Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Corto Maltese

#17201 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Treebeard wrote:[
A Vi ste razgovarali pa znate da, za razliku od nase stranke, u savjetodavnim organima stranke SDA sjede iskljucivo stranacki ljudi pa ste na osnovu toga zakljucili da je dr.Milosavljevic clan SDA ili?
Innovation wrote:Koji je to kandidat za ministra, ranije iznosio svoj program rada /ikada/?
Da li kandidat za ministra ima pravo, da se obrati SK prije nego sto bude imenovan?
Zar g. Milosavljevic ne pripada akademskoj zajednici?
Corto Maltese wrote:Potičete učešće nestranačkih članova u svojim stranačkim odborima, radnim grupama, ili kako ih već nazivate, a kada drugi to isto rade, onda su to "snažne stranačke veze" zbog kojih ti ljudi ne mogu biti u izvršnoj vlasti?
bole1st

#17202 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by bole1st »

Corto Maltese wrote:
Pedja Kojovic wrote: "Nadali smo da će premijer Zeljković prilikom imenovanja kandidata za ministra obrazovanja, nauke I mladih pokazati da je svjesna nedostatka skupštinske podrške I predložiti nekoga iz (1) akademske zajednice sa (2)jasnim, konciznim, programom rada i (3)bez snažne partijske pripadnosti. "
Za program ne znam, jer nisam bio prisutan. Što se tiče druge dvije tačke, Mladen Milosavljević je ugledan univerzitetski profesor, a ne sjećam se da sam ikad čuo da se njegovo ime pominje u bilo kakvoj, a kamoli snažnoj, vezi sa nekom političkom strankom.
Jeste li sigurni da se ovo saopštenje na njega odnosi?
Corto, koliko vidim to nije iz saopstenja nego dio iz izjave novinama, al to je manje bitno.

Kao sto si lijepo rasclanio, NS ima neka tri uvjeta (tvojih 1, 2 i 3) ali si nacinio logicku pogresku. Iz toga sto profesor Milosavljevic ne zadovoljava uvjete NS-a ne mozemo zakljuciti da ne zadovoljava niti jedan, nego jedino da ne zadovoljava sva tri istodobno. Prema NS je stoga moguce da zadovoljava najvise dva od tri.

EDIT: iz saopstenja NS meni izgleda kao da je glavni problem sto ih nisu konsultirali. :D
Corto Maltese

#17203 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

bole1st wrote:
Corto Maltese wrote:
Pedja Kojovic wrote: "Nadali smo da će premijer Zeljković prilikom imenovanja kandidata za ministra obrazovanja, nauke I mladih pokazati da je svjesna nedostatka skupštinske podrške I predložiti nekoga iz (1) akademske zajednice sa (2)jasnim, konciznim, programom rada i (3)bez snažne partijske pripadnosti. "
Za program ne znam, jer nisam bio prisutan. Što se tiče druge dvije tačke, Mladen Milosavljević je ugledan univerzitetski profesor, a ne sjećam se da sam ikad čuo da se njegovo ime pominje u bilo kakvoj, a kamoli snažnoj, vezi sa nekom političkom strankom.
Jeste li sigurni da se ovo saopštenje na njega odnosi?
Corto, koliko vidim to nije iz saopstenja nego dio iz izjave novinama, al to je manje bitno.

Kao sto si lijepo rasclanio, NS ima neka tri uvjeta (tvojih 1, 2 i 3) ali si nacinio logicku pogresku. Iz toga sto profesor Milosavljevic ne zadovoljava uvjete NS-a ne mozemo zakljuciti da ne zadovoljava niti jedan, nego jedino da ne zadovoljava sva tri istodobno. Prema NS je stoga moguce da zadovoljava najvise dva od tri.

