Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
zastavnik22

#1726 Re: Zivot u Austriji

Post by zastavnik22 »

andalib wrote:
Op3r4t0r wrote:
korisnik101 wrote:Ima li tvoj stan wc u hodniku ili na polju ?? :D
Stan koji u becu ima 55 kvadrata i kosta 350 eura se vjeruj mi ne moze nazvati stanom sta god ovaj pricao, to je neka rupahija za studenta koji mora sam da se financira i koji u toj rupahiji sanja bolju buducnost i vrijeme kad ce konacno odseliti

http://www.willhaben.at/iad/immobilien/ ... AREA_TO=79

Evo mozes i sam pogledati, ovo su cijene stanova sa primacom i jednom ili sa dvije spavace sobe, velicina stanova izmedju 60 i 79 kvadrata
Treba obratiti paznju na lokaciju. 14., 3., 19., fantazije od becirkova :mrgreen: . U 23. vec opadaju cijene. Lijepo je i tamo, ali daleko.
Samo da provjerim sa tobom za porodicu jesu li 17,18,19 i 20 bezirk ok evo vidim ti spominjes i 14ti?

Hvala
pirmin

#1727 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

zastavnik22 wrote: za porodicu jesu li 17,18,19 i 20 bezirk ok evo vidim ti spominjes i 14ti?
Kona mi odselila iz 18. u 12. u bolji i veci stan.
Eno je tuguje, pokusava na sve nacine da se vrati.

Sve zavisi gdje se covjek navikne, za mene je 3. npr. kao drugi grad.
zastavnik22

#1728 Re: Zivot u Austriji

Post by zastavnik22 »

Evo ugovor potpisan pocinjem skupljati papire za radnu vizu.Poslodavac ce obezbijediti EU blau radnu vizu za supruga RWR+ i za djecu.Za nekih 3 mjeseca bit ce sve gotovo a u medjuvremenu traziti stan i za djecu skolu.Supruga nije odusevljena odlaskom kao i djeca ali eto tesko je sa emocijama i napustiti sve ovdje.
Ima li iko iskustva sa upisom djece u skolu , mogu li se djeca prebaciti recimo na polugodistu u skolu ili je bolje u septembru?
zastavnik22

#1729 Re: Zivot u Austriji

Post by zastavnik22 »

Moze li iko odgovoriti za upis djece u skolu?
hellhammer

#1730 Re: Zivot u Austriji

Post by hellhammer »

Mozes uvjek ali racunaj da ce izgubiti tu godinu. I neces moci ti birati najblizu skolu nego koju ti opstina odredi inace opstina odredjuje skolu i prije pocetka skole. Nije kao kod nas da dodjes u skolu i kazes dosao da ga upisem. Ispocetka ce im biti u skoli najvise fokus na jezik
zastavnik22

#1731 Re: Zivot u Austriji

Post by zastavnik22 »

hellhammer wrote:Mozes uvjek ali racunaj da ce izgubiti tu godinu. I neces moci ti birati najblizu skolu nego koju ti opstina odredi inace opstina odredjuje skolu i prije pocetka skole. Nije kao kod nas da dodjes u skolu i kazes dosao da ga upisem. Ispocetka ce im biti u skoli najvise fokus na jezik
Jeli bolje onda na polugodistu ih upisivati ili pocetkom godine?
hellhammer

#1732 Re: Zivot u Austriji

Post by hellhammer »

Pa bolje je pocetak godine
svemirska_vjeverica

#1733 Re: Zivot u Austriji

Post by svemirska_vjeverica »

Evo malo da ozivimo temu, malo slika iz svakodnevnog zivota u Gracu.

Jesu li ovo azilanti?

