SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#17176 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Od kada su ove fotografije npr. kod ove cijevi? Zar nije ovaj dio trebao biti jos jutros oko 3 pretrazen. :-)

Vidim na slikama je dan, a oni pretrazuju oko ove cijevi u Hrasnom, slike su bile jutros oko 8h na portalu. Ova cijev je nekih 150m od mjesta gdje su upali u rijeku. Eto nek su nastale slike oko 6h, to je 3,5h od nesrece? Shvatam da treba i to pretraziti, ali ono...ovaj dio se davno trebao pretraziti...

Zalosno je da u ovakvim situacijama nemamo nikakvu organizaciju, sluzbe..sve nesta na dobrovoljnoj osnovi.

Umjesto da su sinoc cim su upali dosle odgovarajuce sluzbe, popalile reflektore i trazili ih...
Hajlac

#17177 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

Thorgerson wrote:Od kada su ove fotografije npr. kod ove cijevi? Zar nije ovaj dio trebao biti jos jutros oko 3 pretrazen. :-)

Vidim na slikama je dan, a oni pretrazuju oko ove cijevi u Hrasnom, slike su bile jutros oko 8h na portalu. Ova cijev je nekih 150m od mjesta gdje su upali u rijeku. Eto nek su nastale slike oko 6h, to je 3,5h od nesrece? Shvatam da treba i to pretraziti, ali ono...ovaj dio se davno trebao pretraziti...

Zalosno je da u ovakvim situacijama nemamo nikakvu organizaciju, sluzbe..sve nesta na dobrovoljnoj osnovi.

Umjesto da su sinoc cim su upali dosle odgovarajuce sluzbe, popalile reflektore i trazili ih...
Zato sto je sarajevski GSS sjatiste PRIMADONA, polusposobnih za stvarna npr. visokogorska spasavanja...nazalost. Ali nije njihova vec je krivica nadleznih iz Grada/Kantona koji ne forsiraju standarde obucavanja, opreme itd. - sve se svelo na mediokritete.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#17178 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

Službe i jesu sinoć izašle.
Problem je mutna Miljacka uz sve što je i nabujala.
Nema tog reflektora koji će vidjet kroz onaj mulj.
maxell_sarajevo

#17179 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by maxell_sarajevo »

Rece mi drug iz policije da se ovaj gazdin brat zbog ljubavnih problema napio i sjedio na mostu i govorio je ubit cu se.
Ovi ga ogovarali da sidje i da ne bude lud, međutim on se samo u jednom momentu bacio na leđa.Konobar istog momenta skocio za njim, samo su jednom izronili...
klaki

#17180 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by klaki »

maxell_sarajevo wrote:Rece mi drug iz policije da se ovaj gazdin brat zbog ljubavnih problema napio i sjedio na mostu i govorio je ubit cu se.
Ovi ga ogovarali da sidje i da ne bude lud, međutim on se samo u jednom momentu bacio na leđa.Konobar istog momenta skocio za njim, samo su jednom izronili...
E jebo te i zivot i ljubav i alkohol, zao mi momaka
Tercius

#17181 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

Hajlac wrote:
Thorgerson wrote:Od kada su ove fotografije npr. kod ove cijevi? Zar nije ovaj dio trebao biti jos jutros oko 3 pretrazen. :-)

Zato sto je sarajevski GSS sjatiste PRIMADONA, polusposobnih za stvarna npr. visokogorska spasavanja...nazalost. Ali nije njihova vec je krivica nadleznih iz Grada/Kantona koji ne forsiraju standarde obucavanja, opreme itd. - sve se svelo na mediokritete.
Oooo uranili naspavali, hajd kad se promahala po portalima i popije kafa,pravac dole pa im objasnite kako treba....nemojte zaboraviti cesljice i gumice za kosu.
O'zone
Globalni moderator

#17182 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Da mi je vidjeti nekog od Vas da jutros u 3 sata pod reflektorima skačete po nabujaloj Miljackoj.Ma da mi je Vas vidjeti sad evo u 13:00 po ovakvom vremenu da plutate pretražujete obale i rijeku.... Što je fino referisat iz toplog.

