Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
animals

#1726 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Bujrum majstore wrote: Istog roda jesmo al ne bih rekao da smo pokvareni, vise smo podlozni svemu i svacemu
tj. nas mozak radi na tom principu.
Nas mozak radi na principu, kako sebe zastititi,a drugoga zajebati :D
Bujrum majstore

#1727 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

animals wrote:
Bujrum majstore wrote: Istog roda jesmo al ne bih rekao da smo pokvareni, vise smo podlozni svemu i svacemu
Pregonis. :D
Sebe stitimo svakako al moze to i bez ugrozavanja drugih.
animals

#1728 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Bujrum majstore wrote:
animals wrote:
Pregonis. :D
Sebe stitimo svakako al moze to i bez ugrozavanja drugih.
Ne pregonim..samo promatram djeciju psihu..od toga sve pocinje..
Bujrum majstore

#1729 Re: Zašto je potrebna religija?

animals wrote: Ne pregonim..samo promatram djeciju psihu..od toga sve pocinje..
Gledajuci djecu (ne svu, vecinu) to izgleda tako jer djeca nemaju dovoljno razvijenu svijest,
odgovornost za svoje postupke i moral
te su u stanju bas zajebati nekoga da bi sebi uzitak pricinili, slazem se. :D
No mi rasteno, sazrijevamo te se i ta oholost moze solidno suzbiti. :)
Kroksica

#1730 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kroksica »

Bujrum majstore wrote:
Kroksica wrote: Ma taj je Šija.
Ma taj je musliman, pa ti vidi. :D
Neko je nedavno tvrdio da Sije nisu muslimani...pa ti vidi.
animals

#1731 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Bujrum majstore wrote:
Gledajuci djecu (ne svu, vecinu) to izgleda tako jer djeca nemaju dovoljno razvijenu svijest,
Moze..samo jedan od nekoliko decimala to uspije..toliko je rijetkost, nesto kao vrste koje izumiru..
Bujrum majstore

#1732 Re: Zašto je potrebna religija?

animals wrote:
Bujrum majstore wrote:
Moze..samo jedan od nekoliko decimala to uspije..toliko je rijetkost, nesto kao vrste koje izumiru..
Moze i tako al to nije stvar ni roda ni vrste nego okoline. :-D
animals

#1733 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

[quote="Bujrum majstore"]

Ima nesto i u genima kamenim..ne mozes to kontrolisati
Bujrum majstore

#1734 Re: Zašto je potrebna religija?

animals wrote:
Bujrum majstore wrote:

To je opstanak, to smo se slozili ranije. :-D
Biti kreten je nesto drugo i nema veze sa genetikom.
animals

#1735 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Bujrum majstore wrote:
animals wrote:
Bujrum majstore wrote:

To je opstanak, to smo se slozili ranije. :-D
Biti kreten je nesto drugo i nema veze sa genetikom.
Kreten se radja..
Bujrum majstore

#1736 Re: Zašto je potrebna religija?

animals wrote:
Kreten se radja..
Kao, imas genetske predispozicije da budes kreten?
Daj molim te. :-D
Mozes se roditi u kretenskoj okolini i eventualno pokupiti od njih kretenizam.
Mozes se roditi u kretenskoj okolini, otici kao djete negdje drugo i ne biti eventualno kreten.
I obratno.
animals

#1737 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Bujrum majstore wrote:
animals wrote:
Kreten se radja..
Mozes se roditi u kretenskoj okolini, otici kao djete negdje drugo i ne biti eventualno kreten.
I obratno.
Znaci..poenta je u ...mozes...ako imas predispozicije :D
Lopov-eliminator

