Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
zdruzdjo

#17076 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

malocvijece wrote:Kakve veze ima sto trake nisu iscrtane? Dvosmjerna je ulica. Ti se voziš desnom stranom, a drugi vozači svojom stranom.
Pa kod nas cesta s 4 trake ne bude iscrtana pa opet svako zna gdje vozi i gdje i kako se prestrojava. Jednom takvom se vozim skoro svaki dan.
Pa da sam bio maksimalno pribijen uz desnu stranu i retrovizorom da sam derao garazu na svojoj desnoj strani ona bi opet sredinom na mene isla i cekala da se vratim jer ni ona nije bila u svoje desno koliko je mogla. tak kasnije kad je vidjela da necu ni ja i da vec zene grakcu na nju iz auta okolnih pa je "odlucila" da ide desno skroz pa da malo cak i najase na jedan podzid. jer ja dalje nisam mogao.

Da je bilo spremnosti da se izmimoilazimo kao sto mi se ponekad desi tu, ma bilo bi ok. ali meni je samo upitno to njeno, ako mozemo reci tako, oduzimanje prvenstva nekome ko dolazi sa desne strane. naravno konfiguracija puta je takva da pada u vodu stvar oko sirine traka i sl.
zdruzdjo

#17077 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

tempuser wrote: Moj kolega je preticao auto na isprekidanoj liniji, sa lijeve strane se njemu u susret ukljucivao drugi auto, spucali se direktno. Krivac je vozac koji se ukljucivao jer je oduzeo prednost autu na putu s prvenstom prolaza.
Eto to me interesovalo. rjesio si moju dilemu.
Travnički Noćni Šetač

#17078 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

tempuser wrote:Moj kolega je preticao auto na isprekidanoj liniji, sa lijeve strane se njemu u susret ukljucivao drugi auto, spucali se direktno. Krivac je vozac koji se ukljucivao jer je oduzeo prednost autu na putu s prvenstom prolaza.
To je ok... no ovo o čemu Zdruzdjo priča su putevi iste važnosti... A ako sam shvatio zaplet priče cesta je dvosmjerna ali je preuska da ima normalne dvije trake...
Imajući sve u vidu zakonski ti nije oduzela prednost... no ona treba desnom ivicim ti trebas desnom ivicom a prema objasnjenju fizički je očigledan problem normalnog mimoilazenja...
...
Nije ti oduzela prednost, ali ste se trebali obostrano usaglasiti kako dalje...
malocvijece

#17079 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by malocvijece »

tempuser wrote:
malocvijece wrote:Pravilo desne strane važi ako jedno drugom siječete put pri skretanju.
Moj kolega je preticao auto na isprekidanoj liniji, sa lijeve strane se njemu u susret ukljucivao drugi auto, spucali se direktno. Krivac je vozac koji se ukljucivao jer je oduzeo prednost autu na putu s prvenstom prolaza.
Šta je tvoja poenta? Ne znamo mi ko je ovdje bio na glavnoj cesti.
tempuser

#17080 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote:
tempuser wrote:Po logici i nekom vozackom bontonu rezion bi bio da te propusti, medjutim bilo da je jedna sira ili su dvije uze trake, ako je hamsa usla u raskrsnicu prije tebe, a po crtezu bi se reklo da jeste cak i izalsa iz raskrsnice, ti si po zakonu bio u krivu.

Član 39.
(1) Vozač je dužan da se kreće vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja.
(2) Vozač je dužan da drži vozilo u kretanju što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da, s obzirom na
brzinu kretanja vozila, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta, ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju i sebe ne izlaže opasnosti

