Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Paranoid

#17001 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Paranoid »

Innovation wrote:Zasto neko nije prozvao v.d. direktora GRAS-a da kaze sta su dali pod hipoteku i kako poreznoj upravi, da bi sad vlada i SKS trebale retroaktivno da donesu tj. daju saglasnost. :? :roll:
Bravo..To će biti vrlo interesantna tema...
convict

#17002 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

.
Last edited by convict on 11/02/2014 19:33, edited 1 time in total.
vješalica

#17003 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vješalica »

convict wrote:
vješalica wrote:Zalaganje za stečaj Grasa bez prethodno procesuiranog kriminala je blago rečeno kriminal.I to sve u skladu sa KZFBIH.
Jer dole se desio kriminal,a ne (ne)znanje ili nesposobnost u vođenju posla.
Izgleda da u SKS samo znaju krčmiti javno dobro,bez razmišljanja o posljedicama.
Jedno drugo ne isključuje, stečaj nije likvidacija (gašenje) firme.
Kod nas jeste.Neću se dalje raspravljati,zna se ko su stečajni upravnici.
vješalica

#17004 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vješalica »

Paranoid wrote:
Innovation wrote:Zasto neko nije prozvao v.d. direktora GRAS-a da kaze sta su dali pod hipoteku i kako poreznoj upravi, da bi sad vlada i SKS trebale retroaktivno da donesu tj. daju saglasnost. :? :roll:
Bravo..To će biti vrlo interesantna tema...

Što će prozivati direktora kad je isti tražio saglasnost od upravljačkih struktura tj.Skupštine i Nadzornog odbora za pregovore????????

http://www.sutra.ba/novost/98006/Moguc- ... ju-dugova

Znači pogledaj naslov,Menadžemtu kojeg prestavlja direktor,se daje saglasnost da pregovara,i sređiva konkretno ovaj problem od strane Skupštine firem i Nadzornog.
Innovation

#17005 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

vješalica wrote:Zalaganje za stečaj Grasa bez prethodno procesuiranog kriminala je blago rečeno kriminal.I to sve u skladu sa KZFBIH.
Izgleda da u SKS samo znaju krčmiti javno dobro,bez razmišljanja o posljedicama.
Istrage i pokrenuti postupci ne zaustavljaju se stecajem.
sinergija

#17006 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sinergija »

bilo je samo nisi slusala.
Innovation

#17007 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Slusala itekako. :) Ako mislite da nisam cula, mogu li zamoliti da mi kazete ime osobe koja je trazila da izadje za govornicu i kaze, sta i na koji nacin je dato pod hipoteku?
vješalica

#17008 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vješalica »

Innovation wrote:
Istrage i pokrenuti postupci ne zaustavljaju se stecajem.
Naravno da se "ne zaustavljaju".Ko i dosad........samo još levat može pomisliti da je to dole tako naivno urađeno proteklih godina...Jusufranić,Dreković,Ajnadžić i mnogi drugi....
vješalica

#17009 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vješalica »

Innovation wrote:Slusala itekako. :) Ako mislite da nisam cula, mogu li zamoliti da mi kazete ime osobe koja je trazila da izadje za govornicu i kaze, sta i na koji nacin je dato pod hipoteku?
Nisi slušala.

Skupština preduzeća treba da dostavi materijal oko pomenutog kako su se dogovorili,tj.Skupština KS zadužila da dostave materijal.

I to Skupština koja je između ostalog sa Nadzornim odborom dala saglasnost Menadžmentu da uđe u "posao" sa poreskom.
Paranoid

#17010 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Paranoid »

Ček ba...Koliko sam ja razumio Fazlija je pitao: "Na koji način je deblokiran GRAS-ov račun".. Posle je mininstar počeo priču o hipoteci i šumama..

Pitanje je.. kakva hipoteka je u pitanju i kako je odblokiran račun?
sinergija

#17011 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sinergija »

Paranoid wrote:Ček ba...Koliko sam ja razumio Fazlija je pitao: "Na koji način je deblokiran GRAS-ov račun".. Posle je mininstar počeo priču o hipoteci i šumama..

Pitanje je.. kakava hipoteka je u pitanju i kako je odblokiran račun?
upravo tako pitao je mora li skupstina da odobri kredite KJP i KJKP i na koji nacin je odblokiran racun. vjerovatno insinuirajuci da je neko dao imovinu grasa pod hipoteku (spominjao je remizu i minibuse) a bez znanja skustine,i niko nije odgovorio. samo je na kraju premijer rekao da je ucinjena pravna radnja za koju skupstina treba da da saglasnost i to je ocekivao od uprave GRASA da to predlozi skupstini.

u tom smislu je predlozio i zakljucak.

cak ni 'nepogresivi'' dino nije skontao gdje je greska?
Last edited by sinergija on 20/12/2013 18:44, edited 2 times in total.
vješalica

#17012 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vješalica »

Hipoteka je garancija na dogovor otplate na 36 rata,pošto KS nije htio da bude garant.
sinergija

#17013 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sinergija »

vješalica wrote:Hipoteka je garancija na dogovor otplate na 36 rata,pošto KS nije htio da bude garant.
kanton nije ni davao garanciju jer to treba skupstina da da. neko je dao nesto sto je vlasnistvo kantona pod hipoteku a bez znanja skupstine.

ali ovo sve nema veze za temom :wink:
vješalica

#17014 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vješalica »

Zato SKS naložio Skupštini preduzeća da dostavi materijal o pomenutom dogovoru.
Jer su oni zajedno sa NO dali saglasnost oko dogovora i to Menadžmentu.
Mogli su i da ih odbiju.
Zato se treba pogledati tačno ingerencija Skupštine preduzeća i Nadzornog odbora.

I slažem se neću više oftopicariti.
Innovation

#17015 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Paranoid wrote: Pitanje je.. kakva hipoteka je u pitanju i kako je odblokiran račun?
:thumbup: ,
a da Vlada ni Ministarstvo nemaju nikakvih podataka o tome. Premijer je upozorio na to, pa je donesen zakljucak, da menadzment, nadzorni odbor i skupstina GRAS- a dostave vladi sve papire o toj uradjenoj radnji. :-)

Kad se g. Kojovic odmori,on ce nam reci tacno sta je bilo. :)
sinergija

#17016 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sinergija »

Innovation wrote:
Paranoid wrote: Pitanje je.. kakva hipoteka je u pitanju i kako je odblokiran račun?
a da Vlada ni Ministarstvo nemaju nikakvih podataka o tome. Premijer je upozorio na to, pa je donesen zakljucak, da menadzment, nadzorni odbor i skupstina GRAS- a dostave vladi sve papire o toj uradjenoj radnji. :-)

vlada pojma nema sta joj njen menadzment radi :-)
ekspertski
vješalica

#17017 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vješalica »

To je sada postalo jako zabrinjavajuće ,a kao proteklih godina šta je sve pod hipotekom,apsolutno nije bitno.Kao ni poslovanje... :-)
Jadna Vlada...koja imenuje svoje ahbabe po preduzećima...uh uh
rajvosa1

#17018 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rajvosa1 »

Innovation wrote:

Ova spodoba od premijera ne da nema podataka ni o cemu, on nema pojma ni o cemu. Podrska Pedji za prijedlog o stecaju, ko se bavi biznisom, zna o cemu se radi, a ko ne zna, neka malo procita.
Pedja Kojovic

#17019 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Kada, i ukoliko, u ponedjeljak dobijemo cjelokupni sporazum, i pratecu dokumentaciju, do kojeg su dosli rukovodstvo GRAS-a i predstavnici poreske uprave, vjerujem da ce se potvrditi ono na sta su Fazlija i premijer Zeljkovic upozoravali; da je do deblokade racuna doslo stavljanjem pod hipoteku GRAS-ove pokretne i nepokretne imovine.
Takav dogovor zahtijeva saglasnost vlasnika te imovine, a to je SKS.

Ukoliko se ovo pokaze tacnim to ce ne samo pokazati da su zastupnici u petak, tih skoro deset sati, diskutovali o
"pogresnoj temi" kao sto je to premijer i rekao nego i da ce racuni GRAS-a od ponedjeljka ponovo biti blokirani.

Mjere koje predlozilo rukovodstvo GRAS-a, a koje zahtijevaju dodatne milione budzetskih subvencija - kojih nema i nece ih biti u skorije vrijeme - ne konsolidiraju poslovanje ovog preduzeca. Predlozene mjere bi mjesecne gubitke ovog preduzeca smanjile sa 2.5 miliona km mjesecno na, eventualnih, 1 milion km mjesecno.

Jedini nacin da cjelokupno preduzece GRAS ne bude likvidirano je ulazak u planirani stecaj u skladu sa zakonom o stecajnom postupku FBiH.

