Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
_Reds_

#1701 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

JohnnyS. wrote:
Salah ad-Din wrote:
Pravi se, pravi se, ali znas kako je to na Ilidzi, uvjek fali para. Onaj efendija se na dzumama stalno zali, od kad je umro rahmetli Cenanovic, sve je stalo, pa i gradnja dzamije.

Nego gdje je sala za sastanke u maloj aleji?
cak su joj i dodijelili ime "džamija Amera Ćenanovića"
Da li je to zvanicno ime, a nije rahm. Amer Cenanovic bio vakif, nego je davao drustveni novac, a ne svoj vlastiti.
FOČANSKI PROPISI

#1702 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by FOČANSKI PROPISI »

JohnnyS. wrote:
Salah ad-Din wrote:
Pravi se, pravi se, ali znas kako je to na Ilidzi, uvjek fali para. Onaj efendija se na dzumama stalno zali, od kad je umro rahmetli Cenanovic, sve je stalo, pa i gradnja dzamije.

Postoji li neki standard,zakon,ili nešto slično,po kome se može dati ime nekoj ustanovi,ili je sve u rukama načelnika.
Predlažem da džamija u Butmiru nosi naziv jednog od najvećih butmirana Salke Stambolića (nedavno preselio na bolji svijet).
_Reds_

#1703 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

FOČANSKI PROPISI wrote:Ako ima neko iz SDA da mi odgovori:
1.Ko je penzionera Fikreta Prevljaka predložio za predsjenika SDA Ilidže?
2.Je li on bio jedini,ili najbolji izbor?
3.Je li mu neko rekao da je on GUBITNIK,i pored hiljade bilborda od Goražda preko Trnova do Kozje ćuprije,na prošlim izborima,2010,ili se to još drži u tajnosti.
4.Ko su ti koji su ga izabrali da troši i naše pare.
Senaid Memic je bio kandidat za Skupstinu Kantona 2004. godine, i naravno izgubio je, ocekivano. Ali zato je 5 godina kasnije stigao do nacelnickog mjesta.

Ilidzanska SDA je truba kada su u pitanju visi nivoi vlasti, Kanton i Federacija, tu su uvijek bili gubitnici, ali zato suvereno vladaju "budalama" na Ilidzi.
_Reds_

#1704 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

FOČANSKI PROPISI wrote:
JohnnyS. wrote:
Salah ad-Din wrote:

Postoji li neki standard,zakon,ili nešto slično,po kome se može dati ime nekoj ustanovi,ili je sve u rukama načelnika.
Predlažem da džamija u Butmiru nosi naziv jednog od najvećih butmirana Salke Stambolića (nedavno preselio na bolji svijet).
Dzamija nije JU, dzamija je vlasnistvo IZ BiH. Prema tome Islamska zajednica, odnosno dzemat kojem pripada dzamija valjda odlucuje kako ce se zvati dzamija.
FOČANSKI PROPISI

#1705 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

PipiDugaDevetka wrote:KASINDOLSKA: DA SE NE ZABORAVI, DA SE NE PONOVI

SARAJEVO (AA), 14.maj 2012. - Danas se navršava 20 godina od zločina u Kasindolskoj ulici u sarajevskoj Općini Ilidža.

„Udruženje Žene Kasindolske 1992.“, sugrađani i prijatelji obilježili su godišnjicu stradanja 38 civila, obilaskom lokacije u Kasindolskoj ulici odakle su tog 14. maja 1992. godine odvedeni u logor Kula, te predati tadašnjim vlastima Republike Srpske. Srpski agresori su ih strijeljali na Ravnoj Romaniji i naposlijetku ukopali u masovnu grobnicu Visoki vrh gdje su i pronađeni.

Nakon obilaska Kasindolske, članovi porodica ubijenih okupili su se na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu među kojima je bio i Enes Hajdarević sa svojim sinčićem. Enes je došao da prouči fatihu svom ocu i bratu.

„U grupi od 38 ubijenih je bio i moj brat Emir, koji je najmlađa žrtva zločina sa osamnaest godina, te babo Zildžo. Slogan njihove politike i propagande je bio da se ti Bošnjaci ubiju, što dalje odvedu i što dublje zakopaju. Jer "ako nema tijela, nema ni djela", kako su govorili. Mi smo 15 godina tragali za njihovim tijelima, a evo već 20 godina znaju svi, zna i Tužilaštvo i drugi istražni organi ko je počinio taj zločin. Još uvijek nismo dobili neku informaciju, još niko nije procesuiran za taj zločin koji se desio u Kasindolskoj ulici“, objasnio je Hajdarević novinaru agencije Anadolija.