Ti nisi drzao vozilo sto blize desnoj ivici kolovoza, hamsa jest, a parkiran auto u tvojoj traci nije njen problem
Lose crtam. u paint-u
ma auto parkiran nije bio ni blizu samog mjesta "susreta". samo sam a nacrtao ilustracije radi. mogao je i ne biti tu situacija bi bila ista. izletila bi pred mene na metar od mog ulaska u raskrsnicu.
Nema, ja sam tu se pomjerio nekih 30-ak cm na kraju koliko sam mogao. Da ne grijesim dusu i njoj je bilo gutavo proci pored mene.
moj je upit bio samo da li je ona mene kao nekoga ko dolazi sa desne strane trebala propustiti. ja jos nisam ni mogao pomisliti da obilazim parkiranog bilmeza. samo sam onako nacrtao moj pravac tj namjeru kretanja. da sam stigao do njega, ja bih stao iza i onda ga obisao kad bi ona prosla.
Zavisi od vise stvari...
Ako je ulica bez iscrtanih traka i sirine da se nisu mogla momoici dva auta, da se "susret" desio u samoj raskrsnici i da nema nikakvog saobr. znaka ti bi bio u pravu zbog pravila desne strane. Ako bi se susret desio van raskrsnice ona bi bila u pravu, jer je prva usla u raskrsnicu dok si ti duzan u raskrnicu uci sa povecanom opreznoscu i na kraju po tom nekom pravilu vozila koja idu uzbrdo imaju prednost ukoliko su iste kategorije.
malocvijece

#17081 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by malocvijece »

zdruzdjo wrote:
malocvijece wrote:Kakve veze ima sto trake nisu iscrtane? Dvosmjerna je ulica. Ti se voziš desnom stranom, a drugi vozači svojom stranom.
Pa kod nas cesta s 4 trake ne bude iscrtana pa opet svako zna gdje vozi i gdje i kako se prestrojava. Jednom takvom se vozim skoro svaki dan.
Pa da sam bio maksimalno pribijen uz desnu stranu i retrovizorom da sam derao garazu na svojoj desnoj strani ona bi opet sredinom na mene isla i cekala da se vratim jer ni ona nije bila u svoje desno koliko je mogla. tak kasnije kad je vidjela da necu ni ja i da vec zene grakcu na nju iz auta okolnih pa je "odlucila" da ide desno skroz pa da malo cak i najase na jedan podzid. jer ja dalje nisam mogao.

Da je bilo spremnosti da se izmimoilazimo kao sto mi se ponekad desi tu, ma bilo bi ok. ali meni je samo upitno to njeno, ako mozemo reci tako, oduzimanje prvenstva nekome ko dolazi sa desne strane. naravno konfiguracija puta je takva da pada u vodu stvar oko sirine traka i sl.

Šta si zapeo za to pravilo desne strane? Ne važi ti to ovdje. A ne znam ni ja što džaba objašnjavam gluposti u ova doba. Odoh spavati :lol:
tempuser

#17082 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Travnički Noćni Šetač wrote:
tempuser wrote:Moj kolega je preticao auto na isprekidanoj liniji, sa lijeve strane se njemu u susret ukljucivao drugi auto, spucali se direktno. Krivac je vozac koji se ukljucivao jer je oduzeo prednost autu na putu s prvenstom prolaza.
To je ok... no ovo o čemu Zdruzdjo priča su putevi iste važnosti... A ako sam shvatio zaplet priče cesta je dvosmjerna ali je preuska da ima normalne dvije trake...
Imajući sve u vidu zakonski ti nije oduzela prednost... no ona treba desnom ivicim ti trebas desnom ivicom a prema objasnjenju fizički je očigledan problem normalnog mimoilazenja...
...
Ako predpostavimo da su iste vaznost opet nema razlike jer se radi o oduzimanu prvenstva prolaza, da li je to pravilo desne strane ili put s pravom prvenstva nema veze.
tempuser

#17083 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

malocvijece wrote:
tempuser wrote:
malocvijece wrote:Pravilo desne strane važi ako jedno drugom siječete put pri skretanju.
Moj kolega je preticao auto na isprekidanoj liniji, sa lijeve strane se njemu u susret ukljucivao drugi auto, spucali se direktno. Krivac je vozac koji se ukljucivao jer je oduzeo prednost autu na putu s prvenstom prolaza.
Šta je tvoja poenta? Ne znamo mi ko je ovdje bio na glavnoj cesti.
A sta cemo sa pravilom desne strane?
Travnički Noćni Šetač

