Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
MarlboroGold wrote:Ma glupo je reći da ne valja epizoda. Za mene je beton, ali bilo je dosta nelogičnosti i nešto je moglo puno bolje. Apsolutni promašaj su rambo likovi.
Eh sad... ne zna se šta je gore... pljuvati po cijeloj epizodi ili govoriti kako je sve bilo ekstra. Istina je negdje između.
Pa da. Plot armour im je bio malo nepotreban sa nekim likovima al eto sta da se radi. Ocekivao sam da Jon, Daenerys, Jaime i Tyriom prezive zbog obracuna sa Cersei, j3bes ga, ocekivao sam da Jon ubije j3benog NK al ne kontam recimo zasto im ljudi poput Sama, Gilly, Missandei, Podricka, pa i Brienne u neku ruku trebaju za taj plot.Najvise me raspizdilo to sto Sama nisu ubili ondje. Covjek ima 120kg,nije okretan, ne moze trcat, jedva drzi mac u ruci i on ne zijani, a zijani hiljade dosta boljih boraca.
Opet kazem epizoda je imala i odlicnih momenata. Unsulliedi su bili fenomenalno odradjeni, dance of the dragons isto, onaj prvi nalet whigtova je bio odlican, zadnjih 20min sa onom muzikom takodje. Ono po meni su dobro prikazali teror koji donosi AOTD.Recimo imas one price od Old Nan koja prica kako su po legendama oni "swept through cities and kingdoms" i ono mozes vidit da bi to i ovdje bio slucaj da se ovi nisu spremali i upoznali neke slabosti od Othersa sto su ovi prije 8000 godina vjv nespremno docekali.
rumenige_brajtner wrote:joj kad prosječni forumski mlatomudani počnu prosipat komentare tipa; "moglo se to bolje razradit", a sami nisu u stanju sastavit prostoproširenu rečenicu
svi odjednom postaše kritičari, jebem ti internet i majku.
seln wrote:
Naravno!
"Vidite kako sam ja pametna i kako se uzdizem iznad mase!"
Kvalifikovanija za filmsku kritiku od svih forumasa na temi.
Monika Ponjavić (Banja Luka, 1982) je arhitekta i teoretičar dramskih i audio-vizuelnih umjetnosti. Završila je integrisane osnovne i master studije na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Magistrirala je na združenim studijama na Univerzitetu u Amsterdamu, Univerzitetu u Helsinkiju i Univerzitetu Umetnosti u Beogradu (2013). Kao autor učestvovala je u brojnim umjetničkim produkcijama od kojih su najznačajnije saradnje sa: platformom Partizan Publik (Amsterdam) na projektu instalacije “Academy of Work: Gastev’s Studio” u okviru četvoromjesečne izložbe “Alternativa: Materiality” u Gdanjsku (2012); BITEF Festivalom na projektu “Sama u Množini” u Beogradu (2012); organizacijom Yinzerspielen (New York City) na projektu instalacije i scenskog događaja “A Village in the Woods on a Hill at the Crossroads of the World” u Pitsburgu (2013).
rumenige_brajtner wrote:joj kad prosječni forumski mlatomudani počnu prosipat komentare tipa; "moglo se to bolje razradit", a sami nisu u stanju sastavit prostoproširenu rečenicu
svi odjednom postaše kritičari, jebem ti internet i majku.
seln wrote:
Naravno!
"Vidite kako sam ja pametna i kako se uzdizem iznad mase!"
Kvalifikovanija za filmsku kritiku od svih forumasa na temi.
Monika Ponjavić (Banja Luka, 1982) je arhitekta i teoretičar dramskih i audio-vizuelnih umjetnosti. Završila je integrisane osnovne i master studije na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Magistrirala je na združenim studijama na Univerzitetu u Amsterdamu, Univerzitetu u Helsinkiju i Univerzitetu Umetnosti u Beogradu (2013). Kao autor učestvovala je u brojnim umjetničkim produkcijama od kojih su najznačajnije saradnje sa: platformom Partizan Publik (Amsterdam) na projektu instalacije “Academy of Work: Gastev’s Studio” u okviru četvoromjesečne izložbe “Alternativa: Materiality” u Gdanjsku (2012); BITEF Festivalom na projektu “Sama u Množini” u Beogradu (2012); organizacijom Yinzerspielen (New York City) na projektu instalacije i scenskog događaja “A Village in the Woods on a Hill at the Crossroads of the World” u Pitsburgu (2013).
Bolio bi tebe kurac za njenu kvalifikaciju, samo da mislis drugacije.
Inačne komentarišem, ali serija kao i većina, pravi se da naporavi profit, a ne da određen porcenat gledalaca pravi teorije i traži nelogičnosti u istoj.
1 Scena sa Dotrakijima je jedna od najboljih scena na filmu, seriji i slično. Jednostavno je pokazala moć, snagu i svu silu mrtvih. Nelogična? jeste, ali i kao takva je impresivna, bravo.
