Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
drug_profi

#17051 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

vješalica wrote:Ne znas koje bi radnje u skladu sa postupkom poduzeo?
Nisam drugo nista ni ocekivala kao odgovor.

S obzirom na vec postojeci spisak stecajnih upravnika,ne sumnjam u 'uspjesnost' navedenog postupka.
Nije potrebno da ih ja znam. Ima zakon o tome. Vec smo pricali ranije na gras temi, nemam namjeru da ponavljam.
Tvoja skepsa se svodi na licno iskustvo.
Ako kudis ovo rjesenje, red bi bio da predlozis drugo.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17052 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

Iako sam ovdje najavila prije nekog vremena glas za NS, skoro sam kao Slobodan Aligrudić u Doli Bel okupila familiju tj. dvoje potencijalnih apstinenata i preporučila zbog čega za NS u oktobru. Složili su se. Razlog ovdje neću napisati, da se tema ne spamuje aktualnom tematikom na formu, ali recimo da će to biti 3 glasa u ime onih koji nemaju prava glasa. Sa svim primjedbama i zamjerkama koje imam na NS, ostali su još gori. A idealnog nema.
drug_profi

#17053 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

KatarinaKosaca wrote:Iako sam ovdje najavila prije nekog vremena glas za NS, skoro sam kao Slobodan Aligrudić u Doli Bel okupila familiju tj. dvoje potencijalnih apstinenata i preporučila zbog čega za NS u oktobru. Složili su se. Razlog ovdje neću napisati, da se tema ne spamuje aktualnom tematikom na formu, ali recimo da će to biti 3 glasa u ime onih koji nemaju prava glasa. Sa svim primjedbama i zamjerkama koje imam na NS, ostali su još gori. A idealnog nema.
To kod tebe Kaco ko partijski sastanak.
Kod mene se svak slobodno odlucuje da li ce izaci i za koga ce glasati.
I dalje sam misljenja da ih sve treba govnjivom motikom pocerat, ali da mi savjest bude mirna izadjem na izbore redovno i ispunim ispravno listice.

Ali da je zrelo za revolucije - jeste, pa ko nam je kriv da smo bezmuda generacija. Imamo oruzja dovoljno, imamo razloga dovoljno, samo nemamo pameti dovoljno da shvatimo da glas za ove razne akronime nije put u bolji svijet, nego spor i tezak put na drugi svijet.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17054 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

drugi profil wrote:To kod tebe Kaco ko partijski sastanak.
:D Istina. Iako je demokracija, mislim da je glupo da jedna porodica jedno drugom "anulira" glas, naročito što se u konkretnom slučaju radilo o dva potencijalna apstinenta. Jedan razočarani glasač SDP-a, i jedan koji kaže da su svi isti.
Tako da su obećali, u ime jednog zajedničkog svjetonazora koji je zastupala NS
drug_profi

#17055 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

KatarinaKosaca wrote:
drugi profil wrote:To kod tebe Kaco ko partijski sastanak.
:D Istina. Iako je demokracija, mislim da je glupo da jedna porodica jedno drugom "anulira" glas, naročito što se u konkretnom slučaju radilo o dva potencijalna apstinenta. Jedan razočarani glasač SDP-a, i jedan koji kaže da su svi isti.
Tako da su obećali, u ime jednog zajedničkog svjetonazora koji je zastupala NS
Slicno, na opstinskim i u mojoj kuci. Ono u razgovoru sta ce ko, pa se isti zakljucak izveo.
Ali SDA nikom ne opratam pa ni NS.
Nije me briga za matematiku.
NKVD

#17056 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by NKVD »

Ljubi vas dajdža!
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17057 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Kojović o GRAS-u: Plaćamo punu cijenu, dobijemo 40% usluge

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, oglasio se danas javnim komentarom na temu GRAS-a i današnjeg zasjedanja ove skupštine.

"Naša stranka je za problem zvani JKP "GRAS" predložila rješenje - pokretanje stečajnog postupka i usvajanje već razmatranog Zakona o javnom prevozu.

Rukovodstvo GRAS-a je predložilo sedam mjera. (Potpuna implementacija istih bi eventualno umanjila mjesečnoi gubitak koji sada iznosi oko 2.5 miliona KM).

