Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
madner

#17126 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote:Ne vidim razloga za strah, ipak su to narodne stranke. :D
jebo te, sreća je što velika većina ljudi koji su glasali za DF ne čita ovaj forum, da čita,na sutrašnjem glasanju bi se prepolovio broj DF-ovih glasača.
Pa to si ti rekao za SDA.
Ispade da nemas tako pozitivno misljenje o njima nakon izbora.
palermo

#17127 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

madner wrote:
Pa to si ti rekao za SDA.
Ispade da nemas tako pozitivno misljenje o njima nakon izbora.
Ne razumijem, šta sam rekao ? O kome nemam pozitivno mišljenje ?
madner

#17128 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Rekao si da je SDA jedna ozbiljna, narodna stranka.

Za razliku od drugih, manje ozbiljnih.
Mister Yes

#17129 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

vee-jay wrote:Evo Njemacka kaze da ce se rjesavanje problema SF skinuti sa liste prioriteta. Da li je to bio dogovor?
Nije. Dogovor koristi stranci a slabo državi. Kao što to obično biva.

A to da će se SF skinuti sa liste prioriteta je najavljeno i u izvještaju ICG. Čak šta više, ICG preporučuje da se BiH prvo primi u EU pa tek onda crtaju karte jer će ulazak u EU relaksirati međunacionalne odnose i ukloniti strahove. Nakon toga bi se zemlja uredila da bude funkcionalnija to jest napravilo bi se funkcionalno državno uređenje. Zato će se raditi na tome da se uskladi sve što se može uskladiti i bez novog administativnog uređenja. Zatim se počnu pregovori i usput rješi SF i sistem koordinacije. Pa kad uđemo u EU onda i nova administrativna podjela :thumbup:
vee-jay wrote:Ako Pandurevicka kaze da je pao dogovor o SF koji je mogao proci i bez HDZa, zasto to nije uradjeno?
Zato što je SNSD insistirao da se ispoštuje HDZ. Pandurovićka kad zine to radi da naudi SNSD-u pa tako i u toj izjavi. Naravno, HDZ sada SNSD-u vraća usluge.

Kao što sam davno napisao SDS i SNSD imaju različite vizije kako da se odcjepi RS.

SNSD smatra da će RS najprije odcjepiti ako i Hrvati dobiju entitet jer bi time dva od tri entita težila raspadu zemlje a većina je većina. Osim toga ako svaki narod ima teritoriju onda to stvara dobru pretpostavku da se zemlja podjeli po tim granicama.

Ali SDS smatra da će se RS najprije odcjepiti ako se Bošnjaci "namire" nad Hrvatima. To jest, SDS teži da se Bošnjaci i Srbi dogovore na račun Hrvata. Pola meni pola tebi i svako svojim putem. Osim toga, svako crtanje novih granica je jako teško izvodljivo i puno je brže podjeliti po postojećim makar se time ostavilo Hrvate suhog kurca.

Obje strategije su legitimne i teško je presuditi koja je bolja.
madner

#17130 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

ICG to ne preporucuje. Opet kretenska tumacenja.
Mister Yes

#17131 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

madner wrote:ICG to ne preporucuje. Opet kretenska tumacenja.
ICG primjećuje da zbog međusobnih strahova nema mogućnosti dogovora oko krupnih pitanja preustroja zemlje. Zato preporučuje da se BiH prvo primi u EU kako bi se relaksirali odnosi i uklonili strahovi a onda će se lakše doći do dogovora o preustroju zemlje.

A ti si već nekoliko puta pokazao da nemaš pojma šta tamo piše.
madner

#17132 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

ICG nabraja razne scenarije, od kojih su neki medjusobno iskljucivi. Nema preporuke, osim da se ukine konstuitivnost naroda.
Sada nastavi laprdati ljudima kojima je mrsko citati.
palermo

#17133 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

madner wrote:Rekao si da je SDA jedna ozbiljna, narodna stranka.

