KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
MASTER_NO1

#1701 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

Ellinor wrote:Ako je istina ovo da poslodavac prvo uplaćuje, pa mu se mjesečno refundira, onda je to poluretardirana odluka. Šta ako je nelikvidan, ako nula zjapi na računu?
To je to onda...Moguce da je bilo i do mene :D Moras ti onda od kuce nositi pare na racun pa onda da tebi refundiraju ;))
ali vjerovatno takvom poslodavcu nece ni odobriti..Hmmmmmmmmmmmmmmm :)
ExNihilo

#1702 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

Ne može tako :D

Ne može iz vedra neba poslodavcu na račun. :D Mora se to nekako pravdat.
Mariella

#1703 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Mariella »

MASTER_NO1 wrote:
kokuz_sa wrote:jel ja ako se ne varam napisa da je kod mene jaranica radila kao pripravnik kad je prosli put ovo bilo od biroa i da je imala platu 315KM
al izgleda niko ne cita
doduse imao sam jarana koji je kao pripravnik u drzavnoj sluzbi imao FULL platu

btw poslodavac je duzan po ugovoru o radu isplatiti najmanju platu..koja iznosi koliko iznosi..
a ovo sto ce se potpisati nisu ugovori o radu nego ugovor o djelu, koliko skontah..u kojem je naznaceno PRIPRAVNIK a zakonski pripravnik prima 80% najmanje Bruto plate
Mislim, ukoliko je ovo tacno ( u što čisto sumnjam) onda se komplet mjenja situacija.. Ja sam vec imao prilike da radim po ugovoru o djelu..I tada sam se rapitivao na birou na vise mjesta (obzirom da mi nisu znali objasniti ) kako me ne bi skinuli sa istog. I fino mi je momak objasnio da max. plata mjesecna po ugovoru o djelu ne smije prelaziti prosjek 5% prosjecne plate u kantonu (ili je neka druga cifra postotka bila u pitanju) Uglavnom kada smo izracunali ispalo je da ne smije plata biti veća od 220 KM mjesecno.S tim da topli obrok i naknada za voznju ne ulazi u tu cifru.. :-)
Nije ugovor o djelu, potpisuje se ugovor o radu.

Uz ugovore poslodavcu se dostavlja popratni akt kojim se traži da uz potpisane i ovjerene
ugovore u odgovarajućem roku od 15 dana dostavi:
 ovjerenu kopiju rješenja iz sudskog registra za obavljanje djelatnosti,
 broj računa u poslovnoj banci na koji će se sredstva doznačiti,
 uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa, original ili
ovjerenu kopiju ne stariju od tri mjeseca,
 uvjerenje o broju zaposlenih osoba ne starije od 30 dana, i to ako aplicira za više od
jedne osobe,
kopiju ugovora o radu sa osobom koja je dostavila popunjen obrazac Inicijativa,
 kopiju Obrasca JS 3100 (Prijava na obavezna osiguranja putem Porezne uprave
Federacije BiH) za istu osobu,
 ovjerenu kopiju dokaza o ispunjavanju uvjeta o pripadnosti socijalno osjetljivoj
kategoriji utvrđenoj Programom,
 kopiju diplome osobe za koju se sufinansira osposobljavanje za rad u struci i
sticanje prvog radnog iskustva.
MASTER_NO1

#1704 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

Mariella wrote:
MASTER_NO1 wrote:
kokuz_sa wrote:jel ja ako se ne varam napisa da je kod mene jaranica radila kao pripravnik kad je prosli put ovo bilo od biroa i da je imala platu 315KM
al izgleda niko ne cita
doduse imao sam jarana koji je kao pripravnik u drzavnoj sluzbi imao FULL platu

btw poslodavac je duzan po ugovoru o radu isplatiti najmanju platu..koja iznosi koliko iznosi..
a ovo sto ce se potpisati nisu ugovori o radu nego ugovor o djelu, koliko skontah..u kojem je naznaceno PRIPRAVNIK a zakonski pripravnik prima 80% najmanje Bruto plate
Mislim, ukoliko je ovo tacno ( u što čisto sumnjam) onda se komplet mjenja situacija.. Ja sam vec imao prilike da radim po ugovoru o djelu..I tada sam se rapitivao na birou na vise mjesta (obzirom da mi nisu znali objasniti ) kako me ne bi skinuli sa istog. I fino mi je momak objasnio da max. plata mjesecna po ugovoru o djelu ne smije prelaziti prosjek 5% prosjecne plate u kantonu (ili je neka druga cifra postotka bila u pitanju) Uglavnom kada smo izracunali ispalo je da ne smije plata biti veća od 220 KM mjesecno.S tim da topli obrok i naknada za voznju ne ulazi u tu cifru.. :-)
Nije ugovor o djelu, potpisuje se ugovor o radu.