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /171213035
Tomahawk11
Globalni moderator

#17183 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

maxell_sarajevo wrote:Rece mi drug iz policije da se ovaj gazdin brat zbog ljubavnih problema napio i sjedio na mostu i govorio je ubit cu se.
Ako je ovo istina, razumijem reakciju u smislu da se spasi život, ali ne razumijem rizikovanje da i ti život izgubiš, a očito nisi spreman za vandredne uslove niti dobar plivač :roll:
O'zone wrote:Da mi je vidjeti nekog od Vas da jutros u 3 sata pod reflektorima skačete po nabujaloj Miljackoj.Ma da mi je Vas vidjeti sad evo u 13:00 po ovakvom vremenu da plutate pretražujete obale i rijeku.... Što je fino referisat iz toplog.
Upravo to, šta je trebalo, još neko glavu da izgubi.
Stvarno, virtuelni život nije isto što i stvarni.
Treba nekad, ako ništa, prozor otvoriti i pogledati napolje.
zateznistub

#17184 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Kao i na ostalim temama tako i ovdje sve go struĆnjak....
Hajlac

#17185 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hajlac »

O'zone wrote:Ma da mi je Vas vidjeti sad evo u 13:00 po ovakvom vremenu da plutate pretražujete obale i rijeku....
To ne radi GSS nego FUCZ!
shalla

#17186 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shalla »

Ma iskreno niđe veze, uđi mu na FB profil, sve slike sa djetetom i ženom. A ono koliko sam ja čuo, da su bili pijani, jesu ali razlog sasvim drugi (proslava rođendana curice od prijatelja)...
made_in_sarajevo

#17187 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by made_in_sarajevo »

Eno dva vatrogasca hodaju blizu Rajlovca gdje tete prodaju ljubav kod tunela za Vogoscu. Ova dvojica idu prema Rajlovcu
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#17188 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_milojica »

Joj stručnjaka za sve.
Zapamtite,ni Chuck Norris ne spašava u 3 ujutro po onakvom vremenu i nabujaloj rijeci. I on saceka jutro.
zateznistub

#17189 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

mali_milojica wrote:Joj stručnjaka za sve.
Zapamtite,ni Chuck Norris ne spašava u 3 ujutro po onakvom vremenu i nabujaloj rijeci. I on saceka jutro.
Pola ovih genijalaca ni dva goblena ne bi sačuvali a kamo li vadili ljude iz onakve Miljacke
BadBoy

#17190 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Ma ljudi imaju totalno pogršne percepcije u vezi svih nesretnih slučajeva, to je dobro poznata činjenica sa kojom su upoznati svi zaposleni u bilo kojoj vrsti hitnih službi / službi za spasavanje. Valjda iz filmova misle da su neke stvari moguće i realne ili šta ja znam, ne razmišljaju glavom.

Pa tako ljudi ne razumiju koliko brzo plamen izmakne kontroli, koliko brzo se vatra u stvarnosti raširi, koliko te dim onesposobi, koliko su i, naizgled, bezazlene rijeke opasne, kolika je sila vode zaista, šta je sve potrebno da se neko izvuče iz nabujale rijeke ili spasi sa planine itd.

Ali eto, dok je interneta bit će i đenerala poslije bitke. Ako išta u ovoj državi još uvijek donekle funkcioniše, mislim da su to ove službe za spasavanje...
sumirprimus

#17191 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sumirprimus »

zali boze zivota sta god da je u pitanju..
a inace u onakvu miljacku bi samo za rodjenim djetetom skocio..
liaar

#17192 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

Pa Miljacka je planinska rijeka koja igrom slučaja prolazi kroz grad. Da nema kaskada (ili što bi novonaseljeni stručnjaci rekli rolni), bila bi i prebučna i uništavala bi tlo oko nje. Oni misle da ako raju spase iz bazena i mora, koji su manje više stajaće vode, da je isto i spasiti iz brze rijeke kao što je Miljacka.
shalla

#17193 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shalla »