Iz diskusija koje su se vodile je jasno da se problemu ne pristupa ekonomski nego politicki (Na stranu to sto iz privatnih razgovora sa poslanicima proizlazi da jedan veliki dio njih nije upoznat sa zakonskim odredbama koje regulise stecaj i vjeruje da su steca i likvidacija sinonimi). To se, na prvi pogled, cini apsurdnim jer je medju korisnicima usluga ovog preduzeca mnogo vise glasova nego unutar samog GRAS-a, ali je razlog, ja mislim, to sto ce glasaci koji rade u GRAS-u sigurno izaci na glasanje - bez obzira na vrremenske prilike, cekanje u redu i ostale "razloge" za apstinenciju - dok ce veliki broj korisnika njihovih usluga tog oktobarskog jutra pronaci neki izgovor da ne glasaju.

p.k.
Paranoid

#17020 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Paranoid »

Pedja, mišljenja sam da se u JKP igraju sa vama u SKS, a naročito sa gradjanima jer očigledno je da SKS kao vlasnik GRAS-a u ovom momentu nema hrabrost da se suoči sa režiserima kriminala u JKP. Kako reče Backović da najveći dio duga pripada državi, možda sam u krivu, ali očigledno je da se igra na kartu prebacivanja problema na veći nivo nego što je SKS.

Volio bih kad bi nam otkrio ko je Sarajevski "Đilas" i kako vidiš rasplet ove drame jer smatram da kršenje federalnog zakona, nedostajeće licence i na kraju prijedlog stečaja se neće završiti baš jednostavno.

Treba stat ispred 1200 ljudi ili onih 700 i reći im da "idu" svojim kućama..
zippoo87

#17021 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zippoo87 »

Paranoid wrote:Pedja, mišljenja sam da se u JKP igraju sa vama u SKS, a naročito sa gradjanima jer očigledno je da SKS kao vlasnik GRAS-a u ovom momentu nema hrabrost da se suoči sa režiserima kriminala u JKP. Kako reče Backović da najveći dio duga pripada državi, možda sam u krivu, ali očigledno je da se igra na kartu prebacivanja problema na veći nivo nego što je SKS.

Volio bih kad bi nam otkrio ko je Sarajevski "Đilas" i kako vidiš rasplet ove drame jer smatram da kršenje federalnog zakona, nedostajeće licence i na kraju prijedlog stečaja se neće završiti baš jednostavno.

Treba stat ispred 1200 ljudi ili onih 700 i reći im da "idu" svojim kućama..
ako se zna da su zaposleni cisto onako,bez odredjenog radnog mjesta unutar firme,onda se zna da nece poremetiti radnu dinamiku firme,samo ce se skinuti sa sisaljke (citaj budzeta)
ima ona izreka:kako doslo,tako i otislo a ako se zele zaliti,neka idu tom rodjaku koji ih je ubacio ,ako i rodjak ne dobije nogu :D

od neke firme se mora poceti sa otpustanjima a mislim da je upravo GRAS najzreliji za to a ima jos nebrojeno firmi

a sada kada me "dusebriznici" napadnu,da ja njih pitam,brine li se neko o otpustenim radnicima iz drugih firmi ,onih koje je politika unistila a nekada su bili svjetski gigani ?
udrch

#17022 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

Pedja Kojovic wrote:Jedini nacin da cjelokupno preduzece GRAS ne bude likvidirano je ulazak u planirani stecaj u skladu sa zakonom o stecajnom postupku FBiH.

p.k.
molim te, znaš da se od početka slažem da je planirani stečaj najbolje rješenje, jer nudi mogućnost povlačenja velikih rezova bez opasnosti od tužbi..
ono što me zanima jesu informacije koje kruže, odnosno da "planirani stečaj" nije zakonski moguć..
odnosno da se ne može proglasiti stečaj, a da opet sanacijom preduzeća upravlja isti titular, recimo SKS ili Vlada ili neko koga vi ovlastite da vodi sanaciju, već ako se proglasi stečaj onda Sud preuzima glavnu ulogu i rješava prema zakonu o stečaju..
malo me ova informacija kopka, jer ne vjerujem našim sudovima..
da li si provjeravao ovu informaciju?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17023 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Pedja.

I mene isto interesuje, jer je Konakovic u emisiji gdje ste zajedno gostovali, na tvoje spominjanje tecaja za GRAS, sto i sam mislim da je trenutno jedino rjesenje, rekao da je poziv na stecaj populizam jer je stecaj fakticki beizvodljiv.

Sigurno se sjecas te njegove opaske, pa bih volio da je prokomentarises.