Uz ugovore poslodavcu se dostavlja popratni akt kojim se traži da uz potpisane i ovjerene
ugovore u odgovarajućem roku od 15 dana dostavi:
 ovjerenu kopiju rješenja iz sudskog registra za obavljanje djelatnosti,
 broj računa u poslovnoj banci na koji će se sredstva doznačiti,
 uvjerenje o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa, original ili
ovjerenu kopiju ne stariju od tri mjeseca,
 uvjerenje o broju zaposlenih osoba ne starije od 30 dana, i to ako aplicira za više od
jedne osobe,
kopiju ugovora o radu sa osobom koja je dostavila popunjen obrazac Inicijativa,
 kopiju Obrasca JS 3100 (Prijava na obavezna osiguranja putem Porezne uprave
Federacije BiH) za istu osobu,
 ovjerenu kopiju dokaza o ispunjavanju uvjeta o pripadnosti socijalno osjetljivoj
kategoriji utvrđenoj Programom,
 kopiju diplome osobe za koju se sufinansira osposobljavanje za rad u struci i
sticanje prvog radnog iskustva.
Pa da FZZ je subfinansijer isplacuje 460 km a poslodavac placa ostale troskove..Obzirom da ako potpisujete ugovor o radu mora Vam mora biti isplacena naminimalnija plata u iznosu od 460 km.?!
MASTER_NO1

#1705 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

Uglavnom razriješene su sve dileme obzirom da sam bio u zavodu i provjerio sve i kako..
Ovako stoje stvari FZZZ je subfinasnsijer izdvaja 460 km poslodavac mora platiti troškove doprinosa, gospođa je rekla da je naminimalnije oko cca 600 km koje poslodavac mora uplatiti svaki mjesec, nakon čega će oni njemu platiti 460 KM.
Uglavnom bio sam u krivu za onaj post od juce vezano za godinu a za ostalo sam ocigledno bio u pravu..

Druga veoma bitna stvar koju cu Vam sada reći je to da mi je jutros gospođa iz ureda koordinatora projekta rekla jeste da sam zakasnio za prijavu sto se tiče VSS-a. Naime iako konkurs traje 15 dana doticna je rekla da je vec pristiglo preko 350 prijava tako po njenom je kasno. Što znači da oni koji do sada nisu predali mogu lagano da traze poslodavca za neki drugi put...
LP
Mariella

#1706 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Mariella »

Prijavi se ti kako god, za VSS treba cini mi se 500 ljudi da se zaposli, a uvijek postoji mogucnost da neki od tih sto su se prijavili iz nekog razloga ne prodju.
no comment

#1707 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by no comment »

Fazon je sto se 500 ljudi sa VSS dijeli po kantonima. Ne znam koliko Kantonu Sarajevo otpada od ovog broja...
Last edited by no comment on 02/01/2017 23:26, edited 1 time in total.
Pravnik

#1708 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Pravnik »

koliko cesto izlaze ti konkursi? ja mislim da se mozemo prijavljivati do zatvaranja konkursa tj popunjavanja, nije bitno ko je prije konkurisao , vjerovatno postoji neki kriterij drugi po kojem ce se birati. da li je neko prosao na usmenom u tuzilastvubih?
kokuz_sa

#1709 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by kokuz_sa »

Pravnik wrote:koliko cesto izlaze ti konkursi? ja mislim da se mozemo prijavljivati do zatvaranja konkursa tj popunjavanja, nije bitno ko je prije konkurisao , vjerovatno postoji neki kriterij drugi po kojem ce se birati. da li je neko prosao na usmenom u tuzilastvubih?
1 godisnje su do sada izlazili
Puella_Ela

