Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
pepeljara

#17201 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by pepeljara »

Sarajevo1970 wrote:
Fakat totalna gluposti.
Ali hvala bogu to meni vise nesalju svaki paketic posebno (znalo mi doci po 15 dnevno) , nego po nekoliko u vecu kutiju zajedno. :lol:

Strasno ko nam drzavu vodi.
Samo se nalaze nacini kako oteti narodu.
Sad na placenu postarinu placas opet postarinu :D

samo kod nas :)
boshniak

#17202 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by boshniak »

choxnox wrote:
boshniak wrote:Evo objavili su i obavijest na stranici
http://www.posta.ba/bh-posta-od-1-jula- ... m-u-uvozu/
Dakle pogadja samo neregistrovane posiljke bez koda za pracenje, tako da dodje bolje doplatiti onom kinezu 1-2USD da posalje registrovanom postom nego hraniti ove parazite.
deny_s

#17203 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by deny_s »

pepeljara wrote:
Sarajevo1970 wrote:
Fakat totalna gluposti.
Ali hvala bogu to meni vise nesalju svaki paketic posebno (znalo mi doci po 15 dnevno) , nego po nekoliko u vecu kutiju zajedno. :lol:

Strasno ko nam drzavu vodi.
Samo se nalaze nacini kako oteti narodu.
Sad na placenu postarinu placas opet postarinu :D

samo kod nas :)
Šta si ti mislio,da ti mujo đžabe nosa poštu...Aha,malo morgen :D
treba majmune zatrpati sa artiklima do pola markice,a onda im fino poručiti da vraćaju nazad
Blackjack21

#17204 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Blackjack21 »

deny_s wrote:
Blackjack21 wrote:Estimated delivery mi ističe za deset dana, poslao sam poruku selleru, koji vjerujem da je poslao paket jer čovjek ima 500 hiljada transkacija i on mi je odmah ponudio refund pa ako slučajno dođe paket da mu opet platim. Sad mi je od ebaya stigao mail da ostavim feedback. Šta to znači, da li mi je poslao refund ili samo checkirao da je paket stigao? Koliko treba da mi refund legne na paypal?
Ne razumijem ovo.. imaš još 10 dana do estimated delivery time + još,recimo 25 dana da ti artikal dođe,da ostaviš feedback,ukratko imaš dovoljno vremena da zaštitiš sebe i ne peglaš selera,ti već otvorio case i tražiš refund..Nije ni čudo što sve više selera neće da šalje u ovu vukojebinu..
daj bože da nas svi stave na crnu listu,,nije za bošnje ništa :(
Nisam otvorio case, nego poslao poruku selleru da vidim u čemu je problem. U zadnje vrijeme naručujem dosta stvari i znam koliko otprilike treba da nešto dođe, a plus što je ovaj seller stavio lažni TN, pa nisam ni imao mogućnost da pratim pošiljku. Iz tog razloga sam mu se javio, čisto da vidim u čemu je problem, a čovjek mi je odmah ponudio refund uz dogovor da mu opet platim ukoliko pošiljka dođe u međuvremenu dođe. Ne znam u čemu je problem i čemu takav stav? Najvažnije je popljuvati čak i ako ne znaš tačno o čemu je riječ. I to je jedna od karakteristika nas iz ove "vukojebine" :thumbup:
deny_s

#17205 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by deny_s »

Blackjack21 wrote:
deny_s wrote:
Blackjack21 wrote:Estimated delivery mi ističe za deset dana, poslao sam poruku selleru, koji vjerujem da je poslao paket jer čovjek ima 500 hiljada transkacija i on mi je odmah ponudio refund pa ako slučajno dođe paket da mu opet platim. Sad mi je od ebaya stigao mail da ostavim feedback. Šta to znači, da li mi je poslao refund ili samo checkirao da je paket stigao? Koliko treba da mi refund legne na paypal?
Ne razumijem ovo.. imaš još 10 dana do estimated delivery time + još,recimo 25 dana da ti artikal dođe,da ostaviš feedback,ukratko imaš dovoljno vremena da zaštitiš sebe i ne peglaš selera,ti već otvorio case i tražiš refund..Nije ni čudo što sve više selera neće da šalje u ovu vukojebinu..
daj bože da nas svi stave na crnu listu,,nije za bošnje ništa :(
Nisam otvorio case, nego poslao poruku selleru da vidim u čemu je problem. U zadnje vrijeme naručujem dosta stvari i znam koliko otprilike treba da nešto dođe, a plus što je ovaj seller stavio lažni TN, pa nisam ni imao mogućnost da pratim pošiljku. Iz tog razloga sam mu se javio, čisto da vidim u čemu je problem, a čovjek mi je odmah ponudio refund uz dogovor da mu opet platim ukoliko pošiljka dođe u međuvremenu dođe. Ne znam u čemu je problem i čemu takav stav? Najvažnije je popljuvati čak i ako ne znaš tačno o čemu je riječ. I to je jedna od karakteristika nas iz ove "vukojebine" :thumbup:
Izvinjavam se :D ..Nije mi namjera bila pljuvanje,bože sačuvaj
dorkcic

