Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
JanuaryJones wrote:Ima li ko stručan da objasni zašto je ruta okolo preko Alpa a ne drito preko Lyona za Dusseldorf?
nisam strucnjak
ali kazu na tv nesto kao nije neobicno da se leti malo istocnije (novinar pita isto)
inace malo aviona leti pravlinijski, valjda i guzva ima neke veze.
ne radi im www
Ima gužva veze a zaboravljaju se još dvije stvari:
1. Zemlja nije ravna
2. Zemlja se vrti
Prema tome, ne možeš letjeti ravno nego je to uvijek neka parabola a sve i da možeš letjeti ravno - nakon neka npr. dva sata leta koliko ugrubo treba od Barcelone do Düsseldorfa ne bi sletio u Düsseldorf nego 1/12 planete Zemlje istočnije jer je u ta dva sata dok si ti bio na nebu Düsseldorf otišao toliko prema zapadu. Sletio bi možda u Kijev ili Minsk ili šta je već dvije vremenske zone od Düsseldorfa...
Ustvari, griješim i ja. I avion na 40,000 stopa je u Zemljinom gravitacionom polju ali pretpostavljam da je taj utjecaj dosta manji nego na tlu. Tako da nisu u pitanju toliko velike vrijednosti ali u svakom slučaju postoje i avion ih mora u putanji nekako kompenzirati.
hrasno38 wrote:Nekako u svim izvjestajima skroz slabo se spominje ili se namjerno izbjegava spomenuti mogucnost terorizma. A najjednostvnijom logikom ako avion u komadu pada 8 minuta pilot bi trebao da tih 8 minuta ima mogucnost komunikacije sa kim treba da ima. Ako je avion eksplodirao na toj visini to je vec onda druga prica a avion ne eksplodira tek onako iz cista mira. Za 8 minuta svi putnici su mogli prozvati mobilnim telefonima ako je avion sve do zemlje bio u jednom komadu. Dakle meni lici da je on eksplodirao u zraku i mozda se prepolovio i u tom slucaju nije bilo sanse ni za kakvu komunikaciju.
Svi piloti se treniraju da prvo upravljaju avionom, lete, pa onda komuniciraju zato i važi pravilo prvo "upravljalj pa komuniciraj".
Poslušaj recimo audio snimak prinudnog sletanja na Hudson River 2009. godine, pilot govori vrlo malo i vrlo vrlo direktno.
Ridjobrki wrote:Ustvari, griješim i ja. I avion na 40,000 stopa je u Zemljinom gravitacionom polju ali pretpostavljam da je taj utjecaj dosta manji nego na tlu. Tako da nisu u pitanju toliko velike vrijednosti ali u svakom slučaju postoje i avion ih mora u putanji nekako kompenzirati.
uglavnomja wrote:
ovo za nepravolinijsku rutu leta, ima ovaj link, samo mrdnite misem po karti pa cete vudjeti da ni jedan let nije pravoljinski. ovo je slicna lowcost kompanija
JanuaryJones wrote:Ima li ko stručan da objasni zašto je ruta okolo preko Alpa a ne drito preko Lyona za Dusseldorf?
nisam strucnjak
ali kazu na tv nesto kao nije neobicno da se leti malo istocnije (novinar pita isto)
inace malo aviona leti pravlinijski, valjda i guzva ima neke veze.
ne radi im www
Ima gužva veze a zaboravljaju se još dvije stvari:
1. Zemlja nije ravna
2. Zemlja se vrti
Prema tome, ne možeš letjeti ravno nego je to uvijek neka parabola a sve i da možeš letjeti ravno - nakon neka npr. dva sata leta koliko ugrubo treba od Barcelone do Düsseldorfa ne bi sletio u Düsseldorf nego 1/12 planete Zemlje istočnije jer je u ta dva sata dok si ti bio na nebu Düsseldorf otišao toliko prema zapadu. Sletio bi možda u Kijev ili Minsk ili šta je već dvije vremenske zone od Düsseldorfa...
Po toj tvojoj logici avion iz npr Sarajeva za Pariz nikad ne bi doletio, a iz Pariza bi mu bilo dovoljno samo da se podigne, lebdi sat vremena i eto ga nad Sarajevom...
Pravi razlog zašto leti krivolinijski na ovoj ruti su već uspostavljeni međunarodni koridori za civilni promet koji zaobilaze ogromne površine zabrane letova unutar kojih su vojna postrojenja i nuklearne elektrane a u francuskoj i njemačkoj ih ima jako puno
neki wrote:
Po toj tvojoj logici avion iz npr Sarajeva za Pariz nikad ne bi doletio, a iz Pariza bi mu bilo dovoljno samo da se podigne, lebdi sat vremena i eto ga nad Sarajevom...
Pravi razlog zašto leti krivolinijski na ovoj ruti su već uspostavljeni međunarodni koridori za civilni promet koji zaobilaze ogromne površine zabrane letova unutar kojih su vojna postrojenja i nuklearne elektrane a u francuskoj i njemačkoj ih ima jako puno
Po tvojoj logici Zemlja je ravna i ne vrti se?
Ako si čitao šta sam napisao lijepo si latiničnim štampanim slovima mogao pročitati da te pojave imaju određenog efekta koji se kombiniraju sa određenim drugim razlozima prema kojima se određuju rute.
I da, kad bi avion mogao lebdjeti na jednom mjestu ispod njega bi promicala mjesta i gradovi ali je logičnije, brže i isplatnije pokrenuti 'ticu ka željenoj destinaciji. Sad ti reci da letovi od zapada ka istoku ne traju kraće od onih u kontra smjeru.
neki wrote:
Po tvojoj logici Zemlja je ravna i ne vrti se?