#1738 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Janjicar wrote:
Bujrum majstore wrote:
Janjicar wrote:[quote="Bujrum majstore"
Mene si citirao i sad ispade da ja trebam dati odgovor na nesto oko cega ljudi pisu decenijama naucne radove?
Imaj milosti pa se informisi, citaj al trebat ce vremena. :)[/quote
Krscanstvo ima stav oko toga, Islam ima stav oko toga a ateizam ?
Ili to nije moglo stat u dvije knjige i dva extra prirucnika ?
Jes vala, tamo je objasnjeno sve, do bola.
Mislim....
Stav Krscanstva i Islama po tome je ala ovaj...moj amidza Nurko nekad davno opalio specijalnom sjekirom
od nesta (ne zna niko sta) i tako je sve nastalo. Ne zna niko mog amidzu Nurku, ne znam ga ni ja al eto,
tako ti je sve nastalo.
Ne trazi se ovdje stav nego informacije, traganje, razmisljanje.
Ponovo mi nisi naveo stav ateizma ?
Problem kod diskusije s Vama ateistima je taj sto vi diskreditujete poslanike ili svete knjige, bio to Muhammed a.s ili Isa a.s, bio to Kur'an ili Biblija. Znaci ako sam ja vjernik citam tu knjigu i vjerujem u ono sto pise u njoj, ti kao nevjernik ne mozes meni reci nije to tako bez da mi ponudis neko svoje objasnjenje odnosno tvoj stav.
Janjicar, uopšte ne shvataš u čemu je stvar. Ko kaže da neki pokret, religija, nevažno, obavezno MORA imati stav o nastanku univerzuma da bi ga se smatralo validnim?

Iz priloženog je očigledno da ni ne znaš uopšte šta znači biti ateista čim pitaš za stav ateizma, kao da je ateizam neka religija pa isti mora imati nekakav zvanični, unificirani stav. Ajde me prosvijetli šta to znači "stav ateizma" po tom pitanju?

Nije neko ateista zato što ima drugačiji stav o nastanku svega što si nabrojao, nego zato što stavovi iz religija nisu dokazani, a stavovi iz religija zasnivaju se na vjerovanju.

Zar ne možeš svoju religiju posmatrati odvojeno od neke druge religije ili uvjerenja da vidiš je li tačna ili nije?

Ispade sad da je ateizam kao nevalidan jer ne nudi odgovore o nastanku univerzuma a tvoja religija kao nudi. Nepostojanje odgovora od strane ateizma ne znači automatski da je odgovor koji nudi tvoja religija tačan. Ne možeš validnost nečega potvrditi negiranjem nečeg drugog.

Npr. teorija evolucije vs inteligentni dizajn, imali priču na prethodnim stranama. Netačnost teorije evolucije ne potvrđuje tačnost inteligentnog dizajna i obrnuto.
Last edited by Lopov-eliminator on 06/09/2014 01:28, edited 1 time in total.
Bujrum majstore

#1739 Re: Zašto je potrebna religija?

animals wrote:
Bujrum majstore wrote:
animals wrote:
Kreten se radja..
I obratno.
Znaci..poenta je u ...mozes...ako imas predispozicije :D
Svi ih onda imamo, predajem se. :D
Bujrum majstore

#1740 Re: Zašto je potrebna religija?

Janjicar wrote: Ponovo mi nisi naveo stav ateizma ?
Problem kod diskusije s Vama ateistima je taj sto vi diskreditujete poslanike ili svete knjige, bio to Muhammed a.s ili Isa a.s, bio to Kur'an ili Biblija. Znaci ako sam ja vjernik citam tu knjigu i vjerujem u ono sto pise u njoj, ti kao nevjernik ne mozes meni reci nije to tako bez da mi ponudis neko svoje objasnjenje odnosno tvoj stav.
Ma pazi nesto, nije to stvar jedne knjige i dal vjerujes sta pise u njoj, procitao sam ja tonu knjiga koje nisam prihvatio a nisu religijske uopste,
skakljivost religija su knjige koje su navodno od Boga, stvoritelja i kao takve ne smiju biti tema razmatranja, ispitivanja
i debate tj. odmah su diskreditovane, uvreda i tome sl.
Ti meni nudis jednu knjigu kao stav, ja tebi ne nudim jednu, ima ih tona i to nisu stavovi kao takvi.
Leo_alfa

#1741 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote:A imam jedno pitanje za ateiste....Da li ste upoznali vjernike u kojim jednostavno vidite, a da ni sami ne znate objasniti kako, ali u svemu sto cine da iz njih zraci neki smiraj....stalno uzimate negativne primjere, pa reko da vidim da li prepoznate pozitivne?
Ja jesam vjernik ali nekad upoznam neke bolje od sebe :D i vidim taj smiraj....
Ako misliš na forum nisam! Uživo jesam ali su bili Hare Krišna. :lol:
:thumbup:
Leo_alfa

#1742 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

Janjicar wrote:
Bujrum majstore wrote:
Towelie wrote: Ili, zasto se neki ateista ogranici na ateizam samo?
Legendo, ateizam nije jedna knjiga i par extra prirucnika, halali. :)
Pitanje za ateiste kako je nastao svijet ? Kosmos ? Univerzum ?
hvala unaprijed
Slucajno.
Leo_alfa

