Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
PM72
#1701 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pa ako si bio u grupi od 12 ljudi što je držalo Trg,nas pet ili šest je bilo sa Alipašinog polja pa ti kontaj.Ako nas ne znaš - onda nisi ni bio tu.
-
crysis
- Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.
#1702 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
vidi MUP kod dzamije je dosao kasnije , ja sam bio u onoj prvoj sto se kaze postavi , koja je bila iz MUP-a kod socijalnog , kod Kazica i Miletica . i jos nesto za informaciju ja sam zivio na trgu heroja i aktivno se ukljucio u odbranu 18.4.92 , tako da nije moguce da nisam bio tu jer nisam mrdno citav rat sa trga.PM72 wrote:Pa ako si bio u grupi od 12 ljudi što je držalo Trg,nas pet ili šest je bilo sa Alipašinog polja pa ti kontaj.Ako nas ne znaš - onda nisi ni bio tu.
-
PM72
#1703 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Prvu postavu i stražu na Trgu uspostavili su upravo momci iz "MUP-a kod džamije" koji nisu došli "kasnije" nego odmah na početku.Ti si bio u MUP-u Novo Sarajevo i niste davali stražu na Trgu nego kod Elektroprivrede.Mi iz stanice kod džamije smo oformili liniju na Trgu i to poslije 21 aprila.Nemoj me uvjeravati u suprotno jer ti mogu poimenice nabrojati sve ljude koji su tu bili,imam čak i slike.vidi MUP kod dzamije je dosao kasnije , ja sam bio u onoj prvoj sto se kaze postavi , koja je bila iz MUP-a kod socijalnog , kod Kazica i Miletica .
Dakle,TI NISI BIO U GRUPI od 12 ljudi koja je "pucala " stražu na Trgu 12/24.Od vas smo u "miraz" dobili Čedu a on preko naših leđa policijsku značku.
-
crysis
- Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.
#1704 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
PM72 wrote:Prvu postavu i stražu na Trgu uspostavili su upravo momci iz "MUP-a kod džamije" koji nisu došli "kasnije" nego odmah na početku.Ti si bio u MUP-u Novo Sarajevo i niste davali stražu na Trgu nego kod Elektroprivrede.Mi iz stanice kod džamije smo oformili liniju na Trgu i to poslije 21 aprila.Nemoj me uvjeravati u suprotno jer ti mogu poimenice nabrojati sve ljude koji su tu bili,imam čak i slike.vidi MUP kod dzamije je dosao kasnije , ja sam bio u onoj prvoj sto se kaze postavi , koja je bila iz MUP-a kod socijalnog , kod Kazica i Miletica .
Dakle,TI NISI BIO U GRUPI od 12 ljudi koja je "pucala " stražu na Trgu 12/24.Od vas smo u "miraz" dobili Čedu a on preko naših leđa policijsku značku.
nemoj da se bezveze svadjamo, ajde malo izvrti film unazad, pricam o aprilu mjesecu ne o maju ili junu.i straza nije bila 12/24 nego 24/24. poslije osnivanja TO na trgu heroja 1.5.1992 godine dolazi do umanjenja boraca u mup - novo sarajevo i prebacivanja u jedinice TO-a , tek tada moja jedinica sa trga dobija linije kod elektroprivrede . i ja nisam bio na elektroprivredi jer sam presao u TO
-
PM72
#1705 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Nećemo se svađati - nema govora ali to što pričaš nije tačno.Na Trgu nije bilo nikakve straže sve do 21 aprila navačer.Tog dana su bili poznati događaji i momci iz stanice kod džamije su počeli davati stražu da četnici sa grbavice opet ne navale.TO sa Trga je preuzeo Trg od nas iz MUP-a tek početkom jula 1992.Do tada su davali par stražarskih mjesta desno od Trga - prema tranzitu.nemoj da se bezveze svadjamo, ajde malo izvrti film unazad, pricam o aprilu mjesecu ne o maju ili junu.i straza nije bila 12/24 nego 24/24. poslije osnivanja TO na trgu heroja 1.5.1992 godine dolazi do umanjenja boraca u mup - novo sarajevo i prebacivanja u jedinice TO-a , tek tada moja jedinica sa trga dobija linije kod elektroprivrede .