Vlada je, de facto, potvrdila naše tvrdnje da:

- da novca za implementaciju predloženih mjera od strane rukovodstva GRAS-a nema - da su neke od predloženih mjera u suprotnosti sa zakonom ili jednostavno tehnički neprovodive.

Skupština je ignorisala ekonomske i pravne argumente i naredila Vladi da se finansijski obaveže novcem kojeg nema i da sprovede ono što po zakonu ne smije.

Odbijanjem našeg prijedloga o pokretanju stečajnog postupka i prihvatanjem spomenutih mjera poslanici koji su glasali za njih su:
- Svjesno naložili Vladi da prekrši nekoliko zakona
- Opteretili ionako deficitarni budžet KS za, za sad, nepoznatu milionsku sumu novca
- Osudili građane KS da i dalje plaćaju punu cijenu, a da za to dobiju samo 40 posto usluga javnog prevoza."
www.nasastranka.ba
Innovation

#17058 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Imam osjecaj da je g. Kojovic jedini shvatio o cemu se radi i da jedini ne podilazi GRAS-u :thumbup:. Steta da je odbio ucesce u komisiji SKS za GRAS.
vješalica

#17059 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vješalica »

Ionako nemate novaca,pa kako onda plaćate punu cijenu Grasu?Interesantno.
To i Ministar tvrdi,da novca nema,ali se sve njima plaća...a ovi opet tvrde u Grasu da im se ne plaćaju dotacije po cijeni mjesečnih karata...interesantno...gospodo nesposobna,vi ne plaćate Gras,već građanima prvenstveno kartu pa onda Gras.
Šta reći...odron od Skupštine.
convict

#17060 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

.
Last edited by convict on 11/02/2014 19:27, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#17061 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

convict

Miso Kojovic mi je daleki rod (i prijatelj).
Dok nije penzionisan bio je sekretar GU.

p.k.
Albin Zuhric

#17062 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

Hvala svima koji su pratili forum i konstruktivno pisali/pitali. Zelim vam svima sve najbolje u narednoj godini, i Sretna Nova.
Innovation

#17063 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Hvala, Vama takodje sretna i uspjesna Nova Godina 2014. :)
Pedja Kojovic

#17064 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Zelim zdravlja, srece i pameti svima u 2014.

p.k.
VjecitiStudent

#17065 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:Zelim zdravlja, srece i pameti svima u 2014.

p.k.
I da se jumbo plakati konačno uklone iz centra grada
mg

#17066 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mg »

I vece komade mesa u menzi!
VjecitiStudent

#17067 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

mg wrote:I vece komade mesa u menzi!
Za razliku od komada mesa u menzi, na čiju veličinu NS trenutno nema nikakav utjecaj, uklanjanje jumbo plakata iz centra grada je i davna želja NS (ili su je barem takvom svojevremeno takvom prikazali) i njihova realna, ali do sada neostvarena, mogućnost.
bob_rock

#17068 Re: Odg: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste

Post by bob_rock »

p.k.
Takodjer sa zeljama da postanete znacajniji faktor na politickoj sceni u BiH.
mg

#17069 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mg »

Pored komada mesa, da se Ekrem nogira iz kuhinje. :D
O'zone
Globalni moderator

#17070 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by O'zone »

p.k.
Manje politike više ekonomije...
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17071 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Albin Zuhric wrote:Hvala svima koji su pratili forum i konstruktivno pisali/pitali. Zelim vam svima sve najbolje u narednoj godini, i Sretna Nova.

p.k.
Sretna i vama dvojici 2014. Nadam se da cete ostvariti svoje politicke ciljeve, jer vjerujem da ce ako to uspijete biti bolje za sviju nas.

I da, barem 4 poslanicka mjesta u KS. :mrgreen:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17072 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

-LIBERO- wrote:
Albin Zuhric wrote:Hvala svima koji su pratili forum i konstruktivno pisali/pitali. Zelim vam svima sve najbolje u narednoj godini, i Sretna Nova.

p.k.
Sretna i vama dvojici 2014. Nadam se da cete ostvariti svoje politicke ciljeve, jer vjerujem da ce ako to uspijete biti bolje za sviju nas.

