Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Travnički Noćni Šetač
#17101 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma bilo mi nejasno... Stariji sam ja nekad ne kontam... 
- spreca
#17102 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
a vazi kakvo pravilo?....mora biti neko pravilonepass1 wrote:Na tvoj![]()
Zajebajem se, i ja mislim da ovdje pravilo desne strane ne vazi
-
Naslovnica
#17103 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zaista ne znam na čijoj je strani Zakon, ali da sam ja bio na mjestu te dotične gospoDŽe, ne bih se uključivao dok ne bi bila čista situacija, upravo iz razloga da ne bih pravio probleme ovakve vrste. Zdrav razum i vozačka solidarnost.
Mislim da u mahalskim ulicama nije toliko bitan zakon koliko zdrav razum i rasuđivanje. Ali kada nabasaš na nekoga ko je bezobrazani i koga se živo fućka za ostale učesnike u saobraćaju, ili na nekoga ko je amater i ne smije ili ne zna ići u rikverc ili kretati pod ručnom, e onda je to problem.
Mislim da u mahalskim ulicama nije toliko bitan zakon koliko zdrav razum i rasuđivanje. Ali kada nabasaš na nekoga ko je bezobrazani i koga se živo fućka za ostale učesnike u saobraćaju, ili na nekoga ko je amater i ne smije ili ne zna ići u rikverc ili kretati pod ručnom, e onda je to problem.
- spreca
#17104 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naslovnica wrote:Zaista ne znam na čijoj je strani Zakon, ali da sam ja bio na mjestu te dotične gospoDŽe, ne bih se uključivao dok ne bi bila čista situacija, upravo iz razloga da ne bih pravio probleme ovakve vrste. Zdrav razum i vozačka solidarnost.
- Travnički Noćni Šetač
#17105 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To se naravno mogu složiti ...Naslovnica wrote:Ali da sam ja bio na mjestu te dotične gospoDŽe, ne bih se uključivao dok ne bi bila čista situacija, upravo iz razloga da ne bih pravio probleme ovakve vrste. Zdrav razum i vozačka solidarnost.
- drug_profi
#17106 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa eto ustanovili smo č.55. s.4.
Vozač kojem je lakše, dužan se vratiti. U suprotnom propisana kazna 40 KM. U slučaju udesa 50 i moguć kazneni bod.
Vozač kojem je lakše, dužan se vratiti. U suprotnom propisana kazna 40 KM. U slučaju udesa 50 i moguć kazneni bod.
-
vauvau
#17107 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne, ona tebe ne treba propustiti. Ovdje se radi o pravilu o obilaženju vozila, gdje ti ne smiješ započeti obilaženje vozila koristeći lijevu traku na štetu vozača iz suprotnog smjera. Izuzetno od ovog pravila, vozilo se nije smjelo uključiti u raskrižje, a da se prethodno nije uvjerila da to može učiniti na siguran način. Ovdje se ne primjenjuje pravilo desne strane, jer vozila se ne kreću istom trakom, a pravilo desne strane podrazumijeva da se propuste sva vozila koja dolaze s desne strane, neovisno o tome da li onaj ko se uključuje u saobraćaj skreće lijevo ili desno u raskrižju. S tim što kod skretanja desno ne postoji interferencija, jer vozilo koje skreće desno ima prednost.zdruzdjo wrote:Lose crtam. u paint-utempuser wrote:Po logici i nekom vozackom bontonu rezion bi bio da te propusti, medjutim bilo da je jedna sira ili su dvije uze trake, ako je hamsa usla u raskrsnicu prije tebe, a po crtezu bi se reklo da jeste cak i izalsa iz raskrsnice, ti si po zakonu bio u krivu.
Član 39.
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na
brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti
Ti nisi drzao vozilo sto blize desnoj ivici kolovoza, hamsa jest, a parkiran auto u tvojoj traci nije njen problem
ma auto parkiran nije bio ni blizu samog mjesta "susreta". samo sam a nacrtao ilustracije radi. mogao je i ne biti tu situacija bi bila ista. izletila bi pred mene na metar od mog ulaska u raskrsnicu.
