Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
cindrlimindrli

#1701 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by cindrlimindrli »

Koji smo mi krkani u pm...odakle vise volja ljudima da se na svakom koraku bave posve trivijalnim stvarima?
Vecera-nevecera-mexico-saban-baja...nevjerovatno.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1702 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Tomahawk11 »

Pa i ovaj kix ima prste u tome. Oni su objavili pricu o tome kako reprezentativci nisu htjeli otici na to sijelo. Mogli su objaviti i razloge, a ne samo suplju pricu.
Henry Chinaski

#1703 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Henry Chinaski »

Svima koji su senzacionalistički objavili ovaj priglupi mobitelski snimak kao vijest, jedan veliki minus. Reprezentaciji podrška u svakom smislu.
A naš narod..., jebi ga, sve vam je jasno. Pa vidite kako nam je. Nije to bez razloga tako...
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#1704 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Admir_1984 »

Bivši generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Munib Ušanović uskoro će početi odsluživati zatvorsku kaznu.

Žalba na prvostepenu presudu kojom su Munib Ušanović i Miodrag Kureš osuđeni na po 5 godina zatvora presudom suda BiH od 29. jula prošle godine djelomično je usvojena, pa je dvojac iz N/FSBiH osuđen na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po četiri godine.

Donešenom drugostepenom presudom žalba koju je uložilo Tužilaštvo BiH, a kojom se tražila oštrija kazna odbijena je kao neosnovana, a žalba branioca optuženih Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša je djelimično uvažena, pa je presuda ovog suda od 23.11.2009. godine, preinačena.

Tako su radnje za koje su optuženi oglašeni krivim, pravno kvalifikovane kao produženo krivično djelo Porezne utaje iz člana 210. stav 2., u vezi sa članom 29. i 54. KZ BiH, za koje im je Sud primjenom odredbi iz člana 39., 42. i 48. KZ BiH, utvrdio kazne zatvora u trajanju od po 2 godine, a zatim uzimajući u obzir utvrđene kazne zatvora u trajanju od po 3 godine za produženo krivično djelo Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, primjenom odredbi iz člana 53. KZ BiH, optužene Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša Sud je osudio na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od po 4 (četiri) godine.

Nakon što je odluka o upućivanju Ušanovića na robiju odlagana nekoliko mjeseci, sada se čini kako je odbijena molba za odgađanjem odlaska na odsluženje zatvorske kazne, te će Ušanović u zatvor.

Ušanović će četverogodišnju zatvorsku kaznu najvjerovatnije izdržavati u zatvoru poluotvorenog tipa na Igmanu.
hocemo li u posjetu :D
salle_eh1986

#1705 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by salle_eh1986 »

treba ga negdje u brdo da sije krompir :D
5 0 5

#1706 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by 5 0 5 »

hoce nositi nasi bijele trake danas?
ja71

#1707 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by ja71 »

1:0 za Mexico
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=--WdffWd ... ure=relmfu[/youtube]

1:1 Dzeko
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=k6uyc641 ... ure=relmfu[/youtube]

2:1 za Mexico
:lol:
Kinaski

#1708 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Kinaski »

Svasta je proslo kroz ovu reprezentaciju a ovaj vranjes je slag na tortu
ja71

#1709 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by ja71 »

ono je bio baxuszluk, nisam gledao utakmicu ali ga nebi trebalo iskljucivo zbog te greske izbaciti iz repke
tvrtko 1. kotromanić

#1710 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by tvrtko 1. kotromanić »

Čuj Turska pobijedila Portugal, tu šup...u ekipu svako može pobijediti, osim nas. :D
Zgec Lezda

#1711 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Zgec Lezda »

Turska rasturi Portugal na njihovom terenu. Ekipe kao Turska i Danska koje ne izgledaju kao neke fenomenalne ekipe komotno pobjeduju Portugal a oni nas potopise sa ciframa koje se inace vide protiv zemalja kao Luksemburg, Andora, Malta i San Marino. :(
KPNCTNJAH

#1712 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by KPNCTNJAH »

U barazu iz Turska razvalila ili u prijateljskoj utakmici ? Nisam bio tu... ako je u barazu svaka im cast...
muhafuca

#1713 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by muhafuca »

Portugal Vs Turkey 1-3 All Goals And Highlights [Jun.2 2012]
sinuhe

#1714 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by sinuhe »

Pa istina da se sa Portugalom moze nositi vecina reprezentacija, ali onih disciplinovanih koje mogu nametnuti svoju igru.
Nama pod hitno treba pobjeda protiv prvoligaske reprezentacije.
Edin H.

