Ma nek' svako svoje knjige prepravlja do mile volje k'o i dosad i mirna bosna,nasa wrote:Joj moras ti malo ubaciti ....jace je od tebe je li...Great Cornholio wrote:
Muhamed je malo prepravio Bibliju, dodao nešto svoje, ne vjerujem da je on bio Božiji poslanik.![]()
Vodi ba brigu o svojim Knjigama i ko je njih prepravljao to ti je korisnije
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- fatamorgana
#1726 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
-
Great Cornholio
#1727 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Rat je zlo, ne može niti jedan rat biti svet, a do ratova i mržnje dovodi želja jednih da dominiraju nad drugima.odr0n wrote:
A šta dovodi do svetih ratova npr. križarskih i svih podjela, mržnje, destrukcije na globanom nivou? Hoćemo li reć vjera pa da je označimo kao zlo.E moj GC i ti bukvalac.
Ljudi ne koriste ono što nam je Bog dao da bi se razlikovali od životinja, a i ono malo pameti koju koristimo blokiramo uzimanjem droge, alkohola ili nekog drugog opojnog sredstva, pa se zbog toga "pretvaramo" u životinje.
-
Great Cornholio
#1728 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kome ba ja da se prilagođavamnasa wrote: Joj moras ti malo ubaciti ....jace je od tebe je li...![]()
- fatamorgana
#1729 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Samo da podsjetim da životinje ne vode ratove te da ću svaki sljedeći post koji vrijeđa iste prijaviti moderaciji ....Great Cornholio wrote:
Rat je zlo, ne može niti jedan rat biti svet, a do ratova i mržnje dovodi želja jednih da dominiraju nad drugima.
Ljudi ne koriste ono što nam je Bog dao da bi se razlikovali od životinja, a i ono malo pameti koju koristimo blokiramo uzimanjem droge, alkohola ili nekog drugog opojnog sredstva, pa se zbog toga "pretvaramo" u životinje.
-
Great Cornholio
#1730 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
odr0n wrote: Ako je alkohol i droga opasna po pojedinca i društvo, onda je vjera za čovječanstvo.![]()
Znaš onu, "Guns don't kill people. People kill people."
Alkohol i droga jesu štetni za pojedinca i društvo, to je naučno dokazano, a vjera može i ne mora biti štetna za pojedinca i društvo, zavisi od pojedinca i sadržaja onoga u šta vjeruje.
Da nema oružja manje bi žrtava bilo, teže bi se ljudi ubijali.
- nasa
#1731 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Bogu...npr.postovanje drugih religijaGreat Cornholio wrote:Kome ba ja da se prilagođavamnasa wrote: Joj moras ti malo ubaciti ....jace je od tebe je li...![]()
-
Great Cornholio
#1732 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
fatamorgana wrote: Samo da podsjetim da životinje ne vode ratove te da ću svaki sljedeći post koji vrijeđa iste prijaviti moderaciji ....
Pa u pravu si, zečevi se ne ubijaju međusobno.
-
Great Cornholio
#1733 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Eto, i ti i ja vjerujemo da je jedan Bog, isti za sve, pa kako onda da vjerujem da je nekome dopustio da ubija ljude, a drugima nijenasa wrote:Bogu...npr.postovanje drugih religijaGreat Cornholio wrote:Kome ba ja da se prilagođavamnasa wrote: Joj moras ti malo ubaciti ....jace je od tebe je li...![]()
- nasa
#1734 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Evo ja se sjecam da smo vise puta pisali o tome i to upravo na tvoje slicno ili isto pitanje!Great Cornholio wrote:
Eto, i ti i ja vjerujemo da je jedan Bog, isti za sve, pa kako onda da vjerujem da je nekome dopustio da ubija ljude, a drugima nije
Nema dozvole za ubijanje vec smrtna kazna za teske zlocine...
Ja bih tebi mogla postaviti slicnih obrnutih milion pitanja ali necu jer znam da se malo pravis da kofol ne kontas
Poenta je da ti vjerujes da je tvoje ispravno i neiskrivljeno zato sto ti je prihvatljivije ,a ja za svoje ...