Nema, ja sam tu se pomjerio nekih 30-ak cm na kraju koliko sam mogao. Da ne grijesim dusu i njoj je bilo gutavo proci pored mene.
moj je upit bio samo da li je ona mene kao nekoga ko dolazi sa desne strane trebala propustiti. ja jos nisam ni mogao pomisliti da obilazim parkiranog bilmeza. samo sam onako nacrtao moj pravac tj namjeru kretanja. da sam stigao do njega, ja bih stao iza i onda ga obisao kad bi ona prosla.
- Travnički Noćni Šetač
#17108 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Rasplinjavamo se u diskusiji a slabo se čita šta je ko rekao ...
...
Citiram postavljača pitanja: "ma auto parkiran nije bio ni blizu samog mjesta "susreta"." ... mogao je i ne biti tu situacija bi bila ista ...
po tome pretpostavljam da u momentu susreta zaobilaženje parkiranog vozila uopšte nije počelo...
...
Ipak je u pitanju mimoilaženje vozila definisano članom 55. ZOBS-a...
...
Citiram postavljača pitanja: "ma auto parkiran nije bio ni blizu samog mjesta "susreta"." ... mogao je i ne biti tu situacija bi bila ista ...
po tome pretpostavljam da u momentu susreta zaobilaženje parkiranog vozila uopšte nije počelo...
...
Ipak je u pitanju mimoilaženje vozila definisano članom 55. ZOBS-a...
-
high_volume
#17109 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Javi se svojoj auto-školi za dodatnu obuku testova, jer te je neko pustio na polaganje i dobio si vozačku "na lijepe oči"zdruzdjo wrote:Situacija vecerasnja pa i upit usput. odmah da se izvinim na umjetnickom likovnom izrazavanju.
Auto A sam ja
Auto B je hamsa
Auto C je parkirani bilmez
Cesta mahalska,. Daklen ja Auto A idem niz brdo, noc je. cesta je uska da se u knap ili gotovo nikako mogu mimoici dva auta. sira dva nema sanse.
cesta odakle ide Hamsa B je dvosmjerna, cesta odakle idem ja je dvosmjerna. cesta u koju idem ja je dvosmjerna.
kako prilazim ovoj cesti vidim svjetla da se priblizavaju i pocnem blicati da stane da prodjem svojim pravcem, pa da mozemo dalje. medjutim hamsa po gasu i tup pred mene i stade. tacno na mjestu gdje se zavrsava crna strelica i ceka da se ja vratim cca300 metara rikvercom. izadjem, kaze necu se ja vratiti zovi policiju. uglavnom eskalacija, situacija, zvanje policije.....itd.
bio sam odlucan da cekam policiju ali se vec i iza mene i iza nje naredalo auta i bilo je male djece. sklonio sam se skroz u desnu stranu koliko sam mogao jer je tu garaza i ona je zajahala malo na podzid pa se provukla na jedvite jade pored mene. skontao sam da se hamsa prepala obzirom da garant ne zna voziti rikvercom (niz ulicu?) obzirom da je bas mlada. kako se situacija odvila dalje iza nas ne znam jer je bilo bas puno auta iza.
Moj upit, a onako i logicno mi izgleda iz onoga sto sam ucio dok sam polagao, je da je ona trebala svakako mene sacekati da prodjem pa da ide svojim putem jer joj dolazim sa njene desne strane.
Da smo se sreli na pola puta negdje na ravnoj dionici u brdu cini mi se onako ofrljativno koliko se sjecam da sam ja duzan po zakonu da se vratim. ali mozda i grijesim. svasta se nesto mjenjalo tako da....
.
- nepass1
#17110 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa imate eno franjevacku od mjesne do stelenica kod zicare, dvosmjerna ulica. Na citavom djelu se ne mozes mimoici, cak i za jedno auto bude usko. Tu se neko mora vratiti ili uci nekom u avliju. Nema nikakvog znaka. Stotine je tih ulica u sg, pretezno ide pametniji popusta ili blize mi je skloniti se.