Udruženje "Žene Kasindolske 92." već godinama prigodno obilježava 14. maj kojom prilikom se prisjećaju zločina nad njihovim najmilijim. Slogan njihovog okupljanja u Kasindolskoj ulici i na Kovačima i ove godine je "Da se ne zaboravi, da se ne ponovi".

Agencija Anadolija
:(
Žalosno je pričati o tome,žalosno je kako su nastradali,žalosno je da nemamo snage da se izborimo za pravdu,ako se znaju naredbodavci i izvršioci.
Žalosno je da je SDA i sad vlast na ilidži .
Zar i oni nemaju bar malo odgovornosi za te ljude.
_Alcatraz_

#1706 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Alcatraz_ »

3.Je li mu neko rekao da je on GUBITNIK,i pored hiljade bilborda od Goražda preko Trnova do Kozje ćuprije,na prošlim izborima,2010,ili se to još drži u tajnosti.
1. Sam je dosao na ideju, clanovi ga predlozili i izglasali.
2. Bio je i Senaid M. ali nije imao sanse jer je sve prije isplanirano
3. Sta ce njemu neko govoriti kad covjek ima zavrsena dva fakulteta i Bog zna sta jos
4. Clanovi OV SDA, isto kao sto su i Senaida za nacelnika + gradjani na izborima

Koga god da predlozimo vi hrasnicani, osijecani i butmirani ili butmirci (but me nerviras) :lol: cete izabrati nekoga iz SDA ili nekoga ko je uradio transfer iz SDA u neku drugu stranku.

@_Reds_ Na KASINDOLSKOJ treba spomenik, ali ako pogledas situaciju problem je gdje ga staviti jer niko neda u svoju avliju. Jedino rjesenje je staviti na ionako uzak trotoar. 50m od tog spomenika se nalazi i spomenik rahmetli Hakiji Turajlicu.

Na Stupu 2 (na desnu stranu a na pocetku druge ulice iza semafora na Energoinvestu) takodjer postoji spomenik poginulim borcima, ali pola "mesinganih" ili kakvih vec ploca je vrijeme unistilo jer su loseg kvaliteta. Opcina neda pare da se zamjene. Spomenici pojedinim borcima su isto tako propali jer se kralo na materijalu i pravilo od nekvalitetnog materijala. Lopovluk je u borackim organizacijama, a sve na racun sehida i njihovih porodica.

@FOČANSKI PROPISI U kasindolskoj su vecinom izginule sandzaklije, a opste poznata je cinjenica da ih Memic(i) ne vole, a zasto je to tako moraces nacelnika da pitas.

Kome danas trebaju ovolike boracke organizacije koje nista ne rade osim sto trose novac? Sta rade te organizacije osim sto preko njih peru novac?

Sto se tice dzamije RECENO JE DA CE NOSITI IME rahmetli AMERA CENANOVICA, osim u slucaju ukoliko neki turcin ili seik ne da pare pa promjene ime zbog para. Kada ce dzamija u koritu Zeljeznice biti gotova to jedino Bog zna. Ako bude inicijativa gradjana da se tako zove, ne vidim razlog zasto IZ nece na to pristati!? Sve sto si rekao u pravu si, ali ovo je Ilidza. Rahmetli Amer je kao Tito na ilidzi.
FOČANSKI PROPISI

#1707 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

_Alcatraz_ wrote:
1. Sam je dosao na ideju, clanovi ga predlozili i izglasali.
2. Bio je i Senaid M. ali nije imao sanse jer je sve prije isplanirano
3. Sta ce njemu neko govoriti kad covjek ima zavrsena dva fakulteta i Bog zna sta jos
4. Clanovi OV SDA, isto kao sto su i Senaida za nacelnika + gradjani na izborima

Koga god da predlozimo vi hrasnicani, osijecani i butmirani ili butmirci (but me nerviras) :lol: cete izabrati nekoga iz SDA ili nekoga ko je uradio transfer iz SDA u neku drugu stranku.