Moja licna podrska Tebi i prof Havericu, i na istupim u tv emusijama u zadnjih par dana, kao i na sjednicama KS.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17024 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Pedja Kojovic wrote: Mjere koje predlozilo rukovodstvo GRAS-a, a koje zahtijevaju dodatne milione budzetskih subvencija - kojih nema i nece ih biti u skorije vrijeme - ne konsolidiraju poslovanje ovog preduzeca. Predlozene mjere bi mjesecne gubitke ovog preduzeca smanjile sa 2.5 miliona km mjesecno na, eventualnih, 1 milion km mjesecno.
p.k.
Peđa , nisam pratila ranije prijedloge ranijih rukovodstava GRAS-a , i pretpostavljam da su slični ovom riješenju koje ste naveli , pa me zanima zašto SKS odnosno bilo koje tijelo koje imenuje rukovodstvo uopšte daje priliku ljudima koji vode GRAS da dostavljaju ovakve prijedloge? Zašto se gubi vrijeme sa takvim prijedlozima i direktorima i zašto se ne imenuje britak i efikasan menadžment koji će pospješiti stečaj i brzu sanaciju GRAS-a ?
Mogu shvatiti politička previranja ali ne mogu shvatiti sadašnju ekonomsku (ne)korist i vlasnika GRAS-a i svih onih stranačkih "duhova" koji se mogu koristiti ovakvim stanjem.
Jasno mi je da će ostanak na poslu garantovati glasove ali ne mogu shvatiti da u tom preduzeću još postoji neko ko misli da će građani ovog Kantona finansirati njihov nerad , neproduktivnost , neefiksanost i pljačku i da se mogu zanositi time da ih može spasiti pobjeda neke stranke na izborima. Ne može , njih može izvući samo težak i mukotrpan rad uz veliko smanjenje troškova i nada da će vlasnik kapitala izdvojiti sredstva koja ne postoje za investiranje u novu opremu ili generalnu rekonstrukciju.
Dakle šta konkretno koči brz i efikasan stečajni postupak u GRAS-u ? Čega se boji vlasnik GRAS-a ?
Hvala.
p.s. Moram se nadovezati na libera , odlični medijski nastupi u posljednje vrijeme i vaši i Haverićevi. Borite se kako znate i umijete da u oktobru 2014 u skupštinskim klupama pored Vas dvojice bude makar još dvoje-troje.....
Paranoid wrote: Treba stat ispred 1200 ljudi ili onih 700 i reći im da "idu" svojim kućama..
Paranoid , definitivno to nije lako. No uzmite da konkretno neko Vaših 2,5 miliona maraka baci u vjetar , ode niz ulicu , kako bi ste Vi reagirali , da li bi ste odbranili Vaše vlasništvo ili bi ste se nećkali da kažete da li neko treba da ide kući ?
Sigurna sam da biste branili Vaše vlasništvo sa pažnjom dobrog privrednika , pogotovo ako ste to muktorpno zaradili.

Paranoid , naša država je privredno deficitarna , nema viška vrijednosti , ne stvaramo , ne proizvodimo i nismo u plusu , trošimo više nego što zaradimo. ZOI 84 i GRAS su prve velike bolne žrtve pogrešnog , neodgovornog , bahatog upravljanja javnim dobrima (u smislu da se nakon rata zapošljavalo a sada otpušta ,"štele" su za*ebale stvar) od strane ovih koji nas 20 i kusur godina sistematski kradu , pljačkaju , zaglupljuju ,uništavaju obrazovanje , lažu zarad održavanja vlastitog paralelnog sistema vrijednosti i bogaćenja, zakićenog pričom o tobožnjoj nacionalnoj ili religijskoj ugroženosti .
Sa ove dvije priče ZOI i GRAS, vidim konačan početak kraja vladajuće bulumente , konačno im vidim leđa. Nikakve nove stranke , nikavi pokreti , nikakvi pritisci ili novac neće otjerati bagru, to mogu učiniti samo siromašni , gladni i obespravljeni ljudi . žrtve tranzicije kojih je nažalost sve više i više. Onda bih voljela vidjeti face Radeljaša , Čardžića , Konakovića , Mehmedića , Musića, Zeljkovića i ostalih kada budu polagali račun - narodu.....
Pozdrav.
madner

#17025 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by madner »

udrch wrote:
Pedja Kojovic wrote:Jedini nacin da cjelokupno preduzece GRAS ne bude likvidirano je ulazak u planirani stecaj u skladu sa zakonom o stecajnom postupku FBiH.

p.k.
molim te, znaš da se od početka slažem da je planirani stečaj najbolje rješenje, jer nudi mogućnost povlačenja velikih rezova bez opasnosti od tužbi..
ono što me zanima jesu informacije koje kruže, odnosno da "planirani stečaj" nije zakonski moguć..
odnosno da se ne može proglasiti stečaj, a da opet sanacijom preduzeća upravlja isti titular, recimo SKS ili Vlada ili neko koga vi ovlastite da vodi sanaciju, već ako se proglasi stečaj onda Sud preuzima glavnu ulogu i rješava prema zakonu o stečaju..
malo me ova informacija kopka, jer ne vjerujem našim sudovima..
da li si provjeravao ovu informaciju?
Problem sa tim je da bi napravili rezove moraju izmiriti obaveze prema uposlenicima. :roll:
Stecajni upravnik.
Locked