- Laertes
#17111 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zdruzdjo očito ima problema sa ženama i autima. Sorry, drug, ali opet si me podsjetio na ono kad je gospođa čistila snijeg sa auta.
- drug_profi
#17112 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Fakat niko ne čita svi samo lupaju šta im na pamet prvo padne.
Predstava je završena sa članom 55 tačkom 4
- nivla
#17113 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ja da sam vozio fino bih te spucao, pa bi vidio ko je kriv, cura 100% upravu, ti malo ponovi testove jer nije ona smotala u tvoju nego u svoju trakuzdruzdjo wrote:Situacija vecerasnja pa i upit usput. odmah da se izvinim na umjetnickom likovnom izrazavanju.
Auto A sam ja
Auto B je hamsa
Auto C je parkirani bilmez
Cesta mahalska,. Daklen ja Auto A idem niz brdo, noc je. cesta je uska da se u knap ili gotovo nikako mogu mimoici dva auta. sira dva nema sanse.
cesta odakle ide Hamsa B je dvosmjerna, cesta odakle idem ja je dvosmjerna. cesta u koju idem ja je dvosmjerna.
kako prilazim ovoj cesti vidim svjetla da se priblizavaju i pocnem blicati da stane da prodjem svojim pravcem, pa da mozemo dalje. medjutim hamsa po gasu i tup pred mene i stade. tacno na mjestu gdje se zavrsava crna strelica i ceka da se ja vratim cca300 metara rikvercom. izadjem, kaze necu se ja vratiti zovi policiju. uglavnom eskalacija, situacija, zvanje policije.....itd.
bio sam odlucan da cekam policiju ali se vec i iza mene i iza nje naredalo auta i bilo je male djece. sklonio sam se skroz u desnu stranu koliko sam mogao jer je tu garaza i ona je zajahala malo na podzid pa se provukla na jedvite jade pored mene. skontao sam da se hamsa prepala obzirom da garant ne zna voziti rikvercom obzirom da je bas mlada. kako se situacija odvila dalje iza nas ne znam jer je bilo bas puno auta iza.
Moj upit, a onako i logicno mi izgleda iz onoga sto sam ucio dok sam polagao, je da je ona trebala svakako mene sacekati da prodjem pa da ide svojim putem jer joj dolazim sa njene desne strane.
Da smo se sreli na pola puta negdje na ravnoj dionici u brdu cini mi se onako ofrljativno koliko se sjecam da sam ja duzan po zakonu da se vratim. ali mozda i grijesim. svasta se nesto mjenjalo tako da....
Da nije bilo naroda okolo mozda bih i ostavio lijep odgoj u gepek pa bih joj objasnio na drugi nacin. ne volim kad zensko se ufura da ima kitu pa pocne da mase sa tim imaginarnim udom. Pogotovo kad je za volanom. Ali ovako neka ipak radi djece koja su bila u autima.
Cesto prolazim tom cestom i srecem se sa slicnim situacijama i nekako uvijek ono vozacka solidatrnost bude tu na djelu pa se izmimoilazimo ili se vrati onaj kome je blize siri dio ceste, ili na istom tom mjestu stane neko bez trzavica. ali sto ti zensko. Kao sto moj profesor iz srednje kaze "zensku je mjesto uz sporet i u krevetu, nigdje drugo"![]()
![]()
![]()
Ali eto ako se opet sretnem tu sa njom ili nekom slicnom cisto da znam.
da ne govorim da si ti , posto si se kretao niz nagib, a vozilo koje je ona vozila je iz iste kategorije bio duzan da se zaustavis ili vratis po potrebi da ona prodje
tacno kad covjek vidi ko sve vozi auto i jos misli da je upravu, dodje da kupi kakav stari volvo i lupa sve ove sto mu se uvaljuju, uzimaju prvenstvo i kako sam nedavno cuo "krecu se pravolinijski"
-
high_volume
#17114 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja mislim da se ovdje radi o članu 55. tačka 2.drug_profi wrote:Fakat niko ne čita svi samo lupaju šta im na pamet prvo padne.
Član 55.