-
crysis
#1706 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ta strazarska mjesta ja drzao alkaloid i momci iz 6 tice nebodera a gore kod bazara su bili taricevi. a ti si tom pricom potpuno izbacio dvije smjene ljudi iz mupa novo sarajevo koji su drzali strazu na trgu heroja. ako nisi siguran priupitaj nekog od starijih pa ce ti rec.
- Dozer
#1707 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Da vi niste pucali jedan na drugoga, tj. branili Loris jedan od drugoga

Edit: I, na kraju krajeva, sta se drcite kad ni jedan niste bili tamo u to vrijeme? JA sam BIO tamo i JA sam SAM odbranio Loris

Edit: I, na kraju krajeva, sta se drcite kad ni jedan niste bili tamo u to vrijeme? JA sam BIO tamo i JA sam SAM odbranio Loris
Last edited by Dozer on 23/09/2013 16:01, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- Nekako s proljeća
#1709 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@gorane, u pravu si za preciznije borbene linije , ima dosta fotografija sa prvih linija ali iz unutrašnjosti okupiranog dijela Grbavice koje to potvrđuju. Ja sam ga samo uputio na čitanje teme kako bi došao do traženih odgovora . Možda malo prepotentno sa moje strane al' , razumjet' će on to.
-
goran16v
#1710 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Za svrhu za koju si je postavio, a to je da je Loris bio nas prakticno cijeli, slika je ok, ali posto ja jos uvijek 100% ne znam kuda je tacno isla linija od "kifle" uzbrdo i gdje je presjecala tranzit prema jevrejskom pogled mi je odletio na taj dio pa sam vidio da u pumpa, OHR, kifla, vila ispred i crvena zgrada bile pod VRS-om.Nekako s proljeća wrote:@gorane, u pravu si za preciznije borbene linije , ima dosta fotografija sa prvih linija ali iz unutrašnjosti okupiranog dijela Grbavice koje to potvrđuju. Ja sam ga samo uputio na čitanje teme kako bi došao do traženih odgovora . Možda malo prepotentno sa moje strane al' , razumjet' će on to.
-
PM72
#1711 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Crysis,ta strazarska mjesta ja drzao alkaloid i momci iz 6 tice nebodera a gore kod bazara su bili taricevi. a ti si tom pricom potpuno izbacio dvije smjene ljudi iz mupa novo sarajevo koji su drzali strazu na trgu heroja. ako nisi siguran priupitaj nekog od starijih pa ce ti rec.
Sad sam potpuno siguran da nisi bio na Trgu u vremenu o kojem pričaš.Kakav alkaloid i momci iz 6-ce? Bazar i Tarićevi? Nemoj me nasmijavati.Također,nikad nismo držali smjene 24/24.Smjene su bile 12/24 i to "dnevna" od 7 ujutro pa do 7 navečer i "noćna".Osim kad je frka pa nas sve zguraju na Trg.Kad završiš sa smjenom spavali smo u neboderu ,kao neka vrsta pripreme a išli smo kući svakih 6 ili 7 dana i to na par sati.NIKO iz MUP-a Novo Sarajevo nije držao stražu na Trgu.Mi smo držali Minjon,dva bunkera gdje je sad neka zelenara (što gleda na Palmu),ćošak Trga gdje je bio Bazar,mesara u kojoj sam ja lično postavljao one ogromne panjeve i pravio puškarnice (što gledaju prema pomoćnom stadionu) i prolaz prema parkingu sa desne strane Trga(prema tranzitu).Odatle pa prema taxi domu su bila dva ili tri bunkera koje je držao TO sa Trga.Dok smo mi bili na Trgu,elektrotehna i još dvije radnje su bile čitave,osim stakala naravno.Kad smo ,početkom jula 1992 predali sve bunkere lokalnom TO-u,iste večeri su opuhane sve radnje.Iste večeri.Ali,to nije bitno.Na dan "primopredaje" bunkera,jula 1992 ,lokalnom TO-u smo dali i nešto oružja,par automatskih pušaka,PM i desetak PAP-ovki.Također,ja ne trebam pitati nikog "starijeg" jer sam u to doba bio uveliko punoljetan a niti sam sanjao niti izmišljao ovo o čemu pričam.Dakle,ne ulazi u polemiku samnom što se tiče Trga jer ja znam sve "u glavu" ko je tamo bio.Ti tamo nisi bio niti si držao stražu.Možda si stanovao na Trgu pa znaš neke pojedinosti ali da si držao stražu na samom Trgu to vala lažeš da si mi brat rođeni.Bez uvrede ali je tako.
