TRANCE wrote:choxnox wrote:
I na kraju se postavlja pitanje ako se moja posiljka "zagubi" na relaciji IP 71003 i moja odredisna posta, na koji nacin cu se ja moci pozvati na kod sa njihove usrane naljepnice ako istu nalijepe po ulasku posiljke u BIH? Mislim, na koji nacin ce oni meni dostaviti lokalni kod za pracenje?
Nikako, samo će sad poštari morati platiti 1,80 KM iz svog džepa ako hoće da ti ukradu paket, pod uslovom da ga ukradu poslije lijepljenja naljepnice

A ako ga ukradu u nekoj sortirnoj pošti prije lijepljenja naljepnice, onda će jednostavno reći da nije nikad ni došao u BiH

Ma znam ja to dobro, ovo moje je vise onako bilo razmisljanje naglas. Mene je neko od "nasih" prije dvije godine zahebao kada mi je mobitel narucen iz Kine neko maznuo "u putu". Zvanicni carniski zapisnik (!) je bio da je u BIH usla ostecena posiljka (!!), a zapravo se radilo samo o poklopcu kartonske kutije mobitela (!!!) koja je otisla na carinu (!!!!), pa se postavlja nekoliko pitanja:
- Kolika je vjerovatnoca da je neko u nekoj tranzitnoj posti van BIH mogao znati da paket sadrzi mobitel (iako to Kinezi ne stavljaju kao sadrzaj posiljke upravo iz ovakvih sigurnosnih razloga)?
- Kolika je vjerovatnoca da je neko na carini nakon otvaranja posiljke maznuo mobitel i sve ostale rekvizite, a zatim fino pocijepao kutiju, sastavio zapisnik i meni dalje proslijedio samo poderotinu od kutije?
- Na osnovu cega je poderana kutija koja je po zvanicnom zapisniku takva i usla u BIH i za koju je svako mogao utvrditi da nista ne sadrzi otisla na carinu?
Naravno, nisam se uspio izboriti ni kroz bilo koji dostupni kanal i propalo mi je $120 zbog kriminala na carini iako je posiljka bila uredno pracena sa ispravnim kodom za pracenje.
A inace ovo za 1,80 KM ja sam prije nekoliko mjeseci kada se govorilo o povecanju limita za carinjenje govorio da ce uvesti neki novi namet da pokriju razliku. Neka mi neko navede samo jedan primjer gdje je vlast na vlastitu stetu donijela nesto dobro za narod?