@_Reds_ Na KASINDOLSKOJ treba spomenik, ali ako pogledas situaciju problem je gdje ga staviti jer niko neda u svoju avliju. Jedino rjesenje je staviti na ionako uzak trotoar. 50m od tog spomenika se nalazi i spomenik rahmetli Hakiji Turajlicu.

Na Stupu 2 (na desnu stranu a na pocetku druge ulice iza semafora na Energoinvestu) takodjer postoji spomenik poginulim borcima, ali pola "mesinganih" ili kakvih vec ploca je vrijeme unistilo jer su loseg kvaliteta. Opcina neda pare da se zamjene. Spomenici pojedinim borcima su isto tako propali jer se kralo na materijalu i pravilo od nekvalitetnog materijala. Lopovluk je u borackim organizacijama, a sve na racun sehida i njihovih porodica.

@FOČANSKI PROPISI U kasindolskoj su vecinom izginule sandzaklije, a opste poznata je cinjenica da ih Memic(i) ne vole, a zasto je to tako moraces nacelnika da pitas.

Kome danas trebaju ovolike boracke organizacije koje nista ne rade osim sto trose novac? Sta rade te organizacije osim sto preko njih peru novac?

Sto se tice dzamije RECENO JE DA CE NOSITI IME rahmetli AMERA CENANOVICA, osim u slucaju ukoliko neki turcin ili seik ne da pare pa promjene ime zbog para. Kada ce dzamija u koritu Zeljeznice biti gotova to jedino Bog zna. Ako bude inicijativa gradjana da se tako zove, ne vidim razlog zasto IZ nece na to pristati!? Sve sto si rekao u pravu si, ali ovo je Ilidza. Rahmetli Amer je kao Tito na ilidzi.
Poštujem sve mrtve,pa tako i Amera Čenanovića,ali je ipak rahmetli Salko Stambolić veći Tito na Ilidži
JohnnyS.

#1708 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by JohnnyS. »

opština je izgradila, opština joj je dala i ime a onda ce je dati na korištenje IZ BiH.
a u pravu si sto se tice vakifa. to su drzavne pare a ne privatne. ali na Ilidžahiriji ta pravila ne važe. i to je svojevrsna izborna kampanja.
_Reds_

#1709 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

JohnnyS. wrote:opština je izgradila, opština joj je dala i ime a onda ce je dati na korištenje IZ BiH.
a u pravu si sto se tice vakifa. to su drzavne pare a ne privatne. ali na Ilidžahiriji ta pravila ne važe. i to je svojevrsna izborna kampanja.
Mislim da se ipak puno prije ukljucuje IZ, i da ona podnosi zahtjev za dodjelu lokacije, zahtjev za građevinsku dozvolu i sl. i dr., Opcina Ilidza je pomogla gradnju te dzamije. Ne postoji ni jedna dzamija u vlasnistvu opcina pa da je oni onda daju na koristenje, tj. po tome bi u knjigama ta dzamija bila opcinska.

Obicno nacelnici dobiju zahvalnicu zbog pomaganja u njenoj gradnji, jos nigdje nisma cuo da je dzamija dobila ime po nacelniku.
FOČANSKI PROPISI

#1710 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

_Alcatraz_ wrote:
FOČANSKI PROPISI wrote:U Sokolović Koloniji,prema centralnoj džamiji,turci pomjerili ogradu 6 metara.
Molio bi našeg jarana da u petak, na džumi, u Kovačima, priupita načelnika zna li šta o tome.
(na ovom se prostoru parkirala auta za vrijeme bajram namaza)
Budi sretan pa su turci a ne Tibra ;-) Oni bi ti platili da sruse i dzamiju kao sto su na Stupu srusili kucu (spomenik kulture) koja je bila pod zastitom FBiH.
Hoće li biti informacija u petak ili da tražimo odgovor putem pisarnice.
FOČANSKI PROPISI

#1711 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Šta nam je sa KATARINOM?
Ili je odselila daleko?
Ili su je begovi zbrinuli,pa se ušutila?
FOČANSKI PROPISI