(1) Pri mimoilaženju vozač je dužan sa svoje lijeve strane ostaviti dovoljno rastojanja između vozila kojim upravlja i vozila s kojim se mimoilazi a, po potrebi, i da vozilo pomjeri ka desnoj ivici kolovoza.
(2) Ako zbog neke prepreke na putu ili zbog drugih učesnika u saobraćaju vozač ne može postupiti prema odredbi stava (1) ovog člana, dužan je usporiti kretanje svog vozila i, po potrebi, zaustaviti ga da bi propustio vozilo iz suprotnog smjera.
(3) Kad na raskrsnici vozila dolaze iz suprotnih smjerova i skreću ulijevo, vozači se mimoilaze sa svoje desne strane.
(4) Ako je zbog nedovoljne širine puta ili zbog neke prepreke na putu mimoilaženje onemogućeno, vozač kojem je to lakše izvesti, s obzirom na karakteristike puta i okolnosti u saobraćaju, dužan se prvi zaustaviti i, po potrebi, kretanjem unazad ili na drugi način, pomjeriti svoje vozilo i zauzeti na putu položaj koji omogućava mimoilaženje.
-
zdruzdjo
#17115 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Skola ne postoji vise. Znas ja i haver sa jednim likom koji je bio instruktor smo je otvorili tamo negdje pocetkom 1996-te i pozavrsavali nama i raji vozacke. Okrenuli sve zajedno 7-8 janjadi sa clanovima komisije, popili 15-20 gajbi pivki sa njima i zatvorili skolu vec pred jesen. Nije nam se isplatilo dalje.high_volume wrote:Javi se svojoj auto-školi za dodatnu obuku testova, jer te je neko pustio na polaganje i dobio si vozačku "na lijepe oči"
Ipak su janjad kriva, nisu nam lijepe oci nikome.
Ali eto naucili smo voziti u rikverc i uz brdo i niz brdo. Fakat nije tesko. Cak i po noci. Znas imaju rikverc svjetla koja taj manevar olaksavaju I koristiti se zdravim razumom pa da se vratis rikvercom ako ce to olaksati zivot svakome oko tebe pa i tebi bas iz razloga sto zivimo u gradu gdje je 60% ulica koje su mahalske upravo takve. Uske, stisnute, opasne(i za ljude i za pjesake), nedefinisane signalizacijom(horizontalnom i vertikalnom).
I tako eto vozi se. Ako ti kome treba javi se. Za forumsku raju uvjek ima popust. Ne mora biti janje cjelo, moze i glavusa, plecka, zaporci....
Moj upit na sve je ipak bio da li je trebalo pustiti nekoga primjenjujuci pravilo desne strane. Evo da iskljucimo bilmeza parkiranog i kazemo i kazemo nije ga bilo i ja idem 100% pravolinijski. I ona koja se ukljucuje tu na kraju krajeva zna da je ta cesta uska i da ne se ne moze mimoici sigurno niti da moze oplesti po gasu kao da izlazi na glavnu dzadu. I jos cinjenica da sam blicanjem upozorio na svoje prisustvo tu tako da se malo obrati paznja da ne bismo nepotrebno skakali po kocinicama.Ta cesta je tamo dalje slijepa i nije pala s neba pa da ne zna situaciju.
Na kraju krajeva dovoljno je bilo pustiti auto s kocinice da se spusti se samom inercijom bez ubacivanja u rikverc za najdalje duzinu njenog auta i ja bih sigurno stao iza bilmeza i ona bi dalje imala cestu za sebe da se sepuri.
Ali eto.
Da zavrsimo diskusiju. Eto upoznat sam da postoji taj neki clan. Malo cu prouciti ga cisto radi poznavanja.
I dalje cu se nositi zdravim razumom i vozackom solidarnosti kao do sada. Nije mi fakat tesko nekad uraditi i ono sto zakonski ne moram da bih olaksao svakodnevni zivot nama obicnim smrtnicima.
Ono mahanje rukom u znak zahvale kad nekome za volanom olaksas je upravo TO.
- Dope_Man
#17116 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zakonski ona je upravu. Moralno i ljudski, trebala je sacekati sa ukljucivanjem ako je vec takva ulica.
