Ovo je samo za Glavni projekat?
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
zippoo87
#17102 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
to sam napisao iz razloga sto je sve ovo postalo cirkusSo What! wrote: ↑13/01/2020 10:42A što je ovo "nazovi autoput"?
Na kraju krajeva, na tendere za izgradnju autoputeva po BiH se prijavljuju i dalje strane kompanije, jer nikako drugačije se ne bi mogli objasniti gradilišta turskog Cengiz Insaata, azerbejdžanskog Azvirta ili kineskih građevinskih kompanija u Hercegovini.
pa dok se izgradi cijeli Vc,pola dionica ce trebati komplet zamijeniti,recimo Zenica-Saraj3vo
pisem i iz razloga sto se lotovi toliko wjeckaju da je to jadno,pa ja mislim da se to nigdje na svijetu ne radi ovako...nego daj vecu dionicu,medjunarodni tender i neka posao dobije najbolji i barem za trostruko manje vremena bi bile zavrsavane dionice autoputa ali znamo svi sta se ovdje radi ,nismo djeca
- Alfons Kauders
- avenija
#17104 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ti se bas takmicis da nspises najgluplji post.Alfons Kauders wrote: ↑13/01/2020 16:32Dok se završi Zenička Zaobilaznica, pola će je se morati renovirati, u najboljem slučaju. U najgorem slučaju, pola će se srušiti zbog klizišta.
- So What!
#17105 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Cirkus jeste, ali za ove male dionice, pogledati samo koliko koštaju i od čega su sve satkane, zajedno sa ovom dionicom Buna - Počitelj, otišla je posljednja dionica lagana za izgradnju na Koridoru Vc kroz FBiH, sve ostalo je sada roller coaster.zippoo87 wrote: ↑13/01/2020 14:19 to sam napisao iz razloga sto je sve ovo postalo cirkus
pa dok se izgradi cijeli Vc,pola dionica ce trebati komplet zamijeniti,recimo Zenica-Saraj3vo
pisem i iz razloga sto se lotovi toliko wjeckaju da je to jadno,pa ja mislim da se to nigdje na svijetu ne radi ovako...nego daj vecu dionicu,medjunarodni tender i neka posao dobije najbolji i barem za trostruko manje vremena bi bile zavrsavane dionice autoputa ali znamo svi sta se ovdje radi ,nismo djeca
U RS-u, autoput Doboj - Banja Luka se gradio u većim komadima, ali je bio daleko jeftiniji, pa je posao opet dobijala stranačka firma.
-
zippoo87
#17106 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
mene vise ne zanima koliko kosta,hocu da se gradi i ubrza sa ovim
sto se kostanja tice,kada i ako se nekada zavrsi pa se naprave analize,vjerovatno ce biti u top 5 najskupljih autoputeva u svijetu...a ne zato sto je u BiH najgori moguci teren,nego iz drugih,"jaranskih razloga"
sto se kostanja tice,kada i ako se nekada zavrsi pa se naprave analize,vjerovatno ce biti u top 5 najskupljih autoputeva u svijetu...a ne zato sto je u BiH najgori moguci teren,nego iz drugih,"jaranskih razloga"
- Alfons Kauders
#17107 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Znači sad će se graditi još sporije nego proteklih 20 godina?So What! wrote: ↑13/01/2020 22:41 Cirkus jeste, ali za ove male dionice, pogledati samo koliko koštaju i od čega su sve satkane, zajedno sa ovom dionicom Buna - Počitelj, otišla je posljednja dionica lagana za izgradnju na Koridoru Vc kroz FBiH, sve ostalo je sada roller coaster.
U RS-u, autoput Doboj - Banja Luka se gradio u većim komadima, ali je bio daleko jeftiniji, pa je posao opet dobijala stranačka firma.
- Alfons Kauders
- moa
- escobar__
#17110 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U prijevodu, ni moja djeca neće dočekat autocestu na ovom evropskom koridoru od sjevera do juga u punom komadu i punom profilu.
- moa
#17111 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Davno su trebali poceti dionicu Doboj-Zenica ako nista dok su se handrili sa Zenicom mogli su u tih 3 godine krenuti od npr. Žepče-Maglaj dionicu.
- drug_profi
#17112 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Oni vjerovatno nisu znali koliko će ih na kraju doći zenički viseći vrtovi pa su čekali dok se to raspetlja...
- So What!
