Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#17126 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

U prvom dijelu vaseg posta ste pravilno, ali nepotpuno, formulisali pitanje o kojem smo glasali a ono glasi; ima li Opsta bolnica pravo da pokrene zakonsku proceduru za dobijanje univerzitetskog statusa?

Sam cin trazenja odobrenja od Skupstine SKS je, po meni, bio potpuno nepotreban jer je takvu odluku mogao donijeti i UO.
Proces nalaze da se u narednim koracima pribave misljenja federalnog ministarstva zdravlja, Univerziteta Sarajevo te KCUS-a.
U slucaju da, recimo, sva budu pozitivna Opsta Bolnica ce tek tada pred Skupstinu iznijeti zahtjev za statusnu promjenu.

Osim razloga koje smo do sada cesto i skoro ekskluzivno mi iznosili na sjednicama (Predsjednik UO je uposlenik MUP-a - sto zakon eksplicitno zabranjuje, u NO sjedi supruga ministra zdravlja Lokmica, itd.) pitanja na koja cemo mi traziti odgovor su;
koja je korist takvog aranzmana za gradjane KS, odnosno, za Opstu bolnicu.
Korist za SSST je jasna; ovakav aranzman ce im omoguciti da otvore studij medicine koji ce naplacivati.

Naravno, treba uzeti, i to cemo uraditi prilikom donosenja odluke, i sljedece argumente; KCUS bi izgubio monopol na zaposljavanje kvalitetnih doktora koji imaju akademske ambicije, gradjani bi, mozda, dobili jos jednu kvalitetnu ustanovu i sve dobre strane konkurencije i, sto nije nevazno, Sarajevo bi svoj zdravstveni sektor organizovalo po slicnom prinicpu po kojem je to odavno uradjeno u Zagrebu i Beogradu u kojima skoro sve bolnice, i javne i privatne, imaju status univerzitetskih.
Naravno, odgovore na ova pitanje bi lakse bilo pronaci kada bi u KS ili FBiH ili BiH postojalo nesto sto se zove strategija razvoja zdravstvenog sektora - to bi omogucilo da se jasno vidi da li je ovo korak u pravcu ostvarenja ciljeva zacrtanih u toj strategiji.
(Na primjer, da li je moguce pronaci nacin da se kroz ovaj aranzman zdravstvena zastita obezbjedi u podrucjima koja je trenutno nemaju obavezom da kadrovi obrazovani kroz SSST i Opstu Bolnicu imaju obavezu odraditi odredjeni period u tim podrucjima, itd.)

Nas emotivni odnos prema ovom projektu je zbog spomenutih nezakonitosti, i po nasem misljenju, nepotizma, u izboru rukovodstva Opste Bolnice, kao i zbog loseg misljenja o kvalitetu SSST-a, izuzetno negativan i bilo ga je tesko "obuzdati" prilikom glasanja o ovoj tacki dnevnog reda. Ipak, iracionalno je bilo, kao sto sam vec ranije napisao, zabraniti studentu da pristupi ispitu na koji ima pravo.

Javno v. privatno obrazovanje.

Principijelno, ,i smatramo da privatni i javni sektor u ovoj oblasti moraju imati podjednaka prava i obaveza i tretman od strane drzave.
Tokom vikenda list Oslobodjenje je objavio neredigovani/nelektorisani intervju sa covjekom koji je zavrsio i magistrirao na jednom od privatnih univerziteta. Mislim da je taj intervju na najbolji nacin prezentovao vrstu i nekvalitet obrazovanja koja se stice na vecini privatnih univerziteta u BiH. (Zalosno je da su pojavu tih obrazovnih ustanovi inicirali i omogucili upravo profesori javnih univerziteta zeljni novca bez rada)
Ja se iskreno nadam, i o tome smo govorili kada se na Skupstini diskutovalo o Univerzitetu Sarajevo, i kada smo ostro zahtijevali da se napokon krene u proces ujedinjenja sarajevskih samostalnih fakulteta, da ce proces akreditacije broj ustanova za visoko obrazovanje sa sadasnjih skoro 200 smanjiti na predratnih 70-tak. Ja vjerujem da ce na kraju tog procesa javni univerziteti ciniti ubjedljivu vecinu sistema obrazovanja.
Kao sto smo mnogo puta do sada javno govorili; kvalitetno obrazovanje i, ako hocete disproporcionalno ulaganje drzave u tu oblast, je za nasu zemlju ne samo najbolji i najbrzi izlaz iz politicke nego i iz ekonomske krize. Ja sam ga cesto u svojim istupima definisao kao nasu najbolju i jedinu nadu.

