Ukrajina

zigzag

#170526 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

drug_profi wrote: 22/06/2023 12:26
zigzag wrote: 22/06/2023 12:11 Potanka ova leleka sa kamerom. Čovjek se napati dok šta vidi i stalno je moraju korigovat.
Ovo ti je nemirna ruka koja drzi mobitel i snima sliku sa monitora.
Inace sasvim dobra kamera na dronu.
drugi,treći snimak za koji su naglasili da je leleka i uvijek ovako. zumira pa mora pomjerati kameru jer cilj izađe iz fokusa. bar mi tako izgleda
madner

#170527 Re: Ukrajina

Post by madner »

Manja resolucija = manji protok podataka.
drug_profi

#170528 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 22/06/2023 12:44
drug_profi wrote: 22/06/2023 12:26

Ovo ti je nemirna ruka koja drzi mobitel i snima sliku sa monitora.
Inace sasvim dobra kamera na dronu.
drugi,treći snimak za koji su naglasili da je leleka i uvijek ovako. zumira pa mora pomjerati kameru jer cilj izađe iz fokusa. bar mi tako izgleda
Pa vidio si samo snimke koje su iz ruke snimane telefonom sa monitora. Pa zamisli da tako neki krilati dron leti, na sta bi to licilo. Raspao bi se u letu.
Pred kraj snimka se vidi rub ekrana monitora pa uporedi sa njim mirnocu i rezoluciju slike.
Romanija

#170529 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

sumirprimus wrote: 22/06/2023 12:26 jah, on zna ko i mi sta se na frontu desava u pazuama dok renovira kucu daj ba.. :lol:
mislim ono ne razumijem potrebu da cupas te argumente u kontru da ukrima ide lose i da nas u to konstantno ubjedjujes. nikako mi nije jasno
Samo da nam je nekako docekati 1 Juli!
sumirprimus

#170530 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

zigzag wrote: 22/06/2023 12:11 Potanka ova leleka sa kamerom. Čovjek se napati dok šta vidi i stalno je moraju korigovat.
na ovom snimku je bitnije ono sto su pogodili a to je taj rijetki sijac mina na juznom frontu zemledele kako ga vec zovu...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#170531 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

drug_profi wrote: 22/06/2023 11:40
JoseMujica wrote: 22/06/2023 11:30

šta je ovo na mostu auta izvrnutih :-)
jarane, bode oči koliko je loš CGI. :-)
jebga druže ja se u te stvari ne kontam :skoljka:
drug_profi

#170532 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

JoseMujica wrote: 22/06/2023 13:25 jebga druže ja se u te stvari ne kontam
Evo sad čitam da nije CGI (kompjuterski generisan imidž-slika) već neka stara scenografija od prošle godine.
Neprirodno izgledaju auta nakačena na ogradu na isti način, kao da ih je neko tako redao i odmah mi bilo sumnjivo.
Učinile su mi se i neke sjene sumnjive, kao i na momenat naizgled različita oštrina objekata na istom kadru.
detroit-mercy

#170533 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

apsidejzi wrote: 22/06/2023 11:43
vrbas1979 wrote: 22/06/2023 11:01

Jah, i ovim trenutnim tempom će do Azoskog mora stići za 300 godina.
Imaj na umu da i zapad neće vječno i neograničeno upumpavati sredstva i očekuju rezultate na terenu. Mogli bi se u jednom momentu zasititi i kazati dosta je. Idemo sa pregovorima.

I što si toliko uvjeren da će F-ovi promijeniti situaciju na terenu? Imaju Ukrajinci i sada jako mnogo letjelica, istih onih koji imaju i Rusi, pa baš i ne lete. I obrnuto. Kakva ti je korist od modernijih aviona bilo gdje na svijetu, ako je jaka PVO. Nema tog aviona na planeti kojeg PVO ne može oboriti.
Onda ti ne razumijes zapad. Pa i budala vidi da rusija nece stati na Ukrajini ako uspiju da je uzmu. Konacni cilj RUsije je da osiguraju svoje granice tako da im kopnena vojska ne moze prici direktno bez rovovske borbe. Evo sada sa kontraofanzivom Ukrajine vidimo koliko su rusi dobri u rovovskoj borbi. Svako na zapadu je svjestan da rusija nece stati dok ne uzme Baltik, Poljsku, Ukrajinu, Moldaviju, pa cak i Madjarsku. Manje vise sve sto je nekada bio SSSR, ili dok se ne raspadne. RUsija se boji NATO-a i zato zele da osiguraju svoje granice od kopnene invazije. Upravo zato su i napali Ukrajinu.