#1712 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

ROGOPEK wrote:Kad Nermin Bašović pravi kućicu (8x10),"u svojoj vjeri,na svojoj zemlji",pola Ilidže daje sebi za pravo da komentariše,ima li para i otkud mu,a kad Avdo Ćenanović("pola pije,pola Šarcu daje") pravi SARA centar,malo na svom,malo na općinskom,malo za njega dokupi općina,malo na uštrb savremene raskrsnice,malo na uštrb modernog tramvajskog i autobuskog terminala...("..more turci ne gaz'te oranja") i još sve to, za vrijeme" najboljeg "načelnika,niko ni a da kaže.
Shvatam,Avdo je Ćenanović i valjda se podrazumjeva da on ima u svakom džepu po jedan miliončiić i može da gradi gdje hoćei šta hoće,a Nermin je ipak "šatro" kik bokser.
Ipak ovo nije kućica
Nije ,čini mi se, ni Bašović,nego TIBRA.
JohnnyS.

#1713 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by JohnnyS. »

_Reds_ wrote:
JohnnyS. wrote:opština je izgradila, opština joj je dala i ime a onda ce je dati na korištenje IZ BiH.
Mislim da se ipak puno prije ukljucuje IZ, i da ona podnosi zahtjev za dodjelu lokacije, zahtjev za građevinsku dozvolu i sl. i dr., Opcina Ilidza je pomogla gradnju te dzamije. Ne postoji ni jedna dzamija u vlasnistvu opcina pa da je oni onda daju na koristenje, tj. po tome bi u knjigama ta dzamija bila opcinska.

Obicno nacelnici dobiju zahvalnicu zbog pomaganja u njenoj gradnji, jos nigdje nisma cuo da je dzamija dobila ime po nacelniku.
E ovo ti je 100% ovako kao sto kazem. Zove se dzamija Amera Ćenanovića. Opšina dala ime. Bio je i prijedlog da se KSC Ilidza da ime KSC Amer Ćenanović ali je u zadnjih mah razum preovladao pa su stali samo na dzamiji.
theprodigy

#1714 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by theprodigy »

Salah ad-Din wrote:Ko o cemu, Ilidzanci o opcinskim izborima :D
Pa misa mu, vama je to najvazniji dogadjaj na Ilidzi, pored toliko lijepih tema o Ilidzi, ko` je kupio Enko, gdje najbolje pojesti na Ilidzi, Verena Cerovina gostovala u Oscaru (bivsi Papparazo) :D , Šele u gimnaziji napastvuje djevojcice, Turci preuzimaju teritoriju, parking kod Doma Zdravlja pojeftinio na marku za vazdan, dokle smo s dzamijom, gdje se igraju termini, gdje se razbacuje kosarke, a vi se uhvatili izbora ko` pijan plota :D

Ne zivim na opstini Ilidza, ali jako puno vremena provodim dole, jer ste mi drazi od moje opstine :run:
bas me zanima kako je u opste izgradjen Enko na platou ispred KSC-a, a inace je rupa samo takva. ako neko zna u vrijeme cijeg mandata je izgradjen? a jeko verena? to neka nova zvezda granda :x
palamuda

#1715 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by palamuda »

Evo redom:
Prevljaku je protivkandidat bio dr Enes Šačić, a ne Memić, Prevljaka je predložila ova "Šeta struja u SDA" i pobijedio je Šačića sa par glasova više mislim 4 ili 5.

Enkova kafana je izgrađena na Husinom zalasku, mislim da je se to desilo pred same izbore te godine i onaj betonski hram je Husinih ruku djelo

Ja sam čuo da je za džamiju Amer davao i svojih dosta novaca i ovo ime je nagrada za sve što je učinio da se tu napravi džamija, IZ BiH je prihvatila ovo ime jer je on sto godina bio neko (ne znam titulu) u džamiji u Butmiru, a i bio je u saboru islamske zajednice svo vrijeme.
_Alcatraz_

#1716 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Alcatraz_ »

theprodigy

#1717 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by theprodigy »

@palamuda hvala na odgovoru, nadam se da ce nekad u buducnosti ilidza biti bar malo normalnija..
theprodigy

#1718 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by theprodigy »

jel ovo gdje se penny nalazi, ondje misle zgradu praviti?
Morales

#1719 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Morales »

Superhik_ wrote:
kad smo vec kod toga kako je moguce graditi objekte u koritu rijeke?
I ja sam se to pitao, jer skoro svake godine Zeljeznica se izlijeva van korita.
_Reds_

#1720 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

Morales wrote:
Superhik_ wrote:
kad smo vec kod toga kako je moguce graditi objekte u koritu rijeke?
I ja sam se to pitao, jer skoro svake godine Zeljeznica se izlijeva van korita.
Plato gdje je dzamija je malo izdignut,ne mnogo ali jeste djelimicno, ali bez obzira na to mislim da bi mogao redovno biti poplavljen.

