Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Naslovnica

#17201 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

U većini slučajeva se ne produžuje samo rok za izvođenje po dogovoru investitora i izvođača, nego se povećava i vrijednost ugovora.
E tu su prave pare, pogotovu kada investitor šilji za izvođača (UZP).
;-)
So What!

#17202 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

U slučaju Zeničke obilaznice, prva stvar što je zakazala je činjenica da je izgradnja dionica započela u razmaku 1,5 do 2 godine jedne za drugom.

Druga dionica je morala započeti ranije definitivno, jer kao što se vidi iz priloženog, treća se ekspresno gradi.

Ono što je glavni uzrok ovog kolapsa su loša geološka ispitivanja, kao iskra u cijelom procesu usporavanja izgradnje ili temelj, iznad spomenutog, (@Naslovnica) skrojenog dogovora.

Nevjerovatno je da je gasovod na trasi otkriven tek tokom izgradnje, same pristupne saobraćajnice prema Zenici su dio ovog projekta, pa je nevjerovatna trakavica nastala oko trafoa u Drivuši, također.

Finansiranje ovog mega-skupog projekta, za naše poprilično siromašno drušvo je išlo na milion načina, a uslov za zadnju dionicu su bile akcize.

Da je izgradnja sve tri dionice započela u isto vrijeme i sa nekim "normalnim zakašnjenjem", mogla se uraditi za tri godine, ovako će ispasti da se gradila duplo više vremena.

Ono što je zanimljivo jeste i činjenica da će se brzo zaboraviti period duge izgradnje ovog autoputa, isto kao što se zaboravila gotovo desetogdišnja izgradnja Sarajevske obilaznice.
Naslovnica

#17203 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Najnevjerovatnije (ustvari, meni je to sasvim logično kada znam priču) je da su JPAC znale da imaju loše glavne projekte koji nisu qrtzu valjali, znali su da se trasa nalazi na aktivnim klizištima, sve su znali, i oni i izvođač i glavni projektant, i pored svega toga su potpisali ugovor i uveli izvođača na gradilište. Znali su da će se morati sve preprojektovati, znali su sa će cijena ići gore, znali su da će rokovi biti probijeni. Znali su i oni koji su dali ponudu na tenderu koju cijenu da daju i zbog čega je tako niska, pa makar izgledalo da rade na svoju štetu.
Zna se i ko je to uradio, i zašto.
Zna se i da niko neće odgovarati za taj kriminal.
Sve je to dogovoreno tamo gdje se dogovara.
Naslovnica

#17204 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

BTW, na Drivuši je u pitanju bilo izmještanje VN mreže, sa dalekovoda na 110kV podzemni vod, sve zbog glavnog zeničkog šerifa i planova (miliona) koje će tu realizovati.
hint: vidite li gdje se deponuje materijal pored glavne magistrale i kako se podiže kota terena? ;)
spreca

#17205 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by spreca »

Alfons Kauders

#17206 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

toooka wrote: 29/01/2020 20:57
zippoo87 wrote: 29/01/2020 20:07 pa ima li iti u jednom ugovoru neka klauzula o placanju penala ako dodje do prekoracenja rokova i kasnjenja izgradnje ?
pa u svim drzavama svijeta,postoje penali za kasnjenje...jesmo li to mi izuzetak i po ovom pitanju ?
Pa ima svaki ugovor klauzulu za kasnjenje i naplatu penala. Fazon je u tome, da investitor konstantno produzava rok za završetak radova uvodeći "višu silu", pojam koji se ubacuje u sve ugovore bez obzira na tip kako bi se u slučaju izvanrednih okolnosti a uz saglasnost investitora produžio rok za izvodenje radova. Isto ti je to korišteno i na prevoju Karaula, ako pogledaš u konačnici, zvanično izvođač nije probio rok jer je isti stalno produzavan...
Tako je, a jedan od najofirnijih primjera te prakse je bio Karaula, koja doduše nema veze s Autocestama, ali sve je to ista bagra. Penali se nikad ne zaračunaju zato jer investitor pomjeri rok bez ikakvog razloga. Dakle, rok se faktički ne može probiti, jer će Autoceste ili Ceste FBiH uvijek pomjeriti rok.

Ne znam da je ikakav penal naplaćen za bilo koji projekt na Vc ili magistralnim cestama. To se riješi ili stranačkom linijom ili podmićivanjem investitora.
Alfons Kauders

#17207 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

So What! wrote: 29/01/2020 21:59 U slučaju Zeničke obilaznice, prva stvar što je zakazala je činjenica da je izgradnja dionica započela u razmaku 1,5 do 2 godine jedne za drugom.

Druga dionica je morala započeti ranije definitivno, jer kao što se vidi iz priloženog, treća se ekspresno gradi.