Medjutim, oni su karina u napadu ali su ocito dobri u odbrani. Sto dalje uspostave odbrambene pozicije od Moskve, to bolje. Njihova granica mozda jeste suplja i to se vidi u Belgorodu. Ali ni jedna vojska ne moze preci bezbroj kilometara u cugu. Zato je cilj zatvoriti sve kopnene prilaze sto je moguce dalje od granice.

Ovo na zapadu svi znaju i svi su svjesni da Rusija nece stati sa Ukrajinom. Kada to zavrse (ako ikada zavrse a kako stvari stoje to ce potrajati) iduca je jal Poljska jal Baltik a mozda cak i Svedska ili FInska.

I upravo zato, nema pregovora i Evropa nece stati podrzavati Ukrajinu jer svaki poginuli ruski vojnik u Ukrajini je jedan vojnik manje u Poljskoj, Latviji, Litvaniji, FInskoj, Svedskoj a vala i Njemackoj. Ako ih krene oni bi rado isli i dalje od bivseg SSSR-a.

No, to su ruski snovi. Imaju pravo da sanjaju bas kao sto i srbi imaju pravo da sanjaju Velike Srbije. No to su samo veliki snovi. Realnost je sad za sad drugacija. Srecom po sve nas.
Kako moze kontrolisati populaciju tih zemalja ako te oni nece. Mislim to je jos 50-60 miliona ljudi :mrgreen:. Nije ti ovo srednji vijek, Britanska imerija se je raspala jer im je postalo preskupo da kontrolisu toliku populaciju, odvadi ribu malo.
Cuj, mozda Svedska i Finska :-) pa ce se onda okrenuti na istok i preko Mongolije porobit Kinu :mrgreen:.
Takva scenarija ni njaludjim ne padaju na pamet.
DebelinJoe

#170534 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

Pogrešan topic
Last edited by DebelinJoe on 22/06/2023 14:17, edited 1 time in total.
Comandini

#170535 Re: Ukrajina

Post by Comandini »

madner wrote: 22/06/2023 12:40
sumirprimus wrote: 22/06/2023 12:26 jah, on zna ko i mi sta se na frontu desava u pazuama dok renovira kucu daj ba.. :lol:
mislim ono ne razumijem potrebu da cupas te argumente u kontru da ukrima ide lose i da nas u to konstantno ubjedjujes. nikako mi nije jasno
Ja volim kontra. :D

Lik nije bas skroz bezveze, u Svedskoj je bio dugo zaduzen za odbranu kod njihovog SDPa. Odlucivao sta ce nabaviti a sta ne.

Zanimljiv mi je jer za ove dvije sedmice nije imao vecih fula, niti za Bakmut. Posto me je Cooper razocarao, morao sam naci novog.

Da bude jasno, Ukrima ide kako ide, bez obzira da li ja i ti se slazemo kako ide. :D
Nije to njihov SDP nego njihov AFD ili FPÖ. Covjek i njegova stranka su se direktno napajali slatkim nektarom ruskoga FSB-a.
madner

#170536 Re: Ukrajina

Post by madner »

Comandini wrote: 22/06/2023 13:43
madner wrote: 22/06/2023 12:40

Ja volim kontra. :D

Lik nije bas skroz bezveze, u Svedskoj je bio dugo zaduzen za odbranu kod njihovog SDPa. Odlucivao sta ce nabaviti a sta ne.

Zanimljiv mi je jer za ove dvije sedmice nije imao vecih fula, niti za Bakmut. Posto me je Cooper razocarao, morao sam naci novog.

