BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

TheMule

#17201 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

lavi wrote: 05/11/2023 19:55
denimb wrote: 05/11/2023 19:49
lavi wrote: 05/11/2023 19:26 ako ja kupim motor, kameru, tegove, krila i svu dodatnu gumu i plastiku za dron, pa mi on dođe kući i ja ga sastavim po uputama, jesam li ga ja razvio ili sam ga ja sklopio od dostupnih materijala na tržištu? Isto ko da kažem da sam ja izmislio policijsku stanicu u lego setu zato što sam je ja sastavio
Druze pa imas devijacije, unapredjenja po svakom proizvodu...pa jesi li ti svjestan da jedna BiH prodaje tehnoloska rijesenja (bukvalno u fascikli demet papira) drzavama koje imaju 80 miliona stanovnika, i to za vojne prozvode koje mi mozda nikada necemo imati, a oni nemogu problem da rijese sami!
Mi smo to neko znanje naslijedili, neko unaprijedili, i imamo brate ljude koji bas talenta imaju za toga, da nije tih ljudi ne bi imali ovakvu proizvodnju uopste.

Nemoj razmisljati kao dijete neko, vjeruj mi sto se tice ove branse, nikada jaci nismo bili.

Doduse, pokupuj to sve, mozda napravis novi bayraktar, proslavi se jbt!
Ma ne kažem ništa za to, ali ako se dron razvija u BiH, daj da ga razvijemo, a ne sklopimo od dostupnog materijala.
Niko vise ne funkcionise tako u 21. stoljecu i globalnoj ekonomiji.
tramvajtrojka

#17202 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by tramvajtrojka »

TheMule wrote: 06/11/2023 02:54
denimb wrote: 05/11/2023 19:49

Druze pa imas devijacije, unapredjenja po svakom proizvodu...pa jesi li ti svjestan da jedna BiH prodaje tehnoloska rijesenja (bukvalno u fascikli demet papira) drzavama koje imaju 80 miliona stanovnika, i to za vojne prozvode koje mi mozda nikada necemo imati, a oni nemogu problem da rijese sami!
Mi smo to neko znanje naslijedili, neko unaprijedili, i imamo brate ljude koji bas talenta imaju za toga, da nije tih ljudi ne bi imali ovakvu proizvodnju uopste.

Nemoj razmisljati kao dijete neko, vjeruj mi sto se tice ove branse, nikada jaci nismo bili.

Doduse, pokupuj to sve, mozda napravis novi bayraktar, proslavi se jbt!
Ma ne kažem ništa za to, ali ako se dron razvija u BiH, daj da ga razvijemo, a ne sklopimo od dostupnog materijala.
Niko vise ne funkcionise tako u 21. stoljecu i globalnoj ekonomiji.
CNT bi trebao biti vodilja razvoja da nabavi masine i da sam napravi naucnu ekspertizu za quadcopter i masine za to, znaci 3d stampanje elisica, il pravljenje od karbon vlakana, proizvodnja mini motorcica ,CNC obrada metalnih elemenata, to bi se po meni trebao baviti CNT da sto vise dijelova bude inhouse nesto slicno sto radi ludi mitrovic i prdc
anelsol

#17203 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Evo prilike da se na tržište plasiraju dronovi iz CNT-a.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzla-k ... /231106101
anelsol

#17204 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

nap.ba
Predstavljena nova serija dronova: Bh. multikopter nosi i do 30 kilograma tereta!

Centar za napredne tehnologije iz Sarajeva vrlo uspješno razumije potrebe civilne namjene dronova i bespilotnih letjelica, kao i cijelog niza tehologija u čijim istraživanjima su pioniri u BiH.

nap.ba
Autor članka

Piše: Dean Džebić

Pratiti trendove znači biti sposoban i stvarati ih. U tom pogledu Centar za napredne tehnologije iz Sarajeva vrlo uspješno razumije potrebe civilne namjene dronova i bespilotnih letjelica, kao i cijelog niza tehologija u čijim istraživanjima su pioniri u BiH.

