MASTER_NO1 wrote:kokuz_sa wrote:jel ja ako se ne varam napisa da je kod mene jaranica radila kao pripravnik kad je prosli put ovo bilo od biroa i da je imala platu 315KM
al izgleda niko ne cita
doduse imao sam jarana koji je kao pripravnik u drzavnoj sluzbi imao FULL platu
btw poslodavac je duzan po ugovoru o radu isplatiti najmanju platu..koja iznosi koliko iznosi..
a ovo sto ce se potpisati nisu ugovori o radu nego ugovor o djelu, koliko skontah..u kojem je naznaceno PRIPRAVNIK a zakonski pripravnik prima 80% najmanje Bruto plate
Mislim, ukoliko je ovo tacno ( u što čisto sumnjam) onda se komplet mjenja situacija.. Ja sam vec imao prilike da radim po ugovoru o djelu..I tada sam se rapitivao na birou na vise mjesta (obzirom da mi nisu znali objasniti ) kako me ne bi skinuli sa istog. I fino mi je momak objasnio da max. plata mjesecna po ugovoru o djelu ne smije prelaziti prosjek 5% prosjecne plate u kantonu (ili je neka druga cifra postotka bila u pitanju) Uglavnom kada smo izracunali ispalo je da ne smije plata biti veća od 220 KM mjesecno.S tim da topli obrok i naknada za voznju ne ulazi u tu cifru..

Nije ugovor o djelu, potpisuje se ugovor o radu.
Uz ugovore poslodavcu se dostavlja popratni akt kojim se traži da uz potpisane i ovjerene
ugovore u odgovarajućem roku od 15 dana dostavi:
ovjerenu kopiju rješenja iz sudskog registra za obavljanje djelatnosti,
broj računa u poslovnoj banci na koji će se sredstva doznačiti,
uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa, original ili
ovjerenu kopiju ne stariju od tri mjeseca,
uvjerenje o broju zaposlenih osoba ne starije od 30 dana, i to ako aplicira za više od
jedne osobe,
kopiju ugovora o radu sa osobom koja je dostavila popunjen obrazac Inicijativa,
kopiju Obrasca JS 3100 (Prijava na obavezna osiguranja putem Porezne uprave
Federacije BiH) za istu osobu,
ovjerenu kopiju dokaza o ispunjavanju uvjeta o pripadnosti socijalno osjetljivoj
kategoriji utvrđenoj Programom,
kopiju diplome osobe za koju se sufinansira osposobljavanje za rad u struci i
sticanje prvog radnog iskustva.