Dozer,iako smo jarani i stari poznanici, ne zezaj se sa ozbiljnim temama.Da vi niste pucali jedan na drugoga, tj. branili Loris jedan od drugoga![]()
Edit: I, na kraju krajeva, sta se drcite kad ni jedan niste bili tamo u to vrijeme? JA sam BIO tamo i JA sam SAM odbranio Loris![]()
![]()
Čmoljo,tebi je kao nešto šega? Dozer je počeo pilati a to je stari razbojnik.Austrougarski.Nema veze,on mi je drag.
-
shandrprcSA
#1712 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Vidim ima Vas koji ste bili na Trgu pa me interesuje sta je tacno bilo sa miniranim dijelom Lorisa?
- Dozer
#1713 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@PM72
A kasnije mi nisu dali tamo, iako sam ja trazio da svratim u izvidjanje
Jebi ga, u ta doba nisam stizao i do Trga...bilo krkljanaca na 48 drugih strana.....da si ijednom bio na Trgu ;valjda bi se upitali za zdravlje - miša mu njegovog....
-
PM72
#1714 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Zato ti i kažem,nisi bio tamo jedino da su te klonirali.Doduše,za tebe i tvoje nije bilo puno posla niti adrenalina.A neka ti nisu dali da ideš u "izviđanje".Jebi ga, u ta doba nisam stizao i do Trga...bilo krkljanaca na 48 drugih strana
Last edited by PM72 on 25/09/2013 15:55, edited 1 time in total.
-
crysis
#1715 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
PM
mislim da mi ti nemozes a ni nemas pravo govorit da lazem gdje sam bio tokom rata, u jednom si u pravu zivio sam na trgu heroja od 1974 godine i bilo mi je 30 godina kad sam usao u rat i vrlo dobro znam gdje sam bio i sta sam radio.
ja nisam invalidnost zaradio igrajuci se sa djecom klikera u parku. nemam namjeru da lazem narod i da izigravam heroja.
mislim da mi ti nemozes a ni nemas pravo govorit da lazem gdje sam bio tokom rata, u jednom si u pravu zivio sam na trgu heroja od 1974 godine i bilo mi je 30 godina kad sam usao u rat i vrlo dobro znam gdje sam bio i sta sam radio.
ja nisam invalidnost zaradio igrajuci se sa djecom klikera u parku. nemam namjeru da lazem narod i da izigravam heroja.
- Dozer
#1716 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
PM72 wrote:Zato ti i kažem,nisi bio tamo jedino da su te klonirali.Doduše,za tebe i tvoje nije bilo puno posla niti adrenalina.A neka ti nisu dali da ideš u "izviđanje".Jebi ga, u ta doba nisam stizao i do Trga...bilo krkljanaca na 48 drugih strana
A kasnije mi nisu dali tamo, iako sam ja trazio da svratim u izvidjanjejer koga si ti izvidio završio je u Miljevićima sa bijelim krstom i natpisom "zahvalna otadžbina".
