Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
славянин

#1701 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by славянин »

Lajavikrelac wrote:Koliko je efikasan kao zapaljiv govori činjenica da je u ratu rafal istrešen u kuću ako su zavjese na prozorima ili namještaj u blizini, pretvarale objekte u buktinje veoma brzo...
Naravno zavjese i namjestaj (pomogucnosti suh i sintetika da je :D )
Nego ak dodjes u priliku testiraj ovaj metak - ili ekvivalent drugog kalibra pa opazi razliku :)

Image
Image

PS: Standardni zapaljivi metak 5.56 STANAG ( Na putanji svijetleci pri udaru zapaljivi)
junkers

#1702 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junkers »

smurf wrote:Jesi li pokusavao ili makar gledao славянин ? Manite se palamudjenja i prosipanja suplje, nije bas sve u knjigama i na netu kao u stvarnosti ;-)
praksa pokazala da može :wink:
PM72

#1703 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Nisam odavno sa većim merakom pratio pisanje. :thumbup: Našli su se majstori svog zanata i nijedna im nije viška.Momci,svaka čast - samo nastavite. :bih:
fixer

#1704 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by fixer »

PM72 wrote:Nisam odavno sa većim merakom pratio pisanje. :thumbup: Našli su se majstori svog zanata i nijedna im nije viška.Momci,svaka čast - samo nastavite. :bih:
:thumbup:
Bodkin

#1705 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Bodkin »

2815m :shock: :shock: cuj ne cujes pucanj koji te ubije...
junkers

#1706 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junkers »

Bodkin wrote:2815m :shock: :shock: cuj ne cujes pucanj koji te ubije...
:lol:

a sa 100 metara čuješ?
Seawolf

#1707 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

Ramzess Veliki wrote:... a dovoljno je reći da sam imao željezariju iz zemaljskog muzeja ...
Željezarija, odnosno poluautomatska protivtenkovska puška PTRS-41, nije iz Zemaljskog muzeja, nego je bila izložena u Muzeju Revolucije, no nije bitno. Kako izvorno nije bilo zamišljeno da se na to oružje montira optički nišan, možeš li nam reći kako je bila izvedena montaža nišana na oružju koje si ti koristio?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1708 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Domaci izdajnik »

Pa nije neka velika nauka montirati noseću šinu ;-) i na PASP šina za montažu je bočno montirana da bi se mehanički nišani mogli koristiti.
Bodkin

#1709 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Bodkin »

junkers wrote:

a sa 100 metara čuješ?
dakle ako metak leti 6 sekundi onda ne cujes da je pucao uopste. sa 100 metara ne leti metak 6 sekundi inace bi cuo
Last edited by Bodkin on 06/06/2013 22:15, edited 1 time in total.
junkers

#1710 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junkers »

Bodkin wrote:
junkers wrote:

a sa 100 metara čuješ?
dobro pogresno sam se izrazio, onaj ko prezivi ne cuje pucanj. moze li tako :)
malo se zezamo,nema ljutnje :thumbup:
Bodkin

#1711 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Bodkin »

junkers wrote:
malo se zezamo,nema ljutnje :thumbup:
ma jok :thumbup: :thumbup:
Dozer

#1712 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Obratno - ko prezivi cuje pucanj. Ko ne prezivi, logicno, ne cuje ga jer ga je taj metak ubio :D
славянин

#1713 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by славянин »

Dozer wrote:Obratno - ko prezivi cuje pucanj. Ko ne prezivi, logicno, ne cuje ga jer ga je taj metak ubio :D
A sta ako se baci na stranu da se sakrije od strijelca, padne na glavu i slomi vrat mrtav :lol:
Dozer

#1714 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

I da i ovdje razjasnimo - sam zvuk pucnja iz oruzja onaj na koga se puca nece cuti u tom obliku zvuka nakon 600-700-1000m, zavisno od kalibra kojim ga se gadja, ali posto su sva puscana zrna nadzvucna ona za sobom konstantno "vuku" probijanje zvucnog zida i na vecim daljinama je to u stvari zvuk koji se cuje.