I da, barem 4 poslanicka mjesta u KS. :mrgreen:
Sretna Nova Godina svoj trojici a poseban pozdrav LIBERU :thumbup:
Želim Našoj Stranci pored liberovih želja slijedeće :
- da dobijete 5-6 mjesta u kantonalnom parlamentu pa da se u koaliciji sa DF i SBB MOŽDA na jesen formira vlada BEZ SDA i SDP.....
- da dobijete dva-tri mjesta u Federalnom parlamentu
- da dobijete jedno mjesto u predsjedništvu BiH pa da ovom državom konačno predsjedava - žena.
- da ne koalirate nikada više sa SDA , čak ni u obliku famoznog "sporazuma".
- da ne koalirate nikada više sa SDU čak ni u najavi , jer ta stranka nije vrijedna onog broja sekundi koliko je potrebno da se olovkom napiše njena skraćenica...
- da dobro analizirate pojavu DF -a , jer ne bih voljela da njihova pojava smanji broj glasova Našoj Stranci. Mnogo ste vi bitniji od DF-a za ovaj grad. DF će trajati onoliko dugo koliko njihov predsjednik bude zanimljiv javnosti.....

Ostajte zdravo.
(kao što reče vječiti student , dignite malo glas PROTIV bilborda , onoliko glasno koliko je potrebno da - nestanu)
MVeis

#17073 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by MVeis »

p.k.
hvala macane i vama sve najbolje. vi ste meni rođeni SDP-ovac i prava je šteta što niste njihov član i budući premijer :D
m_l

#17074 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by m_l »

Sretna nam 1984.
Pedja Kojovic

#17075 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Intervju za Oslobodjenje (neskracena verzija)
1. Set antikorupcijskih zakona SDP-a nije prošao u Parlamentu FBiH. Znači, zakoni nisu došli ni u prijedlozima do Doma naroda. Kako Vi gledate na ovaj set. Vaš stav? Znači li to da su zakoni propali?

Zakonski prijedlozi o kojima govorite su, po mom mišljenju, napisani adekvatno za državu koja je poput naše ogrizla u organizovanom kriminalu i korupciji. SDA ih nije podržala jer je, s pravom po mom mišljenju, svjesna da bi ih taj zakon kadrovski I finansijski desetkovao pred izbora. Ostale partije su glasale protiv za šaku predizbornih poena. Sam sadržaj zakonskih prijedloga je u skladu sa EU standardima i polaze od pravnog aksioma da se zakoni pišu za građane koji će ih poštivati, a da se zloupotrebe zakonskih normi sankcioniraju prekršajnim i krivičnim odredbama. Generalno, SDA na svaki pokušaj ukljanjanja svoje partijske mašine iz državne administracije diže uzbunu u javnosti parolom “politizacija”, a radi se zapravo o suprotnim procesima. SDP, s druge strane, kaže, “nećemo se držati zakona kao pijan plota”, ili, “znamo da nije u skladu sa propisima, ali žuri nam se”, i takvim nepromišljenjim izjavama pruža argumente za blokadu zakonskih inicijativa koje predlaže. Prije ili kasnije ovi zakoni će se, u ovom ili vrlo sličnom obliku, morati usvojiti, u protivnom BiH će doživjeti sudbinu tzv. neuspjelih država.

2. Vaše kolege iz Kluba Srba u Domu naroda su se nedavno pobunili kada je izabrana potpredsjedavajuća Doma Vesna Saradžić koja je iz SDP-a. Neki su najavili i istupanje Srba. Kako to komentarišete?

To je rezultat “šibicarenja” funkcijama između SDP-a i SNSD-a. Radi se o kolegama iz SNSD-a koji su najavili da će istupiti iz Kluba Srba i priključiti se klubu Ostalih. Za ove tri godine, koliko sjede u Domu narodu, nisu shvatili da kluba Ostalih nema. Oni se od početka mandata ponašaju po destruktivnom obrascu po kojem se ta partija odnosi prema svemu što sadrži BiH odrednicu. Koriste beneficije FBiH parlamenta i tamo gdje mogu ubacuju klipove u točkove da uspore euroatlanske integracije. Za to pameti ne treba. Njihovo ponašanje je interesantnije sa psihološkog nego sa političkog aspekta. Kolegica Vesna Saradžić je vise nego primjeren kandidat za tu poziciju, ali je cijela stvar pomalo besmislena s obzirom da je za osam mjeseci kraj ovog mandata.