p.k.
webby-x

#17127 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Peđa, osjećate li da ste (o)postali lokalna sarajevska stranka
ili još mislite da ima nade da se proširite van granica užeg
centra Sarajeva? Ako se ne širite po BiH, smatraš li da NS
ima smisao postojanja? Zar je cilj političkog djelovanja imati
nekoliko stolica?
Nermin123

#17128 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Nermin123 »

Pedja
Djaba pises pogresne odgovore.Vjecitog moze jedino zadovoljiti odgovor u kome cete priznati da je Ganic primio Denisa i Sabinu u stalni radni odnos pod uslovom da glasate u njegovu korist.Jos kad bi spomenuo da ste imali i novcanu korist njegovoj sreci nebi bilo kraja
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17129 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Image

Pedja, jos da si naglasio da za sve te finansijske gubitke, propast cijeloga komunalnoga sistema, trebaju NAPOKON pokrenuti i krivicne prijave, sve bi bilo perfektno receno.
nosara

#17130 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by nosara »

Tipicne bljuvotine jednog od jahaca neoliberalnog kapitalizma koje je rat neokrznute izbacio na povrsinu...
Predsjednik Gratz i Sabina Cudic, koliko mi je poznato, predaju po jedan predmet, part-time, na fakultetu, i poznavajuci situaciju sa platama na tom fakultetu, vjerovatno potrose pola honorara koji primaju na prevoz.
Jadni... :D

Nema druge nego da organizujemo prikupljanje dobrovoljnih priloga po kantonu, da uvazeni alias i njegova kolegica mogu rahat prezivit do prvog...
VjecitiStudent

#17131 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent

U prvom dijelu vaseg posta ste pravilno, ali nepotpuno, formulisali pitanje o kojem smo glasali a ono glasi; ima li Opsta bolnica pravo da pokrene zakonsku proceduru za dobijanje univerzitetskog statusa?
...
p.k.
Ne može se ovaj zahtjev Opće bolnice posmatrati izvan konteksta. Nisu oni podnijeli ovaj zahtjev 'nako, da poboljšaju svoj kvalitet itd. itd., već isključivo zato da bi omogućili Ganiću još jedan izvor prihoda.
Uzimati Zagreb i Beograd kao primjer se može samo ako bi imali isti kontekst. Kada se i tamo pojave privatni, lešinarski fakulteti koji žele da otvore medicinu, tek onda ćemo imati sličan kontekst u kojima se oni mogu potezati kao primjeri.

"Put do pakla je popločan dobrim namjerama", treba li podsjećati?
VjecitiStudent

#17132 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

nosara wrote:Tipicne bljuvotine jednog od jahaca neoliberalnog kapitalizma koje je rat neokrznute izbacio na povrsinu...
Predsjednik Gratz i Sabina Cudic, koliko mi je poznato, predaju po jedan predmet, part-time, na fakultetu, i poznavajuci situaciju sa platama na tom fakultetu, vjerovatno potrose pola honorara koji primaju na prevoz.
Jadni... :D