2. Taktika? Kakva taktika? Jedina taktika je zadovoljiti glad prosječnog gledaoca, a prosječni gledalac je zadovoljan sa onim što vidi. katapulte, Neokaljane u liniji, pokrete istih, snagu, sihronizaciju itd.
3. Glavni junaci se bore i bore i bore, svi ginu , samo oni ostaju na nogama. Logično? Nije naravno, ali je neophodno za dalji tok radnje, možda nije najbolje prikazano, ali glavni junak može ubiti desetke i desetke mrtvih, zato je glavni junak i ima posebnu ulogu u cijekloj priči, poseban mač i posebnu snagu, jer su ipak vie od običnih ljudi, logično?, naravno da jeste, ne zaboravite o kojem se vremenu radi a i danas mnogiu na mišiće dobiju šta žele i istuiču se u društvu pored slabijih-zakon jačeg.
4. NK. Pa to je samo jedan ziombi više. Kaže neko planirao, čekao, ovo ono. Pokazalo se da nema smisla to što radi, kakav je smisao u ništavilu? Nikakav. Da jašeš i jašeš i to je to? GLupo? naravno da jeste. To nam govori da je, dakle glup ko ona stvar i da ga ne pokreće mozak, već nešto što veze nema sa mozgom. Reakcija ostalih u pratnji NK je pokazala upraavo to. Posebno reakcija na komande ( inače vrlo proste i jednostavne ) ostalih mrtvih govori nam da je NK izuzetno glup.
5, Ja sam napisao da su mrtvi gotovi u ovoj epizodi i da je glavna bitka sa Cersei, jedini mogući i logičan zaplet, zašto? Zato štoi je ovaj svijet, svijet živih i to ostaje tako, Naravno, na kraju priče, ostavljen aje mogućnost da se mrtvi ipak na neki način ponovo spomenu za budućnost jer je priča - priča kruga, što bi trerkli, Jovo nanovo, jer zapravo i naš cijeli Svijet i univerzum je krug, od atoma do sunčevih sistema, dana i noći , početka i kraja.
Zakjučak, da bi naporavio lovu, trebaš zadovoljiti prosječnog gledaoca, nelogičnosti, greške i sva druga sranja prepustiš manjini, koja u ciojeloj priči nije bitna i nije važna, ali potrebna da produbljuje priču i na taj način doprinosi prosjječnom gledaocu da prati zbivanja i troši vrinjeme i novac iščekujući narednu epizodu. Od mene za posljednhju sezonu ocjena 9/10.
Jedine zamerke su oko mracnih scena gde se slabo sto vidi i lose taktike sa Dotrakijima (pici kriv naravno ) i manjkom strelaca inace mi je bas kul epizoda.
Cak mi se dopada sto NK nije overpowered, znaci lik je planirao ovo hiljadama godina i cekao pravi momenat i izbegavao borbe gde moze da pogine od obsidijana. Pravi igrac.
Samo da Podrik prezivi, prva cuna Westerosa, sam moze vratit populaciju koja je izginula za 5-6 godina, samo neka ima prezivelih plodnih zena.
Zasto Jon nije odmah ubio Ramseya kad su dogovarali borbu u Battle of Bastards i tako spasio onog malog Rickona ?
Zasto Jamie nije provjerio jel Bran ziv kad ga je gurnuo sa onog tornja ?
meni i dalje nema smisla graditi pricu oko Night Kinga i whitewalkersa od prve sezone, da bi je zavrsio u zadnjoj bez ikakvog objasnjenja i povoda i logike
sto bi znacilo po meni da jos nije kraj te price, ako jeste onda je to mozda najdebilnija radnja u historiji televizije
cassius wrote:Zasto Jon nije odmah ubio Ramseya kad su dogovarali borbu u Battle of Bastards i tako spasio onog malog Rickona ?
Zasto Jamie nije provjerio jel Bran ziv kad ga je gurnuo sa onog tornja ?
Mislim, mozemo ovako u nedogled.
Pa to je to.Moras pretpostavit da likovi imaju neku svoju pamet kako god to tebi glupo il pametno izgledalo.Meni je recimo pocetkom serije,a i kada sam citao prvu knjigu bilo toliko ocito da je velika vecina stvari koje Ned radi glupa,ali boze moj Opet cu se vratit na Dotrakije ovdje,jer mnogi imaju problem s tim.Kad cemo vec oko tih taktika i what not koje su ljudi ovdje poceli spominjat.U tim srednjovjekovnim vojnim taktikama postoji taktika koja se zove cavalry shock koja u biti podrazumijeva konjicki juris na stacionarnog protivnika kako bi se isti izvukao iz svojih linija.Sad ce neki ovdje opet rec da ono nije bio obicni neprijatelj i sta ti ja znam.Pa nije i to su Dotrakiji naucili kad su se susreli s njima.Bas prije prvog udara wightova prikazu onog vodju Dotrakija i njegov sok kad ugleda bukvalno zid visok par metara kako ide prema njemu.Poenta je u tome da se greske dogadjaju i da moras prihvatit to da su likovi u seriji ljudi sa svojom pamecu i da ce nekad uradit nesto sto je logicno,a nekad nije.
golfiista wrote:...