Od gorivih ćelija do laserskih daljinara, u vrlo skromnim uslovima Centar za napredne tehnologije osvojio je pored dronova i konstrukciju i platformu vozila na električni pogon.

Na ovogodišnjem Sajmu bh. privrede CNT je izložio i njihove najnovije modele multikoptera (heksakoptera i oktakoptera), kao i prototip novog drona CNT-2200.

Kako kažu iz Centra, namjena ovog drona s ovim performansama u razvoju, jeste stvoriti preduslove za usvajanje većeg i snažnijeg modela koji bi bio u kategoriji većih dronova.

O daljim specifikacijama novog drona nisu imali informacija, izuzev da će mu raspon krila biti do 12 metara, što znači da se radi o bespilotnoj letjelici koja će zahtijevati znatno snažniji motor ali i imati i veću nosivost korisnog tereta.

Za komparaciju, i turski Bayraktar TB-2 ima 12 metara krila, pri čemu je njegova namjena isključivo vojna, odnosno borbena.

S novim aeroprofilom i malim elisnim motorom i početnim dometom od šest kilometara, CNT-2200 predstavlja najbolju platformu za dalji razvoj i evoluciju cjelokupnog programa.

Naravno, treba istaći da se radi o prototipu čije će upravljanje, sposobnosti i performanse biti dodatno razvijane uz mogućnost daljeg razvoja.

Dodatno, značajan je i razvoj oktokoptera i heksakoptera koji su sada sposobni nositi od 10 pa do 30 kilograma korisne mase, a imaju i mogućnosti ugradnje čitavog niza senzora i uređaja.

U prvom redu tu su termalne i video kamere, posebni uređaji za skeniranje metala za deminerske poslove kao i ostala specijalizirana oprema i uređaji.

Razvoj multikoptera i proliferacija njihove upotrebe najbolje se pokazala tokom ukrajinsko-ruskog rata kada je zapravo primijenjena doktrina upotrebe kopnenih snaga prenoseći sve veće sposobnosti i mogućnosti s vojnika na multikoptere.

U domenu sposobnosti multikoptera, CNT je predstavio model CNT-1750 sa šest motora koji bi sa potiskom od 900 Njutna trebao biti sposoban nositi i do 30 kilograma korisnog tereta.

Pored značajne nosivosti, model CNT-1750 ima integrisana dva kanala za videotransmisiju u Full HD rezoluciji, dok ovaj model ima domet od 12 kilometara.

U konačnici, treba reći da su svi izloženi prototipovi samo početak razvoja koji je spram uloženih sredstava postigao sjajne rezultate.

U CNT-u su jedinstveni u namjeri da zajednički s drugim interesantima, odnosno institucijama rade na daljem razvoju, uz saradnju s kompanijama iz odbrambene industrije u BiH.

Primjer za to jeste i razvoj "crvene tačke", odnosno Red dot optičkog nišana koji CNT zajednički razvoja sa Tehničko-remontnim zavodom Hadžići.

Treba istaći da CNT samostalno ne može razvijati vojnu opremu i naoružanje bez saradnje sa nekom od kompanija iz odbrambene industrije.

Ono što dodatno ohrabruje jeste i saradnja CNT-a sa fakultetima u BiH, što zapravo odražava namjeru da se praktično usvojena znanja u kvalitetnim uslovima radnih laboratorija u praksi provode.
Iceplayer

#17205 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

anelsol wrote: 06/11/2023 17:59
nap.ba
Predstavljena nova serija dronova: Bh. multikopter nosi i do 30 kilograma tereta!

