Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Kondenzator

#1726 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

Lozac wrote:Ja također koristim Euroimpex-ov pelet i 90% tog peleta je jako lošeg kvaliteta. Najmanje jednom dnevno (a često i dva puta) moram čistiti gorionik od šljake. Možda da sam sastavio 10-15 dana od početka sezone da na kraju dana zateknem čistu posudu za sagorijevanje. Jedan vikend (dva dana) nisam otvarao peć, nisam bio kod kuće, kad sam otvorio zatekao sam užas... gorionik pun šljake, pelet presipa preko posude za sagorijevanje i pada neizgoren u posudu za pepeo, kompletna peć se crni od čađi.... Da napomenem, kotao je TF 25 kW, dakle nije kamin pa da je inače osjetljiv na loš kvalitet peleta.
S druge strane, kolega koji je kupio pelet u istoj turi sa mnom kaže da nema tih problema, još ga koristi u kaminu. Baš što kaže "karabajaze" nemaju ujednačen kvalitet.
Bilo bi korektno da nam izađu u susret po pitanju obeštećenja jer ja lično, najvjerovatnije, sljedeću sezonu tražim novog proizvođača.
Upravo su me zvali iz Euroimpexa i bas kao sto ti kazes opisali su situaciju na isti nacin.

Poslat ce zamjenu kad budu imali turu za Sarajevo.

Kaze da je na toj istoj turi poslao pelet drugoj osobi koja kaze da je prezadovoljna. Vjerovatno sve zavisi sta te zapadne.

Takodjer me je pitao i za pec i jacinu ventilatora. Pec je centrometal a jacinu ventilatora sam podigao sa 1000 na 2000 obrtaja, ali djaba ne moze jednostavno da otpuse onu sljaku.

Vidjet cemo kad dodje zamjena nadat se da cemo imat srece.
Filter

#1727 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Armin2013 wrote:
Probaj pelet od Obrt-Comerc doo Gračanica.

lp,
hvala na preporuci. ali, ima jos dosta do juna, a ovaj sto sad koristim je dobar...
Lozac

#1728 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Lozac »

Kondenzator wrote:Upravo su me zvali iz Euroimpexa i bas kao sto ti kazes opisali su situaciju na isti nacin.

Poslat ce zamjenu kad budu imali turu za Sarajevo.

Kaze da je na toj istoj turi poslao pelet drugoj osobi koja kaze da je prezadovoljna. Vjerovatno sve zavisi sta te zapadne.

Takodjer me je pitao i za pec i jacinu ventilatora. Pec je centrometal a jacinu ventilatora sam podigao sa 1000 na 2000 obrtaja, ali djaba ne moze jednostavno da otpuse onu sljaku.

Vidjet cemo kad dodje zamjena nadat se da cemo imat srece.
Pa eto, pošteno, ako ispoštuju obećano. Ja lično ne znam koliko mi se sad isplati sve to ganjati, dok postojeći pelet iznesem vani, unesem novi, izađe mi 10x više posla nego ovo što čistim. A i tom tvom peletu će se neko "obradovati", možda naredne godine :D
Dobro je što si ih malo uzdrmao, valjda će im to biti podstrek da ubuduće povedu računa o kvalitetu proizvoda.
Armin2013

#1729 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

Što se tiče kontinuiteta u kvaliteti peleta, dvije vrste proizvođača vam to mogu garantovat: oni proizvođači što pelet prave samo od trupca pod uslovom da skidaju koru i proizvođači koji prave pelet od vlastitog otpada tipa piljevina, letvice i slični ostaci tj. ostaci od zdravog drveta.
Problem kod kontrole ulazne sirovine se javlja zato što se u pelet drobi sve i svašta i taj meterijal ili ide u jedan silos pa u mašinu za proizvodnju peleta ili direktno u mašinu za proizvodnju peleta tako da nije moguće kontrolisat kvalitet ulazne sirovine, i zato neko dobije dobar pelet a neko loš od istog proizvođača. Mislim da nema proizvođača u BiH tako ozbiljnog da ima više silosa pa da sortira materijal i onda kontroliše doziranje istog tj. omjer.

Što se tiče zaštite potrošača, kao i sve ostalo to ćemo se načekat, ali je veoma jednostavna kontrola, na svakoj vreći peleta imaju karakteristike istog, uzet vreću peleta ispitat i ako su velika ostupanja eto osnova.

lp,
sabanss

#1730 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Vjerujem da stoji to sto si rekao i to mnogo toga objasnjava. Pitam se kako onda nase firme izvoze u EU? Konkretno u Italiji sam vidio brikete i pelet proizvedene u BiH.
Armin2013

#1731 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

Dobar kvalitet peleta je moguće dobit, koristiš samo dobar mateijal.

