NOVE CIJENE GORIVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
probook
#1701 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Stanje u Mostaru danas sa cijenama dizela euro 5: Hifa 2,21, EP 2,26, Oil AC 2,21, Centrum 2,36, Gasprom 2,11 KM
-
channel10
#1702 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Stvarno mi je dosadilo vise pisati, ali procita li neko danas onaj tekst u Avazu ? Malo po naftasima, ali puno vise u njihovu odbranu. Navode cijene barela i cijene litre po godinama. Tako da po njima barel nije nikad bio preko 91 dolara
( a nigdje one cijene od 147 dolara, kao ni zadnjih 113 dolara kad je nafta bila skuplja za samo 5-10 feninga u odnosu na sadasnju cijenu kad je ispod 70 dolara ).
I jos se na kraju teksta potpisu
I jos se na kraju teksta potpisu
- ElRe
#1703 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Kad barel ponovo bude 110 $, nafta na pumpama ce biti 3.20 KM i svi (drzava + vlasnici pumpi) zadovoljni.
Mi svakako moramo kupovati plin, benzin ili naftu.
Mi svakako moramo kupovati plin, benzin ili naftu.
-
dpjokala26
#1704 Re: NOVE CIJENE GORIVA
ja danas nasula po 2,16 u lukavici.
- mayab
-
mefistofilis
#1706 Re: NOVE CIJENE GORIVA
jutros Ahmetspahic 2,21 a ultrabosnjacka/patriotska/memina allahuekberska Hifa 2,26. jos ugasili one cijene
-
nocnaptica986
#1707 Re: NOVE CIJENE GORIVA
evo samo sto nije pala ispod 63$ sad je 63.20
-
Wind
#1708 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ma nama nista ne mijenja ni da je 50$ 
-
lajkujMe
#1709 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Sta BIH treba je jedan naftni telemach koji je oborio cijene i dogovre pa se ostali morali prilagoditi. Medjutim ovako su izgleda skoro sve pumpadzije u dogovoru.
Nije normalno da cijena goriva u jednoj drzavi haman pa ista na svakoj pumpi u BIH, gledaj druge zemlje gdje konkurencija cini svoje pa rade sve u svojoj mogucnosti da budu primaljiviji kupcima.
Nije normalno da cijena goriva u jednoj drzavi haman pa ista na svakoj pumpi u BIH, gledaj druge zemlje gdje konkurencija cini svoje pa rade sve u svojoj mogucnosti da budu primaljiviji kupcima.
-
channel10
#1710 Re: NOVE CIJENE GORIVA
mefistofilis wrote:jutros Ahmetspahic 2,21 a ultrabosnjacka/patriotska/memina allahuekberska Hifa 2,26. jos ugasili one cijene
-
channel10
#1711 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Evo tekst Avaza, ko nije procitao:
http://www.avaz.ba/clanak/151140/gorivo ... -jeftinije
Gorivo bi trebalo biti jeftinije!
Iako nafta na svjetskim berzama u posljednjih šest godina nikada nije bila jeftinija - 67,37 dolara po barelu, to se mnogo ne odražava na cijene goriva u našoj zemlji, koje variraju od 2,10 KM do 2,26 KM po litri, ovisno o pumpama.
Građani upozoravaju da su cijene itekako visoke, a analitičari to potvrđuju. Međutim, tvrde da državi nisu u interesu niže cijene goriva.
Krivo tumačenje
To nam je potvrdio i Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. On kaže da je jedan od razloga visokih cijena goriva taj što BiH nema svoje rafinerije, već se nafta kupuje od drugih.
- Međutim, mi nemamo pravi nadzor nad cijenama bilo kakvih proizvoda i krivo tumačimo liberalizaciju cijena. U svakom društvu, bez obzira na stepen liberalizacije ekonomije, postoji direktni ili indirektni način kontrole cijena - kazao je Šain.
Naglašava da niko ne može dopustiti potpunu liberalnu ekonomiju.