Nema druge nego da organizujemo prikupljanje dobrovoljnih priloga po kantonu, da uvazeni alias i njegova kolegica mogu rahat prezivit do prvog...
Niš' ne brini, radio bi taj soj i na "univerzitetu" kod Bime, čim ekspozitura na Kobiljači bude završena, samo da bi se profesorom moglo zvati. Pare su tu najmanje bitne.
Corto Maltese

#17133 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Čuj zaposleni, još i platu primaju!? Ljudi u ovoj zemlji za hljeba nemaju, a oni rade. Đe to ima?
Albin Zuhric

#17134 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

Vjeciti Student,

Ne znam o kakvom soju govorite, ali ako govorite o visoko obrazovanim ljudima, koji su se obrazovanje sticali i u inostranstvu na ozbiljnim univerzitetima, koji u svojoj biografiji nemaju incidente, korupcijske skandale, koji su medju najbolje ocjenjenim profesorima na fakultetu, ukljucujuci ocjene koje daju studenti, i koji su pokazali zelju da rade sa studentima za mizerne plate, onda govorimo o istom "soju".

Ja sam presretan sto takav "soj" uopste postoji u BiH, imajuci u vidu da je za takve ljude ostalo veoma malo razloga da ne napuste BiH. Kako zbog cinjenice da im drzava daje veoma malo, ili nista, kao i vecini gradjana, tako i zbog cinjenice da i kada se posteno bave svojim poslom, i uloze trud, moraju da trpe razne napade, kritike, lazi koje se pisu o njima.

Fraza "svi su isti" je jedna od najgorih stvari koja nam se mogla desiti. I ja sam cesto upadnem u tu idiotsku zamku.

Pozdrav
VjecitiStudent

#17135 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Albin Zuhric wrote:Vjeciti Student,

Ne znam o kakvom soju govorite, ali ako govorite o visoko obrazovanim ljudima, koji su se obrazovanje sticali i u inostranstvu na ozbiljnim univerzitetima, koji u svojoj biografiji nemaju incidente, korupcijske skandale, koji su medju najbolje ocjenjenim profesorima na fakultetu, ukljucujuci ocjene koje daju studenti, i koji su pokazali zelju da rade sa studentima za mizerne plate, onda govorimo o istom "soju".

Ja sam presretan sto takav "soj" uopste postoji u BiH, imajuci u vidu da je za takve ljude ostalo veoma malo razloga da ne napuste BiH. Kako zbog cinjenice da im drzava daje veoma malo, ili nista, kao i vecini gradjana, tako i zbog cinjenice da i kada se posteno bave svojim poslom, i uloze trud, moraju da trpe razne napade, kritike, lazi koje se pisu o njima.

Fraza "svi su isti" je jedna od najgorih stvari koja nam se mogla desiti. I ja sam cesto upadnem u tu idiotsku zamku.

Pozdrav
Može li koja lijepa i o njihovom poslodavcu, da slika bude kompletna?

Edit: I nije samo njih dvoje u pitanju, već svi oni koji su pristali da zarad sramotnih honorara, profesorskih titula, ... da daju legitimitet svom smeću od naših privatnih fakulteta.
drug_profi

#17136 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Nisam siguran zasto su SVI privatni fakulteti smece?
Mogao bih navesti nekoliko drzavnih cijim diplomama ja ne vjerujem. Pocnimo od pravnog u SA i TZ gdje su se dokazano kupovali ispiti. Zatim nasih vunderkinda koji su za 15 dana cistili godinu a za 6 mjeseci sve 4 i sada su uvazeni poslanici, neki cak i sudije i odlucuju i tumace zakone (wtf, tek se po tom vidi koja smo mi banana).
Mozemo malo i do medicine gdje su se neki ispiti polagali u krevetu, pa farmacije... itd.
Ne kazem da su svi koji su zavrsili, diplomu stekli neposteno, ali ako je i samo jedan sa fakulteta, onda su sve diplome sa istog nevalidne.
Banksy

#17137 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

drugi profil wrote:
Mogao bih navesti nekoliko drzavnih cijim diplomama ja ne vjerujem. Pocnimo od pravnog u SA i TZ gdje su se dokazano kupovali ispiti.
Fulaš poentu. Kad su nam državni takvi, zamisli provaliju onih privatnih.

