- Registracija vozila - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kloniran

#1701 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by kloniran »

preludezalude wrote:
Optimist wrote:
preludezalude wrote:om osnovu izdaju stiker. Da li po osnovu eko testa ili po osnovu onoga sta je upisano u saobracajnu?
Po osnovu onog sto pise u saobracajnoj. Sta god eko test da pokaze, vozilo ce proci sada u ovom prelaznom periodu. Kako ce biti kasnije vidjet cemo.
Znaci, citava frka i gungula oko eko testiranja i stikera je bukvalno za nista. Dobije se stiker tj oznaka norme koja vec pise u saobracajnoj. Stiker samo pokazuje kakvo je vozilo izaslo iz fabrike a ne stvarno stanje. Uzimanje para za nista...niti je eliminatoran test, niti je stiker u funkciji onoga sta treba da pokazuje. I sad da pozovem vjecitog branioca TP i pravilnika, Bakira, koji je rekao da ce se uvesti zabrana voznje u nekim gradskim sredistima za vozila ispod odredjene eko norme... Kako ce se to regulisati kada stiker ne govori o stvarnom stanju auta tj koliko zagadjuje? Kako ce se to regulisati kada je moguce da vozilo ima stiker euro 5 a stvarno stanje je da zadovoljava samo euro2??
I sto je najsmjesnije u istom su košu oni koji su izvadili dpf, katalizator, fap, sa onima koji to imaju i ulazu u odrzavanje auta :-)

Haj da vidimo kako bi u zemljama EU prosao taj isti tehnicki da je nesto od navedenog izvađeno iz auta :-)
Maystor

#1702 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Maystor »

Sve ovo oko ekotesta i stikera je još jedna prevara u režiji SDA-HDZ. Ogromne pare će otići firmama u Hercegovini koje finansiraju HDZ, a jedan manji dio ide i za SDA preko VGT osiguranja.

P.S. apsolutni sam zagovornik ekoloških normi, i treba od nečega krenuti, ali kod nas sve ide u besmisao, prije ili kasnije.
Bakir1

#1703 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

preludezalude wrote:
Optimist wrote:
preludezalude wrote:om osnovu izdaju stiker. Da li po osnovu eko testa ili po osnovu onoga sta je upisano u saobracajnu?
Po osnovu onog sto pise u saobracajnoj. Sta god eko test da pokaze, vozilo ce proci sada u ovom prelaznom periodu. Kako ce biti kasnije vidjet cemo.
Znaci, citava frka i gungula oko eko testiranja i stikera je bukvalno za nista. Dobije se stiker tj oznaka norme koja vec pise u saobracajnoj. Stiker samo pokazuje kakvo je vozilo izaslo iz fabrike a ne stvarno stanje. Uzimanje para za nista...niti je eliminatoran test, niti je stiker u funkciji onoga sta treba da pokazuje. I sad da pozovem vjecitog branioca TP i pravilnika, Bakira, koji je rekao da ce se uvesti zabrana voznje u nekim gradskim sredistima za vozila ispod odredjene eko norme... Kako ce se to regulisati kada stiker ne govori o stvarnom stanju auta tj koliko zagadjuje? Kako ce se to regulisati kada je moguce da vozilo ima stiker euro 5 a stvarno stanje je da zadovoljava samo euro2??
Da bi se nesto moglo komentarisati trebalo bi to prvo procitati lelemudane preludane...
Auto je euro 3 u saobracajnoj hamsa unjela euro 7 hoce li dobiti stiker na euro 7?
Dalje ovaj sjajni prijedlog oko vazenja osiguranja pokazuje kakav intelektualni kapacitet nemas.
Na koga glasi polica? Auto? Tablice? Ko je zakljucio policu? Osiguranik?
Dalje primjer vozila kojem je poremecena vrijednost lambde govori u prilog cinjenici da to vozilo do 2020 mora imati ispravnu vrijednost na eko testu inace pad... Mora se zadovoljiti norma koju vozilo ima inace nema prolaza.
Da ti uprostim, auto ti je auto euro 2 moras biti u granicnim vrijednostima euro 2 ako si u granicnim vrijednostima euro 6 neces dobiti euro 6 nego opet euro 2, i zato vozila sa LPG koja su bazno benzinski motori moraju na eko test.
Sta Vam pise u saobracajnoj vrsta goriva?
Nisi li par stranica prije tvrdio da se nece nikako raditi?
I nemoj lelemudane vise mene pozivati molim te sam sam se iskljucio sa teme.
Tu si ti da dajes neke razne prijedloge koji veze sa zivotom nemaju.
@ ostali eko test po vaznosti je posebna cjelina kao i Tehnički...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1704 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by mali_milojica »

Ja ne bih obarao na eko testu nikako.
Auto ti Euro5,ok.
Na eko testu pokaze da je u okvirima euro2.
Nema pasa veze.
Vidis onu tetu tamo?
Vidim.
E njoj ces platiti taksu za Euro2 vozila koja je 3x veca nego za euro5.
Sljedeci...
amar1994

