Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Towelie

#1726 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zijancer wrote:da,tako nekako towelie
s druge strane ..kod tog prolazenja s prosjecnim, uplice se i prica o abelu i kainu

a teklo je bez zapitkivanja
Kako si povezala to dvoje?
Madam edit: Mislim da razumem. "Allah prima samo od onih koji su dobri."
zijancer

#1727 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

pa koliko sam citala abelova zrtva je izgleda bila slicna ''riđoj kravi'' samo bez predhodnih pitanja, pojasnjenja, uputa i sl..
Towelie

#1728 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zijancer wrote:pa koliko sam citala abelova zrtva je izgleda bila slicna ''riđoj kravi'' samo bez predhodnih pitanja, pojasnjenja, uputa i sl..
Da, ali njegova zrtva nije primljena iz drugih motiva. Benu Israil je na kraju zaklao kravu, isko jedva.
kritichar

#1729 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

m_l wrote:
kritichar wrote: kako KSA i IR šire svoju propagandu, to ne znam, i puno me ne zanima, mene zanima da li je ispravno ili ne (tumačenje vjere)
i kako sad ti možeš nekome reći nemoj to raditi, a to od sunneta, evo najviše ovim našim domaćim smeta brada, kraće pantalone i izlazak poslije farza, mada su to smanjili, ali sve to troje ima jako uporište u sunnetu, dok IZ kaže da se drži hanefijskog fikha, ali ima nekih stvari koje se kod nas praktikuju a nisu od Ebu Hanife, i kad ti neko kaže da to nije uredu da je to novotarija, šta možeš nego priznati
Jeste jadno da se muslimani zbog trivijalnih stvari poput duzine brade, kracih pantalona, itd., medjusobno ne podnose, a zivimo u zemlji gdje je moral opcenito na jako niskom nivou. :-) Ja nemam s tim problema, niti ljude mjerim po tome. Ono sto im ja zamjeram, pogotovo glavnim medju njima, a postoje takvi pojedinci, znaci ne svi, sto nemaju osjecaj za mjesto i vrijeme. Ovo je sekularna drzava, a ne serijatska. Sjecam se jedne fetve gdje jedna zena/djevojka pita da li je dozvoljeno studirati u nasim uslovima obrazovanja tj. gdje su muskarci i zene zajedno na predavanjima. I vrli alim odgovara da zena ne treba studirati dok se ne stvore uslovi da zene budu odvojeno od muskaraca. A istovremeno znaju reci da zena treba iskljucivo ici zenskom ginekologu, doktoru opcenito. Mislim helooouuu! Kako oni zamisljaju da neko stekne potrebne kvalifikacije, diplome ne padaju s neba?! Takvim stavom pravi ogromnu stetu svojoj zajednici. Ili slucaj kada covjek ostavi zenu i djecu i ode u Siriju. :cry:
Slažem se da postoje ti neki "šejhovi", tipa Bosnić, koji nisu dorasli zadatku i nanose više štete pogrešnim tumačenjem šeriata. S druge strane ima ljudi koji su izuzetno razumni, pametni, ne podržavaju nikakve teroriste, osuđuju ih, pa i pitanje muškog ginekologa odobravaju ako nema drugog izlaza i sl.
ali kada bi se njihovo ime spomenulo odmah bi bili osuđeni, kao "vehabije" i teroristi.

ljudi imaju pravo idžtihada po pitanju koga slušati, a to očito pogrešno rade.
Towelie

#1730 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Reci nam koji su to ispravni sejhovi, da ne lutamo vise?
harač

#1731 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by harač »

kritichar wrote:pogrešnim tumačenjem šeriata
po čemu to procjenjuješ :D to ono kao lista sudskih vještaka, ima i lista onih koji jedan te isti tekst "ispravno" čitaju i drugi koji to kao "neispravno" tumače :-)
nasa

#1732 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

harač wrote:
po čemu to procjenjuješ :D to ono kao lista sudskih vještaka, ima i lista onih koji jedan te isti tekst "ispravno" čitaju i drugi koji to kao "neispravno" tumače :-)
Vidis da znas odgovor
harač

#1733 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by harač »

nasa wrote:
harač wrote:
Vidis da znas odgovor
ovo je jedina stvar u kojima sam na strani vehabija. pojavi se neko i kaže da on kao zasigurno zna bolje šta je allah/muhamed mislio, nego neko drugi, koji čita isti tekst, govori arapski i sl. :D
Kroksica

#1734 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

kritichar wrote:
Kroksica wrote: Ime uopste nije bitno, mogu te zvati Joe musliman poenta je da se ti sam ogradjujes od bosanskih muslimana koje uopste i ne smatras muslimanima kad bude stani-pani. Tekst koji si postavio par stranica ranije pokazuje to, iako su poredjenja u tekstu besmislena ti si nazalost, oprosti na izrazu, popusio foru i zakacio se za propagandu ko cicak na vunu. Tvoja brada i tvoje krace hlace meni ne predstavljaju nikakav problem ali mi je mnogo zao sto je duzina brade obrnuto proporcionalna velicini mozga u pojedinaca.