#1710 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Puella_Ela »

MASTER_NO1 wrote:Uglavnom razriješene su sve dileme obzirom da sam bio u zavodu i provjerio sve i kako..
Ovako stoje stvari FZZZ je subfinasnsijer izdvaja 460 km poslodavac mora platiti troškove doprinosa, gospođa je rekla da je naminimalnije oko cca 600 km koje poslodavac mora uplatiti svaki mjesec, nakon čega će oni njemu platiti 460 KM.
Uglavnom bio sam u krivu za onaj post od juce vezano za godinu a za ostalo sam ocigledno bio u pravu..

Druga veoma bitna stvar koju cu Vam sada reći je to da mi je jutros gospođa iz ureda koordinatora projekta rekla jeste da sam zakasnio za prijavu sto se tiče VSS-a. Naime iako konkurs traje 15 dana doticna je rekla da je vec pristiglo preko 350 prijava tako po njenom je kasno. Što znači da oni koji do sada nisu predali mogu lagano da traze poslodavca za neki drugi put...
LP

http://www.facebook.com/federalnizavod. ... ts&fref=ts
evo ovdje imate neke detalje koje je direktno netko iz FZZZ napisao.. :)
MASTER_NO1

#1711 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

Jutros sam bio na testu za prijem pripravnika u Min. Izbjeglica BiH.. Nazalost nisam polozio test imao oko 60 bodova a 70 trebalo za prolaz na usmeni :(((
pitanja nisu bila uopšte teška, što se tiče transparentnosti nemam zamjerke (barem sto se tice pismenog dijela) svi koji su radili test mogli su vidjeti gdje su pogrijesili..
Ja nisam znao pitanje vezano na koliko dana pripravnik ima pravo nakon sto odradi 6 mjeseci pripravnickog staza..Bilo je ponudjeno 5 odg..te koliko % godisnje raste plata ovih parlamentaraca (ili sluzbenika nisam bas siguran). takođe jedno od onako pitanja je bilo koji ministar ima dva zamjenika...
Moja preporuka je da ko hoce da izadje i polozi bilo koji test nek uci (nauci) napamet literaturu za drzavni ispit, obzirom da je odatle bilo dosta pitanja..(to am saznao jer su test polozili svi oni koji imaju vec polozen strucni ispit, )
eto pozdrav :)))
vivaxa

#1712 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vivaxa »

MASTER_NO1 wrote:Jutros sam bio na testu za prijem pripravnika u Min. Izbjeglica BiH.. Nazalost nisam polozio test imao oko 60 bodova a 70 trebalo za prolaz na usmeni :(((
pitanja nisu bila uopšte teška, što se tiče transparentnosti nemam zamjerke (barem sto se tice pismenog dijela) svi koji su radili test mogli su vidjeti gdje su pogrijesili..
Ja nisam znao pitanje vezano na koliko dana pripravnik ima pravo nakon sto odradi 6 mjeseci pripravnickog staza..Bilo je ponudjeno 5 odg..te koliko % godisnje raste plata ovih parlamentaraca (ili sluzbenika nisam bas siguran). takođe jedno od onako pitanja je bilo koji ministar ima dva zamjenika...
Moja preporuka je da ko hoce da izadje i polozi bilo koji test nek uci (nauci) napamet literaturu za drzavni ispit, obzirom da je odatle bilo dosta pitanja..(to am saznao jer su test polozili svi oni koji imaju vec polozen strucni ispit, )
eto pozdrav :)))
Je li ti bio na testiranju u Tuzilastvu, kako tamo bi, kakva su pitanja bila??? :-)
Smijalica_Sa

#1713 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Smijalica_Sa »

Zna li neko nesto vezano za Tuzilastvo? Kada ce rezultati s intervjua?
namaste

#1714 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by namaste »

Federalni Zavod Za Zaposljavanje Doprinosi iznose oko 300tinjak maraka, što znači da preostaje oko 160 KM, te bi na tu sumu poslodavac morao sufinansirati najmanje minimalne plate. Pozdrav

evo sta je fzzz odgovorio na fb vezano za doprinose... i usutite vise sa tim.
MASTER_NO1

