Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#17001 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ta godisnja karta je namjenjena za sluzbena vozila i legalni reket firmi koje hoce da ostanu u dobrim odnosima sa zna se kime.
shheff

#17002 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shheff »

Koji debilini sistem Doboj-BL, ako ništa ja provociram uhljebe u kućicama kako im je napredan sistem. Hej odjednom rampa na autoputu, i na 30 auta je bar 10min., haman bolje izaći u Drugovićima.
Max_Bunker

#17003 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max_Bunker »

Ukinute su privremene naplatne kućice na Mahovljanskoj petlji i sad se primjenjuje klasični zatvoreni sistem naplate sa dvije čeone i pet bočnih naplatnih stanica.
Porodice Foht

#17004 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Porodice Foht »

veliki_ah wrote: 03/01/2020 09:36
So What! wrote: 02/01/2020 11:33 Preduzeće Autoputevi RS udvostručilo prihod - Od putarine u 2019. i do 20 mil KM
Image

Od naplate putarine na autoputevima Banjaluka-Gradiška i 9. januar za 11 mjeseci ove godine u budžet preduzeća Autoputevi RS slilo se 18,24 mil KM, dok bi do kraja 2019. prihod mogao da dostigne i do 20 mil KM, što je gotovo duplo više u odnosu na lani.

U ovom preduzeću istakli su da su sa novim sistemom naplate prihodi od putarina zadržali trend stalnog rasta.

- Primjetno je i da je broj vozila koja koriste autoput takođe u stalnom porastu - istakli su u ovom preduzeću.

Oni su podsjetili da je novi sistem naplate putarine počeo puštanjem u rad novoizgrađenih naplatnih stanica na autoputu Gradiška-Banjaluka u Čatrnji, Novoj Topoli i Aleksandrovcu, čime je sistem naplate putarine i na ovom autoputu u potpunosti zatvoren i uvezan sa sistemom naplate na autoputu 9. januar Banjaluka-Doboj.

Putarina za dionicu autoputa Banjaluka-Gradiška košta 3,5 KM, a vozači koji se odluče na kupovinu godišnje karte za tu relaciju treba da plate 1.400 KM. Na autoputu Banjaluka-Doboj za kompletnu trasu treba izdvojiti 7 KM za putarinu.
eKapija
Naravno da će biti duplo i troduplo kad su tek uveli plaćanje. Jel još uvijek ima ono da kad platiš na jednom mjestu dobiješ onaj papirić pa ne moraš platiti na ulazu u BL. Nisam mogao vjerovati da nisu skontali jednostavniji način.
Nije mi jasno za ovih 1.400 km. Da ti se isplati, treba da prođeš 5 puta dnevno tom dionicom u toku godine.
Dobio nedavno taj papiric ali mi ona cura nije pojasnila. Vidim lik kuca novi racun nakon kilometra pa ga pitam otkud da se placa tako kratka dionica kad veli pa sto mi nisi pokazao papiric!?
Cekaj, velim sta mi sada to kucate? Kaze sad ne mogu ponistiti, trebao si reci! Htjedohmu opsovati i Sumsku i sve po spisku, ali velim e necete me vise vidjeti, hajduci. :|
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#17005 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

probook wrote: 31/12/2019 23:01 Meni je glupo sto se pravi sad po nekom nacionalnom kljucu. Evo ja sam iz Hercegovine, ali draze mi je da se pravi sve sjeverno od Mostara, a ne juzno.

Pa do Capljine se uvijek opusteno vozi 90% puta u 5-oj brzini i mi sada tu lupamo pare i pravimo autoput, a uzasan dio puta od Jablanice do Sarajeva je na cekanju :run:

Mislim ono logika je haos :roll:

Dajte napravite od sjevera Mostara pa prema sjeveru do kraja, a onda jug Mostara sto se mene tice moze i za 100 godina.
Radite prioritete, evo sada ce snijeg i opet ce potpuna obustava biti oko Jablanice i Konjica, a zaobilaznice nema!
Ne razmisljas hrvatski, o izgradnji dionica Mostar - ŠB i Mostar - Bijaca i osnutku JP AC HZHB :mrgreen:
drndalo

#17006 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drndalo »

Porodice Foht wrote: 03/01/2020 22:01
veliki_ah wrote: 03/01/2020 09:36
So What! wrote: 02/01/2020 11:33 Preduzeće Autoputevi RS udvostručilo prihod - Od putarine u 2019. i do 20 mil KM

eKapija
Naravno da će biti duplo i troduplo kad su tek uveli plaćanje. Jel još uvijek ima ono da kad platiš na jednom mjestu dobiješ onaj papirić pa ne moraš platiti na ulazu u BL. Nisam mogao vjerovati da nisu skontali jednostavniji način.
Nije mi jasno za ovih 1.400 km. Da ti se isplati, treba da prođeš 5 puta dnevno tom dionicom u toku godine.
Dobio nedavno taj papiric ali mi ona cura nije pojasnila. Vidim lik kuca novi racun nakon kilometra pa ga pitam otkud da se placa tako kratka dionica kad veli pa sto mi nisi pokazao papiric!?
Cekaj, velim sta mi sada to kucate? Kaze sad ne mogu ponistiti, trebao si reci! Htjedohmu opsovati i Sumsku i sve po spisku, ali velim e necete me vise vidjeti, hajduci. :|
To je onda bilo prije 1. novembra 2019...
mistek

#17007 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Ja sam 28. novembra prošao kompletnom trasom puta kroz RS i sve najregularnije. Ušao iznad Doboja, izašao kod Čatrnje, bez ikakvog zaustavljanja. Sistem naplate kao i u FBiH, cijena 10KM :-D

Put generalno dobar, ravan i možeš letiti po njemu ako treba :) Signalizacija onako, a ako se ne varam nijedna pumpa na cijeloj trasi? Čak sam gledao da negdje stanem i odmorimo malo, ali ona 2-3 odmorišta koja imau djeluju sablasno i isključna traka je čak preuska. To će valjda srediti.

Frekvencija saobraćaja nikakva. Od Doboja do Mahovljana, u oba smjera, nisam vidio 5 auta. Od Mahovljana do Bosanske Gradiške je ispod nivoa bilo koje rute u FBiH, ali eto malo bolje.

Uglavnom, samo fali most da završe i što se mene tiče, ok je.
Max_Bunker

#17008 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max_Bunker »

Potpisane su koncesije sa Super Petrolom i Brčko gasom za izgradnju pumpi na odmorištima Brkića voda kod Doboja i Romanovci kod Gradiške. Vjerovatno će štimati gradnju i otvaranje sa otvaranjem mosta preko Save.
Porodice Foht

#17009 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Porodice Foht »

mistek wrote: 04/01/2020 11:29 Ja sam 28. novembra prošao kompletnom trasom puta kroz RS i sve najregularnije. Ušao iznad Doboja, izašao kod Čatrnje, bez ikakvog zaustavljanja. Sistem naplate kao i u FBiH, cijena 10KM :-D

Put generalno dobar, ravan i možeš letiti po njemu ako treba :) Signalizacija onako, a ako se ne varam nijedna pumpa na cijeloj trasi? Čak sam gledao da negdje stanem i odmorimo malo, ali ona 2-3 odmorišta koja imau djeluju sablasno i isključna traka je čak preuska. To će valjda srediti.

Frekvencija saobraćaja nikakva. Od Doboja do Mahovljana, u oba smjera, nisam vidio 5 auta. Od Mahovljana do Bosanske Gradiške je ispod nivoa bilo koje rute u FBiH, ali eto malo bolje.

Uglavnom, samo fali most da završe i što se mene tiče, ok je.
Svi govore o slabom prometu, u sto sam se i sam uvjerio par puta ove godine, ali u Sumskoj se ipak hvale desetinama miliona od putarine!? :?
neki

#17010 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Ja mislim da i u federaciji friziraju cifre i prikazuju nerealno visoke prihode od putarine a kamoli u PC..
Generalno mi je osjećaj kad predjem s federalnog autoputa na doboj-banjaluka kao kad iz Italije predjem u Sloveniju..saobracaj nekoliko puta nižeg intenziteta..
mistek

#17011 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Pa imaju li negdje podaci o broju vozila u RS? U FBiH mislim da je realno. Dionica Sarajevo-Zenica je baš prometna, radnim danima naročito, u nekim udarnim terminima haos. Naravno, Sarajevo-Podlugovi je 3x više nego Zenica-Kakanj, ali svejedno je frekventno. Recimo da ujutro u periodu 7-8 prema Sarajevu bude haos, a popodne 3-5 je u oba smjera prometno. Između rijetko putujem. Naveče stadanrdno, osrednje.