Pa nije to bas tako, al' dobra slicica, i vrlo pompeznog naziva - fazlija
I jos ironicnijeg, jer taj covjek ne zna ni kako se nisani s optikom
- bilic
#1717 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ja kako sam cuo da su dosli sa Grbavice ... Zimi po snijegu sa sankama dovukli eksploziv i SVE DIGLI U ZRAK ...shandrprcSA wrote:Vidim ima Vas koji ste bili na Trgu pa me interesuje sta je tacno bilo sa miniranim dijelom Lorisa?
- bilic
#1718 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
BILO JE TU OKOLO DOSTA DOGODOVŠTINA ....
Preko Strojorada Od švercovanja cigara pa do ljudi ...
Vadilo se gorivo iz benziske pumpe do strojorada... Iz trafo stanice se vadilo TRAFO ULJE ......

Preko Strojorada Od švercovanja cigara pa do ljudi ...
Vadilo se gorivo iz benziske pumpe do strojorada... Iz trafo stanice se vadilo TRAFO ULJE ......
-
MacBeth
#1719 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@Nekako s proljeća: Temu sam procitao od A do Z, neke stranice i po 2-3 puta.
Pitanje sam postavio iz dva razloga. Kao prvo, zato sto je vec negdje bilo receno da ona slika (koju si ti postavio nakon mog pitanja), nije 100% tacna, tj. da bi se neke linije trebale malo korigirati.
A drugi razlog je sto cesto boravim u zgradi Loris
i bas se nedavno otvorila ta tema i opet nije bilo jasnog zakljucka
Da ponovim jos jednom, nisam iz SA, tako da ne znam, kako i zasto...
Tnx
Pitanje sam postavio iz dva razloga. Kao prvo, zato sto je vec negdje bilo receno da ona slika (koju si ti postavio nakon mog pitanja), nije 100% tacna, tj. da bi se neke linije trebale malo korigirati.
A drugi razlog je sto cesto boravim u zgradi Loris
Da ponovim jos jednom, nisam iz SA, tako da ne znam, kako i zasto...
Tnx
-
PM72
#1720 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Dozer,
Što se tiče sličice "fazlija" (namjerno pišem malim slovom) kruži anegdota da su ulice Londona bile prazne kad on puca.To sve kaže o njemu a i njegov angažman u skupštini Kantona nije ništa bolji.Ali,nije on ni bitan jer odosmo od teme...
Što se tiče izvlačenja goriva iz Strojorada i pumpe-to prvi put čujem.U doba kad sam ja bio na Trgu (april - juli 1992) tako nešto je bilo nemoguće uraditi.Linije su formirane tek iza 8 juna 1992 a do tada si mogao komotno otići do Grbavice i obratno.U civilki naravno.Do tada smo držali straže po prolazima sa par vreća pijeska,nije bilo ni rova ni tranšeja što hoće reći da nisam isprljao čizme tokom svog boravka na Trgu.Gorivo iz pumpe i Strojorada su prije izvukli četnici nego naši jer je to bilo njima pred nosom.Kad pominjemo razmjenu ljudi,toga je bilo jer sam svjedok kad je jedna porodica po mrklom mraku dotrčala sa torbama a kad su oni došli porodica Srba sa naše strane je otišla na Grbavicu.Ja nisam vidio nikakve pare niti maltretiranje,došla nam je naredba "odozgo" da te i te ljude pustimo prema Grbavici jer će prije toga na našu stranu doći XY porodica.Čak smo dopratili člana Predsjedništva HDZ-a ili SRBiH iz zgrade Lorisa u kojoj je stanovao.Možda se neko i sjeća onog podgrijanog leša Franje Borasa.Fin,na ranu priviti,hvali nas i zahvaljuje da bi nakon tri dana ploču promjenio pa počeo srati na TV-u.Još jednom sam vidio razmjenu kad su nam javili da sa Grbavice ide zeleni reno 4 sa bolesnima i da ne pucamo.Nije mogao preko mosta jer su tamo bile barikade i ježevi nego je obilazio oko Palme pa oko trga.To je sve što ja znam oko "razmjena" a bio sam tamo dosta vremena.