Eto vjerujemo oboje u Boga pa saznacemo na onom svijetu sve,a na ovom nemam zelje da te ubjedjujem u ispravnost moje vjere....
- odr0n
#1735 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Može može, termin svetih ratova je historijski utemeljen, u kojima jedna strana želi da proširi vjeru na ostale, kako bi ispravila druge, spasila ih dok nije kasno i donijela mir jer svoju smatraju ispravnom.Great Cornholio wrote:Rat je zlo, ne može niti jedan rat biti svet, a do ratova i mržnje dovodi želja jednih da dominiraju nad drugima.odr0n wrote:
A šta dovodi do svetih ratova npr. križarskih i svih podjela, mržnje, destrukcije na globanom nivou? Hoćemo li reć vjera pa da je označimo kao zlo.E moj GC i ti bukvalac.
Tvoje generalizovanje o alkoholu i ostalim stvarima može demantovati masa ljudi kojima to ne predstavlja blokada nego opuštanje, bez nanošenja štete svom životu i drugim. Također ima i vjernika kojima vjera predstavlja opuštanje i nešto pozitivno, ali ima i onih negativnih.
- fatamorgana
#1736 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Eto, kad si toliko sigurna u "onaj svijet" bil' pristala da se nikad ne udaš na ovom dunjaluku, da nemaš ni ljubavi, ni muža, ni djece, ni kučeta, ni mačeta nego to sve samo na onom svijetu, ako si toliko sigurna u njegovo postojanje? ....a o forumu da i ne govorimo,nasa wrote: Eto vjerujemo oboje u Boga pa saznacemo na onom svijetu sve,a na ovom nemam zelje da te ubjedjujem u ispravnost moje vjere....
- odr0n
#1737 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Alkohol, droga, vjera su štetni ako se konzumiraju radikalno, inače nisu jer to ovisi od osobe do osobe.Great Cornholio wrote:odr0n wrote: Ako je alkohol i droga opasna po pojedinca i društvo, onda je vjera za čovječanstvo.![]()
Znaš onu, "Guns don't kill people. People kill people."
Alkohol i droga jesu štetni za pojedinca i društvo, to je naučno dokazano, a vjera može i ne mora biti štetna za pojedinca i društvo, zavisi od pojedinca i sadržaja onoga u šta vjeruje.
Da nema oružja manje bi žrtava bilo, teže bi se ljudi ubijali.
Zadnja rečenica govori da su ljudi u određenim situacijima jedini krivi za počinjena djela, tj. da ne ubija pištolj, alkohol, vjera, nego da ljudi koji sa njima pogrešno kontrolišu ubijaju druge ili sebe.
- nasa
#1738 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
fatamorgana wrote:Eto, kad si toliko sigurna u "onaj svijet" bil' pristala da se nikad ne udaš na ovom dunjaluku, da nemaš ni ljubavi, ni muža, ni djece, ni kučeta, ni mačeta nego to sve samo na onom svijetu, ako si toliko sigurna u njegovo postojanje? ....a o forumu da i ne govorimo,nasa wrote: Eto vjerujemo oboje u Boga pa saznacemo na onom svijetu sve,a na ovom nemam zelje da te ubjedjujem u ispravnost moje vjere....
Nema to u Islamu,mogu uzivati i u ovom -u granicama dozvoljenog-
A za forum e tu sam vec u dilemi koliko je korisno ali bude zabavno pa...
-
Great Cornholio
#1739 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ja bih na Božiju zapovjed "Ne ubij", dodao još i "Spriječi onoga ko se sprema da ubije drugog čovjeka!"nasa wrote:Evo ja se sjecam da smo vise puta pisali o tome i to upravo na tvoje slicno ili isto pitanje!Great Cornholio wrote:
Eto, i ti i ja vjerujemo da je jedan Bog, isti za sve, pa kako onda da vjerujem da je nekome dopustio da ubija ljude, a drugima nije
Nema dozvole za ubijanje vec smrtna kazna za teske zlocine...
Ja bih tebi mogla postaviti slicnih obrnutih milion pitanja ali necu jer znam da se malo pravis da kofol ne kontas![]()
Poenta je da ti vjerujes da je tvoje ispravno i neiskrivljeno zato sto ti je prihvatljivije ,a ja za svoje ...