Ako si čitao šta sam napisao lijepo si latiničnim štampanim slovima mogao pročitati da te pojave imaju određenog efekta koji se kombiniraju sa određenim drugim razlozima prema kojima se određuju rute.
I da, kad bi avion mogao lebdjeti na jednom mjestu ispod njega bi promicala mjesta i gradovi ali je logičnije, brže i isplatnije pokrenuti 'ticu ka željenoj destinaciji. Sad ti reci da letovi od zapada ka istoku ne traju kraće od onih u kontra smjeru.
Traju ali je to na kontinentalnim letovima zanemarivo. Avion koji iz Barcelone krene za Düsseldorf pravolinijski u najgorem slučaju doći će u Keln, nema govora o kievu. Uticaj zemljinog gravitacijskog polja je i na avione ogroman a po tvojoj teoriji o kievu on ne postoji
neki wrote:
Traju ali je to na kontinentalnim letovima zanemarivo. Avion koji iz Barcelone krene za Düsseldorf pravolinijski u najgorem slučaju doći će u Keln, nema govora o kievu. Uticaj zemljinog gravitacijskog polja je i na avione ogroman a po tvojoj teoriji o kievu on ne postoji
Zato moraš čitati temu redom a ne na preskok. To ti fino piše dva posta ispod onog na koji se referišeš.
Mene je ovog cuda svakako bilo strah, sad me nece tito natjerati u njega. Nacin na koji je grohno je bas cudan, ni pet ni sest odmah bub dole. Bio sam jednom u avionu kojem je otkazao motor, al su ga oni likovi nekako drz ga tamo drz ga vamo spustili bez problema. Ovaj se samo strmoglavio odjednom. A strah me i brodova, kako cu kuci sad u pm...
Ridjobrki wrote:
I da, kad bi avion mogao lebdjeti na jednom mjestu ispod njega bi promicala mjesta i gradovi ali je logičnije, brže i isplatnije pokrenuti 'ticu ka željenoj destinaciji.
De bolan ne brukaj se. Atmosfera se rotira kao i zemlja i dio su istog referentnog sistema.
Malo si pobrko jet stream rute koje se često koriste preko Atlantika i Pacifika pa letovi traju nešto kraće.
insomnia78 wrote:Vidjecemo sta ce "crna kutija" reci
Trenutno traje potraga za drugom
Ostatci aviona se nalaze na povrsini od 2000 m2
Na visini od 2000m ili na površini od 2000m2? Nešto mi puno to djeluje ako je površina a eksplozije u zraku nije bilo.
Vidio sam na flash vijestima, sad ne mogu da nadjem potvrdu mada sam skoro siguran da je pisalo m2
Kaze covjek, lokalac koji je vodio prvu ekipu spasilaca gore da je prizor nestvaran, sve je rasuto u male komadice, najveci komad je velicine auta
Ridjobrki wrote:
I da, kad bi avion mogao lebdjeti na jednom mjestu ispod njega bi promicala mjesta i gradovi ali je logičnije, brže i isplatnije pokrenuti 'ticu ka željenoj destinaciji.
De bolan ne brukaj se. Atmosfera se rotira kao i zemlja i dio su istog referentnog sistema.
Malo si pobrko jet stream rute koje se često koriste preko Atlantika i Pacifika pa letovi traju nešto kraće.
Pa fino sam napisao - i 40,000 ft nad Zemljom je takođe njeno gravitaciono polje ali je slabije izraženo nego na tlu. Šta, nije?
Teoretski, da se vineš na tu visinu i stojiš nekako u mjestu ispod tebe bi Zemlja promicala. Ne onom brzinom kako bi to bio slučaj da si na ISS ali neka određena razlika u pomjeranjima unutar tog ogromnog referentnog sistema postoji.
neki wrote:
Zato moraš čitati temu redom a ne na preskok. To ti fino piše dva posta ispod onog na koji se referišeš.
Da prostis, dok si ti svoju provalu ispravio ja sam odgovor već napisao, ali s mobitela pa ne gledam postove koji su se pojavili u međuvremenu
neki wrote:
Da prostis, dok si ti svoju provalu ispravio ja sam odgovor već napisao, ali s mobitela pa ne gledam postove koji su se pojavili u međuvremenu
insomnia78 wrote:
Inace su Alpe bas pokrivene signalom
Pogotovo na 10km visine
Nije iskljucena ni mogucnost terorizma
Mislis Strijela YU proizvodnje. Savrseno lako izvesti, popeti se gdje te niko ne vidi i opaliti,... ali nema logike jer je njemacki avion a to nije na meti terorista.
Meni je samo cudno sto nisu poslali SOS kada su naglo gubili brzinu - pa zato samo ostavljam mogucnost terorizma.
Ridjobrki wrote:
Pa fino sam napisao - i 40,000 ft nad Zemljom je takođe njeno gravitaciono polje ali je slabije izraženo nego na tlu. Šta, nije?
Teoretski, da se vineš na tu visinu i stojiš nekako u mjestu ispod tebe bi Zemlja promicala. Ne onom brzinom kako bi to bio slučaj da si na ISS ali neka određena razlika u pomjeranjima unutar tog ogromnog referentnog sistema postoji.
To o cemu ti pricas je zanemarljivo, jedini razlog zasto kod interkontinentalnih letova u jednom pravcu traje duze nego u drugom je jetstream.
Imam izvor na njemackom: