Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zagortenej

#1726 Re: Sufizam

Post by zagortenej »

Takodje, i ehlul zikr prevodi kao sljedbenici knjige tj.kršćani i židovi, a mlivo sljedbenici opomene.
asurbanipal

#1727 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

prenosnik wrote:
asurbanipal wrote: Ko zna Zna, ko ne zna dva. Treba doci do Hidra a.s...
da, ali to se desava samo u knjigama i samo drugim...
Mozda nekome to predstavlja problem. Meni samo hajr i blagodat.
prenosnik

#1728 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

pa lahko je moguce da ja grijesim naso, no slijedeci nekakav logicki zakljucak, da ako se spram necega osjecamo generalno negativno, a nema stvarnog i opravdanog razloga za to, sto ce reci, mozak ne registrira nikakvu nepravilnost, tj. nedokaziva je , ne preostaje nam nista drugo nego povjerovati i prepustiti se emociji, u potpunosti.. :)
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:26, edited 1 time in total.
prenosnik

#1729 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

pa lahko je moguce da ja grijesim naso, no slijedeci nekakav logicki zakljucak, da ako se spram necega osjecamo generalno negativno, a nema stvarnog i opravdanog razloga za to, sto ce reci, mozak ne registrira nikakvu nepravilnost, tj. nedokaziva je , ne preostaje nam nista drugo nego povjerovati i prepustiti se emociji, u potpunosti.. :)
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:27, edited 1 time in total.
nasa

#1730 Re: Sufizam

Post by nasa »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:A propo cele diskusije na poslednjim stranama:

"On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: “Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!” – A samo razumom obdareni shvaćaju." (Ali Imran, 7)
a koji su to manje jasni ajeti? ima li negdje spisak? :)
Nikad nisam skontala svrhu kviza, pogotovo izmedju vjernika...meni to izgleda da vi dodjete naostreni da se suprostavljate ali eto moze biti da je do mog "shvatanja" pa, da nastavimo s odgovorima na pitanja :mrgreen:

Mozda spisak nije konacan.Mozda je spisak samo tvoj.Zasto ne...?
Towelie

#1731 Re: Sufizam

Post by Towelie »

Nema spiska, niti postoji jedinstven stav uleme o ovome. U krajnjoj liniji zavisi od osobe do osobe kako (ne)ce razumeti neke ajete. Na primer, "Reci: On je Allah, jedan.", je svima jasan ajet. dok "Elif, Lam, Mim" spada u one nejasne.
takva interpunkcija je sama po sebi tefsir. u izvornom tekstu interpunkcije nema. pa tekst ima sasvim suprotno znacenje:

"On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo znaju samo Allah i oni koji su dobro u nauku upućeni. Oni govore: “Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!” – A samo razumom obdareni shvaćaju." (Ali Imran, 7)
Da, tako je. Zapravo, sam ovaj ajet o jasnim i nejasnim ajetima se moze svrstati u jasne i u nejasne ajete :D u ovisnosti od interpunkcije i preferenci citaoci te da li razume da su znacenja manje jasnih ajeta poznata samo Allahu ili u uceni mogu dokuciti njihova znacenja. Kako god da se procita, ispravno je.
Tako je. Na kraju svako pravi sopstveni spisak.
prenosnik

#1732 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Towelie

#1733 Re: Sufizam

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Na primer, "Reci: On je Allah, jedan.", je svima jasan ajet.
kako da ne...
Ne mora bas svima na isti nacin, ali je na razlicitim nivoima jasno i automehanicaru i profesoru sta ovo zapravo znaci.
zagortenej

#1734 Re: Sufizam

Post by zagortenej »

prenosnik wrote:
zagortenej wrote:Takodje, i ehlul zikr prevodi kao sljedbenici knjige tj.kršćani i židovi, a mlivo sljedbenici opomene.
da...mada su to, najblize prevedeno, ljudi zikra...na osnovu takvih tumacenja ceste su razlicite forme zikra kod razlicitih sufijskih redova. kod naksibendija i njima srodnih je posebno vazan zikr...
mada se taj termin ehlul zikr ne može i ne treba ograničiti samo na sufije.
zagortenej

#1735 Re: Sufizam

Post by zagortenej »

nasa wrote:
zagortenej wrote:
Towelie wrote:A propo cele diskusije na poslednjim stranama:

"On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i svog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: “Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!” – A samo razumom obdareni shvaćaju." (Ali Imran, 7)
Nikad nisam skontala svrhu kviza, pogotovo izmedju vjernika...meni to izgleda da vi dodjete naostreni da se suprostavljate ali eto moze biti da je do mog "shvatanja" pa, da nastavimo s odgovorima na pitanja :mrgreen:

vjerovatno :wink:
prenosnik

#1736 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

prenosnik

#1737 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Ne mora bas svima na isti nacin, ali je na razlicitim nivoima jasno i automehanicaru i profesoru sta ovo zapravo znaci.
ma jok. eto, samo za primjer prevod sa arapskog na nas. ehad je arapska jedinica (konkretno u tom ajetu), ali koja nije slicna nicemu, iskljucujuca, u smislu "on je unikatan". dok je wahid jedinica koja je inkluzivna. npr. ilahukum ilahun wahidun. vase bozanstvo jedno je bozanstvo (jedno koje obuhvata sva druga, tj. sva bozanstva jedno su). u prevodima se obje rijeci navode kao "jedan".
Towelie

#1738 Re: Sufizam

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Ne mora bas svima na isti nacin, ali je na razlicitim nivoima jasno i automehanicaru i profesoru sta ovo zapravo znaci.
ma jok. eto, samo za primjer prevod sa arapskog na nas. ehad je arapska jedinica (konkretno u tom ajetu), ali koja nije slicna nicemu, iskljucujuca, u smislu "on je unikatan". dok je wahid jedinica koja je inkluzivna. npr. ilahukum ilahun wahidun. vase bozanstvo jedno je bozanstvo (jedno koje obuhvata sva druga, tj. sva bozanstva jedno su). u prevodima se obje rijeci navode kao "jedan".
Ti si zapravo potvrdio ono sto sam ja napisao, i ne znajuci to. :-D
prenosnik

#1739 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

HadiRa

#1740 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Ti si zapravo potvrdio ono sto sam ja napisao, i ne znajuci to. :-D
onda jesam

emocije su cudan detektor da nesto nije u redu, bez obzira sto nam razum govori drugacije... ili da nismo u Ljubavi sam sa sobom :)
nasa

#1741 Re: Sufizam

Post by nasa »

HadiRa wrote:
prenosnik wrote:
Towelie wrote: Ti si zapravo potvrdio ono sto sam ja napisao, i ne znajuci to. :-D
onda jesam

emocije su cudan detektor da nesto nije u redu, bez obzira sto nam razum govori drugacije... ili da nismo u Ljubavi sam sa sobom :)
Ja mislim suprotno, dok nam emociju "govore" da mozda nije ok odluka razuma, s nama je sve uredu...
HadiRa

#1742 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

nasa wrote:
HadiRa wrote:
prenosnik wrote: onda jesam

Ja mislim suprotno, dok nam emociju "govore" da mozda nije ok odluka razuma, s nama je sve uredu...

nemampojma0

#1743 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Davno smo pisali ovdje o tome da srce treba ocistiti od svega,svakog znanja prethodnog,od svojih pretpostavki i zakljucaka,da bi se u njeg mogao spustiti ilmi-ledun.
Onaj koji dodje na bunar s kantom napola punom i hoce da sipa vodu,nikad nece osjetiti njezin pravi okus,jer ju je pomijesao sa ustajalom vodom iz kante.
Posjedovanje podataka i informacija nije isto sto i znanje.Neki se opterete,pa umjesto da se okoriste informacijama i steknu neko znanje na osnovu njih,odu u stranputicu.Visoko drze svoje glave,jer u njima im je precjeneno "znanje",pa nikako da ih spuste na sedzdu.