#1715 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

namaste wrote:Federalni Zavod Za Zaposljavanje Doprinosi iznose oko 300tinjak maraka, što znači da preostaje oko 160 KM, te bi na tu sumu poslodavac morao sufinansirati najmanje minimalne plate. Pozdrav

evo sta je fzzz odgovorio na fb vezano za doprinose... i usutite vise sa tim.
Kasno Marko na kosovo stize (sto bi rekao komentator sa OBN nakon sto je Misimovic dao gol iz slobodnjaka a golman zakasnio)
To smo vec odavno razjasnili.. Stim da doprinosi nisu 300 km.. To je u dogovoru sa poslodavcem najminimalnije sto poslodavac može uplatiti je 130- 150 km...tako da ga bruto obzirom na dogovor sa radnikom oko plate (plata je po zakonu 460 km min.ali s emze dog. da vam manje isplacuje kako bi platio doprinose..) sve izadje oko 580 km...
Ima tu matematike FZZZ izbacuje najidealnije varijante ali realno pod tim uslovom tesko bi iko od nas nasao poslodavca...
BOK ;))
la_roux

#1716 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by la_roux »

MASTER_NO1 wrote:Uglavnom razriješene su sve dileme obzirom da sam bio u zavodu i provjerio sve i kako..

Druga veoma bitna stvar koju cu Vam sada reći je to da mi je jutros gospođa iz ureda koordinatora projekta rekla jeste da sam zakasnio za prijavu sto se tiče VSS-a. Naime iako konkurs traje 15 dana[/size] doticna je rekla da je vec pristiglo preko 350 prijava tako po njenom je kasno. Što znači da oni koji do sada nisu predali mogu lagano da traze poslodavca za neki drugi put...
LP
Otkud ova informacija?
"Javni poziv za učešće u Programu ostaje otvoren do potpisivanja ugovorā u vrijednosti raspoloživih sredstava opredijeljenih po kantonima"
Ovo što ti je rekla da si zakasnio je također besmisleno. Prvo, ima još oko 150 slobodnih mjesta, a i ne mora značiti da će svi koji su se već prijavili potpisati ugovore, jer možda poslodavac ne ispunja uslova, možda neki odustane itd.
MASTER_NO1

#1717 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

la_roux wrote:

Druga veoma bitna stvar koju cu Vam sada reći je to da mi je jutros gospođa iz ureda koordinatora projekta rekla jeste da sam zakasnio za prijavu sto se tiče VSS-a. Naime iako konkurs traje 15 dana[/size] doticna je rekla da je vec pristiglo preko 350 prijava tako po njenom je kasno. Što znači da oni koji do sada nisu predali mogu lagano da traze poslodavca za neki drugi put...
LP
Otkud ova informacija?
"Javni poziv za učešće u Programu ostaje otvoren do potpisivanja ugovorā u vrijednosti raspoloživih sredstava opredijeljenih po kantonima"
Ovo što ti je rekla da si zakasnio je također besmisleno. Prvo, ima još oko 150 slobodnih mjesta, a i ne mora značiti da će svi koji su se već prijavili potpisati ugovore, jer možda poslodavac ne ispunja uslova, možda neki odustane itd.
Da da slazem se, to sam joj i ja rekao ali njemn odgovor uz slijeganje ramenima se nije promjenio...
Moje i tvoje jeste da se nadamo da su se dotične uposlenice prevarile.. Neko je vec napisao da je budzet za ovu svrhu raspoređen po opštinama diljem federacije tako da ima smisla.. Ja bih volio da si ti u pravu jer sam samo prenio ono sto su uposlenici meni rekli..Neko je vec napisao "nase je da predamo i da se nadamo".. :dance:
idaa

#1718 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by idaa »

eeee raja, fkt mi nisu jasne ove stvari, kao sve je popunjeno, pise fino do utroska sredstava, cak i ako ima neki rok, to je rok do kojeg se prijavljuju preduzeca, zatim slijedi eliminacija, tj provjera preduzeca blablabalb, i sve to rade kantonalne sluzbe, znaci tih 15 dana skupljaju, pa onda dostavljaju, samim tim ni teta u fzzz ne bi trebala imati te informacije jos uvijek.... o majko mila, koja zajebancija, ja sam pitala vise poslodavaca i svima je trebalo vise dana da oni to procitaju, da se savjetuju itd itd, i tek sam u petak dobila neke povratne informacije.... mislim, ne razumijem, sada ispada da sam na sve zakasnila, nemoguce, ili ispada da su ljudi prije izlaska konkursa vec imali konkurs i znali sta i kako pa se samo cekalo da predaju, sto znaci opet neke mutne radnje cccccc
MASTER_NO1

