JohnnyS wrote:Japanci mogu samo Budi zahvaljivati što su Rusi bili nesposobni da bez špijunaže naprave atomsku bombu, jer da su Rusi imali u arsenalu atomsko oružje, a znajući njihove suptilne metode i sklonost moralnom ratovanju, nakon sovjetkse objave rata japansko otočje bi bilo toliko izbušeno, da bismo sad pričali o japanskim atolima...
-
Avetinho
#1750 Re: USA fan page
Ako sam ne vidis nelogicnosti u svom tumacenju japanske kapitulacije, niko ti tu ne moze pomoci.UnscarD wrote:Procitaj ponovo...samo sporije. Znam ja da je ovo kompleksna tema ali nemoj da odustajes na prvuAvetinho wrote:Cekaj da sumiram ovo trabunjanje.