Sjetih se jedne price o camdziji i filozofu.Filozof se ukrca na camac kojim ga camdzija treba prevest od jedne do druge obale i tokom voznje pocne ispitivati ovog drugog sta i koliko zna,ujedno pokazujuci svoje znanje.A camdzija veli da nista drugo ne zna osim prevoziti preko vode,na sto ga filozof naruzi i kaze kako ga nije stid,u sta je potrosio zivot da nista osim toga nije naucio.
U tom casu se podigne oluja,visoki valovi i camac se pocne ljuljati,skoro da se prevrne.Filozof uplasen pita camdziju sta da cine ako se prevrnu,a ovaj odgovori da ce preplivati jer obala nije vise daleko.Filozof se jos vise unervozi i rece da on ne zna plivati,a camdzija ga upita u sta je utrosio svoj zivot,pa nije naucio plivati.(ima i nastavak,al nije bitan za poentu price).
Prica uporedjuje onog ko ima znanje kojim se koristi i onog ko samo skuplja znanje od kojeg nema koristi,osim da se njime razmece.Jer zivot je nemirno more kroz koje treba da te provede iskusan moreplovac,koji zna kad treba plivati,a kad treba zaroniti kad su valovi previsoki,jer voda ispod povrsine je uvijek mirna.Treba ti vodic koji je prosao tim putem,a filozof bez iskustva nikad nigdje nece stici i uvijek ce biti zatocenik svojih pretpostavki.
nasa

#1744 Re: Sufizam

Post by nasa »

HadiRa wrote:
nasa wrote:
HadiRa wrote:

Kada doneses neku razumsku odluku, to sto nazivas emocijama, u vecini slucajeva jeste savjest....vrlo koristan kontrolor nasih dijela...nekad su razum i emocije u ravnotezi ali ravnoteza ne znaci uvijek da cinimo ispravno jer recimo najveci zlocinci cesto imaju zakazivanje savjesti ili tih nekih emocija spram onog sto cine te, dobijes da cine monstruozna dijela , razumom isplanirana, a pracena zadovoljstvom odnosno emocije su pozitivne ili ne salju signal da nesto nije ok

Eto zato sam ti napisala da upravo ta naizgled neravnoteza razuma i emocija jeste pozeljna jer ona potvrdjuje da preispitujemo, a ravnoteza istovremeno ne znaci da cinimo ispravno vec da nama djeluje ispravno
HadiRa

#1745 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

nemampojma0 wrote:Davno smo pisali ovdje o tome da srce treba ocistiti od svega,svakog znanja prethodnog,od svojih pretpostavki i zakljucaka,da bi se u njeg mogao spustiti ilmi-ledun.
Onaj koji dodje na bunar s kantom napola punom i hoce da sipa vodu,nikad nece osjetiti njezin pravi okus,jer ju je pomijesao sa ustajalom vodom iz kante.
Posjedovanje podataka i informacija nije isto sto i znanje.Neki se opterete,pa umjesto da se okoriste informacijama i steknu neko znanje na osnovu njih,odu u stranputicu.Visoko drze svoje glave,jer u njima im je precjeneno "znanje",pa nikako da ih spuste na sedzdu.

