Da ne dangubim i ne trošim vaše vrijeme uzaludno, bit ću kratak, reče Fidel i odrobija osam sati.
Strip pratim već nekoliko godina, ima dobrih pet-šest-sedam. Nisam siguran. Jedna mi je od najboljih stripovskih priča svih vremena i činjenica da u stotinu i kusur nastavaka strip i dalje drži vodu i ima muda odsjecati likovi i voditi se sloganom ''niko nije siguran'' je genijalna stvar.
Moj problem sa serijalom od kojeg sam očekivao jako mnogo je činjenica da su nasumično uzeli elemente odlične priče i nabacali ih na hrpu pokušavajući instalirati neku svoju viziju. Prvo, niko nema pravo da kaže da se ne poredi strip i serija jer jer na kraju svih krajeva serija napravljena da bi se izmuzle pare od ljubitelja stripa kojih je mali milion. Da bi priča ''nemoj porediti strip i seriju'' bila validna, AMC je trebao kupiti licencu i napraviti sa njom ono što je Telltale Games napravio sa svojom epizodnom video-igrom gdje se u svijet Walking Deada ubacuju APSOLUTNO NOVI LIKOVI I NOVA PRIČA. Ta igra je također fantastična avantura, kao i strip, ali ih niko nije NI POREDIO jer igra nije vrijeđala i pokušavala modificirati radnju stripa.
Iako je prva sezona meni ulijevala velike nade da ćemo dobiti dobru horror priču koja se bazira na ljudskim odnosima, već u drugoj sezoni nastala je limunada, a treća sezona je scenaristički kao da su se likovi napili, bacili 100 brojeva na hrpu i počeli vaditi detalje onako, iznebuha.
Michonne je fulana psihički apsolutno. Tyresse je fulan. Najveća fula svih vremena je lik Philipa Blakea, The Governora. Prvo što u stripu izgleda kako izgleda, a u seriji izgleda katastrofalno, casting je užasan, drugo što ljudi koji su iole čitali strip znaju kakav je Governor, a pogotovo će cijelu priču znati oni koji su čitali i Walking Dead knjige: Governor je bolesni psihopata i šizofrenik, totalni luđak koji sedmogodišnjem zombiju izbije zube i ljubi se sa njim, eksplicitan, nasilan i poremećen. Ona napetost sa krajem je toliko loša i fulana (kao i lik Andree u seriji) da sam malo bljucnuo sam sebi u usta.
OK, jasno je da sam pristrasan, ali AMC Walking Dead je ništa više nego prosječna serijska dramica sa odličnom licencom duboko zaglibila u fulu. Iskreno, ne vjerujem da će se desiti neki prevrat, mislim da će ići još naniže.
Preporučujem Vam strip i dva nastavka trilogije o Woodburyiju: Rise of The Governor i Road to Woodbury.