#1705 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by amar1994 »

mali_milojica wrote:Ja ne bih obarao na eko testu nikako.
Auto ti Euro5,ok.
Na eko testu pokaze da je u okvirima euro2.
Nema pasa veze.
Vidis onu tetu tamo?
Vidim.
E njoj ces platiti taksu za Euro2 vozila koja je 3x veca nego za euro5.
Sljedeci...
:thumbup:

Bio bi najomrazeniji covjek u drzavi :bih: :mrgreen:

:run:
Astrix

#1706 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Astrix »

A šta uraditi da bi prošao test, kako zadovoljiti taj eko test?
O'zone
Globalni moderator

#1707 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by O'zone »

Astrix wrote:A šta uraditi da bi prošao test, kako zadovoljiti taj eko test?
Imati sve ispravno na vozilu što je bitno za eko test: Ubrizgavanje, sagorijevanje, lambde, katalizatore, egr, dpf...etc....
afroshoxx

#1708 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by afroshoxx »

O'zone wrote:
Imati sve ispravno na vozilu što je bitno za eko test: Ubrizgavanje, sagorijevanje, lambde, katalizatore, egr, dpf...etc....
Ja kontam možda mi ta lambda nije dobro pokazala zbog katalizatora koji se nije ni ugrijao kako treba, i radna temperatura mi je bila ispod 90 stepeni, upaljeno auto 10 min možda, napravio 800m s njim... A i svjećice bi trebalo mijenjati...
Tješim se, brbljam naglas :)
O'zone
Globalni moderator

#1709 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by O'zone »

afroshoxx wrote:
O'zone wrote:
Ja kontam možda mi ta lambda nije dobro pokazala zbog katalizatora koji se nije ni ugrijao kako treba, i radna temperatura mi je bila ispod 90 stepeni, upaljeno auto 10 min možda, napravio 800m s njim... A i svjećice bi trebalo mijenjati...
Tješim se, brbljam naglas :)
Ma iskreno previše brineš oko toga. Sad za sad nije eliminatorno nego više haj recimo informativno. Lambda radnu temperaturu postiže prilično brzo zato što ima grijač u sebi koji je zagrijava. Čak je ECU programiran da zanemari podatke sa lamde prvih par minuta. Moj krš od auta ima "secondary air pump" koji zagrijava katalizator na radnu temperaturu prilično brzo....
530i

#1710 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by 530i »

Po pravilu motor treba biti ugrijan na radnu temperaturu kada se pristupa tehničkom pregledu.
800 metara vožnje i 10 minuta rada nije dovoljno.
Vrlo je moguće da smjesa još nije bila idealna jer motor nije bio ugrijan na radnu temperaturu. Ali to bi ti koji vrše test i pregled morali znati.
amar1994

#1711 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by amar1994 »

530i wrote:Po pravilu motor treba biti ugrijan na radnu temperaturu kada se pristupa tehničkom pregledu.
Vrlo je moguće da smjesa još nije bila idealna jer motor nije bio ugrijan na radnu temperaturu. Ali to bi ti koji vrše test i pregled morali znati.
ja sam pravo sa autoputa na tehnicki otisao :D
afroshoxx

#1712 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by afroshoxx »

amar1994 wrote:
530i wrote:Po pravilu motor treba biti ugrijan na radnu temperaturu kada se pristupa tehničkom pregledu.
ja sam pravo sa autoputa na tehnicki otisao :D
[emoji106] nauk nauk
Throttle

#1713 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Throttle »

A postoji li mogucnost manipulacije podacima ako npr izvuku sondu iz cijevi malo vise nego sto treba tj. ne gurnu je skroz unutra
preludezalude

#1714 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

530i wrote:
preludezalude wrote:Policajac kad zaustavi vozilo on gleda u saobracajnu da li je registrovano vozilo.
Zakonom je, doduše odnedavno, regulisano da je i polisa osiguranja obavezan dokument koji se mora imati u vozilu.

Ali kao što sam i ranije rekao termin "registracija" treba eliminisati...
Ma ovaj problem je jednostavno rijesiti. Ili prebacivanje police tj bonusa se moze obaviti po isteku iste ili druga opcija... prebacivanje tj odjava police je moguce samo za odjavljena vozila. Samo se ne mogu sjetiti ...kad se radi odjava vozila, sta se desava sa saobracajnom dozvolom. Da li ona ostaje u mup-u?
preludezalude

#1715 Re: RE: Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

afroshoxx wrote:
preludezalude wrote:
Optimist wrote:
A dje ima euro 5, a stvarno da bude euro 2. Pretjerujes. Nisu tolike preinake, sve i da ih rade.
Ima kod vozila kojima je skinut katalizator, zacepljen egr, zacepljen dpf, motor neodrzavan. Kod mog rodjaka auto ima euro 4 normu, a motor je totalno propao, trenutno trosi litar ulja na 400 kilometara. Bas me interesuje koju normu zadovoljava.
Ne moras uzeti za primjer euro5. Uzmi bilo koju normu i potpuno je moguce da ce na testu pasti makar za dvije stepenice.
preludezalude