- Po tome se vidi da nemamo uređenu državu. Da imamo, bolje bismo pratili kretanja na svjetskom tržištu. S druge strane, mi za svjetske norme nabavljamo male količine nafte, na kojima se ne mogu postići veći bonusi. Ali, da budemo do kraja iskreni, niže cijene goriva ne odgovaraju ni državi. Na cijenu nafte dodaju se brojne dažbine koje država uzima. I što je viša cijena nafte, dobit će više kroz akcize, poreze - objasnio nam je Šain.
Zahir Imamović, vlasnik pumpi „Imzit“, potvrđuje da oni nabavljaju naftu iz stranih rafinerija.
- Mi smo u čitavom tom lancu samo krajnji distributeri. Uzimamo gorivo od dobavljača koji imaju uvozne dozvole i njih je pet-šest. A moje mišljenje je da treba svako uvoziti pa neka bude lojalna konkurencija. Ovako, dobavljači drže monopol - tvrdi Imamović.
Dodaje da je na njegovim pumpama trenutna cijena goriva 2,26 po litru.
Naša posla
Inače, u posljednjih šest godina najviša cijena nafte po barelu zabilježena je 2008., kada je iznosila 91,48 dolara. I tada je cijena goriva u BiH po litru bila 2,05 maraka.
- Ma gorivo je preskupo za one koji su svakodnevno u automobilu. To su naša posla, jer je nafta na svjetskom tržištu dosta pojeftinila. Kada treba podići cijene, na to su trgovci, vlasnici pumpi uvijek spremni. A, kada treba sniziti, onda se čeka, izbjegava - kazao nam je jedan od sarajevskih taksista.
Cijene sirove nafte u svijetu i goriva u BiH
2005. barel nafte koštao 50,04 dolara, a litar goriva 1,68 KM
2006. barel nafte koštao 58,30 dolara, a litar goriva 1,92 KM
2007. barel nafte koštao 64,20 dolara, a litar goriva 1,83 KM
2008. barel nafte koštao 91,48 dolara, a litar goriva 2,05 KM
2009. barel nafte koštao 53,56 dolara, a litar goriva 1,89 KM
2010. barel nafte koštao 71,21 dolara, a litar goriva 2,10 KM
2011. barel nafte koštao 87,04 dolara, a litar goriva 2,35 KM
2012. barel nafte koštao 84,46 dolara, a litar goriva 2,45 KM
2013. barel nafte koštao 89,84 dolara, a litar goriva 2,40 KM
Ovdje vidite kako Fahro utemeljitelj priprema teren za povecanje cijene litre kad se barel vrati na 110-120 dolara. Kao sto neko rece, kad se vrati barel, Bog sami zna na koliko ce cijena litre izaci! edit: Ovdje su potpuno netacni podaci jer je recimo 2008. godine barel bio 147 dolara, a cijena litre se kod nas kretala od 2,30-2,45 KM
Anketa: Građani traže jeftinije gorivo
Elvedin Mizdrak - Naravno da je skupo, i preskupo za naše prilike. Što se mene tiče, mogu kazati da je vozilo za mene više potreba nego luksuz. Mišljenja sam da cijene goriva trebaju biti niže.
Edo Saltagić - Pratim situaciju s naftom na svjetskom tržištu i smatram da je kod nas cijena goriva trebala pasti za 30 posto. Međutim, gorivo je i dalje skupo i cijena nadolje ide vrlo sporo.
Našid Gojak - Zbog skupoće goriva više volim da pješačim. Gledam da što manje koristim automobil. Jedino kada moram. Ustvari, više volim da hodam, a i jeftinije je.
Autor: E. DUVNJAK - ŠALAKA
http://www.avaz.ba/clanak/151140/gorivo ... -jeftinije
Gorivo bi trebalo biti jeftinije!
Iako nafta na svjetskim berzama u posljednjih šest godina nikada nije bila jeftinija - 67,37 dolara po barelu, to se mnogo ne odražava na cijene goriva u našoj zemlji, koje variraju od 2,10 KM do 2,26 KM po litri, ovisno o pumpama.
Građani upozoravaju da su cijene itekako visoke, a analitičari to potvrđuju. Međutim, tvrde da državi nisu u interesu niže cijene goriva.
Krivo tumačenje
To nam je potvrdio i Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. On kaže da je jedan od razloga visokih cijena goriva taj što BiH nema svoje rafinerije, već se nafta kupuje od drugih.