A što se tiče izvoza, kada mi počnemo svoje pare cijenit imat ćemo i mi dobar kvalitet. U Italiju kada poašelješ kamion peleta ako kupac vidi na kamionu da pelet nije kakav je naručio neće istovarit, vrati pelet. Radim da peletom, znam nekoliko firmi kojima je roba vraćena iz Italije zbog kvaliteta.

lp,
sabanss

#1732 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Pa to i govorim. Znaci moze i mora se kad se hoce :D

Ja licno nemam problem platiti pelet i preko 300 KM sto se ovdje spominje kao jako skup pelet ali vjerujem da onda moram dobiti ujednacen kvalitet. Ne znam zasto bi nekome bilo to tesko ispostovati. Imam dobra iskustva sa FIS-om ali evo vidim na temi da se raja i na njih pocela zaliti.
adoadop

#1733 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Ima ovdje mnogo onih koji mogu platiti kvalitetan pelet iznad 300 km, ali ako ćemo plaćati skuplje onda je mnogo bolja varijanta plin ili struja pa si zaista gospodin (bez brige oko nabavke, dosipanja peleta, čišćenja Itd...)
Mišljenja sam da se za oko 220 km moze i mora dobiti kvalitetan i ujednačen pelet.
betametazon

#1734 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

sve u svemu, u odnosu na neku pocetnu pricu o peletu i grijanju na pelet to nije bas priblizna situacija. ja licno sam naslusao prica o "saki pepela nakon sedmicu dana", o mizernoj potrosnji i sl. iz vlastitog iskustva - pelet je medju najskupljim energentima i mislim da je i struja bolja opcija, to bih sada savjetovao nekome da me pita da li se pelet isplati. tako je sada, sa cijenom od cca200 KM i nize mogli bismo rqzgovarati o nekakvom posebnom komforu i povoljnosti...

Poslano sa mog ALCATEL ONE TOUCH 6032 koristeći Tapatalk
sabanss

#1735 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Pelet po cijeni od 220 KM za tonu je skoro isplativ kao i ugalj sto nije realno.

O struji se ne moze ni razgovarati. Pelet po cijeni od 300 KM kosta max 0,6 kpf po kW energije dok je struja 9,36 kpf po kW energije.

Pelet ispod 200 KM i dobre kvalitete je uzevsi sve u obzir isplativiji puno od uglja. To bi bilo skoro dzaba grijanje ali takvo sto nije moguce.

Za gospodina koji kaze da grijanje na pelet nije isplativo, pretpostavljam da je probao i druge varijante pa bih volio da podijeli iskustva. Dakle grijanje iste zapremine prostorija na istu temperaturu pri istoj vanjskoj temperaturi i okvirne cijene kostanja.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#1736 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by karabajaze »

Kad bi na primjer moju kuću od 185 mkv zagrijavalo "Grijanje" Zenica mjesečno bih plaćao 480 KM, ako to pomnožim sa 6 mjeseci dobijem cifru od 2880 KM - sezona.. A to je više nego duplo skuplje od peleta kojeg potrošim u sezoni grijanja. Jest da ima malo fizike ali i to dobro dođe.
Filter

#1737 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

pored kotla na pelet imam i plinski bojler, tako da mogu poprilicno tacno odvagati prednosti i mane i plina i peleta
elem, plin je odlican kad su temperature do +10C, odmah zagrije, nema laga :D fino temperira-manja para za grijanje, odlicno za prelazne periode.
ali na minusima ne moze prici peletu, potrosnja raste drasticno. vjerovatno bi prekucao 2500KM po sezoni za ovoliku povrsinu i ovakvo grijanje.
o toplanama ne zelim ni da razmisljam...
Magarece_godine

#1738 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Ja sam trosio 1500-2000 za cumur i drva sa 30 kw centrometal pec. Sada trosim 1500 sa 25kw termoflux...
adoadop

#1739 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Mislim da vas dosta ne govori istinu ili se ne ogrijete dobro ili radite za proizvođače peleta ili to sami radite.
Nabijate cijenu peleta ... :shock: :oops:
riko-ga

#1740 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by riko-ga »

Do prosle godine koristio Ugalj.Grijem oko 80 kvadrata.U prosjeku trosio 3 t ugla i 3 metra drva.Ugalj placo oko 120-130 KM po toni a drva oko 70 KM po metru.Znaci 130x3=390 , 70x3=210 sto je ukupno 390+210=600KM.