Slicno mi se nedavno jedna zena ubacila. Idem kroz Grbavicu, otprilike kod dzamije, ona izlazi iz ulicice kod jedne od onih zgrada uletom naucenim iz Tokyo Drifta. Jos se ibreti sto malo povisih glas i pitah ''Gdje ces, pobogu''. Uopste nije stala da pogleda da li iko ide cestom na koju se ukljucuje, a koja je jednosmjerna tako da tu vazi i desna strana za razliku od ove gore situacije gdje se ona ubacuje u svoju traku i formalno putanje im se ne sijeku.
Slicno mi se nedavno jedna zena ubacila. Idem kroz Grbavicu, otprilike kod dzamije, ona izlazi iz ulicice kod jedne od onih zgrada uletom naucenim iz Tokyo Drifta. Jos se ibreti sto malo povisih glas i pitah ''Gdje ces, pobogu''. Uopste nije stala da pogleda da li iko ide cestom na koju se ukljucuje, a koja je jednosmjerna tako da tu vazi i desna strana za razliku od ove gore situacije gdje se ona ubacuje u svoju traku i formalno putanje im se ne sijeku.
-
zdruzdjo
#17117 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vidi buraznivla wrote: ja da sam vozio fino bih te spucao, pa bi vidio ko je kriv, cura 100% upravu, ti malo ponovi testove jer nije ona smotala u tvoju nego u svoju traku
da ne govorim da si ti , posto si se kretao niz nagib, a vozilo koje je ona vozila je iz iste kategorije bio duzan da se zaustavis ili vratis po potrebi da ona prodje
tacno kad covjek vidi ko sve vozi auto i jos misli da je upravu, dodje da kupi kakav stari volvo i lupa sve ove sto mu se uvaljuju, uzimaju prvenstvo i kako sam nedavno cuo "krecu se pravolinijski"
Ne znam zasto "Hostile nota" u tvom ophodjenju.
Uopste nemam dilemu oko vracanja. I da si procitao sve vidio bi da sam ja naveo da znam da sam zakonski duzan se vratiti da smo bili na nekoj ravnoj dionici brda.opet ponavljam i podcrtavam: dilema je bila oko njenog ukljucivanja u pocetku togasvega. Da je ona vozila a ja negdje prije toga svega(raskrsnice) se susreo sa njom, ma znam ba rikverc i vracaj se.
-
zdruzdjo
#17118 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
HahahaLaertes wrote:Zdruzdjo očito ima problema sa ženama i autima. Sorry, drug, ali opet si me podsjetio na ono kad je gospođa čistila snijeg sa auta.
Nemam problem sa zenama. Imam problem sa zdravim razumom kod nekih.
A kao sto rekoh gore: krevet i pored sporeta. Hahahahaha
- Travnički Noćni Šetač
#17119 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Koliko vidim slažeš se sa onim što sam i ja govorio cijelo vrijeme...zdruzdjo wrote: Na kraju krajeva dovoljno je bilo pustiti auto s kocinice da se spusti se samom inercijom bez ubacivanja u rikverc za najdalje duzinu njenog auta i ja bih sigurno stao iza bilmeza i ona bi dalje imala cestu za sebe da se sepuri.
Ali eto.
Da zavrsimo diskusiju. Eto upoznat sam da postoji taj neki clan. Malo cu prouciti ga cisto radi poznavanja.
I dalje cu se nositi zdravim razumom i vozackom solidarnosti kao do sada. Nije mi fakat tesko nekad uraditi i ono sto zakonski ne moram da bih olaksao svakodnevni zivot nama obicnim smrtnicima.
Ono mahanje rukom u znak zahvale kad nekome za volanom olaksas je upravo TO.
Travnički Noćni Šetač wrote:Da ... to se slažem... gospođi je bilo lakše da to učini obzirom na konfiguraciju puta...
Jedino smo se razilazili oko toga koje pravilo primijeniti... mislim da smo i to razjasnili...Travnički Noćni Šetač wrote:To se naravno mogu složiti ...Naslovnica wrote:Ali da sam ja bio na mjestu te dotične gospoDŽe, ne bih se uključivao dok ne bi bila čista situacija, upravo iz razloga da ne bih pravio probleme ovakve vrste. Zdrav razum i vozačka solidarnost.