Centar za napredne tehnologije iz Sarajeva vrlo uspješno razumije potrebe civilne namjene dronova i bespilotnih letjelica, kao i cijelog niza tehologija u čijim istraživanjima su pioniri u BiH.

nap.ba
Autor članka

Piše: Dean Džebić

Pratiti trendove znači biti sposoban i stvarati ih. U tom pogledu Centar za napredne tehnologije iz Sarajeva vrlo uspješno razumije potrebe civilne namjene dronova i bespilotnih letjelica, kao i cijelog niza tehologija u čijim istraživanjima su pioniri u BiH.

Od gorivih ćelija do laserskih daljinara, u vrlo skromnim uslovima Centar za napredne tehnologije osvojio je pored dronova i konstrukciju i platformu vozila na električni pogon.

Na ovogodišnjem Sajmu bh. privrede CNT je izložio i njihove najnovije modele multikoptera (heksakoptera i oktakoptera), kao i prototip novog drona CNT-2200.

Kako kažu iz Centra, namjena ovog drona s ovim performansama u razvoju, jeste stvoriti preduslove za usvajanje većeg i snažnijeg modela koji bi bio u kategoriji većih dronova.

O daljim specifikacijama novog drona nisu imali informacija, izuzev da će mu raspon krila biti do 12 metara, što znači da se radi o bespilotnoj letjelici koja će zahtijevati znatno snažniji motor ali i imati i veću nosivost korisnog tereta.

Za komparaciju, i turski Bayraktar TB-2 ima 12 metara krila, pri čemu je njegova namjena isključivo vojna, odnosno borbena.

S novim aeroprofilom i malim elisnim motorom i početnim dometom od šest kilometara, CNT-2200 predstavlja najbolju platformu za dalji razvoj i evoluciju cjelokupnog programa.

Naravno, treba istaći da se radi o prototipu čije će upravljanje, sposobnosti i performanse biti dodatno razvijane uz mogućnost daljeg razvoja.

Dodatno, značajan je i razvoj oktokoptera i heksakoptera koji su sada sposobni nositi od 10 pa do 30 kilograma korisne mase, a imaju i mogućnosti ugradnje čitavog niza senzora i uređaja.

U prvom redu tu su termalne i video kamere, posebni uređaji za skeniranje metala za deminerske poslove kao i ostala specijalizirana oprema i uređaji.

Razvoj multikoptera i proliferacija njihove upotrebe najbolje se pokazala tokom ukrajinsko-ruskog rata kada je zapravo primijenjena doktrina upotrebe kopnenih snaga prenoseći sve veće sposobnosti i mogućnosti s vojnika na multikoptere.

U domenu sposobnosti multikoptera, CNT je predstavio model CNT-1750 sa šest motora koji bi sa potiskom od 900 Njutna trebao biti sposoban nositi i do 30 kilograma korisnog tereta.

Pored značajne nosivosti, model CNT-1750 ima integrisana dva kanala za videotransmisiju u Full HD rezoluciji, dok ovaj model ima domet od 12 kilometara.

U konačnici, treba reći da su svi izloženi prototipovi samo početak razvoja koji je spram uloženih sredstava postigao sjajne rezultate.

U CNT-u su jedinstveni u namjeri da zajednički s drugim interesantima, odnosno institucijama rade na daljem razvoju, uz saradnju s kompanijama iz odbrambene industrije u BiH.

Primjer za to jeste i razvoj "crvene tačke", odnosno Red dot optičkog nišana koji CNT zajednički razvoja sa Tehničko-remontnim zavodom Hadžići.

Treba istaći da CNT samostalno ne može razvijati vojnu opremu i naoružanje bez saradnje sa nekom od kompanija iz odbrambene industrije.

Ono što dodatno ohrabruje jeste i saradnja CNT-a sa fakultetima u BiH, što zapravo odražava namjeru da se praktično usvojena znanja u kvalitetnim uslovima radnih laboratorija u praksi provode.
Zrak je razvio red dot kojem ne treba baterija da radi, čak sami rade vještački safir što je čudo da jedna mala zemlja to radi, zato i smeta pa će ga uništiti...
Athlon64

#17206 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Athlon64 »

plavi_E

#17207 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

RPG-7 sa crvenom tackicom. :?
PM72

#17208 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PM72 »

plavi_E wrote: 08/11/2023 16:55 Primjer za to jeste i razvoj "crvene tačke", odnosno Red dot optičkog nišana koji CNT zajednički razvoja sa Tehničko-remontnim zavodom Hadžići.

