preludezalude wrote:
Varas se ti u mnogocemu, ali krenimo redom...
Niko nije rekao da se proizvoljno upisuju norme u dokumente. Ako golf sa normom 5 ne ispunjava tu normu, naravno da mu nebi trebalo dati stiker sa normom 2. Nista novo nisi otkrio a niko nije to ni rekao da bi tako trebalo biti. Ja govorim da je dobio stiker sa oznakom norme 5 a to ne zadovoljava. Znaci stavljen je u isti koš sa vozilom koje zadovoljava tu normu. Znaci da stikeri trenutno samo prikazuju kakvo je vozilo izaslo iz fabrike. A ovo crveno oznaceno...sam si tako sad potvrdio. Moje pitanje tebi je bilo na tvoju informaciju da ce mnogi biti iznenadjeni kada uskoro uvedu zabranu vozilima ispod odredjene norme pristup uzim gradskim jezgrima...Kako ce se razaznati koja su to vozila koja ne zadovoljavaju odredjenu normu tj kako ce se prepoznati vozila koja zadovoljavaju odredjene norme jer sada sva vozila prolaze eko test i dobijaju stikere iako neki zadovoljavaju a neki ne ono sta pise na stikeru.
Bonus i malus nisu pravilnik niti je to neko rekao. Ne izmisljaj. U citavoj prici se radi o "Zakonu o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila" i izmjenama pravila prilikom registracije vozila tj, konkretno, opcijama sta se moze raditi sa policom kod prodaje vozila bez da je zaokruzen citav sistem registracije tj uvezan sistem sa mup-om... koja su dovela do apsurdne situacije da sad nalazis neosigurano vozilo na cesti registrovano u mup-u, a pravila kazu da registrovati u mup-u mozes samo ako je osigurano vozilo. I ti u ovome ne vidis problem u sistemu???
Za ovo plavo... kakve ima veze. Pretpostavljam da ces reci da je najvece zagadjenje kad se tek upali i kad je hladan. Zna se kad se vrsi eko testiranje a to je kad je zagrijan na radnu temperaturu a tada vozilo sigurno ne zagadjuje najvise, bio dizel, benzin ili plin. Pricu oko plina sa tobom vodim samo iz jednog razloga a to je da si prije par stranica spominjao kako se eko test radi u EU i navodio EU kao neku referentnu tacku za ovo nase eko testiranje. Da li se i u EU plinasi ovako eko testiraju kao kod nas???
A za ovo zeleno... Isto ovako mogu i ja napisati " Ako je test kocnica eliminatoran kakvu on ima vaznost kao cjelina? Prolazis test kocnica ne prolazis tehnicki i obratno?" GLUPOST
Tehnicki pregled vozila je cjelina a sve ostalo su dijelovi tehnickog pregleda vozila. Tako i kaze i "Pravilnik o tehnickim pregledima vozila" i tako stoji u "Tabeli sa listom uredjaja koja se moraju provjeriti na tehnickom pregledu vozila".
Cini mi se da su tvoje reference za tumacenje pravilnika jako tanke i zato pravilnike tumacis proizvoljno.
Pozdrav
proizvoljno se upisuje norme, to znam.
zasto se prilikom homologacije trazi potvrda proizvodjaca sa normom vozila a ne priznaje se recimo njemacka nomenklatura normi?
vozila ce dobiti stiker sa normom koju imaju, fabricki, ukoliko ne ispunjava tu normu nema prolaza dok ne ispuni istu.
vozilo kada je hladno, pogonjeno plinom radi na benzin ili se varam?
za to zeleno, vozilo moze proci na tehnickom a ne proci na eko testu, moze proci na eko testu a ne proci na tehnickom.
bonus malus je dio premijskog sistema, u visokom ne prolazi ovaj vid nehata, i ne samo u visokom nego u mnogim gradovima, radi se o cinjenici da sluzbenici na salteru ne provjeravaju policu AO. dodjes prijaviti auto pokazi policu na svoje ime, imas policu bivseg vlasnika donesi potvrdu da ti je ostavio tu policu.
daj mi svoje reference?
bilo koji mjerodavan izvor?
imas li zavrsen tehnicki fakultet?
imas li zavrsen pravni fakultet?
ukoliko je pravilnikom o tehnickim pregledima tretiran eko test zasto je objavljen pravilnik o eko testu?
ima li pravilnik o ispitivanju kocnica?
primjeri iz zemalja u okruzenju?
primjeri iz europske prakse?
odgovore na pitanja zasto su hibridi oslobodjeni eko testa, koja vrsta goriva ti je upisana kao pogonsko?
i jos jednom, golf 5 sa dpf filterom ima euro 5, sa izvadjenim filterom nema euro 5, ima stiker euro 5, 2020 kada eko test bude eliminatoran morati ce imati normu za koju nosi naljepnicu inace se nece moci drugacije registrovati, ne moze imati ni euro 4, ni euro 3, ni euro 2, ni euro 1, ni euro 0, samo i samo euro 5.
i da :
Na temelju članka 74. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 28/06 i 2/10), federalni ministar prometa i komunikacija donosi
član 74.
Uvjete za obavljanje poslova utvrđivanja tehničke ispravnosti vozila, način obavljanja pojedinih
vrsta tehničkog pregleda, evidencije koje se vode i obrasci koji se izdaju, kao i drugi poslovi vezani
za rad stanica tehničkog pregleda određuju se pravilnicima koje donosi federalni ministar
(6) Prelazni period ispitivanja ispušnih plinova iskoristit će se kako bi se svaki pojedinačni vlasnik upozorio na eventualne nedostatke u ispušnim plinovima njegovog vozila, te kako bi se istom omogućilo dovoljno vremena da svoje vozilo popravi ili podesi i dovede količinu štetnih ispušnih plinova u ispravno stanje.
sto bi reklo da pravilnik ili nisi procitao ili ga ne razumijes?