GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#17101 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

Adriatic wrote:
Thorgerson wrote:
Adriatic wrote:
Meni je iskreno žao da ti još nisi skontao da se radi o našem kadroviku kojeg je Bimo svojevremeno poslao na "usavršavanje" na teret Grasa.
Šta ćeš, imalo se moglo se.
O cemu bolan baljezgas?

Taj čeh je ovaj covjek Jan Čihák, koji je ovdje pisao pod nickom dresdener78 i vidim ne pise odavno, a sada mi je na osnovu ovih vasih nekoliko komentara i jasno zbog cega covjek vise ne dolazi ovdje niti pise.

Izvoli, evo da se jos malo smijete.
http://www.bahnmedien.at/sarajevo/

Znaci bimo ga poslao. :lol: S kim ja dijelim zrak jebem ti drzavu i grad.
Zašto je s vama Grasovcima, pardon onima što im je Gras hobi, teško voditi civilizovan dijalog?
Na stranu tema, ali pogledaj tvoja posljednja dva tri posta: ljude nazivaš papcima, govoriš da seru, baljezgaju, kažeš s kim ti dijeliš zrak.....
Može li to malo drugačije?
Onako kako se meni obracaju, tako i uzvratim.

Fino napisem da postoje ljudi koji prate ove stvari iz hobija, vi se nasli ismijavate to.

Napisem covjek napisao knjigu, ceh, ti me ismijavas i jos pises Bimo ga poslao. Hoces li sad fino ispraviti taj post i izviniti se, neces naravno. Nego ces srat meni kako ja vodim dijalog.

Pa kako na to da odgovorim? Ti da provociras jel, ja da sutim.

I da jesam ja sam uposlenik grasa, bas. Pogledaj moje ranije postove na ovoj temi. Ustvari vozim tramvaj i tipkam ovo.

:run:
Adriatic

#17102 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

Thorgerson wrote:
Adriatic wrote:
Zašto je s vama Grasovcima, pardon onima što im je Gras hobi, teško voditi civilizovan dijalog?
Na stranu tema, ali pogledaj tvoja posljednja dva tri posta: ljude nazivaš papcima, govoriš da seru, baljezgaju, kažeš s kim ti dijeliš zrak.....
Može li to malo drugačije?
Onako kako se meni obracaju, tako i uzvratim.

Fino napisem da postoje ljudi koji prate ove stvari iz hobija, vi se nasli ismijavate to.

Napisem covjek napisao knjigu, ceh, ti me ismijavas i jos pises Bimo ga poslao. Hoces li sad fino ispraviti taj post i izviniti se, neces naravno. Nego ces srat meni kako ja vodim dijalog.

Pa kako na to da odgovorim? Ti da provociras jel, ja da sutim.

I da jesam ja sam uposlenik grasa, bas. Pogledaj moje ranije postove na ovoj temi. Ustvari vozim tramvaj i tipkam ovo.

:run:
:-)
Ne vrijedi.
Akibh

#17103 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Akibh »

O'zone wrote:Interesantno je da neke osobe ne mogu da prime k znanju ili da provare činjenicu da fakati tamo negdje oko njih postoje ljudi koje zanimaju autobusi, kamioni, transport roba i usluga, gradski prijevozi...etc i da shodno tome imaju čak i svoje forume na kojima ima veoma interesantih informacija.

Što se tiče @dresdenera to je čovjek koji je imao GRAS u "malom prstu" postavljao odlična riješenja za riješavanje problema gradskog prijevoza u Sarajevu a i tada bio ismijan od raznih padobranaca koji se nisu potrudili pročitati niti jedan post koji je on napisao...

Ismijavanje sugovornika sa argumetom "još jedan uposlenik GRASA" je prizemno. Pa šta ako i jeste? O GRAS-u se može argumetovano razgovarati prvenstveno zbog toga što niti jedana firma u BiH nema toliki broj podataka o sebi na Googletu koliko ih GRAS ima.

Gras kao i sve ostalo što je društveno ima baš taj problem - društveni je. U prevodu svačiji a ničiji. Putnici ne vode računa o vozilima, uništavnju istih i ponašanju u njima. Radnici ne vode računa o vozilima izuzev da idu od tačke A do tačke B. Kanton kao vlasnik gleda kako da skine taj teg sa vrata i da i niko ne jbe njihovu nirvanu kako je sve divno/krasno dok para liježe. Zadnji prijedlog da radnici budu garant za kredit u iznosu od35 do 50 miliona KM je nešto najsmješnije što je izašlo iz kantonalne kuhinje....
Takodje je interesantno da niko ovdje ne spominje ljude koje zanimaju autobusi, kamioni, transport i gradski prevoz. Njima svaka cast, procitam cesto...
I razgovarali mi bi da nije ovih 5-6 iz GRAS-a koji zatrolaju sve, posebno kad spomenes kradje, kriminal, Himzaniju i ostalu bratiju.
I omiljeni argument im jeste da je za sve kriv kanton... Hm
trambusek88

#17104 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

walk_M-A-N wrote: ALI - uvijek ima ali, meni je čudan, da ne kažem sumnjiv način kako je do ovoga došlo. Umjesto da Gras to osmisli i nabavi, oni su sve dali nekoj firmi. Tako su baš zgodno zaobišli prinicip javne nabavke po kojem valjda trebaš znati šta tražiš a onda to tražiš javnim pozivom. I ova Vlada, da ne kažem premijer, se u sve miješa i o svemu odlučuje, pa nije čuda da na kraju i otvaraju.
GRAS tu nema nikakvo pravo još od kad je odlučeno da će se ići prema jedinstvenom tarifnom sistemu.
Uostalom GRAS nema novaca da ovo finansira.