- moon_walker_90
#17114 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa dobro ide sjeverno od Zenice a veci gradovi su Zepce,Maglaj Tesanj,Teslic i Doboj. To jel naginje vise Tesnju nego Maglaju je svejedno,bitno je spojiti Zenicu sa Dobojem kako god i cim prije(i vijaduktom ako treba ) i Tuzlu takodjer pogurati gore prema Orasju.
Po meni mreza autoputeva u cijeloj drzavi bi bila:
1)Vc
2)Bos.Novi-Prijedor-BL-Doboj-Bijeljina
3)Tuzla-Orasje (sa petljom za prikljucak na Doboj-Bijeljina)
3)lasvanska petlja-Jajce-Mrkonjic-kljuc-kladusa(bez spustanja u D.Vakuf)
4) pocitelj-stolac-trebinje
5) Sarajevo-Gorazde-Istocna hercegovina/granica sa CG
6) jajce-d.vakuf-bugojno-livno(prema Splitu, ne znam kuda se sada ide tacno)
I mislim da je sve povezano. I sve ovo kada se sabere ne znam da li ima vise od 1100 km puteva.
1)Vc
I mislim da je sve povezano. I sve ovo kada se sabere ne znam da li ima vise od 1100 km puteva.
- moa
#17115 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
OK, nisam bukvalno mislio Maglaj, nego taj dio kuda prolazi dionica prema Doboju od Zenice.
- moa
#17116 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bilo bi Dobro spojiti Bihac-Prijedor ili neku petljumoon_walker_90 wrote: ↑14/01/2020 22:08 Pa dobro ide sjeverno od Zenice a veci gradovi su Zepce,Maglaj Tesanj,Teslic i Doboj. To jel naginje vise Tesnju nego Maglaju je svejedno,bitno je spojiti Zenicu sa Dobojem kako god i cim prije(i vijaduktom ako treba ) i Tuzlu takodjer pogurati gore prema Orasju.
1)Vc
Last edited by moa on 15/01/2020 06:39, edited 1 time in total.
-
mistek
#17117 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma vala ja ne znam čemu aspiracije inače da se povezuju neki gradovi do u milimetar. Recimo Stolac. Autoput VC će im biti na 18km i ja tu nikad marke ne bih dao da ide bliže. Put Buna-Stolac je isto tako dobar magistralni i ne vidim potrebu da se išta tu specijalno radi. Autoput im nije blizu, ali recimo ne vidim smisao ni da se Bugojnu, Livnu pravi nešto specijalno. Ti gradovi jednostavno imaju takav položaj i Bugojno je dovoljno blizu "brze ceste" Lašva-Travnik (35km), a i put od stranje Donjeg Vakufa je dobar, prema Livnu isto, samo ne znam prema Gornjem Vakufu.
Ovo ostalo ima smisla u nekom imaginarnom svijetu. Pored VC, kako znaju i umiju bi trebalo spojiti Lašvu i Travnik, a onda Travnik i Jajce direktno. Tih 60-65km brze ceste (Lašva-Jajce) bi omogućili da se od Vogošće do Jajca 1h i 15min u vrh glave. One gore u USK zadužiti da riješe situaciju da se brza cesta može provesti i od Ključa do Cazina i ljepota. I najvažnija stvar, možda čak važnija i od VC je to rješavanje Tuzle, a to Bog zna neće biti za naših života. Što prema Sarajevu, što prema Doboju ili Orašju.
Kroz manji entitet isti klinac. Cieli ovaj istočni dio nema potrebu za ičim jačim od magistrale. Spojiti će eto BL i Bijeljinu, a ustvari bi najsmislenije bilo da to ide bliže Tuzli. To prema Prijedoru isto totalno besmisleno.
Ovo ostalo ima smisla u nekom imaginarnom svijetu. Pored VC, kako znaju i umiju bi trebalo spojiti Lašvu i Travnik, a onda Travnik i Jajce direktno. Tih 60-65km brze ceste (Lašva-Jajce) bi omogućili da se od Vogošće do Jajca 1h i 15min u vrh glave. One gore u USK zadužiti da riješe situaciju da se brza cesta može provesti i od Ključa do Cazina i ljepota. I najvažnija stvar, možda čak važnija i od VC je to rješavanje Tuzle, a to Bog zna neće biti za naših života. Što prema Sarajevu, što prema Doboju ili Orašju.