Ove godine presao na pelet kupio 4 tone po cjeni 265 sto znaci 265x4=1060 KM

E sad koliko cu potrositi peleta vidjet cemo.Po dosadasnjoj potrosnji mislim da necu potrositi 3 tone.Ako uzmemo da cu potrositi 3 t to onda znaci 265x3=795 KM

To bi znacilo 200 maraka vise troskova nego kada sam se grijao na Ugalj.Uzimajuci u obzir koliko je lakse,cistije grijati se na pelet vec na ugalj halal ovi 200 maraka.Sledece godine Abd pelet kupujem u Maju kada je jeftini i tu mogu jos ustediti oko 100 KM na 4 t peleta.

Na ugalj se jeftinije grijati ali je konfornije na pelet jer nemas svakodnevno lozenje i ciscenje peci.O prljavstini dok se ocisti pec da i negovorimo.
Dugo Konaciste

#1741 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Dugo Konaciste »

riko-ga wrote:Do prosle godine koristio Ugalj.Grijem oko 80 kvadrata.U prosjeku trosio 3 t ugla i 3 metra drva.Ugalj placo oko 120-130 KM po toni a drva oko 70 KM po metru.Znaci 130x3=390 , 70x3=210 sto je ukupno 390+210=600KM.

Ove godine presao na pelet kupio 4 tone po cjeni 265 sto znaci 265x4=1060 KM

E sad koliko cu potrositi peleta vidjet cemo.Po dosadasnjoj potrosnji mislim da necu potrositi 3 tone.Ako uzmemo da cu potrositi 3 t to onda znaci 265x3=795 KM

To bi znacilo 200 maraka vise troskova nego kada sam se grijao na Ugalj.Uzimajuci u obzir koliko je lakse,cistije grijati se na pelet vec na ugalj halal ovi 200 maraka.Sledece godine Abd pelet kupujem u Maju kada je jeftini i tu mogu jos ustediti oko 100 KM na 4 t peleta.

Na ugalj se jeftinije grijati ali je konfornije na pelet jer nemas svakodnevno lozenje i ciscenje peci.O prljavstini dok se ocisti pec da i negovorimo.
buraz ja se grijem na struju 3 klime inverteri rade po 12 sati dnevno najviše struje mi došlo 200 maraka a ljeti oko 120, ne kontam o čemu pišete?
Filter

#1742 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

Dugo Konaciste wrote: buraz ja se grijem na struju 3 klime inverteri rade po 12 sati dnevno najviše struje mi došlo 200 maraka a ljeti oko 120, ne kontam o čemu pišete?
kuca ili stan? izolacija 5-10-15cm... povrsina... i na koliko stepeni?
koliko kosta godisnje servisiranje?
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#1743 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitar sa Kariba »

Dugo Konaciste wrote:buraz ja se grijem na struju 3 klime inverteri rade po 12 sati dnevno najviše struje mi došlo 200 maraka a ljeti oko 120, ne kontam o čemu pišete?
Buraz, vidimo da ne kontaš :D! Vidiš li naslov teme?! Šta imaju tvoji inverteri sa kvalitetom i cijenom peleta?!
Dugo Konaciste

#1744 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Dugo Konaciste »

Pitar sa Kariba wrote:
Dugo Konaciste wrote:buraz ja se grijem na struju 3 klime inverteri rade po 12 sati dnevno najviše struje mi došlo 200 maraka a ljeti oko 120, ne kontam o čemu pišete?
Buraz, vidimo da ne kontaš :D! Vidiš li naslov teme?! Šta imaju tvoji inverteri sa kvalitetom i cijenom peleta?!
nemaju ništa nego vidim hiljade trošite na pelet, drva i ugalj pa mi nije jasno?
Dugo Konaciste

#1745 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Dugo Konaciste »