Sjetih se jedne price o camdziji i filozofu.Filozof se ukrca na camac kojim ga camdzija treba prevest od jedne do druge obale i tokom voznje pocne ispitivati ovog drugog sta i koliko zna,ujedno pokazujuci svoje znanje.A camdzija veli da nista drugo ne zna osim prevoziti preko vode,na sto ga filozof naruzi i kaze kako ga nije stid,u sta je potrosio zivot da nista osim toga nije naucio.
U tom casu se podigne oluja,visoki valovi i camac se pocne ljuljati,skoro da se prevrne.Filozof uplasen pita camdziju sta da cine ako se prevrnu,a ovaj odgovori da ce preplivati jer obala nije vise daleko.Filozof se jos vise unervozi i rece da on ne zna plivati,a camdzija ga upita u sta je utrosio svoj zivot,pa nije naucio plivati.(ima i nastavak,al nije bitan za poentu price).
Prica uporedjuje onog ko ima znanje kojim se koristi i onog ko samo skuplja znanje od kojeg nema koristi,osim da se njime razmece.Jer zivot je nemirno more kroz koje treba da te provede iskusan moreplovac,koji zna kad treba plivati,a kad treba zaroniti kad su valovi previsoki,jer voda ispod povrsine je uvijek mirna.Treba ti vodic koji je prosao tim putem,a filozof bez iskustva nikad nigdje nece stici i uvijek ce biti zatocenik svojih pretpostavki.

slazem se skroz.

pod ovim podrazumijevam, okititi se izvanjskim i oholiti se pri tom.

slicno primjeru uredjivanja sto skupljeg sadrvana ispred dzamije, a u dzamiji nema mehka tepiha i na njemu produhovljenih insana :)
HadiRa

#1746 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

nasa wrote:

Kada doneses neku razumsku odluku, to sto nazivas emocijama, u vecini slucajeva jeste savjest....vrlo koristan kontrolor nasih dijela...nekad su razum i emocije u ravnotezi ali ravnoteza ne znaci uvijek da cinimo ispravno jer recimo najveci zlocinci cesto imaju zakazivanje savjesti ili tih nekih emocija spram onog sto cine te, dobijes da cine monstruozna dijela , razumom isplanirana, a pracena zadovoljstvom odnosno emocije su pozitivne ili ne salju signal da nesto nije ok

Eto zato sam ti napisala da upravo ta naizgled neravnoteza razuma i emocija jeste pozeljna jer ona potvrdjuje da preispitujemo, a ravnoteza istovremeno ne znaci da cinimo ispravno vec da nama djeluje ispravno

ne znam naso, ali meni su emocije Dusine kapljice.. savjest moze i nemora da bude prisutna :)

a taj slucaj sa monstrumima bih prozvala nastranost.. pojma nemam ali nemozemo nekoga ubiti i u tome uzivati, kad je protivno ljudskoj prirodi, zdravoj...
prenosnik

#1747 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

nemampojma0

#1748 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

prenosnik wrote:
nemampojma0 wrote:Davno smo pisali ovdje o tome da srce treba ocistiti od svega,svakog znanja prethodnog,od svojih pretpostavki i zakljucaka,da bi se u njeg mogao spustiti ilmi-ledun.
da...ruh, nefs, ego, jastvo...i borba...sjecas se?
Pa zar se jos bakces tim stvarima..ja skontah da si ti to sve prevazisao,da si postigao ljudsko savrsenstvo i sad razmatras Savrsenstvo.Hm..mora da si lagio.
Protjeranom nije lahko.
prenosnik

#1749 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Last edited by prenosnik on 23/04/2015 14:28, edited 1 time in total.
nasa

#1750 Re: Sufizam

Post by nasa »

HadiRa wrote:
nasa wrote:

ne znam naso, ali meni su emocije Dusine kapljice.. savjest moze i nemora da bude prisutna :)

a taj slucaj sa monstrumima bih prozvala nastranost.. pojma nemam ali nemozemo nekoga ubiti i u tome uzivati, kad je protivno ljudskoj prirodi, zdravoj...
Ah ...ne znam...imala sam ja emocija i za pogresne stvari :mrgreen:

Hadira, voljela bih ja da je to tako poeticno ali nije, to sto ti srce ili dusa kaze da je nesto ispravno ne mora znaciti da jeste i obrnuto...
Jedno drugo pomaze, potreban je i razum i srce, zato i Bog poziva na oboje...ravnoteza, sredina je put islama :)
Locked