#17206 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by dorkcic »

boshniak wrote:
choxnox wrote:
Dakle pogadja samo neregistrovane posiljke bez koda za pracenje, tako da dodje bolje doplatiti onom kinezu 1-2USD da posalje registrovanom postom nego hraniti ove parazite.
Apsolutno. :thumbup: Odsad samo ovako.
Mehemed
Vozim: automobil

#17207 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Mehemed »

boshniak wrote:
choxnox wrote:
Šta im ovo znači: "a neće se naplaćivati za pošiljke koje dolaze pojedinačno evidentirane i koje ne sadrže robu."

IZ BH Pošte još jednom napominju da će se naplata naknade od 1,80 KM od primaoca vršiti isključivo za obične pismonosne pošiljke s robom koje su oslobođene carinskog pregleda, a neće se naplaćivati za pošiljke koje dolaze pojedinačno evidentirane i koje ne sadrže robu.
TRANCE

#17208 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by TRANCE »

Ovo naplaćivanje od 1,80 KM je nelegalno u međunarodnim okvirima, jer odredišne i tranzitne pošte dobiju dio poštarine koju pošiljaoc plati prilikom slanja. U prevodu kada naručite nešto iz Kine ili bilo koje druge države, dio plaćene poštarine kineskoj ili drugoj stranoj pošti ide i BH pošti. Sve je to regulisano pravilima Univerzalne poštanske unije koja je UN-ova organizacija. Jer na šta bi ličio poštanski sistem u svijetu da svi naplaćuju kako im se ćefne prilikom tranzita i dostave u odredišnu zemlju. Zato naše seljačke lihvare treba prijaviti Univerzalnoj poštanskoj uniji, pa se nadam da će nakon toga ili ukinuti harač ili da će nas totalno suspendovati iz međunarodnih poštanskih tokova. Evo e-mail adrese, evo i poštanske adrese, pa ih možemo zatrpati žalbama:

[email protected]

Universal Postal Union
Weltpoststrasse 4
PO Box 312
3000 Berne 15
Switzerland

Sastavio sam generički e-mail, pa ako neko ima prijedloge na poboljšanje teksta, pošto nisam sad neki profesionalni Englez :mrgreen:

Dear sir or madam,
BH Post, which is the official postal operator of Bosnia and Herzegovina, has introduced tax of 1,80 KM (0,92€) per postal item for all incoming non-registered international mail which is coming to Bosnia and Herzegovina. They charge this fee from the recipient of the mail when they are delivering mail to them, although international sender already paid postage and although there are no custom charges. I think that this practice is illegal under Universal Postal Union rules. Can you please do something about that practice?
Sincerely
TRANCE

#17209 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by TRANCE »

choxnox wrote: I na kraju se postavlja pitanje ako se moja posiljka "zagubi" na relaciji IP 71003 i moja odredisna posta, na koji nacin cu se ja moci pozvati na kod sa njihove usrane naljepnice ako istu nalijepe po ulasku posiljke u BIH? Mislim, na koji nacin ce oni meni dostaviti lokalni kod za pracenje?
Nikako, samo će sad poštari morati platiti 1,80 KM iz svog džepa ako hoće da ti ukradu paket, pod uslovom da ga ukradu poslije lijepljenja naljepnice :lol: A ako ga ukradu u nekoj sortirnoj pošti prije lijepljenja naljepnice, onda će jednostavno reći da nije nikad ni došao u BiH :bih:
xoklix

#17210 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by xoklix »

Ima li anti-scratch folija za poleđinu mobitela(Huawei p20 pro) ? Našao jednu na Amazonu,ali ne dostavljaju u BiH.
victom

#17211 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

ako mi posiljka vec ima tracking broj, jel opet placam 1.8 KM ?
Last edited by victom on 01/03/2021 03:16, edited 2 times in total.
kloniran

#17212 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by kloniran »

Da li mi sad možemo njih makar malo zajebavati kod inspekcije jer oni su pravno lice sa zaradom većom od 50k godišnje i moraju izdavati fiskalni račun.
Ovo što rade bi trebalo biti krivično djelo, ili su možda oslobođeni od pdv sistema :?
O'zone
Globalni moderator

#17213 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by O'zone »

kloniran wrote:Da li mi sad možemo njih makar malo zajebavati kod inspekcije jer oni su pravno lice sa zaradom većom od 50k godišnje i moraju izdavati fiskalni račun.
Ovo što rade bi trebalo biti krivično djelo, ili su možda oslobođeni od pdv sistema :?
Ma ne možeš im ništa.