#1743 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

Bujrum majstore wrote: Elem, svrha?
Nema je, nista nije sa svrhom postavljeno, ni galaksije, ni asteriodi, ni drvo pa ni covjek.
Dal me ovakvo poimanje stvari cini losim?
Tesko.
Ja sve svoje napore dajem da ne ucinim zlo nikome, ni ljudima, ni zivotinjama, ni onom drvetu od ranije,
do asteroida ne mogu dobaciti.
To sam naucio od roditelja, rodbine, okoline i ucim i dan danas tj. da pozitivne akcije donose pozitivne reakcije,
nekad krotkorocno a nekad dugorocno.
Negativnost me ne zanima.
Sad ces ti mozda reci da ja nisam duhovan i ok, ja cu prihvatiti tvoju ocijenu iz tvoje perspektive. :-D
:thumbup:
Samo se ne bih u potpunosti slozio da je nema nikako.
sigh

#1744 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

@Chagalj :lol: Koliko si samo ignorantan, pa hajde mi daj onda objasnjenje jedno. Zasto je sudija presudio protiv ID-a ako je to nauka ? Sudija je bio republikanac, kriscanin i dobar prijatelj sa Bush-om. Znamo njegova gledista na religiju. Mozda je sudija ipak bio profesionalac i objektivan :wink: Znas da je dobijao pritnje smrcu odmah nakon objavljivanja presude ? Znas li da nema naucnika ateista koji podrzavaju ID ? Znas li da su jedini ateisti koji tvrde da ne treba odmah odbacivati ID dvojca filozofa ? Znas li uopste zasto taj primjer sa kravatom ? Ljudi su bez sumnje pokazali da postoje u prirodi sistemi sastavljeni slicno poput flagele, sa istim sastojcima ali drugacijom funkcijom :wink: Po tebi je dokaz u nauci misolovka :D Kazem ti, ok su tvoja religijska uvjerenja i postujem tvoju zelju da napravis sebi smisla od ovog svega ali sporiti evoluciju je smijesno. Ja ne vjerujem u evoluciju, to je istina koja je takva kakva jest. Negirati stvarnost i znanje je idiotski :)
Leo_alfa

#1745 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Leo_alfa »

Janjicar wrote: Ponovo mi nisi naveo stav ateizma ?
Naravno da mozes reci da nesto nije kako se predstavlja, ako je to nesto nelogicno. Tako da bez dodatnog objasnjenja mozes ukazati nekome da samo to ubjedjenje nema smisla.
sigh

#1746 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

I nekad steknem utisak da su vjernici misljenja da ateisti nemaju smisla u zivotu, da nemaju stvari koje ih ispunjavaju, da se ne bore za neka uvjerenja. Lijepa stvar ateizma je odgovorost koju nosi za prozivljavanje kvalitetnog zivota. Vjerujem i ja u neke ideje ali one nemaju veze sa natprirodnim.I Kontradiktornost religije je nevjerovatna. Varate se ako mislite da ateisti ne poznaju religiju i ne razumiju je. Prije nego sto sam postao ateista, dugo vremena sam pokusavao objasniti sebi svijet kroz religiju, citao o svojoj maticnoj religiji te izucavao ostale da bi mi se nakon par godina desila promjena paradigme u kojoj sam ucio obrazac religije i nepotrebnost iste covjeku. Nemojte se takodjer varati da sam samo povrsno poznavao religiju. Kopcao sam i sve zahtjevne koncepte vjere kao npr. o sudbini ali na kraju opet nije imalo smisla. Neko je spomenuo da jako mali broj ljudi razumije vjeru. Zasto nam je potrebna onda ? :wink:
Chagalj

#1747 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

sigh wrote:@Chagalj :lol: Koliko si samo ignorantan, pa hajde mi daj onda objasnjenje jedno. Zasto je sudija presudio protiv ID-a ako je to nauka ? Sudija je bio republikanac, kriscanin i dobar prijatelj sa Bush-om. Znamo njegova gledista na religiju. Mozda je sudija ipak bio profesionalac i objektivan :wink: Znas da je dobijao pritnje smrcu odmah nakon objavljivanja presude ? Znas li da nema naucnika ateista koji podrzavaju ID ? Znas li da su jedini ateisti koji tvrde da ne treba odmah odbacivati ID dvojca filozofa ? Znas li uopste zasto taj primjer sa kravatom ? Ljudi su bez sumnje pokazali da postoje u prirodi sistemi sastavljeni slicno poput flagele, sa istim sastojcima ali drugacijom funkcijom :wink: Po tebi je dokaz u nauci misolovka :D Kazem ti, ok su tvoja religijska uvjerenja i postujem tvoju zelju da napravis sebi smisla od ovog svega ali sporiti evoluciju je smijesno. Ja ne vjerujem u evoluciju, to je istina koja je takva kakva jest. Negirati stvarnost i znanje je idiotski :)
Znas li da nema naucnika ateista koji podrzavaju ID ?
a jeli stvarno :D

