Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dječak sa šibicama

#17226 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by dječak sa šibicama »

Dijaspora je meni legendarna, nikada necu zaboraviti putesestvije pokojnog Gunica po dijaspori, oni placu suze rone za Bosnom u mikrofon, pita ih Vehid pa sto se ne vratite? a oni svi ko jedan kroz suze "ma nece djeca, ali bi ja" :D
Bullet Tooth Tony

#17227 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bullet Tooth Tony »

SD7 wrote:.. .
A sto se to mene ne dotice?

Vrati se i procita opet.. Covjek je pitao kako je u Njemackoj I ja mu odgovorim ali je tvoj mozak to procesuirao kao da ja govorim nesto protiv EU a podrzavam stanje u BiH..

Napadas me bezveze I stavlja u neke grupe tipa dijaspore I to.. Drzi se cinjenica I nicega drugo

Ja nikakve zakljucke ne donosim... Osim da sam na svojoj kozi vise puta osjetio stanje u Vranduku I nije prijatno...
detroit-mercy

#17228 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:Zato ti odmah sagledas situaciju u Njemackoj?
To ti u istu ravan stavljas infrastrukturu u Svabiji i BiH ili cjelokupnu organizovanost drustva/Sistema u Njemackoj i BiH.
Ili se vodis onom, ima i u Njemackoj rupa na cesti :mrgreen: .
insomnia78

#17229 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Jok no lik tvrdi kako ti ne mozes znati stanje u BiH jer dodjes samo na odmor ali istovremeno kako ima njih koji znaju stanje po EU
detroit-mercy

#17230 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:Jok no lik tvrdi kako ti ne mozes znati stanje u BiH jer dodjes samo na odmor ali istovremeno kako ima njih koji znaju stanje po EU
Pa sad, za neke stvari ti je dovoljno da se provozas pa da mozes donekle da sagledas sitaciju, da ne kazemo da cak i kraci ili duzi boravak ti moze reci dosta toga. Vozas dosta po Evropi, vidis i svojim ocima.
Braniti onaj javasluk oko Vranduka, jer kao sto sam vec naveo, Vranduk nije neka lokalna cesta od minimalnog znacaja za siru drustvenu zajednicu vec ekonomska zila kucavica, sa zastojem na cesti u Dudlingenu je :-).
Connaisseur Karlin

#17231 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Connaisseur Karlin »

detroit-mercy wrote:
Seyfo wrote:I nemojte napadati Tony-a, čovjek fino kaže kako jeste, uopšte ne donoseći zaključke.
Treba samo on shvatiti nas isfrustrirane Bošnje, koji u svom bijesu, nemoći i frustraciji ne trpimo ništa mimo "sve je loše kod nas, svugdje je bolje". Najahali smo na tu matricu i ne silazimo s nje. Ko nam u to dira, ko da nam psuje mater.

Najbolji dokaz za to sam ja, kako sam već naveo, kad sam jednom zapeo u gužvi u Austriji satima, nisam sebi mogao doći da je takvo nešto moguće, i do tad sam mislio da to ima samo kod nas. Budući da nije bilo svrhe psovati naše političare, gvorio sam "kao da ima Bakir reguliše saobraćaj".
Pa i meni se desi da ovdje zapnem u guzvi satima :skoljka: stvari se desavaju, udesi, radovi, trista cuda.
Medjutim, pitanje Vranduka je pitanje sve nase neozbiljnosti, jer Vranduk nije tamo neki tunel prema Kalinoviku ili Praci. Vranduk je glavna zila kucavica ekonomije bar 2-3 kantona ako ne i pola drzave. Totalno neozbiljno je blokirati takav pravac bez da ponudis adekvatnu alternativu, jer stavljati u istu ravan znacaj Vranduka i tamo neke ceset u centru nekog gradica u De ilu Au je :-) .
I sto je najgore, to nije mjesec ili dva, Vranduk je jos od zimus.

https://jpdcfbh.ba/bs/novosti/obavijest ... vranduk/78
DonPizdon

#17232 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DonPizdon »

Bice to brzo :mrgreen:
славянин

#17233 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Tezak teren - normalno je godinu dvije da se rekonstruise - struka kaze tako :D
Connaisseur Karlin

#17234 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Connaisseur Karlin »

DonPizdon wrote:Bice to brzo :mrgreen:
a genijalni su , kazu da ce "ubrzati radove" :-) ili jos nemaju trecu smjenu :D
mousstapha

#17235 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Ma ovo sa Vrandukom je organizovani napad na drzavu. Jos paralelno ovi kod Jablanice krenuli sa radovima. :D
detroit-mercy

#17236 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

славянин wrote:Tezak teren - normalno je godinu dvije da se rekonstruise - struka kaze tako :D
Sto se opet nadovezuje na cinjenicu da smo mi davno trebali presisati Zenicu sa autoputem ali kad za 4 godine u promet ne pustis ni kilometra onda imas ovos sto imas. Zacarni krugu javasluka i nekompetentnosti koje konstantno izjeda drzavu i ljude.
Zalosno ali je tako.
SD7

