Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ljubav_aha

#1701 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:Ne znam Boga mi, ono što ja znam o svemiru (nebeska mehanika) je čista, suha, nepatvorena... matematika :D
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa znala sam ,znala sam da ces to reci :lol: i kontam,je zaista ne dozivljavam svemir matematickim putem :lol: :thumbup: jao kako si me nasmijao,bas slatko :-D
nellington

#1702 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

ljubav_aha wrote:
nellington wrote:Ne znam Boga mi, ono što ja znam o svemiru (nebeska mehanika) je čista, suha, nepatvorena... matematika :D
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa znala sam ,znala sam da ces to reci :lol: i kontam,je zaista ne dozivljavam svemir matematickim putem :lol: :thumbup: jao kako si me nasmijao,bas slatko :-D
Josip Plemelj wrote:Inženjeru koji ne zna matematiku, ona nikad i ne treba, dok je onaj koji ju zna, uvijek upotrebljava.
ljubav_aha

#1703 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

nelingoton,sad bih nepisal nesto,ali necu javno :-D srce si :-D
Keksich

#1704 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Keksich »

Josip Plemelj wrote:Inženjeru koji ne zna matematiku, ona nikad i ne treba, dok je onaj koji ju zna, uvijek upotrebljava.
Vrijedi li to za nas sa RI-a? :D
nellington

#1705 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Vrijedi za sve koji (ne) znaju :D
vanChuchie

#1706 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by vanChuchie »

ljubav_aha wrote:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa znala sam ,znala sam da ces to reci :lol: i kontam,je zaista ne dozivljavam svemir matematickim putem
E, nemere tako! Ima i u svoje emocije da ugradiš matematiku, pa da je koristiš i umjesto implatanta i umjesto pameti, i.... Meni zabranjuju koristiti pamet bez matematike, i to one maksuz probrane i odabrane!
nellington

#1707 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Još jedna zanimljiva anegdota, za sve one koji se muče sa matricama i pitaju se hoće li im ikad zatrebati to znanje :)

Image

Naime, Werner Heisenberg je formulirao matričnu mehaniku, prvo konzistentno tumačenje kvantne mehanike. Trenutak inspiracije je Heisenberga stigao negdje u ljeto 1925.

Priča bi bila nalik na sve druge priče o velikim otkrićima da je Werner Heisenberg prije toga poznavao matrični račun. No prema Maxu Bornu, tek kad je njemu Heisenberg pokazao svoj revolucionarni rad, Born je prepoznao da se ta teorija može predstaviti u matričnom obliku.

Eto, Heisenberg je prošao kroz studij a da nije ni čuo za matrice. Možda bi mu bilo lakše da jeste, a možda bi mu samo smetale :)
ljubav_aha

#1708 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

vanChuchie wrote:
ljubav_aha wrote:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa znala sam ,znala sam da ces to reci :lol: i kontam,je zaista ne dozivljavam svemir matematickim putem
E, nemere tako! Ima i u svoje emocije da ugradiš matematiku, pa da je koristiš i umjesto implatanta i umjesto pameti, i.... Meni zabranjuju koristiti pamet bez matematike, i to one maksuz probrane i odabrane!
hajd' ne sekiraj me :lol: kad budem uzla knjigu o svemiru u skoli,javim ti utiske,deal :-D
ljubav_aha

#1709 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:Još jedna zanimljiva anegdota, za sve one koji se muče sa matricama i pitaju se hoće li im ikad zatrebati to znanje :)

Image

Naime, Werner Heisenberg je formulirao matričnu mehaniku, prvo konzistentno tumačenje kvantne mehanike. Trenutak inspiracije je Heisenberga stigao negdje u ljeto 1925.

Priča bi bila nalik na sve druge priče o velikim otkrićima da je Werner Heisenberg prije toga poznavao matrični račun. No prema Maxu Bornu, tek kad je njemu Heisenberg pokazao svoj revolucionarni rad, Born je prepoznao da se ta teorija može predstaviti u matričnom obliku.

