Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mousstapha

#17051 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Pa koliko se raje uopste odlucuje na odlazak nakon 45. godine? Kontam da je mali procenat.
tvojkomsija

#17052 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by tvojkomsija »

Skoro nikako se nije desilo da neki zakon prođe glasanje u Bundestagu (Parlamentu) a da ne bude usvojen, tako da mislim da je ovo 99% riješeno, čak se i u službenim odrednicama zakona spominje 1. januar 2020. kao poćetak djelovanja.

Sve u svemu, zakon je korektan, što se tiče građana BiH, Srbije, S. Makedonije itd. ima dosta pozitivnih stvari, ali i onih otežavajućih. Ja bih to ovako rekao:

Prednosti:
-manje čekanja (procedure) - ubrzati će se dobijanje vize za traženje posla
-mogućnost boravka 6 mjeseci u Njemačkoj dok se traži posao - sa vizom za traženje posla će se moći otići kod poznanika, rođaka u Njemačku u trajanju od 6 mjeseci (i ostati ako se u tom roku potpiše radni ugovor) (uz uvjet da će se moći samostalno izdržavati, količina novca još uvijek nije utvrđena)
-ukida se odredba "deficitarni poslovi", viza će se jednako dobijati sa svim kvalifikacijama
-do sada je viza za traženje posla zahtijevala VSS, ubuduće će moći i SSS (bilo koja priznata kvalifikacija)

Nedostaci:
-B2 nivo jezika za vizu
-posao moguće dobiti samo u svojoj struci
-tržište se otvara za SVE non-EU zemlje (zemlje trećeg svijeta), do sada smo mi imali poseban zakon za Zapadni Balkan, ovaj novi vrijedi i za Pakistance, Meksikance i nas i sve ostale :lol:
-stariji od 45 godina moraju imati 3700 bruto platu kako bi došli, znači dosta, dosta teže

Sve u svemu, za bauštelce je ovaj zakon nešto lošiji, za visoko kvalifikovane je predobar, tako da će BiH nastaviti gubiti vrijedne, pametne ljude kao i do sada :? I btw. odredbe za EU Blue Card ostaju iste, tako da IT stručnjaci i ostali inžinjeri (koji ispune uvjete što se tiče visine plate) vizu dobijaju za mjesec ili dva, i ne moraju imati certifikat o poznavanju ako im poslodavac to ne zahtijeva.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#17053 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

B2 je golemo, to je baš baš dobro poznavanje jezika.
tvojkomsija

#17054 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by tvojkomsija »

Slažem se s ljudima koji kažu da su ga malo pretjerali sa B2, ali jbg, izgleda Nijemcima postala bitna integracija radnika iz drugih zemalja.

B2 je po stručnjacima 2 godine aktivnog učenja jezika, i mislim da je to baš strog uslov. Mene da se pita, ja bi uslov za vizu spustio na B1, ali zahtjevao u roku od 2 godine boravka u Njemačkoj da se položi B2. To mi je poštenije.
insomnia78

#17055 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa kolege neki dan govor le da ti jezik maltene ni ne treba
tvojkomsija

#17056 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by tvojkomsija »

Sve u svemu, iduće godine ćemo gubiti stanovništvo još više nego ove, siguran sam.
Niže kvalifikovani radnici će redom odlaziti u Sloveniju, medicinari i visokokvalifikovani u Njemačku, i to ti je to.

Radnih dozvola za Sloveniju je u 2018. godini izdano više nego u '16 i '17 skupa. Baš me zanima statistika krajem ove godine. Unsko-Sanski kanton za 5-6 godina će bit pust, neprepoznatljiv, tim ljudima je glavni grad Ljubljana, a ne Sarajevo koje ih je pustilo niz vodu a onda im poslalo i migrante. Čak im je i brže otići u Ljubljanu, nego u SA.

@insomnia78 ima tu i malo istine, i malo laži :-D U slučaju ovih koji idu na bauštelu ili neki niži posao, pa malo rade, malo u Bosnu, može se reći da im jezik toliko ni ne treba (preživjet će sa osnovama vrlo lagano, otići u trgovinu, razumjeti šta im šef kaže i to je to), oni ne planiraju život u DE na duže staze.

Sa druge strane, ovi sa boljim poslovima, koji sa sobom vode partnera/porodicu, će 99% ostati u Njemačkoj za života, a tu muku da žive bez poznavanja jezika ja im ne bih preporučio. Tako da, ako imate takve planove, odmah sad udarite jako po jeziku, sve do C1, pa i dalje :thumbup:

Eto, ti si u Francuskoj, pa valjda znaš koliko bi ti život bio usran da ne poznaješ jezik..
Fudo387

#17057 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

512MB wrote:
Seyfo wrote:Nadam se da ce na hiljaditoj stranici teme bar neko biti ""on topic"".
Poyy od napacene dijaspore 8)

Image
Osvjetla nam obraz jahtom, al ukenja sve sa tom pivom.