#17237 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

Bosanci su inace poznati po objektivnosti i samokriticnosti i ta nasa nacionalna vrlina se reflektuje i ovde na forumu. Nije ni meni drago kada moram da s.rem po svojoj zemlji, ali situacija je, sto se mene tice jako ozbiljna. Vranduk je, ponavljam samo jedan u nizu problema i neprihvatljivih situacija. Naime, gora situacija je sa obrazovanjem, pretjeranim bogoljubljem, kockom, korupcijom, laznim moralom i da ne nabrajam. Kada je prije 20-ak godina postavljen kamen temeljac za koridor VC, govrio sam da se nece napraviti ni za 20 godina i svi su me napadali. Evo, 20 godina nakon, nije ni 1/3 izgradjena. Jedino dobro u BiH je cijena pive
SD7

#17238 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

insomnia78 wrote:Jok no lik tvrdi kako ti ne mozes znati stanje u BiH jer dodjes samo na odmor ali istovremeno kako ima njih koji znaju stanje po EU
To sam za sebe govorio, a predpostavljam da nisam jedini koji ima priliku da vidi situaciju i drugdje, pa eto stavio u mnozinu. S druge strane znam kako je kada nakon godinu odsustva dodjes i koliko objektivno posmatras situaciju. Koliko je sve dobro u BiH govori i cinjenica da ni penzioneri nece da se vracaju, nego su izmedju...malo ovamo, malo tamo.
vazi

#17239 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vazi »

SD7 wrote:
To sam za sebe govorio, a predpostavljam da nisam jedini koji ima priliku da vidi situaciju i drugdje, pa eto stavio u mnozinu. S druge strane znam kako je kada nakon godinu odsustva dodjes i koliko objektivno posmatras situaciju. Koliko je sve dobro u BiH govori i cinjenica da ni penzioneri nece da se vracaju, nego su izmedju...malo ovamo, malo tamo.
Penzioneri moraju inace ce izgubiti socijalnu penziju.
Max Bunker

#17240 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Max Bunker »

vazi wrote:
:thumbup:
Eno Holandija je na hinjaka uvela neko pravilo da ako nemaš prebivalište u njoj ne znam koliko već, ostaješ bez penzije.
pojedinac

#17241 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pojedinac »

Max Bunker wrote:
vazi wrote:
Eno Holandija je na hinjaka uvela neko pravilo da ako nemaš prebivalište u njoj ne znam koliko već, ostaješ bez penzije.
@Max Bunker pojasni kad i kako. Mislim da nisi u pravu.
Max Bunker

#17242 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Max Bunker »

Naš čovjek je čovjek koji ne voli da razmišlja, ne želi da analizira, ne želi da gleda šta mu donosi sutrašnjica zbog njegovih postupaka od danas.
Divno mu je mentalitet opisan u pjesmi Zabranjenog pušenja "Kupi nas Ali".
Veliki broj naših ljudi voli štelu. Nije štela samo potreba našem čovjeku, to mu je postala hrana. Vrlina, karakteristika koja pokazuje njegov položaj i moć u društvu. Taman da sve može ostvariti svojim radom bez problema, on će potražiti nekog rođu/komšiju/jarana da mu to malo pogura kako bi sebi i drugima pokazao da on nešto može.
Eh tako kako ne voli da razmišlja, već sebi stvara idealističke slike nečega u kojima naravno nema sredine pa ili je crno ili je bijelo (ili smo najgora fudbalska nacija na planeti ili trebamo doći barem do 1/2 finala SP), njemu je Bosna karina, svugdje drugo je bolje a Njemačka je obećana zemlja u kojoj se sve može, sve je ostvarivo i sve je magično. Naravno, ovakvoj slici doprinose i mediji koji BiH upravo prikazuju kao najgoru državu na planeti (čuj BiH 131 od 133 zemlje na svijetu po pazi sada, trudu da spriječi odlazak mozgova a ne po odlasku mozgova. Uz takve logičke i lingvističke kracije će se naći i nešto pozitivno pa će biti da je Njemačka karina za nas) i razne NVO organizacija.
Jedan moj dobro pametan prijatelj je jednom divno rekao da je priča o tome da treba ići, otjerala više ljudi vani nego realne prilike i potreba za odlaskom.
Kada pokušavaš objasniti i predočiti kako je vani, ti si odmah glupan i idiot i neznalica.
Ako nemaš ništa i ovdje životariš, idi vani i ne okreći se (ne zalazi ni u balkanske klubove) pa pokušaj nešto napraviti.