- drug_profi
#17120 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A kako clan 2 bolje pokriva situaciju od clana 4?high_volume wrote:Ja mislim da se ovdje radi o članu 55. tačka 2.drug_profi wrote:Fakat niko ne čita svi samo lupaju šta im na pamet prvo padne.
Predstava je završena sa članom 55 tačkom 4Član 55.
(1) Pri mimoilaženju vozač je dužan sa svoje lijeve strane ostaviti dovoljno rastojanja između vozila kojim upravlja i vozila s kojim se mimoilazi a, po potrebi, i da vozilo pomjeri ka desnoj ivici kolovoza.
(2) Ako zbog neke prepreke na putu ili zbog drugih učesnika u saobraćaju vozač ne može postupiti prema odredbi stava (1) ovog člana, dužan je usporiti kretanje svog vozila i, po potrebi, zaustaviti ga da bi propustio vozilo iz suprotnog smjera.
(3) Kad na raskrsnici vozila dolaze iz suprotnih smjerova i skreću ulijevo, vozači se mimoilaze sa svoje desne strane.
(4) Ako je zbog nedovoljne širine puta ili zbog neke prepreke na putu mimoilaženje onemogućeno, vozač kojem je to lakše izvesti, s obzirom na karakteristike puta i okolnosti u saobraćaju, dužan se prvi zaustaviti i, po potrebi, kretanjem unazad ili na drugi način, pomjeriti svoje vozilo i zauzeti na putu položaj koji omogućava mimoilaženje.
Mjesto gdje su se susreli je preusko za mimoilazenje, parkiran auto nema veze sa situacijom jer joj ne doprinosi nimalo. Znaci dvosmjerna ulica nedovoljno siroka za mimoliazenje. Vozilo A se mora vratiti nekoliko stotina metara do prosirenja, auto B samo desetak. Po meni nema niko prednost samo po sebi osim sto etika i ZOBS nalazu da se vraca onaj kojem je to lakse izvesti. Pravilo prednosti na uzbrdici se primjenjuje samo kad vozilo koje ide niz brdo moze da se skloni na prosirenje bez vracanja u rikverc.
8. Mimoilaženje
Član 55
(1) Pri mimoilaženju, vozač je dužan da sa svoje lijeve strane ostavi dovoljno rastojanje između vozila kojim upravlja i vozila sa kojim se mimoilazi a, po potrebi, i da vozilo pomjeri ka desnoj ivici kolovoza.
(2) Ako zbog neke prepreke na putu ili zbog drugih učesnika u saobraćaju vozač ne može da postupi prema odredbi stava (1), dužan je da uspori kretanje svog vozila i, po potrebi, zaustavi ga da bi propustio vozilo iz suprotnog smjera.
(4) Ako je zbog nedovoljne širine puta ili zbog neke prepreke na putu mimoilaženje onemogućeno, vozač kojem je to lakše da izvede, s obzirom na osobine puta i okolnosti u saobraćaju, dužan je da se prvi zaustavi i, po potrebi, kretanjem unazad ili na drugi način, pomjeri svoje vozilo i zauzme na putu položaj koji omogućava mimoilaženje.
Član 56
(1) Na dijelu puta s velikim uzdužnim nagibom na kojem je mimoilaženje vozila nemoguće ili je veoma otežano, vozač vozila koje se kreće niz nagib dužan je da zaustavi svoje vozilo na pogodnom mjestu, ako primijeti da mu drugo vozilo ide u susret uz nagib.
(2) Izuzetno od odredbe stava (1) ovog člana, vozač vozila koje se kreće uz nagib dužan je da zaustavi vozilo ako ispred sebe ima pogodno mjesto za zaustavljanje koje omogućava bezbjedno mimoilaženje i ako bi, u slučaju da tako ne postupi, mimoilaženje zahtijevalo kretanje unazad jednog od vozila.