Image
vjesticanametli

#1734 Re: Zivot u Austriji

Post by vjesticanametli »

:lol: iz sirije :lol: al oni su u svom na svom :mrgreen: neki dan u ubanu 2 ovakih budalasa i pita on nju imas ti cilj a ona drogirana i sva uvrnuta :lol: kaze jaaaa ih hab ciiiil :lol:
Monsternet

#1735 Re: Zivot u Austriji

Post by Monsternet »

Pozdrav svima!

Zna li iko, je li postoji neka agencija u BiH koja se bavi savjetodavnom podrskom, kako za aplikanta, tako i za poslodavca u Austriji u procesu predavanja zahtjeva za RWR-Karte?

Hvala!
insomnia78

#1736 Re: Zivot u Austriji

Post by insomnia78 »

Image
zastavnik22

#1737 Re: Zivot u Austriji

Post by zastavnik22 »

Ima li ko iz Beca da mi kaze kakve su opcije za gledanje nasih kanala gore?
mufa1

#1738 Re: Zivot u Austriji

Post by mufa1 »

Imas dvije opcije, total tv ili iptv. Za total ti treba satelitka i izadje te oko 10 eura mjesecno plus oprema. Za iptv ti treba smart tv ili ako nemas onda mag reciver i Internet priključak naravno, ali ti ne treba antena..
pirmin

#1739 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

insomnia78 wrote:Image
Ugasio je 7 Dzemata, protjerace 60 Imama
a prije su bili raja

Image
insomnia78

#1740 Re: Zivot u Austriji

Post by insomnia78 »

:lol:
hellhammer

#1741 Re: Zivot u Austriji

Post by hellhammer »

zastavnik22 wrote:Ima li ko iz Beca da mi kaze kakve su opcije za gledanje nasih kanala gore?
Nettvplus
BlackRiver

#1742 Re: Zivot u Austriji

Post by BlackRiver »

Htio bih da podijelim iskustvo koje ce mozda nekome pomoci.

Naime, prvi put kada sam dosao u AT boravio sam mjesec dana u stanu od firme. U tom periodu, covjek iz GIS-a je dosao i evidentirao TV u tom stanu.
Nekoliko dana nakon toga, preselio sam u novi stan.
Godinu dana nakon toga, dobijem od GIS-a postu u kojoj me obavjestavaju da imam 10 dana da platim 420 EUR-a za koristenje njihovih usluga. U protivnom, pokrece se sudski postupak. U citavom tom procesu su angazovali i agenciju za naplatu dugovanja.

Nisam znao sta da radim, ali na savjet kolege otisao sam u Arbeiterkammer gdje me primio momak koji inace radi sa tim problemima.
Nakon sto sam mu objasnio citavu situaciju, preuzeo je slucaj i 3 sedmice kasnije je natjerao GIS da otpise kompletan dug :)

U medjuvremenu sam nabavio NOGIS TV, uzeo IPTV i uzivam.

U svakom slucaju, za pravne probleme preporucujem Arbeiterkammer :)
Ironman_88

#1743 Re: Zivot u Austriji

Post by Ironman_88 »

BlackRiver wrote:Htio bih da podijelim iskustvo koje ce mozda nekome pomoci.

Naime, prvi put kada sam dosao u AT boravio sam mjesec dana u stanu od firme. U tom periodu, covjek iz GIS-a je dosao i evidentirao TV u tom stanu.
Godinu dana nakon toga, dobijem od GIS-a postu u kojoj me obavjestavaju da imam 10 dana da platim 420 EUR-a za koristenje njihovih usluga. U protivnom, pokrece se sudski postupak. U citavom tom procesu su angazovali i agenciju za naplatu dugovanja.

