Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Melami

#1701 Re: Terenci i mehanika

Post by Melami »

kreso_atac wrote:@iceman: kako se ponaša kada se ugasi? Je li lako upali ili ima tu poteškoće? Čuješ li zvuk pumpe goriva kada daš kontakt? Sumnjam da su injektori, jer ne bi tako iznenada počeli praviti probleme. Provjeri MAP senzor, i svjećice (kakva ti je potrošnja zadnjih dana?). takođe znalo mi se dešavati da na 4.0 nakon isključivanja akumulatora senzor radilice pravi takve probleme, sa takvim simptomima. Pokušaj isključiti senzor radilice na neko vrijeme (10ak minuta), dat kontakt, pa vratit konektor. Javi šta se dešava dalje, i na ova početna pitanja mi odgovori: kako pali nakon gašenja, ima li snage na 2000 i više okretaja? Btw da li je akumulator OK? Možda je banalan problem kao recimo to da je jako loša baterija.

@Melami: to moraš provjeriti kako ti mjenjač radi, recimo kod jeepa pumpa ulja u mjenjaču radi u P, ali u N ne radi, tako da u P smiješ davati gas, ali ne u N. Ne da ne smiješ ni pod koju cijenu, nego nije preporučljivo jer dosta dijelova ne biva dovoljno podmazano. Davanje gasa pod ručnom i u D nema štete, dapače tako se provjerava ispravnost mjenjača, kada se zakoči sa svim kočnicama i u D daješ gas, ne smije proklizati nego mora se "otimati" od kočnice.

@broi:

:thumbup: to je to što se ulja tiče.
Hvala kralju, uvijek imas pravi odgovor, al treba mi jos nesto kao i uvijek :D
Znaci u D pod rucnom ako dajem gas nema problema, necu nista poredati i sl??? Ili nije ni to preporucljivo.
Kako cu provjeriti kad mi pumpa radi, u N ili u P. Ja sam pretpostavljo da se u N smije davati gas tako da sam radio to do sada, a i u P sam davao gas, cisto kad ga tek upalim, malo da ga zagrijem.
Mjenjac je VW iz '99 tiptronic. I imam jos jednom pitanje kad smo vec kod toga, ti si izgleda jedna od rijetkih koji ima iskustva tj znanja sa ovim.
Da li bi preporucio mjenjanje ulja u tim mjenjacima na 100k milja ili je bolje da se ne priziva djavo, s obzirom da VW kaze da se ulje ne treba mjenjati i cuo sma price da nakon promjene ulja moze da rikne tranny, vjerovanto ljudi stave pogresno s obzirom da ide spec ulje u ove mjenjace.
Hvala jos jednom, pozz/
drndalo

#1702 Re: Terenci i mehanika

Post by drndalo »

Sto se "zagrijavanja" turiranjem tice, "nahrani pse i nista ne diraj"...! Kad ga upalis, nemoj odmah u brzinu i po gasu, ali nemas nikakve potrebe ni da ga zagrijavas 1-2-3 minute, posebno ne dodavanjem gasova... Krehni ga, on upali, pusti ga da na leru odradi 10-20 sekundi, da ulje fino prodje svuda gdje treba, lagano u D, i kreni... Naravno, kako je ulje i u motoru i u mjenjacu tada nezagrijano, njezno s gasom, i lagano... Na taj nacin ce se najnjeznije zagrijati na radnu temperaturu.
Melami

#1703 Re: Terenci i mehanika

Post by Melami »

drndalo wrote:Sto se "zagrijavanja" turiranjem tice, "nahrani pse i nista ne diraj"...! Kad ga upalis, nemoj odmah u brzinu i po gasu, ali nemas nikakve potrebe ni da ga zagrijavas 1-2-3 minute, posebno ne dodavanjem gasova... Krehni ga, on upali, pusti ga da na leru odradi 10-20 sekundi, da ulje fino prodje svuda gdje treba, lagano u D, i kreni... Naravno, kako je ulje i u motoru i u mjenjacu tada nezagrijano, njezno s gasom, i lagano... Na taj nacin ce se najnjeznije zagrijati na radnu temperaturu.
To znam da ne treba zagrijavati auto vec odmah krenuti nakon sto se upali, al ja ne volim krenuti kad je skroz hladan i uvijek sacekam 10-20 secundi pa krenem.
iceman ze