RPG-7 sa crvenom tackicom. :?
Najmodernija BH tehnologija :-D ko da si na pušku M48 preradio nišan.
plavi_E

#17209 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

Pitati cika googleta za "american rpg7 with red dot".
Iceplayer

#17210 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

Moguće da je povezano sa puškom koju rade sa Igmanom.
anelsol

#17211 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Taktički prsluk Danials Tešanj

Image

Image
anelsol

#17212 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Balistički prsluk Danials Tešanj. Stepen zaštite III A

Image
swanfilter

#17213 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by swanfilter »

Nije mi jasno, imamo i ovaj program u ponudi, a policija nam hoda ko komunalci ...
tramvajtrojka

#17214 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by tramvajtrojka »

swanfilter wrote: 08/11/2023 21:31 Nije mi jasno, imamo i ovaj program u ponudi, a policija nam hoda ko komunalci ...
I sto je najcrnje nemaju niti kataloga niti web stranice sta proizvode :skoljka: :skoljka:
Hrmpallier

#17215 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Iceplayer wrote: 08/11/2023 18:41 Moguće da je povezano sa puškom koju rade sa Igmanom.

Bilo je nekih slika mašine za proizvodnju puščanih cijevi.
J...e li se šta ? Skuplja li prašinu, ili oko nje obigravaju posrednici i kojekakvi mešetari. Valjda neće biti prodata nekom kao staro gvožđe.
Iceplayer

#17216 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

Hrmpallier wrote: 08/11/2023 23:55
Iceplayer wrote: 08/11/2023 18:41 Moguće da je povezano sa puškom koju rade sa Igmanom.

Bilo je nekih slika mašine za proizvodnju puščanih cijevi.
J...e li se šta ? Skuplja li prašinu, ili oko nje obigravaju posrednici i kojekakvi mešetari. Valjda neće biti prodata nekom kao staro gvožđe.
Igman redovno pravi cijevi, koriste ih za testiranje municije.
DidBosanski

#17217 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by DidBosanski »

tramvajtrojka wrote: 06/11/2023 11:49
TheMule wrote: 06/11/2023 02:54
CNT bi trebao biti vodilja razvoja da nabavi masine i da sam napravi naucnu ekspertizu za quadcopter i masine za to, znaci 3d stampanje elisica, il pravljenje od karbon vlakana, proizvodnja mini motorcica ,CNC obrada metalnih elemenata, to bi se po meni trebao baviti CNT da sto vise dijelova bude inhouse nesto slicno sto radi ludi mitrovic i prdc
Nevjerovatna kolicina nebuloza... Nadam se da se CNT neće baviti "po ovom tvom" ili nečemu sličnom jer:

1. CNT kao centar za "napredne tehnologije" (inicijalno odbrambenih) valjda ne treba da izmišlja "točak" niti da se bavi proizvodnjom i plasmana istog
2. Cilj treba biti krovna upravljačko-razvojna organizacija industrije koja će se striktno držati integriranja multidisciplinarnih sistema
3. Primarna oblast CNT-a bi trebala biti embedded systems sa kojom bi mogli oplemeniti (digitalizirati) tradicionalna dobro razradjena rješenja iz domaće (NI/mašinske) industrije.
4. Ne trebaju da se bave pranjem para kao Mitrović, niti konstrukcijom UTV vozila ili fixed wing letjelica od nule (u ovim ranim koracima), već preradom i unaprjeđenjem provjerenih platformi (npr. modifikacija Polaris UTV vozila za mobilna samohodna rješenja ili korištenjem dostupnih UAS/UGV platformi uz sopstveni softverski razvoj i integraciju raznih senzora sa autopilot kontrolerima za izvršavanje (polu)autonomnih zadataka; razvoj GPS-denied navigacije, programiranje/komunikacija rojeva UGV/UAS, telekomunikacijom, enkripcijom RF, balistickim softverima/racunarima, pametnim upaljacima, žirosistemima, simulatorima itd.)
5. Sekundarna oblast da bude izučavanje i promocija primjene aktuelnih naprednih materijala/tehnologija eksternim saradnicima (pa tek onda razvoj i primjena eksperimentalnih a.k.a. hidrogenske gorive ćelije)
6. Da imaju udio u dobiti ustupljenih rješenja partnerskim kompanijama (privadnim/vladinim) koje proizvode i plasiraju finalni proizvod
7. Da prihode ostvaruju od servisa/usluga za vladin sektor (obuka i odrzavanje napredne opreme/uređaja za CZ, GSS, MUP, OSBiH itd.)
8. Da promoviraju i finansijski podrzavaju hobi zajednicu kroz dogadjaje, takmicenja
9. Da stipendiraju i surađuju u akademskim naucnim radovima
10. Da ne vode više od 5 projekata dok se isti ne završe, te da isti projekti budu vecinski finansirani od strane narucioca (vladinih/nevladinih kompanija)
11. (1.) Da im se ubrizgaju milioni te da prošire tim mimo zatvorenog kruga stranačkih kolega ekspertima iz raznih oblasti, a posebno elektronike, optoelektronike, automatike i softverskog inzinjeringa...
hamdi

#17218 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by hamdi »

Evo UAE kupuju 2 Vihora. Ako nije nekakav spin.

https://www.nezavisne.com/nauka-tehnolo ... ima/799195
dragonz

#17219 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by dragonz »

Spin jer kaže:
"naš kapacitet je 50 vozila godišnje a trenutno u testnoj fazi godinu dana koristi MupRS-a".
Malkice lage za obični priglupi narod.
Hrmpallier

#17221 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

dragonz wrote: 11/11/2023 16:30 Spin jer kaže:
"naš kapacitet je 50 vozila godišnje a trenutno u testnoj fazi godinu dana koristi MupRS-a".
Hrmpallier

#17222 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Hrmpallier wrote: 13/11/2023 18:49
Ma da je i deset, svaka im čast. Napravili ga u jednom otužnom Bratuncu.
U "prijestonici" Saraevu su napravili ..... ŠTA !?!?

Znam, sa'će cvilež, motor ovaj, mjenjač onaj, amortizeri 'vaki, optika 'naka.

Pa neka za početak naprave oklopljeni "Tamić", biće to MO-NU-MEN-TAL-NO.
Za sada u Saraevu ništo više od ćewapa !!! 😁😁😁

PRETIS !?!? A, da. Pretis. Što su pravili 198x, prave i danas.

Dok se ne pojavi agilni PRIVATNIK, naša vrrzija S. Ristića, bićemo experti za - burek i ćewape. 😡😠🤬😈
Iceplayer

#17223 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

Hrmpallier wrote: 13/11/2023 18:56
Hrmpallier wrote: 13/11/2023 18:49
Ma da je i deset, svaka im čast. Napravili ga u jednom otužnom Bratuncu.
U "prijestonici" Saraevu su napravili ..... ŠTA !?!?

Znam, sa'će cvilež, motor ovaj, mjenjač onaj, amortizeri 'vaki, optika 'naka.

Pa neka za početak naprave oklopljeni "Tamić", biće to MO-NU-MEN-TAL-NO.
Za sada u Saraevu ništo više od ćewapa !!! 😁😁😁

PRETIS !?!? A, da. Pretis. Što su pravili 198x, prave i danas.