Nisam znao sta da radim, ali na savjet kolege otisao sam u Arbeiterkammer gdje me primio momak koji inace radi sa tim problemima.
Nakon sto sam mu objasnio citavu situaciju, preuzeo je slucaj i 3 sedmice kasnije je natjerao GIS da otpise kompletan dug :)

Ne otvarati vrata nepoznatim osobama i ignorisati prijetnje i pisma GIS-a. :D Nemaju ovlaštenje da sprovode ikakvu silu i(li) dovode policiju na "neviđeno". druga je stvar kad ostvare direktan kontakt sa tobom i potpišeš šta, onda nema spasa. Inače se već dugo lome koplja oko GIS-a i njegove svrhe - uglavnom bitno je znati da nije moguće vaditi se da nemaš TV ili radio (čak i ako je to istina), dovoljno je postojanje tehničke mogućnosti konzumiranja njihovog sadržaja, u a to spada između ostalog internet priključak ili čak mobitel sa internetom (pošto je moguće preko interneta gledati TV program i slušati radio sasvim legalno bez ikakvih dodatnih tehničkih pomagala).
BlackRiver

#1744 Re: Zivot u Austriji

Post by BlackRiver »

Ironman_88 wrote: Ne otvarati vrata nepoznatim osobama i ignorisati prijetnje i pisma GIS-a. :D Nemaju ovlaštenje da sprovode ikakvu silu i(li) dovode policiju na "neviđeno". druga je stvar kad ostvare direktan kontakt sa tobom i potpišeš šta, onda nema spasa. Inače se već dugo lome koplja oko GIS-a i njegove svrhe - uglavnom bitno je znati da nije moguće vaditi se da nemaš TV ili radio (čak i ako je to istina), dovoljno je postojanje tehničke mogućnosti konzumiranja njihovog sadržaja, u a to spada između ostalog internet priključak ili čak mobitel sa internetom (pošto je moguće preko interneta gledati TV program i slušati radio sasvim legalno bez ikakvih dodatnih tehničkih pomagala).
Istina. Medjutim, advokat koji je vodio moj slucaj mi rece da postoji presuda negdje iz 2015. godine koja kaze da posjedovanje internet prikljucka ne znaci da moras da im platis pretplatu.

Naravno, svaki slucaj je specifican. Ja sam imao dovoljno srece da se sve rijesi pozitivno za mene.
Ironman_88

#1745 Re: Zivot u Austriji

Post by Ironman_88 »

BlackRiver wrote:
Ironman_88 wrote: Ne otvarati vrata nepoznatim osobama i ignorisati prijetnje i pisma GIS-a. :D Nemaju ovlaštenje da sprovode ikakvu silu i(li) dovode policiju na "neviđeno". druga je stvar kad ostvare direktan kontakt sa tobom i potpišeš šta, onda nema spasa. Inače se već dugo lome koplja oko GIS-a i njegove svrhe - uglavnom bitno je znati da nije moguće vaditi se da nemaš TV ili radio (čak i ako je to istina), dovoljno je postojanje tehničke mogućnosti konzumiranja njihovog sadržaja, u a to spada između ostalog internet priključak ili čak mobitel sa internetom (pošto je moguće preko interneta gledati TV program i slušati radio sasvim legalno bez ikakvih dodatnih tehničkih pomagala).
Istina. Medjutim, advokat koji je vodio moj slucaj mi rece da postoji presuda negdje iz 2015. godine koja kaze da posjedovanje internet prikljucka ne znaci da moras da im platis pretplatu.

Naravno, svaki slucaj je specifican. Ja sam imao dovoljno srece da se sve rijesi pozitivno za mene.
Sjećam se tog slučaja, išao je lik do zadnje instance u Austriji ako se ne varam i presudili u njegovu korist. Nakon toga se je javnost ponovo malo uzburkala, razne peticije i pozivi da se ruši GIS nakon tog presedana, ali manje-više je ostalo na tome. Ide GIS-u tehnološki napredak na ruku, prije je barem bila potrebna TV-kartica za kompjuter za gledanje programa (što je po definiciji sasvim jasno dodatni tehnički uređaj), danas je sav sadržaj dostupan online bez ograničenja, tako da nisam siguran da li bi taj slučaj iz 2015 i danas imao isti ishod.
BlackRiver

