otorinolaringorolog wrote:
-ali brate jel ispravno reci da ova klima moze izbacit 2,8kw na -15,samo mi jos i ti potvrdi da mislis isto kao on,stvarno ne znam sta sam tebi uradio
Kad upoređuješ COP, onda se uzima tačka-momenat kad, te dvije klime koje upoređuješ,
pri istoj vanjskoj temp. vuku isto struje i samo i isključivo tad uporediš izlaznu snagu. Upravo zato što se pri različitim opterećenjima/potrošnji i sam COP mijenja pa ne možeš babe i žabe uspoređivati. Pošto ostale klime čijim podacima @-15 raspolažemo vuku oko 1,6kW, ja sam i za Nocriu uzeo taj momenat(28-29-i sat VTT testa) u kom je trošila 1,7kW a davala tih 2,8kW - cifru za koju si se ko pijan plota uhvatio

Pogledaj FH koliko je trošila @-15C pa ćeš valjda shvatiti zašto sam
za usporedbu iskoristivosti/efikasnosti uzeo Nocrijinih 1,7kW ulazne tj. 2,8kW izlazne snage @-15C
A kasnije, kad si počeo skakati između usporedbi efikasnosti i apsolutne izlazne snage pri datoj temperaturi, lijepo sam ti pojasnio:
Hajlac wrote:
A ako gledaš, kao ti sada, uopšte maksimalnu izlaznu snagu datih klima na VTT testovima bez obzira na temperaturu, da - Nocria je uspjela dostići max. 3,5kW izlazne snage (uz potrošnju od vrtoglavih 2,4kW na -15C) a recimo novi model Mitsubishi FH25VEHZ je uspio dati 4kW (uz potrošnju od 1,5kW na -15C). Sad me pitaj zašto nisam 'zagrijan' za Nocriu...
Kao da gledam - opet ćeš se ti hvatati za trenutne skokove umjesto realne prosječne vrijednosti izlazne snage...
Gluho bilo
Hoće li ti ikad postati jasno to kako se vrši usporedba kad je priča oko COP-a ???
Hajlac wrote:
Naravno da su bolje klime koje imaju veći raspon jer se po tome vidi koliko je kvalitetna klima - kompresor itd. (
izvlačiš tu priču iz konteksta jer smo tada pričali o slabijim modelima klima čiji je raspon do oko 5kW) ali nikako nije pametno staviti klimu u situaciju(velika kvadratura itd.) da mora stalno raditi blizu svoje gornje granice kapaciteta/snage.
Ljudi se uhvate na Fujitsu-ovu priču o izuzetnoj snazi pa misle da im u ovakvo lošim bh stanovima/kućama jedna Nocria može 80+ m2 dobro grijati samo zato što teoretski ima 8-9kW kapacitet i to mjeren @+7C. A kad se vide testovi već na -5 do -10C, razbiju se marketinške iluzije i postane jasno da ima do 3,5kW izlaznu snagu - isto kao i Mitsubishi i Toshiba... Ali ne daju reći - odmah osporavaju VTT institut...don't kill the messenger...
Ne znam šta želiš dokazati tim podacima o COPu ali evo ti usporedba:
Nocria @-15 (VTT test pošto ne postoje podaci od proizvođača)
za 1,7kW preda 2,8kW toplote (COP 1.65)
Tosh. N3KVP 16 @-15C
za 1,65kW preda 2,9kW toplote (COP 1.75)
Znači bara bara tako da ta magična snaga @+7C apsolutno ništa ne znači. Upravo je poenta u onom o čemu sam prethodno govorio - površina izmjenjivača toplote/radijatora na vanjskoj jedinici koji je istih gabarita kod svih ovih klima. Ali odmah se durite kad vam se pokaže da teoretska snaga mjerena @+7C malo znači u praksi. Upravo zato je Mitsubishi počeo potencirati snagu @-10C
De mi reci, kad Nocia ima kapacitet 9kW a 6kW @-15 - što na tih 80m2 uze dvije kad se sa 6-9kW može to pokriti??? (retoričko pitanje)
I ne odgovori ti nikad na ovo vrlo relevantno pitanje