Ovo je Kanton ugovorio, iako samo GRAS spominju u kontekstu elektronske naplate i iako je logo GRAS-a na karti, ovo je priprema za budući jedinstveni tarifni sistem.

Prvo će se testirati na GRAS-ovoj komercijali, zatim ostalim vozilima GRAS-a, a nakon toga ide jedinstveni tarifni sistem i ovo će se uvesti na kraju u vozila Centrotransa.

U uslovima korištenja piše da kartica važi isključivo u vozilima GRAS-a i Centrotransa, iako zapravo još uvijek ne važi u vozilima Centortransa.
https://dopuna.citycard.ba/uslovi

Kada se uvede jedinstveni tarifni sistem biće tu i prednosti i mana.

Prednosti za putnike:
-Vlasnici kartice neće morati kupovati kartu kod vozača, brinuti o sići, čekati kusur.
-Karte će se moći dopunjavati na trafikama, preko interneta, kreditnih kartica, i mobitela u željenom iznosu
-Uvođenjem ovog sistema u ostale vidove prevoza, karte će vjerovatno će se moći koristiti više prevoza nakon prvog validiranja u roku 60-90 minuta.
-Što se tiče mjesečnih karata putnici neće morati brinuti o prevozniku, već će im biti svejedno dali je GRAS ili Centrotrans.
-Ovo će se posebno dobro doći stanovnicima opštine Ilijaš, gdje prevoz prema unutrašnjosti opštine drži Centrotrans, zbog čega su trenutno u znatno lošijem položaju od ostatka Kantona Sarajevo.

Mane za putnike:
-Povećanje cijena za papirne karte kupljene kod vozača

Prednosti za GRAS
-Smanjiće se zadržavanje na stajalištima na komercijalnoj liniji.
-Firma će imati bolji uvid u sredstva od naplate.
-Eliminisaće se preprodaja karata koje šverceri nabavljaju od budžetskih korisnika, ili od strane nesavjesnih pojedinaca iz GRAS-a, kao i prodaja falsifikovanih karata.
-Svođenje štampanja papirnih karata na dosta niži nivo.

Mane za GRAS
-Moguće smanjenje prihoda od pojedinačnih karata, iz razloga što će ljudi s jednim plaćanjem moći koristiti više prevoza.
-Podjela prihoda sa privatnom firmom.
-Postoji mogućnost da nakon uvođenja JTS GRAS bude uklonjen sa linija koje je Bubica dodjelio Centortransu (Vogošća, Ilijaš, Kobiljača, Kamenica), mada ne mora značiti jer je u toku sudski proces za ove linije, pošto su dodjeljene privatnoj firmi bez tendera.
Centrotrans bi od profitabilnih linija bio uklonjen sa Hrasnice i Buća Potoka, a te sa još nekoliko neprofitabilnih linija na kojima su radi marketinga (Bušća, Turkušići, Breka II...)
dobar osjecaj

#17105 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dobar osjecaj »

trambusek88 wrote:Kada se uvede jedinstveni tarifni sistem biće tu i prednosti i mana.

Prednosti za putnike:
-Vlasnici kartice neće morati kupovati kartu kod vozača, brinuti o sići, čekati kusur.
-Karte će se moći dopunjavati na trafikama, preko interneta, kreditnih kartica, i mobitela u željenom iznosu
-Uvođenjem ovog sistema u ostale vidove prevoza, karte će vjerovatno će se moći koristiti više prevoza nakon prvog validiranja u roku 60-90 minuta.
-Što se tiče mjesečnih karata putnici neće morati brinuti o prevozniku, već će im biti svejedno dali je GRAS ili Centrotrans.
-Ovo će se posebno dobro doći stanovnicima opštine Ilijaš, gdje prevoz prema unutrašnjosti opštine drži Centrotrans, zbog čega su trenutno u znatno lošijem položaju od ostatka Kantona Sarajevo.

Mane za putnike:
-Povećanje cijena za papirne karte kupljene kod vozača
Nadam se da ce te kartice stvarno biti jednostavne za upotrebu i dostupne svim gradjanima.
Meni se licno ne svidja koncept slicne Urbana kartice koju koristim u Ljubljani za gradski prevoz. U teoriji je super to sto imas svoju karticu i sto u teoriji brzo ulazis u gradski prevoz i prijavis se za tu voznju.
U praksi mene je ta prazna kartica kostala 5 eura, automati za dopunu kartice su rijetko rasporedjeni i nema ih u gradskom prevozu. Kod vozaca se ne moze kupiti nista i ako kao turista pokusas uci u gradski prevoz mozes mahati krilima. Obzirom da ne koristim gradski prevoz svakodnevno, ne koristim mjesecne ili godisnje karte pa nikad nemam pojma koliko novca imam dostupno na kartici. Automati za dopunu cesto ne primaju gotovinu i ako nemas bankovnu karticu masi krilima.