- Međutim, mi nemamo pravi nadzor nad cijenama bilo kakvih proizvoda i krivo tumačimo liberalizaciju cijena. U svakom društvu, bez obzira na stepen liberalizacije ekonomije, postoji direktni ili indirektni način kontrole cijena - kazao je Šain.
Naglašava da niko ne može dopustiti potpunu liberalnu ekonomiju.
- Po tome se vidi da nemamo uređenu državu. Da imamo, bolje bismo pratili kretanja na svjetskom tržištu. S druge strane, mi za svjetske norme nabavljamo male količine nafte, na kojima se ne mogu postići veći bonusi. Ali, da budemo do kraja iskreni, niže cijene goriva ne odgovaraju ni državi. Na cijenu nafte dodaju se brojne dažbine koje država uzima. I što je viša cijena nafte, dobit će više kroz akcize, poreze - objasnio nam je Šain.
Zahir Imamović, vlasnik pumpi „Imzit“, potvrđuje da oni nabavljaju naftu iz stranih rafinerija.
- Mi smo u čitavom tom lancu samo krajnji distributeri. Uzimamo gorivo od dobavljača koji imaju uvozne dozvole i njih je pet-šest. A moje mišljenje je da treba svako uvoziti pa neka bude lojalna konkurencija. Ovako, dobavljači drže monopol - tvrdi Imamović.
Dodaje da je na njegovim pumpama trenutna cijena goriva 2,26 po litru.
Naša posla
Inače, u posljednjih šest godina najviša cijena nafte po barelu zabilježena je 2008., kada je iznosila 91,48 dolara. I tada je cijena goriva u BiH po litru bila 2,05 maraka.
- Ma gorivo je preskupo za one koji su svakodnevno u automobilu. To su naša posla, jer je nafta na svjetskom tržištu dosta pojeftinila. Kada treba podići cijene, na to su trgovci, vlasnici pumpi uvijek spremni. A, kada treba sniziti, onda se čeka, izbjegava - kazao nam je jedan od sarajevskih taksista.
Cijene sirove nafte u svijetu i goriva u BiH
2005. barel nafte koštao 50,04 dolara, a litar goriva 1,68 KM
2006. barel nafte koštao 58,30 dolara, a litar goriva 1,92 KM
2007. barel nafte koštao 64,20 dolara, a litar goriva 1,83 KM
2008. barel nafte koštao 91,48 dolara, a litar goriva 2,05 KM
2009. barel nafte koštao 53,56 dolara, a litar goriva 1,89 KM
2010. barel nafte koštao 71,21 dolara, a litar goriva 2,10 KM
2011. barel nafte koštao 87,04 dolara, a litar goriva 2,35 KM
2012. barel nafte koštao 84,46 dolara, a litar goriva 2,45 KM
2013. barel nafte koštao 89,84 dolara, a litar goriva 2,40 KM
Ovdje vidite kako Fahro utemeljitelj priprema teren za povecanje cijene litre kad se barel vrati na 110-120 dolara. Kao sto neko rece, kad se vrati barel, Bog sami zna na koliko ce cijena litre izaci! edit: Ovdje su potpuno netacni podaci jer je recimo 2008. godine barel bio 147 dolara, a cijena litre se kod nas kretala od 2,30-2,45 KM
Anketa: Građani traže jeftinije gorivo
Elvedin Mizdrak - Naravno da je skupo, i preskupo za naše prilike. Što se mene tiče, mogu kazati da je vozilo za mene više potreba nego luksuz. Mišljenja sam da cijene goriva trebaju biti niže.
Edo Saltagić - Pratim situaciju s naftom na svjetskom tržištu i smatram da je kod nas cijena goriva trebala pasti za 30 posto. Međutim, gorivo je i dalje skupo i cijena nadolje ide vrlo sporo.
Našid Gojak - Zbog skupoće goriva više volim da pješačim. Gledam da što manje koristim automobil. Jedino kada moram. Ustvari, više volim da hodam, a i jeftinije je.