#1704 Re: Terenci i mehanika

Post by iceman ze »

kreso_atac wrote:@iceman: kako se ponaša kada se ugasi? Je li lako upali ili ima tu poteškoće? Čuješ li zvuk pumpe goriva kada daš kontakt? Sumnjam da su injektori, jer ne bi tako iznenada počeli praviti probleme. Provjeri MAP senzor, i svjećice (kakva ti je potrošnja zadnjih dana?). takođe znalo mi se dešavati da na 4.0 nakon isključivanja akumulatora senzor radilice pravi takve probleme, sa takvim simptomima. Pokušaj isključiti senzor radilice na neko vrijeme (10ak minuta), dat kontakt, pa vratit konektor. Javi šta se dešava dalje, i na ova početna pitanja mi odgovori: kako pali nakon gašenja, ima li snage na 2000 i više okretaja? Btw da li je akumulator OK? Možda je banalan problem kao recimo to da je jako loša baterija.
1. Kada se ugasi, upali odmah, i ne gasi se stalno. Vec sam ti ranije govorio, da nakon parkiranja, poslije nekog vremena, ne pali iz prve, vec neko vrijeme palim iz druge, pokusao sam sa izmjenom filtera goriva, nista se nije promjenilo . Na benzinu kada vozim, se spuste obrtaji na nekih 700-750, kao da ga gusi, i rad motora je nemiran, nije uravnotezen. U toku voznje na benzin, na manjim brzinama na oko 20 km/h, spustaju se obrtaji, zatrza auto i kao da ce se ugasiti, dodam gas, ali ne reaguje odmah, kao da ima malu zadrsku. Sto se tice snage nisam primjetio probleme, kada dam gas, mjenjac uredno presalta sve brzine. Na plinu je sve OK nema ovih simptoma.
2. Pumpa goriva se cuje, svaki put.
3. MAP sensor....kako da ga provjerim?
4. Svjecice su stigle, ovih dana cu ih postaviti. Potrosnja je normalna.
5. Gdje se nalazi senzor radilice?
6. Akumulator sam nov kupio 74 Ah, i ugradio prije 2 dana.
broi01

#1705 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Kreso treba mi broj semeringa za prednji diferencijal i koliko ide ulja u oba diferencijala da ne uzimam vise nego mi treba
broi01

#1706 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

jeli ovo dovoljno dobro ulje za servo volana?

Image
upload images
grabber

#1707 Re: Terenci i mehanika

Post by grabber »

Ja sam isto takvo sipao, pokazalo se kao ok :thumbup:
mobsterc

#1708 Re: Terenci i mehanika

Post by mobsterc »

Ko jos dobro radi amerikance osim Salema?
Bakir1

#1709 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

jel jeep u pitanju?
imam jednog poznanika...
kreso_atac

#1710 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

@iceman:

Ovim redoslijedom probaj stvari: testiraj MAP senzor, napon sa kontaktom uključenim treba da bude 4-5 V. Sve ispod je neprihvatljivo. Kada crkne obično je oko 2 V. Dalje, otpoji IAC skroz (kontroler protoka vazduha) i vidi kako onda radi. Ako ništa ne pomogne (ne košta te ništa, bolje to testirati nego odmah platiti za nešto što je možda ok), ja bih mijenjao senzor radilice, znaju početi brljati stvar, bez bacanja kod greške na OBD II. A simptomi su između ostalog i njegovi.

@broi:

zavisi koje diferencijale imaš, ali ja pretpostavljam da je:

naprijed: DANA 30, ide 1.2 litra
nazad: DANA 35, 1.75 litara

Preporučujem skidanje poklopca diffa i čišćenje od metalne prašine, što se pumpom ne može izvaditi. Broj semeringa prednje osovine: 710068
zidodcigalah

#1711 Re: Terenci i mehanika

Post by zidodcigalah »

Pozdrav narode,

Nudi mi covjek wranglera, 4.0 1995. automatik sa plinom. Presao oko 180k. E sad, probao sam ga, i ne vuce kako bi trebalo 4000 kubika da vuce. Gume su malo vece od fabrickih tako da mislim da nije problem do toga. Mjerio sam kompresiju i u okviru je fabrickih vrijednosti (izmedju 120 i 150 psi, oko 8kpa) iako je blize donjoj granici (pretpostavljam da je to zbog plina). Motor se u Neutral ponasa normalno, prima gas i budzi obrtaje lagano, nema stucanja i slicno, pali iz prve, ali kad ga vozim trom je i jedva do 2500 obrtaja digne, preko 80 gotovo da ne moze da ide, ubrzava ko da ima 18 a ne 180 ks... Sumnjam na mjenjac pa rekoh da pitam da li je opravdana ta sumnja, i ako jes bi li se mogao ugradit polovni manuelni iz cherokee kockice, gdje bi ga nasao i koliko kosta, :)
e da, i katalizator je izvadjen tako da ga on ne gusi
Probao sam foru self-diagnostic i izbacio mi je kodove 12 ,33,55 sto bi valjda i potpuno ispravan trebalo da izbaca( tako nadjoh na netu)
kreso_atac

#1712 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

12 i 55 su normalni markeri pocetka i kraja niza kodova. 33 je neka greska u vezi klime, no, nebitno.

Da li je mjenjač u LIMP modu, tj da li šalta kroz sve brzine, možda je cijelo vrijeme u trećoj brzini? Je li isto ide i na benzin i na plin, ne prima gas dobro?
zidodcigalah

#1713 Re: Terenci i mehanika

Post by zidodcigalah »

Da to je za klimu mada je ovaj nema, al negdje procitah da je normalno da to izbaci :) Kad stiskam gas na ler, on nabija obrtaje ko lud, al cim krenem mogu stisnut do kraja on obrtaje nikako da nabije, ni na benzin ni na plin.. U D je i salta ali salta isuvise rano, mislim da presalta na oko 2500rpm. Probao sam da samo bude u prvu i opet jedva vuce, i nikako da nabije obrtaje.. Preko 100tke nisam uspio da uhvatim na pravinu, uzbrdo je kao kamion.. Na kick-down prebaci u manju i kao malo cimne al opet nedovoljno..Vozio sam prije 2.5 pa bolje ide nego ovaj, tako da def jeste neki kvar.. Cudno mi jer nikakvih greski na dijagnostiku, motor se potpuno normalno ponasa,bukvalno prede ko macka, svjecice suve ko barut i jedino na sta mi preostaje da sumnjam je taj automatski mjenjac, ili nesto drugo mozda vezano sa prenos..

Najbolje od svega je sto prodavac tvrdi da je on takav fabricki..
Melami

#1714 Re: Terenci i mehanika

Post by Melami »

zidodcigalah wrote:Da to je za klimu mada je ovaj nema, al negdje procitah da je normalno da to izbaci :) Kad stiskam gas na ler, on nabija obrtaje ko lud, al cim krenem mogu stisnut do kraja on obrtaje nikako da nabije, ni na benzin ni na plin.. U D je i salta ali salta isuvise rano, mislim da presalta na oko 2500rpm. Probao sam da samo bude u prvu i opet jedva vuce, i nikako da nabije obrtaje.. Preko 100tke nisam uspio da uhvatim na pravinu, uzbrdo je kao kamion.. Na kick-down prebaci u manju i kao malo cimne al opet nedovoljno..Vozio sam prije 2.5 pa bolje ide nego ovaj, tako da def jeste neki kvar.. Cudno mi jer nikakvih greski na dijagnostiku, motor se potpuno normalno ponasa,bukvalno prede ko macka, svjecice suve ko barut i jedino na sta mi preostaje da sumnjam je taj automatski mjenjac, ili nesto drugo mozda vezano sa prenos..

Najbolje od svega je sto prodavac tvrdi da je on takav fabricki..
sve slusaj al prodavcu ne vjeruj nikad, bas NIKAD>
limited5,9

#1715 Re: Terenci i mehanika

Post by limited5,9 »

pozdrav svima
molim vas kako tacno naštimati paljenje na grandu v8
sa strogoskopom onom spravom ŠTO GLEDA OZNAKU NA RADILICI
POZZ
zidodcigalah

#1716 Re: Terenci i mehanika

Post by zidodcigalah »

Ne vjerujem naravno, jos je ocigledno da se nije covjek pretrgao nesto da ga odrzava redovno....
kreso_atac