Kroz manji entitet isti klinac. Cieli ovaj istočni dio nema potrebu za ičim jačim od magistrale. Spojiti će eto BL i Bijeljinu, a ustvari bi najsmislenije bilo da to ide bliže Tuzli. To prema Prijedoru isto totalno besmisleno.
- moon_walker_90
#17118 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nisam te skonto a btw izvinjavam se na veliko/malo slovo,bilo mi mrsko paziti jer je dug post.moa wrote: ↑14/01/2020 22:51Bilo bi Dobro spojiti na Prijedor ili neku petljumoon_walker_90 wrote: ↑14/01/2020 22:08 Pa dobro ide sjeverno od Zenice a veci gradovi su Zepce,Maglaj Tesanj,Teslic i Doboj. To jel naginje vise Tesnju nego Maglaju je svejedno,bitno je spojiti Zenicu sa Dobojem kako god i cim prije(i vijaduktom ako treba ) i Tuzlu takodjer pogurati gore prema Orasju.
1)Vc
I mislim da je sve povezano. I sve ovo kada se sabere ne znam da li ima vise od 1100 km puteva.![]()
@mistek po meni treba do trebinja spojiti autoput cisto radi veze sa ostatkom drzave i nastavka tog puta prema crnoj gori,naravno nije prioritetan a i taj dio preko livna je cisto da se ne mora ici na bijacu ako se zeli ici recimo u split ili sjevernije od splita. To sto sam naveo je vise neka finalna mapa mreze autoputeva nekada
-
mistek
#17119 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma ja jednostavno ne mislim da je isplativo išta od tih autoputeva graditi. VC ima smisla jedino. Prema Krajini treba pući brzu cestu, a u biti slično riješiti i Sarajevo-Tuzla i TK uopšte (možda ovdje najviše ima smisla crtati nekakve autoputeve).
Promet dole prema Trebinju je nikakav. Magistralna cesta korektna. Feninga ja tu ne bih davao na puteve većih kategorija. Ta čuda oko Livna isto. Tu mi čak najviše smisla ima ona Miletova ideja da spoji BL i Split, pa ukrade dosta saobraćaja kad ovi Dalmoši idu za Zagreb ili sjevernije, ali i to je besmisleno. Pružanje autoputa do Prijedora i sličnih mjesta je čisto bacanje para. Doveden je put na par desetina kilometara odatle, dalje samo treba fino magistralu srediti. To za ove u RS posebno vrijedi. Oni nemaju 100km poštene magistrale sada.
Promet dole prema Trebinju je nikakav. Magistralna cesta korektna. Feninga ja tu ne bih davao na puteve većih kategorija. Ta čuda oko Livna isto. Tu mi čak najviše smisla ima ona Miletova ideja da spoji BL i Split, pa ukrade dosta saobraćaja kad ovi Dalmoši idu za Zagreb ili sjevernije, ali i to je besmisleno. Pružanje autoputa do Prijedora i sličnih mjesta je čisto bacanje para. Doveden je put na par desetina kilometara odatle, dalje samo treba fino magistralu srediti. To za ove u RS posebno vrijedi. Oni nemaju 100km poštene magistrale sada.