Da bude jasno, Ukrima ide kako ide, bez obzira da li ja i ti se slazemo kako ide. :D
Nije to njihov SDP nego njihov AFD ili FPÖ. Covjek i njegova stranka su se direktno napajali slatkim nektarom ruskoga FSB-a.
Ok noted.
lajkujMe

#170537 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

A neki aligatori sami od sebe padaju

zigzag

#170538 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

DebelinJoe wrote: 22/06/2023 13:37 Pogrešan topic
vala nisu mi bile jasne te svijetske noge :mrgreen:
ketronsd1

#170539 Re: Ukrajina

Post by ketronsd1 »

madner wrote: 22/06/2023 12:21 Pessimist view:

Idiot na kvadrat. Nivo antivaksera i slicnih. Krajnja extremna desnica kojem je hico idol.
Saltaj na slijedeceg
Crvene_brigade

#170540 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Ukrajinska avijacija izvršava svoje zadatke 🇺🇦

mishic

#170541 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Kada je riječ o odgovornosti za ratne zločine ja se nadam da Ukrajinci to pametno rade. Bitno je da se dokumentuje gdje, kada i kako je nešto stradalo ko su mogući ili nepoznati počinioci a jednoga dana kada se pokrenu istrage ono što danas nije do kraja jasno razjaniti će se na sudovima. Tako će svaki od počinilaca godinama, neki možda i decenijama strepiti za zločine za koje je odgovoran jer ni Kurt Valdhajm ni Andrija Artukovića ni stotine drgih nisu mislili da će ikada izaći pred sud ali na kraju jesu.

U vrijeme balkanskih zločina bilo je nezamislivo da se Milošević nađe pred sudom ali na kraju ipak jeste pa bi isto tako neko mogao otpremiti i Putina i mnoge druge za koje to danas ne izgleda realnim.
apsidejzi

#170542 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

nebitan lik wrote: 22/06/2023 12:18
Onda ti ne razumijes zapad. Pa i budala vidi da rusija nece stati na Ukrajini ako uspiju da je uzmu. Konacni cilj RUsije je da osiguraju svoje granice tako da im kopnena vojska ne moze prici direktno bez rovovske borbe. Evo sada sa kontraofanzivom Ukrajine vidimo koliko su rusi dobri u rovovskoj borbi. Svako na zapadu je svjestan da rusija nece stati dok ne uzme Baltik, Poljsku, Ukrajinu, Moldaviju, pa cak i Madjarsku. Manje vise sve sto je nekada bio SSSR, ili dok se ne raspadne. RUsija se boji NATO-a i zato zele da osiguraju svoje granice od kopnene invazije. Upravo zato su i napali Ukrajinu.

Medjutim, oni su karina u napadu ali su ocito dobri u odbrani. Sto dalje uspostave odbrambene pozicije od Moskve, to bolje. Njihova granica mozda jeste suplja i to se vidi u Belgorodu. Ali ni jedna vojska ne moze preci bezbroj kilometara u cugu. Zato je cilj zatvoriti sve kopnene prilaze sto je moguce dalje od granice.

Ovo na zapadu svi znaju i svi su svjesni da Rusija nece stati sa Ukrajinom. Kada to zavrse (ako ikada zavrse a kako stvari stoje to ce potrajati) iduca je jal Poljska jal Baltik a mozda cak i Svedska ili FInska.

I upravo zato, nema pregovora i Evropa nece stati podrzavati Ukrajinu jer svaki poginuli ruski vojnik u Ukrajini je jedan vojnik manje u Poljskoj, Latviji, Litvaniji, FInskoj, Svedskoj a vala i Njemackoj. Ako ih krene oni bi rado isli i dalje od bivseg SSSR-a.

No, to su ruski snovi. Imaju pravo da sanjaju bas kao sto i srbi imaju pravo da sanjaju Velike Srbije. No to su samo veliki snovi. Realnost je sad za sad drugacija. Srecom po sve nas.
Jel vi stvarno mislite,da metar Poljske zemlje oni mogu uzeti?
Ne govorim o mogucnostima. Govorim o zeljama. Procitaj opet. Oni ne mogu ni Ukrajinu uzet kako stvari stoje.
apsidejzi

#170543 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

detroit-mercy wrote: 22/06/2023 13:35

Kako moze kontrolisati populaciju tih zemalja ako te oni nece. Mislim to je jos 50-60 miliona ljudi :mrgreen:. Nije ti ovo srednji vijek, Britanska imerija se je raspala jer im je postalo preskupo da kontrolisu toliku populaciju, odvadi ribu malo.
Cuj, mozda Svedska i Finska :-) pa ce se onda okrenuti na istok i preko Mongolije porobit Kinu :mrgreen:.
Takva scenarija ni njaludjim ne padaju na pamet.
To su ruski vlazni snovi, isto kao sto je srbija imala vlazne snove za balkanom 90tih. Imaju ih i dalje. Ja ne pricam o mogucnostima, nego zeljama. Meni je jasno da rusi ne mogu drzati ni ovo sto imaju. Ako Ukrajina nekim slucajem vrati svoji teritoriju, bice to kraj ruskim snovima. Osim ako im ne roknu elektranu u Zaporozju. procita li da su je minirali neki dan...

