iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dudlov

#17026 Re: iPhone - All about

Post by dudlov »

Zvao mekline i 2 godine je garancija, nevezano za fakturu
zemomak

#17027 Re: iPhone - All about

Post by zemomak »

Razlika u garancijama za apple telefone potiče od razlika u zakonodavstvu vezano za mobilne uređaje i zaštitu potrošača u USA i EVROPI...u americi je jedna godina, u evropi dvije...s tim da prvu godinu u evropi pokriva isto apple, a drugu prodavac telefona, tipa raznorazni telekom operateri, autorizovani reselleri itd...mislim da su zbog toga i cijene ajfona u evropi nešto više od američkih...
sagosen

#17028 Re: iPhone - All about

Post by sagosen »

Iako ne pratim IOS sviijet jedna stvar me zaintrigirala. Vidim dosta ljudi na piku prodaje telefone zakljucane na icloud. Šta bi to trebalo da znači? :D Takođe sam pročitao da se vrlo teško otključava, pa ako neko može da mi objasni. :D
Maharadza

#17029 Re: iPhone - All about

Post by Maharadza »

IkaIJ wrote:Iako ne pratim IOS sviijet jedna stvar me zaintrigirala. Vidim dosta ljudi na piku prodaje telefone zakljucane na icloud. Šta bi to trebalo da znači? :D Takođe sam pročitao da se vrlo teško otključava, pa ako neko može da mi objasni. :D
Google is your friend:

Is That 'iCloud-Locked' iPhone on eBay Stolen? Probably!

http://securitywatch.pcmag.com/mobile-s ... n-probably

Ukradeni su to uređaji, bježi od njih! :wink:
sagosen

#17030 Re: iPhone - All about

Post by sagosen »

Zar si pomislio da mislim kupiti Iphone? :P Nego, pitam čisto informativno.
lozze

#17031 Re: iPhone - All about

Post by lozze »

IkaIJ wrote:Zar si pomislio da mislim kupiti Iphone? :P Nego, pitam čisto informativno.
Onda naucis koristiti taj smartphone sto imas i upalis browser i googlas icloud iphone i naces sve sto te zanima :)
Haris033

#17032 Re: iPhone - All about

Post by Haris033 »

lozze wrote:
IkaIJ wrote:Zar si pomislio da mislim kupiti Iphone? :P Nego, pitam čisto informativno.
Onda naucis koristiti taj smartphone sto imas i upalis browser i googlas icloud iphone i naces sve sto te zanima :)
hahaha :thumbup:
dudlov

#17033 Re: iPhone - All about

Post by dudlov »

Kada nam dolazi sljedeći ios update? Imam problem na ipad-u, tj. zadnja kamera ne radi, a nekad i prednja se ponaša kao i zadnja. Čitao sam da je do ios-a i da se radi na tome.
JLZbunjenog

#17034 Re: iPhone - All about

Post by JLZbunjenog »

gdje god odem i pitam za iPeticu novu, jbt ljudi se ibrete kao da sam trazio iDvicu :roll:
ranger

#17035 Re: iPhone - All about

Post by ranger »

je li 5s jos uvijek "dovoljan" za neko optimalno koristenje?
trenutno koristim galaxy s2, al redovno se restartuje i stopa cim izadjem na internet...
u dilemi sam da li ici na neki "bijesan" huawei, LG, alcatel ili recimo iphone 5s?
neki sam prosjecan korisnik, najvise viber, slikanje (ali bez sposobnosti razlikovanja "kvalitete boje") i naravno surfanje u smislu guglanja kad mi nesto zatreba ...
u principu mi treba brz telefon. sve ostalo moze biti kompromis, pa ako je ko horan pomoci - fala :D
NK33