3. Koliko ste zadovoljni učinkom Doma naroda u ovom mandatu? Koji su to propusti, prema vašem mišljenju?

Na samom početku mandata sam na prvoj radnoj sjednici predložio da ukinemo taj organ u ovoj formi I da ga ako treba organizujemo tako da se isključivo bavi ravnopravnošću naroda i građana u FBiH. Delegati, koji su plaćeni u kantonalnim skupštinama, bi volonterski utvrđivali da li u odlukama Vlade i Parlamenta FBiH postoji nešto što ugrožava vitalni interes naroda i građana i upućivali primjedbe Ustavnom sudu FBiH. Mnogo bi se novca uštedjelo, a zakonodavni proces bi bio efikasniji I demokratičniji. Učinak Doma naroda u prethodne tri godine samo je potvrdio da je moja inicijativa bila potpuno racionalna.

4. Kako gledate na povučene zaštite vitalnih nacionalnih interesa?

Šampioni zloupotrebe tog mehanizma u FBiH su SDA I HDZ-ovi. Razočaran sam da su im krucijalnu pomoć u tome pružili bivši SDP-ovci, a sadašnji DF-ovci. Kada jednom pristanete na tezu da cilj - blokiranje Vlade i zakonodavnog sistema FBiH, opravdava sva sredstva, pa i zloupotrebu mehanizma za zaštitu vitalnog interesa, onda se stavljate na stranu onih koji se opiru procesima normalizacije BiH, odnosno, uređenju države po međunarodno prihvaćenim demokratskim i javnopravnim standardima. Jedino u takvoj pravnoj anarhiji je moguće da HDZ-ovi tvrde da je jedna cijela etnička grupa diskriminirana, ali nije u stanju da taksativno kaže kako i u kojim prilikama I da podnese aplikaciju evropskom sudu kao što su to uradili Finci I Sejdic, ili dr. Pilav.

5. Kao delegat u Domu naroda iz reda srpskog naroda, šta Vi konkretno radite za Srbe?

Ja u Domu naroda FBiH predstavljam one Srbe koji BIH smatraju svojom jedinom domovinom i koji vjeruju da će njihova i građanska i etnička prava najefikasnije biti zaštićena u demokratskoj, sekularnoj državi koja svoje građane neće diskriminisati po etničkom, vjerskom ii bilo kom drugom osnovu, kao što je to sada slučaj. Oni koji su glasali za mene su znali kako razmišljam o svim važnim pitanjima, od ratnih zločina do neophodnosti procesa suočavanja sa prošlošću i pomirenja. Redovno javnost informišem o svakoj odluci, o svakom svom glasanju i u oktobru će glasači imati priliku da ocjene moj rad. Vrlo je važno da mi kao društvo ne potonemo još dublje od etnodemokratiju i ne prihvatimo teze SDA i HDZ-a koji činjenicu da neko dolazi iz redova jedne etničke grupe tumače da ta osoba kada je izabrana na javnu funkciju treba da radi samo za interese te iste grupe. I Srbi i Bošnjaci i Hrvati i Ostali će biti ravnopravni kada svi građani BiH budu ravnopravni na svakom pedlju njene teritorije. Dosadašnji model,isključivo kolektivne etničke zaštite proizvodi suprotan efekat.

6. Koliko je rad Doma naroda uslovljen radom Predstavnickog doma. Odnosno koliko Predstavnički dom zapravo koči rad u Domu naroda?

Sve je blokirano. FBiH je u posljednje tri godine manje vise brod bez kormilara. Nacionalne stranke su u posljednjih 20 godina toliko infiltrirale državni aparat da su u stanju praktično blokirati skoro sve pokušaje reformi, bilo koje parlamentarne većine čiji nisu dio. Sve dok se ne formira ideološki kompaktan politički blok koji je u stanju na izborima osvojiti 500 000 + 1 glas u FBiH sudbina mnogih zavisiće od volje nekolicine. 7. Prema Vašem mišljenju, koji je najznačajniji usvojeni akt u Domu naroda prošle godine? Najznačajniji akti, poput spomenutog seta zakona protiv političkog kriminala I korupcije, zapravo nisu osvojeni, a od onih koji jesu nijedan ne zaslužuje tu titulu.