Probaj razumjeti da i rusi imaju agendu. Ne napadaju oni ukrajinu tek tako. Ima plan iza toga. Nisu oni budale, ali jesu ludi. Srecom nemaju mogucnost da ostvare ono sto zele.
lajkujMe

#170544 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Poraz Zapada lezi u obavjestajnom sektoru.
Bez da su znali ili da su znali reagovati dopustili su pro Ruskim botovima da zasite informacioni prostor s nebulozama kao sto su anti vax, anti goverment, lazi, teorije zavjere itd itd
I na taj nacin demokratski rezimi su na klimavim nogama.

To je vjerovatno plod vise decenijske borbe protiv terorizma da su zapadne obavjestajne nisu pridodavale paznje blize kuci
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#170545 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

vidjeti pod ,,ruski svijet" - rus: Русский мир

moze i pod ,,velika srbija"

nema bitnih razlika
Bossona

#170546 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Putlerovi ruSSisti u svojoj nemoći, bijesu i paranoji zbog zapadne NATO podrške Ukrajini na čelu sa Amerikom hapse i sude američke novinare optužujući ih kao špijune će imati za posljedicu rapidnog povećanja pomoći Ukrajini uz isporuku većeg i strateški ubojitijeg i razornijeg oružja i oruđa kojima će Ukrajinci masovnije udarati i tamaniti Putlerove orke ne samo na frontu i unutar okupiranih dijelova Ukrajine uz masovnije udare na logističke, vojne, komandne baze, komunikacijske i druge ciljeve kako unutar okipiranih dijelova Ukrajine tako i unutar raspadajuće RuSSije.
U Kremlju vlada opšta paranoja i strah zbog poraza i nemoći da ostvare svoje agresorske ciljeve, očekivati je da će nakon rušenja najveće brane na Dnjepru umjesto upotrebe taktičkog nuklearnog oružja izvesti terorističko nuklearni udar, dizanjem u zrak zaporoške nuklearne elektrane, koja je najveća u Evropi i optužiti Ukrajinu kao i za miniranje hidroelektrane.
Crvene_brigade

#170547 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

UKRAJINCI NADIRU: Opća panika na poluotoku: Ostali su bez vode, a sada su i fizički izolirani od kopna!

Image

U utorak je ruski ministar obrane izjavio da zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga planira udare na ruski teritorij, uključujući Krim

Piše: Robert Bajruši

Proruske vlasti anektiranog Krima i dijelova regije Herson izvijestile su da je ukrajinska vojska napala mostove koji povezuju krimski poluotok i okupirane dijelove hersonske regije. Prema šefu krimske administracije Sergeju Aksjonovu, raketni udar je pogodio most Čongar u noći 22. lipnja, ali, navodno, nije bilo štete. "Stručne službe počele su ispitivati ​​kolnik. Mogućnost kretanja bit će omogućena u roku od sat vremena", napisao je Aksjonov.

Ubrzo se pokazalo da to nije istina jer je Vladimir Saldo, "guverner" anektiranog Hersonskog područja, izjavio da je ukrajinska vojska ispalila projektile Storm Shadow na mostove u blizini Čongara, ali i kako je oštećena kolnička površina na mostovima. Objavio je i fotografiju oštećene ceste

- Možemo brzo popraviti mostove: promet automobila bit će uspostavljen što je prije moguće, rekao je Saldo, dodajući da komunikacija između regije Herson i Krima nastavlja funkcionirati i organizirana je duž rezervne rute. Storm Shadow su projektili s dometom od najmanje 250 kilometara, a Velika Britanija najavila je svoje isporuke Kijevu početkom svibnja 2023. Ovo je najdugometnije oružje koje je Kijev dobio od zapadnih saveznika od početka rata, i Rusi još nisu našli način kako mogu uništiti te projektile.

