Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Teufik
#1701 Re: Dolazi zima - zimske gume
Samo oznaka planine/snjezna pahuljica oznacava pravu zimsku gumu.
- skafiskafsnjak
#1702 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja se drzim toga ...Teufik wrote:Samo oznaka planine/snjezna pahuljica oznacava pravu zimsku gumu.
Samo, gdje je sunce na ljetnim ?
-
lenanimra
#1703 Re: Dolazi zima - zimske gume
šta mislite od BF Goodrich gumama u dimenziji 185/60 R14
par izadje negdje oko 175 km
dali su bolje od Tigrovih
-
jefferson
#1704 Re: Dolazi zima - zimske gume
DA!lenanimra wrote:šta mislite od BF Goodrich gumama u dimenziji 185/60 R14
- daxon
#1705 Re: Dolazi zima - zimske gume
M+S je oznaka za isključivo zimsku gumu, dakle, oznaka koja je ekvivalentna oznakama pahuljice i stiliziranog planinskog vrha. Neki proizvođači kombinuju oznaku M+S sa oznakom pahuljice ili planinskog vrha, a neki postavljaju sve tri oznake.skafiskafsnjak wrote:kakva su ovo M+S sranja ... to ne postoji .
Ima zima, ima ljeto. Nista izmedju .
Kupis za obadvoje pa ne dobijes ni za jedno
EDIT: doduse, u nas to ljudi pogresno tumace. Blato - zima ... mogli bismo reci da je to za Veliku Britaniju i takvu klimu . Ko zivi u Hercegovini, i nekako ... Ali u Bosni, samo ljeto i samo zima
Naravno, postoje i tzv. all season gume, ali M+S nije oznaka za njih.
-
na svoju ruku
#1706 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pozdrav,
valjaju li ista gume Good Year Ultra Grip 7 (205 55 16)
Hvala unaprijed!
valjaju li ista gume Good Year Ultra Grip 7 (205 55 16)
Hvala unaprijed!
-
Armin2013
#1707 Re: Dolazi zima - zimske gume
Laički odgovor, pretpostavljam da je fazon u 55 (205/55 R16) i 65 (195/65 R15) zbog tehnologije izrade.maks_rs wrote:Ovo me odavno zanima - zašto su R16 duplo skuplje nego R15 slične veličine?Armin2013 wrote: A razmisli da pređeš na R15 one su oko 100,00 KM jeftinije.
-
Armin2013
#1708 Re: Dolazi zima - zimske gume
M+S (Mud & Snow)
- holowey
#1709 Re: Dolazi zima - zimske gume
ta 55-ica me za*ebava otkako sam kupio auto... ljetne 195/55r15 su za cca 100 maraka skuplje od 195/60r15 ili 195/50r15 (cca250 vs cca150 maraka)Armin2013 wrote:Laički odgovor, pretpostavljam da je fazon u 55 (205/55 R16) i 65 (195/65 R15) zbog tehnologije izrade.maks_rs wrote:Ovo me odavno zanima - zašto su R16 duplo skuplje nego R15 slične veličine?Armin2013 wrote: A razmisli da pređeš na R15 one su oko 100,00 KM jeftinije.
zimske namjenski stavljam uze (radi lakseg probijanja kroz snijeg ali i vise prostora za manevar unutar blatobrana kad se nakupi snijega) a da bi se uklopilo u cca isti obim idu one u dimenziji 185/60r15
-
jefferson
#1710 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nemoj valjati gluposti. All Season gume imaju isto M+S oznaku.daxon wrote:M+S je oznaka za isključivo zimsku gumu, dakle, oznaka koja je ekvivalentna oznakama pahuljice i stiliziranog planinskog vrha. Neki proizvođači kombinuju oznaku M+S sa oznakom pahuljice ili planinskog vrha, a neki postavljaju sve tri oznake.skafiskafsnjak wrote:kakva su ovo M+S sranja ... to ne postoji .
Ima zima, ima ljeto. Nista izmedju .
Kupis za obadvoje pa ne dobijes ni za jedno
EDIT: doduse, u nas to ljudi pogresno tumace. Blato - zima ... mogli bismo reci da je to za Veliku Britaniju i takvu klimu . Ko zivi u Hercegovini, i nekako ... Ali u Bosni, samo ljeto i samo zima
Naravno, postoje i tzv. all season gume, ali M+S nije oznaka za njih.
kada su ove stvari u pitanju nemoj molim te siriti dezinformacije.