EDIT: iz saopstenja NS meni izgleda kao da je glavni problem sto ih nisu konsultirali. :D
Upravo si mi skrenuo pažnju na četvrti uslov koji mi je bio promakao "Nadali smo da će... pokazati da je svjesna nedostatka skupštinske podrške"
Ovaj uslov je upravo mističan. Poziva na neku poniznost, šta li? Ili samo ukazuje da je glavni problem bio ovaj koji si naveo.
Pedja Kojovic

#17204 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

corto maltese

Na vecinu pitanja, pa i tvrdnji na cijem ste kraju dodali upitnik sami ste dali odgovore.
MI smo u nasem saopstenju jasno obrazlozili svoj stav.
Vi smatrate drugacije i to je vase pravo i na ovom forumu imate priliku to svoje neslaganje
ne samo iznijeti, koliko toliko, direktno nego i dobiti dodatna objasnjenja.
Ako vam mogucnost ove diskusije omoguci/pomogne da na izbore izadjete informirani i glasate za partiju koja ce zastupati vase principe i vrijednosti - recimo, da ne glasate za NS - ja cu smatrati da je ova komunikacija bila korisna.
Zaista postujem vas stav i zainteresiranost za politiku - apatija i nezainteresiranost je ono sto tesko prihvatam - zao mi je sto se nasi stavovi, ne samo po ovom pitanju, razlikuju ali ne treba od toga praviti dramu.
Da imamo nezavisne i profesionalne medije ja bih rekao da imamo fer politicku igru - demokratiju.
Ljudi koji se bave politikom iznose javno svoje inicijative i stavove a glasaci u skladu sa svojim uvjerenjima odlucuju kome ce dati svoje povjerenje.
Ali iako mediji ne pruzaju javnosti sve infomacije na profesionalan i objektivan nacin neka pravila igre i ovdje vaze.
U oktobru ce odgovor na pitanje ko ce biti na vlasti od 2014 - 2018 biti u vasim rukama i vi cete o tome odluciti.
Ja vam samo pomazem da ne donesete neinformrisanu/pogresnu odluku.

p.k.
Pedja Kojovic

#17205 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

bole1st

Ne. Mislimo da se g.Milosavljevica moglo i trebalo postedjeti neprijatnosti.
Uobicajeno je da Vlada za pojedine vazne odluke prethodno razgovara sa poslanicima i "osjeti" raspolozenje Skupstine.
To, konsultacije, bi Vladi pokazalo da nema potreban broj glasova i da ne treba kandidata izlagati javnoj raspravi.
Na tu "pogresku" su premijera danima upozoravali upravo clanovi njegove vlade, iz njegove stranke, ali ih je on ignorisao.

p.k.
direstraits0078

#17206 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by direstraits0078 »

Pedja Kojovic wrote:
Regionalni odbor Naše stranke Sarajevo izražava zaprepaštenje istupom Suada Zeljkovića, nakon što se još jedanput pokazalo da je Vlada KS, kojoj je na čelu, izgubila tijesnu podršku heteroklitne većine koja ju je formirala. Usprkos samouvjerenim medijskim nastupima koji su prethodili sjednici na kojoj je trebalo da bude izabran novi kantonalni ministar obrazovanja, pokazalo se da ljudi koji svakodnevno sabiru i oduzimaju milione maraka ne znaju sabrati ni poslaničke glasove kojima raspolažu, pa vladin predlog nije prošao.
"Odbijamo premijerov prozirni pokušaj da odgovornost za katastrofalno stanje u kantonu, i u obrazovanju, sada prebaci na nas koji nikada nismo bili dio vladine većine. Shvatajući najozbiljnije mandat koji su nam građani povjerili, Predrag Kojović i ja dajemo glas svakom razumnom predlogu, ali o imenu novog ministra nismo bili konsultirani, inače bismo odmah rekli da u ovoj stvari na nas ne mogu računati", izjavio je Tarik Haverić, član Regionalnog odbora NS Sarajevo i poslanik u Skupštini KS.
"Nismo spremni da plaćamo cijenu političkog avanturizma Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije koje, na različitim razinama vlasti, sklapaju i razvrgavaju interesne koalicije. Zaposleni u visokom obrazovanju nisu dobili dvije plate u 2013. godini ne zato što nema ministra obrazovanja, već zato što nema novaca. A nema ih jer je ista ova Zeljkovićeva vlada početkom prošle godine ponudila neostvariv i fantazmagoričan budžet. Kada smo na to upozoravali, odbijajući da ga podržimo, optuživali su nas na isti način za nekooperativnost, pa se pokazalo da smo bili u pravu.
Strahujemo da će SDA, koja sa svojim klijentističkim strankama vrši vlast u Kantonu Sarajevo, u izbornoj godini na svaki način izbjegavati da prizna svoj očiti neuspjeh, da će produbljivati sve zamislive deficite kupujući krhki socijalni mir, i usput prebacivati odgovornost na druge. Naročito nas iritira držanje nekih koalicionih partnera SDA, koji su sada počeli da se distanciraju od kantonalne vlade postavljajući se kao njeni oštri kritičari, iako još uvijek profitiraju od raspodjele ministarstava, javnih preduzeća i upravnih odbora i ustanova. Oni očito namjeravaju da se u oktobru 2014. predstave kao nekakva opozicija ili alternativa. Koliko bude u našoj moći, podsjećat ćemo javnost na moralni profil ovih politikanata, i na šibicarsku opsjenu koju sada pokušavaju da izvedu pozivajući Zeljkovića da podnese ostavku", dodao je Haverić.