Ukratko, glede Naše stranke i: slučaja Ganić, koalicije s SDA, pa pogodovanja privatnom biznisu stranačkih supružnika, pa direktorskih pozicija stranačkih čelnika, praznih, lažnih predizbornih priča, enormnih primanja, itd, dakle svih mutnih i nemoralnih situacija koje smo pretresli na ovoj temi, a gdje se pokazalo da je NS samo ušminkana varijanta bilo koje druge, ovdašnje stranke, tu vrijedi samo jedan princip: što je dopušteno nama, nije njima, jer mi smo FGR, a oni su nepismene seljačine, i to je to.
drug_profi

#17138 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Banksy wrote:
drugi profil wrote:
Mogao bih navesti nekoliko drzavnih cijim diplomama ja ne vjerujem. Pocnimo od pravnog u SA i TZ gdje su se dokazano kupovali ispiti.
Nisam siguran da je poenta bila bas na tome. Vise kao da je autor htio reci da su privatni univerziteti smece. OPS, pa bas je to rekao. :D
Sto implicira da ovi drugi nisu jer ih nije ni pomenuo.
Neise, OT je svakako.
stric

#17139 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by stric »

Banksy,

oko drugih navdenih tema sam pratio rasprave , a može li jedan primjer za navod:

...pa direktorskih pozicija stranačkih čelnika,...

stric
Banksy

#17140 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

stric wrote:Banksy,

oko drugih navdenih tema sam pratio rasprave , a može li jedan primjer za navod:

...pa direktorskih pozicija stranačkih čelnika,...

stric
Dino Mustafić, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo

Peđa je prije par mjeseci ovdje kukumavčio kako ih se ucjenjuje oko ove direktorske pozicije, a onda je iznenada prestao.
Mustafić je (i nakon 18 godina) ostao direktor, a koalicija s SDA održala.

Onaj ko je pratio ovu temu dobro zna koji su primjeri u pitanju, pa nema potrebe da ponavljamo i širimo dalje, poimenice i pojedinačno.
stric

#17141 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by stric »

Za Dinu znamo da je Direktor od....

ali izjava je bila u množini i kad se nešto tako napiše lijepo je argumentirati, ako može bar još neki primjer bili bi zahvalni

stric
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17142 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Da, digli su svoje dvije ruke za taj famozni kredit, oko kojeg se i lomilo sa prijetnjama da ce Mustafic, ako ne dobije SDA "vecina" podrsku za kreditsko zaduzenje od strane dva delegata NS, dobiti i otkaz na poziciju direktora MESS-a.

A da, Pedja i Prof. Haveric nisu glasali za kreditno zaduzenje...hmmmmmm...2+2=5, kada nekome odgovara da se "navuce" da to bude 5. ;-)
whatever80

#17143 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by whatever80 »

Postovani Albina I Pedja,

Apsolutno se slazem da otvaranje jos jedne uni bolnice u SA moze biti odlican potez ali ovo ave do sada je korupcija.

Ako se I jedan privatni univerzitet "useli" u bolnicu koja je drzavno vlasnistvo, a mimo javnog poziva koji tacno specificira minimalna ulaganja I obaveze tog univerziteta, ljudi koji to dopuste trebaju biti krivicno gonjeni.

Zasto samo SSST i bez uslova?

Ovo je valjda pitanje I za bivseg I sadasnjeg direktora bolnice koji potpisuju ove potencionalno stetne ugovore za nasu drzavu
Madam se da cete nastaviti na ovom putu ...

Pozdrav
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17144 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

VjecitiStudent wrote:

Pozdrav
Može li koja lijepa i o njihovom poslodavcu, da slika bude kompletna?