#1716 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

kloniran wrote:
preludezalude wrote:
Optimist wrote:
I sto je najsmjesnije u istom su košu oni koji su izvadili dpf, katalizator, fap, sa onima koji to imaju i ulazu u odrzavanje auta :-)

Haj da vidimo kako bi u zemljama EU prosao taj isti tehnicki da je nesto od navedenog izvađeno iz auta :-)
To ja i govorim citavo vrijeme. U istom su košu veliki zagadjivaci i potpuno ispravna auta, a dobiju isti stiker.
preludezalude

#1717 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote:
preludezalude wrote:
Optimist wrote:
Da bi se nesto moglo komentarisati trebalo bi to prvo procitati lelemudane preludane...
Auto je euro 3 u saobracajnoj hamsa unjela euro 7 hoce li dobiti stiker na euro 7?
Dalje ovaj sjajni prijedlog oko vazenja osiguranja pokazuje kakav intelektualni kapacitet nemas.
Na koga glasi polica? Auto? Tablice? Ko je zakljucio policu? Osiguranik?
Dalje primjer vozila kojem je poremecena vrijednost lambde govori u prilog cinjenici da to vozilo do 2020 mora imati ispravnu vrijednost na eko testu inace pad... Mora se zadovoljiti norma koju vozilo ima inace nema prolaza.
Da ti uprostim, auto ti je auto euro 2 moras biti u granicnim vrijednostima euro 2 ako si u granicnim vrijednostima euro 6 neces dobiti euro 6 nego opet euro 2, i zato vozila sa LPG koja su bazno benzinski motori moraju na eko test.
Sta Vam pise u saobracajnoj vrsta goriva?
Nisi li par stranica prije tvrdio da se nece nikako raditi?
I nemoj lelemudane vise mene pozivati molim te sam sam se iskljucio sa teme.
Tu si ti da dajes neke razne prijedloge koji veze sa zivotom nemaju.
@ ostali eko test po vaznosti je posebna cjelina kao i Tehnički...
Palamudane, nisi uopste odgovorio na moja pitanja nego palamudas o necemu sto te niko nije pitao...eoro2 pa da bude euro7. Izvaljujes gluposti. Palamudas bez veze jer nemas argumenata. Da, par stranica prije sam pisao da ce nekome raditi nekome ne, kako im se digne, jer rezultat nema nikakvu vaznost a stiker se dobija po podacima iz saobracajne. To je vec dokazano da se tako radi, covjek je pisao da mu nisu uopste mjerili izduvne gasove.
Sta palamudas bez veze oko police. Jel hoces reci da je i ovaj pravilnik u redu?
A ovo crveno je provala godine. Procitaj 10 puta sta si napisao pa mozda skontas kakvu si glupost napisao kao objasnjenje zasto plinasi moraju na eko test.
Podsjecas me na imenjaka koji je obecavao na sva usta 100 000 radnih mjesta, pa pretpostavljam da si blizak SDA stranci jer njihova retorika i palamudanje oko gluposti i okivanje gluposti u zvijezde izlaze iz tvojih usta.

PS
Eko test nije posebna cjelina vec je dio tehnickog pregleda vozila. Druga je stvar sto se posebno naplacuje. Po vaznosti bi trebao biti na istom nivou kao i kocnice, svjetla, amortizeri...
Last edited by preludezalude on 16/01/2017 01:53, edited 1 time in total.
afroshoxx

#1718 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by afroshoxx »

Kako sam ja skontao, taman da ti auto piša zlato, dobićeš maksimalni stiker prema onom što je u saobraćajnoj nominalno. A za plinaše je kategorizacija moguca jedino preko baznih benzinskih motora. Tako da i oni koliko god čisti bili , ipak su nadogradnja a ne fabrička izrada...
preludezalude

#1719 Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

afroshoxx wrote:Kako sam ja skontao, taman da ti auto piša zlato, dobićeš maksimalni stiker prema onom što je u saobraćajnoj nominalno. A za plinaše je kategorizacija moguca jedino preko baznih benzinskih motora. Tako da i oni koliko god čisti bili , ipak su nadogradnja a ne fabrička izrada...
Ma naravno. Niko ne govori o nadogradnji i dobijanju neke nove vece norme. Bitno je ono sta pise u saobracajnoj tj kakav je auto izasao iz fabrike i da se to odrzava. Ne ulazim sada u pricu o plinasima jer vjerujem da ce se za plinase ipak promjeniti pravilnik. Cinjenica je da i onaj sto ne odrzava auto i onaj sto odrzava auto dobiju isti stiker neovisno koliko koji zagadjuje. A stiker bi trebao da nesto drugo znaci, a ne samo kakav je auto izasao iz fabrike.
Bakir1

#1720 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

preludezalude wrote: Palamudane, nisi uopste odgovorio na moja pitanja nego palamudas o necemu sto te niko nije pitao...eoro2 pa da bude euro7. Izvaljujes gluposti. Palamudas bez veze jer nemas argumenata. Da, par stranica prije sam pisao da ce nekome raditi nekome ne, kako im se digne, jer rezultat nema nikakvu vaznost a stiker se dobija po podacima iz saobracajne. To je vec dokazano da se tako radi, covjek je pisao da mu nisu uopste mjerili izduvne gasove.
Sta palamudas bez veze oko police. Jel hoces reci da je i ovaj pravilnik u redu?
A ovo crveno je provala godine. Procitaj 10 puta sta si napisao pa mozda skontas kakvu si glupost napisao kao objasnjenje zasto plinasi moraju na eko test.
Podsjecas me na imenjaka koji je obecavao na sva usta 100 000 radnih mjesta, pa pretpostavljam da si blizak SDA stranci jer njihova retorika i palamudanje oko gluposti i okivanje gluposti u zvijezde izlaze iz tvojih usta.

PS
Eko test nije posebna cjelina vec je dio tehnickog pregleda vozila. Druga je stvar sto se posebno naplacuje. Po vaznosti bi trebao biti na istom nivou kao i kocnice, svjetla, amortizeri...
Krenimo redom.
Jesi li procitao pravilnik? Razumijes li isti? Da li imas neophodna tumacenja? Da li se sreces sa primjerima iz prakse po kojima se proizvoljno upisivane norme u dokumente? U skladu s time razumijes li da se norma ne upisuje iz saobracajne? Opet ti ponavljam u nadi da ces shvatiti autima se sada dodjeluju norme kakve bi trebali imati iz fabrike i to su predpostavke za prolaz. Pojednostavljeno opet golf sa dpf filterom je imao euro 5 i ako nema dpf tu normu sada dobije a 2020 kada bude eliminatorno i kada tu normu ne bude mogao ispuniti pada. Kada bi mu neko sada dao euro 2 i zaljepio istu napravio bi nevidjenu glupost.
Radi se svima evidentno ti nekoga spominjes neka me demantuje?
Bonus i malus nisu pravilnik i nisu nista novo ali molim te da mi nadjes pravilnik?
Za to crveno da te pitam opet sta ti pise kao vrsta goriva? Imas li rezervoar za benzin na autu? Znas li koje vrijednosti pokazuje sa LPG motor euro1, znas li kada je najveci procenat zagadjena kod bilo kojeg motora? Pitas li se zasto su hibridi oslobodjeni eko testa?
Za pripadnost stranci ne bih komentarisao jer razgovor sa tobom ionako lici na razgovor sa maksumom...
Ako je eko test eliminatoran kakvu on vaznost ima kao cjelina? Prolazis eko test ne prolazis tehnicki i obratno?
Koje su tvoje inace reference da tumacis pravilnike zakone tehnicke preglede? 1 Tehnički pregled godisnje na jednoj stanici tehnickog pregleda? Ili mozda se varam?
preludezalude

#1721 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote:
preludezalude wrote: Palamudane, nisi uopste odgovorio na moja pitanja nego palamudas o necemu sto te niko nije pitao...eoro2 pa da bude euro7. Izvaljujes gluposti. Palamudas bez veze jer nemas argumenata. Da, par stranica prije sam pisao da ce nekome raditi nekome ne, kako im se digne, jer rezultat nema nikakvu vaznost a stiker se dobija po podacima iz saobracajne. To je vec dokazano da se tako radi, covjek je pisao da mu nisu uopste mjerili izduvne gasove.

PS
Krenimo redom.
Jesi li procitao pravilnik? Razumijes li isti? Da li imas neophodna tumacenja? Da li se sreces sa primjerima iz prakse po kojima se proizvoljno upisivane norme u dokumente? U skladu s time razumijes li da se norma ne upisuje iz saobracajne? Opet ti ponavljam u nadi da ces shvatiti autima se sada dodjeluju norme kakve bi trebali imati iz fabrike i to su predpostavke za prolaz. Pojednostavljeno opet golf sa dpf filterom je imao euro 5 i ako nema dpf tu normu sada dobije a 2020 kada bude eliminatorno i kada tu normu ne bude mogao ispuniti pada. Kada bi mu neko sada dao euro 2 i zaljepio istu napravio bi nevidjenu glupost.
Radi se svima evidentno ti nekoga spominjes neka me demantuje?
Bonus i malus nisu pravilnik i nisu nista novo ali molim te da mi nadjes pravilnik?
Za to crveno da te pitam opet sta ti pise kao vrsta goriva? Imas li rezervoar za benzin na autu? Znas li koje vrijednosti pokazuje sa LPG motor euro1, znas li kada je najveci procenat zagadjena kod bilo kojeg motora? Pitas li se zasto su hibridi oslobodjeni eko testa?
Za pripadnost stranci ne bih komentarisao jer razgovor sa tobom ionako lici na razgovor sa maksumom...
Ako je eko test eliminatoran kakvu on vaznost ima kao cjelina? Prolazis eko test ne prolazis tehnicki i obratno?
Koje su tvoje inace reference da tumacis pravilnike zakone tehnicke preglede? 1 Tehnički pregled godisnje na jednoj stanici tehnickog pregleda? Ili mozda se varam?
Varas se ti u mnogocemu, ali krenimo redom...
Niko nije rekao da se proizvoljno upisuju norme u dokumente. Ako golf sa normom 5 ne ispunjava tu normu, naravno da mu nebi trebalo dati stiker sa normom 2. Nista novo nisi otkrio a niko nije to ni rekao da bi tako trebalo biti. Ja govorim da je dobio stiker sa oznakom norme 5 a to ne zadovoljava. Znaci stavljen je u isti koš sa vozilom koje zadovoljava tu normu. Znaci da stikeri trenutno samo prikazuju kakvo je vozilo izaslo iz fabrike. A ovo crveno oznaceno...sam si tako sad potvrdio. Moje pitanje tebi je bilo na tvoju informaciju da ce mnogi biti iznenadjeni kada uskoro uvedu zabranu vozilima ispod odredjene norme pristup uzim gradskim jezgrima...Kako ce se razaznati koja su to vozila koja ne zadovoljavaju odredjenu normu tj kako ce se prepoznati vozila koja zadovoljavaju odredjene norme jer sada sva vozila prolaze eko test i dobijaju stikere iako neki zadovoljavaju a neki ne ono sta pise na stikeru.
Bonus i malus nisu pravilnik niti je to neko rekao. Ne izmisljaj. U citavoj prici se radi o "Zakonu o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila" i izmjenama pravila prilikom registracije vozila tj, konkretno, opcijama sta se moze raditi sa policom kod prodaje vozila bez da je zaokruzen citav sistem registracije tj uvezan sistem sa mup-om... koja su dovela do apsurdne situacije da sad nalazis neosigurano vozilo na cesti registrovano u mup-u, a pravila kazu da registrovati u mup-u mozes samo ako je osigurano vozilo. I ti u ovome ne vidis problem u sistemu???
Za ovo plavo... kakve ima veze. Pretpostavljam da ces reci da je najvece zagadjenje kad se tek upali i kad je hladan. Zna se kad se vrsi eko testiranje a to je kad je zagrijan na radnu temperaturu a tada vozilo sigurno ne zagadjuje najvise, bio dizel, benzin ili plin. Pricu oko plina sa tobom vodim samo iz jednog razloga a to je da si prije par stranica spominjao kako se eko test radi u EU i navodio EU kao neku referentnu tacku za ovo nase eko testiranje. Da li se i u EU plinasi ovako eko testiraju kao kod nas???
A za ovo zeleno... Isto ovako mogu i ja napisati " Ako je test kocnica eliminatoran kakvu on ima vaznost kao cjelina? Prolazis test kocnica ne prolazis tehnicki i obratno?" GLUPOST
Tehnicki pregled vozila je cjelina a sve ostalo su dijelovi tehnickog pregleda vozila. Tako i kaze i "Pravilnik o tehnickim pregledima vozila" i tako stoji u "Tabeli sa listom uredjaja koja se moraju provjeriti na tehnickom pregledu vozila".
Cini mi se da su tvoje reference za tumacenje pravilnika jako tanke i zato pravilnike tumacis proizvoljno.

Pozdrav
Bakir1

#1722 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

preludezalude wrote: Varas se ti u mnogocemu, ali krenimo redom...
Niko nije rekao da se proizvoljno upisuju norme u dokumente. Ako golf sa normom 5 ne ispunjava tu normu, naravno da mu nebi trebalo dati stiker sa normom 2. Nista novo nisi otkrio a niko nije to ni rekao da bi tako trebalo biti. Ja govorim da je dobio stiker sa oznakom norme 5 a to ne zadovoljava. Znaci stavljen je u isti koš sa vozilom koje zadovoljava tu normu. Znaci da stikeri trenutno samo prikazuju kakvo je vozilo izaslo iz fabrike. A ovo crveno oznaceno...sam si tako sad potvrdio. Moje pitanje tebi je bilo na tvoju informaciju da ce mnogi biti iznenadjeni kada uskoro uvedu zabranu vozilima ispod odredjene norme pristup uzim gradskim jezgrima...Kako ce se razaznati koja su to vozila koja ne zadovoljavaju odredjenu normu tj kako ce se prepoznati vozila koja zadovoljavaju odredjene norme jer sada sva vozila prolaze eko test i dobijaju stikere iako neki zadovoljavaju a neki ne ono sta pise na stikeru.
Bonus i malus nisu pravilnik niti je to neko rekao. Ne izmisljaj. U citavoj prici se radi o "Zakonu o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila" i izmjenama pravila prilikom registracije vozila tj, konkretno, opcijama sta se moze raditi sa policom kod prodaje vozila bez da je zaokruzen citav sistem registracije tj uvezan sistem sa mup-om... koja su dovela do apsurdne situacije da sad nalazis neosigurano vozilo na cesti registrovano u mup-u, a pravila kazu da registrovati u mup-u mozes samo ako je osigurano vozilo. I ti u ovome ne vidis problem u sistemu???
Za ovo plavo... kakve ima veze. Pretpostavljam da ces reci da je najvece zagadjenje kad se tek upali i kad je hladan. Zna se kad se vrsi eko testiranje a to je kad je zagrijan na radnu temperaturu a tada vozilo sigurno ne zagadjuje najvise, bio dizel, benzin ili plin. Pricu oko plina sa tobom vodim samo iz jednog razloga a to je da si prije par stranica spominjao kako se eko test radi u EU i navodio EU kao neku referentnu tacku za ovo nase eko testiranje. Da li se i u EU plinasi ovako eko testiraju kao kod nas???
A za ovo zeleno... Isto ovako mogu i ja napisati " Ako je test kocnica eliminatoran kakvu on ima vaznost kao cjelina? Prolazis test kocnica ne prolazis tehnicki i obratno?" GLUPOST
Tehnicki pregled vozila je cjelina a sve ostalo su dijelovi tehnickog pregleda vozila. Tako i kaze i "Pravilnik o tehnickim pregledima vozila" i tako stoji u "Tabeli sa listom uredjaja koja se moraju provjeriti na tehnickom pregledu vozila".
Cini mi se da su tvoje reference za tumacenje pravilnika jako tanke i zato pravilnike tumacis proizvoljno.

Pozdrav
proizvoljno se upisuje norme, to znam.
zasto se prilikom homologacije trazi potvrda proizvodjaca sa normom vozila a ne priznaje se recimo njemacka nomenklatura normi?
vozila ce dobiti stiker sa normom koju imaju, fabricki, ukoliko ne ispunjava tu normu nema prolaza dok ne ispuni istu.
vozilo kada je hladno, pogonjeno plinom radi na benzin ili se varam?
za to zeleno, vozilo moze proci na tehnickom a ne proci na eko testu, moze proci na eko testu a ne proci na tehnickom.
bonus malus je dio premijskog sistema, u visokom ne prolazi ovaj vid nehata, i ne samo u visokom nego u mnogim gradovima, radi se o cinjenici da sluzbenici na salteru ne provjeravaju policu AO. dodjes prijaviti auto pokazi policu na svoje ime, imas policu bivseg vlasnika donesi potvrdu da ti je ostavio tu policu.
daj mi svoje reference?
bilo koji mjerodavan izvor?
imas li zavrsen tehnicki fakultet?
imas li zavrsen pravni fakultet?
ukoliko je pravilnikom o tehnickim pregledima tretiran eko test zasto je objavljen pravilnik o eko testu?
ima li pravilnik o ispitivanju kocnica?
primjeri iz zemalja u okruzenju?
primjeri iz europske prakse?
odgovore na pitanja zasto su hibridi oslobodjeni eko testa, koja vrsta goriva ti je upisana kao pogonsko?
i jos jednom, golf 5 sa dpf filterom ima euro 5, sa izvadjenim filterom nema euro 5, ima stiker euro 5, 2020 kada eko test bude eliminatoran morati ce imati normu za koju nosi naljepnicu inace se nece moci drugacije registrovati, ne moze imati ni euro 4, ni euro 3, ni euro 2, ni euro 1, ni euro 0, samo i samo euro 5.
i da :
Na temelju članka 74. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 28/06 i 2/10), federalni ministar prometa i komunikacija donosi
član 74.
Uvjete za obavljanje poslova utvrđivanja tehničke ispravnosti vozila, način obavljanja pojedinih
vrsta tehničkog pregleda, evidencije koje se vode i obrasci koji se izdaju, kao i drugi poslovi vezani
za rad stanica tehničkog pregleda
određuju se pravilnicima koje donosi federalni ministar
(6) Prelazni period ispitivanja ispušnih plinova iskoristit će se kako bi se svaki pojedinačni vlasnik upozorio na eventualne nedostatke u ispušnim plinovima njegovog vozila, te kako bi se istom omogućilo dovoljno vremena da svoje vozilo popravi ili podesi i dovede količinu štetnih ispušnih plinova u ispravno stanje.
sto bi reklo da pravilnik ili nisi procitao ili ga ne razumijes?
preludezalude

#1723 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote: proizvoljno se upisuje norme, to znam.
zasto se prilikom homologacije trazi potvrda proizvodjaca sa normom vozila a ne priznaje se recimo njemacka nomenklatura normi?
vozila ce dobiti stiker sa normom koju imaju, fabricki, ukoliko ne ispunjava tu normu nema prolaza dok ne ispuni istu.
vozilo kada je hladno, pogonjeno plinom radi na benzin ili se varam?
za to zeleno, vozilo moze proci na tehnickom a ne proci na eko testu, moze proci na eko testu a ne proci na tehnickom.
bonus malus je dio premijskog sistema, u visokom ne prolazi ovaj vid nehata, i ne samo u visokom nego u mnogim gradovima, radi se o cinjenici da sluzbenici na salteru ne provjeravaju policu AO. dodjes prijaviti auto pokazi policu na svoje ime, imas policu bivseg vlasnika donesi potvrdu da ti je ostavio tu policu.
daj mi svoje reference?
bilo koji mjerodavan izvor?
imas li zavrsen tehnicki fakultet?
imas li zavrsen pravni fakultet?
ukoliko je pravilnikom o tehnickim pregledima tretiran eko test zasto je objavljen pravilnik o eko testu?
ima li pravilnik o ispitivanju kocnica?
primjeri iz zemalja u okruzenju?
primjeri iz europske prakse?
odgovore na pitanja zasto su hibridi oslobodjeni eko testa, koja vrsta goriva ti je upisana kao pogonsko?
i jos jednom, golf 5 sa dpf filterom ima euro 5, sa izvadjenim filterom nema euro 5, ima stiker euro 5, 2020 kada eko test bude eliminatoran morati ce imati normu za koju nosi naljepnicu inace se nece moci drugacije registrovati, ne moze imati ni euro 4, ni euro 3, ni euro 2, ni euro 1, ni euro 0, samo i samo euro 5.
i da :
Na temelju članka 74. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 28/06 i 2/10), federalni ministar prometa i komunikacija donosi
član 74.
Uvjete za obavljanje poslova utvrđivanja tehničke ispravnosti vozila, način obavljanja pojedinih
vrsta tehničkog pregleda, evidencije koje se vode i obrasci koji se izdaju, kao i drugi poslovi vezani
za rad stanica tehničkog pregleda
određuju se pravilnicima koje donosi federalni ministar
(6) Prelazni period ispitivanja ispušnih plinova iskoristit će se kako bi se svaki pojedinačni vlasnik upozorio na eventualne nedostatke u ispušnim plinovima njegovog vozila, te kako bi se istom omogućilo dovoljno vremena da svoje vozilo popravi ili podesi i dovede količinu štetnih ispušnih plinova u ispravno stanje.
sto bi reklo da pravilnik ili nisi procitao ili ga ne razumijes?
Nemas ti pojma gdje sta pise, a dovoljno je procitati.
Krenut cu s repa, od samog pravilnika koji je donio ministar prometa i komunikacija. U clanu 10. postoje kontradiktornosti. Prvo kaze da "svako vozilo se oznacava najepnicom o ekoloskoj normi koju vozilo zadovoljava..." Ja tebe sada pitam da li tehnicki pregledi rade to tako ili oznacavaju naljepnicom o ekoloskoj normi koju bi trebalo vozilo da zadovoljava?
CRVENO... Da li bilo koje vozilo, benzin ili dizel, kada je hladno zagadjuje ekstremno vise nego kada je zagrijano i da li se eko test radi na hladan ili zagrijan motor?
Da li se i u EU plinasi ovako eko testiraju kao kod nas???
Zivo me interesuje tvoje objasnjenje zasto su hibridi oslobodjeni eko testa!!!
Sve ovo gore nije toliko bitno jer ta naljepnica ne znaci nista tj prikazuje samo kakvo bi trebalo biti vozilo a ne kakvo je u praksi.
Mene interesuje ono sto te sad pitam po treci put...Ako uvedu zabranu voznje u uzem gradskom sredistu za vozila koja ne zadovoljavaju odredjenu normu, kako ce se prepoznati vozila koja zadovoljavaju odredjenu normu. Ti si sam rekao da ce mnogi biti iznenadjenu kada uskoro uvedu ovo pravilo.
Bakir1

#1724 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by Bakir1 »

preludezalude wrote: Nemas ti pojma gdje sta pise, a dovoljno je procitati.
Krenut cu s repa, od samog pravilnika koji je donio ministar prometa i komunikacija. U clanu 10. postoje kontradiktornosti. Prvo kaze da "svako vozilo se oznacava najepnicom o ekoloskoj normi koju vozilo zadovoljava..." Ja tebe sada pitam da li tehnicki pregledi rade to tako ili oznacavaju naljepnicom o ekoloskoj normi koju bi trebalo vozilo da zadovoljava?
CRVENO... Da li bilo koje vozilo, benzin ili dizel, kada je hladno zagadjuje ekstremno vise nego kada je zagrijano i da li se eko test radi na hladan ili zagrijan motor?
Sve ovo gore nije toliko bitno jer ta naljepnica ne znaci nista tj prikazuje samo kakvo bi trebalo biti vozilo a ne kakvo je u praksi.
Mene interesuje ono sto te sad pitam po treci put...Ako uvedu zabranu voznje u uzem gradskom sredistu za vozila koja ne zadovoljavaju odredjenu normu, kako ce se prepoznati vozila koja zadovoljavaju odredjenu normu. Ti si sam rekao da ce mnogi biti iznenadjenu kada uskoro uvedu ovo pravilo.
(5) Podatak o razini ekološke norme za pojedino vozio uzima se iz homologacijske dokumentacije vozila ili iz prometne dozvole vozila.
(6) Ako je podatak o razini ekološke norme kontroloru nepoznat, stručna institucija iz članaka 9. stavak 2. ovog pravilnika će dostaviti kontroloru točan podatak o razini ekološke norme vozila. Stručna institucija mora posjedovati relevantne kataloge iz koji se prema tipu motora može odrediti koju ekološku normu motora zadovoljava.
eko test se radi na zagrijanom motoru na temperaturi istog koja je propisana pravilnikom, iz razloga sto ni jedan jedini auto ne bi zadovoljio hladan.
mene interesuje jel ti znas citati, 2020 eliminatoran, po 68 put, auto koje ima naljepnicu a nema validnu registraciju jer je palo na eko testu lako ce se prepoznati....
hibridi, hajde daj ti neko smisleno objasnjenje?
pitanje za milion maraka, pored temperature motora u smislu sagorjevanja i ispustanja stetnih plinova, da li na kolicinu istih utice i stepen prenosa i brzina vrtnje motora? u direktnoj korelaciji sa hibridima?
nemoj na preskoke citati pravilnike, steti ti
preludezalude

#1725 Re: RE: Re: REGISTRACIJA - infarkt

Post by preludezalude »

Bakir1 wrote:
preludezalude wrote: Nemas ti pojma gdje sta pise, a dovoljno je procitati.
(5) Podatak o razini ekološke norme za pojedino vozio uzima se iz homologacijske dokumentacije vozila ili iz prometne dozvole vozila.
(6) Ako je podatak o razini ekološke norme kontroloru nepoznat, stručna institucija iz članaka 9. stavak 2. ovog pravilnika će dostaviti kontroloru točan podatak o razini ekološke norme vozila. Stručna institucija mora posjedovati relevantne kataloge iz koji se prema tipu motora može odrediti koju ekološku normu motora zadovoljava.
eko test se radi na zagrijanom motoru na temperaturi istog koja je propisana pravilnikom, iz razloga sto ni jedan jedini auto ne bi zadovoljio hladan.
mene interesuje jel ti znas citati, 2020 eliminatoran, po 68 put, auto koje ima naljepnicu a nema validnu registraciju jer je palo na eko testu lako ce se prepoznati....
hibridi, hajde daj ti neko smisleno objasnjenje?
pitanje za milion maraka, pored temperature motora u smislu sagorjevanja i ispustanja stetnih plinova, da li na kolicinu istih utice i stepen prenosa i brzina vrtnje motora? u direktnoj korelaciji sa hibridima?
nemoj na preskoke citati pravilnike, steti ti
Opet citiram pravilnik koji je donio ministar prometa i komunikacija Clanak 10. tacka 1. ...""svako vozilo se oznacava najepnicom o ekoloskoj normi koju vozilo zadovoljava..." Pitanje za tebe... da li se tako radi ili se naljepnice dijele po sistemu kakvu bi normu trebalo vozilo da zadovoljava? Da li se stikeri dijele po pravilniku?
Da li uopste znas sta znaci tacka 5??? Da ti malo objasnim kada vec tumacis pravinik pogresno. Tacka 5 govori o tome odakle uzeti podatak koju normu vozilo treba da zadovoljava. Po ovome pravilniku, vozilo koje ne zadovoljava normu propisanu tackom 5, Clanak 10. nebi trebalo dobiti stiker. Tek onda se prepoznaju vozila koje ne zadovoljavaju normu.
Ako se eko test radi na zagrijanom motoru, zasto spominjes na koje gorivo pali plinas i zasto me pitas kada vozilo najvise zagadjuje'?? Uostalom, nije potpuna istina da plinas pali na benzin. Moderni benzinci sa direktnim ubrizgavanjem goriva, plin koriste potpuno neovisno od benzina. Auto i pali na plin, a benzin ne mora nikada biti upotrebljen. Znam ja da ce eko testovi biti eliminatorni 2020. godine. Kakve to ima veze sa ovom pricom oko stikera?
Naravno da na kolicinu stetnih plinova utice i brzina vrtnje motora. Ali i to je nebitno kada su stikeri u pitanju.
Sporno je trenutno izdavanje stikera i onima koji zadovoljavaju normu i onima koji ne zadovoljavaju normu. Jasno, svi sada prolaze ta testiranja do 2020. godine. Ali nije jasno zasto su sva vozila oznacena kao vozila koja zadovoljavaju normu iako pravilnik kaze da se oznacavaju vozila koja zadovoljavaju normu.
Bakire, moram priznati da bas uzivam u raspravljanju s tobom. Od tebe kao nekoga strucnjaka u ovoj materiji, sam ocekivao da si upoztnat do same srzi i ocekivao sam odgovore i argumente. Ni na jedno pitanje do sada nisi odgovorio i ispadas bas "strucnjak".
Post Reply