Eto, Heisenberg je prošao kroz studij a da nije ni čuo za matrice. Možda bi mu bilo lakše da jeste, a možda bi mu samo smetale :)
nevjerovatno kako znam rade mozdane vijuge ,tacnije,nas tok razmisljanja,jednsotavno,mozemo doci do istog cilja,ali razlicitim stazama :-D
vanChuchie

#1710 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by vanChuchie »

ljubav_aha wrote:
nevjerovatno kako nam rade mozdane vijuge ,tačnije, nas tok razmišljanja, jednsotavno, mozemo doci do istog cilja, ali razlicitim stazama
Jeste – ako!
Ako iz jednog lavirinta u drugi postoji „neka tajna veza“ („tunel korespodencije“), ako tu vezu uočimo i spoznamo, onda „svi putevi vode u Rim“. U suprotnom, nećemo moći stići na cilj ni nakon beskonačnih lutanja.
Ako je još i cilj nepoznat možemo slučajno potrefiti "tajni prolaz", ali samo ako postoji!
I u "matričnom računu" moramo koristiti četiri osnovne računske radnje! Do cilja mogu nas dovesti i te četiri radnje, ma koliko sporo išli tim stazama!
nellington

#1711 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

vanChuchie wrote:
ljubav_aha wrote:
nevjerovatno kako nam rade mozdane vijuge ,tačnije, nas tok razmišljanja, jednsotavno, mozemo doci do istog cilja, ali razlicitim stazama
Jeste – ako!
Ako iz jednog lavirinta u drugi postoji „neka tajna veza“ („tunel korespodencije“), ako tu vezu uočimo i spoznamo, onda „svi putevi vode u Rim“. U suprotnom, nećemo moći stići na cilj ni nakon beskonačnih lutanja.
Ako je još i cilj nepoznat možemo slučajno potrefiti "tajni prolaz", ali samo ako postoji!
I u "matričnom računu" moramo koristiti četiri osnovne računske radnje! Do cilja mogu nas dovesti i te četiri radnje, ma koliko sporo išli tim stazama!
Znate, majstore, kako to kaže Schopenhauer:

"Das Talent gleicht dem Schützen, der ein Ziel trifft, welches die Uebrigen nicht erreichen können; das Genie dem, der eines trifft, bis zu welchem sie nicht ein Mal zu sehn vermögen"

odnosno

"Talent pogađa metu koju niko drugi ne može pogoditi, dok genije pogađa metu koju niko drugi ne vidi."

Zato nepoznat cilj nije uopće problem ako se radi o nekome kao što je Heisenberg :)
nellington

#1712 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Kad sam krenuo sa citatima, evo jedan zgodan:

Image

Matematičar je čovjek koji stvara i doprinosi zakonima matematike, čovjek koji daje doprinos matematičkom znanju. Prva osoba koja je formulirala "2 i 2 su 4" bila je veliki matematičar, čak i ako je došla do te istine sabirajući dva i dva opuška. Niko od onih koji su kasnije učinili istu stvar, čak i ako su sabirali neizmjerno veće stvari, kao što su lokomotive - nije bio matematičar. Ovom tvrdnjom ne želim omalovažiti rad onog ko sabira lokomotive. U vrijeme prometnog haosa, njegov rad može biti sto puta vrijedniji od suhe aritmetičke istine. Međutim, nema potrebe slati statistiku opravki lokomotiva matematičarima i tražiti da se ona izučava ravnopravno sa geometrijom Lobačevskog. Ovo samo može naljutiti matematičare i zavesti one koji ocjenjuju takav rad.

Vladimir Majakovski
vanChuchie

#1713 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by vanChuchie »

nellington wrote:
"Talent pogađa metu koju niko drugi ne može pogoditi, dok genije pogađa metu koju niko drugi ne vidi."
Kako ( na koji način, na osnovu čega, kojim procesima) uopšte čovjek (čovječji mozak) formira misao me opčinjava, a kako pojedinac formira misao (pomisao, spoznaju) o nečemu što nitko prije njega nije ni pomislio me zadivljuje.
Geniji me zadivljuju!
ljubav_aha