Edit: I nije samo njih dvoje u pitanju, već svi oni koji su pristali da zarad sramotnih honorara, profesorskih titula, ... da daju legitimitet svom smeću od naših privatnih fakulteta.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Moj naklon...
weredsf

#17145 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

Banksy wrote:
drugi profil wrote:

Ukratko, glede Naše stranke i: slučaja Ganić, koalicije s SDA, pa pogodovanja privatnom biznisu stranačkih supružnika, pa direktorskih pozicija stranačkih čelnika, praznih, lažnih predizbornih priča, enormnih primanja, itd, dakle svih mutnih i nemoralnih situacija koje smo pretresli na ovoj temi, a gdje se pokazalo da je NS samo ušminkana varijanta bilo koje druge, ovdašnje stranke, tu vrijedi samo jedan princip: što je dopušteno nama, nije njima, jer mi smo FGR, a oni su nepismene seljačine, i to je to.
:thumbup:
Albin Zuhric

#17146 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

Vjeciti Student,

Rezultat vaseg nacina razmisljanja je odlazak svih kvalitetnih profesora, jer u mnogo slucajeva kvalitet pojedinih drzavnih fakulteta nije iznad nekih privatnih. Recimo, vrhunski pravnik po vama nikada ne bi trebao davati legitimitet Pravnom fakultetu na kojem su se i "seksom" placale ocjene. Moj interes je obrazovanje studenata. Dobar fakultet cine dobri profesori i obrazovanje koje pruzaju u ucionici. Moj ili vas manjak simpatija prema nekim ustanovama ne igra po meni nikakvu ulogu.

Vi mislite da kvalitetni profesori koji odu na privatni fakultet daju legitimitet "smecu", ja mislim da i fakultet u Kiseljaku moze biti dobar ako na njemu pocnu predavati dobri profesori. Mozda se razlikujemo u pristupu, mozda u svrsi postojanja bilo koje obrazovne institucije.

Pozdrav
Maystor

#17147 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

g. Peđa, hoćete li glasati za imenovanje novog ministra obrazovanja?
Pedja Kojovic

#17148 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

maystor

Hocemo, ako ponude adekvatnog kandidata sa konkretnim idejama/projektima koje namjerava implementirati u preostalom periodu mandata.
Na osnovu informacija koji su meni u ovom trenutku dostupne takav kandidat jos uvijek nije predlozen.

p.k.
Maystor

#17149 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

pa mislio sam na ovoga

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/nov ... ruke-posla
Avaz ga već predstavlja kao novog ministra !?
Za mene je potpuni anonimus, nikada nisam čuo za njega.

btw, da li vam je poznato i imate li komentar za uskraćivanje polovine novembarske i kompletne decembarske tranše za UNSA?
Ministar Kozadra u dnevniku TVSA to ovako objašnjava: usvojenim budžetom je predviđeno smanjenje sredstava za UNSA, ali je prethodni ministar (Marjanović) isplaćivao neumanjene tranše, pa on sada mora da ispoštuje budžet :!:

Hvala na odgovoru!
Pedja Kojovic

#17150 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

maystor

Objektivno, sigurno je tesko pronaci dobro kandidata koji bi obrazovni resor preuzeo u datim okolnostima, ali to je problem koji Vlada treba da rijesi. Na osnovu informacija kojima raspolazemo ne radi se, po nama, o adekvatnom kandidatu.

Kao i prethodna i ova Vlada je odlucila da zazmiri na debalans prihoda i rashoda budzeta. Moja ocekivanja su da ce i oni poput svojih prethodnika stvoriti 80-tak miliona km deficita. O nerealno planiranim prihodima i o finansijskim posljedicama takvog populistickog pristupa smo govorili jako puno prilikom usvajanja budzeta - da ne ponavljam.

p.k.
Locked