#17084 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Mislim da u ovom slučaju ne možemo primijeniti pravilo desne strane... pogledaj sliku ... da je žena skretala lijevo i time ulazila u putanju drugom vozilu označenom sa "A" morala bi poštovati pravilo desne strane... no ovdje žena skreće desno i vozila joj u toj putanji mogu u dvosmjernoj ulici doci samo sa lijeve strane a tu ona ima prednost...
...
Ako je bas tako uska cesta onda je općinska vlast treba ili organizovati jednosmjerno odvijanje saobraća ili postaviti znakove koja strana ima prednost kod mimoilazenja...
tempuser

#17085 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

zdruzdjo wrote:
tempuser wrote: Moj kolega je preticao auto na isprekidanoj liniji, sa lijeve strane se njemu u susret ukljucivao drugi auto, spucali se direktno. Krivac je vozac koji se ukljucivao jer je oduzeo prednost autu na putu s prvenstom prolaza.
Eto to me interesovalo. rjesio si moju dilemu.
Da, ali ga je spucao na raskrsnoci u trenutku kad se ukljucivao na cestu, u slucaju da se krenuo ukljucivati prije nego sto je ovaj krenuo preticati ili da je vec bio u traci kolega bi bio kriv.
tempuser

#17086 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Travnički Noćni Šetač wrote:Mislim da u ovom slučaju ne možemo primijeniti pravilo desne strane... pogledaj sliku ... da je žena skretala lijevo i time ulazila u putanju drugom vozilu označenom sa "A" morala bi poštovati pravilo desne strane... no ovdje žena skreće desno i vozila joj u toj putanji mogu u dvosmjernoj ulici doci samo sa lijeve strane a tu ona ima prednost...
...
Ako je bas tako uska cesta onda je općinska vlast treba ili organizovati jednosmjerno odvijanje saobraća ili postaviti znakove koja strana ima prednost kod mimoilazenja...
Ako nema saobracajih traka tj ako se vozila momililaze u jednoj kolovoznoj travc i ako nema znaka u pitanju je klasicna "T" raskrsnica u kojoj vazi pravilo desne strane bez obzira da li skrece lijevo ili desno.
zdruzdjo

#17087 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

malocvijece wrote: Šta si zapeo za to pravilo desne strane? Ne važi ti to ovdje. A ne znam ni ja što džaba objašnjavam gluposti u ova doba. Odoh spavati :lol:
A iskreno ne znam ni sto si poceo/pocela.
drug_profi

#17088 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ona prije svega nije smjela da se ukljuci u takvu ulicu dok se ne uvjeri da nece udariti u vozilo koje se vec krece njome. Drugo tu je prednost desne strane kada je ulica takva da neko mora da saceka.
Travnički Noćni Šetač

#17089 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

drug_profi wrote:Ona prije svega nije smjela da se ukljuci u takvu ulicu dok se ne uvjeri da nece udariti u vozilo koje se vec krece njome. Drugo tu je prednost desne strane kada je ulica takva da neko mora da saceka.
Prvo se slažem... drugo ipak ne... To što nema ocrtanih saobraćajnih traka ne znači ništa ako je riječ o ulici sa dvosmjernim saobraćajem... drugo da je gospodja isla lijevo morala bih propustiti vozila sa desne strane ... pošto gospodja ide desno mora se bezbjedno uključiti slažem se ali nema primjene pravila desna strane jer se ne uklapa u liniju kretanja vozila koje joj dolazi sa desne strane...
....
Ponoviću da je ovdje problem širina ulice a ne kršenje saobraćajnih pravila...