#17036 Re: iPhone - All about

Post by NK33 »

ranger wrote:je li 5s jos uvijek "dovoljan" za neko optimalno koristenje?
trenutno koristim galaxy s2, al redovno se restartuje i stopa cim izadjem na internet...
u dilemi sam da li ici na neki "bijesan" huawei, LG, alcatel ili recimo iphone 5s?
neki sam prosjecan korisnik, najvise viber, slikanje (ali bez sposobnosti razlikovanja "kvalitete boje") i naravno surfanje u smislu guglanja kad mi nesto zatreba ...
u principu mi treba brz telefon. sve ostalo moze biti kompromis, pa ako je ko horan pomoci - fala :D
Apsolutno.
Ne stopa, sve do sad sto sam probao radi odlicno i slike su super. Jedina zamjerka je mal display pa i nije bas dobar za surfanje (mozda je dovoljan za to googlanje kad nesto zatreba).
Uglavnom, za ovo sto si opisao mislim da je sasvim dobar izbor 5S.
Ali_G

#17037 Re: iPhone - All about

Post by Ali_G »

iP5s je s tehnicke strane jos uvijek odlican model. Dobit ce sigurno jos 2-3 updatea, fluidan, brz, odlicna kamera za broj mpxa. Korisnici su se zalili trajanje baterije pa je navodno ispravljano sa updateom. Vecini korisnika je kod 5s problem dijagonala od 4" koja je bas mala ako puno vremena surfas.
Nov kosta oko 880-900 maraka. Ja na polovan ne bih isao. Al bih zato dodao jos novca i kupio iP6. Razlika je nesto manje od 200km a dobijas vecu dijagonalu, bolji hardver i noviji uredjaj.
Da li na kraju kupiti iP ili neki android? To zavisi od tebe. Apple ima najjaci ekosistem i najkbalitetnije odradjene aplikacije. Svi modeli, pa cak i 4s iz 2011 dobijaju update i to isti dan u isto vrijeme, dobijas vrhunski kvalitet izrade i dizajn, internacionalnu garanciju koja se veze za imei broj bez obzira gdje je kupljen, najbolje drzi cijenu.
Naravno, ima i mana. Nema mijenjanja tema i widgeta koje je meni besmisleno, ali masa raje prvo to navodi kako nema. Doduse UI je vec 3 godine isti i dosadi to malo. Vjerovatno 10ka nesto promijeni. Nema bluetooth prema drugim uredjajima, sistem nije otvoren kao android, mada postoji jb. Startni modeli idu sa 16gb koje je poprilicno malo ako ces dosta snimati i skidati masu igrica. Sljedeci nivo je 64gb, a to kosta jos 200km:)
dudlov

#17038 Re: iPhone - All about

Post by dudlov »

ranger wrote:je li 5s jos uvijek "dovoljan" za neko optimalno koristenje?
Ma telefon je sasvim ok. Što se display-a tiče, brzo se navikne. moja supruga je sa s2 prešla na 5s. Nijednom se nije požalila što je manji ekran, a i njoj je ledio i štopao počesto i vrijeme je bilo da se promijeni.
ranger

#17039 Re: iPhone - All about

Post by ranger »

ok hvala za infos :bih:
insomnia78

#17040 Re: iPhone - All about

Post by insomnia78 »

Hej ajfonasi
Kako iskljuciti ovaj dio sa medijima?
Znam ja gdje se to gasi al sta god kliknem on i dalje ostaje
Image
cancel

#17041 Re: iPhone - All about

Post by cancel »

..
cancel

#17042 Re: iPhone - All about

Post by cancel »

zemomak wrote:Razlika u garancijama za apple telefone potiče od razlika u zakonodavstvu vezano za mobilne uređaje i zaštitu potrošača u USA i EVROPI...u americi je jedna godina, u evropi dvije...s tim da prvu godinu u evropi pokriva isto apple, a drugu prodavac telefona, tipa raznorazni telekom operateri, autorizovani reselleri itd...mislim da su zbog toga i cijene ajfona u evropi nešto više od američkih...
Nema to veze Europa/USA.. i u Hrvatskoj kupio ti preko T-Mobilea, VIP-a, Tele2 ili otišao u iStyle ("Apple store") garancija je svuda 12 mjeseci. Jedino ako ne doplatiš dodatno jamstvo (Apple care ili kako li se već zove) što obično se nudi samo u Apple dućanima ne i kod operatera.