Dakle, iz mog iskustva s tim karticama nervira me sto zapravo nisu jednostavne za upotrebu, sto nisu uopste upotrebljive starijim osobama i onima koji ne koriste kartice ili mobitel za placanje i zakljucila sam da se u Ljubljani makar radi o pranju novca i talu s firmom koja proizvodi i plasira te kartice, najmanje u interesu gradjana koji koriste javni prevoz.
walk_M-A-N

#17106 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

trambusek88 wrote:
walk_M-A-N wrote: ALI - uvijek ima ali, meni je čudan, da ne kažem sumnjiv način kako je do ovoga došlo. Umjesto da Gras to osmisli i nabavi, oni su sve dali nekoj firmi. Tako su baš zgodno zaobišli prinicip javne nabavke po kojem valjda trebaš znati šta tražiš a onda to tražiš javnim pozivom. I ova Vlada, da ne kažem premijer, se u sve miješa i o svemu odlučuje, pa nije čuda da na kraju i otvaraju.
GRAS tu nema nikakvo pravo još od kad je odlučeno da će se ići prema jedinstvenom tarifnom sistemu. Uostalom GRAS nema novaca da ovo finansira.
Ovo je Kanton ugovorio, iako samo GRAS spominju u kontekstu elektronske naplate i iako je logo GRAS-a na karti, ovo je priprema za budući jedinstveni tarifni sistem.
Hvala na postu, dakle nije Gras jeste Kanton. Ima logike i potrebe da se objedini tarifni sistem, ali suština pitanja je ista: da li je odabirom ovog Lupona i njegovim uvođenjem u posao Ministarstvo zaobišlo javne nabavke i odabir najpovoljnijeg ponuđača?
Evo ima stranica Ministarstva pa probajte naći objavu obavještenja i javni postupak, za što su obavezni po Zakonu o javnim nabavkama.
Naravno da je smiješno ovo "GRAS nema novaca da ovo finansira" ali zato postoji: "Podjela prihoda sa privatnom firmom". Nekako Gras-u nije (odavno bilo) isplatno ono što jeste privatnoj firmi.
trambusek88

#17107 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Pa eto isto po principu Bus plusa u Beogradu.

Saobraćajem upravlja direkcija, a revizori su uposlenici privatne firme koja upravlja naplatom.
GSP sigurno nije bio za to i za podjele prihoda, ali njih niko ništa nije pitao.
Štrajk 1997 isceniran da bi ušli privatnici, oni ušli i nikad nisu otišli. Dugo su vozili kao divlji prevoznici.

Što se tiče GRAS-a oni su planirali uvođenje elektronske naplate putem magnetnih karti u svim vozilima ali to je realizovano samo u tramvajima. Bili su ubačeni poništači i u nekoliko autobusa ali onda je projekat prekinut odmah čim je GRAS počeo negativno poslovati.
Mislim da je GRAS prvi na ovim prostorima imao taj oblik elektronske naplate, koji je sada već zastario.

Što se tiče ovoga, ovo mulja vlada koja želi da se predstavi kao da spašava GRAS.
Što se tiče uprave, oni igraju kako im stranke sviraju.
Nije mi poznato dali je proveden tender, i dali su ovi uređaji kupljeni ili samo kao ustupljeni na testiranje.

Što se tiče ovog oblika naplate svugdje od početka projekta spominjan je samo GRAS u vezi sa ovim, i nije spominjan nikakav jedinstveni tarifni sistem, ali ga je moj nos nanjušio.
Na Luponovoj web stranici vidimo da je tu ugrađen i Centrotrans, a kako će se stvari odvijati ostaje da vidimo.

Što se tiče podjele prihoda u Sarajevu je najveći broj putnika kupovao GRAS-ove mjesečne karte, radi veće mogućnosti kretanja, dok je manji broj uzimao Centrotransove kupone.

Kad se uvede jedinstveni sistem vjerovatno će Centrotrans dobijati malo veći procenat nego što sada dobija. Koliko će to biti zavisi i od kriterija za raspodjelu, tj dali će to biti kilometraža, ili neko brojanje putnika.

Vidjećemo šta će biti dalje, i na šta će ovo izaći.
NEOPLAN

#17108 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Ako neko zivi u Sarajevu i ima hobi istrazivanja autobusa, kamiona, javnog prevoza i slicno, logicno da ce se interesovati za GRAS jer je to javni prevoz u gradu u kojem zivi, i naravno da ce znati puno vise o njemu nego o prevozu u Beogradu, Madridu, Londonu i slicno. Cista logika.

Jan Cihak je ceh koji je autor knjige o javnom elektricnom saobracaju u Sarajevu. Imao sam priliku da ga upoznam i cast da radim sa njim i dam svoj skromni doprinos u pisanju pomenute knjige. Covjek je kojem je ljubav prema hobiju tolika da je naucio nas jezik kako bi mogao citati dokumentaciju iz Historijskog Arhiva BiH, covjek je koji je knjigu o Sarajevu izdao na 4 jezika (Engleski, Njemacki, Bosanski i Ceski), covjek je koji je jako pristupacan i vrlo drag gost u Sarajevu, koji je dao veliki doprinos da se nas grad predstavi kao jedan od prvih gradova na svijetu koji je imao tramvaj i javni saobracaj... Covjek je koji je svojin vezama i poznanstvima, idejama i prijedlozima pokusavao doprinijeti stabilizaciji i GRAS-a i javnog prevoza, i takav jedan covjek je popljuvan na forumu i izvrijedjan, dobio je epitete lopova, kriminalca, bjelosvjetskog guzonje koji naprdjuje i soli pamet... I naravno da ga vise nema na forumu, nije budala da se druzi sa primitivcima.