p.k.
Kakav profesionalizam, nepretencioznost, nidje to na svijetu nema... :lol:

Da se najezis. :run:
mikasa

#17207 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mikasa »

Da je kandidat za novog Ministra dobio 18 ruku u Skupstini KS, danas bi ova tema bila mrtva. Ali, kao sto sam i predpostavio, neko MORA biti kriv za debakl ove "vladajuce manjine" a to je Pedja i NS. :(
"Stvarno Pedja, kako Vas nije stid, sta Vi imate traziti, pitati, zahtjevati, sumnjati u odluku Premijera...ko ste Vi sa srednjom strucnom spremom da raspravljate o doktoru nauka" :run:

Naravno, samo je vazno da krivac nije Zeljkovic, Vlada i nesluzbeni Predsjednik Zvizdic.
Maystor

#17208 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Ma samo se blamiraju, ništa drugo. Prejeftini pokušaji klevete najboljeg poslanika u Skupštini - Peđe.

Banksy, nađe li ti ijedan CC rad profesora Milosavljevića?
Neka ti Innovation i Corto malo pripomognu, možda iskopate štogod :shock:
mikasa

#17209 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mikasa »

Maystor wrote:Ma samo se blamiraju, ništa drugo. Prejeftini pokušaji klevete najboljeg poslanika u Skupštini - Peđe.

Banksy, nađe li ti ijedan CC rad profesora Milosavljevića?
Neka ti Innovation i Corto malo pripomognu, možda iskopate štogod :shock:
Meni je zao profesora, poznajem ga licno, nije los covjek, ali nije sebi trebao dopustiti ovakvu blamazu i prihvatiti kandidaturu. Cak i da je izabran, jedino je mogao podnijeti ostavku i zavrsiti kao njegov kolega sa posla, Marjanovic.
Maystor

#17210 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Situacija u obrazovanju je alarmantna, gori na svim poljima. Na univerzitetu se sprema štrajk, pitanje je i šta će biti u osnovnom i srednjem obrazovanju. Zato je ključno da nađu čovjeka koji će izaći pred skupštinu i reći konkretno šta može ponuditi od programa. Kako će univerzitetu vratiti dvije tranše, odakle će naći novac za eksternu maturu u osnovnim školama itd. Pa da se odredimo prema tome.
SDAovci/ovke se ibrete ovakvom konceptu, nespojivom sa minder-politikom :skoljka:
Treebeard

#17211 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Treebeard »

.
Last edited by Treebeard on 24/01/2014 23:22, edited 1 time in total.
Innovation

#17213 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

mikasa wrote: Naravno, samo je vazno da krivac nije Zeljkovic, Vlada i nesluzbeni Predsjednik Zvizdic.
Ova opaska je bez veze. :(
Ponasanje g.Zeljkovica /kao premijera Vlade/ je za svaku osudu. To ce svako normalan potvrditi.
mikasa wrote: Ali, kao sto sam i predpostavio, neko MORA biti kriv za debakl ove "vladajuce manjine" a to je Pedja i NS. :(
Ja ne pokusavam napraviti krivce od zastupnika NS, ali g. Kojovica jedino imam mogucnost pitati /jedini komunicira s nama na forumu/, sta ih je opredijelilo da budu uzdrzani za g. Milosavljevica. Pitala bih i druge, ali nemam tu mogucnost.