Autor: E. DUVNJAK - ŠALAKA
- M e m o
#1712 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ja gotivim HIFU Iskljucivo što je domaća firmachannel10 wrote:mefistofilis wrote:jutros Ahmetspahic 2,21 a ultrabosnjacka/patriotska/memina allahuekberska Hifa 2,26. jos ugasili one cijene![]()
![]()
Zašto u Sarajevu drže cijene ne znam
Ali znam da je u Doboju bila prije mjesec dana 2,26 za benzin kada je svugdje bio 2,36
Kolko je sad ne znam, nisam prolazio tuda
Ako neko prolazi neka napiše kolike su cijene sada na toj benzinskoj
- seoBIH
#1713 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Koji kurac? Hajd da je on na mjestu Bakira i da mu je stranka na mjestu SDA pa da i kažemo da je tako. Kako jebeni fahro može uticati na cijenu nafte i kakve pumpe on ima pa da mu to ide u prilog?Ovdje vidite kako Fahro utemeljitelj priprema teren za povecanje cijene litre kad se barel vrati na 110-120 dolara.
-
channel10
#1714 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Radi covjek za druge. Placeni tekstovi i tako to. Tekstovi koji udaraju na inteligenciju citaca. Proturanje laznih podataka i stvaranje lazne slike o odredjenoj situaciji/problemu.seoBIH wrote:Koji kurac? Hajd da je on na mjestu Bakira i da mu je stranka na mjestu SDA pa da i kažemo da je tako. Kako jebeni fahro može uticati na cijenu nafte i kakve pumpe on ima pa da mu to ide u prilog?Ovdje vidite kako Fahro utemeljitelj priprema teren za povecanje cijene litre kad se barel vrati na 110-120 dolara.
Da li ti mislis da je ovaj gore tekst ok? Ako mislis, eto jos jedne ovce za sisanje.
- salik79
#1715 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ja tocim iskljucivo na HIFI. U Sarajevu je D5 2,11 KM za kes, vec dvije sedmice (na Stupu), a u Doboju 2,26.M e m o wrote:Ja gotivim HIFU Iskljucivo što je domaća firmachannel10 wrote:mefistofilis wrote:jutros Ahmetspahic 2,21 a ultrabosnjacka/patriotska/memina allahuekberska Hifa 2,26. jos ugasili one cijene![]()
![]()
Zašto u Sarajevu drže cijene ne znam
Ali znam da je u Doboju bila prije mjesec dana 2,26 za benzin kada je svugdje bio 2,36
Kolko je sad ne znam, nisam prolazio tuda
Ako neko prolazi neka napiše kolike su cijene sada na toj benzinskoj
- seoBIH
#1716 Re: NOVE CIJENE GORIVA
E svasta kako smo mi glup narod. Svi su nam krivi, osim nas. Jebo te pa DRZAVI NE ODGOVARAJU NIZE CIJENE, JEBENI FAHRO nije u vlasti? Da si rekao BILO KO DRUGI iz VLASTI imalo bi smisla. Ovako je samo suplja isprana...channel10 wrote:Radi covjek za druge. Placeni tekstovi i tako to. Tekstovi koji udaraju na inteligenciju citaca. Proturanje laznih podataka i stvaranje lazne slike o odredjenoj situaciji/problemu.seoBIH wrote:Koji kurac? Hajd da je on na mjestu Bakira i da mu je stranka na mjestu SDA pa da i kažemo da je tako. Kako jebeni fahro može uticati na cijenu nafte i kakve pumpe on ima pa da mu to ide u prilog?Ovdje vidite kako Fahro utemeljitelj priprema teren za povecanje cijene litre kad se barel vrati na 110-120 dolara.
Da li ti mislis da je ovaj gore tekst ok? Ako mislis, eto jos jedne ovce za sisanje.