Ako je grijeh to sto je moja majka provela cijeli svoj radni vijek i penziju zaradila u GRAS-u, i sto sam odrastao uz GRAS, i sto sam mnoga prijateljstva stekao preko GRAS-a, i sto sam na prvo more u zivotu otisao Grasovim autobusom, ako je grijeh sto sam prvu cokoladu u ratu dobio iz Grasove menze 1994 godine, onda sam gresan, lopov, i kriminalac. Gras je dio mog zivota, takav mi grah pao, i boli me sve ovo sto kriminalci rade od firme za koju me vezu dosta lijepe uspomene, Gras je opstao 127 godina i unistice ga ovi nasi genijalci, sto unutrasnji a sto vanjski. I slazem se da su vozila nikakva, da je usluga losa, da su revizori uzasni, ali zbog njih su i oni normalni i posteni ljudi u Grasu na meti bijesa nezadovoljnih gradjana. A najvise me boli sto se slucaj Gras povrsno gleda i sto se uzimaju zdravo za gotovo sve price koje serviraju mediji i politika, a velika vecina tih stvari nije tacna ili je tendenciozno iskrivljena... Kad se sjetim izjave ministra da Kanton redovno izvrsava svoje obaveze odmah mi se povraca, jer od 200 miliona gubitka Grasa, skoro 50 miliona je dug Kantona prema Grasu po snovu subvencija... I o tome niko ne prica jer to nekome gore tako odgovara... Ali mi smo takva nacija, zeljni nasladjivanja tudjom nevoljom, zeljni senzacionalnih natpisa i bez imalo racionalnosti pristupamo svemu... Ja ne kazem da u Grasu nema kriminalaca, da Bimo nije pljackao sakom i kapom, i sve ostalo sto se pise negativno, ali bit svega je sta je u pozadini i sta je cilj ovog sistemakog unistavanja firme... A to onaj ko zeli moze da istrazi i za 15 minuta dobije kompletnu sliku koja je za 180 stepwni suprotna od onog sto nam se servira po medijima. Ali ne, lakse je reci da sam ja uposlenik i da imam pare za ovo sto pisem, da je Jan Cihak bjelosvjetski seronja, Ceeeeentro zakon... Aha, kako da ne. Al kad budete pjeske hodali dok super cisti i super nalickani Centrotransov autobus bude stajao na polaznoj jer je gazda rekao da ne smije voziti sa 5 putnika, nemojte se zaliti... Trazili ste, gledajte...
man_464

#17109 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Kolega Neoplan objasnio.

Trebal' da pojasnim opet.

Autobus 410- oguljeni žuti na 31e. Polasci u 14:50 i 16:50, red vožnje i broj službe 177/354/356. Snaga motora 310KS, Godina nabavke 2009. Broj sjedala 48. Broj mjesta ukupno 155. Ima 10 neonki, 8 zvučnika, 11 kliznih przora, 4 krovna luftera. Grijanje webasto. Imao reklame Upis, Nova banka, Daichman, DM, pa je sad žuti.

Problem ljudi koji misle da ja radim u GRAS-u je taj što nemaju drugi argument. Jednostavno od 5 godine sam zavolio tramvaje, Autobuse, trole, kombije. Dedo svog unuka za ruku i svaki dan sa kraja grada na drugi kraj. Ne možeš biti sarajevsko dijete a ne znati brojeve tramvajskih linija, govorio moj dedo, ko što neki veliki građani ne znaju. Naučiš kako da do neke lokacije dođeš, trebaće ti u životu. Prvo sam vozila pamtio kao crveni, plavi, pa dupli, pa vakav nakav, pa MAN, Mercedes, pa evo sada znam sve garažne brojeve, rasporede, detalje.

To nije nikad bilo moje primarno opredjeljenje, samo usputni hobi. Neko prati nogomet pa zna koji igrač ima koji broj na dresu, zna koliko je visok, koja pozicija. neko ima druhačiji hobi osim onoga čime se bavi u životu.

Ipak se elektronska naplata primarno dodijelila GRAS-u jer je to jedini legalni prijevoznik građana Sarajeva. Već će se naći način kako da se i CTS u to ugradi.
dresdener78

#17110 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Hahaha nakon dugih mjeseca stižem ovaj na forum, gledam i vidim - postao sam tema sedmice :P kakva je prva nagrada? :D svi koji ovaj pričaju o meni negativno platićete meni i Neoplanu deset u pola sa lukom i kajmakom kod Mrkve na Čaršiji! :P i kraj diskusije.

Za one koji su spominjali "famoznog" Bimu, moja jedina veza sa njim jeste što sam nekad dobio mobitel broj za njega koji ipak nisam nikad koristio jer bi tog "profesora" povjesio za muda u promaju (kao što se kaže na češkom) zbog tog kriminala i katastrofe koje je on napravio.

Za one koji se čuduju da vozovi i tramvaji mogu biti hobi, pa ne troši svako čitavo slobodno vrijeme u kafanama i gledanjem nekih katastrofalnih sapunica :D

E sada malo ozbiljnije, zadnjih mjeseca sam se koncentrisao na to da skupim pare za tu knjigu o historiji sarajevskog javnog prevoza. I da završim sve korekture da ne izgleda kao da su to napisali u Dnevnom Avazu ili u drugoj lokaciji gdje se okupljaju polupismeni. Osim drugog zbog mog poštivanja prema vašem jeziku koji mi se sviđa i u kojem stalno zvučim kao Slovenac (mada ja ostavljam solidan kusur svugdje). :mrgreen:

Situacija izgleda tako da knjiga "Historija sarajevskog električnog saobraćaja" na preko 250 stranica sa desetinama predivnih slika evo negdje leži unutar mog laptopa, polako mogu reci da i tih para ima, morao sam to sam sve skupiti i uštediti dako da cena knjige neće biti nažalost simbolična - sponzora nema, ovdje mogu navesti "famozne" češke firme kao Škoda Transportation, gdje sjedi arogantna bagra koja vas jednostavno ignoriše. Da meni kažu "odjebi" bilo bi meni ljubaznije nego to što ne dižu telefone, ne odgovaraju na dopise i e-mail poruke... odlična je neka žena koja tamo radi kao menadžerica za komunikaciju, i kakvo čudo - ONA NE KOMUNICIRA haha. Stručnjakinja prve klase, nema šta!