Prema Tarčinu je ipak dosta tanje. Međutim, i dalje je to debelo iznad stanja u RS, pogotovo ovo Doboj-BL. I onom dionicom dole na jugu prođem samo ljeti i isto je generalno sablasna. To mi je kao u RS, identično :D
MorningStar

#17012 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by MorningStar »

mistek wrote: 04/01/2020 23:59 Pa imaju li negdje podaci o broju vozila u RS? U FBiH mislim da je realno. Dionica Sarajevo-Zenica je baš prometna, radnim danima naročito, u nekim udarnim terminima haos. Naravno, Sarajevo-Podlugovi je 3x više nego Zenica-Kakanj, ali svejedno je frekventno. Recimo da ujutro u periodu 7-8 prema Sarajevu bude haos, a popodne 3-5 je u oba smjera prometno. Između rijetko putujem. Naveče stadanrdno, osrednje.

Prema Tarčinu je ipak dosta tanje. Međutim, i dalje je to debelo iznad stanja u RS, pogotovo ovo Doboj-BL. I onom dionicom dole na jugu prođem samo ljeti i isto je generalno sablasna. To mi je kao u RS, identično :D
Nista ljepse nego od Doboja do Bos.Gradiske. Vozi misko nidje nikog dobar drum :izet:
zippoo87

#17013 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zippoo87 »

ima li milicije,radara,presretaca ?
mislim kroz RS
jednom sam prosao samo i to nije bila cijela dionica do Doboja kao sada...nego ona prva sto je bila
MorningStar

#17014 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by MorningStar »

zippoo87 wrote: 05/01/2020 00:30 ima li milicije,radara,presretaca ?
mislim kroz RS
jednom sam prosao samo i to nije bila cijela dionica do Doboja kao sada...nego ona prva sto je bila
Nigdje nikog niti radara ni presretaca, jedino sam vidio miliciju kad je doda prolazio valjda, poredali po policajca na svaki onaj nadvoznjak :lol: da gledaju valjda i salutiraju dok prolazi :D
LeonardoAC

#17015 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by LeonardoAC »

MorningStar wrote: 05/01/2020 00:38
mislim kroz RS
Nigdje nikog niti radara ni presretaca, jedino sam vidio miliciju kad je doda prolazio valjda, poredali po policajca na svaki onaj nadvoznjak :lol: da gledaju valjda i salutiraju dok prolazi :D
prosao u cetvrtak oko 21:30 cijelu dionicu - doslovno sam bio sam na cesti cijelu rutu...
Libyano

#17016 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Libyano »

mislim kroz RS
Imaju dva presretača, Skoda Superb i Hyundai i30. Nabavili prije par mjeseci.
mistek

#17017 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mistek »

Presretači na relaciji Mahovljani-Doboj nisu nikad, a Banja Luka-Bos. Gradiška već treba biti oprezniji.
Dr Arsla

#17018 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dr Arsla »

neki wrote: 04/01/2020 17:39 Ja mislim da i u federaciji friziraju cifre i prikazuju nerealno visoke prihode od putarine a kamoli u PC..
Generalno mi je osjećaj kad predjem s federalnog autoputa na doboj-banjaluka kao kad iz Italije predjem u Sloveniju..saobracaj nekoliko puta nižeg intenziteta..
Ili iz Njemačke u Francusku :D
So What!

#17019 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

mk ultra wrote: 04/01/2020 09:41
probook wrote: 31/12/2019 23:01 Meni je glupo sto se pravi sad po nekom nacionalnom kljucu. Evo ja sam iz Hercegovine, ali draze mi je da se pravi sve sjeverno od Mostara, a ne juzno.

Pa do Capljine se uvijek opusteno vozi 90% puta u 5-oj brzini i mi sada tu lupamo pare i pravimo autoput, a uzasan dio puta od Jablanice do Sarajeva je na cekanju :run:

Mislim ono logika je haos :roll:

Dajte napravite od sjevera Mostara pa prema sjeveru do kraja, a onda jug Mostara sto se mene tice moze i za 100 godina.
Radite prioritete, evo sada ce snijeg i opet ce potpuna obustava biti oko Jablanice i Konjica, a zaobilaznice nema!
Ne razmisljas hrvatski, o izgradnji dionica Mostar - ŠB i Mostar - Bijaca i osnutku JP AC HZHB :mrgreen:
Znam da je šala u pitanju, ali koridor Vc, kroz BiH, prolazi u gotovo 85-90% trase kroz naselja sa bošnjačkom većinom, čak i u RS-u.

Na jugu od Počitelja već pa sve do Sarajeva, dio kojim prolazi autoput je nastanjen većinom Bošnjacima, kroz ZDK također, negdje oko Žepča će možda obuhvatiti par sela gdje su nastanjeni i Hrvati.