PRAVA ZIMSKA GUMA MORA IMATI PAHULJICU NA BOCNOJ STRANI GUME!
Evo ti primjer:
All Season guma. Obrati paznju na mala slova ispod slova CO(ntinental)
https://www.tirerack.com/tires/BigPic.j ... EL+4Motion
PRAVA zimska guma, obrati paznju na M+S i pahuljicu ispred te oznake:
https://www.tirerack.com/tires/BigPic.j ... EL+4Motion
Takodje kazes:
Nema to neki! Sve je jasno definisano kada je u pitanju proizvodnja guma i sta sve mora pisati na strani. SVE All Season gume imaju M+S oznaku, SVE prave zimske gume imaju pahuljicu.Neki proizvođači kombinuju oznaku M+S sa oznakom pahuljice ili planinskog vrha, a neki postavljaju sve tri oznake
Tebi mozda guma moze izgledati vise kao All Season nego zimska, ali ako ima pahuljicu ona je zimska jer ono sto je razdvaja od All Season gume je hemijska smjesa koju niko ne moze vidjeti.
- basicm
#1711 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moze li primjer all season gume na trzistu BiH?
-
jefferson
#1712 Re: Dolazi zima - zimske gume
Slabo All Season gume prolaze na evropskom trzistu, i licno mislim da neces nista dobiti.basicm wrote:Moze li primjer all season gume na trzistu BiH?
Ja sam imao na autima nekoliko all season guma jer su dosle na njima. Bridgestone 970AS, Dunlop Signature, GY Eagle GT.
Medjutm, malo snijega i nigdje te nema. Jedino gdje su bolje od ljetnih guma je akvaplaning tj. spure napunjene vodom jer imaju grublju saru od ljetne gume. I to je to, zimi po snijegu su katastrofa.
Kod nas mislim da Hankook nudi all season gumu, ali drzi se dalje od toga, posebno za BH zimu!
Ja imam sad na drugom autu, Tiguanu bas ovu Continental sto sam postavio jer znam nekad s njim ici van ceste, pa sam zato nju uzeo jer je malo bolja po makadamu i pijesku od ljetne gume, ali opet kupujem cisto zimsku gumu sada!
- basicm
#1713 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bas to sam i pretpostavio, da ih nema kod nas, mozda samo zalutali primjerci.
Ja imam TS850 od prosle zime, tako da sam miran.
-
jefferson
#1714 Re: Dolazi zima - zimske gume
S njima fakat nemas brige.basicm wrote:Bas to sam i pretpostavio, da ih nema kod nas, mozda samo zalutali primjerci.
Imam ih i ja u BiH na Skodi Octaviji.
-
Teufik
#1715 Re: Dolazi zima - zimske gume
To je vjerovatno trenutno najbolja zimska guma na trzistu.basicm wrote:Bas to sam i pretpostavio, da ih nema kod nas, mozda samo zalutali primjerci.
Uz naravno ove tri:
Michelin Alpin A4
Goodyear UG 8
Dunlop SP WinterSport 3D (prosli model) ili 4D (novi model)
-
promaha
#1716 Re: Dolazi zima - zimske gume
prosle godine kupih dunlop 4D tako da cu i ovu sezonu na njima da sljakam 
- skafiskafsnjak
#1717 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja od prosle godine imam 4 Michelin primacy alpin 3 
Sent from my LG-P880 using Tapatalk 2
Sent from my LG-P880 using Tapatalk 2
- avantgarde
#1718 Re: Dolazi zima - zimske gume
morat cu i ja nabavljat nove zimske,do sad sam imao Dunlopke ,dobre su ali su se prebrzo-ili se meni samo cini,pocele "gulit,ljustit",jednostavno se odlijepi po veci komadic gume i hoce da otpadne...slikat cu mozda jednom prilikom...majstor kaze da ne zna ni on zasto je tako ali pretpostavlja od brzog ulijetanja u krivine...
- Amazonka27
#1719 Re: Dolazi zima - zimske gume
gdje si ih kupio?avantgarde wrote:morat cu i ja nabavljat nove zimske,do sad sam imao Dunlopke ,dobre su ali su se prebrzo-ili se meni samo cini,pocele "gulit,ljustit",jednostavno se odlijepi po veci komadic gume i hoce da otpadne...slikat cu mozda jednom prilikom...majstor kaze da ne zna ni on zasto je tako ali pretpostavlja od brzog ulijetanja u krivine...
naletih na mozda koristan link
http://www.4gume.com/o-gumama/starost-gume/
http://www.4gume.com/saveti/
- avantgarde
#1720 Re: Dolazi zima - zimske gume
amazonka,mah sto se tice svega toga gume su sasvim ok,majstor od garaze je takodje sve provjeravao i godinu i klasu i sve ali nije mogao nista lose naci u tome,bit ce da je ono sto je rekao da se zimskim gúmama ne treba prebrzo vozit a posebno ne brzo ulijetat u krivine...budem mozda slikao kad odem u podrum hahahha.Amazonka27 wrote:gdje si ih kupio?avantgarde wrote:morat cu i ja nabavljat nove zimske,do sad sam imao Dunlopke ,dobre su ali su se prebrzo-ili se meni samo cini,pocele "gulit,ljustit",jednostavno se odlijepi po veci komadic gume i hoce da otpadne...slikat cu mozda jednom prilikom...majstor kaze da ne zna ni on zasto je tako ali pretpostavlja od brzog ulijetanja u krivine...
naletih na mozda koristan link
http://www.4gume.com/o-gumama/starost-gume/
http://www.4gume.com/saveti/
- Amazonka27
#1721 Re: Dolazi zima - zimske gume
Samo da naglasim da nemam pojma o gumama
ucim, citam, raspitujem se... *ebo te, cega god se dotaknes treba to prostudirati kako bi izabrao najbolje i da se ne zajebes. Cujem da se garaže i šupe cesto obijaju zbog guma. Nije loša ideja ni skladištenje guma za 30 KM po sezoni. A opet, ako ih cuvas u vlastitom prostoru - da li su one pravilno uskladistene?
Danas su mi iz KIA rekli da ce u pon dobiti gume i da ce nas nazvati da nam kazu sta imaju u ponudi.
dunlopke su u mom slucaju skuplje od GY 3 KM a jeftinije 10 od mishelinki...pa me bas interesuje kojom brzinom ti ulijeces u krivine da ti se raspadaju gume
Danas su mi iz KIA rekli da ce u pon dobiti gume i da ce nas nazvati da nam kazu sta imaju u ponudi.
dunlopke su u mom slucaju skuplje od GY 3 KM a jeftinije 10 od mishelinki...pa me bas interesuje kojom brzinom ti ulijeces u krivine da ti se raspadaju gume
-
Teufik
#1722 Re: Dolazi zima - zimske gume
A da ih nisi mozda "skuhao" po malo toplijem vremenu. Odnosno pregrijao. Zimska guma ako se vozi oštro na toploj cesti ili umjereno ali na vrućoj cesti zna se "skuhati"- ako gazni sloj pređe 60-70°C bye bye. Skuhale su se. Tada se zna desiti da gazni sloj pocne otpadati.avantgarde wrote:morat cu i ja nabavljat nove zimske,do sad sam imao Dunlopke ,dobre su ali su se prebrzo-ili se meni samo cini,pocele "gulit,ljustit",jednostavno se odlijepi po veci komadic gume i hoce da otpadne...slikat cu mozda jednom prilikom...majstor kaze da ne zna ni on zasto je tako ali pretpostavlja od brzog ulijetanja u krivine...
-
gidra
#1723 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sve pohvale za Vredestein Snowtrack 3
. Prošle godine sam ih uzeo u Savi, 4 komada, nove i odlično su me služile prošlu zimu.
- avantgarde
#1724 Re: Dolazi zima - zimske gume
Teufik wrote:A da ih nisi mozda "skuhao" po malo toplijem vremenu. Odnosno pregrijao. Zimska guma ako se vozi oštro na toploj cesti ili umjereno ali na vrućoj cesti zna se "skuhati"- ako gazni sloj pređe 60-70°C bye bye. Skuhale su se. Tada se zna desiti da gazni sloj pocne otpadati.avantgarde wrote:morat cu i ja nabavljat nove zimske,do sad sam imao Dunlopke ,dobre su ali su se prebrzo-ili se meni samo cini,pocele "gulit,ljustit",jednostavno se odlijepi po veci komadic gume i hoce da otpadne...slikat cu mozda jednom prilikom...majstor kaze da ne zna ni on zasto je tako ali pretpostavlja od brzog ulijetanja u krivine...
mislim da bi ti mogao biti u pravu,prilicno je logicno to sto si rekao..
- Filter
#1725 Re: Dolazi zima - zimske gume
gy vector 4 season... prva ligabasicm wrote:Moze li primjer all season gume na trzistu BiH?