To ti kod nas propise doktor sam’ kad si plaho hafifan.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17058 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

tvojkomsija wrote:Sve u svemu, iduće godine ćemo gubiti stanovništvo još više nego ove, siguran sam.
Niže kvalifikovani radnici će redom odlaziti u Sloveniju, medicinari i visokokvalifikovani u Njemačku, i to ti je to.
Ko je naumio ici, taj ce i otici, cisto sumnjam da je veliki broj onih koji se kolebaju radi administrativnih procedura, pa da ih ovo sad prevagne da odu...
mirsek

#17059 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

vjesticanametli wrote:3.700 eura bruto :-)
znaci masa nece otici vise :run:
Oko 2000 netto, nije prezahtjevno za VSS ili ljude sa vise godina iskustva.
vjesticanametli

#17060 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Znam ali za medicinare ...baustelu...tete u vrticu ili slicno tesko :-? Nije tebi problem ...al zakocice mnoge
HAVANA

#17061 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

mousstapha wrote:Pa koliko se raje uopste odlucuje na odlazak nakon 45. godine? Kontam da je mali procenat.
Moji se dvoume izmedju barica,mora il vikendice necije. :roll:
Dje ce ba poslije 45,tad vec smirujes,sumiras,kontas kako manje raditi ,da je nekako da drugi rade za tebe a ti gladis desno mudo iza 50. :D
HAVANA

#17062 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Fudo387 wrote:
512MB wrote:
Seyfo wrote:Nadam se da ce na hiljaditoj stranici teme bar neko biti ""on topic"".
Poyy od napacene dijaspore 8)

Image
Osvjetla nam obraz jahtom, al ukenja sve sa tom pivom.

To ti kod nas propise doktor sam’ kad si plaho hafifan.
Nadam se da nema nularica negdje pored gluho bilo.
Darh Wader

#17063 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Darh Wader »

Novi zakon je itekako otežao tražanje posla,razumijem kad traže B1/B2 ili veći nivo za VSS ali kad traže B2 za SSS i zanate je tragikomedija.Plus na računu moraš imati 4-5000 eura za vrijeme traženja posla,trebali su tražiti 20 000 eura čisto onako da se nađe.Gledam raju ufatila neka euforija a niko nije ni pogledao zakon. :-?

A za ljude iznad 45g je posebna priča čista uvreda i diskriminacija, čuj 3700 brutto. :lol:

Njemačka na ovaj način sigurno neće dobiti potrebne radnike mislim na SSS i zanate, ukoliko ovaj zakon ne dobije određene korekcije.
uglavnomja

#17064 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

tvojkomsija wrote:Sve u svemu, iduće godine ćemo gubiti stanovništvo još više nego ove, siguran sam.

Radnih dozvola za Sloveniju je u 2018. godini izdano više nego u '16 i '17 skupa. Baš me zanima statistika krajem ove godine. Unsko-Sanski kanton za 5-6 godina će bit pust, neprepoznatljiv, tim ljudima je glavni grad Ljubljana, a ne Sarajevo koje ih je pustilo niz vodu a onda im poslalo i migrante. Čak im je i brže otići u Ljubljanu, nego u SA.

@insomnia78 ima tu i malo istine, i malo laži :-D U slučaju ovih koji idu na bauštelu ili neki niži posao, pa malo rade, malo u Bosnu, može se reći da im jezik toliko ni ne treba (preživjet će sa osnovama vrlo lagano, otići u trgovinu, razumjeti šta im šef kaže i to je to), oni ne planiraju život u DE na duže staze.

Sa druge strane, ovi sa boljim poslovima, koji sa sobom vode partnera/porodicu, će 99% ostati u Njemačkoj za života, a tu muku da žive bez poznavanja jezika ja im ne bih preporučio. Tako da, ako imate takve planove, odmah sad udarite jako po jeziku, sve do C1, pa i dalje :thumbup:

Eto, ti si u Francuskoj, pa valjda znaš koliko bi ti život bio usran da ne poznaješ jezik..

par likova je trubilo ovdje o ekstremno uspjesnim ljudima sa enormnim platama koji zive kraljevski nedje ... socijalni zivot plafon ...a beknuti ne znaju domaci (osim ako nije engleski naravno) :D

mislim mb512 i konjislav :?:
ostatak forumskog pucanstva uglavnom ovako :pisnuo:
uglavnomja

#17065 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

Darh Wader wrote:Novi zakon je itekako otežao tražanje posla,razumijem kad traže B1/B2 ili veći nivo za VSS ali kad traže B2 za SSS i zanate je tragikomedija.Plus na računu moraš imati 4-5000 eura za vrijeme traženja posla,trebali su tražiti 20 000 eura čisto onako da se nađe.Gledam raju ufatila neka euforija a niko nije ni pogledao zakon. :-?