Eto vjerujemo oboje u Boga pa saznacemo na onom svijetu sve,a na ovom nemam zelje da te ubjedjujem u ispravnost moje vjere....
- fatamorgana
#1740 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
znači ipak prvo vrabac u ruci a onda golub na "onoj" grani,nasa wrote:![]()
Nema to u Islamu,mogu uzivati i u ovom -u granicama dozvoljenog-
-
Great Cornholio
#1741 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Odron nešto pozitivno o vjeri rekaoodr0n wrote:
Alkohol, droga, vjera su štetni ako se konzumiraju radikalno, inače nisu jer to ovisi od osobe do osobe.
Zadnja rečenica govori da su ljudi u određenim situacijima jedini krivi za počinjena djela, tj. da ne ubija pištolj, alkohol, vjera, nego da ljudi koji sa njima pogrešno kontrolišu ubijaju druge ili sebe.
Al' haj odupri se kad popiješ dvije pive, a društvo ti kaže " Daj ba šta glumiš, neće ti bit ništa ako popiješ još jednu"
Da, čovjek povlači obarač, ali da nema pištolja možda ne bi imao hrabrosti da ubije nekog drugog čovjeka, ili više njih.
Ne znam za vas, ali ja bih volio da nema niti jednog vojnika na ovoj našoj planeti.
- fatamorgana
#1742 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Joj ovo u granicama dozvoljenog me podsjeti na magistra Ljakića i njegovo objašnjenje za oralni seks,nasa wrote: - u granicama dozvoljenog -
- odr0n
#1743 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Nije to pozitivno ni negativno, nego onako kako jeste u cilju boljeg shvatanja besmislenosti generalizacije koje se vežu za alkohol i ostale zabranjene stvari po vjeri.Great Cornholio wrote:Odron nešto pozitivno o vjeri rekaoodr0n wrote:
Alkohol, droga, vjera su štetni ako se konzumiraju radikalno, inače nisu jer to ovisi od osobe do osobe.
Zadnja rečenica govori da su ljudi u određenim situacijima jedini krivi za počinjena djela, tj. da ne ubija pištolj, alkohol, vjera, nego da ljudi koji sa njima pogrešno kontrolišu ubijaju druge ili sebe.![]()
![]()
![]()
Al' haj odupri se kad popiješ dvije pive, a društvo ti kaže " Daj ba šta glumiš, neće ti bit ništa ako popiješ još jednu"![]()
![]()
Da, čovjek povlači obarač, ali da nema pištolja možda ne bi imao hrabrosti da ubije nekog drugog čovjeka, ili više njih.
Ne znam za vas, ali ja bih volio da nema niti jednog vojnika na ovoj našoj planeti.
Po prirodnim zakonitostima koje je tvoj dragi bog stvorio, postojanje vojnika i sukoba je totalno opravdano, životinjska funkcija borbe za teritoriju, resurse i opstanak je ostala ista samo, što je sredstvo naprednije u cilju boljeg postizanja željenog cilja. Bio to konj naspram auta, pećine - vile, teritorije - države, čopora - vojske sve je isto, samo što zbog kompleksa niže vrijednosti (također prirodna stvar), ljudi se srame poređenja sa životinjama iako to apsolutno jesu.
-
Great Cornholio
#1744 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
@odrone,
Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš!
François-Marie d'Arouet Voltaire
Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš!
François-Marie d'Arouet Voltaire
- fatamorgana
#1745 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Mi po biološkom i evolucionom kriteriju jesmo dijelom životinje ali kao ljudska bića koja su ipak na hipotetičkoj ljestvici evolucionog uspona činimo često strahote koje životinje ne čine ....odr0n wrote: Po prirodnim zakonitostima koje je tvoj dragi bog stvorio, postojanje vojnika i sukoba je totalno opravdano, životinjska funkcija borbe za teritoriju, resurse i opstanak je ostala ista samo, što je sredstvo naprednije u cilju boljeg postizanja željenog cilja. Bio to konj naspram auta, pećine - vile, teritorije - države, čopora - vojske sve je isto, samo što zbog kompleksa niže vrijednosti (također prirodna stvar), ljudi se srame poređenja sa životinjama iako to apsolutno jesu.