Šta je bilo poslije- ne znam niti me interesuje.Za pomenuti događaj rušenja balkona na Lorisu sa i čuo kao i ostali .Navodno su četnici natjerali nekog našeg sa Grbavice da poturi sanke pune eksploziva po balkone.Bila je zima pa naša straža ne bi skontala da je eksploziv nego vreće sa drvima.Tako sam čuo od pojedinaca na Trgu.
Što se tiče sličice "fazlija" (namjerno pišem malim slovom) kruži anegdota da su ulice Londona bile prazne kad on puca.To sve kaže o njemu a i njegov angažman u skupštini Kantona nije ništa bolji.Ali,nije on ni bitan jer odosmo od teme...
Što se tiče izvlačenja goriva iz Strojorada i pumpe-to prvi put čujem.U doba kad sam ja bio na Trgu (april - juli 1992) tako nešto je bilo nemoguće uraditi.Linije su formirane tek iza 8 juna 1992 a do tada si mogao komotno otići do Grbavice i obratno.U civilki naravno.Do tada smo držali straže po prolazima sa par vreća pijeska,nije bilo ni rova ni tranšeja što hoće reći da nisam isprljao čizme tokom svog boravka na Trgu.Gorivo iz pumpe i Strojorada su prije izvukli četnici nego naši jer je to bilo njima pred nosom.Kad pominjemo razmjenu ljudi,toga je bilo jer sam svjedok kad je jedna porodica po mrklom mraku dotrčala sa torbama a kad su oni došli porodica Srba sa naše strane je otišla na Grbavicu.Ja nisam vidio nikakve pare niti maltretiranje,došla nam je naredba "odozgo" da te i te ljude pustimo prema Grbavici jer će prije toga na našu stranu doći XY porodica.Čak smo dopratili člana Predsjedništva HDZ-a ili SRBiH iz zgrade Lorisa u kojoj je stanovao.Možda se neko i sjeća onog podgrijanog leša Franje Borasa.Fin,na ranu priviti,hvali nas i zahvaljuje da bi nakon tri dana ploču promjenio pa počeo srati na TV-u.Još jednom sam vidio razmjenu kad su nam javili da sa Grbavice ide zeleni reno 4 sa bolesnima i da ne pucamo.Nije mogao preko mosta jer su tamo bile barikade i ježevi nego je obilazio oko Palme pa oko trga.To je sve što ja znam oko "razmjena" a bio sam tamo dosta vremena.
Šta je bilo poslije- ne znam niti me interesuje.Za pomenuti događaj rušenja balkona na Lorisu sa i čuo kao i ostali .Navodno su četnici natjerali nekog našeg sa Grbavice da poturi sanke pune eksploziva po balkone.Bila je zima pa naša straža ne bi skontala da je eksploziv nego vreće sa drvima.Tako sam čuo od pojedinaca na Trgu.
-
crysis
#1721 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
neinformiranost je cudo,
gorivo iz pumpe na strojoradu su izvukli nasi ( ne cetnici) ljudi iz INE na celu sa Mariom Frimelom, vidis neznas da je bila linija pomjerena i da se uzeo strojorad ( Pribi poginuo na strojoradu ), sto se tice miniranja Lorisa tacno je da je exploziv dovucen na sankama i podmetnut pod stubove ( one na slovo V ) i aktiviran tacno u 8 sati navece kad je bila smjena straze na Lorisu . tako ne da su pali samo balkoni vec se urusio citav ulaz. sa tog dijela Lorisa se vidjela tombola na zeljinom i nisu mogli ulazit unutra kako su htjeli pa su zato minirali taj dio Lorisa.