#1746 Re: Zivot u Austriji

Post by BlackRiver »

Ironman_88 wrote: Sjećam se tog slučaja, išao je lik do zadnje instance u Austriji ako se ne varam i presudili u njegovu korist. Nakon toga se je javnost ponovo malo uzburkala, razne peticije i pozivi da se ruši GIS nakon tog presedana, ali manje-više je ostalo na tome. Ide GIS-u tehnološki napredak na ruku, prije je barem bila potrebna TV-kartica za kompjuter za gledanje programa (što je po definiciji sasvim jasno dodatni tehnički uređaj), danas je sav sadržaj dostupan online bez ograničenja, tako da nisam siguran da li bi taj slučaj iz 2015 i danas imao isti ishod.
U osnovi, najbolje je ne pustati ih u stan, kako si i rekao. Iako zvuci tesko za izvesti, kolega koji zivi u AT preko 20 godina mi kaze da nikada nije platio nista GIS-u. Godinama su mu slali pisma, opomene, dolazili na vrata. Njegov odgovor je uvijek bio isti. Nemam TV :)

Hajd da barem smanje malo tu pretplatu. 25 EUR-a je stvarno previse za sadrzaj koji nude. Pa ja za 16 EUR-a mjesecno mogu dobiti NET TV Plus sa hrpom kvalitetnih kanala.
pirmin

#1747 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

hellhammer

#1748 Re: Zivot u Austriji

Post by hellhammer »

Ironman_88 wrote:
BlackRiver wrote:Htio bih da podijelim iskustvo koje ce mozda nekome pomoci.

Ne otvarati vrata nepoznatim osobama i ignorisati prijetnje i pisma GIS-a. :D Nemaju ovlaštenje da sprovode ikakvu silu i(li) dovode policiju na "neviđeno". druga je stvar kad ostvare direktan kontakt sa tobom i potpišeš šta, onda nema spasa. Inače se već dugo lome koplja oko GIS-a i njegove svrhe - uglavnom bitno je znati da nije moguće vaditi se da nemaš TV ili radio (čak i ako je to istina), dovoljno je postojanje tehničke mogućnosti konzumiranja njihovog sadržaja, u a to spada između ostalog internet priključak ili čak mobitel sa internetom (pošto je moguće preko interneta gledati TV program i slušati radio sasvim legalno bez ikakvih dodatnih tehničkih pomagala).
Meni stalno slali ta pisma uvjek bacim i ne otvaram, jednu noc neko zvoni ja otvorim vrata kad neki uhljup kaze dosao za tv, reko nemam tv, a on uredno radi i cuje se, kaze sta se ono cuje, reko kompijurer ajd reko udji uvjeri se, kaze vjerujem ti cim me zoves da udjem i nikad vise nisu ni slali pisma niti dolazili.
Ironman_88

#1749 Re: Zivot u Austriji

Post by Ironman_88 »

Mene su mladog i naivnog uzeli na isti fazon kad sam uselio se u prvi stan, izbjegavao sam ih uspješno par mjeseci dok se lik nije jednom pojavio na vratima u pola 9 navečer - ni u snu nisam pomislio da su oni u to doba. Ali srećom nisam bio dugo u tom stanu, kad sam odselio, fino odjavio GIS. Nakon što sam se prijavio na novu adresu, vrlo brzo su krenuli sa ofanzivom, slali pisma i dolazili na vrata u svako moguće doba - nakon određenog vremena su odustali i kako kad tako i danas. Nije stvar u ciganjenju, ali za tih 25-30€ imam i Netflix i Spotify i DAZN dok je ORF program užas i plus često imaju problema da osiguraju velike sportske događaje a grcaju u parama od GIS-a.
hadzinicasa

#1750 Re: Zivot u Austriji

Post by hadzinicasa »

ja sve uredno placam.
Post Reply