Inače kada je ulica takva da neko mora da sačeka ZOBS je predvidio i postavljanje znakova u tu svrhu, kao i pravila a u dijelu pravila mimoilaženja na uskom dijelu NEMA pravila desne strane...
Travnički Noćni Šetač

#17090 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

tempuser wrote: Ako nema saobracajih traka tj ako se vozila momililaze u jednoj kolovoznoj travc i ako nema znaka u pitanju je klasicna "T" raskrsnica u kojoj vazi pravilo desne strane bez obzira da li skrece lijevo ili desno.
Žao mi je ali netačno...
drug_profi

#17091 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Pravilo desne strane je univerzalno pravilo kada nema drugog saobraćajnog znaka.
Travnički Noćni Šetač

#17092 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

drug_profi wrote:Pravilo desne strane je univerzalno pravilo kada nema drugog saobraćajnog znaka.
Tačno... ali ako je situacija na raskrsnici odgovarajuća za primjenu tog pravila... ovdje nije...
...
I dalje se neću složiti jer član 49 govori drugačije.... no za ovu situaciju član 50 a naročito član 55. ZOBS-a su primjenljivi apsolutno...
...
Ponoviću da u opisanom slučaju žena ide DESNO i nikako se ne uklapa u putanju vozila koje dolazi sa DESNE strane i nastavlja pravo, odnoasno nalaze se u različitim saobraćajnim trakama( ulica je dvosmjerna )... To što je ulica uska ni na koji način ne utiče na pravila prolaska raskrsnice opisane članom 49. ZOBS-a.... no član 50. koji upozorava sve učesnike u raskrsnici na povećanu opreznost i član 55. koji definiše način mimoilaženja na užem dijelu ceste su praktično primjenljivi za ovaj slučaj...
...
Šta bi se primijenilo da je žena dolazila u susret ? ( putevi su iste važnosti ) ... naravno ponovno članovi 50. i 55. ...
...
Šta bi se desilo da je ulica dovoljno široka za normalan prolaz oba auta? ... Tada niko ne bi rekao da je prekršeno pravilo desne strane... Niko od nas kada skreće desno na putevima iste važnosti ne propušta vozila sa desne strane jer jednostavno ne ulazi u istu saobraćajnu traku sa njima i u tom slučaju ne primjenjuje se to pravilo jer ne postoji aobraćajna situacija koju treba da riješi...
drug_profi

#17093 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Da sad vidjeh član 55 t.4 potpuno opisuje upravo ovu situaciju.
Sudeći i po njemu, gospođa je bila ta koja se trebala vratiti.
4) Ako je zbog nedovoljne širine puta ili zbog neke prepreke na putu mimoilaženje onemogućeno, vozač kojem je to lakše da izvede, s obzirom na osobine puta i okolnosti u saobraćaju, dužan je da se prvi zaustavi i, po potrebi, kretanjem unazad ili na drugi način, pomjeri svoje vozilo i zauzme na putu položaj koji omogućava mimoilaženje.
Travnički Noćni Šetač

#17094 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Da ... to se slažem... gospođi je bilo lakše da to učini obzirom na konfiguraciju puta...
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#17095 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Matijevic_Vlado »

...
Aha trebali su jos nekoga naci pa se plisati. Sve strucnjaci
Travnički Noćni Šetač

#17096 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Možeš jednostavno reći da se ne slažeš... a možeš i obrazložiti zašto se ne slažeš... a možeš i potkrijepiti svoju tvrdnju zašto se ne slažeš sa navođenjem članova Zakona...
....
A možeš i ovako kako si sada ... Samo teško da ćeš na taj način ikoga ubijediti u nešto... hajde malo korektnosti u komunikaciji...
nepass1

#17097 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

tempuser wrote: Ako nema saobracajih traka tj ako se vozila momililaze u jednoj kolovoznoj travc i ako nema znaka u pitanju je klasicna "T" raskrsnica u kojoj vazi pravilo desne strane bez obzira da li skrece lijevo ili desno.
Žao mi je ali netačno...
Uuuu gdje ces ovo napisati :shock:
Travnički Noćni Šetač

#17098 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

nepass1 wrote:
Žao mi je ali netačno...
Uuuu gdje ces ovo napisati :shock:
Na čiji komentar misliš ?
nepass1

#17099 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

Na tvoj :D
Zajebajem se, i ja mislim da ovdje pravilo desne strane ne vazi
drug_profi

#17100 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »