Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SaraFina

#17026 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

belfy wrote:
SaraFina wrote:
belfy wrote:nista niste sjebali. ljudi su se vec navikli. "iskreni" Havana, "direktni" Fudo, "razgovoreni" insomnia i "prateci" muha. svi brendovi prepoznati - standard.

I belfy žalosna sova.
tebe odavno nismo imali da ih branis. izvinjavam se sto sam te zaboravio pomenuti... mah, nisam ovdje da se svadjam, nego se samo kulturno ne bunim na dvije stranice spamanja koje su i sami prepoznali...

Radim na povećanju nataliteta. Pa nemam vremena izigravati im odvjetnicu. Uglavnom, nacionalna država se ne dobija na guzove, nego zna se dobro kako. Pa sam svoje raspoložive resurse usmjerila ka tom uzvišenom cilju. Onda ide povratak u BiH :D

Kako ti po tim patriotskimmm dužnostima stojiš i nosiš se s njima? Ako nije indiskretno.
animals

#17027 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

SaraFina wrote:

Radim na povećanju nataliteta. Pa nemam vremena izigravati im odvjetnicu. Uglavnom, nacionalna država se ne dobija na guzove, nego zna se dobro kako. Pa sam svoje raspoložive resurse usmjerila ka tom uzvišenom cilju. Onda ide povratak u BiH :D

Kako ti po tim patriotskimmm dužnostima stojiš i nosiš se s njima? Ako nije indiskretno.
Vracas se u BiH, iz Austrije..
ali prvo da nabacas par bebaca ako sam dobro razumio..
i to sve zbog nacionalne uzviscenosti
SaraFina

#17028 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

animals wrote:
SaraFina wrote:

Vracas se u BiH, iz Austrije..
ali prvo da nabacas par bebaca ako sam dobro razumio..
i to sve zbog nacionalne uzviscenosti

Zbog nacionalne države. Da. Da :D
animals

#17029 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

SaraFina wrote:

Zbog nacionalne države. Da. Da :D
Respect, ali mislim da to nije pametno zbog djece..
ali , svak ima pravo na svoj zivot..
belfy

#17030 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by belfy »

SaraFina wrote:
belfy wrote: tebe odavno nismo imali da ih branis. izvinjavam se sto sam te zaboravio pomenuti... mah, nisam ovdje da se svadjam, nego se samo kulturno ne bunim na dvije stranice spamanja koje su i sami prepoznali...

vidis, interesantno je da ti zelis da se trolanje teme nastavi samo zato sto si radoznala... radis na povecanju nataliteta savjetima il prakticno? ja sam svoj gen prosirio ako ti je to bitno...mada je, u najmanju ruku cudno ako ti je to bitno, ali ajde, svoji smo... i, cekamo da se i taj povratak tvoj desi o kojem stalno pricas. nadajmo se sto prije, da poguras procese. idemo nizbrdo hebemu...
SaraFina

#17031 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

belfy wrote:
SaraFina wrote:
belfy wrote: tebe odavno nismo imali da ih branis. izvinjavam se sto sam te zaboravio pomenuti... mah, nisam ovdje da se svadjam, nego se samo kulturno ne bunim na dvije stranice spamanja koje su i sami prepoznali...

vidis, interesantno je da ti zelis da se trolanje teme nastavi samo zato sto si radoznala... radis na povecanju nataliteta savjetima il prakticno? ja sam svoj gen prosirio ako ti je to bitno...mada je, u najmanju ruku cudno ako ti je to bitno, ali ajde, svoji smo... i, cekamo da se i taj povratak tvoj desi o kojem stalno pricas. nadajmo se sto prije, da poguras procese. idemo nizbrdo hebemu...

A ovo nije nastavak trolanja s tvoje strane? :D

Uostalom, milion puta postavljeni su korisni linkovi. Ja osobno sam postavila listu sa 70 deficitarnih zanimanja za AT.
Također proces upisivanja faxa i traženje studentskih domova.
Privileg i pravnu pomoć besplatnu u vezi kirija i dobijanja RWR karti.

Sta se dalje ima trolati? Ako kog sta zanima neka pita. A ko želi otići naći će načina, ko ne želi i ublehe baca razlog/ opravdanje.
belfy

#17032 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by belfy »

SaraFina wrote:
belfy wrote:
SaraFina wrote: Radim na povećanju nataliteta. Pa nemam vremena izigravati im odvjetnicu. Uglavnom, nacionalna država se ne dobija na guzove, nego zna se dobro kako. Pa sam svoje raspoložive resurse usmjerila ka tom uzvišenom cilju. Onda ide povratak u BiH :D

A ovo nije nastavak trolanja s tvoje strane? :D

Uostalom, milion puta postavljeni su korisni linkovi. Ja osobno sam postavila listu sa 70 deficitarnih zanimanja za AT.
Također proces upisivanja faxa i traženje studentskih domova.
Privileg i pravnu pomoć besplatnu u vezi kirija i dobijanja RWR karti.

Sta se dalje ima trolati? Ako kog sta zanima neka pita. A ko želi otići naći će načina, ko ne želi i ublehe baca razlog/ opravdanje.
oh, sada mi govoris da ti ne odgovaram na postavljena pitanja... da, odgovorio i rekao da je nastavak trolanja. a to sto neko napravi jedan upis koristan, a pedeset beskorisnih ne pomaze. gubi se u masi. kvantitet prevlada kvalitet i vozdra. mada i tvoj savjet je dobar. da ti ne odgovaram, nego samo kazem da trolas. tu si sasvim u pravu kada kazes da sam pogrijesio... izvinjavam se. :kakoste: pokusat cu to da ispravim.
SaraFina

#17033 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Jeste eto ova tema je glavna smjernica sa korisnim savjetima svim potencijalnim gastarbajterima. Zato je skrnavljenje iste spinanjem na štetu ljudi koji svoju sreću traže van domovine. Daj belfy molim te. Budi ozbiljan.
belfy

#17034 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by belfy »

SaraFina wrote:Jeste eto ova tema je glavna smjernica sa korisnim savjetima svim potencijalnim gastarbajterima. Zato je skrnavljenje iste spinanjem na štetu ljudi koji svoju sreću traže van domovine. Daj belfy molim te. Budi ozbiljan.
nije glavna, ali bi trebala da im pomaze informativno u tom smislu, a ne onom sta havana svira ili radi, sta fudo slusa i slicno... pa pogledaj zadnje 2-3 strane majku mu...
SaraFina

#17035 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

belfy wrote:
SaraFina wrote:Jeste eto ova tema je glavna smjernica sa korisnim savjetima svim potencijalnim gastarbajterima. Zato je skrnavljenje iste spinanjem na štetu ljudi koji svoju sreću traže van domovine. Daj belfy molim te. Budi ozbiljan.
nije glavna, ali bi trebala da im pomaze informativno u tom smislu, a ne onom sta havana svira ili radi, sta fudo slusa i slicno... pa pogledaj zadnje 2-3 strane majku mu...

Pa ne sprječavaju nikog da postavi konkretno pitanje. Ili? Niti imaju mogućnosti. Šta ćeš malo su neshvaćeni taj Fudo i Havana pubertetlije :D
belfy

#17036 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by belfy »

SaraFina wrote:
belfy wrote:

Pa ne sprječavaju nikog da postavi konkretno pitanje. Ili? Niti imaju mogućnosti. Šta ćeš malo su neshvaćeni taj Fudo i Havana pubertetlije :D
forum nije chat. i oni su jako dobro shvaceni, mozda i vise nego bi trebalo... sve receno prije su mogli i na PP (ili bilo kako drugacije), jel tako? ti sada kao psiholog razmotri zasto pisu da to svi ostali moraju citati, a ja do tada idem spati malo...
Hendrix

#17037 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

belfy wrote:nista niste sjebali. ljudi su se vec navikli. "iskreni" Havana, "direktni" Fudo, "razgovoreni" insomnia i "prateci" muha. svi brendovi prepoznati - standard.
Ma dzaba ti je pisat to, vecina ljudi je odustala od teme radi par likova. To ti je moc trolanja
Nazif_Gljiva