Ono što je glavni uzrok ovog kolapsa su loša geološka ispitivanja, kao iskra u cijelom procesu usporavanja izgradnje ili temelj, iznad spomenutog, (@Naslovnica) skrojenog dogovora.

Nevjerovatno je da je gasovod na trasi otkriven tek tokom izgradnje, same pristupne saobraćajnice prema Zenici su dio ovog projekta, pa je nevjerovatna trakavica nastala oko trafoa u Drivuši, također.

Finansiranje ovog mega-skupog projekta, za naše poprilično siromašno drušvo je išlo na milion načina, a uslov za zadnju dionicu su bile akcize.

Da je izgradnja sve tri dionice započela u isto vrijeme i sa nekim "normalnim zakašnjenjem", mogla se uraditi za tri godine, ovako će ispasti da se gradila duplo više vremena.

Ono što je zanimljivo jeste i činjenica da će se brzo zaboraviti period duge izgradnje ovog autoputa, isto kao što se zaboravila gotovo desetogdišnja izgradnja Sarajevske obilaznice.
Ništa vala nije "nevjerovatno", jer se odavno ukazuje na nepismenost i nesposobnost onih koji su vodili projekt, tj. Autocesta. Ne znam da li ikog čudi što su bili u stanju "zaboraviti" plinovod ili dalekovod? Mene ne čudi.

Nego, pošto si gore citirao rokove za Zeničku, da li slučajno znaš zašto je rok za izgradnju Ivana produžen s 18 na 30 mjeseci?

To mi je onako zanimljivo pitanje, jer Autoceste su u svojim planovima navodile rok od 18 mjeseci, a kad je izašao tender produženo je na 30. Čudi me da to niko ne pominje, jer produžiti rok s godinu i po na dvije i po godine dana i nije mala stvar...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#17208 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

So What! wrote: 29/01/2020 21:59 Nevjerovatno je da je gasovod na trasi otkriven tek tokom izgradnje, same pristupne saobraćajnice prema Zenici su dio ovog projekta, pa je nevjerovatna trakavica nastala oko trafoa u Drivuši, također.
ovo za gasovod nisam čuo :mrgreen:
a oko DV sam nešto radio, i tu je bagerista nagnječio kabal, pa je poslije samo ispitivanje kabla - izolacije koštalo xxxxxx itd itd

meni je nemoguće da nisu znali za gas, prije će biti neka druga začkoljica

ovo vise postaje glupost, otezanje beskonačno, a promet se povećava, posebno na dionicama koje oni ne da nemaju u planu... samo se sjebem kad krenem da razmišljam o tome :skoljka:
muzicar_iz_parka

#17209 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by muzicar_iz_parka »

Jbga ima toliko gasovoda do Zenice pa se desi da nalete na cjev
mijonja

#17210 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mijonja »

Mislim da je ovo za gasovod bio problem kod gradnje prve dionice Klopče - Drivuša, koja je u međuvremenu završena...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#17211 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by izvrsni direktor »

Vazda me fasciniralo da neko ozbiljno vjeruje da online peticije imaju nekog efekta :-)
Naslovnica

#17213 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Nevjerojatno koja gomila bullshita.
Nema problema, sve ide predviđenom dinamikom, ko ih ne zna rekao bi...
TRENUTNOM dinamikom Hranjen će biti PROBIJEN za cca 8 godina + dodatnih minimalno godinu dana za dodatne radove unutar tunela. A pristupne ceste?
O problemima sa radnom snagom da ne govorimo.
Već sam se u postovima iznad dotaknuo šta se radi, kako i zašto.
Isti investitor, isti izvođač...
;-)
avenija

#17214 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by avenija »

muzicar_iz_parka wrote: 30/01/2020 14:04 Jbga ima toliko gasovoda do Zenice pa se desi da nalete na cjev
Nije to bas tako lagano bilo uraditi.

drug_profi

#17215 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Nece Hranjen do 2024 biti probijen. A zavrsen ne prije 2026.
Zapravo mislim da ce u neka doba biti napusten i konzerviran.
Alfons Kauders

#17216 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Prošle sedmice objavili vijest kako je probijeno 330 metara, a ove sedmice doveli novinare i hvale se da je probijeno 310 metara.