Sta nije u redu sa ovim pitanjima? Pitala sam ono sto mi nije jasno u njegovoj izjavi.
Innovation wrote:Koji je to kandidat za ministra, ranije iznosio svoj program rada /ikada/?
Da li kandidat za ministra ima pravo, da se obrati SK prije nego sto bude imenovan?
Zar g. Milosavljevic ne pripada akademskoj zajednici?
Ako mozete odgovorite mi Vi, jer g. Kojovic ocito ne zeli.
mikasa

#17214 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mikasa »

Ja sam odgovorio, poslao ali forum "steka"... Sory, ali ne mogu dva puta pisati... sutra
Innovation

#17215 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Ok, hvala. :)
Pedja Kojovic

#17216 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

innovation

Naravno da ima mogucnost da se obrati.(A ja bih rekao i obavezu da iznese svoj program i odgovori na pitanja ukoliko ih ima - bas kao sto je i premijer prije glasanja iznio svoj ekspoze u ime svoje Vlade).
Za odgovor na drugo pitanje predlazem vam da konsultirate biografiju kandidata na zvanicnoj stranici SKS.

p.k.
Banksy

#17217 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Da skratimo šuplju,

Desna struja SDA, predvođena Besimom Mehmedićem, ''nezavisnim poslanikom'', a intimusom Bakira Izetbegovića, udara na ''lijevu'' struju SDA, Vladu KS i premijera Zeljkovića, ruši prijedlog za novog ministra i odmjerava snage uoči finalnog okršaja za preuzimanje SDA. U ovom konkretnom slučaju, Bakir je odnio pobjedu, a Zeljković opravdano pjeni na Mehmedića i društvo.

Nakon nečasne uloge u igri oko Državne bolnice, (''istaknutog člana naše akademske zajednice'') Ejupa Ganića i (zanimljivo) supruge Bakira Izetbegovića, Naša stranka i u ovom slučaju ponovo staje na istu stranu.
Naivan bi pomislio da su proklizali, ali nesuvislo saopćenje oko kompetencija kandidata Milosavljevića potvrđuje da su svoj angažman ponovo honorirali. Čime i gdje, pretpostavljamo.
Albin Zuhric

#17218 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

Banksy,

Dakle, po vama, U SKS imamo dvije SDA, suprotstavljene, i kako god dva zastupnika NS glasali, mi smo uz SDA.

Konacno ste pronasli formulu koja vam dopusta da nas uvijek vezete uz SDA.

Pozdrav.
Banksy

#17219 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Albin Zuhric wrote:Banksy,

Dakle, po vama, U SKS imamo dvije SDA, suprotstavljene,

i kako god dva zastupnika NS glasali, mi smo uz SDA.

Pozdrav.
Nemamo dvije SDA. Imamo (Tihićevu) SDA, SDP koji je u tom unutarsda sukobu na Izetbegovićevoj strani, i imamo Mehmedića koji je (oduvijek) Izetbegovićev igrač.

Ne kako god. U slučaju Ganića i Milosavljevića bili ste uz Bakirovu struju. Smiješno obrazloženje oko Milosavljevića (kojeg bolje da nije ni bilo) jasno govori da je angažman naplaćen (ili ga je naplatio bar jedan, znamo koji, zastupnik).
Ali to je ipak unutarnje pitanje vaše stranke.