#1715 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Edin H. »

sinuhe wrote:Pa istina da se sa Portugalom moze nositi vecina reprezentacija, ali onih disciplinovanih koje mogu nametnuti svoju igru.
Nama pod hitno treba pobjeda protiv prvoligaske reprezentacije.
Pa treba, jedini je problem sto nikada nikoga nismo pobjedili od top reprezentacija, zato smo penicilin za srednje i male ;-)

Najvece su nam pobjede protiv Belgije i Danske
PeppermintSA

#1716 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by PeppermintSA »

Recept za uspjeh
03/06/2012 Bosna i Hercegovina, Kolumne, Nogomet/Fudbal, No comments

Svaka utakmica reprezentacije BiH pokreće val stručnih, polustručnih i nestručnih analiza, direktnih ili indirektnih osuda selektora i uopštenu, na prvi pogled elokventnu, fudbalsku terminologiju širokih narodnih masa. Javni prostor biva preplavljen razlozima i alibijima nakon neuspjeha, a odama i hvalospjevima nakon uspjeha. Ipak, srž naše reprezentacije se, po meni, može najbolje uočiti kroz sljedeću izjavu Gusa Hiddinka, izrečenu neposredno pred svjetsko prvenstvo 2002. godine:

”Igrači su jako disciplinovani i borbeni, s izuzetnim trkačkim kvalitetima, a nisu ni tehnički loši. Siguran sam da ćemo igrati dobro.”

Zar ova izjava ne ukazuje na najveći nedostatak naše reprezentacije? Naime, zar nije naš najveći nedostatak manjak discipline, borbenosti, a posebno trkačke kvalitete? Smatram da nije čak ni nespretno reći da smo mi najsporija evropska reprezentacija. Ako krenemo od zadnje linije dolazimo do zaključka da smo nazad spori, u skoku deficitarni, a tehnički itekako slabi. Upravo iz toga proizilazi činjenica da imamo velike probleme protiv bilo koje reprezentacije koja igra visoko i agresivno.

Vezna linija je tehnički najbolji dio našeg nacionalnog tima ali je trkački pri samom dnu evropskog prosjeka. Rahimić, Medunjanin, Pjanić, Misimović, Lulić, Salihović i Zahirović su otprilike isti profil igrača: vole da igraju kada su u posjedu lopte, dok djeluju indisponirano i nezainteresovano kada je lopta u nogama protivnika. Zatim, svi pomenuti igrači su, fudbalskim žargonom rečeno, tempaši.

Ova činjenica se najbolje može vidjeti prilikom izvlačenja paralele između utakmice protiv Francuza u Parizu, i utakmice protiv Portugala u Lisabonu. Naime, Francuska, svjesna da joj je potreban jedan bod, je započela utakmica tako što se vratila na centar i pustila nas da, iz zadnje linije, neometano kreiramo igru preko Medunjanina koji se vraćao po svaku loptu. Mi smo to iskoristili i odigrali fenomenalnih 65. minuta. No, kako je utakmica odmicala i kako je Francuska morala da krene naprijed, našoj zadnjoj liniji je onemogućeno neometano kreiranje igre dubinskim loptama. Medunjanin i Rahimić, naprosto, nisu mogli više mirno primati loptu i nismo više bili u stanju umrtviti utakmicu, čime se naša igra raspala. Najbolji pokazatelj ovoga jeste činjenica da je Haris Medunjanin, glavni pokretač naše igre u Parizu, bio najučinkovitiji u klubovima koji su bili vodeći u svojim ligama, i s kojima je dobio mnogo više prostora za igru. U Valladolidu, pak, nije dobijao priliku jer pomenuti klub nije bio nadmoćan u odnosu na svoje protivnike i, samim tim, nije mogao sebi priuštiti igrača Medunjaninovog profila.
Portugal je, pak, koncepciju visoke postave i agresivnosti primjenio od početka i zato smo odigrali veoma loše i na kraju popili šest komada.

Napadači su nam možda najbolji dio tima, ali oni zavise od veznih igrača, nijhovih lopti i nijhovog pridodavanja u završnici. Jedna fudbalska reprezentacija se gradi na različitim profilima igrača i od toga zavisi sistem igre: mi nemamo pokretljivu i brzu veznu liniju, već imamo skup sporih i neborbenih igrača istoga profila. Kada igramo protiv slabijih reprezentacija koje, po defaultu, nam dopuste terensku inicijativu mi pravimo rezultat na osnovu tehničke kvalitete četiri-pet pojedinaca. Ipak, kada igramo protiv jačih selekcija čija je igra jednako kvalitetna i u fazi posjeda lopte i u fazi osvajanja lopte, rezultat izostaje. Zatim, naša igra u fazi posjeda lopte ja zasnovana na tzv. uspavljivanju utakmice, što jedino može biti učinkovito kada se vezni red veoma dobro ubacuje iz drugog plana. Najbolji primjer je Barcelona, koja faktički igra bez klasičnog napadača, ali ima četiri do pet igrača sredine terena koji se ubacuju iz drugog plana. Zlatan Bajramović je svojevremeno bio igrač tih karakteristika i redovno je postizao bitne golove iz drugog plana. Mi to danas nemamo i zato jako teško postižemo golove vrhunskim reprezentacijama, a primamo ih olako.