#1717 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Pri normalnom gasu wrangler taj sa 42RLE treba da na oko 2000 šalta. No nebitno, on mora da leti kako god, ako šalta pravilno kroz sve brzine. Je li se ponaša apsolutno isto hladan i ugrijan? Pokušaj snimiti napone na lambda sondi, pa javi kako izgleda. Ja bih prvo na to posumnjao (ako auspuh sigurno nije zatvoren nigdje).
zidodcigalah

#1718 Re: Terenci i mehanika

Post by zidodcigalah »

inace jednom mi se cini da je izbacio i kod 21 al drugi put ga nije bilo, mozda sam ga preskocio.. To je valjda za 02 sensore...
Code Probable Cause
11
Ignition
13
Manifold Absolute Pressure (MAP) Sensor Vacuum
14
Manifold Absolute Pressure (MAP) Sensor Electrical
15
Distance sensor or circuit
17
Engine running too cool
21
Oxygen sensor or circuit
kreso_atac

#1719 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Pokusaj staviti o2 senzor od nekog japanca malo vece kubikaze (mitsubishi, mazda itd), to se moze naci i kod lokalnih prodavaca pa vidi jel ima bilo kakve razlike. Ili snimaj negdje na dijagnostiku napone na gornjoj sondi pa da vidimo sta dalje ako je to uredu ili ako nije.
broi01

#1720 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

kreso_atac wrote:@broi:

zavisi koje diferencijale imaš, ali ja pretpostavljam da je:

naprijed: DANA 30, ide 1.2 litra
nazad: DANA 35, 1.75 litara

Preporučujem skidanje poklopca diffa i čišćenje od metalne prašine, što se pumpom ne može izvaditi. Broj semeringa prednje osovine: 710068
Zaboravio sam napomenut da mi treba semering sto ide kardan koz njega. Dali je to taj sto si mi napiso?
Ako skinem poklopac kolke su mi sanse da ostetim dihtung? Ili se skida bez ostecenja
pojavile su mi se greske
P0161
P0158
P0455
zidodcigalah

#1721 Re: Terenci i mehanika

Post by zidodcigalah »

Danas ga opet prikopcah i izbaca kod 51
Oxygen sensor - lean condition
bi li trebao gledati i pumpu za gorivo, pored 02 senzora? Moze li ovo bit uzrok sto je trom.. jer izgleda def da nije mjenjac
kreso_atac

#1722 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

ako se fino čuje pumpa kad daš kontakt, čisto sumnjam da je do nje. Rekao sam ti već, zamijeni lambda sondu, to je najjeftinije za probati, a vrlo vjerovatno da je to uzrok. Dugotrajna vožnja sa siromašnom smješom svejedno nikako nije preporučljiva za motor!
Cober

#1723 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Interesantno.. o ovome sam govorio kada sam se žalio na proklizavanje:

http://www.youtube.com/watch?feature=en ... 0bKtjvnM8Y

Pozdrav, Cober
BISCANIN2

#1724 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Pozdrav svim ljubiteljima terenaca .
Kreso ,imasli kontakt kojeg kvalitetnog Jeepera u Cro da mi napravi diagnostiku i zamjeni ulje u mjenjaču ne da mi se gubiti vrijeme sa nadrimajstorima znam da si svojevremno spominjao Crotu Buzet ili tako nešto..
Da i to uradim 'pa da sam miran za zime ,dogodine gume dolaze na red :D .
broi01

#1725 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

ima ti iceman covjeka za diagnostiku, samo amerikance radi :-D :-D :-D
ostalo ces cut od njega :lol: :lol: :lol:

A ja da dodam nakon fleshovanja adaptivne momorije punih 8 dana nije bilo ni jedne greske, tri dana sam vozio na benzinu preko 100mi. i onda sam poceo kombinovat pola plin pola benzin. I jucer mi se pojavi P0455 a danas i P1491, nakon upustava kako da se rijesim errora P0455 pregledo sam detaljno sva crijeva na koja bi mogo sumljat da mi pustaju zrak i nista nisam uspio nac, jedino mi je cep od rezervoara osto ne ispitan.
Ali razmisljam zar ne bi trebala odma da se pojavi ta greska nakon dan dva voznje na benzinu? a ne nakon par dana i to kad sam poceo plin koristit.
Stvarno mi treba savjet za ovo sta dalje da radim..
Post Reply