Za razliku od drugih, manje ozbiljnih.
Pa jeste, SDA je najozbiljnija stranka na ovim prostorima, sa makar nekom vrstom unutrašnje demokratije, priličlno velikom bazom kadrova, i nažalost jedna od rijetkih stranaka koja svoje djelovanje nije omeđila relacijom tramvaja trojke (kada govorimo o strankama pro-bosanske provinijencije).

Ali to ne znači da sam ja glasač SDA (nisam) niti mislim da se SDA-u treba dati mandat da radi šta hoće i šta želi. Naprotiv, ključ čitave priče jeste da se SDA natjera ( ponavljam natjera, jer neće niko sam od sebe, i to nije specifikum samo SDA) da pravi promjene. I ja zaista tu vidim moguću veliku ulogu DF-a kao poluge koja će ne samo pristiskati SDA, nego svojim djelovanjem postavljati nove orijentire i kreirati drugačiji sistem vrijednosti. Koliko god neko volio SDA ili ne, ali ona ima snagu da kreira promjene (pozitivne). Hoće li to raditi, u dobroj mjeri ovisi od toga da li će biti natjerana.

Kad sam se već latio pisanja, reci mi, zar ti ne misliš da se ovdje , upravo od strane glasača DF_a, iskazuje ogromno nepovjerenje baš prema DF-u, kako drugačije iščitati poruke tipa, zajebat će ih SDA, iskoristiti, i slično........nije zar da misliš (mislite) da su u DF-u mazlumi ??
madner

#17134 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Ja sam realan. Ako sam ja sam, a njih 9, tesko da ce oni usvojiti moje principe ponasanja.
DF u ovoj konstalaciji snaga, ne moze nikoga natjerati, jer je manji i zamjenjivi partner.

Znam dosta dobro historiju, no nisam cuo za takav slucaj gdje je u sirokoj koaliciji najneznacajniji partner postavio principe koji su ostale natjerali da rade bolje.
Rezultat se nuzno reflektira na sve clanice koalicije.
drug_profi

#17135 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

SDA se moze natjerati na reforme samo ako se prvo sama reformise, a to se moze postici jedino ako se gurne u opoziciju bar jedan mandat. Posto se to nije desilo - nista od reformi.
palermo

#17136 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

madner wrote:Ja sam realan. Ako sam ja sam, a njih 9, tesko da ce oni usvojiti moje principe ponasanja.
DF u ovoj konstalaciji snaga, ne moze nikoga natjerati, jer je manji i zamjenjivi partner.

Znam dosta dobro historiju, no nisam cuo za takav slucaj gdje je u sirokoj koaliciji najneznacajniji partner postavio principe koji su ostale natjerali da rade bolje.
Rezultat se nuzno reflektira na sve clanice koalicije.
Pa ne moraju oni usvojiti tvoje principe ponašanja, dovoljno je da ti znaš koji su tvoji principi i da ih se ti držiš. I na dobitku si.
A oni na gubitku.

Uvijek možeš istupiti javno i reći, ovo su moji stavovi, ovo su njihovi. Da se SDP držao makar malo proklamovanih principa danas bi oni opet raspravljali o tome ko će od njih u koju ministarsku fotelju (zapravo bolje reći,da je imao barem nekakve principe)
palermo

#17137 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

drugi profil wrote:SDA se moze natjerati na reforme samo ako se prvo sama reformise, a to se moze postici jedino ako se gurne u opoziciju bar jedan mandat. Posto se to nije desilo - nista od reformi.
Pa SDA je bila u opoziciji 2002 godine, pa je opet i 2010 izgubila izbore, mislim o kojoj vrsti vi opozicije pričate. Da se svede na nivo Stranke za BiH. Bojim se da bi trebale tektonske promjene u BiH da se dese da bi vi (mi) dočekali takvu opoziciju SDA.
madner

#17138 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Ako 9 ljudi u poziciji krade, a ja im dajem glas da to rade, cisto sumnjam da ce moji istupi poboljsati sliku o meni.