Vjerujem ja da te vrijedja naziv, nije ni meni drago kad me zovu kur'anista ili mutezila ili sija ili nevjernica itd. Eto, halali mi, tebe necu vise tako zvati.
Bitno je kako nekoga zoveš, jer kada nekoga zoveš po pogrdnom nadimku, jednako je jedenju mesa svoga brata, kako se prenosi u hadisu.
Nije tačno da se ja ograđujem od bosanskih muslimana, ja se smatram bosanskim muslimanom i zaista se trudim da poštujem tradiciju bosanskih muslimana, ali samo ono što je u skladu sa sunnetom i šeriatom.
Vidim da si već stvorila sliku o mom izgledu i veličini mozga, najmanje u vezi jednog si pogriješila.
Ja sam vec trazila halala zbog etiketiranja a da sam te zamislila sa bradom, pa jesam. Komentarisala sam velicinu mozga u pojedinaca, tebe nisam tu spominjala sad sto si se ti u tome nasao, nije moja stvar. ;)
nasa

#1735 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

harač wrote:
nasa wrote:
harač wrote:
Vidis da znas odgovor
ovo je jedina stvar u kojima sam na strani vehabija. pojavi se neko i kaže da on kao zasigurno zna bolje šta je allah/muhamed mislio, nego neko drugi, koji čita isti tekst, govori arapski i sl. :D
Nisu svi s maternjim arapskim vehabije tako da ti taj argument otpada
Ustvari ne znam ni odakle preovladavajuce misljenje da se vehabije drze bukvalnog tumacenja i da se samo ogranicavaju na to pri djelovanju, i oni kao i svi ostali tumace, razradjuju itd.mnoge propise i na kraju nude "svoje" vidjenje istog kao sto to s druge strane cine sije ili sunije ili kuranije itd.
harač

#1736 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by harač »

nasa wrote:Nisu svi s maternjim arapskim vehabije tako da ti taj argument otpada
o čemu ti? arapski je spomenut tek da se ne bi tvrdilo da oni pogrešno stvari tumače, jer navodno čitaju prijevode i sl. :-)
nasa wrote:Ustvari ne znam ni odakle preovladavajuce misljenje da se vehabije drze bukvalnog tumacenja i da se samo ogranicavaju na to pri djelovanju, i oni kao i svi ostali tumace, razradjuju itd.mnoge propise i na kraju nude "svoje" vidjenje istog kao sto to s druge strane cine sije ili sunije ili kuranije itd.
upravo zbog toga što svako najviše što može učiniti jeste ponuditi svoje viđenje stvari ne može se ni za koga, iz neke arhimedovske vanjske tačke, reći da je njegovo viđenje bez sumnje pogrešno, a tvoje kao bez sumnje ispravno, što se često čini kada se kritikuju vehabijska tumačenja pravila rata, ili (ne)prava žena i sl.
nasa

#1737 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Niko nikad nije tvrdio da su tumacenja i razliciti pravci nastali kao rezultat razlicitih prijevoda, a ti si potegnuo poznavanje arapskog

Mozes kritikovati pristup pojedinca ili skupine, ne stoji da ne mozes kritikovati, pogotovo mozes ako se nesto izvlaci analogijom iza koje ne stoji jasan propis ili stoji propis koji kaze suprotno.
Npr.voznja auta i zene, tu je islamske pozadine 0 ili bombasi samoubice gdje imamo jasan propis kojim se zabranjuje samoubistvo itd.
kritichar

#1738 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

Kroksica wrote: Ja sam vec trazila halala zbog etiketiranja a da sam te zamislila sa bradom, pa jesam. Komentarisala sam velicinu mozga u pojedinaca, tebe nisam tu spominjala sad sto si se ti u tome nasao, nije moja stvar. ;)
pričaš o mojoj bradi i onda u sljedećoj rečenici povezuješ dužinu brade i veličinu mozga, kako treba da shvatim.
al neću ti ja zahatorit, ne brini :wink:
harač