Kakva hrpa idiota, njima fakat treba stručna pomoć.
escobar__

#17217 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by escobar__ »

:lol: :lol:
detroit-mercy

#17218 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

mk ultra wrote: 30/01/2020 13:09
So What! wrote: 29/01/2020 21:59 Nevjerovatno je da je gasovod na trasi otkriven tek tokom izgradnje, same pristupne saobraćajnice prema Zenici su dio ovog projekta, pa je nevjerovatna trakavica nastala oko trafoa u Drivuši, također.
ovo za gasovod nisam čuo :mrgreen:
a oko DV sam nešto radio, i tu je bagerista nagnječio kabal, pa je poslije samo ispitivanje kabla - izolacije koštalo xxxxxx itd itd

meni je nemoguće da nisu znali za gas, prije će biti neka druga začkoljica

ovo vise postaje glupost, otezanje beskonačno, a promet se povećava, posebno na dionicama koje oni ne da nemaju u planu... samo se sjebem kad krenem da razmišljam o tome :skoljka:
Jel to onaj gasovod sto su Rimljani gradili prije 2500 godina pa su planovi bili zagubljeni u arhivama antickog grada Rima :mrgreen:
detroit-mercy

#17219 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Alfons Kauders wrote: 30/01/2020 12:53
So What! wrote: 29/01/2020 21:59 U slučaju Zeničke obilaznice, prva stvar što je zakazala je činjenica da je izgradnja dionica započela u razmaku 1,5 do 2 godine jedne za drugom.

Ništa vala nije "nevjerovatno", jer se odavno ukazuje na nepismenost i nesposobnost onih koji su vodili projekt, tj. Autocesta. Ne znam da li ikog čudi što su bili u stanju "zaboraviti" plinovod ili dalekovod? Mene ne čudi.

Nego, pošto si gore citirao rokove za Zeničku, da li slučajno znaš zašto je rok za izgradnju Ivana produžen s 18 na 30 mjeseci?

To mi je onako zanimljivo pitanje, jer Autoceste su u svojim planovima navodile rok od 18 mjeseci, a kad je izašao tender produženo je na 30. Čudi me da to niko ne pominje, jer produžiti rok s godinu i po na dvije i po godine dana i nije mala stvar...
Ma haje bolan, nek se samo gradi :mrgreen:
I da ne zaboravim, bitno je da ne puca :mrgreen: .
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#17220 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

šta bi da vam kući dođu takvi majstori, kaže kupatilo gotovo za 3mj, a završi ga za godinu, do tad pišaj pored zgrade :lol:

i ovo je od vaših para ;-)
Alfons Kauders

#17221 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote: 31/01/2020 14:48
Alfons Kauders wrote: 30/01/2020 12:53

Ma haje bolan, nek se samo gradi :mrgreen:
I da ne zaboravim, bitno je da ne puca :mrgreen: .
Doduše, koga boli kurac za rokovima kad nikad ništa ne završe? Isto mi dođe stavili rok 30 ili 300 mjeseci... :lol:
Alfons Kauders

#17222 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

mk ultra wrote: 31/01/2020 15:39 šta bi da vam kući dođu takvi majstori, kaže kupatilo gotovo za 3mj, a završi ga za godinu, do tad pišaj pored zgrade :lol:

i ovo je od vaših para ;-)
Prvo ne bih uzeo majstora kojem treba 3 mjeseca za kupatilo... A da ga neki mongoloid razvuče na tri mjeseca, ja bih zbog njeg dobio 10-15 godina.
detroit-mercy

#17223 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Naslovnica wrote: 29/01/2020 21:51 U većini slučajeva se ne produžuje samo rok za izvođenje po dogovoru investitora i izvođača, nego se povećava i vrijednost ugovora.
E tu su prave pare, pogotovu kada investitor šilji za izvođača (UZP).
;-)
E matori moj ali zato treba biti clan halke :mrgreen:. Kad si u halci only sky is the limit :mrgreen: .
animus

#17224 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by animus »

Danas izdata urbanisticka dozvola za brzu cestu. Samo mi nije jasan ovaj dio kroz Vitez. Izgleda da ce ostati magistralna cesta u tom dijelu koji u biti i jeste najneprohodniji. Mozda grijesim ali tako pise.
Dr Arsla

#17225 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dr Arsla »

:mrgreen:
animus wrote: 31/01/2020 23:47 Danas izdata urbanisticka dozvola za brzu cestu. Samo mi nije jasan ovaj dio kroz Vitez. Izgleda da ce ostati magistralna cesta u tom dijelu koji u biti i jeste najneprohodniji. Mozda grijesim ali tako pise.
S obzirom da smo se uvjerili u "stručnost" Ljube Pravdića
ne iznenađuje me to što će kroz ind. zonu Viteza ostati usko grlo. Davno je rečeno: "Gdje počinje BIH prestaje svaka logika"
Samo kod nas je normalno da se prave dionice koje nigdje ne vode tj. ne mogu se koristiti, da se obnova tunela obavlja po 2+ godina, da se napravi prekogranični most ali zaboravi napravit granični prelaz ili napravimo carinski terminal ali nemamo mosta. A probijanje rokova gradnje tj. produžavanje istih je omiljeni sport naših građevinaca. Naravno bez ikakvih sankcija za iste. Da ne pričamo o cjepkanju lotova na dionice od 2 kilometra sa rokom završetka radova od 30 mjeseci.
Post Reply