SDP jeste kiksao, no imao je mogucnost da kao najveca stranka stvarno pokaze sta je. Rezultat je jasan.
palermo

#17139 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

madner wrote:Ako 9 ljudi u poziciji krade, a ja im dajem glas da to rade, cisto sumnjam da ce moji istupi poboljsati sliku o meni.

SDP jeste kiksao, no imao je mogucnost da kao najveca stranka stvarno pokaze sta je. Rezultat je jasan.
Pa jebo ga život, nemoj im davati glas. Ako ništa zbog spoznaje da ćeš ih cinkati narodu, neće smjeti očigledno krasti. Sakrivat će makar od tebe. Pa to je već pomak.

Stvarno imam utisak da se ovdje radi o želji da se zadrži neka vrsta projicirane moralne superiornosti nad drugima, a ne o nekoj političkoj taktici, da ne govorim o dobru države, naroda i koga li već
Banksy

#17140 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

palermo wrote:
Pred izbore, napisao si desetine postova na ovoj temi, o DF-u, stranci za koju nećeš glasati jer će, kao navodno, nakon izbora koalirati s Fahrom koji je ''zlo, haos, mrak'', itd. Razumijem, imao si (neopravdan) strah.
Ipak, i dalje, iz nekog razloga, jako si posvećen ovoj temi. Ne razumijem zašto kad očito nisu bili tvoj politički izbor, ali ok.

Ali hajde da te pitam nešto što te se zaista tiče:
U svjetlu skoro izvjesne koalicije SDA/SBB, a nakon što si (po sopstvenom priznanju) glasao za Bakira Izetbegovića, osjećaš li se prevarenim? Izgleda da stiže ''zlo, haos, mrak'' izabran i tvojom rukom. Kako se osjećaš?
madner

#17141 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote:Ako 9 ljudi u poziciji krade, a ja im dajem glas da to rade, cisto sumnjam da ce moji istupi poboljsati sliku o meni.

Pa jebo ga život, nemoj im davati glas. Ako ništa zbog spoznaje da ćeš ih cinkati narodu, neće smjeti očigledno krasti. Sakrivat će makar od tebe. Pa to je već pomak.

Stvarno imam utisak da se ovdje radi o želji da se zadrži neka vrsta projicirane moralne superiornosti nad drugima, a ne o nekoj političkoj taktici, da ne govorim o dobru države, naroda i koga li već
Naravno da cu im dati glas, ako prihvate da trenutno ne mogu nista vise nego biti opozicija.

Ako to ne prihvate, jasno je da su im ideali manje bitni od fotelja i licne koristi. Shodno tome, morao bih ih prekriziti. I naravno agirati protiv njih na ovom forumu. :D
palermo

#17142 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

Banksy wrote:
palermo wrote:
Pred izbore, napisao si desetine postova na ovoj temi, o DF-u, stranci za koju nećeš glasati jer će, kao navodno, nakon izbora koalirati s Fahrom koji je ''zlo, haos, mrak'', itd. Razumijem, imao si (neopravdan) strah.
Ipak, i dalje, iz nekog razloga, jako si posvećen ovoj temi. Ne razumijem zašto kad očito nisu bili tvoj politički izbor, ali ok.