Primjer: U ratu se tacno moglo znati cime je pucano na nas upravo po zvuku koji stigne odmah iza zrna. Tako se, recimo PASP, lako prepoznavao po karakteristicnom piskavo-ostrom zvuku, dok je metak iz AP imao tuplji i potmuliji zvuk. SVD je, opet, imao jos reskiji zvuk od PASP-a, dok je 5,56 zrno imalo kratki piskavo-prastavi ton. Svaki od zvukova zavisi od brzine i tezine zrna, a u skladu s tim i brzine stizanja zvuka.
Naravno, ako te spici u vugla, apsolutno ti je nebitno sta te od svega toga spicilo. Nit' si ga osjetio, a jos manje cuo :D
junkers

#1715 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by junkers »

Dozer wrote:Obratno - ko prezivi cuje pucanj. Ko ne prezivi, logicno, ne cuje ga jer ga je taj metak ubio :D
naravno ako si ga čuo dobro je :-D,ako nisi opet dobro,nema više patnje,terena,mokrih čizama,ikara,čaja od brezove metle...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1716 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Dozer wrote:I da i ovdje razjasnimo - sam zvuk pucnja iz oruzja onaj na koga se puca nece cuti u tom obliku zvuka nakon 600-700-1000m, zavisno od kalibra kojim ga se gadja, ali posto su sva puscana zrna nadzvucna ona za sobom konstantno "vuku" probijanje zvucnog zida i na vecim daljinama je to u stvari zvuk koji se cuje.

Primjer: U ratu se tacno moglo znati cime je pucano na nas upravo po zvuku koji stigne odmah iza zrna. Tako se, recimo PASP, lako prepoznavao po karakteristicnom piskavo-ostrom zvuku, dok je metak iz AP imao tuplji i potmuliji zvuk. SVD je, opet, imao jos reskiji zvuk od PASP-a, dok je 5,56 zrno imalo kratki piskavo-prastavi ton. Svaki od zvukova zavisi od brzine i tezine zrna, a u skladu s tim i brzine stizanja zvuka.
Naravno, ako te spici u vugla, apsolutno ti je nebitno sta te od svega toga spicilo. Nit' si ga osjetio, a jos manje cuo :D
J... vas opet ste površni samo crno i bijelo. Mere te spičit i u debelo meso, pa ga čuješ, pa onda svi tebe čuju kako se dereš nezavisno od kalibra.
Bodkin

#1717 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Bodkin »

Dozer wrote:I da i ovdje razjasnimo - sam zvuk pucnja iz oruzja onaj na koga se puca nece cuti u tom obliku zvuka nakon 600-700-1000m, zavisno od kalibra kojim ga se gadja, ali posto su sva puscana zrna nadzvucna ona za sobom konstantno "vuku" probijanje zvucnog zida i na vecim daljinama je to u stvari zvuk koji se cuje.

a hoce li cuti na 2815m ? ja sam komentarisao ovaj pogodak sa rekordne udaljenosti gdje metak leti 6s koji je neko postavio
Ramzess Veliki

#1718 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Fakat si instruktor! :thumbup: Aferim za ovo! Biće i da si mene učio. :D
Zaboravio sam jer je davno bilo ali ti ćeš to bolje znati - određivanje daljine pomoću zvuka - tzv. Tak-Tak. Baš se veže na ovo spomenuto. :thumbup:
Dozer