8. Smatrate li da je kasno za rekonstrukciju Vlade FBiH?

Bilo je kasno i prije dvije godine. Za državu koja se nalazi u ovako kompleksnim ekonomskim I političkim problemima efikasnost upravljanja sistemom je osnovna pretpostavka za promjenu kursa I izlazak iz krize. Sad je kasno za bilo šta što bi moglo imati praktičnu korist za BiH i njene građane. Ostatak mandata će, mislim, biti potrošen za predizbornu kampanju u kojoj će one partije koje su blokirale reformske procese kritikovati blokadu, oni koji su glasali za zaduživanja upozoravati na prezaduženost zemlje, oni koji su zaustavili euroatlanske integracije deklamovati svoje proevropske stavove, itd. Potpuno apsurdno. Za nekoga ko je o svemu ovome govorio kada su se te odluke donosile slušati te predizborne pjesmice je vrlo iritantno I deprimirajuće.

9. Izborna je godina. Koji su planovi Naše stranke? Možemo li očekivati neke koalicije. Ako da, sa kojim strankama?

Naš starteški cilj je da do izbora ujedinimo Našu stranku i LDS i da oko konkretnih ekonomskih i političkih rješenja za spas zemlje pokušamo okupiti one stranke i pojedince kojima je jasno da BIH ne može preživjeti još jedan mandat nacionalnih stranaka. To je proces koji zahtijeva principijelnost, kontrolu personalnih ega i talenat za kompromis i vidjećemo ko je spreman za opšte žrtvovati dio stranačkog i ličnog interesa.

10. Komunalna privreda u Kantonu Sarajevo je na koljenima, gubi se ogroman novac. Šta je, prema vašem mišljenju, rješenje za taj problem? Vi ste jedan od rijetkih poslanika koji zagovaraju stečaj Grasa. Mislite li da je to rješenje?

Atavizmi socijalističkog samoupravljanja, koji su prisutni u našoj javnoj privredi su odavno poznati po svojoj neefikasnosti i antiekonomskoj logici, ali su zadržani jer su se pokazali kao odličan mehanizam za kontrolu javnih para i radnih mjesta od strane partija na vlasti. Osim ovoga, ne postoji niti jedan ekonomski racionalan razlog za insistiranje na sadašnjem komunalnom sistemu. On nije samo neefikasan nego je socijalno izuzetno nepravedan. Cijena gasa, vode i svih drugih usluga se u podjenakoj mjeri subvencionira iz budžeta i penzioneru i milioneru. Rješenja za naše komunalne probleme su odavno poznata i u normalnim zemljama se smatraju tehničkim, operativnim, a ne političkim temama. Građani, ja vjerujem, već odavno očekuju da im se neko obrati I kaže, na primjer, da bi rješili problem vodosnabdjevanja moramo uložiti toliko i toliko novca I problem će tada I tada biti riješen. U posljednje tri godine u Sarajevu su se izredale na vlasti tri Vlade a tako nešto još nismo imali prilike čuti. O smanjenju javne potrošnje, o uštedama vlasti, da I ne pričam. GRAS uopšte nije problem građana Sarajeva. Problem građana Sarajeva je nedostatak efikasnog, modernog javnog prevoza koji će obavljati tu javnu funkciju na način na koji to preduzeće GRAS ne može. GRAS je samo jedna od firmi koja je kriminalom i katastrofalnom poslovnom politikom dovedena u poziciju da joj jedini način opstanka da ide u stečajni postupak I da se na taj način spasi onaj dio firme koji ima neku perspektivu. Ono što za mene jeste problem kojem se Vlada treba posvetiti je šta sa radnicima koji će ostati bez posla.Ali ova Vlada nije u stanju da riješi ni jednostavnije, a kamoli takav problem. Oni vjeruju da je uloga države u rješavanju problema nezaposlenosti da privatniku da budžetske pare da zaposli nekoga na godinu dana.

11. Također, jedan ste od rijetkih političara koji redovno objavljuje svoje stavove javno. Pišete na portalima, društvenim mrežama, osvrćete se na sve što se desi u kantonu ili u Domu naroda. Smatrate li da to ima ikakvog efekta i da li donosi išta konkretno?

Ja to smatram svojom poslaničkom obavezom. Stranke koje su se izredale na vlasti u posljednjih 20 godina I dovele ovu zemlje pred bankrot I raspad imaju strateški cilj da stvore percepciju u javnosti da su sve partije I svi političari isti kao oni. Moja direktna komunikacija sa građanima ima, između ostalog, cilj da razbije tu laž. Koliko sam uspješan u borbi protiv te proizvedene masovne apatije I nihilizma vidjećemo u oktobru.

p.k.
Locked