Moram reci da isti način NEKOMUNIKACIJE je tipičan i za sarajevske izdavačke kuće tipa Šahinpašić, Buybook itd. od kojih NIKAD nisam dobio odgovor na nijednu od mojih e-mail poruka ili poziva.

Problem jeste trenutno IZDAVAČ. Nažalost svi smo braća Slaveni, dakle svi nepouzdani, usta puna šupljih obećanja i nakon toga lažemo jedan drugog i tvrdimo da nikad nismo nešto ovakvo obećali - ili jednostavno ne odgovaramo na telefonske pozive. Sada biće u Pragu velesajam knjiga pa se nadam da bi mogao neke kontakte da zgrabim kada već izdavač ne mora nositi finansijski teret, ja uštedio jer sponzora ima za svašta ali ne za knjige kao što sam već naveo. Samo ja nemam pojma kako sa registracijom ISBN koda, kako sa porezima, papirima, carinom i prevozom tiraže u Sarajevo... zbog toga mi treba neko ko će ovo sve preuzeti i ko ima iskustava sa izdavanjem knjiga.

Nadam se da ću vama moći uskoro navesti nešto novo i pozitivno u ovome pravcu. Još dodajem da ne planiram postati miljarder kao neka ona Jane Rowling sa romanom Harry Potter, ovo je moj lični dug vama u Sarajevu i doprinos poznavanju vaše historije da tu blesavu knjigu konačno dovuknem na papir i u prodaju. Da dobijem te pare koje sam uložio nazad i to je sve, tačka kraj. Dakle toliko o "promociji" moje knjige.

Za one koji jesu zainteresirani evo malog uzorka u PDF formatu, upozoravam da greške tipografskog i gramatičnog tipa su već uklonjene.

PDF na Dropboxu, oko 13 MB:
https://www.dropbox.com/s/v2jzmmqnt6xl2 ... a.pdf?dl=0
trambusek88

#17111 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Vezano za taj uzorak, tj za trolejbuske linije koje se spominju.

Da pitam starije dali se okretnica Otoka koristila prije 1986 dok je preko Otoke išla linija Trg-Dobrinja, ili je sve do 1986 bila aktivna Okretnica Hrasno?

Prva okretnica je bila u Hrasnom, a Trg 6 april-Hrasno prva probna linija. kako negdje pročitah to je zato što se radila neka cesta prema Otoci, a završena je valjda 2 mjeseca kasnije kad je završen eksperimentalni rad i kad su zvanično puštene linije 101, 102, 103 i 104

Čuo sam da se Otoka koristila i prije 1986 tj od 1984 i to da je bio kontra smjer okretanja, koji je promjenjen 1986 današnji. Bio je ponovo kontra iza rata u vrijeme linije Otoka-Mojmilo, ali to nije tema.
MAN-lion's coach

#17112 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MAN-lion's coach »

Thorgerson wrote:
upsy_daisy wrote:a gdje je tema na kojoj se spominje podatak kad je koji autobus trofiro u proteklih mjesec dana, zaredom dan za dan?
8-)
Bogati nemoj se vise provaljivati.

Pocela si srat gore forumasu gdje radi na kojoj poziciji u gras-u. Ja ti odgovorih da ima ljudi koji vole da istrazuju javni saobracaj, autobuse itd. I da ne moraju raditi u gras-u da bi to sve znali.

Ja btw to ne radim, ali sam saznao da postoje takvi ljudi i forumi, pa ih povremeno pratim i citam, i evo i tebi objasnjavam, ne bi li skontala, ali tebi ne ulazi u glavu - dzaba.

Dovidjenja.
Neki su obišli svijet zbog svog hobija , a neki ostali ovdje da im se smiju.

http://www.phototrans.eu

Jedna od mnogobrojnih stranica sa svjetskih reportaža...
O'zone
Globalni moderator

#17113 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

dresdener78 wrote:Hahaha nakon dugih mjeseca stižem ovaj na forum, gledam i vidim - postao sam tema sedmice :P kakva je prva nagrada? :D svi koji ovaj pričaju o meni negativno platićete meni i Neoplanu deset u pola sa lukom i kajmakom kod Mrkve na Čaršiji! :P i kraj diskusije.

Za one koji su spominjali "famoznog" Bimu, moja jedina veza sa njim jeste što sam nekad dobio mobitel broj za njega koji ipak nisam nikad koristio jer bi tog "profesora" povjesio za muda u promaju (kao što se kaže na češkom) zbog tog kriminala i katastrofe koje je on napravio.

