Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#17026 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Posto je nekoliko pitanja vezano za sam postupak stecaja….
Zakon o stecajnom postupku je vrlo precizan i regulise odabir i uloge privremenih i stacjanih upravnika, rad skupstine povjerioca kao i nacin naplate onih dugova koje je moguce naplatiti.
Stecajni sudija bi u ovom konkretnom postupku sasvim sigurno posebno vodio racuna da se radi o javnoj kompaniji koja obavlja vitalnu javnu funkciju, odnosno, javni prevoz.
"Price" da je stecajni postupak neprovodiv zbog 70 miliona neuplacenih doprinosa nije tacna.
(To je onaj dio duga koji su gomila dinamikom od 2.5. mjesecno i koji je poslanik Konakovic u spomenutoj emisiji nazvao
"fiktivnim", a kasnije tvrdio da se zbogo tgo fiktivnog duga ne moze ici u stecajni postupak. On je tada na moje pitanje, ima li ijedna javna kompanija na cije su poslovanje ponosni, naveo JKP "Rad". Ta kompanija je u 2012. g dobila budzetskih
7.5 miliona km).
MI smo i na entitetskom nivou imali slicnih slucajeva (drzavna kompanija duguje drzavi) i oni su, bez nekih velikih problema, rjesavani reprogramiranjem takvih dugova.
Najtezi dio procesa ce biti izmirenje odnosno nalazenje rjesenja za ostatak duga - 80 miliona km.
Sasvim je izvjesno da ce neki od povjerioca snositi finansijske posljedice svojih losih poslovnih odluka.
Sasvim je izvjesno da ce zbog tehnoloskih specificnosti GRAS i dalje zadrzati monopol na tramvajskom i trolejbuskom saobracaju.
Proglasenjem stecaja kolektivni ugovor prestaje da vazi i stecajni upravnik na poslu zadrzava samo one ljude za oje smatra da su neophodni za obim i vrstu rada koja je odobrena od strane stecajnog sudije.
Evropski standardi propisuju od 2.5 do 4 zaposlena po voznoj jedinici. Ukoliko bi GRAS i tokom stecajnog postupka nastavio dosadasnji rad to znaci da bi u preduzecu nastavilo raditi nesto manje od 600 ljudi.
Ukoliko se uskoro, a ja se nadam da hoce, na Skupstinu vrati Zakon o javnom prevozu i krene koncesioni postupak za pakete voznih linija vrlo je vjerovatno ocekivati da ce nove prevozne kompanije potrazivati veliki broj vozaca, mehanicara i licenciranih revizora, itd. sa iskustvom u slicnoj djelatnosti.
Ako sam propustio odgovoriti na neko od pitanja ne zamjerite - podsjetite me.
p.k.
Zakon o stecajnom postupku je vrlo precizan i regulise odabir i uloge privremenih i stacjanih upravnika, rad skupstine povjerioca kao i nacin naplate onih dugova koje je moguce naplatiti.
Stecajni sudija bi u ovom konkretnom postupku sasvim sigurno posebno vodio racuna da se radi o javnoj kompaniji koja obavlja vitalnu javnu funkciju, odnosno, javni prevoz.
"Price" da je stecajni postupak neprovodiv zbog 70 miliona neuplacenih doprinosa nije tacna.
(To je onaj dio duga koji su gomila dinamikom od 2.5. mjesecno i koji je poslanik Konakovic u spomenutoj emisiji nazvao
"fiktivnim", a kasnije tvrdio da se zbogo tgo fiktivnog duga ne moze ici u stecajni postupak. On je tada na moje pitanje, ima li ijedna javna kompanija na cije su poslovanje ponosni, naveo JKP "Rad". Ta kompanija je u 2012. g dobila budzetskih
7.5 miliona km).
MI smo i na entitetskom nivou imali slicnih slucajeva (drzavna kompanija duguje drzavi) i oni su, bez nekih velikih problema, rjesavani reprogramiranjem takvih dugova.
Najtezi dio procesa ce biti izmirenje odnosno nalazenje rjesenja za ostatak duga - 80 miliona km.
Sasvim je izvjesno da ce neki od povjerioca snositi finansijske posljedice svojih losih poslovnih odluka.
Sasvim je izvjesno da ce zbog tehnoloskih specificnosti GRAS i dalje zadrzati monopol na tramvajskom i trolejbuskom saobracaju.
Proglasenjem stecaja kolektivni ugovor prestaje da vazi i stecajni upravnik na poslu zadrzava samo one ljude za oje smatra da su neophodni za obim i vrstu rada koja je odobrena od strane stecajnog sudije.