#1714 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

vanChuchie wrote:
nellington wrote:
Kako ( na koji način, na osnovu čega, kojim procesima) uopšte čovjek (čovječji mozak) formira misao me opčinjava, a kako pojedinac formira misao (pomisao, spoznaju) o nečemu što nitko prije njega nije ni pomislio me zadivljuje.
Geniji me zadivljuju!
rad rad rad :-D svako od nas posjeduje nesto,ali treba zapeti pa raditi :D

biti genij ne moze svako ,ali svako moze ,ako hoce, promuckati tintaru :-D
ljubav_aha

#1715 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

vanChuchie wrote:
ljubav_aha wrote:
Jeste – ako!
mnogi istrazivaci su pronasli nesto novo ,ali druagicijim tokom istrazivanja :-D

ti pises kako osoba mora posjedovati osnovno znanje u odrdjenoj oblasti,itd. i drugacijim pristupom pronaci rezlutat,a to uopste nije ni bitan dio moj izjave :)
ljubav_aha

#1716 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:
vanChuchie wrote:
ljubav_aha wrote:
Jeste – ako!
Znate, majstore, kako to kaže Schopenhauer:

"Das Talent gleicht dem Schützen, der ein Ziel trifft, welches die Uebrigen nicht erreichen können; das Genie dem, der eines trifft, bis zu welchem sie nicht ein Mal zu sehn vermögen"

odnosno

Zato nepoznat cilj nije uopće problem ako se radi o nekome kao što je Heisenberg :)
o Heisenberg-u

He is more developed toward the side of rationality than of fantasy and imagination.
--A school teacher
vanChuchie

#1717 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by vanChuchie »

ljubav_aha wrote:
ti pises kako osoba mora posjedovati osnovno znanje u odrdjenoj oblasti,itd. i drugacijim pristupom pronaci rezlutat,
Ne pišem to (o tome)! Promašila si cijeli balun (loptu), a vratnice da i ne pominjem!
nellington

#1718 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Ja ću nastaviti sa svojim citatima, tako sad slijedi jedan Markovljev.

Image

Pitali jednom Alekseja Aleksejeviča - šta je to matematika?

Zapitani njima hitan odgovor dade: To je ono čime su se bavili Gaus, Čebišev, Ljapunov, Steklov... i ja :)
ljubav_aha

#1719 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

vanChuchie wrote:
ljubav_aha wrote:
ti pises kako osoba mora posjedovati osnovno znanje u odrdjenoj oblasti,itd. i drugacijim pristupom pronaci rezlutat,
Ne pišem to (o tome)! Promašila si cijeli balun (loptu), a vratnice da i ne pominjem!
Gospon Balota :skoljka:

o cemu si pisao :?:
vanChuchie

#1720 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by vanChuchie »

Uprati nit razgovora:
Nellington: Ne znam Boga mi, ono što ja znam o svemiru (nebeska mehanika) je čista, suha, nepatvorena... matematika ,
Ljubav_aha: aaaaaaaaaaaaaaaaaaa znala sam ,znala sam da ces to reci i kontam,je zaista ne dozivljavam svemir matematickim putem ,
vanChuchie: E, nemere tako! Ima i u svoje emocije da ugradiš matematiku, pa da je koristiš i umjesto implatanta i umjesto pameti, i.... Meni zabranjuju koristiti pamet bez matematike, i to one maksuz probrane i odabrane!
Nellington: Naime, Werner Heisenberg je formulirao matričnu mehaniku, prvo konzistentno tumačenje kvantne mehanike. Trenutak inspiracije je Heisenberga stigao negdje u ljeto 1925.

Eto, Heisenberg je prošao kroz studij a da nije ni čuo za matrice. Možda bi mu bilo lakše da jeste, a možda bi mu samo smetale
Ljubav_aha: nevjerovatno kako znam rade mozdane vijuge ,tacnije,nas tok razmisljanja,jednsotavno,mozemo doci do istog cilja,ali razlicitim stazama ,
vanChuchie: Jeste – ako!
Nellington: "Talent pogađa metu koju niko drugi ne može pogoditi, dok genije pogađa metu koju niko drugi ne vidi."