Za one koji se čuduju da vozovi i tramvaji mogu biti hobi, pa ne troši svako čitavo slobodno vrijeme u kafanama i gledanjem nekih katastrofalnih sapunica :D

E sada malo ozbiljnije, zadnjih mjeseca sam se koncentrisao na to da skupim pare za tu knjigu o historiji sarajevskog javnog prevoza. I da završim sve korekture da ne izgleda kao da su to napisali u Dnevnom Avazu ili u drugoj lokaciji gdje se okupljaju polupismeni. Osim drugog zbog mog poštivanja prema vašem jeziku koji mi se sviđa i u kojem stalno zvučim kao Slovenac (mada ja ostavljam solidan kusur svugdje). :mrgreen:

Situacija izgleda tako da knjiga "Historija sarajevskog električnog saobraćaja" na preko 250 stranica sa desetinama predivnih slika evo negdje leži unutar mog laptopa, polako mogu reci da i tih para ima, morao sam to sam sve skupiti i uštediti dako da cena knjige neće biti nažalost simbolična - sponzora nema, ovdje mogu navesti "famozne" češke firme kao Škoda Transportation, gdje sjedi arogantna bagra koja vas jednostavno ignoriše. Da meni kažu "odjebi" bilo bi meni ljubaznije nego to što ne dižu telefone, ne odgovaraju na dopise i e-mail poruke... odlična je neka žena koja tamo radi kao menadžerica za komunikaciju, i kakvo čudo - ONA NE KOMUNICIRA haha. Stručnjakinja prve klase, nema šta!

Moram reci da isti način NEKOMUNIKACIJE je tipičan i za sarajevske izdavačke kuće tipa Šahinpašić, Buybook itd. od kojih NIKAD nisam dobio odgovor na nijednu od mojih e-mail poruka ili poziva.

Problem jeste trenutno IZDAVAČ. Nažalost svi smo braća Slaveni, dakle svi nepouzdani, usta puna šupljih obećanja i nakon toga lažemo jedan drugog i tvrdimo da nikad nismo nešto ovakvo obećali - ili jednostavno ne odgovaramo na telefonske pozive. Sada biće u Pragu velesajam knjiga pa se nadam da bi mogao neke kontakte da zgrabim kada već izdavač ne mora nositi finansijski teret, ja uštedio jer sponzora ima za svašta ali ne za knjige kao što sam već naveo. Samo ja nemam pojma kako sa registracijom ISBN koda, kako sa porezima, papirima, carinom i prevozom tiraže u Sarajevo... zbog toga mi treba neko ko će ovo sve preuzeti i ko ima iskustava sa izdavanjem knjiga.

Nadam se da ću vama moći uskoro navesti nešto novo i pozitivno u ovome pravcu. Još dodajem da ne planiram postati miljarder kao neka ona Jane Rowling sa romanom Harry Potter, ovo je moj lični dug vama u Sarajevu i doprinos poznavanju vaše historije da tu blesavu knjigu konačno dovuknem na papir i u prodaju. Da dobijem te pare koje sam uložio nazad i to je sve, tačka kraj. Dakle toliko o "promociji" moje knjige.

Za one koji jesu zainteresirani evo malog uzorka u PDF formatu, upozoravam da greške tipografskog i gramatičnog tipa su već uklonjene.

PDF na Dropboxu, oko 13 MB:
https://www.dropbox.com/s/v2jzmmqnt6xl2 ... a.pdf?dl=0
Da te barem pozdravim kad ništa drugo ne mogu :thumbup:
Thorgerson

#17114 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

@dresdener78, svaka cast :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ajd barem smo te malo vratili na forum :D
Thorgerson

#17115 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

Adriatic wrote: Ne vrijedi.
Naravno da ne vrijedi, napises ovo za covjeka koji niti je iz ove drzave, zeli da napise knjigu, doprinese nesto...ostali se smiju. Smijesno bosnjama.
Adriatic wrote:Meni je iskreno žao da ti još nisi skontao da se radi o našem kadroviku kojeg je Bimo svojevremeno poslao na "usavršavanje" na teret Grasa.Šta ćeš, imalo se moglo se.
Dobro bi bilo da barem se izvines i povuces ovaj post sto si napisao.

I jos onda dodjes pa ti mene ucis kulturi dijaloga.

neki

#17116 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neki »

koja ovdje nezahvalna stoka od naroda zivi..
Adriatic

#17117 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

Thorgerson wrote:
Naravno da ne vrijedi, napises ovo za covjeka koji niti je iz ove drzave, zeli da napise knjigu, doprinese nesto...ostali se smiju. Smijesno bosnjama.
Adriatic wrote:Meni je iskreno žao da ti još nisi skontao da se radi o našem kadroviku kojeg je Bimo svojevremeno poslao na "usavršavanje" na teret Grasa.Šta ćeš, imalo se moglo se.

Ja u klin ti u ploču.
Ovdje je riječ o TEBI i tvom načinu komunikacije.
Thorgerson

#17118 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

man_464 wrote:Ipak se elektronska naplata primarno dodijelila GRAS-u jer je to jedini legalni prijevoznik građana Sarajeva. Već će se naći način kako da se i CTS u to ugradi.
Fišo, ministar je radio u centri dugo vremena.

Ovaj potez jeste za cestitati, jer je bilo vise vrijeme da se uvedu ovakve karte, ali mene najvise nervira ovo uvodjenje CTS u sistem prevoza onako, hinjski. Sto? Pa eto imaju ljudi buseve.

CTS je imao spremne gradske buseve, a u tom pocinje strajk GRAS-a i ovi onda upadaju i evo vec kolko godina su tu.

Ja nemam nista protiv Centre, ali bilo bi dobro da se napravi neki sistem, tenderi, da su svi jednaki, ako ce misle uvesti vise prevoznika. Zasto ne bi ovdje prevozio neki drugi prevoznik eto osim Centre, otkud njima odjednom to pravo? Imaju autobuse? :-)

Ovo mi lici na klasicno unistavanje javne firme da bi privatnik hajrovao. Slicna stvar se desila sa Hidrogradnjom, gradilista cvjetaju, autoputevi se grade, zgrade nicu...ovi propadaju a izdizu se stranacke firme Euroasfalti, ans driveovi i ostali.