DNA kao dokaz za inteligentni dizajn

Ljudi su bez sumnje pokazali da postoje u prirodi sistemi sastavljeni slicno poput flagele, sa istim sastojcima ali drugacijom funkcijom
koji ? osim virusa koji ima umjesto propelle iglu sa kojom ubrizgava otrov
sigh

#1748 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

="Chagalj"]
sigh wrote:@Chagalj :lol: Koliko si samo ignorantan, pa hajde mi daj onda objasnjenje jedno. Zasto je sudija presudio protiv ID-a ako je to nauka ? Sudija je bio republikanac, kriscanin i dobar prijatelj sa Bush-om. Znamo njegova gledista na religiju. Mozda je sudija ipak bio profesionalac i objektivan :wink: Znas da je dobijao pritnje smrcu odmah nakon objavljivanja presude ? Znas li da nema naucnika ateista koji podrzavaju ID ? Znas li da su jedini ateisti koji tvrde da ne treba odmah odbacivati ID dvojca filozofa ? Znas li uopste zasto taj primjer sa kravatom ? Ljudi su bez sumnje pokazali da postoje u prirodi sistemi sastavljeni slicno poput flagele, sa istim sastojcima ali drugacijom funkcijom :wink: Po tebi je dokaz u nauci misolovka :D Kazem ti, ok su tvoja religijska uvjerenja i postujem tvoju zelju da napravis sebi smisla od ovog svega ali sporiti evoluciju je smijesno. Ja ne vjerujem u evoluciju, to je istina koja je takva kakva jest. Negirati stvarnost i znanje je idiotski :)
Znas li da nema naucnika ateista koji podrzavaju ID ?
a jeli stvarno :D

DNA kao dokaz za inteligentni dizajn

Ljudi su bez sumnje pokazali da postoje u prirodi sistemi sastavljeni slicno poput flagele, sa istim sastojcima ali drugacijom funkcijom
koji ? osim virusa koji ima umjesto propelle iglu sa kojom ubrizgava otrov
Eh to je to. To je pravi primjer ignorantskog odnosa. Cuj "samo" . Odbaci sto ne ide u prilog onome sto ti zelis i proglasi ga kao "samo" te ignorisi postojanje tog "samo". Ima primjera malih milion. Intelegenti dizajn je samo jedan od propalih pokusaja obaranja evolucije.
Rekao sam naucnik ateista :wink: Daj nekog elitnog naucnika koji tvrdi da je ID ispravan s tim da je to pokazao kroz dokaze ?Ne kroz metafore, analogije ili nedostatkom imaginacije ?

Pitao sam te konkretno prvo pitanje? Zasto je sudija presudio protiv ucenja ID-a u skolama ?
NIN

#1749 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Chagalj wrote:
NIN wrote: Pa skoro 5/6 stanovnistva planete smatra da je njihova religija bolja od islama. :D
problem je sto vecina tij 5/6 stanovnista nisu upoznati sa islamom, i onda je lahko vjerovati da je njegova vjera najispravnija
Eno ga sad, a kad pricamo o plemenima Amazone i sta ti ja znam, onda se argumentuje kako je Alah slao poslanike svim narodima kroz istoriju. :-)
šatirana_ljubičica

#1750 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by šatirana_ljubičica »

NIN wrote:
Chagalj wrote:
NIN wrote: Pa skoro 5/6 stanovnistva planete smatra da je njihova religija bolja od islama. :D
problem je sto vecina tij 5/6 stanovnista nisu upoznati sa islamom, i onda je lahko vjerovati da je njegova vjera najispravnija
Eno ga sad, a kad pricamo o plemenima Amazone i sta ti ja znam, onda se argumentuje kako je Alah slao poslanike svim narodima kroz istoriju. :-)
Islam je došao sa poslanikom Muhammedom a.s.
Locked