Nego, ne dobih odgovor:

Enver Kazaz je otišao. Da li su još uvijek članovi vašeg ''političkog savjeta'' Raif Dizdarević i Ivan Šarčević? A Miodrag Živanović, i on je bio tu?
Je li s vama i dalje Vjekoslav Domljan? Šta je bilo s Damirom Miljevićem?

Kako danas izgleda vaš ''politički savjet''?
bob_rock

#17220 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by bob_rock »

Već vidim banksy kako čeka odgovor NS-ovaca da matira situaciju.
Albine, netrči pred rudu.
Pedja Kojovic

#17221 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

banksy

p.k.
weredsf

#17222 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

Albin Zuhric wrote:Banksy,

Dakle, po vama, U SKS imamo dvije SDA, suprotstavljene, i kako god dva zastupnika NS glasali, mi smo uz SDA.

Pozdrav.
O tome bi trebao pitati svoju djevojku, mozda je u medjuvremenu napustila SDA i presla u gradjanske opcije, naravno SDA je bila dobra dok se preko nje zaposljavala u drzavna ministarstva :D :D
kamen spoticanja

#17223 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kamen spoticanja »

Pitanje mozda nije direktno vezano za NS ali tice se pocasnog predsjednika stranke, a zaista ne postoji način da provjerim informaciju pa cu pitat ovde
Dakle onaj nesretni Nazif Mujic iz filma o beracima željeza danas je optužio i Danisa Tanovica da ga je doslovno pokrao...
Sta se ustvari desava ?
mikasa

#17224 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mikasa »

Ovo informacije o podijeli u SDA su tacne, samo da spomenem i Stranku Bogatih Bosnjaka koja je trenutno na Tihicevoj strani.
Banksy wrote: ...U ovom konkretnom slučaju, Bakir je odnio pobjedu, a Zeljković opravdano pjeni na Mehmedića i društvo.
Zeljkovic je Zvizdicev igrac i u ovom slucaju jedino je diskutabilno "opravdano pjeni".
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17225 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

A malo prije ovog proglasa NS skoro pa identicnu poentu sam napisao, kao post na adekvatnoj temi za to. :D
O napadu na učesnike festivala Merlinka: sramna manifestacija mržnje

Naša stranka najoštrije osuđuje napad na učesnike Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, koji se desio danas kada je 10-ak maskiranih lica uletjelo u prostorije kina Kriterion i povrijedilo dvije osobe.

Ovo što se desilo je najnoviji primjer brutalnih napada na građane BiH zbog njihove seksualne orijentacije koji su motivisani mržnjom koju svakodnevno u bh. javnosti promovišu političari, vjerski predstavnici i mediji.

Napad na učesnike Merlinke je dokaz da svi nivoi vlasti svojim ignorisanjem jezika mržnje u javnom prostoru i blagim kaznama prema počiniocima u sličnim prethodnim incidentima zapravo ohrabruju ekstremne skupine u upotrebi nasilja protiv drugog i drugačijeg.

Naša stranka smatra da je MUP Kantona Sarajevo, podučen dosadašnjim iskustvom, morao obezbjeđivati navedeni skup i da u tom smislu snosi punu odgovornost. Naknadna saopćenja MUP-a, u kojima se, po običaju, govori da će odgovorni biti prikladno kažnjeni, nisu i neće biti dovoljna da se u budućnosti spriječe ovakvi i slični izljevi mržnje i netolerancije. Bezbjednost svakog građanina i građanke BiH, bez obzira na njihovo religijsko, etničko ili bilo koje drugo uvjerenje i orijentaciju, očigledno. i dalje ostaje neispunjena dužnost ministara unutrašnjih poslova.

Ako su napadači na učesnike Merlinke bili maskirani, onda nisu maskirani oni koji ih sa svojim govorom mržnje u javnosti podstrekavaju da to čine, jednako kao i vlast koja toleriše ovako brutalna ispoljavanja netolerancije. Naša stranka će putem svojih predstavnika u zakonodavnim tijelima svih nivoa vlasti zahtijevati utvrđivanje odgovornosti za propuste koji su doveli do ovog nedopustivog čina nasilja nad građanima BiH.

www.nasastranka.ba
Locked