U svjetlu skoro izvjesne koalicije SDA/SBB, a nakon što si (po sopstvenom priznanju) glasao za Bakira Izetbegovića, osjećaš li se prevarenim? Izgleda da stiže ''zlo, haos, mrak'' izabran i tvojom rukom. Kako se osjećaš?
Pa kad si već posvećena toliko mom spisateljskom opusu na ovom forumu, onda bih te molio da ipak detaljnije čitaš.....naime već na ovoj stranici sam odgovorio na pitanje tvoje
Pa strah je i mene. Al eto, bitno je da vas nije strah, i da će te ostati moralna vertikala. Mislim, who cares...al heto...
A što se tiče posvećenosti ovoj temi, pa interesuje me, polagao sam nade u DF, još uvijek polažem.....iako me svaki dan, vi koji ste navodno glasali za DF, odvraćate od toga....
Banksy

#17143 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

palermo wrote:
Banksy wrote:
palermo wrote:

Pa kad si već posvećena toliko mom spisateljskom opusu na ovom forumu, onda bih te molio da ipak detaljnije čitaš.....naime već na ovoj stranici sam odgovorio na pitanje tvoje

....
Nisi odgovorio ništa osim: Pa strah je i mene. Al eto, bitno je da vas nije strah, i da će te ostati moralna vertikala. a to nije odgovor. Panično si se bojao Radončića, a evo, sam ga dovodiš. Gadno.
palermo wrote:
A što se tiče posvećenosti ovoj temi, pa interesuje me, polagao sam nade u DF, još uvijek polažem.....iako me svaki dan, vi koji ste navodno glasali za DF, odvraćate od toga....
Nemaš šta polagati, bar naredne 4 godine. Svoj izbor si napravio nekidan, a DF-a tu nema.
madner

#17144 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Ponavljas se, nisi mogao nista osporiti od logike no opet ne odustajes.
Banksy

#17145 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

palermo wrote:
Čista projekcija. Radi se o osjećaju moralne inferiornosti jer se glasalo za nemoral, što Bakir Izetbegović, SDA i SDP jesu.

Šta da se radi, ne može se svirati turbofolk, a očekivati da se osvane na rock'n'roll listi.
palermo

#17146 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

Banksy wrote:
Nemaš šta polagati, bar naredne 4 godine. Svoj izbor si napravio nekidan, a DF-a tu nema.
Jaaa ?? To mi ti kažeš, koja je napisala da je velika greška što se nije išlo sa zajedničkim kandidatom protiv Bakira.

Auuuu, koja količina drskosti....
Banksy

#17147 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Banksy »

palermo wrote:
Banksy wrote:
Jaaa ?? To mi ti kažeš, koja je napisala da je velika greška što se nije išlo sa zajedničkim kandidatom protiv Bakira.

Auuuu, koja količina drskosti....
Ne razumijem.

Drskost je očekivati od onih za koje nisi glasao da ispunjavaju želje onima za koje jesi.

edit:Kao kad bih ja, kao glasač DF-a, na SDA temi danima pisala post za postom s kritikama, uputama i očekivanjima.
ultima_palabra

#17148 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Ne kontam stvarno... glasati za SDA/SDP i onda očekivati da DF spašava državu/narod/štaveć od njih?
palermo

#17149 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

Banksy wrote:
Čista projekcija. Radi se o osjećaju moralne inferiornosti jer se glasalo za nemoral, što Bakir Izetbegović, SDA i SDP jesu.

Šta da se radi, ne može se svirati turbofolk, a očekivati da se osvane na rock'n'roll listi.
Bravo, to je to :thumbup: , ti si moralno superiornija od mene, neko drugi je od kamena spoticanja, neko treći je od daddy coola (izvinjavam se ovim forumašima što ih bez upita spomenuh) i tako to ide........

Složismo se
palermo

#17150 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

Banksy wrote:
Ne razumijem.

Drskost je očekivati od onih za koje nisi glasao da ispunjavaju želje onima za koje jesi.

edit:Kao kad bih ja, kao glasač DF-a, na SDA temi danima pisala post za postom s kritikama, uputama i očekivanjima.
Pa ništa je ne očekujem, samo iznosim svoj stav, ako je zabranjeno, ako je ovaj topic samo ekskluzivno pravo navodnih glasača DF-a, onda peke, poštovat ću....
Post Reply