(3) Na putu iz stava (1) ovog člana, kad se jedno od vozila koja se mimoilaze mora kretati unazad, kretaće se unazad: svako vozilo koje se susrelo s vozilom koje vuče priključno vozilo; teretno motorno vozilo koje se susrelo s autobusom; lako vozilo koje se susrelo s vozilom više kategorije, a ako se mimoilaze vozila iste kategorije - vozilo koje se kreće niz nagib, osim ako je, s obzirom na uslove i položaj vozila na putu, lakše da to učini vozač vozila koje se kreće uz nagib.
- arslanica
#17121 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
muha_sa wrote:i zabranit ženama da vozUdrug_profi wrote:Ukinut sVirene, uvesti protivretardne raketLe
p.s.
- Bullet Tooth Tony
#17122 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hadzija cita i ibreti se ... Nikad pusku ne bi digao da je znao da ima ovakvih mudo*a, mogao je naletit na nekog forumasa pa sta onda ..konektovan wrote:E moj beže, oni sa slucajeva X bi im pozavidjeli na mangupluku.Bullet Tooth Tony wrote:Blicate i svarate kurko moj kad ispred vas ide Jeep ili BMW X serija , ono tamna stakla, kriminalni ... dokazano da ne svirate ... niko ... vise puta ....
Lako je svirat nekome ko ima problema u saobracaju ili malo sporije vozi , eee a kakav se tek kuraz dobije kada se vidi da je u pitanju starija osoba ili mladja djevojka (obavezno sama u autu) ...
kakvi su samo mangupi na ovom forumu jbt![]()

- Dope_Man
#17123 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Citam... https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /180727092
Kaze:
Sjecam se proslo ljeto kolona 4km na granici HR-SR, isto tako poneki pametnjakovic krene.. sve sam ih vidio kasnije, sa strane, pricaju nesto s milicijom
Kaze:
U sta da se kladimo da ima tona idiota koji su pomislili ''Vidi ba prazna ova traka skroz desno.. joj sad kad ih zaobidjem ocam'' i tako ostali tu?Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak za Klix.ba je kazao kako je mehanizacija krenula ka Lašvi, ali da zbog gužve u saobraćaju imaju problema da brže stignu na mjesto događaja.
Sjecam se proslo ljeto kolona 4km na granici HR-SR, isto tako poneki pametnjakovic krene.. sve sam ih vidio kasnije, sa strane, pricaju nesto s milicijom
- drug_profi
#17124 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Prije dvije godine na Lučkom iz pravca Rijeke kolona nekih 6 km na naplati. Znam da se trebam odvojiti na Demerje jer ću prije proći i idem desno. Kad pored mene neki bijeli ford mondeo noviji, HR table. Samo prozuja zaustavnom.
Nekih 50-100 metara nize sastavio u drugog hairliju koji je posao iz desne u zaustavnu pa valjda vidio drotovsko auto dole u sacekusi i zakocio naglo. Te se tako zgovnase njih dva, a drot sapku namjesta i lagano korakom prema njima.
Cekao tad oko sat u toj guzvi samo da platim putarinu. Jebem ti Lucko i 100 majki.
Nekih 50-100 metara nize sastavio u drugog hairliju koji je posao iz desne u zaustavnu pa valjda vidio drotovsko auto dole u sacekusi i zakocio naglo. Te se tako zgovnase njih dva, a drot sapku namjesta i lagano korakom prema njima.
Cekao tad oko sat u toj guzvi samo da platim putarinu. Jebem ti Lucko i 100 majki.
- kloniran
#17125 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
https://www.klix.ba/vijesti/bih/autoput ... /180727105
sad bi sve ove pametnjakovice trebalo poslati na hlađenje bar godinu dana uz minimum par stoja kazne ili jos bolje dozivotno
ljudi se satima probijaju do odrona da ociste a sumaheri misle da su oni ispred svih
sad bi sve ove pametnjakovice trebalo poslati na hlađenje bar godinu dana uz minimum par stoja kazne ili jos bolje dozivotno
ljudi se satima probijaju do odrona da ociste a sumaheri misle da su oni ispred svih