Zato nepoznat cilj nije uopće problem ako se radi o nekome kao što je Heisenberg ,
vanChuchie: Kako ( na koji način, na osnovu čega, kojim procesima) uopšte čovjek (čovječji mozak) formira misao me opčinjava, a kako pojedinac formira misao (pomisao, spoznaju) o nečemu što nitko prije njega nije ni pomislio me zadivljuje.
Geniji me zadivljuju!
Ljubav_aha: ti pises kako osoba mora posjedovati osnovno znanje u odrdjenoj oblasti,itd. i drugacijim pristupom pronaci rezlutat ,
VanChuchie: Ne pišem to (o tome)! Promašila si cijeli balun (loptu), a vratnice da i ne pominjem!
Ljubav_aha: Gospon Balota

o cemu si pisao
-----
Znam o čemu sam pisao (možda sam trebao opširnije?!), a znaš li ti o čemu sam pisao?
nellington

#1721 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Danas je starom dobrom luckastom Eddingtonu rođendan - ko želi da obilježi i taj dan, evo mu prijedloga za film večeras :)
nellington

#1722 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Igrač A ima n novčića, dok igrač B ima n+1 novčića. Obojica bacaju svoje novčiće dok svi novčići ne budu bačeni. Pobjednik igre je igrač kojem padne više 'glava'. Kolike su šanse da B pobijedi?
ljubav_aha

#1723 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

vanChuchie wrote:Uprati nit razgovora:
Nellington: Ne znam Boga mi, ono što ja znam o svemiru (nebeska mehanika) je čista, suha, nepatvorena... matematika ,
Ljubav_aha: aaaaaaaaaaaaaaaaaaa znala sam ,znala sam da ces to reci i kontam,je zaista ne dozivljavam svemir matematickim putem ,
vanChuchie: E, nemere tako! Ima i u svoje emocije da ugradiš matematiku, pa da je koristiš i umjesto implatanta i umjesto pameti, i.... Meni zabranjuju koristiti pamet bez matematike, i to one maksuz probrane i odabrane!
Nellington: Naime, Werner Heisenberg je formulirao matričnu mehaniku, prvo konzistentno tumačenje kvantne mehanike. Trenutak inspiracije je Heisenberga stigao negdje u ljeto 1925.

Eto, Heisenberg je prošao kroz studij a da nije ni čuo za matrice. Možda bi mu bilo lakše da jeste, a možda bi mu samo smetale
Ljubav_aha: nevjerovatno kako znam rade mozdane vijuge ,tacnije,nas tok razmisljanja,jednsotavno,mozemo doci do istog cilja,ali razlicitim stazama ,
vanChuchie: Jeste – ako!
Nellington: "Talent pogađa metu koju niko drugi ne može pogoditi, dok genije pogađa metu koju niko drugi ne vidi."

Zato nepoznat cilj nije uopće problem ako se radi o nekome kao što je Heisenberg ,
vanChuchie: Kako ( na koji način, na osnovu čega, kojim procesima) uopšte čovjek (čovječji mozak) formira misao me opčinjava, a kako pojedinac formira misao (pomisao, spoznaju) o nečemu što nitko prije njega nije ni pomislio me zadivljuje.
Geniji me zadivljuju!
Ljubav_aha: ti pises kako osoba mora posjedovati osnovno znanje u odrdjenoj oblasti,itd. i drugacijim pristupom pronaci rezlutat ,
VanChuchie: Ne pišem to (o tome)! Promašila si cijeli balun (loptu), a vratnice da i ne pominjem!
Ljubav_aha: Gospon Balota

o cemu si pisao
-----
Znam o čemu sam pisao (možda sam trebao opširnije?!), a znaš li ti o čemu sam pisao?
nista narocito nisi napisao , nellingotna saam savrseno razumjela,tebe njet :D
ljubav_aha

#1724 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:

Danas je starom dobrom luckastom Eddingtonu rođendan - ko želi da obilježi i taj dan, evo mu prijedloga za film večeras :)
BBCijev film :thumbup:
Crni pijjuun

#1725 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Crni pijjuun »

Neko mi jednom nesto slicno rece :) Vozis djacki autobus i na prvoj stanici
je uslo 12 djaka, na drugoj 5 a na trecoj 8. Koje su boje vozaceve oči :-D
Post Reply