Evropski standardi propisuju od 2.5 do 4 zaposlena po voznoj jedinici. Ukoliko bi GRAS i tokom stecajnog postupka nastavio dosadasnji rad to znaci da bi u preduzecu nastavilo raditi nesto manje od 600 ljudi.
Ukoliko se uskoro, a ja se nadam da hoce, na Skupstinu vrati Zakon o javnom prevozu i krene koncesioni postupak za pakete voznih linija vrlo je vjerovatno ocekivati da ce nove prevozne kompanije potrazivati veliki broj vozaca, mehanicara i licenciranih revizora, itd. sa iskustvom u slicnoj djelatnosti.
Ako sam propustio odgovoriti na neko od pitanja ne zamjerite - podsjetite me.
p.k.
- madner
#17027 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Sta ce se desiti sa radnicima? Mogu li dobiti odkaz bez da im se isplate doprinosi?
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#17028 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da li će u GRAS nakon stečaja ući i privatni kapital ?
Hvala.
Hvala.
- vješalica
#17029 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kao tehnoloski visak da ga odjavis trebas mu platiti sve zaostale doprinose + otpremnine. Skup sport.
Baska tuzbe radnika.
Interesantno,jos jedan pokusaj posrnule SKS da skine sa vrata obaveze,svugdje u svijetu prirodne,sto se tice javnog prevoza.
Baska tuzbe radnika.
Interesantno,jos jedan pokusaj posrnule SKS da skine sa vrata obaveze,svugdje u svijetu prirodne,sto se tice javnog prevoza.
Last edited by vješalica on 21/12/2013 19:41, edited 1 time in total.
- madner
#17030 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa nije im izgleda to plan. Nego ce ih poslat na cekanje bez plate ili sanse da dobiju odkaz.
- vješalica
#17031 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Vidi ovo,kad dadnes otkaz moras obrazloziti to.madner wrote:Pa nije im izgleda to plan. Nego ce ih poslat na cekanje bez plate ili sanse da dobiju odkaz.
Ne mozes spucati otkaz napamet i sa tim se lisiti obaveza koje imas prema uposleniku zato sto nemas para da ga nogiras.
Jedini razlog je iz ekonomsko-tehnickih razloga.
Izgleda neki imaju ozbiljan problem sa matematikom i logikom.
Jer taj radnik ima neuredjen status,kasnije ce krenuti tuzbe itd itd.
Koliko jedan radnik sa 20 godina staza kosta GRAS npr.SSS?
Znaci sve,doprinosi......
Ne razumijem najbolje,gdje pronaci novac za broj od 1000 radnika ako pretpostavimo da su visak?
Ili ona nebuloza udomljavanja u ostalim preduzecima koja inace grcaju i imaju probleme sa viskom uposlenik.Experti.
Last edited by vješalica on 21/12/2013 19:47, edited 1 time in total.
-
Pedja Kojovic
#17032 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Upravo zbog radnika i obaveza koje postoje prema njima u nasem prijedlogu zakljucka SKS o pokretanju stecajnog postpuka
stoji "u skladu sa zakonom".
stoji "u skladu sa zakonom".
- vješalica
#17033 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
gdje nabaviti novac da ih otpustite u skladu sa zakonom?
-
Pedja Kojovic
#17034 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
vjesalica
Odgovorio sam u prethodnim postovima.
Drzava ce, relativno lako, postici sporazum sama sa sobom oko reprogramiranja i nacina otplate tog duga.
p.k.
Odgovorio sam u prethodnim postovima.
Drzava ce, relativno lako, postici sporazum sama sa sobom oko reprogramiranja i nacina otplate tog duga.
p.k.
-
udrch
#17035 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ja se izvinjavam, upoznat sam sa stečajnim postupkom, zato sam i pitao i nisam dobio odgovor..
znači mene zanima da li ste Vi provjerili sa pravnicima, sudijama, stečajnim upravnicima da li je moguće da krenete u stečaj, a da vam ostanu mehanizmi kojima će te voditi kompaniju u smjeru kojim želite..
ukoliko su povjerioci GRAS-a banke imaćete ozbiljnih problema, a vjerujem da ih ima..s obzirom da znamo kakva je to kompanija, računajte da su neki od povjerioca sa vrlo jakom političkom pozadinom..
ono čega se ja bojim jeste da ako je to zakonski sumnjivo da sve ne završi na sudu, a dotle stečajni upravnik ne obustavi djelatnost u potpunosti..u nas je moguće blokirati rad vlade, a da ne govorim rad jednog preduzeća..