#1739 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by harač »

nasa wrote:Mozes kritikovati pristup pojedinca ili skupine, ne stoji da ne mozes kritikovati, pogotovo mozes ako se nesto izvlaci analogijom iza koje ne stoji jasan propis ili stoji propis koji kaze suprotno.
Npr.voznja auta i zene, tu je islamske pozadine 0 ili bombasi samoubice gdje imamo jasan propis kojim se zabranjuje samoubistvo itd.
opet pojednostavljivanje od kojih se vehabije mogu braniti. naravno da se ni u kur-anu, ni u sunnetu, ne spominju autonomobili i sl., ali postoje ajeti i predanja, kao i mišljenja različitih škola, o tome kako se žena treba ponašati, da li sama, bez muškarca, treba napuštati dom i sl. do prije par stotina godina vjerovatno je u čitavom muslimanskom svijetu bilo nezamislivo vidjeti ženu (sa nikabom?!) kako sama jaše konja/kamilu kroz grad, eto kao ona ide nekim svojim poslom, te je bilo sasvim razumljivo da takva zabranja ima utemeljenje u nekom šerijatskom izvoru. ovakvo tumačenje nipošto nije apsurdno kako ga pokušavaš prikazati ["islamske pozadine 0"]. druga je stvar što se danas odbacuje iz nekih drugih razloga. slično i sa samoubicama; postoje muslimanska predanja o hrabrim ratnicima koji su sami jurišali na čitave čete, znajući da je takav postupak jednak samoubistvu, pa se opet slave kao šehidi; ako tome dodaš ideju da u nekim kontekstima ne postoji drugi način da naštetiš neprijatelju koji je superiorniji, mogla bi se u priču prošvercati i darura. koliko god to tumačenje bilo neuvjerljivo, ono nipošto nije apsurdno na način da se može odmah okarakterisati kao pogrešno, suprotno islamu i sl.
nasa

#1740 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Ali meni niko ne brani da kritikujem takvo tumacenje isto kao sto ja njima ne mogu zabraniti da tako tumace
Usput receno pa, jesu zene jahale kamili ili sta su vec imale u to vrijeme
Towelie

#1741 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

nasa wrote:Ali meni niko ne brani da kritikujem takvo tumacenje isto kao sto ja njima ne mogu zabraniti da tako tumace
Naravno da jesu. Najbolji primer Aisa r.a. u bici na Sifinu.
salik79

#1742 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Towelie wrote:
nasa wrote:Ali meni niko ne brani da kritikujem takvo tumacenje isto kao sto ja njima ne mogu zabraniti da tako tumace
Naravno da jesu. Najbolji primer Aisa r.a. u bici na Sifinu.
Daleko bolji peimjer hazreti Safija, poslanikova s.a.v.a. tetka. Ne samo da je jahala kamilu, nego je bila "instruktor" jahanja i borilackih/ratnickih vjestina uopce.
insomnia78

#1743 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by insomnia78 »

kritichar wrote:
Kroksica wrote: Ja sam vec trazila halala zbog etiketiranja a da sam te zamislila sa bradom, pa jesam. Komentarisala sam velicinu mozga u pojedinaca, tebe nisam tu spominjala sad sto si se ti u tome nasao, nije moja stvar. ;)
pričaš o mojoj bradi i onda u sljedećoj rečenici povezuješ dužinu brade i veličinu mozga, kako treba da shvatim.
Image
Halal'te
Moro sam
:kiss:
:lol: :lol: :lol:
Kroksica

#1744 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

kritichar wrote:
Shvati kako sam napisala, da sam na tebe konkretno mislila, konkretno bih ti i rekla. ;)
kritichar

#1745 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

insomnia78 wrote: Image
Halal'te
Moro sam
:mrgreen:
Capajebo

#1746 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Capajebo »

Opraste na ruke sa nekim poprilicno nebitnim stvarima.
m_l

#1747 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

Capajebo wrote:Opraste na ruke sa nekim poprilicno nebitnim stvarima.
Pa, to smo mi, muslimani, danas, poput pjene.
fatamorgana

#1748 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

insomnia78 wrote: Image
Halal'te
Moro sam
Ma vidi se po tupom pogledu da jeste! :sax:
Ludzak

#1749 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Ludzak »

Može li pitanje za prave vjernike ??
Da li podržavanje ISIL-a, Talibana, šerijata itd. znači da si pravi musliman ??
Pitam jer sam viđao po facebooku Bošnje koji sebe zovu pravim muslimanima, ne samo jednog nego više njih, da među slikama imaju onu crnu zastavu pod kojom ISIL ubija. :run:
Ode naš narod i naši ljiljani u sto PM.
Towelie

#1750 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Ludzak wrote:Može li pitanje za prave vjernike ??
Da li podržavanje ISIL-a, Talibana, šerijata itd. znači da si pravi musliman ??
Pitam jer sam viđao po facebooku Bošnje koji sebe zovu pravim muslimanima, ne samo jednog nego više njih, da među slikama imaju onu crnu zastavu pod kojom ISIL ubija. :run:
Ode naš narod i naši ljiljani u sto PM.
Cim vidis da neko sebe, a onda i grupaciju kojoj pripada naziva jedinim pravim muslimanima, znaj da taj/ta grupacija nisu pravi muslimani. :)
Post Reply