- _mufljuz_
#1717 Re: NOVE CIJENE GORIVA
ne mogu nista reci osim nevjerovatno da benzin kosta kao u vrijeme kad je crude oil bio 100 dolara
inace, nafta danas pala 5% od cijene.... na ispod 63 dolara
inace, nafta danas pala 5% od cijene.... na ispod 63 dolara
-
channel10
#1718 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Halo ba pametnjakovicu, je li ok tekst? Da li su tacne cifre koje su navedene u tekstu ? Jbt ko da su pali s Marsa pa izbacili cijene barela i cijenu litre u BIH u tim godinama. U par klikova su mogli saznati sve i napisati da su htjeli. Ali samo da su htjeli.seoBIH wrote:E svasta kako smo mi glup narod. Svi su nam krivi, osim nas. Jebo te pa DRZAVI NE ODGOVARAJU NIZE CIJENE, JEBENI FAHRO nije u vlasti? Da si rekao BILO KO DRUGI iz VLASTI imalo bi smisla. Ovako je samo suplja isprana...channel10 wrote:Radi covjek za druge. Placeni tekstovi i tako to. Tekstovi koji udaraju na inteligenciju citaca. Proturanje laznih podataka i stvaranje lazne slike o odredjenoj situaciji/problemu.seoBIH wrote:Ovdje vidite kako Fahro utemeljitelj priprema teren za povecanje cijene litre kad se barel vrati na 110-120 dolara.
Koji kurac? Hajd da je on na mjestu Bakira i da mu je stranka na mjestu SDA pa da i kažemo da je tako. Kako jebeni fahro može uticati na cijenu nafte i kakve pumpe on ima pa da mu to ide u prilog?
A Fahro mozda nema veze sa vlascu, ali sigurno ima sa naftasima. Zna i on sta smije, a sta ne. Znas onu, ruka ruku mije
-
preludezalude
#1719 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Sta je sa ovim pumpama... ima ih koliko hoces sa ugasenim displejima na kojima bi trebala istaknuta cijena. Navuku te na pumpu a pojma nemas koliko kosta gorivo. Mislim da je ovo krsenje zakona a niko nista ne poduzima niti spominje. Cijena bilo kojeg artikla mora biti vidljivo istaknuta.
-
alenthekiller
#1720 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Fahrooooooo oooooo ooooooo ooo ja, dosli smo do konstatacije da Fahro ima veze sa naftasima, i od koje je vaznosti to sad? Tekst i da je pograsan, cijene goriva su velike i treba neko da pise ovakve vijesti makar i lazne bile, a meni boli tuki ko je s kim, cijene goriva su prevelike.channel10 wrote: Halo ba pametnjakovicu, je li ok tekst? Da li su tacne cifre koje su navedene u tekstu ? Jbt ko da su pali s Marsa pa izbacili cijene barela i cijenu litre u BIH u tim godinama. U par klikova su mogli saznati sve i napisati da su htjeli. Ali samo da su htjeli.
A Fahro mozda nema veze sa vlascu, ali sigurno ima sa naftasima. Zna i on sta smije, a sta ne. Znas onu, ruka ruku mije.
-
jefferson
#1721 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Halo ba pametnjakovicu, je li ok tekst? Da li su tacne cifre koje su navedene u tekstu ? Jbt ko da su pali s Marsa pa izbacili cijene barela i cijenu litre u BIH u tim godinama. U par klikova su mogli saznati sve i napisati da su htjeli. Ali samo da su htjeli.
Niej tacno. 2008 barel je bio 148 dolara.
- Rimad
#1722 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Samo još jedna sitnica. Pored cijene nafte u dolarima, treba pratiti i odnos dolar-KM.
- _mufljuz_
#1723 Re: NOVE CIJENE GORIVA
sto je l to poskupio dolar na 2 marke?Rimad wrote:Samo još jedna sitnica. Pored cijene nafte u dolarima, treba pratiti i odnos dolar-KM.
- Skyfox
#1724 Re: NOVE CIJENE GORIVA
za kes? znaci karticom kad placas skuplje?salik79 wrote:
Ja tocim iskljucivo na HIFI. U Sarajevu je D5 2,11 KM za kes, vec dvije sedmice (na Stupu), a u Doboju 2,26.
-
pipi-duga-carapa
#1725 Re: NOVE CIJENE GORIVA
"...niže cijene goriva ne odgovaraju ni državi.
Na cijenu nafte dodaju se brojne dažbine koje država uzima.
I što je viša cijena nafte, dobit će više kroz akcize, poreze "
prema tome..
Na cijenu nafte dodaju se brojne dažbine koje država uzima.
I što je viša cijena nafte, dobit će više kroz akcize, poreze "
prema tome..