I za kraj, prije par mjeseci nam je predavanje držao jedan profesor iz Rumunije i bilo je nešto vezano za ekonomiju, privredu itd.
I malo pomalo, dođemo do teme migracija. Kako su se krenule lupati cifre, frajer je uspio da analizirajući na netu dostupne službene podatke, tipa popis stanovništva, broj zaposlenih, nezaposlenih, natalitet, mortalitet utvrdi ugrubo cifru koliko ljudi godišnje ode iz BiH. I došao je do neke cifre od 12.000 do 15.000 hiljada ljudi godišnje. Poređenja radi sa Hrvatskom i Srbijom, mi smo i dobri.

I znate šta nas najviše zeza i šta nam je dugoročno gledajući najveći problem? Ne migracije, nego natalitet. Tu loše stojimo. Ove migracije se ne bi ni osjetile kada bi nam natalitet bio bolji. Znao sam i koliko nam je ali sam zaboravio pa ću lupiti i napisati da nam treba recimo 1.9 djece po ženi a da mi trenutno imamo 1.1 i da je to u padu.
Max Bunker

#17243 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Max Bunker »

pojedinac wrote:
Max Bunker wrote:
vazi wrote:
@Max Bunker pojasni kad i kako. Mislim da nisi u pravu.
To sam neki dan čuo ali kako me nije puno zanimalo, nisam ni obraćao neku veliku pažnju na to.
Penzija se gubi ali nakon koliko, ne znam. Da li ako duže od sedam godina ne živiš u Holandiji...
Ako se šta na tebe konkretno odnosi ili koga tvog, najbolje ti je provjeriti jer mi je informacija samo prošla kroz uho.
Bloo
Globalna šefica

#17244 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Max Bunker wrote:
I znate šta nas najviše zeza i šta nam je dugoročno gledajući najveći problem? Ne migracije, nego natalitet. Tu loše stojimo. Ove migracije se ne bi ni osjetile kada bi nam natalitet bio bolji. Znao sam i koliko nam je ali sam zaboravio pa ću lupiti i napisati da nam treba recimo 1.9 djece po ženi a da mi trenutno imamo 1.1 i da je to u padu.
Dvije stvari.
I u većini evropskih zemalja je natalitet mali (razlozi su više puta objašnjeni).
U BiH natalitet je mali iz 2 razloga:
1. Slični razlozi kao i u evropskim zemljama
2. Ekonomska situacija.

Kako očekivati da žene rađaju ako im je (i njihovim muževima ako su udate) ekonomska situacija loša? Ako je čeka neproduženje ugovora? Ako je porodiljna naknada nikakva? Ako plata ne može da pokrije troškove imanja bebe?

Nafaku mi i ne spominji.
MarlboroGold

#17245 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Koje ublehe pojedinaca na zadnjih par stranica... ne vrijedi ni komentarisati.
Bloo
Globalna šefica

#17246 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Dosta reči, nek zakmeči!
Max Bunker

#17247 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Max Bunker »

Bloo wrote:
Max Bunker wrote:
Dvije stvari.
I u većini evropskih zemalja je natalitet mali (razlozi su više puta objašnjeni).
U BiH natalitet je mali iz 2 razloga:
1. Slični razlozi kao i u evropskim zemljama
2. Ekonomska situacija.

Kako očekivati da žene rađaju ako im je (i njihovim muževima ako su udate) ekonomska situacija loša? Ako je čeka neproduženje ugovora? Ako je porodiljna naknada nikakva? Ako plata ne može da pokrije troškove imanja bebe?

Nafaku mi i ne spominji.
Eh sada, koji su razlozi...sirotinja je vazda štancala najviše djece. Jbg., malo ekonomija, malo neplodnost, malo razmaženost, malo "moderni" tokovi i dolazimo do zaista katastrofalnog nataliteta.
Bloo
Globalna šefica

#17248 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Max Bunker wrote:
Eh sada, koji su razlozi...sirotinja je vazda štancala najviše djece. Jbg., malo ekonomija, malo neplodnost, malo razmaženost, malo "moderni" tokovi i dolazimo do zaista katastrofalnog nataliteta.
Malo žene došle tobe, malo kontracepcija, malo "moderni tokovi".... :mrgreen:
Ili da počnemo prebrojavati kao naši susjedi na Međunarodnom brijunskom kongresu o humanoj reprodukciji...koliko imamo plodnih maternica..
Na maternice razbroj' s'
славянин

#17249 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Evo nekog bosancerosa postao popularan u ameriKi :D
MarlboroGold

#17250 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Max Bunker wrote:
Migracije i pad nataliteta obično idu u paketu u koliko toliko razvijenim zemljama, a glavni uzroci su nesigurnost i siromaštvo. U takvim situacijama rijetko se javljaju migracije a da nema pada nataliteta i obrnuto, već je oboje prisutno.
Ljudi se pitaju zašto da imam djecu u nesigurnoj sredini sa, recimo, malom platom kad bi mogao imati djecu u inostranstvu u dosta sigurnoj sredini sa solidnom platom... i eto ti veze između jednog i drugog.
Post Reply