svima nam je jasno da za GRAS nema drugog rješenja osim stečaja, ali se nadam da nećemo doći u poziciju da zbog propusta budemo prinuđeni iz budžeta plaćati oštetu kao ovu Mulićima za parking koji nisu nikad namjeravali napraviti..
znači mene zanima da li ste Vi provjerili sa pravnicima, sudijama, stečajnim upravnicima da li je moguće da krenete u stečaj, a da vam ostanu mehanizmi kojima će te voditi kompaniju u smjeru kojim želite..
ukoliko su povjerioci GRAS-a banke imaćete ozbiljnih problema, a vjerujem da ih ima..s obzirom da znamo kakva je to kompanija, računajte da su neki od povjerioca sa vrlo jakom političkom pozadinom..
ono čega se ja bojim jeste da ako je to zakonski sumnjivo da sve ne završi na sudu, a dotle stečajni upravnik ne obustavi djelatnost u potpunosti..u nas je moguće blokirati rad vlade, a da ne govorim rad jednog preduzeća..
svima nam je jasno da za GRAS nema drugog rješenja osim stečaja, ali se nadam da nećemo doći u poziciju da zbog propusta budemo prinuđeni iz budžeta plaćati oštetu kao ovu Mulićima za parking koji nisu nikad namjeravali napraviti..
- madner
#17036 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa ako su 80 miliona dugovi zbog doprinosa, PIO ce biti glavni povjerenik.
Da bi nekog odpustili, moraju istoj osobi odplatiti sve dugove, no to nece uraditi. Ukratko radnici ce popusiti, jer do zavrsenja stecajnog postupka ce biti taoci.
Pitanje je mogu li barem dati odkaz?
Da bi nekog odpustili, moraju istoj osobi odplatiti sve dugove, no to nece uraditi. Ukratko radnici ce popusiti, jer do zavrsenja stecajnog postupka ce biti taoci.
Pitanje je mogu li barem dati odkaz?
- vješalica
#17037 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da li moze SKS upravljati stecajnim upravnikom kojeg imenuje Sud?
Na koji nacin?
Da zastiti rasparcavanje imovine i da privatni biznismeni nece doci do iste za male novce?
A da poslije ne slusamo o aferama?
Banke mogu doci do novca prodajom potrazivanja...
Zasto ste 100% sigurni da ce oni koji su namjerno izazvali stecaj poslovanjem i odgovarati?
Madneru kako mislis otkaz?
Radnik da dadne ili firma?
Na koji nacin?
Da zastiti rasparcavanje imovine i da privatni biznismeni nece doci do iste za male novce?
A da poslije ne slusamo o aferama?
Banke mogu doci do novca prodajom potrazivanja...
Zasto ste 100% sigurni da ce oni koji su namjerno izazvali stecaj poslovanjem i odgovarati?
Madneru kako mislis otkaz?
Radnik da dadne ili firma?
- madner
#17038 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Radnik da da.
Kada budu poslani na cekanje bez plate.
Kada budu poslani na cekanje bez plate.
- Paranoid
#17039 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Stečaj će biti spas za mnoge koji su se dobro "namirili" od monopola i besplatnog korištenja cijele infrastrukture, bezrezervnog trošenja novca za kupovinu "rezervnih dijelova" do preštampavanja karata bez ikakve kontrole.
SKS svjesna svog roka trajanja će vjerovatno svu štetu preuzeti na sebe, a rješenje neka iznalaze neki novi "zastupnici" i expertne vlade...
Vrlo interesantan podatak:
SKS svjesna svog roka trajanja će vjerovatno svu štetu preuzeti na sebe, a rješenje neka iznalaze neki novi "zastupnici" i expertne vlade...
Vrlo interesantan podatak:
Code: Select all
Češki grad Brno, s oko 450.000 stanovnika, ima gradski prijevoz s 13 tramvajskih linija sa 314 tramvaja, 13 trolejbuskih linija sa 147 trolejbusa, 50 autobuskih linija sa 303 autobusa i – 2.950 zaposlenih radnika. Prema zvaničnim podacima, ova kompanija vlastitim djelatnostima ostvaruje godišnju zaradu u iznosu od oko 38,3 miliona eura, 66 miliona eura plaća gradska i regionalna vlast kao subvenciju, što znači da sami zarade tek nešto preko 42%.- vješalica
#17040 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne znam pratis li forumasa dresdener78 na onoj temi o GraHsu...on je to lijepo objasnio,milina ga je citati,u momenat pomislim da se vozim najboljim tramvajem.
Zato sam u potpunosti skeptik po pitanju rjesenja problema o ovome...jer problem nije od jutros,vec je napravljen 20 godina...uzas..