U RS-u prolazi ispod dobojskih padinskih naselja, čaršije, gdje žive Bošnjaci, a izlazi prema Čivčijama i Grapskoj i vozi prema Modriči, gdje tek onda se pojavljuju naselja sa srpskom većinom i prelazi u Vukosavlje/Jakeš, jedinu opštinu u RS-u sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. Dalje ide pored Odžaka i prema Svilaju. Odžak, grad je većinski bošnjački, a mjesta oko njega su naseljena uglavnom Hrvatima.

Dakle koridor Vc je maltene, velikobošnjački projekat, možda to i objašnjava traljavost. :D
So What!

#17020 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja Zeničke obilaznice [Donja Gračanica - Vraca] - 01. 01. 2020. @ indirekt (SSC)

Image

Image

Image
So What!

#17021 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Punom parom traju radovi na autocesti između Počitelja i Međugorja
Image

Koncem studenog prošle godine započela je gradnja autoceste od Međugorja prema Počitelju. Radovi na izgradnji 10 kilometara duge dionice autoceste na koridoru Vc traju punom parom, i na gradilištu je danas jako puno građevinskih strojeva.

Izgradnja ovoga dijela autoceste od Počitelja do Zvirovića od iznimne je važnosti za cijelu Hercegovinu, Međugorje i dio Dalmacije. Radovi na ovoj dionici bi trebali biti okončani do kraja 2021. godine.
Image

Image
So What!

#17022 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

So What!

#17023 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Uključene i banke: Zahuktava se izgradnja Koridora Vc u Hercegovini
Image

U JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Mostar 16. januara bit će održan Road Show na koji su pozvani svi zainteresirani dobavljači, izvođači i konsultanti, a na kojem će se moći upoznati sa tenderiranjem za ugovore na izgradnji dionica Koridora Vc u Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

Preduzeće Autoceste FBiH namjerava krenuti u izgradnju dionica: tunel Prenj (dužina 12,4 km), Ovčari - Prenj i Prenj - Mostar Sjever (koje treba definirati).

Natjecanje za ove ugovore očekuje se da počne 31. marta 2020. godine, a tender za tunel Prenj u prvoj polovici 2020. godine.

Osim tendera za izvođenje radova, raspisat će se i tender za konsultantske usluge nadzora nad ovim dionicama.

Autoceste FBiH iskoristit će sredstva zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 97,2 miliona EUR i zajma od Europske investicijske banke (EIB) u istovjertnom iznosu za finansiranje izgradnje ovih prioritetnih dionica.

Preostala sredstva za projekt, čiji ukupni procijenjeni trošak iznosi 249,6 miliona EUR, bit će osigurana iz očekivanih grantova WBIF-a i vlastitih sredstava poslodavca.

Ukupni procijenjeni trošak radova i konsultantskih usluga za pomenute tri dionice iznosi 540 miliona EUR.

Osim toga, očekuje se da će 16. marta 2020. godine početi tenderiranje za dionicu Mostar sjever - Mostar jug dužine 15 kilometara.

Finansiranje ove dionice predviđeno je zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 60,0 miliona eura, te kreditima komercijalnih banaka u iznosu od 137,2 miliona EUR, pa ukupni procijenjeni trošak radova i usluga nadzora iznosi 197,2 miliona EUR.
Indikator
moon_walker_90

#17024 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by moon_walker_90 »

So What! wrote: 05/01/2020 11:30 Punom parom traju radovi na autocesti između Počitelja i Međugorja
Image

Koncem studenog prošle godine započela je gradnja autoceste od Međugorja prema Počitelju. Radovi na izgradnji 10 kilometara duge dionice autoceste na koridoru Vc traju punom parom, i na gradilištu je danas jako puno građevinskih strojeva.

Izgradnja ovoga dijela autoceste od Počitelja do Zvirovića od iznimne je važnosti za cijelu Hercegovinu, Međugorje i dio Dalmacije. Radovi na ovoj dionici bi trebali biti okončani do kraja 2021. godine.
Image

Image
Hercegovina i sunce :srce: mada bi mi bilo draze da se od Zenice krene prema Doboju punom parom :roll:
Dr Arsla

#17025 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dr Arsla »

Muka mi više kad gledam fotke zeničke obilaznice. Jbt ljudi su prije ručno završili viseće vrtove Babilona nego ovi nesposobnjakovići desetak KM ceste
Post Reply