Sto se tice Enka ja mislim da on ima tamo neku privremenu dozvolu, a ne stalnu, i to su bile neke veze Gasi i co.

Eno je mila majka, kakve su se vile izgradile u Velikoj Aleji, ogrmone kucetine, rezidencije, i ne znam ti sta vec, i to vecinom sa desne strane kad krente prema VB. I da izgrađene su poslije Husa, da ne bude da je Huso kriv za sve zivo i nezivo na Ilidzi. I te kuce su kao regularne, ali kuce sirotinje neke, koje su svoje napravile prije 50tak godina jos uvijek nisu, niti ih Opcina do daljenjeg namjerava rijesavati.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#1721 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Admir_1984 »

ko je enko i gdje mu je ta kafana sviju vam :roll:
_Reds_

#1722 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

Admir_1984 wrote:ko je enko i gdje mu je ta kafana sviju vam :roll:
Koliko kafana ima ispre KSC-a ??? neko je lijepo napisao gore ispred KSC-a.

I da izgrađeno je 2004. godine.

Eh da da pitam ove sa stupa, kako ide kod vas granica opcina Ilidza i NG. Jer kako sam ja skontao Interex i Merkur su u NG, pa mi to nikako nije jasno od kud oni u NG, ili sam samo pogresno informisan.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#1723 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by Admir_1984 »

_Reds_ wrote:
Admir_1984 wrote:ko je enko i gdje mu je ta kafana sviju vam :roll:
Koliko kafana ima ispre KSC-a ??? neko je lijepo napisao gore ispred KSC-a.

Eh da da pitam ove sa stupa, kako ide kod vas granica opcina Ilidza i NG. Jer kako sam ja skontao Interex i Merkur su u NG, pa mi to nikako nije jasno od kud oni u NG, ili sam samo pogresno informisan.
aha, nisam obratio paznju

to ona sto se svaki dan širi i uzduz i poprijeko, a i u visinu :roll: ocekujem da se skoro spoji sa onim premiumom za godinu dana

prolazi pored levantea pa sve do male aleje pored tropicane svaki dan sve uži i uži :x :x
_Reds_

#1724 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

Post by _Reds_ »

Ni to mi nikad nije bilo jasno, niti ce mi biti jasno, ko je dao onim kaficima dozvole, da jedne godine izbace baste, a druge izbace zidove gdje su bile baste. Dodushe vecina toga je i urađena upravo u periodu do 2004. i nesto malo kasnije, da ne bi dusu grijesili ovdje.

Centar Ilidze je jedno veliko ruglo, ali je ocigledno da niko nema m...., ili ima dobre talove pa nece da se upusti u taj problem.

Onaj ko bi obecao da ce porusiti kafice, vjerovato bi dobio izbore.
FOČANSKI PROPISI

#1725 Re: Ilidža - Sa Igmana pogledat' je lijepo!

palamuda wrote:Evo redom:
Prevljaku je protivkandidat bio dr Enes Šačić, a ne Memić, Prevljaka je predložila ova "Šeta struja u SDA" i pobijedio je Šačića sa par glasova više mislim 4 ili 5.

Enkova kafana je izgrađena na Husinom zalasku, mislim da je se to desilo pred same izbore te godine i onaj betonski hram je Husinih ruku djelo

Ja sam čuo da je za džamiju Amer davao i svojih dosta novaca i ovo ime je nagrada za sve što je učinio da se tu napravi džamija, IZ BiH je prihvatila ovo ime jer je on sto godina bio neko (ne znam titulu) u džamiji u Butmiru, a i bio je u saboru islamske zajednice svo vrijeme.
Ako je nešto izgrađeno na Husinom zalasku,ko je onda dao radne dozvole.
Hajde ne budalite!
Zanima me ko je sve glasao za penzionera i je li tačno da su svi koji su glasali za Šačića nogirani.
Locked