A za ljude iznad 45g je posebna priča čista uvreda i diskriminacija, čuj 3700 brutto. :lol:

Njemačka na ovaj način sigurno neće dobiti potrebne radnike mislim na SSS i zanate, ukoliko ovaj zakon ne dobije određene korekcije.

mislim da je ovo cista diskriminacija

osnovna ljudska prava su ista za sve, bez obzira na pol, rasu, godine, vjeru, naciju blabla ...

nadam se da ce tuzba stici u strasbourg :thumbup:
mirsek

#17066 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Pa da, za IT struku ti ne treba njemacki jezik za posao. Za zivot ces ga nauciti vremenom, tokom boravka u Njemackoj.
elcaliente

#17067 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Znaci od januara se BiH, Srbija itd. automatski rijesavaju migranata koji sada cekaju na ilegalni prelazak granice.
Al ce nasi prevoznici zaraditi u januaru kada prebace ove afganistance i pakistance za Njemacku.
Nece ljudi vise morati ni ginuti po mediteranu, sada kao gospoda kupe kartu u Africi pa pravac Minken.
zrakomlat

#17068 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

uglavnomja wrote:
Darh Wader wrote:Novi zakon je itekako otežao tražanje posla,razumijem kad traže B1/B2 ili veći nivo za VSS ali kad traže B2 za SSS i zanate je tragikomedija.Plus na računu moraš imati 4-5000 eura za vrijeme traženja posla,trebali su tražiti 20 000 eura čisto onako da se nađe.Gledam raju ufatila neka euforija a niko nije ni pogledao zakon. :-?

mislim da je ovo cista diskriminacija

osnovna ljudska prava su ista za sve, bez obzira na pol, rasu, godine, vjeru, naciju blabla ...

nadam se da ce tuzba stici u strasbourg :thumbup:
Jašta, samo tužba, stvarno nema smisla da njemci donose zakone u vlastitoj zemlji :D
madridista15

#17069 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madridista15 »

Kao što sam već jednom rekao na ovoj temi, novi zakon nekome otežava, a nekome olakšava. U zavisnosti od godina, kvalifikacija, jezika, sreće...

Moj daidža ima 53 godine i radi na baušteli u DE. Ima bruto platu 3 300 eura, što je značajno niže od ovog uslova da moraju imati 3 700 eura. Za ljude poput njega u budućnosti bi moglo biti problema. Možda ne za njega lično, ali govorim u globalu o ljudima sa 45+ kuka.

Dosta ljudi ima koji idu sa 45+ u inostranstvo. Izgube ljudi ovdje posao, ili dođe npr. vrijeme da školuješ dijete na faksu. Naše plate to obično ne mogu pokriti, pa ljudi često idu za tom opcijom odlaska u Njemačku, Sloveniju, pa i Hrvatsku u posljednje vrijeme.
elcaliente

#17070 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Ako se nebude islo preko ambasade kako ovi gore navode sto meni licno zvuci nevjerovatno ovaj zakon svima olaksava koji hoce da se domognu Njemacke. Vazno je samo uci u Njemacku i tu se izgubis, radis na crno i vozdra dok nesto drugo ne skontas.
uglavnomja

#17071 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

osnova je da ne smije biti diskrimininacije na osnovu necega na sta covjek ne moze uticati, spol, rasa, godine ...

to pise u svakom ustavu na svijetu

neka je njihova zemja, mogu postavljati razne uslove vezane za jezik, obrazovanje, struku, porodicno stanje ... ali ovo je protiv osnovnih ljudskih prava.

i ovako mogu raditi privatne firme, drzavne ne mogu.

zamisli da umjesto lik od 45 godina pise crnac? kako bi to zvucalo?
insomnia78

#17072 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa mozes i sad to
Fudo387

#17073 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Fudo387 »

Pa ne tjera te niko da ides.
Kakva diskriminacija pobogu?
I ku’ce u pm u tim godinama?
elcaliente

#17074 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Zamisli da si crnac i imas 45 godina.
insomnia78

#17075 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa izracunali ljudi da je veci rashod no prihod od tebe. Dodje lola pregazen radi dvi godine pa onda krenu bolovanja i komisije
Post Reply