#1719 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

"Tak-Tak", "Mississipi" i sl. su dobre, ali cesto prilicno neprecizne "metode", jer da bi se odredila daljina strijelca na osnovu toga potrebno je znati kalibar i vrstu oruzja. To je, naravno, i sasvim logicno jer nije isto kada stize zrno 5,56 koje ima start od 1000-1100 m/s, zavisno od vrste zrna, i recimo 7,9 iz PASP-a kojem je start 730, a moze biti i veci ako je iz M48 (duzina cijevi). Onda, ove metode se najcesce koriste na otvorenim prostorima, jer kada zrno, bez obzira na kalibar, prodje pored 2-3-7-10 zgrada, taj zvuk je toliko deformisan i iskrivljen da je prakticno nemoguce odrediti daljinu s koje je stiglo i moguce je samo odrediti pravac.
Slicna stvar je i u sumi jer drvece upije i do 50% zvuka.
S druge strane, u urbanom podrucju cesto nema ni neke pretjerane potrebe za odredjivanjem daljine ako se zna pravac, jer - ako se zna pravac odakle je zrno stiglo, pa jos i ako je ciljano mjesto prostorno lokalizovano, tada nije pretesko locirati objekat iz kojeg je to stiglo. Drugi par rukava je pronaci mikro lokaciju, tj. tacno mjesto ili prozor ili crijep ili rupu iz koje je pucano. Naravno, i ovo je moguce ukoliko postoji mogucnost slobodnog prilaza mjestu pogotka (zid, asfalt) ili rekonstrukcije pogotka na tijelu zrtve. Jasno, ovo u ratnim uslovima bas i nije moguce, iz razumljivih razloga :D
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1720 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Nekad davno, pred sam rat sam našao navod američkog snajperiste iz Vijetnama o antisnajperskim fazonima "žutih".
Posebno me je fascinirala efikasnost "leptira" ili "zavjese". Kad sam našim spomenuo ideju bukvalno su me ismijali.
Na bijelim neboderima 94. je neko očito jedno vrijeme koristio nešto slično.
@ Dozer jesi li se ti sretao s tim?
novi.dan.nova.nafaka

#1721 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by novi.dan.nova.nafaka »

славянин wrote:Udaljenost nije prevelika ali brzina reakcije :thumbup:
Pogled na Irak, sa druge strane...

Jel' mogu Dozer ili Ramzes prokomentarisati ovo ? Dal' zna neko šta je tim snajperistom-ima danas ?
славянин

#1722 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by славянин »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
славянин wrote:Udaljenost nije prevelika ali brzina reakcije :thumbup:
Pogled na Irak, sa druge strane...

Jel' mogu Dozer ili Ramzes prokomentarisati ovo ? Dal' zna neko šta je tim snajperistom-ima danas ?
Jao boze ljudi odma na naopako..... Onim klipom sam postavio prikaz sposobnosti jednog dobrog snajpera da poreda 7 neprijatelja za 10 sekundi na 800 metara a ne natezanje o tom ratu.
Na tom klipu sto si postavio snajper puca sa 400-500 metara i skida jednu metu (klip je isjeckan da pokaze nekoliko takvih dogadjaja nevezanih jedan za drugi)
novi.dan.nova.nafaka

#1723 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Interesuje me kako tip u urbanoj sredini ostane praktično neotrkiven u XY situacija.
Dozer

#1724 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

@N.d.n.n (dug ti nick, brate :) )
Sta je s tim likom danas - nemam pojma. Ono sto znam jeste da je koristio SVD. Ovaj klip je taman dobar da steknete utisak moci SVD-a i njegovog zrna, jer svi ameri do jednog imaju na sebi pancire i pancirne sljemove. Vise je nego ocigledno da im bas i nisu pomogli jer se svaki slozi k'o vreca brasna, bez obzira da li je pogodak u glavu ili u prsa. Daljine na kojima je radjeno u tom klipu su 100-400m.

Kako ostane neotrkiven? Neuporedivo lakse nego bilo gdje drugo. Milion prozora, otvora, coskova, krovova, mogucnost uklapanja u gomilu, itd. itd. itd. Btw, Juba je "radio", a mozda jos radi, iz vozila. Princip: opali (snimi)-pogodi(snimi)-sacekaj par sekundi(snimi)-vozi(ali gasi kameru prije toga).

@Arman
Ne bas.
felsh

#1725 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

nafaka

da se nadovezem na doza,nije u pitanju jedan lik vec citava ekipa snajperista.Prestavljajuci sliku da jedan lik Juba radi sve ovo americkoj armiji ustvari rade na propagandi sto je normalna stvar i ima efekta na moral i jedne i druge strane.Isti ti je slucaj sa pricom o zajcevu.Jest lik skidao ali su mu pripisivani pogodci snajperista iz njegovog i drugih ekipa.Prica kod nas npr. je i fama o niskim specijalcima.Gdje god oni,nidje veze ali palilo je.
Post Reply