Nije drzavi palo na pamet, ako ima viska radnika u toj Hidrogradnji ili evo citaj GRAS-u da se to rijesi, ajmo rijesiti to, organizirat da se digne firma. Jok, puste da propadne, narod ionako nadrkan kaze ma nek su propali sami su krivi - a ovi u pozadini trljaju ruke, njih niko ni ne spominje.
Thorgerson

#17119 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

Adriatic wrote:
Thorgerson wrote:

Ja u klin ti u ploču.
Pa ti lazes covjece. Kakav je to nacin komunikacije? Citas li uopste?
Dodjes ovdje slazes nesto i ti mislis nekome drzati lekcije o nacinu komunikacije...

Moj nacin komunikacije je sasvim prikladan onima kojima sam odgovarao.
Adriatic

#17120 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

Thorgerson wrote:
Adriatic wrote:

Ja u klin ti u ploču.
Pa ti lazes covjece. Kakav je to nacin komunikacije? Citas li uopste?
Dodjes ovdje slazes nesto i ti mislis nekome drzati lekcije o nacinu komunikacije...

Moj nacin komunikacije je sasvim prikladan onima kojima sam odgovarao.
:lol: :lol:
Izdrži i ne daj se.
bumerangss

#17121 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

23c nije bio u 14:15 :roll:
dresdener78

#17122 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

E dobro veče svima!
O'zone wrote:
Hvala, pozdrav od mene i Vama u moje Sarajevo :)
Thorgerson wrote:@dresdener78, svaka cast :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Haha :) nadam se da će biti više prilika da ovamo stižem.

Još se malo vratim izjavama forumaša Adriatic:
Bolan zamisli da se svijet fakat ne vrti oko toga što TI smatraš normalnim ili ne znam "gospodskim".

Evo ti samo malo šokantnih primjeraka za Tvoju glavu, da malo pojačam paranoiu kod Tebe, da vidiš koliko ima na svijetu "Grasovaca" na svakom ćošku hahaha :D

Kao što je već forumašica MAN-lion's coach navela, ima međunarodnih foto-foruma obožavatelja javnog prevoza, naprimjer ovaj poljski:

A postoji i konkurentni foto-forum, ruski gdje ipak ima stotina forumaša iz cijelog svijeta.
Городской электротранспорт http://transphoto.ru/
Ovi su Rusi sada najavili knjigu koju mnogi s oduševljenjem očekujemo, "Атлас городского электротранспорта Российской Федерации"

Isto kao puno drugih...

Legandaran je sajt i forum njemački govorećih obožavatelja željeznica i javnog prevoza Drehscheibe: http://www.drehscheibe-online.de/startindex2.php

Postoji i puno časopisa o ovoj temi, jedan u Češkoj izdaje čovjek kojeg poznajem, Libor Hinčica:
Československý dopravák (Čehoslovački saobraćajnik): http://www.cs-dopravak.cz/

U Njemačkoj postoji STRUČNI časopis Stadtverkehr (Gradski saobraćaj) gdje pišu člankove docenti i profesori i vrhunski stručnjaci u sektori javnog saobraćaja, isto kao fanovi i obožavatelji! http://www.stadtverkehr.de/
Prošle godine je gospodin Christian Walter, opet moj poznanik, u ovome časopisu objavio reportažu o sarajevskom tramvaju na osnovi svoga posjeta kod vas. Ovaj časopis postoji već preko 60 godina.

Drugi njemački legendarni časopis, orientisan manje-više samo na tramvaje, jeste Straßenbahn-Magazin: http://strassenbahn-magazin.de/
U ovome sam ja prije dvije godine obavio veliku reportažu o historiji sarajevskog tramvaja.

U Velikoj Britaniji ima časopis Light Rail and Modern Tramway: http://www.lrta.org/mag/

Inaće u martu sam zajedno sa njemačkim fanovima tramvaja bio u češkom gradu Liberec gdje smo imali posebnu vožnju sa jednim od dva zadnja tramvaja tipa T2 koji su još na cijelom svijetu u saobraćaju - i šta bi bilo za tebe šokantno, dečko koji je vozio taj tramvaj sa nama (i malo se vidi na toj slici) inaće je PRAVNIK U ČEŠKOJ NARODNOJ BANCI. Samo voli voziti tramvaje, ima papire za to i ovo mu je hobi i sporedni posao.
Image

A postoje i prema tvojim riječima "GRASOVCI" kojih fascinira naprimjer podzemlje ili malo poznata mjesta njihovog rodnog grada. Tako postoji u Berlinu građansko udruženje "Berliner Unterwelten" (Berlinska podzemlja) i na kraju su uspjeli ogroman dio podzemnih prostorija otvoriti za javnost i je to realan muzej! Prije neku godinu dana sam tamo bio i mogu reci da je ovo bio jedan od troje naj naj muzeja u kojim sam ikad bio, hodali smo par kilometara bukvalno kroz utrobe njemačke metropole, stara skloništa, nekorištene tunele metroa, tajne koridore izgrađene za vojsku...
http://berliner-unterwelten.de/

Dakle svijet je fakat malo zanimljiviji i šarolikiji nego što TI misliš uz solidnu dozu arogancije kojom mi se čini kriješ ne baš veliko poznavanje svijeta... Lijepo veče :thumbup:
Akibh

#17123 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Akibh »

dresdener78 wrote:
Dakle svijet je fakat malo zanimljiviji i šarolikiji nego što TI misliš uz solidnu dozu arogancije kojom mi se čini kriješ ne baš veliko poznavanje svijeta... Lijepo veče :thumbup:
Ok, nastavljas da trolas, neka, fino...
Tema je 'gras se raspada a vlada ni mukajet', nije problem napraviti temu foto forum obozavaoca GRASa pa tamo postati hiljade slika i linkova... Ili isto tako foto forum poznavaoca svijeta...
GRAS Ima 117 miliona gubitka i povecava se, porezna uprava prijeti, najveci kriminalci u drzavi su na rukovodecim mjestima u preduzecu, vozni park se raspada...