#17038 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

Hendrix wrote:
Ma dzaba ti je pisat to, vecina ljudi je odustala od teme radi par likova. To ti je moc trolanja
:thumbup:
Prati se tema, ublehašima se ne odgovara. Odgovorit će svako na PP.
HAVANA

#17039 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

:D Ma jok ba.Ja serem kako mi dodje. :lol: Ako sam dobrog posla uradio onda mi naviru ideje sta dalje pa seruckam o tome,ako me izjebu na granici,carini,opstini onda sam ljut pa serem o tome,ako sta renoviram,pravim,bojim onda sam na obradi drveta,ako odmaram mozak od posla ,onda seruckam na svim temama,cilj je osmijeh.Ako odmaram,ako me ko nesto konkretno pita sto znam,onda mu napisem i objasnim,ako pijem pivu onda pjevam...I tako...Meni dobro.Bas je super ovaj forum,odmori mozak... :D Da kukam i jadim o problemima, na forumu,nema potrebe,niti ce pomoci.Rijesim ih. :skoljka:
512MB

#17040 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Nego Havana morel jedna za moju dusu, Oj krajino tako si daleko? :mrgreen:
madner

#17041 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Gigabajtu, saltaj se iz Austrije. Ljudima puno 100 eura po satu. :D
512MB

#17042 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Nekima nikad dosta, treba bit skroman u zivotu :hmpf:
Seyfo

#17043 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Nadam se da ce na hiljaditoj stranici teme bar neko biti ""on topic"".
pustopoljina

#17044 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pustopoljina »

Seyfo wrote:Nadam se da ce na hiljaditoj stranici teme bar neko biti ""on topic"".
Ti i belfy.
Dva japanca.
Glumiti policiju.
nKrkan

#17045 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nKrkan »

512MB

#17046 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Seyfo wrote:Nadam se da ce na hiljaditoj stranici teme bar neko biti ""on topic"".
Poyy od napacene dijaspore 8)

Image
HAVANA

#17047 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

E sad ti zavidim :D Osim na tom sokicu.
512MB

#17048 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Ma to je samo Intermezzo :mrgreen:

Al bujrum Havana, nejma vjetra bas je dosadno, fali nam samo neko ko znaDe opalit po zici...
tvojkomsija

#17049 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by tvojkomsija »

Novi njemački zakon i Balkan: Kraj redovima pred ambasadama?

Njemački parlament prihvatio je zakon koji bi omogućio i regulirao useljavanje stručne radne snage izvan EU-a. No do koje mjere se to tiče građana zapadnog Balkana za koje su i dosad vrijedila posebna pravila?, navodi se u novom tekstu Deutsche Wellea.

Njemački parlament Bundestag usvojio je u petak paket zakona koji se odnose na migracije. Jedan dio zakona odnosi se na prava podnositelja zahtjeva za azilom i pravila prilikom protjerivanja osoba za koje ne postoji pravna osnova boravka u Njemačkoj. Oko ovog paketa zakona, koji uglavnom predviđa pooštrenja za one na koje se oni odnose, se u Bundestagu vodila žestoka rasprava. Za zastupnike stranke Ljevica zakon, koji između ostalog predviđa kazne i za one koji pogođene obavijeste o nastupajućem protjerivanju, je „rasistički" dok se za Zelene radi o „crnom danu za demokraciju", piše DW.

Relativno složno oko zakona o useljavanju stručnjaka
No oko dijela zakonskog paketa koji se odnosi na useljavanje stručne radne snage izvan zemalja Europske unije, je vladalo, više manje, suglasje među zastupničkim klubovima u Bundestagu. Za desno populističku Alternativu za Njemačku (AfD) postoji opasnost da bi preko uvoza radne snage i eventualnim smanjenjem satnica, mogao nastati dodatni pritisak na domaće radnike.

Tradicionalno privredi okrenuta Liberalno-demokratska stranka (FDP) istodobno smatra da zakon sadrži previše ograničenja te da opet neće dovesti do željenog efekta privlačenja velikog broja stranih stručnjaka. Nedavna studija Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) je ionako zaključila da Njemačka nije pretjerano konkurentna kad je u pitanju privlačenje kadrova na globalnoj razini.