-
zippoo87
#17120 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma brza cesta je zakon za cijelu BiH...jeftinija je od autoputa a haman pa je isti protok saobracaja
evo primjer na Tuzli...dok nisu uradili onaj dio od raskrsca(petlje) prema Sarajevu,Zivinicama,Srebreniku ...dakle onu cestu sa dvije trake...od tog dijela su guzve bile katastrofa
nakon sto su to sve fino spojili sa po dvije trake,2-3 kruzna toka,vise ne postoji guzva a i ne znam da tu ikada bude sudar na tom dijelu gdje su dvije trake
znaci em rijesili problem guzvi,em urbzali saobracaj 5 puta...sada iz Gr do Tz dodjes nekih 10 minuta ranije u odnosu na prije
po meni su brze ceste trebale biti radjene od samog pocetka,ali izgleda da je puno veci hapanac na autoputevima,pa se iz tog razloga odlucilo na Vc
evo primjer na Tuzli...dok nisu uradili onaj dio od raskrsca(petlje) prema Sarajevu,Zivinicama,Srebreniku ...dakle onu cestu sa dvije trake...od tog dijela su guzve bile katastrofa
nakon sto su to sve fino spojili sa po dvije trake,2-3 kruzna toka,vise ne postoji guzva a i ne znam da tu ikada bude sudar na tom dijelu gdje su dvije trake
znaci em rijesili problem guzvi,em urbzali saobracaj 5 puta...sada iz Gr do Tz dodjes nekih 10 minuta ranije u odnosu na prije
po meni su brze ceste trebale biti radjene od samog pocetka,ali izgleda da je puno veci hapanac na autoputevima,pa se iz tog razloga odlucilo na Vc
- moa
#17121 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nisam ni ja sam sebe skonto:) mislio sam reci Bihac-Banjaluku. Nesto ne znam ni ja Bihac nekako spojiti sa cijelom ovom pricom.moon_walker_90 wrote: ↑14/01/2020 23:11Nisam te skonto a btw izvinjavam se na veliko/malo slovo,bilo mi mrsko paziti jer je dug post.moa wrote: ↑14/01/2020 22:51Bilo bi Dobro spojiti na Prijedor ili neku petljumoon_walker_90 wrote: ↑14/01/2020 22:08 Pa dobro ide sjeverno od Zenice a veci gradovi su Zepce,Maglaj Tesanj,Teslic i Doboj. To jel naginje vise Tesnju nego Maglaju je svejedno,bitno je spojiti Zenicu sa Dobojem kako god i cim prije(i vijaduktom ako treba ) i Tuzlu takodjer pogurati gore prema Orasju.
1)Vc
I mislim da je sve povezano. I sve ovo kada se sabere ne znam da li ima vise od 1100 km puteva.![]()
@mistek po meni treba do trebinja spojiti autoput cisto radi veze sa ostatkom drzave i nastavka tog puta prema crnoj gori,naravno nije prioritetan a i taj dio preko livna je cisto da se ne mora ici na bijacu ako se zeli ici recimo u split ili sjevernije od splita. To sto sam naveo je vise neka finalna mapa mreze autoputeva nekada![]()
-
toooka
#17122 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Na stranici autocesta FBiH objavljeno obavještenje o odgađanju sastanka koji je trebao biti održan sutra a vezano za dionice oko tunela Prenj:
"Reference is made to the General Procurement Notice (GPN) for the project „Bosnia and Herzegovina: Corridor Vc – Ovčari – Tunnel Prenj – Mostar North“ published on the European Bank for Reconstruction and Development (Financier), TED and PC Motorways of the Federation of Bosnia and Herzegovila Ltd websites on 18th December 2019.
In accordance with the GPN, all interested suppliers, contractors and consultants were invited to attend the Road Show for the Tunnel Prenj at 12:00 hrs on 16 January 2020 at PC Motorways of the Federation of Bosnia and Herzegovina Ltd Mostar, street Hamdije Kreševljakovića 19, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.
Regarding the scheduled Road Show, please note that the Road Show is postponed for the second half of February 2020. As per request of the Financier, Road Show will be organized in London, UK.
The exact date of Road Show will be communicated in timely manner."
Mjesto održavanja je promijenjeno i sada će se održati u Londonu u drugoj polovini februara.
"Reference is made to the General Procurement Notice (GPN) for the project „Bosnia and Herzegovina: Corridor Vc – Ovčari – Tunnel Prenj – Mostar North“ published on the European Bank for Reconstruction and Development (Financier), TED and PC Motorways of the Federation of Bosnia and Herzegovila Ltd websites on 18th December 2019.
In accordance with the GPN, all interested suppliers, contractors and consultants were invited to attend the Road Show for the Tunnel Prenj at 12:00 hrs on 16 January 2020 at PC Motorways of the Federation of Bosnia and Herzegovina Ltd Mostar, street Hamdije Kreševljakovića 19, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina.
Regarding the scheduled Road Show, please note that the Road Show is postponed for the second half of February 2020. As per request of the Financier, Road Show will be organized in London, UK.
The exact date of Road Show will be communicated in timely manner."
Mjesto održavanja je promijenjeno i sada će se održati u Londonu u drugoj polovini februara.
- drug_profi
#17123 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa zvuci bolje kad se road show iz Sarajeva premjesta u London.
Automatski mi to znaci da EA vise nije favorit.
- VladaFBiH
#17124 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
drug_profi wrote: ↑15/01/2020 11:14 Pa zvuci bolje kad se road show iz Sarajeva premjesta u London.
-
neki
#17125 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kakve veze da li je roadshow u Sarajevu ili Londonu kad će Euroasfalt opet ponuditi najnižu cijenu