Postujem ja tvoje vozanje tramvajem po Liberecu ali mi to puno ne znaci dok ujutro cekam hoce li se pojaviti bus ili nece i mrznem se. Lijepo veče
man_464

#17124 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

dresdener78 wrote:E dobro veče svima!
O'zone wrote:
Hvala, pozdrav od mene i Vama u moje Sarajevo :)
Thorgerson wrote:@dresdener78, svaka cast :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Haha :) nadam se da će biti više prilika da ovamo stižem.

Još se malo vratim izjavama forumaša Adriatic:
Bolan zamisli da se svijet fakat ne vrti oko toga što TI smatraš normalnim ili ne znam "gospodskim".

Evo ti samo malo šokantnih primjeraka za Tvoju glavu, da malo pojačam paranoiu kod Tebe, da vidiš koliko ima na svijetu "Grasovaca" na svakom ćošku hahaha :D

Kao što je već forumašica MAN-lion's coach navela, ima međunarodnih foto-foruma obožavatelja javnog prevoza, naprimjer ovaj poljski:

A postoji i konkurentni foto-forum, ruski gdje ipak ima stotina forumaša iz cijelog svijeta.
Городской электротранспорт http://transphoto.ru/
Ovi su Rusi sada najavili knjigu koju mnogi s oduševljenjem očekujemo, "Атлас городского электротранспорта Российской Федерации"

Isto kao puno drugih...

Legandaran je sajt i forum njemački govorećih obožavatelja željeznica i javnog prevoza Drehscheibe: http://www.drehscheibe-online.de/startindex2.php

Postoji i puno časopisa o ovoj temi, jedan u Češkoj izdaje čovjek kojeg poznajem, Libor Hinčica:
Československý dopravák (Čehoslovački saobraćajnik): http://www.cs-dopravak.cz/

U Njemačkoj postoji STRUČNI časopis Stadtverkehr (Gradski saobraćaj) gdje pišu člankove docenti i profesori i vrhunski stručnjaci u sektori javnog saobraćaja, isto kao fanovi i obožavatelji! http://www.stadtverkehr.de/
Prošle godine je gospodin Christian Walter, opet moj poznanik, u ovome časopisu objavio reportažu o sarajevskom tramvaju na osnovi svoga posjeta kod vas. Ovaj časopis postoji već preko 60 godina.

Drugi njemački legendarni časopis, orientisan manje-više samo na tramvaje, jeste Straßenbahn-Magazin: http://strassenbahn-magazin.de/
U ovome sam ja prije dvije godine obavio veliku reportažu o historiji sarajevskog tramvaja.

U Velikoj Britaniji ima časopis Light Rail and Modern Tramway: http://www.lrta.org/mag/

Inaće u martu sam zajedno sa njemačkim fanovima tramvaja bio u češkom gradu Liberec gdje smo imali posebnu vožnju sa jednim od dva zadnja tramvaja tipa T2 koji su još na cijelom svijetu u saobraćaju - i šta bi bilo za tebe šokantno, dečko koji je vozio taj tramvaj sa nama (i malo se vidi na toj slici) inaće je PRAVNIK U ČEŠKOJ NARODNOJ BANCI. Samo voli voziti tramvaje, ima papire za to i ovo mu je hobi i sporedni posao.
Image

A postoje i prema tvojim riječima "GRASOVCI" kojih fascinira naprimjer podzemlje ili malo poznata mjesta njihovog rodnog grada. Tako postoji u Berlinu građansko udruženje "Berliner Unterwelten" (Berlinska podzemlja) i na kraju su uspjeli ogroman dio podzemnih prostorija otvoriti za javnost i je to realan muzej! Prije neku godinu dana sam tamo bio i mogu reci da je ovo bio jedan od troje naj naj muzeja u kojim sam ikad bio, hodali smo par kilometara bukvalno kroz utrobe njemačke metropole, stara skloništa, nekorištene tunele metroa, tajne koridore izgrađene za vojsku...
http://berliner-unterwelten.de/

Potpis.
:thumbup:
vješalica

#17125 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Akibh wrote:
dresdener78 wrote:
Ok, nastavljas da trolas, neka, fino...
Tema je 'gras se raspada a vlada ni mukajet', nije problem napraviti temu foto forum obozavaoca GRASa pa tamo postati hiljade slika i linkova... Ili isto tako foto forum poznavaoca svijeta...
GRAS Ima 117 miliona gubitka i povecava se, porezna uprava prijeti, najveci kriminalci u drzavi su na rukovodecim mjestima u preduzecu, vozni park se raspada...

Postujem ja tvoje vozanje tramvajem po Liberecu ali mi to puno ne znaci dok ujutro cekam hoce li se pojaviti bus ili nece i mrznem se. Lijepo veče
ma ne znači ti puno ni što ovdje piskaraš i vrijeđaš čovjeka koji živi negdje u koliko-toliko boljem svijetu nego mi ovdje u kanalizaciji
Post Reply