Trkačku deficitarnost možemo jedino kompenzirati zgusnutim veznim redom od pet igrača. Dakle, naša reprezentacija, objektivno, ne može igrati s dva napadača jer je ta formacija naprosto kontraproduktivna: napadači su odsječeni, dok vezni red ne može osvojiti loptu. Potrebna su dva brza i eksplozivna bočna igrača koji igraju u oba pravca da bi mogli sebi priuštiti igru s dva klasična špica. U našem slučaju, Edin Džeko i Vedad Ibišević su igrači šesnaesterca od kojih se ne može očekivati širok radijus kretanja i igru u dubinski prostor. Naime, oni ne mogu igrati daleko od gola jer su jedino pokretljivi u kratkom prostoru, dok na širem djeluju statično. Suludo je očekivati nijhove golove, bez otvaranja bokova i kvalitetnih centaršuteva. A zatim, kada nemamo brzu i pokretljivu veznu liniju koja se ubacuje u završnicu iz drugog plana, mi smo u potpunosti ofanzivno odsječeni i djelujemo totalno nemoćno protiv jakih selekcija.

Za vrijeme svog selektorskog mandata, Ćiro Blažević je išao i korak dalje, igrajući s liberom iza štoperskog tandema, čime je pokušavao nadoknaditi nedostatak damara i brzine tako što se branio s pet igrača, a pokušavao napasti s istim brojem, čime je želio skratiti prostor i umanjiti netrkačke karakteristike i nedostatak brzine naše reprezentacije. Rezultat toga je bila odlična učinkovitost protiv slabijih reprezentacija, ali i totalna neučinkovitost protiv iole ozbiljnijih selekcija. Odgovorno tvrdim da naša reprezentacija, s ovim profilom igrača nikad neće napraviti iznenađenje i pobjediti vrhunskog protivnika, a imaće velike probleme protiv trkačko raspoloženih reprezentacija donjeg doma svjetskog fudbala(Bjelorusija u Zenici).

Kada se na ove činjenične stavke pridodaju i objektivne, promjenjive kategorije kao što su forma, povrede, širina klupe itd., ne trebamo biti iznenađeni lošim rezultatima naše reprezentacije i nemogućnošću odlaska na neko veliko takmičenje. A za razloge se moramo vratiti izjavi Gusa Hiddinka i shvatiti da moderni fudbal ne trpi nedostatak borbenosti, discipline, brzine i trkačkih kvaliteta. Barcelonin dvojac Xavi i Iniesta, kojem se cijeli fudbalski svijet divi, igra jednako kvalitetno i bez lopte, koliko i s loptom. To je jedini recept za uspjeh.

D.Š.

http://balkan-sport.net/2012/06/recept-za-uspjeh/
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1717 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Velkoski »

jes' los ovaj Mexico, sramota od koga mi izgubimo u 90+
bachje

#1718 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by bachje »

pa mi smo dobro i prosli kako prolazi ova velesila brazil protiv mexica nakon prvog poluvremena. :shock:
5 0 5

#1719 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by 5 0 5 »

leet wrote:jes' los ovaj Mexico, sramota od koga mi izgubimo u 90+
sta tek reci za irsku. 5 od holandije.
JThomas

#1720 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by JThomas »

to je sjeverna irska.

al' nebitno, ne zanima me, jebo više časne poraze i moralne pobjede, slovenija je tri puta od nezavisnosti bila na velikim takmičenjima a mi nijednom.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1721 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by Velkoski »

505sCrtom wrote:
Kad smo to igrali sa Sjevernom Irskom ? :-)

Na brazilskim forumima traze smjenu selektora ! 8-)
north

#1722 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by north »

505sCrtom wrote:
Vidi se da se razumiješ, pogotio si dijelom ime reprezentacije, ali samo onaj drugi dio, ima još jedna država koja se slično zove, ali hajde napreduješ bar nisi spomenuo Sušića po 178980909 put....

Ali slažem se sa J Thomas, jebo više moralne poraze, treba korak naprijed napraviti, ali opet s druge strane kako li će večeras forumi po Brazilubiti užareni tražeći smjenu selektora....
art vandeley

#1723 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by art vandeley »

Znam da je ironicno :D Ja se ne zalim. zadovoljan sam :) .
Mexico je odlicna ekipa, iskusna, uvijek igraju na WC uz znacajnu ulogu, prolaze grupu, finom igrom ubiru simpatije i nikako nije cudo sto imaju pozitivne rezultate.
Cesto igraju ove reprezentativne ut. evo u ovoj hefti 3 ut. + imaju jako prvenstvo, apsolutno protivnik iz TOP 20 u svijetu.
KPNCTNJAH

#1724 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by KPNCTNJAH »

505sCrtom wrote:
Doslo je do provale :mrgreen: fulio i rezultat i drzavu... neka masala :D

5 0 5

#1725 Re: Fudbalska/Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Post by 5 0 5 »

KPNCTNJAH wrote:
505sCrtom wrote:
Doslo je do provale :mrgreen: fulio i rezultat i drzavu... neka masala :D
da. haha. a ja sve gledam gdje je onaj igrac broj 22 sto ga je susic hvalio.
Post Reply