Iako je jamstvo samo 12 mjeseci (za razliku drugih proizvođača gdje distributeri daju jamstvo od 24) ona dobra stvar je što to jamstvo možeš iskoristiti u cijeloj Europi, dok kod drugih proizvođača odnosno mobitela moraš tražit distributera koji je to uvezao ali eto onda imaš 24mj garanciju.
Better Man

#17043 Re: iPhone - All about

Post by Better Man »

Glede garancije, ja kad sam kupovao 2010 MacBook Pro u Appleu je bila 1 godina garancije, a u John Lewisu, gdje sam ga kupio 2 godine garancije. Jedna godina je od Applea, a druga od njih i to bez bilo kakve nadoplate. Sestra inače kod njih uzima tehniku. Kad je kupovala nekad tv Sony, dobila je 5 godina garancije. Oni uvije dadnu dodatnu garanciju od sebe pored one od proizvođača i to ne naplaćuju.
Ali_G

#17044 Re: iPhone - All about

Post by Ali_G »

Zakljucak je onda da je samo jedna godina garancije od Applea, a druga od prodavca:)
golfiista

#17045 Re: iPhone - All about

Post by golfiista »

Ali_G wrote:Zakljucak je onda da je samo jedna godina garancije od Applea, a druga od prodavca:)
Koga briga Ko garantuje, vazno je da imaš garanciju.
aktivacija

#17046 Re: iPhone - All about

Post by aktivacija »

A ti mislio da se na nasim forumima skuplja raja da pomognu jedni drugima. Jesi neki naivan lik :))))))
Zar ne znas da smo mi izmislili rijec "proguglaj".

Zato drugi put na njemacki forum, pa upitaj sta te zanima. Bjezi od nas. :)))
sha_ba

#17047 Re: iPhone - All about

Post by sha_ba »

Edit
Našla :thumbup:
Pulse460

#17048 Re: iPhone - All about

Post by Pulse460 »

Da li neko zna kako da nadogradim iPhone 4s sa iOS 7.1.2 na iOS 9.x jer kada kliknem azuriraj iOS pise mi da je 7.1.2 trenutna verzija?
Kako ovo mogu uraditi bez iTunesa?
dudlov

#17049 Re: iPhone - All about

Post by dudlov »

Pulse460 wrote:Da li neko zna kako da nadogradim iPhone 4s sa iOS 7.1.2 na iOS 9.x jer kada kliknem azuriraj iOS pise mi da je 7.1.2 trenutna verzija?
Nemoj to raditi, jer ti onda nema nazad. iphone 4s puno bolje radi na ios 7, nego na ios 9. ovo ti pišem iz ličnog iskustva, jer ja sam imao iphone 4s i zajebo se što sam otišao sa ios 7. na iOS 9 nemaš neke opcije na iphone 4s, tj. sakat je na starijim iphone-ima.
Pulse460

#17050 Re: iPhone - All about

Post by Pulse460 »

dudlov wrote:
Pulse460 wrote:Da li neko zna kako da nadogradim iPhone 4s sa iOS 7.1.2 na iOS 9.x jer kada kliknem azuriraj iOS pise mi da je 7.1.2 trenutna verzija?
Nemoj to raditi, jer ti onda nema nazad. iphone 4s puno bolje radi na ios 7, nego na ios 9. ovo ti pišem iz ličnog iskustva, jer ja sam imao iphone 4s i zajebo se što sam otišao sa ios 7. na iOS 9 nemaš neke opcije na iphone 4s, tj. sakat je na starijim iphone-ima.
Znam ja za sve mane koje nosi iOS 9 na starijim uredjajima, ali na 7.1.2 ne mogu instalirati neke aplikacije koje mi trebaju(OSM, OLX i sl.)
Post Reply