Republika Turska
- ElRe
#17201 Re: Republika Turska
Novi ustav vazi od 2019 godine. Tada se odmah odrzavaju i novi izbori i to predsjednicki i parmalentarni istog dana.
- ElRe
#17202 Re: Republika Turska
Lopez1981 wrote: Ako su Turci duboko podjeljeni jer ih vodi covjek koga podrzava 50% Turaka sta bi onda rekli za mnoge Europske drzave gdje pobjednici izbora imaju po 25%.
Turci jesu podjeljeni oko ovih ustavnih promjena to je ocigledno, ali nemoj misliti da ce Turcin pucati na Turcina u nekom eventualnom zapadnjackom mesetarenju. Svakom Turcinu je drzava na prvom mjestu bio on pristalica Akp, Chp ili Mhp to smo vrlo dobro vidjeli kod pokusaja drzavnog udara ako mislis da je drugacije nemas pojma o Turcima i njihovom mentalitetu.
- kamen spoticanja
#17203 Re: Republika Turska
Pa kazem jeste ako si kurd ili FetoKikibombona wrote:Ne bih rekao. Izborni prag je 10%. Max 4-5 partija ima realnu sansu uci u parlament. Od toga, samo jedna moze biti kurdska (mogu podici izborni prag na 20% pa da ne bude nijedna). Dakle, turska vlada je neupitna, jedino je pitanje hoce li biti AKP-CHP, AKP-MHP ili MHP-CHP. Ili eventualno neka treca turska partija.kamen spoticanja wrote:Kontam da je za zemlju ovako polarizovanu bolji ovaj sistem vladanja oslobodjen bolesnih koalicija i parlamentarne matematikeKikibombona wrote:Pola drzave FETA, PKK i drugi izdajnici!
Ocekivao sam izmedju 55-60%. Ovako, bice procenat ili dva iznad 50%. Duboko podijeljena drzava. Ubila se za zapadnjackog mesetarenja. Samo sankcije uvesti i eto protesta ovih 50% radi neimastine.
Erdogan je mogao otici kao legenda da se povukao prije 5 godina. Ovako ce otici kao diktator i iza sebe ostaviti sjebanu zemlju. Sto ti je reci glad za vladanjem.
osim ako nisi PKK ,feto i slicno
Za jedinstvo drzave je bolje da imaju jaku vladu nego da imaju polarizovano drustvo, velike pobjednike i velike gubitnike. A znamo kako prolaze gubitnici u divljim drzavama istoka. Represija.
Zapad drzave u dobroj mjeri zivi od zapadne Evrope. Bice belaja ako se zaostri i dodje do ekonomskog urusavanja. Bice tu dosta previranja u buducnosti.
ja zaista ocekujem unutrasnju rahatizaciju ali strasnu vanjsku elektrizaciju
- Sara03
#17204 Re: Republika Turska
- Anadolu Agency is reporting 98.5% of the boxes counted. Yes at 51.49%. No at 48.51%.
- TRT World have called it for Yes. These are still unofficial figures.
- TRT World have called it for Yes. These are still unofficial figures.
-
sarajevoxxxx
- Challenger__
#17206 Re: Republika Turska
Na 96.7 prebrojanih evet spao na 51.5 %.Challenger__ wrote:Na 95.9 prebrojanih evet ima 51.6. Izvor TRT.
Teško da može spasti ispod 51 %.
-
farisovo
#17207 Re: Republika Turska
Ma, stipu ga. On voli filozofirati.Lopez1981 wrote:Ako su Turci duboko podjeljeni jer ih vodi covjek koga podrzava 50% Turaka sta bi onda rekli za mnoge Europske drzave gdje pobjednici izbora imaju po 25%.Kikibombona wrote:Pola drzave FETA, PKK i drugi izdajnici!
Ocekivao sam izmedju 55-60%. Ovako, bice procenat ili dva iznad 50%. Duboko podijeljena drzava. Ubila se za zapadnjackog mesetarenja. Samo sankcije uvesti i eto protesta ovih 50% radi neimastine.
Erdogan je mogao otici kao legenda da se povukao prije 5 godina. Ovako ce otici kao diktator i iza sebe ostaviti sjebanu zemlju. Sto ti je reci glad za vladanjem.
Turci jesu podjeljeni oko ovih ustavnih promjena to je ocigledno, ali nemoj misliti da ce Turcin pucati na Turcina u nekom eventualnom zapadnjackom mesetarenju. Svakom Turcinu je drzava na prvom mjestu bio on pristalica Akp, Chp ili Mhp to smo vrlo dobro vidjeli kod pokusaja drzavnog udara ako mislis da je drugacije nemas pojma o Turcima i njihovom mentalitetu.
-
farisovo
#17208 Re: Republika Turska
Ma, nemoj.Ludzak wrote:Turčine, ni jedne!ElRe wrote:Svaka promjena je teska i normalno je da postoje skeptici. Ovo je veliki dan za muslimane u cijelom svijetu.
#Evet
Nakon ovoga ćete samo biti u rasulu. Smiješi vam se građanski rat.
Grohotom se smijem
- Challenger__
#17209 Re: Republika Turska
Prema kome?kamen spoticanja wrote:ja zaista ocekujem unutrasnju rahatizaciju ali strasnu vanjsku elektrizaciju
Šta ti znači "rehatizacija"?
- Challenger__
#17210 Re: Republika Turska
51.4 % na 96.9 % prebrojanih.Challenger__ wrote:Na 96.7 prebrojanih evet spao na 51.5 %.Challenger__ wrote:Na 95.9 prebrojanih evet ima 51.6. Izvor TRT.
TRT
- Sara03
#17211 Re: Republika Turska
Pada, no i ja isto vjerujem da će biti oko 51%, ne manje.Challenger__ wrote:Na 96.7 prebrojanih evet spao na 51.5 %.Challenger__ wrote:Na 95.9 prebrojanih evet ima 51.6. Izvor TRT.
- kamen spoticanja
#17212 Re: Republika Turska
"Europa je danas bolestan covjek" RTEChallenger__ wrote:Prema kome?kamen spoticanja wrote:ja zaista ocekujem unutrasnju rahatizaciju ali strasnu vanjsku elektrizaciju
Šta ti znači "rehatizacija"?
rahatizacija je izvedenica od rahat
- Challenger__
#17213 Re: Republika Turska
Da,da, evet, evet.Sara03 wrote:Pada, no i ja isto vjerujem da će biti oko 51%, ne manje.
- Ludzak
#17214 Re: Republika Turska
I ti neki Turčin izgleda.farisovo wrote:Ma, nemoj.Ludzak wrote:Turčine, ni jedne!ElRe wrote:Svaka promjena je teska i normalno je da postoje skeptici. Ovo je veliki dan za muslimane u cijelom svijetu.
#Evet
Grohotom se smijem
- kamen spoticanja
#17215 Re: Republika Turska
bice s dijasporom 52%Challenger__ wrote:Na 96.7 prebrojanih evet spao na 51.5 %.Challenger__ wrote:Na 95.9 prebrojanih evet ima 51.6. Izvor TRT.
- Challenger__
#17216 Re: Republika Turska
Uh, izvini, učinilo mi se da si napisao rEhatizacija. Do mene.kamen spoticanja wrote:"Europa je danas bolestan covjek" RTE
rahatizacija je izvedenica od rahat
OK i kakvo zapštravanje očekuješ, prema kome konkretno?
- Challenger__
#17217 Re: Republika Turska
Čekaj, ako sam dobro razumio, već su prebrojani i pridruženi glasovi iz dijaspore? Jesam li pogrešno čuo??kamen spoticanja wrote:bice s dijasporom 52%
-
Kat
#17218 Re: Republika Turska
Grijeh ti se Ludzaku smijati.farisovo wrote:Ma, nemoj.Ludzak wrote:Turčine, ni jedne!ElRe wrote:Svaka promjena je teska i normalno je da postoje skeptici. Ovo je veliki dan za muslimane u cijelom svijetu.
#Evet
Grohotom se smijem
Last edited by Kat on 16/04/2017 19:03, edited 1 time in total.
- ElRe
#17219 Re: Republika Turska
https://ikcpg.me/akida/predznak-sudnjeg ... a-svijeta/
Krscani ce biti porazeni, ovo je samo djelic bitke koja ce se desiti.
- Sara03
#17220 Re: Republika Turska
Problemi u Istanbulu ili nešto drugo?
"Turkish news outlet Hürriyet are reporting that the main opposition CHP deputy leader Erdal Aksünger is alleging manipulation in state-run Anadolu Agency’s reporting on votes in Istanbul - saying they had falsely said more votes had been counted than was actually the case. He said the real number of opened ballot boxes was just 57 percent."
Anadolu said the “yes” side was at 51.0 percent while the “no” side was at “49.0” percent.
"Turkish news outlet Hürriyet are reporting that the main opposition CHP deputy leader Erdal Aksünger is alleging manipulation in state-run Anadolu Agency’s reporting on votes in Istanbul - saying they had falsely said more votes had been counted than was actually the case. He said the real number of opened ballot boxes was just 57 percent."
Anadolu said the “yes” side was at 51.0 percent while the “no” side was at “49.0” percent.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#17221 Re: Republika Turska
ElRe wrote:https://ikcpg.me/akida/predznak-sudnjeg ... a-svijeta/

- Kikibombona
#17222 Re: Republika Turska
Razlike izmedju CHP/Kemalista/sekularista i AKP/islamista su puno vece nego izmedju Angele Merkel i Gerharda Sredera. Razlike su ideoloske prirode, ne ekonomske, kao u slucaju Evropljana.Lopez1981 wrote:Ako su Turci duboko podjeljeni jer ih vodi covjek koga podrzava 50% Turaka sta bi onda rekli za mnoge Europske drzave gdje pobjednici izbora imaju po 25%.Kikibombona wrote:Pola drzave FETA, PKK i drugi izdajnici!
Zamisli da u Austriji imas stranku koja se zalaze vracanje zakona iz Biblije u Ustav/zabranu promoviranja gej pokreta/itd. sa jedne i ateisticku stranku sa druge strane... dobio bi jaku polarizaciju drustva, podijeljenost...
Turci su prosle godine pucali jedni na druge. Vojni udari su normala u Turskoj. Erdogan ima veliku podrsku sirotinje iz unutrasnjosti koja je osjetila malo bolji zivot za vrijeme njegove vlasti. Ako se sa zapadom dodatno zaostri, ekonomija ce stagnirati i krenuti padati. Tako ce se stvoriti uslovi za pobunu protiv vlasti i masovne proteste, narocito na zapadnoj obali. Zapadna obala zivi od turizma i Evrope. Erdogana trenutno cuvaju ekonomske zasluge iz proslosti. Cim se razvoj zaustavi, on ce biti izlozen milionima Turaka koji ga preziru iz ideoloskih razloga. Jos ako im otanji dzep, eto belaja.
Ne mislim da je moguc gradjanski rat poput onog u Siriji, ali nasilna smjena vlasti jeste, itekako. Ne vidim kako se vladavina AKP i Erdogana moze zavrsiti pozitivno po Turke.
- Sara03
#17223 Re: Republika Turska
Don't forget: Anadolu Agency numbers show 99% of ballot boxes opened. The Supreme Election Committee official number is 65% opened. 
- Ludzak
#17224 Re: Republika Turska
I Haris Zahiragić bi ti pozavidio tvom glupom mozgu.ElRe wrote:https://ikcpg.me/akida/predznak-sudnjeg ... a-svijeta/
- kamen spoticanja
#17225 Re: Republika Turska
Nisu jos uvijek sviChallenger__ wrote:Čekaj, ako sam dobro razumio, već su prebrojani i pridruženi glasovi iz dijaspore? Jesam li pogrešno čuo??kamen spoticanja wrote:bice s dijasporom 52%
ali nisu uopste integrisani u ove rezultate koje prikazujemo