gorivo iz pumpe na strojoradu su izvukli nasi ( ne cetnici) ljudi iz INE na celu sa Mariom Frimelom, vidis neznas da je bila linija pomjerena i da se uzeo strojorad ( Pribi poginuo na strojoradu ), sto se tice miniranja Lorisa tacno je da je exploziv dovucen na sankama i podmetnut pod stubove ( one na slovo V ) i aktiviran tacno u 8 sati navece kad je bila smjena straze na Lorisu . tako ne da su pali samo balkoni vec se urusio citav ulaz. sa tog dijela Lorisa se vidjela tombola na zeljinom i nisu mogli ulazit unutra kako su htjeli pa su zato minirali taj dio Lorisa.
-
PM72
#1722 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Vidim da si dobro informisan ko je šta krao.Nemoj se na meni istresati što si bacao bombe o svojoj prisutnosti na Trgu među onih 12 ljudi.Ako ti šta nije jasno - imaš PP i ne peglaj ostale.
Što se tiče Strojorada,baš me zanima kako se linija "pomjerila" ili je ugovoreno među zaraćenim stranama da se ne puca dok nafta piči kroz crijeva.Valjalo je proći cestu sa četiri trake ili preko mosta,ja ne vidjeh tranšeje poslije rata...
Što se tiče Strojorada,baš me zanima kako se linija "pomjerila" ili je ugovoreno među zaraćenim stranama da se ne puca dok nafta piči kroz crijeva.Valjalo je proći cestu sa četiri trake ili preko mosta,ja ne vidjeh tranšeje poslije rata...
- holowey
#1723 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
u prostorima automehanike na pofalicima je tokom rata radio trz hadzici tj. ono sto je od njega ostalo na slobodnoj teritoriji, kada su radnici u pitanju... e ti isti radnici, nekolicina njih, pod zastitom to/armije su ulazili u strojorad i "krali" alat i masine... relativno slobodno "krali" jer su na kolicima prevozili prilicno teske stvari sto znaci da nije moglo biti trcanja... to ne bi bilo moguce da su cetnici drzali strojorad iz cega izvlacim zakljucak da se linija na tom dijelu pomjerala bar tu oko strojorada
-
PM72
#1724 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
U zgradi pored Strojorada su bili četnički bunkeri sa izbušenim rupama prema Trgu.U bijelim neboderima pored Miljacke također.Na višim spratovima bunkeri iz kojih su kontrolisali korito Miljacke i most prema elektroprivredi.Kad se kaže da je linija "pomjerena" to znači da je na tom "novoosvojenom" terenu postavljena naša straža i bunkeri.Jedino što mogu prihvatiti jeste da je strojorad bio ničija zemlja pa su povremeno ulijetali i naši i oni.Da KRADU.Jer,kako smjeniti ljude na položaju? Ko zna o kakvom se terenu radi - zna o čemu pričam.Moraš preći četri trake ceste ili mosta a izložen si k'o glineni golub.Valja pretrčati 100 metara čistine...holowey wrote:u prostorima automehanike na pofalicima je tokom rata radio trz hadzici tj. ono sto je od njega ostalo na slobodnoj teritoriji, kada su radnici u pitanju... e ti isti radnici, nekolicina njih, pod zastitom to/armije su ulazili u strojorad i "krali" alat i masine... relativno slobodno "krali" jer su na kolicima prevozili prilicno teske stvari sto znaci da nije moglo biti trcanja... to ne bi bilo moguce da su cetnici drzali strojorad iz cega izvlacim zakljucak da se linija na tom dijelu pomjerala bar tu oko strojorada
Budimo realni.
- bilic
#1725 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Za ove info sto sam ja napisao . oko vadzenja goriva , trafo ulja te ljudi . TO SE DESAVALO 93 i 94 godine ... Pozdrav