Zakon otvoren za sva stručna zanimanja
Novi zakon se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake nego i za sve one koji pronađu zaposlenje „koje odgovara njihovoj kvalifikaciji". I to za sva zanimanja a ne samo za ona koje njemačka Agencija za zapošljavanje proglasi deficitarnima kao što je to bio slučaj i dosad. Velika novost je i ta da će onima sa stručnom kvalifikacijom biti omogućeno i da prije samog zaposlenja dođu u Njemačku kako bi ovdje tražili posao. Taj boravak je ograničen na šest mjeseci a uvjet je da se tražitelj može sam uzdržavati.

No najveća novost je da njemački poslodavac koji želi zaposliti radnika koji ne dolazi iz neke od zemalja Europske unije (ili Njemačke) više ne mora dokazivati da na EU tržištu nije uspio pronaći adekvatnu radnu snagu.

Zakon predviđa i „lakše i nebirokratskije" priznavanje stranih stručnih diploma i svjedodžbi. To bi se, između ostalog, postiglo tako da se spoje procesi izdavanja vize i priznavanja stručne diplome.

Posebna pravila će vrijediti za useljenike starije od 45 godina. Oni će dobiti dozvolu jedino u slučaju da im radni ugovor jamči zaradu od najmanje 3.700 eura bruto kako u starosti ne bi pali na teret države zbog premalih mirovina.

Problem s vizom
No tu se dolazi do neuralgične točke koja je i dosad, što je posebice bilo vidljivo u zemljama zapadnog Balkana, kočila brži pritok stručnjaka na njemačko tržište rada. Usko grlo procesa su dosada bila njemačka konzularna predstavništva u kojima su kandidati za iseljavanje mjesecima a nerijetko i godinama čekali na termin za izdavanje vize za Njemačku. I to usprkos svim potrebnim dokumentima. „Od svih zakona iz migracijskog paketa Zakon o useljavanju stručne radne snage je za mene najvažniji i najnužniji. No da bi on pokazao svoj učinak, duga čekanja za vizu moraju biti skraćena", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova i jadan od idejnih tvoraca novog migrantskog paketa Horst Seehofer tijekom rasprave u Bundestagu.

No problem nije nov a sve dosadašnje mjere Ministarstva vanjskih poslova, koje je zaduženo za diplomatska predstavništva, a koja su trebala ublažiti katastrofalno stanje u konzulatima na zapadnom Balkanu, poput povećanja broja osoblja, nisu urodile plodom.

Ovisnost o poslodavcu
I Šejla Vojić iz projekta „Faire Mobilität" Njemačkog saveza sindikata (DGB) koji pomaže novim useljenicama da se snađu na njemačkom tržištu rada, svjedoči o 18-mjesečnim čekanjima na vizu u zemljama zapadnog Balkana. Vojić se na upit DW-a osvrnula i na neke razlike u novodonesenom zakonu o useljavanju, koji se po svojoj definiciji odnosi i na građane zapadnog Balkana, i tzv. pravilu o zapadnom Balkanu. Ovo pravilo je na snazi od početka 2016. godine i trebalo bi biti ukinuto do kraja 2019. a doneseno je nakon proglašenja zemalja zapadnog Balkana „zemljama sigurnog porijekla" što je praktički isključilo mogućnost stjecanja političkog azila za žitelje ovih zemalja.

„Poboljšanje novog zakona o useljavanju stručnjaka u usporedbi s pravilom o zapadnom Balkanu je prije svega u dijelu koji se odnosi na dokaz poslodavca da nije pronašao adekvatnog radnika u EU-u. S novim zakonom ovo pravilo, koje vrijedi kada je u pitanju pravilo o zapadnom Balkanu, otpada", kaže Vojić za DW.

https://www.dw.com/bs/novi-njema%C4%8Dk ... wyarx2DMIU
vjesticanametli

#17050 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

3.700 eura bruto :-)
znaci masa nece otici vise :run:
Post Reply