Ja sam poslao mail na adresu koju je @TRANCE postavio gore iznad Međunarodnoj poštanskoj uniji i ako sam uvjeren da to neće baš piti vode.

Glupa mi je stvar da ja sad na item koji platim 0,50 centi moram ovdje platiti 1.8 KM jer sam većinom ja lično i naručivao sitne stvari koje me ovdje koštaju više.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#17214 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by un1ted »

Džabe šaljete uniji nije u njihovoj nadležnosti jer posta ne naplaćuje transport već evidentirannje. Treba provjeriti na osnovu kojeg zakona su odlučili provoditi ovo evidentirannje.
kloniran

#17215 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by kloniran »

haj sve to, oni su pdv obaveznik i duzni su izdavati fiskalni koliko ja znam
fiskalnog nikad kod njih nisam dobio
kloniran

#17216 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by kloniran »

O'zone wrote:
kloniran wrote:Da li mi sad možemo njih makar malo zajebavati kod inspekcije jer oni su pravno lice sa zaradom većom od 50k godišnje i moraju izdavati fiskalni račun.
Ma ne možeš im ništa.

Ja sam poslao mail na adresu koju je @TRANCE postavio gore iznad Međunarodnoj poštanskoj uniji i ako sam uvjeren da to neće baš piti vode.

Glupa mi je stvar da ja sad na item koji platim 0,50 centi moram ovdje platiti 1.8 KM jer sam većinom ja lično i naručivao sitne stvari koje me ovdje koštaju više.
pa o tome se i radi ili platim item 5$ i 1$ poštarine i oni ti ovdje opet uzmu 1,80KM

treba sad svaki put traziti od kineza tracking broj
onaj najjeftiniji ne bi trebao biti skup, jer sam ga dobijao za stvari od 2$
a nije mi problem ni platiti ga 2$ samo da ovim uhljupima ne plaćam

a nije to samo 1,80
moram nekoga poslati u postu ili sam otici, jer 90% vremena nisam kuci
i to je gubitak i vremena i novca ako moram uzeti slobodno pa napraviti turu od 30km da dođem do koverte
The BEN10

#17217 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by The BEN10 »

kloniran wrote:treba sad svaki put traziti od kineza tracking broj
Kako se kreću cijene TN-a i kako se dogovarate sa prodavcem prije nego platite? Jel platite odvojeno cijenu TN-a od artikla ili zajedno?
Ja sam TN dobijao samo kada sam kupovao na GearBest-u i otprilike je 1.5-2€.
kloniran

#17218 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by kloniran »

The BEN10 wrote:
kloniran wrote:treba sad svaki put traziti od kineza tracking broj
Kako se kreću cijene TN-a i kako se dogovarate sa prodavcem prije nego platite? Jel platite odvojeno cijenu TN-a od artikla ili zajedno?
Ja sam TN dobijao samo kada sam kupovao na GearBest-u i otprilike je 1.5-2€.
na stranicama tipa gearbest, geekbuying, everbuying... je 2$
na aliju i ebayu mozes direktno sa prodavacem dogovoriti prije kupovine
meni su na aliju pravili posebne ponude
samo im se javim prije kupovine a artikal samo dodam u košaricu i oni to sve srede i pošalju da mogu platiti, ili platim sve regularno a onda oni u procesu isplate odobre rabat i slično

edit:
evo bas sad gledam
na aliju sam dobio tracking brojeve za artikle od 2,5 i 3,5$
bas cemo vidjeti kako ce nasi lopovi reagovati na takvu posiljku
deny_s

#17219 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by deny_s »

evo bas sad gledam
Platit ćeš 1.8 kmova..
Ne znam stvarno kakvi su to tracking brojevi za 2-3 dolara..nisam nikad dobio tracking number za takvu siću
to su ti brojevi da znaš gdje se artikal nalazi u kini..poslije, bog sami zna gdje je pošiljka
Atego