Ma svi odreda pametni a pojma nemaju kakva je realnost. Ljudi podcjenjuju Miljacku tj snagu tekuće vode generalno. Rahmetli Ćata je bio prvi rođak od moje supruge, počesto smo se viđali i znam koliko je momak jak bio (jbt penjao se golim rukama na Babin Zub) i zijani maltene u potoku što bi rekao njegov otac...
sumirprimus

#17194 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sumirprimus »

shalla wrote:Ma svi odreda pametni a pojma nemaju kakva je realnost. Ljudi podcjenjuju Miljacku tj snagu tekuće vode generalno. Rahmetli Ćata je bio prvi rođak od moje supruge, počesto smo se viđali i znam koliko je momak jak bio (jbt penjao se golim rukama na Babin Zub) i zijani maltene u potoku što bi rekao njegov otac...
da.ali je bio alpinist.
ako se razumijemo.bez ikakve zelje da pametujem ili nekoga vrijedjam.
liaar

#17195 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

sumirprimus wrote:
shalla wrote:Ma svi odreda pametni a pojma nemaju kakva je realnost. Ljudi podcjenjuju Miljacku tj snagu tekuće vode generalno. Rahmetli Ćata je bio prvi rođak od moje supruge, počesto smo se viđali i znam koliko je momak jak bio (jbt penjao se golim rukama na Babin Zub) i zijani maltene u potoku što bi rekao njegov otac...
da.ali je bio alpinist.
ja koliko sam čuo za njeg uz to se bavio i ronjenjem.
mistek

#17196 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mistek »

Sve CZ (na svim nivoima vlasti) imaju jako dobra sredstva i opremu. Ovo govorim za Sarajevo. Pa budžet CZ po općinama je višemilionski, a kamoli u FUCZ.Problem je sistem odlučivanja i ovlasti. Pa 100 metara od mjesta događaja je opština Novo Sarajevo sa CZ dobro opremljenom. Međutim, da bi oni izašli na teren i nešto radili, treba sati i sati, da ne bude poklapanja ovlaštenja, da ne zagaze gdje ne trebaju i sl. Načelnici za CZ su sabahile bili tamo, ali sistem je nakaradan i usporava sve.

Mada, u pravu su ovi iznad. Budalaština je bilo izlagati se riziku i 1% u ovom slučaju.

I prije par godina je onaj isto upao u Miljacku i udavio se, pijan, na haman istom mjestu (malo uzvodno). Koliko se sjećam, tijelo su našli kod televizije.
drug_profi

#17197 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Kad je superspremni Ćatić izgubio bitku protiv snage slapa, onda ne znam kako iko može računati da će preživjeti duže od 5 minuta.
Nažalost, u ovakvu vodu se samo za rođenim djetetom skače.
DaysleepeR

#17198 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

ne morate naglabati o dubini i snazi vode, samo uđite pod tuš, odvrnite skroz hladnu vodu i pokušajte nekom izdiktirati broj telefona ili zadržati dah...

tijelo u kontaktu sa ledenom vodom dolazi u stanje šoka, srce ubrzano lupa, disanje je jako otežano i tu plivanja i plutanja nema, čovjek tone ko kamen
shalla

#17199 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shalla »

sumirprimus wrote:
da.ali je bio alpinist.
Naravno, i ne shvatam kao izrugivanje. Pa alpinist al ti kažem znaš koliku je sirovu snagu imao, jedan od najspremnijih ljudi koje sam ikad vidio. Kad se on nije uspio izboriti sa Miljackom kud ćeš dalje. Jer dovoljan je jedan udarac glavom u kaskadu da te grogira, usto nastaje i hipotermija i tijelo nevjerovatnom brzinom slabi...
Tomahawk11
Globalni moderator

#17200 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

liaar wrote:Pa Miljacka je planinska rijeka koja igrom slučaja prolazi kroz grad. Da nema kaskada (ili što bi novonaseljeni stručnjaci rekli rolni), bila bi i prebučna i uništavala bi tlo oko nje. Oni misle da ako raju spase iz bazena i mora, koji su manje više stajaće vode, da je isto i spasiti iz brze rijeke kao što je Miljacka.
Ne znaju ljudi šta je rijeka....
Ili gledaju ljeti, kontaju šta je ovo :-) pregaziš.
Post Reply