Uostalom u utorak je ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio da zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga planira udare na ruski teritorij, uključujući Krim, raketama HIMARS i Storm Shadow. "Prema našim podacima, rukovodstvo ukrajinskih oružanih snaga planira izvršiti udare na teritoriju Ruske Federacije, uključujući Krim, raketama HIMARS i Storm Shadow", naveo je Šojgu pa naglasio da bi uporaba zapadnog oružja izvan zone specijalne vojne operacije (tj. po Krimu) izazvala trenutne ruske udare na središta donošenja odluka u Ukrajini. Dodao je da bi takav potez značio punopravno uključivanje Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u sukob.

Posljednji ukrajinski napad je na samoj granici budući da je cesta kroz Čongar najkraći put od Krima do Melitopolja i dalje do južne fronte, gdje ukrajinska vojska sada pokušava napredovati. Ukrajinci nisu ništa komentirali, ali 21. lipnja britanska obavještajna služba u dnevnom je pregledu napisala da rusko zapovjedništvo nastavlja jačati obranu daleko od crte bojišnice.

Konkretno, velika obrambena linija podignuta je na sjeveru Krima u blizini Armjanska, na uskom kopnenom mostu koji povezuje anektirani poluotok s regijom Herson. Prema obavještajnim podacima, ruske vlasti strahuju od ofenzive oružanih snaga Ukrajine na Krim, iako je to za sada teško izvedivo.

Međutim na tom dijelu Ukrajine Rusi se suočavaju s dodatnim problemom. Uništenjem brane Nova Kahovka uspjeli su usporiti ukrajinsku ofenzivu, ali i sebi su stvorili velike probleme. Kvar brane na hidroelektrani Kahovka ostavio je bez vode četiri sustava kanala za navodnjavanje, izvještava BBC News na temelju analize satelitskih snimaka. Naime, Kahovka je bila primarni izvor pitke vode na okupiranom Krimskom poluotoku kroz Sjevernokrimski kanal koji je dug 400 kilometara.

Prije početka sveobuhvatne invazije ruskih trupa na Ukrajinu ti kanali za navodnjavanje osiguravali su vodu za 5,8 tisuća četvornih kilometara polja na kojima se uzgajalo oko dva milijuna tona žitarica godišnje. No, rezervoar Kahovka, sudeći prema satelitskim snimkama, gotovo je potpuno nestao - slike koje je objavio BBC News pokazuju da je umjesto njega ostao samo Dnjepar u starom koritu i kanalima.

Zbog naglog porasta vodostaja u Dnjepru nizvodno su poplavljena naselja uz obale rijeke. Zabilježene su najmanje 62 smrti na lijevoj i desnoj obali Dnjepra, ali te brojke nisu konačne. Štetu od poplava, uključujući i štetu u prirodi, još je nemoguće utvrditi. Samo prema preliminarnoj procjeni ukrajinskih vlasti, radi se o najmanje 1,5 milijardi dolara.

U još lošijoj situaciji nalaze se Rusi na Krimu, iako britanski stručnjaci najavljuju kako treba očekivati da će ruske vlasti vjerojatno uspjeti zadovoljiti trenutne potrebe tamošnjeg stanovništva za vodom "koristeći rezervoare, racionalizaciju vode, bušenje novih bunara i isporuku flaširane vode iz Rusije

Izvor: Jutarnji
Last edited by Crvene_brigade on 22/06/2023 16:25, edited 1 time in total.
lajkujMe

#170548 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

PVO Bup

madner

#170549 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ja bih rekao da je Covid bio kljucni moment gdje je zapad izgubio povjerenje sirokih narodnih masa. Jedna do 7 vakcina, pasos za pelcovanje a bome i ovo sa klimatskim promjenama su presmjesni.

Ali garant je to pobjeda Ruske obavjestajne sluzbe. Iste sto nije znala da li idu na paradu ili u rat.
DaysleepeR

#170550 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

madner wrote: 22/06/2023 16:27 Ja bih rekao da je Covid bio kljucni moment gdje je zapad izgubio povjerenje sirokih narodnih masa. Jedna do 7 vakcina, pasos za pelcovanje a bome i ovo sa klimatskim promjenama su presmjesni.

Ali garant je to pobjeda Ruske obavjestajne sluzbe. Iste sto nije znala da li idu na paradu ili u rat.
kako paušalna ocjena, nevjerovatno

znaš li koje je to generalizovanje "zapad izgubio povjerenje širokih narodnih masa"

nikakvo povjerenje nije izgubljeno, ako su kakve iluzije pale to su one o nekakvoj snazi i veličini Rusije
Post Reply