#17220 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Atego »

kakve sam sreće,ja bih od 1000 sisa za qrac ufatio.ne pamtim kad sam naručio nešto bez valjanog trakinga i prije 10 dana vidim imam petaka na računu i haj reko da i to skršim. naručih baterije za sat(1,5km),kartica nož(1,5 km),zaštita za ekran(1,5).sad znači na svaki paketić trebam dat i više neg što vrijedi radi naših povalo.koji tajming e... :-)
Concord

#17221 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Concord »

Poslao sam i ja mail, ako nece pomoci nece ni odmoci. Ako nista nek se trznu lihvari ako ih kontaktiraju.
pepeljara

#17222 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by pepeljara »

+1

Al paz koji uhljupi,nasli su sistem da dodatno zarade.
Neki lihnjo sda sjedio i smisljao i skontao de da mi to KAO NAKNADU provucemo :D
Fola za bolji sistem i zalbe.

U ovoj nam jedinoj zemlji punoj uhljupa nista ne ide na ruku stanovnika, samo za sistem.

Ko iz romana alan forda.
Sve za jednog, jedan za sve.
choxnox

#17223 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

TRANCE wrote:
choxnox wrote: I na kraju se postavlja pitanje ako se moja posiljka "zagubi" na relaciji IP 71003 i moja odredisna posta, na koji nacin cu se ja moci pozvati na kod sa njihove usrane naljepnice ako istu nalijepe po ulasku posiljke u BIH? Mislim, na koji nacin ce oni meni dostaviti lokalni kod za pracenje?
Nikako, samo će sad poštari morati platiti 1,80 KM iz svog džepa ako hoće da ti ukradu paket, pod uslovom da ga ukradu poslije lijepljenja naljepnice :lol: A ako ga ukradu u nekoj sortirnoj pošti prije lijepljenja naljepnice, onda će jednostavno reći da nije nikad ni došao u BiH :bih:
Ma znam ja to dobro, ovo moje je vise onako bilo razmisljanje naglas. Mene je neko od "nasih" prije dvije godine zahebao kada mi je mobitel narucen iz Kine neko maznuo "u putu". Zvanicni carniski zapisnik (!) je bio da je u BIH usla ostecena posiljka (!!), a zapravo se radilo samo o poklopcu kartonske kutije mobitela (!!!) koja je otisla na carinu (!!!!), pa se postavlja nekoliko pitanja:

- Kolika je vjerovatnoca da je neko u nekoj tranzitnoj posti van BIH mogao znati da paket sadrzi mobitel (iako to Kinezi ne stavljaju kao sadrzaj posiljke upravo iz ovakvih sigurnosnih razloga)?
- Kolika je vjerovatnoca da je neko na carini nakon otvaranja posiljke maznuo mobitel i sve ostale rekvizite, a zatim fino pocijepao kutiju, sastavio zapisnik i meni dalje proslijedio samo poderotinu od kutije?
- Na osnovu cega je poderana kutija koja je po zvanicnom zapisniku takva i usla u BIH i za koju je svako mogao utvrditi da nista ne sadrzi otisla na carinu?

Naravno, nisam se uspio izboriti ni kroz bilo koji dostupni kanal i propalo mi je $120 zbog kriminala na carini iako je posiljka bila uredno pracena sa ispravnim kodom za pracenje.

A inace ovo za 1,80 KM ja sam prije nekoliko mjeseci kada se govorilo o povecanju limita za carinjenje govorio da ce uvesti neki novi namet da pokriju razliku. Neka mi neko navede samo jedan primjer gdje je vlast na vlastitu stetu donijela nesto dobro za narod?
zippoo87

#17224 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zippoo87 »

treba mi informacija
stavljao sam neki account od igre na prodaju na ebayu i vidim da se naplacuje 1,5 dolara sto se stavlja na prodaju artikal
i mislim da mi je skinulo odmah tih 1,5 dolara
a evo danas je 1. u mjesecu i skide mi opet 1,5 dolara ...a ja sam uklonio artikal koji prodajem
evo i slika...je li ovo tek sada naplaceno za artikal kada je postavljen ili to naplacuje svaki mjesec
i ako naplacuje,kako da to ukinem,ugasim i obrisem artikal
http://icecream.me/e91b4a8cdfcf70b84f4fa3cbf26ffe30

hvala
kloniran

#17225 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by kloniran »

deny_s wrote:
evo bas sad gledam
Platit ćeš 1.8 kmova..
Ne znam stvarno kakvi su to tracking brojevi za 2-3 dolara..nisam nikad dobio tracking number za takvu siću
to su ti brojevi da znaš gdje se artikal nalazi u kini..poslije, bog sami zna gdje je pošiljka
regularni tracking broj koji prati svaku promjenu
nisam ga jednom dobio uz artikal nego bar stotinu puta
Post Reply