#1719 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

ev dosao haber iz RAK-a pripravnik
(Napomena: Pitanja na pismenoj provjeri znanja će se odnositi na znanja iz djelatnosti Regulatorne agencije za komunikacije iz Zakona o komunikacijama (“Službeni glasnik BiH”, br. 31/03, 75/06,32/10 i 98/12), opšta znanja iz oblasti ustavnog sistema BiH i iz osnova Evropskih integracija, ...

Kako se na koji konkurs prijavljujem tako stalno i iznova učim :x čim se ta firma agencija ili ministarstvo bavi.. Na kraju cu ispasti EXPERT na birou ;))))
vivaxa

#1720 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vivaxa »

MASTER_NO1 wrote: Kako se na koji konkurs prijavljujem tako stalno i iznova učim :x čim se ta firma agencija ili ministarstvo bavi.. Na kraju cu ispasti EXPERT na birou ;))))
Ha ha haaaaaaa legendo :lol:

Izgleda da cemo svi postati experti u oblasti testiranja za raznorazne poslove :-)
vivaxa

#1721 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vivaxa »

Nego ... ne mozete vi mene ignorisati, koliko ja mogu pitati ...

... pa sad svim forumasima drage volje ... hoce li iko biti ljubazan pa sa nama podijeliti svoj dozivljaj testiranja u Tuzilastvu BiH (mislim na one sto su dogurali do tog intervjua) zarko me zanima ... osim ako te informacije nisu neka drzavna tajna :lol: :lol: :lol:
kokuz_sa

#1722 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by kokuz_sa »

pogotovo iz ustavno pravnog uredjenja BiH, kancelarijskog poslovanja, osnova radnog odnosa, evropske integracije,
svi moguci zakoni vezani za MUP..itd itd

ovako univerzalan spektar zakona i propisa pola politicara kod nas nikad vidjelo nije

@vivaxa
vidis da beze pitas, kad je bilo testiranje za pripravnike drustvenih faxova, ovdje su pitanja bila 2minute nakon sto se test zavrsio..

a kad su cisto pravnici u pitanju, sve mi se cini da su jako sebicni :roll:
vivaxa

#1723 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vivaxa »

kokuz_sa wrote: @vivaxa
vidis da beze pitas, kad je bilo testiranje za pripravnike drustvenih faxova, ovdje su pitanja bila 2minute nakon sto se test zavrsio..

a kad su cisto pravnici u pitanju, sve mi se cini da su jako sebicni :roll:
Izgleda da su te informacije stroga tajna ... WikiLeaks BH verzija ce nam izgleda trebati da dodjemo do tih informacija :lol:
besposlicarka

#1724 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by besposlicarka »

Hajde evo ja cu reci kad vec nece niko, vezano za Tuzilastvo jel... Znaci situacija je slijedeca.. sjednes fino na stolicu ispred tebe su 3 tuzioca i fino otvore zakon i sta te potrefi to te pita i ako negdje stanes ide milion podpitanja... Po pricama ostalih bilo je jako tesko i prezahtjevno.. :)
vivaxa

#1725 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vivaxa »

besposlicarka wrote:Hajde evo ja cu reci kad vec nece niko, vezano za Tuzilastvo jel... Znaci situacija je slijedeca.. sjednes fino na stolicu ispred tebe su 3 tuzioca i fino otvore zakon i sta te potrefi to te pita i ako negdje stanes ide milion podpitanja... Po pricama ostalih bilo je jako tesko i prezahtjevno.. :)
God bless you za informacije he he :-D po svemu sudeci i jeste bilo prezahtjevno, ali to ti je BiH :-) ... nego reci mi jesu li vam dali neki odgovor ili jos uvijek cekate na rezultate njihove odluke koga ce primiti, kako je taj dio prosao :?
Post Reply