Dok se ne pojavi agilni PRIVATNIK, naša vrrzija S. Ristića, bićemo experti za - burek i ćewape. 😡😠🤬😈
U Sarajevu još gase Zrak :roll:
anelsol

#17224 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Zanimljiva analiza
Modernizacija namjenske industrije potrebna za veću ulogu u ekonomiji

Autor: Teo Zorić

14. novembar 2023, 07:00

Strateški fokus je njeno približavanje NATO i EU standardima

Namjenska industrija se pokazuje antifragilnom

Najviše se izvozi municija za vojno oružje, revolvere i pištolje
Modernizacija namjenske industrije potrebna za veću ulogu u ekonomiji

Strateški fokus po pitanju namjenske industrije jeste unaprijediti izvoz, uz modernizaciju ove industrije i njeno približavanje NATO i EU standardima. Ova industrijska grana u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) bilježi rekordne prihode no daleko je od značajnog utjecaja na cjelokupnu ekonomiju.

U strateškim dokumentima se navodi da su unapređenje izvoza i modernizacija namjenske industrije među prioritetima. "Ono što je evidentno jeste da namjenska industrija nudi izuzetne mogućnosti rasta, što se demonstriralo u proteklim godinama kroz rast prihoda prije svega", rekao je za naš medij ekonomista Admir Čavalić.

Izvozni trend posljednjih 10 godina dokazuje navedeno. "Međutim još uvijek ne možemo govoriti o pretjerano značajnom učešću namjenske industrije unutar cjelokupne ekonomije - kako po ostvarenim prihodima, tako i po broju zaposlenih, te izvoznim performansama", dodao je Čavalić.

U komparaciji s drugim industrijama, naročito u kontekstu ekonomskih kriza, namjenska industrija se pokazuje antifragilnom, dodao je. "Koriste se postojeće globalne prilike kako bi se maksimizirale performanse."

Image

U svijetu raste interes za proizvodima namjenske industrije, tako da je razumljivo zašto ova industrijska grana u Bosni i Hercegovini doživljava rast. Ono što je specifično za našu zemlju jeste dodatna mogućnost barijera. Industrija je na entitetskom nivou, a suštinski je određena državnim zakonima i nadležnostima. Na taj način se otvara mogućnost blokiranja izvoza.

Najviše se izvozi municija za vojno oružje, revolvere i pištolje. "Za sada se postiže konkurentnost u toj oblasti i to na bazi razvijenog know-how odnosno tradicije namjenske industrije u BiH", kaže Čavalić.

Društvo za proizvodnju i promet proizvoda s posebnom namjenom Pretis iz Vogošće, koje se bavi proizvodnjom oružja i municije, ostvarilo je u prvih šest mjeseci ove godine prihode od 39 milijuna KM. Pretis je prema posljednjim podacima postao lider po prihodima i dobiti u namjenskoj industriji Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Image

Image

Ova tvrtka je povećala svoje prihode iz ugovora s kupcima u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine zahvaljujući rastu prihoda od prodaje gotovih proizvoda na inostranom tržištu, za sedam milijuna KM. Ostali prihodi i dobici su u odnosu na isti period lani manji za 13 milijuna KM.

Nekadašnji lider namjenske industrije Igman Konjic sada je na četvrtom mjestu iza Pretisa, PTG-a i Ginexa.

Prema polugodišnjim izvješćima objavljenim na Sarajevskoj burzi, ukupni prihodi PTG Goražde, u kojem Vlada FBiH nema udjela, porasli su na 33,5 milijuna KM, dok su u Igman Konjicu pali na 28 milijuna. UNIS Ginex je također u prvih šest mjeseci ove godine zabilježio prihode veće od 31 milijun KM.
https://ba.bloombergadria.com/ekonomija ... rije/news/
anelsol

#17225 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Kada preduzeće dobro radi odmah su i dionice zanimljive. Prodato 18 posto dionica Binasa:

https://ba.bloombergadria.com/trzista/b ... ojno/news/
Post Reply