1 Scena sa Dotrakijima je jedna od najboljih scena na filmu, seriji i slično. Jednostavno je pokazala moć, snagu i svu silu mrtvih. Nelogična? jeste, ali i kao takva je impresivna, bravo.
...
i ostatak komentara al ovo pogotovo
i meni je glupo sto ih je onako poslalo i ugasilo kao zadnju cigaretu (zgazilo kao da je list u vjetru ) ali scena kao scena je odlicna
todd_smith wrote:meni i dalje nema smisla graditi pricu oko Night Kinga i whitewalkersa od prve sezone, da bi je zavrsio u zadnjoj bez ikakvog objasnjenja i povoda i logike
sto bi znacilo po meni da jos nije kraj te price, ako jeste onda je to mozda najdebilnija radnja u historiji televizije
todd_smith wrote:meni i dalje nema smisla graditi pricu oko Night Kinga i whitewalkersa od prve sezone, da bi je zavrsio u zadnjoj bez ikakvog objasnjenja i povoda i logike
Pa ima smisla,samo sto vi necete da vidite isti.Sta te interesuje bgti,da ti kazu kako se NK zove ? Totalno nebitno,bio je jedan od Prvih ljudi,kojeg su Djeca sume zarobila i iskoristila da naprave oruzje protiv tih istih Prvih ljudi.Djeca sume i Prvi ljudi su bili u ratu (Leaf to kaze i u seriji) i cilj im je bio da izbrisu covjecanstvo,medjutim NK se oteo kontroli i Djeca sume su se morala udruzit zajedno sa ljudima.Bran ti opet kaze da je cilj NK da izbrise covjecanstvo iz pamcenja,tj citavo covjecanstvo (Leaf na to aludira kad kaze da su bili u ratu sa ljudima)a da bi to uradio mora da ubije 3eyed ravena koji se sjeca cjelokupne ljudske historije.Pitas se sta je Bran radio dok je ondje sjedio. I tu ti je odgovor jednostavan samo moras mislit.Wargao je ptice okolo i pratio borbu na svim njenim dijelovima,jer je to njegov posao jbte,da gleda i pamti.Al eto hajde lakse rec nema nista smisla,jer mislis da mislis a ustvari ne mislis ni o cemu.
a zasto ne bi imalo smisla, kada su likovi i price koji su bili rastrkani na stotinu strana s naizgled nepovezanim sudbinama gdje niko nije mogao ni predvidjeti (karikiram) kako ce se dovesti skupa na jedno mjesto i da budu u ljubavi - a dovedeni pod isti krov u borbi protiv istog neprijatelja - NK. Je li bio kul? Jeste. Je li se moglo malo bolje razraditi? Jeste. I?
(mislim klasicna predvidiva prica - izmisli dovoljno jakog i strasnog vanjskog neprijatelja da se zbiju redovi) ako su tome sluzili - posluzili su svrsi. problem su ocekivanja i plotovi i misterije i razrade teorija i hype ... koji onda dovodi do toga da ispuha c... k'o dushica. pa smo razocarani, pa bi vise. a nema vise. dec it.
Nema zaborava, nema smrti, nema mraka, nema nestanka - zivot je prevladao. Aryja je rekla Smrti - not today.
Zivot ide dalje, sad kad smo uklonili egzistencijalnu prepreku opstanku, idemo u borbu za moc, igru za prijestolje - kako se jel' i serija zove...
Pa ima smisla,samo sto vi necete da vidite isti....Pitas se sta je Bran radio dok je ondje sjedio. I tu ti je odgovor jednostavan samo moras mislit.Wargao je ptice okolo i pratio borbu na svim njenim dijelovima,jer je to njegov posao jbte,da gleda i pamti.
i mene vise smori to sa nk nk nk daj jos nk daj jos nk
pa nasmijao se lik sta 'oces vise
meni su jedino whitewalkeri koji onako stoje i gledaju bili cudni i tu su mi mogli nesto malo vise uraditi. . al dobro, moglo se jos razraditi stvari za citavu jednu epizodu, mozemo srat jos 10 dana stabibilo kadbibilo
Optimus09 wrote:
Kad sam ja pisao ovdje da se i mi skupimo negdje u nekom kaficu,bilo bi isto ludilo
Samo bez snimanja
Pa da nas istucete vi sa drugačijim mišljenjem. Ovdje izneses kako ti se ne svidja serija i dežurni pametnjakovici prelaze u lični napad na tebe. Napišeš da je NK glup - aaa glupane jedan, smoru jedan, ne znaš proširenu rečenicu napisat..Pišu ti kako te mrze i tjeraju sa teme da ne pišeš.