Filter wrote:
Dugo Konaciste wrote: buraz ja se grijem na struju 3 klime inverteri rade po 12 sati dnevno najviše struje mi došlo 200 maraka a ljeti oko 120, ne kontam o čemu pišete?
kuca ili stan? izolacija 5-10-15cm... povrsina... i na koliko stepeni?
koliko kosta godisnje servisiranje?
buraz nema izolacije nikakve obična fasada čak sa sjevera imam samo do pola izrađenu ali možda me otvori vade i kad je najveći sjever ne puše od prozora ništa.trenutno je 4 stepena hercegovina rijetko minus a klime namještene na 23 sve sobe otvorene, klime izjednačile temperaturu nečujno rade i vanjske i unutrašnje jedinice :D dvi stoje najviše struje dođe!
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#1746 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitar sa Kariba »

Ma da se sta ne uvrijedis, jbg takvi postovi odvuku pricu na temi u drugome pravcu. Ima tema grijanje na struju pa tamo mozes razmjeniti iskustva. Osim toga za takvu vrstu grijanja nemamo svi preduslove (ma kakvi oni bili).

EDIT: vidjeh Hercegovina, onda ništa.... :thumbup:
Filter

#1747 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

[quote="Dugo Konaciste"[/quote]
buraz nema izolacije nikakve obična fasada čak sa sjevera imam samo do pola izrađenu ali možda me otvori vade i kad je najveći sjever ne puše od prozora ništa.trenutno je 4 stepena hercegovina rijetko minus a klime namještene na 23 sve sobe otvorene, klime izjednačile temperaturu nečujno rade i vanjske i unutrašnje jedinice :D dvi stoje najviše struje dođe![/quote]

:lol: :lol:
sad se razumijemo :) mijesas kruske i jabuke. hercegovinu i bosnu. kod nas bi tvoja racunica bila maaaalo drugacija :D
i ne bi trebali vise razvodnjavati temu :)

elem, nek nam dugo zivi nas delija, topalovic pantelija :mrgreen: :mrgreen:
rovac13

#1748 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Filter wrote: :lol: :lol:
sad se razumijemo :) mijesas kruske i jabuke. hercegovinu i bosnu. kod nas bi tvoja racunica bila maaaalo drugacija :D
i ne bi trebali vise razvodnjavati temu :)
Evo ja nisam u hercegovini,tuzla,i slucajno imam iskustva sa oboje.Prije se grijao na pelet,roditelji se jos uvijek griju na pelet,ja se grijem kao on klime inverteri,i naravno da je puno jeftinije nego na pelet,i ugradnja je bila puno jeftinija nego na pelet,vec peta godina kako se tako grijem,servisera jos nisam pozvao da nesto odrzava popravlja.

Prema mom iskustvu rekao bih da je na pelet potrosnja dva to tri puta veca...........u mojih 85 fino izolovanih kvadrata trosim godisnje izmedju 200 i 300 KM na grijanje..............na pelet sam mogao samo sanjat takvu potrosnju..........oboje ima prednosti...........kod klima postoji duvanje,jest da je lagano,ali nekom moze smetati,zvuk vanjske jedinice moze biti povecan kad su minusi jer moraju da potjeraju jace (to opet zavisi od modela,obicno jeftiniji buce)............ali s druge strane odrzavnja skoro i nema sve na dugme dok kod peleta ima puno posla ciscenja prasenja istresanja vreca itd.

Toplotne pumpe su inace mozda najekonomicniji nacin grijanja...........zrak voda bi bilo idealno u kombinaciji sa podnim grijanjem ali je poskupo za ugradit (malo skuplje nego pelet)..........dok klime inverteri su toplotne pumpe zrak-zrak.........one su jeftinija opcija ali nista manje ucinkovita,cak rekao bih i malo bolja ucinkovitost nego zrak-voda.

Eto samo da se zna da nije samo zbog hercegovine,ali dole je jos povoljnija situacija.

Ali se slazem da ovo nije tema gdje bi se trebalo o tome razglabat.
Filter

#1749 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

nabijas komplekse ovome iz hercegovine, nije to lijepo

:D :D
rovac13

#1750 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Nema razloga za to.
Potrosnja je ogledalo kuce.
Kuca je ta koja trosi energiju,trosice onoliko koliko ima toplotnih gubitaka,odnosno koliko ima izolacije.

Cime god grijes moras nadomjestit ono sto gubis kroz zidove,prozore,vrata itd.

Samo sto postoje jeftiniji i skuplji nacin da se dodje do energije.

Ponajjeftinije kwh toplote me dodje iz toplotne pumpe,pa malo skuplje drva,pa jos malo skuplje pelet,pa plin struja loza itd.
Ako ne uradis izolaciju dzaba ti sve,ode energija :-D
Post Reply