Hvala kralju, uvijek imas pravi odgovor, al treba mi jos nesto kao i uvijekkreso_atac wrote:@iceman: kako se ponaša kada se ugasi? Je li lako upali ili ima tu poteškoće? Čuješ li zvuk pumpe goriva kada daš kontakt? Sumnjam da su injektori, jer ne bi tako iznenada počeli praviti probleme. Provjeri MAP senzor, i svjećice (kakva ti je potrošnja zadnjih dana?). takođe znalo mi se dešavati da na 4.0 nakon isključivanja akumulatora senzor radilice pravi takve probleme, sa takvim simptomima. Pokušaj isključiti senzor radilice na neko vrijeme (10ak minuta), dat kontakt, pa vratit konektor. Javi šta se dešava dalje, i na ova početna pitanja mi odgovori: kako pali nakon gašenja, ima li snage na 2000 i više okretaja? Btw da li je akumulator OK? Možda je banalan problem kao recimo to da je jako loša baterija.
@Melami: to moraš provjeriti kako ti mjenjač radi, recimo kod jeepa pumpa ulja u mjenjaču radi u P, ali u N ne radi, tako da u P smiješ davati gas, ali ne u N. Ne da ne smiješ ni pod koju cijenu, nego nije preporučljivo jer dosta dijelova ne biva dovoljno podmazano. Davanje gasa pod ručnom i u D nema štete, dapače tako se provjerava ispravnost mjenjača, kada se zakoči sa svim kočnicama i u D daješ gas, ne smije proklizati nego mora se "otimati" od kočnice.
@broi:
to je to što se ulja tiče.
Znaci u D pod rucnom ako dajem gas nema problema, necu nista poredati i sl??? Ili nije ni to preporucljivo.
Kako cu provjeriti kad mi pumpa radi, u N ili u P. Ja sam pretpostavljo da se u N smije davati gas tako da sam radio to do sada, a i u P sam davao gas, cisto kad ga tek upalim, malo da ga zagrijem.
Mjenjac je VW iz '99 tiptronic. I imam jos jednom pitanje kad smo vec kod toga, ti si izgleda jedna od rijetkih koji ima iskustva tj znanja sa ovim.
Da li bi preporucio mjenjanje ulja u tim mjenjacima na 100k milja ili je bolje da se ne priziva djavo, s obzirom da VW kaze da se ulje ne treba mjenjati i cuo sma price da nakon promjene ulja moze da rikne tranny, vjerovanto ljudi stave pogresno s obzirom da ide spec ulje u ove mjenjace.
Hvala jos jednom, pozz/