Zato sam u potpunosti skeptik po pitanju rjesenja problema o ovome...jer problem nije od jutros,vec je napravljen 20 godina...uzas..
- Control panel
#17041 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
mogu cesi, kad oni prave i tramvaje i autobuse i trolejbuseParanoid wrote:Stečaj će biti spas za mnoge koji su se dobro "namirili" od monopola i besplatnog korištenja cijele infrastrukture, bezrezervnog trošenja novca za kupovinu "rezervnih dijelova" do preštampavanja karata bez ikakve kontrole.
Vrlo interesantan podatak:Code: Select all
Češki grad Brno, s oko 450.000 stanovnika, ima gradski prijevoz s 13 tramvajskih linija sa 314 tramvaja, 13 trolejbuskih linija sa 147 trolejbusa, 50 autobuskih linija sa 303 autobusa i – 2.950 zaposlenih radnika. Prema zvaničnim podacima, ova kompanija vlastitim djelatnostima ostvaruje godišnju zaradu u iznosu od oko 38,3 miliona eura, 66 miliona eura plaća gradska i regionalna vlast kao subvenciju, što znači da sami zarade tek nešto preko 42%.
-
udrch
#17042 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
glavno pitanje je ovdje da li je zakonski moguć kontrolisani stečaj..
ili u prijevodu:
kako zaštiti da Sud ne proda tramvaj u staro željezo da bi namirio dug prema nekoj firmi koja je recimo isporučila metle po cijeni od 120KM?
ovo nije baš načisto u zakonu o stečaju i treba obratii pažnju, pa ako je potrebno donijeti neke mjere kojim bi se obezbjedilo da do takvih stvari ne dođe..
ili u prijevodu:
kako zaštiti da Sud ne proda tramvaj u staro željezo da bi namirio dug prema nekoj firmi koja je recimo isporučila metle po cijeni od 120KM?
ovo nije baš načisto u zakonu o stečaju i treba obratii pažnju, pa ako je potrebno donijeti neke mjere kojim bi se obezbjedilo da do takvih stvari ne dođe..
- Control panel
#17043 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pitanje svih pitanja je da prvo neko mora u zatvor.
ako se uradi stecaj jeli to znaci amnestija lopova iz GRAS-a
- Paranoid
#17044 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Bingo!Control panel wrote:pitanje svih pitanja je da prvo neko mora u zatvor.
Na prošloj sjednici Enes Zeković je odmah stao u odbranu "boraca" za volanom..
- vješalica
#17045 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ima li kakvih konkretnih poteza iz Tuzilastva po pitanju Grasa ali i drugih komunalnih preduzeca
- drug_profi
#17046 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mislim da zakon o stecaju vrlo jasno govori o preduzecima od javnog interesa.udrch wrote:glavno pitanje je ovdje da li je zakonski moguć kontrolisani stečaj..
ili u prijevodu:
I ne mislim da bi stecaj doveo do amnestije, vec naprotiv istjerao bi na cistac sve.
- vješalica
#17047 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne bi bilo lose neki ogledni primjer navesti tih navoda o uspjesnosti stecaja u javnom preduzecu,ukljucujuci cinjenicu da Tuzilastvo i dalje samo istrazuje navodne nezakonite radnje.
- vješalica
#17048 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Nemoj misliti nego konkretno navedi radnje zbog kojih bi bili optimisticni u tvrdnji uspjesnosti pomenutog postupka.drugi profil wrote:Mislim da zakon o stecaju vrlo jasno govori o preduzecima od javnog interesa.udrch wrote:glavno pitanje je ovdje da li je zakonski moguć kontrolisani stečaj..
ili u prijevodu:
I ne mislim da bi stecaj doveo do amnestije, vec naprotiv istjerao bi na cistac sve.
- drug_profi
#17049 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zato sto nista drugo ne preostaje.vješalica wrote:Nemoj misliti nego konkretno navedi radnje zbog kojih bi bili optimisticni u tvrdnji uspjesnosti pomenutog postupka.drugi profil wrote:Mislim da zakon o stecaju vrlo jasno govori o preduzecima od javnog interesa.udrch wrote:glavno pitanje je ovdje da li je zakonski moguć kontrolisani stečaj..
ili u prijevodu:
- vješalica
#17050 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne znas koje bi radnje u skladu sa postupkom poduzeo?
Nisam drugo nista ni ocekivala kao odgovor.
S obzirom na vec postojeci spisak stecajnih upravnika,ne sumnjam u 'uspjesnost' navedenog postupka.
Nisam drugo nista ni ocekivala kao odgovor.
S obzirom na vec postojeci spisak stecajnih upravnika,ne sumnjam u 'uspjesnost' navedenog postupka.