- nasa
#1746 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa nemoraju Odrone biti vjerske zabrane,mogu biti i zakoni neke sekularne drzave,ja se evo slazem po ovom pitanju s G.C.kako kazu prilika cini lopova,a cesto i neznanje.
Dostupnost droge je veliki problem jer tesko je vecini tinejdjera pojmiti sve moguce posljedice"probe" i zbog toga se cesto kasno reaguje odnosno kada nastupe posljedice!
Dostupnost droge je veliki problem jer tesko je vecini tinejdjera pojmiti sve moguce posljedice"probe" i zbog toga se cesto kasno reaguje odnosno kada nastupe posljedice!
-
efektstudio
#1747 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
fatamorgana wrote:Mi po biološkom i evolucionom kriteriju jesmo dijelom životinje ali kao ljudska bića koja su ipak na hipotetičkoj ljestvici evolucionog uspona činimo često strahote koje životinje ne čine ....odr0n wrote: Po prirodnim zakonitostima koje je tvoj dragi bog stvorio, postojanje vojnika i sukoba je totalno opravdano, životinjska funkcija borbe za teritoriju, resurse i opstanak je ostala ista samo, što je sredstvo naprednije u cilju boljeg postizanja željenog cilja. Bio to konj naspram auta, pećine - vile, teritorije - države, čopora - vojske sve je isto, samo što zbog kompleksa niže vrijednosti (također prirodna stvar), ljudi se srame poređenja sa životinjama iako to apsolutno jesu.
Jednu stvar nikako da skontam. Kako to da nijedna vrsta, osim ljudi, nije uspjela da evoluira u nešto inteligentno, poput npr. ... ljudi.
- MyTao
#1748 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
A ima i ona, kako to da imamo majmune ako smo postala od njih??efektstudio wrote:fatamorgana wrote:Mi po biološkom i evolucionom kriteriju jesmo dijelom životinje ali kao ljudska bića koja su ipak na hipotetičkoj ljestvici evolucionog uspona činimo često strahote koje životinje ne čine ....odr0n wrote: Po prirodnim zakonitostima koje je tvoj dragi bog stvorio, postojanje vojnika i sukoba je totalno opravdano, životinjska funkcija borbe za teritoriju, resurse i opstanak je ostala ista samo, što je sredstvo naprednije u cilju boljeg postizanja željenog cilja. Bio to konj naspram auta, pećine - vile, teritorije - države, čopora - vojske sve je isto, samo što zbog kompleksa niže vrijednosti (također prirodna stvar), ljudi se srame poređenja sa životinjama iako to apsolutno jesu.
Jednu stvar nikako da skontam. Kako to da nijedna vrsta, osim ljudi, nije uspjela da evoluira u nešto inteligentno, poput npr. ... ljudi.
- cartman
#1749 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
efektstudio wrote:fatamorgana wrote:Mi po biološkom i evolucionom kriteriju jesmo dijelom životinje ali kao ljudska bića koja su ipak na hipotetičkoj ljestvici evolucionog uspona činimo često strahote koje životinje ne čine ....odr0n wrote: Po prirodnim zakonitostima koje je tvoj dragi bog stvorio, postojanje vojnika i sukoba je totalno opravdano, životinjska funkcija borbe za teritoriju, resurse i opstanak je ostala ista samo, što je sredstvo naprednije u cilju boljeg postizanja željenog cilja. Bio to konj naspram auta, pećine - vile, teritorije - države, čopora - vojske sve je isto, samo što zbog kompleksa niže vrijednosti (također prirodna stvar), ljudi se srame poređenja sa životinjama iako to apsolutno jesu.
zato jer su nam pretci otkrili cari halucinogenih biljki i tako nam se svijest naglo prosirila
- 68847
#1750 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
A ribičija?fatamorgana wrote:Predlažem vježbe disanja,Great Cornholio wrote:Dobro bi bilo da ljudi ne piju i ne drogiraju se, da nađu neke za zdravlje neškodljive načine opuštanja, a opuštati se mora.